sa obzirom na... wrote:Najveci mi je supljak ovih domaćih fundamentalista-forumasa da narod Irana zeli on bi promijenio rezim, i da je razlog opstanka ovog rezima to sto to iranski narod zeli.Izgleda da su zaboravili na Ahminog prethodnika. covjek koji je uvjerljivo bio dobio izbore, reformista, medjutim bilo koju promjenu koju je htio uraditi stopirao je Savjet za odbranu islama sastavljen pd mula, mislim da se tako zove, institucija neogranicene ovlasti i bez bilo kakve kontrole, ako ona kaze da je neki politicar antiislamski moze 300% Iranaca glasati za njega, ne pije vode, volja Iranaca se uvazava samo ako se indenticna ovoj skupini mula, a ako imalo odstupa, ma zna se, sve je to rezultat ispiranja mozga i zavjere od strane cionista i imperialista.
-razlog opstanka tog rezima su njegovi biraci i niko drugi!
u vezi drugog dela posta... nista licno, ili si u zabludi, ili pak ne mozes da prezvaces realno stanje na terenu?!
kao prvo, tamo je na snazi zakon
sherije i otuda velike zabune kod nekih "demokrata" sa ovog foruma...
znaci, sherija nije anglo-saksonso, niti rimo-katolicko, kinesko, indijsko ..., vec
islamsko pravo i iran moras sa drugog aspekta posmatrati od recimo italije, svajcarske, usa, vatikana, vb, rusije, egipta...
drugo, u iranu postoje
institucije koje biraju glasaci (predsednik, parlamentarni delegati, ekspertna skupstina) iliti civilna vlast i
institucije koje su stalne kao :vrhovni vodja, snage sigurnosti, predsednik sudstva i posrednici, tj., mesavina versko/civilna institucija... i na kraju dolazi kako bi "demokratski zapad" rekao "vrhovni sud" ili po iranskom
"cuvari revolucije" i u njemu sede 12 -toro "sudija"
po 6 koje odredi civ. vlast (parlament i ministra pravde) i
6 mula koje odredi vrhovni vodja.
trece, i najglavnije, u biti
vrhovni vodja drzi "sve konce" u drzavi, on ima ingerencije na predsednikom, sudstvom, snagama sigurnosti... ali ne i na parlament i ministarstva... iako ima sirok spektar delovanja, ne znaci da "on" vazne i bitne odluke koje se ticu islamskog zakona donosi sam, naprotiv.
da te ne smaram, da podvucem,
u iranu je na snazi islamsko pravo, ne anglo-saksonsko ili rimo-katolicko!!!
ako se to uzme u obzir, lakse ce se premostiti mnoge nedoumice.
ps: svaki drzavni aparat (sistem) ima prednosti i mane, pa tako i iranski.