@ Hajlac
Svaka cast za izdvojene grafike klima uporeda kao i objasnjenja. Ukratko je lepo receno sve, jedino sto ja ne delim tvoje misljenje u zakljucku na kraju.
Za najbolji izbor preporucujes uredjaje koji su nesumnjivo odlicni, ali ako uvrstimo i ekonomsku racunicu nije bas sve tako.
Takodje, pausalna ocena da ce vrhunski inverter trajati 10, a ovaj iz srednje klase 4-6 godina je po meni totalni nonsens.
U "mid range" uredjaje se ne ugradjuju losije komponenete vec one sa manjim kapacitetima i nema govora o tome da ce po "defaultu" ta klima trajati manje.
Ako uzemo u obzir cenu, nase vremenske prilike, ubedjen sam da je bolje uzeti dva jeftinija japanca, nego jedan "top class".
Ako i koji dan temperatura padne ispod -15C (mada ce i tada taj jeftiniji japanac raditi, samo losije i bolje ga je i po meni iskljuciti..), lako je ukljuciti grejalicu na struju koja prakticno ne kosta nista.
Koliko treba da prodje godina da se ispati taj Mits u odnosu na skoro duplo jeftiniji model (recimo Fujitsu 12LECA)?
Iako je taj Mits bolji nesumnjivo, moze da se desi da se i on pokvari pa onda ostajes skroz bez grejanja, dok u drugoj situaciji imas jos jednu klimu.
Takodje, pomenuta je prica ali me zanima tvoje konkretno misljenje o klimi Gree Hansol (gotovo sigurno je u pitanju isti uredjaj kao i Vivax Gexi, koji je samo rebrendiran Gree).
Klima u Srbiji kosta oko 700EUR (devetka), mozda moze da se nadje i za menje.
U nju se ugradjuje Sanyo Twin Rotary kompresor (Isto kao u recimo Fujistu LT). Spoljasnja jedinica je taska citavih 43! kg (teza je i od Mits i od Fujitsu LT),a sam si rekao da je veoma bitna velicina spoljasnje jedinice. Deklarisana je do -20C, a devetka ima COP od 5.1! Evo prilozicu i PDF gde se vide karakteristike, obarti paznju na poslednju stranicu gde je kriva kapaciteta. Iako je nominalno deklarisana na "samo" 2750W, devetka zadrzava 90% kapaciteta do cak -20C!
Bio je link ali evo ponovicu ga
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=16565.0
I evo PDF, pogledati obavezno krivu kapaciteta na poslednjoj strani
http://www.klimaprofis.com/files/downlo ... 438393.pdf
Pozdrav.