Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zomri

#1901 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zomri »

Hajlac wrote: A i cijenom su tu negdje - 13SKVP2 bi trebala koštati oko 2600KM a 10-ka oko 2300KM.
10-ka je u MB Frigu a i u icenetu 2600KM, a 13-ka nekih cca 300KM skuplja. Kupljena 10ka na proljeće tako da znam o čemu govorim. U Hrvatskoj je cijena otprilike tolika u kunama.

Možda cijena padne i kod nas kada ovo ne bude teška egzotika.
tajdic

#1902 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tajdic »

U Srbiji TOSHIBA RAS-10SKVP2-E ~ 865eura ,a TOSHIBA RAS-13SKVP2-E ~980eura na akciji kao stari model. Pitanje je da li ih još ima.
Hajlac

#1903 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

tajdic wrote:U Srbiji TOSHIBA RAS-10SKVP2-E ~ 865eura ,a TOSHIBA RAS-13SKVP2-E ~980eura na akciji kao stari model. Pitanje je da li ih još ima.
Ma da, SKVP2 mijenjaju za N3KVP, koja je po snazi malo i jača reklo bi se.

Znaš li slučajno koliko su FH 25 i 35 VEHZ ?
tajdic

#1904 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tajdic »

Mitsubishi nema distributere i može se uzeti jedino kod uvoznika, a cene su na upit.
Hajlac

#1905 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

tajdic wrote:Mitsubishi nema distributere i može se uzeti jedino kod uvoznika, a cene su na upit.
Šteta - znači fali konkurencije.
OK hvala.
otorinolaringorolog

#1906 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

tajdic... znas li koliko kosta u srbiji fujitsu 12ltc,ovdje je sa ugradnjom 1960KM odnosno 1000€,ugradnja je uracunata nekih 100€
tajdic

#1907 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tajdic »

FUJITSU ASYG12LTCA cena ~ 955 eura
otorinolaringorolog

#1908 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

tajdic wrote:FUJITSU ASYG12LTCA cena ~ 955 eura
pretpostavljam bez montaze,znaci kod nas je dlaku jeftinija,hvala :thumbup:
otorinolaringorolog

#1909 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Image
ovo su cijene u hrvatskoj za fujitsu,zanimljivo kod nas u bih fujitsu ima najbolju cijenu
Hajlac

#1910 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

zomri wrote:
Hajlac wrote: A i cijenom su tu negdje - 13SKVP2 bi trebala koštati oko 2600KM a 10-ka oko 2300KM.
10-ka je u MB Frigu a i u icenetu 2600KM, a 13-ka nekih cca 300KM skuplja. Kupljena 10ka na proljeće tako da znam o čemu govorim. U Hrvatskoj je cijena otprilike tolika u kunama.

Možda cijena padne i kod nas kada ovo ne bude teška egzotika.
Toliko su male razlike u izlaznoj snazi da realno nema potrebe za 13kom(obaška što je žara cijena, isto kao i za FH35VEHZ) - 10ka više nego dovoljna.

Isto vrijedi i za FH35VEHZ - snažnija je jedino pri nordijskim minusima tj. ispod -15C što za naše zime malo znači u praksi.

Dakle, ko misli kupovati ove top modele, nema potrebe ići iznad ovih malih veličina (10 tj. 25).

Za one koji se ne mogu toliko 'protegnuti' a ipak idu na kvalitetnu klimu, izbori za do oko 2000KM su:

Mitsubishi FHVE 25 i 35 & SF35VE(H)
Fujitsu ASYG-LTC 09 i 12
Toshiba N3KV2 10, 13 i 16

P.S. Ko traži klime za ozbiljno grijanje u rangu 1000-1600KM, nek se sjeti, nažalost vrlo tačne, izreke - nisam bogat da kupujem jeftine stvari. Inverter klima treba da traje 10ak godina a ne svako 4-6 g. da je vlasnik mora mijenjati.
baggio-ns

#1911 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

@ Hajlac

Svaka cast za izdvojene grafike klima uporeda kao i objasnjenja. Ukratko je lepo receno sve, jedino sto ja ne delim tvoje misljenje u zakljucku na kraju.
Za najbolji izbor preporucujes uredjaje koji su nesumnjivo odlicni, ali ako uvrstimo i ekonomsku racunicu nije bas sve tako.
Takodje, pausalna ocena da ce vrhunski inverter trajati 10, a ovaj iz srednje klase 4-6 godina je po meni totalni nonsens.
U "mid range" uredjaje se ne ugradjuju losije komponenete vec one sa manjim kapacitetima i nema govora o tome da ce po "defaultu" ta klima trajati manje.
Ako uzemo u obzir cenu, nase vremenske prilike, ubedjen sam da je bolje uzeti dva jeftinija japanca, nego jedan "top class".
Ako i koji dan temperatura padne ispod -15C (mada ce i tada taj jeftiniji japanac raditi, samo losije i bolje ga je i po meni iskljuciti..), lako je ukljuciti grejalicu na struju koja prakticno ne kosta nista.
Koliko treba da prodje godina da se ispati taj Mits u odnosu na skoro duplo jeftiniji model (recimo Fujitsu 12LECA)?
Iako je taj Mits bolji nesumnjivo, moze da se desi da se i on pokvari pa onda ostajes skroz bez grejanja, dok u drugoj situaciji imas jos jednu klimu.

Takodje, pomenuta je prica ali me zanima tvoje konkretno misljenje o klimi Gree Hansol (gotovo sigurno je u pitanju isti uredjaj kao i Vivax Gexi, koji je samo rebrendiran Gree).
Klima u Srbiji kosta oko 700EUR (devetka), mozda moze da se nadje i za menje.
U nju se ugradjuje Sanyo Twin Rotary kompresor (Isto kao u recimo Fujistu LT). Spoljasnja jedinica je taska citavih 43! kg (teza je i od Mits i od Fujitsu LT),a sam si rekao da je veoma bitna velicina spoljasnje jedinice. Deklarisana je do -20C, a devetka ima COP od 5.1! Evo prilozicu i PDF gde se vide karakteristike, obarti paznju na poslednju stranicu gde je kriva kapaciteta. Iako je nominalno deklarisana na "samo" 2750W, devetka zadrzava 90% kapaciteta do cak -20C!

Bio je link ali evo ponovicu ga
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=16565.0

I evo PDF, pogledati obavezno krivu kapaciteta na poslednjoj strani
http://www.klimaprofis.com/files/downlo ... 438393.pdf

Pozdrav.
otorinolaringorolog

#1912 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bagio ovdje nije u pitanju to sa vivaxom,nego ni taj fujitsu ltc koji spominjes ovdje nevalja,kao ni nocria jer trosi kao konvektor :lol:
tajdic

#1913 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tajdic »

Ja bih se složio sa Baggiom
otorinolaringorolog

#1914 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Ja bi samo zamolio bagio-a da nam objasni kolko to otprilike trose struje neki jeftini inverteri,posto on ima i jeftinog fujitsu a i mideu itd...
Zanima me kolika je usteda struje vrhunske klime u odnosu na jeftine modele.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#1915 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

otorinolaringorolog wrote:Ja bi samo zamolio bagio-a da nam objasni kolko to otprilike trose struje neki jeftini inverteri,posto on ima i jeftinog fujitsu a i mideu itd...
Koliko sam ja pročitao to je oko 50%.
Neka me neko ispravi ako griješim?
ketronsd1

#1916 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

otorinolaringorolog wrote:Ja bi samo zamolio bagio-a da nam objasni kolko to otprilike trose struje neki jeftini inverteri,posto on ima i jeftinog fujitsu a i mideu itd...
Stvar je u tome sto ce ti jedna raditi kad ti najvise treba a drugu tada mozes komotno iskljuciti.
E sad zavisi da li kod tebe/vas dodje taj trenutak kad ti najvise treba.
Nadam se da sam bio jasan. :) :)
stojanko

#1917 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ja sam da pricamo o svim modelima. I nemojmo da pricamo sta je ko rekao i da dozivljamo neke stvari licno. Sam Hajlac smatra da je Nocria dobra klima. Meni je licno Hajlac preporucio da uzmem FH35VE zato sto je noviji model klime a razlika je bila 106 KM. Licno mi je rekao da je razlika oko 300 KM preporucio bi mi Nocria-u. Ono sto je cinjenica da Fujitsu ima dobre cijene, dok je u Makedoniji duplo skuplji. Da nisam nasao povoljnije u jelicu Micka, kupio bi Fujitsu LT ili Nocria. Cak sam razmisljao o dvije LECA, ali nisam imao informacija o njoj. Međutim, zadovoljan sam sa izborom, i sprat nize ce biti ili Micko ili od ova dva jaca modela Fujitsu. Kasnije je u planu da nabavim i dva jeftinija modela (npr. LECA), koja ce biti ispomoc jacim modelima. Tako da bi volio da imamo korisnika jeftinijih modela i da vidimo iskustva korisnika istih. Drago mi je da je na forum dosao i baggio jer nam moze dosta reci o svojim modelima. Ono sto treba da budemo sto objektivniji i da prenesemo licna iskustva. Treba stvoriti realnu sliku uređaja da potencijalni kupci znaju sta kupuju. Neko ce praviti neke kompromise ali ce na kraju biti zadovoljan jer kupio uređaj od kojeg zna sta moze ocekivati.
stojanko

#1918 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

ketronsd1 wrote:
Stvar je u tome sto ce ti jedna raditi kad ti najvise treba a drugu tada mozes komotno iskljuciti.
E sad zavisi da li kod tebe/vas dodje taj trenutak kad ti najvise treba.
Nadam se da sam bio jasan. :) :)
Slazem se u potpunosti sa konstatacijom, ali ima i ljudi sa razlicitim potrebama. Ja nisam isao na modele do -25 ili -20 jer imam centralno na drva, pa cu na nizim temperaturama da ga koristim.
otorinolaringorolog

#1919 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

piplica wrote:
Koliko sam ja pročitao to je oko 50%.
Neka me neko ispravi ako griješim?
-Ja mislim da grijesis .
-Svi se slazemo da je fh35vehz vrh klima.
-njen scop je 4,8 to sam procitao na otus u
-fujitsu leca je jeftina klima 1300KM sa ugradnjom scop joj je 4
-ispada da za 4,8kw toplote prva potrosi 1 kw struje a druga 1,2kw
-jeftini model trosi 20 % vise
-radi se o racunici gdje za cijelu zimu jedna potrosi npr 200KM struje,a ova jeftina bi znaci 240 KM potrosila
-ja tu ustedu ne vidim,cak ni na jeftine modele,sta mi znaci 20€ godisnje ustede
-ali je razlika sto ce vehz raditi cijelu zimu,a leca nece moc radit na -20 pa cete morat upalit grijalicu
-i sam sam uzeo nocriu znaci da nisam ni na cijoj strani
-ali realno ne vidim ustede izmedju invertera
otorinolaringorolog

#1920 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Ima jos jedna stvar
-kolko je dobro da bilo koja klima radi na - 20
-zadnjih dana se puno raspravljalo koliki cop imaju razne klime na -15,jedna 1,8 ,dok druga cop 2,treca najskuplja ima cop 2,3 na -15
-a svi znamo da ta pec ako je punite navece na jeftinoj prakticno ima cop 2 :-D
stojanko

#1921 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Kad sam spominjao potrebe, da navedem svoje. Za drva sam izdvajao 1400 KM za grijanje kuce. Htio sam da smanjim te troskove i da uvedem komfornost u grijanju. Meni je bio najveci problem lozenje vatre na +15 C, potreba postoji, ali opet ....
Razmisljao sam da inverter klime imaju odlican COP na + temperaturama i na taj nacin cu ustediti novac i zezanje sa drvima. Kad pravo zazimi npr -20 tad nema ustede vec je pitanje samo komotnosti, jer COP pada sa nizim temperaturama. Sa kupovinom Micka sam rijesio da nemam potrebe za lozenjem na temperaturama iznad nule, jer pokrije cijeli stan. Međutim, problem mi je sto jos nisam nabavio starcima uređaj, jer opet sad moram nekad naloziti vatru zbog njih. Vidjecemo sta ce se desavati na minusima i onda mogu planirati sta mi treba i kakve jos uređaje trebam kupiti. Ono sto znam da trebam da kupim jos jedan jaci uređaj, pa cemo vidjeti da li sa jos dva jeftinija uređaja, mogu preci posve na klime bez drva do -15.
Na temperaturama ispod -15 cu koristiti iskljucivo centralno grijanje, da se ne habaju uređaji koji su namjenjeni do -15. Jedino sto je dobro kod centralnog grijanja sto imam toplu vodu i ne moram paliti bojler.
otorinolaringorolog

#1922 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-vidjeli smo kolko nocria moze da povuce struje i izbaci toplote
-znaci moze da povuce PUNO struje
-kolko izvuce struje u stvarnosti pisu ljudi koji su je kupili .....
otorinolaringorolog

#1923 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

jalijas74 wrote:Evo mene sa prvim racunom od postavke inventora 23.12.2012. (ocitanje od 08.12.2012.-08.01.2013) za 15 dana.

Potrosio sam
241 kWh po skupoj i
428 kWH po jeftinoj tarifi

ukupno sa svim nametima
92,98 KM

Racun je ovoliko veliki zbog:
Inventor klime
uljani radiator za malu sobu (ukljucuje se navece prije spavanja koji nam je prosle godine u prosjeku trosio 25-30 KM) nas najveci potrosac
kuha se struju
veliki bojler (vecinom na jeftinoj)
mali bojler
ves masina 2-3 x sedmicno
frizider
2 racunara non-stop
usisivac,TV,fen,sijalice... cuda

Vec sam spominjao da smo se prije grijali tj. samo bi smo ulacili dnevni boravak 20+ m2 za 27 x 2 = 54 KM (dvije plinske boce mjesecno), dok su terpezarija, hodnik x 2, wc, kupatilo i kuhinja bili "Sibir".
Napomenucu da nam je stolarija uzasna da imam dva balkona jedna naspram drugog i da kroz njih puse. Zgrada nema termo fasadu.
Racunica za tako lose ugrijan zivotni prostor bila je:
56 KM struja
54 KM dvije plinske boce koje su izdrzale 20+ dan (nepun mjecec)
110 KM ukupno.

Danas imao hvala Bogu dobro ugrijan dnevni borvak, terpezariju, hodnik x 2, wc, kupatilo i meni najdraze kuhinju sa spajizom u kojoj prvi puta za 10 godina u ovom stanu u toku zime mogu otici u istu u krtkih rukava majici i recimo oprati sudje bez da se zaledim. Da nismo imali inventer za prosli mjesec bi dali:
56 redovna struja + 25 uljani radiator + 54 dvije plinkse boce = 135 KM
135 KM lose ugrijan stan
Sa Fujitsu Nocria imam super ugrijan stan za 93 KM.
Izuzmemo li pocetnu investiciju od 2010 KM ja sam vec 42 KM u + a imam vise nego ugodnu zivotnu atmosferu.
Racunao sam jos da mi je Fujitsu potrosio nekih 12 KM (za 16 dana rada) (93 ukupno - 25 uljani radiator - 56 redovan struja)

Bilo smo skeptici razmisljajuci na bosanski nacin nemoguce ovako nesto, riskirali smo i uspjeli. Imamo jos jednu sansu da malo smanjimo ovaj racun tj pocecemo kuhati na plin (ostala nam je boca) mi smo presretni sa ovim rijesenjem uzivamo u ovoj zimi. Nemamo straha da ce se djete spaliti na otvoreni plamen plinske grijalice, da ce se prehladiti. Sada je i zimski sex puno kvalitetnij bez raznih deka i prekrivaca samo povecas temperaturu na daljincu za 2 stepena vise .

Veliko hvala lamudan i Hajlac. Hvala i SA-X na ovoj temi i hvala Master Cardu
evo jednog
otorinolaringorolog

#1924 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

marjan75 wrote:Vidim da je uveliko krenulo grijanje inverterima.
Zivim u Srebreniku u stanu 55m2 i vec trecu godinu se grijemo na Fujitsu Nocriu 14.Prve zime smo pratili racune jer jos nismo vjerovali da ce to funkcionisat kako nam je receno.Nevjerovatno racuni u pocetnim zimskim mjesecima su bili veci za 10-15 maraka.Uglavnom nikad manji racun nismo imali od 30-35KM bez klime,a sa klimom nikad nismo dobili vise od 70-80KM(januar,februar).Narucio sam neki mjerac za potrosnju struje TROTEC,treba da stigne.Pa cu javit kolko tacno ovo cudo vuce struje.Uglavnom grije ko ludo.U noci drzimo temp 20 dok preko dana 25.
evo jos jednog
otorinolaringorolog

#1925 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

sava84 wrote:Ljudi, cemu bespotrebna rasprava? Ne mogu vjerovati da neko ima toliko snage da se raspravlja oko ovih, za obicnog korisnika, prilicno nebitnih stvari. Jedino da prodajem neki od navedenih brendova, mozda bi onda mogao. Ovako, ja sam skontao jednu stvar. Svaki TOP model kvalitetnog japanskog proizvodjaca ce odlicno odraditi posao. Medju njima razlika je u beznacajnim nijansama. Moj slucaj, grijem trenutno 35 kvadrata dobro izolovanog prostora sa novom pvc stolarijom fujitsu nocriom i prezadovoljan sam. Prosjek iz prosle godine sto se utrosenih kWh tice u zimskim mjesecima mi je bio oko 300 (tada sam grijao na drva). Prosli mjesec sam imao 350 kWh, a ovaj za sada imam 260 ( bas je dosta radila stalno podesena na 22 stepena), znaci dodam jos trecinu to je 400. Ja prezadovoljan. To ce znaci biti za ovaj mjesec 14 KM struje (100 kWh). Kad zazimi neka bude i duplo vise, ja prezadovoljan. Za iducu zimu obavezno jos jednu uzimam, jos cu da vidim koju cu.
i jos
Post Reply