Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sema911s

#1901 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sema911s »

friskyoreo wrote:
sema911s wrote:
friskyoreo wrote:Kod dopune klime u autu i dezinfekcije, ima li nesto na sta bih trebao obratiti pažnju, tj. pitati tog sto servisira klimu da li radi nesto po nekom principu, ili je to manje vise kod svih isto i nema nekih odstupanja.
Pitam zato sto su kod svih cijene približno iste, a kad vec dajem pare da mi ne uradi neki fuseraj. :)
Hvala unaprijed.

Za punjnje Klime, servis iste trenutno Komel..

Urade Sta treba I kako treba,., a nece sfuseritt
60km punjenje istee tako nestoo
Nisam iz Sarajeva. :( Ali vidjeh na pik-u da ima neki u SA rade punjenje i dezinfekciju za 30 km.. Zato mi nije jasno, ima li kakve razlike tu, ili je to sve u 5 deka...
Razlike ima,., jedni samo dospu gas, ulje, pa naprave mnogo veci belaj,.,

Kako mi ovi u komelu rekose gas se Mora ispumpat provjerit imal ulja/vode u sistemu,
Gas kada se dospe sakriju se pukotine I stvore neki baloni Koji shebu pumpu
Dezinfekcija mnogi prsnu malo sprejom u vent. Cijevi I kazu dosta.,,
Meni rahmetliju rastavise dok vrsise Tu dezinfekciju, jest da kosta 60km I iskreno uvijek nadju neki kvar( dal gumicu, ventil, crijevo kazu da treba promjenit)
friskyoreo

#1902 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by friskyoreo »

sema911s wrote: Razlike ima,., jedni samo dospu gas, ulje, pa naprave mnogo veci belaj,.,

Kako mi ovi u komelu rekose gas se Mora ispumpat provjerit imal ulja/vode u sistemu,
Gas kada se dospe sakriju se pukotine I stvore neki baloni Koji shebu pumpu
Dezinfekcija mnogi prsnu malo sprejom u vent. Cijevi I kazu dosta.,,
Meni rahmetliju rastavise dok vrsise Tu dezinfekciju, jest da kosta 60km I iskreno uvijek nadju neki kvar( dal gumicu, ventil, crijevo kazu da treba promjenit)
Eh evo ovog sto sam pitao, kaze upravo to. Kaze punjenje freonom i dosipanje ulja po potrebi. I to je sto oni rade... Sad nemam pojma da li to da uradim ili ne. Ja nisam siguran da li mi je klima uopste ispravna potpuno, jer hladi malo, ali se kompresor konstantno pali i gasi... I rekose mi ovdje da treba samo dopuniti freonom i to je to...
Da li se fakat moze sta zeznut ako uradim samo tu dopunu freonom i eventualno uljem?
Qler

#1903 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

To sto se kompresor stalno pali i gasi je znak da fali plina. A to sto fali plina je znak da negdje curi, a to sto curi je znak da da se to treba praviti. Ispravnoj klimi nikad nece faliti plina.
friskyoreo

#1904 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by friskyoreo »

Qler wrote:To sto se kompresor stalno pali i gasi je znak da fali plina. A to sto fali plina je znak da negdje curi, a to sto curi je znak da da se to treba praviti. Ispravnoj klimi nikad nece faliti plina.
Ali ako vec negdje curi, zar do sad ne bi sve iscurilo? Jer ona hladi, ne punom snagom kao sto bi trebalo, ali pristojno hladi. Da taj kompresor se ne pali-gasi, razmisljao bih da li da dopunim ili ne...
Ned071

#1905 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

sema911s wrote:
friskyoreo wrote:Kod dopune klime u autu i dezinfekcije, ima li nesto na sta bih trebao obratiti pažnju, tj. pitati tog sto servisira klimu da li radi nesto po nekom principu, ili je to manje vise kod svih isto i nema nekih odstupanja.
Pitam zato sto su kod svih cijene približno iste, a kad vec dajem pare da mi ne uradi neki fuseraj. :)
Hvala unaprijed.

Za punjnje Klime, servis iste trenutno Komel..

Urade Sta treba I kako treba,., a nece sfuseritt
60km punjenje istee tako nestoo
Sto se klime tice oni mogu dobacit jedino do punjrnja. Sto se servisa tice bjezat glavom bez obzira. Nek rade alarme tu su ok. Klime nisu za njih....
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1906 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Qler wrote:Bio sam kod Zufera, haman u Kaknju :) spojio auto na dijagnostiku, sve dizne bez greske. Sve u zadanim parametrima. Problem je neki ventil izduvnih gasova, ali nije egr nego neki manji, pored njega... Taj neki parametar treba biti 50% a meni je 27% i to ga valjda jebe... A bitanga mi je nasao los kontakt kod grijaca i sanirao doktorski :) vidjet cemo sutra ujutro paljenje :)
Kako prodje paljenje????? :mrgreen:

Koliko kosta to ispitivanje dizni kod Zufera,ako se moze znati? Hvala :)
Qler

#1907 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Paljenje i dalje zapusi :) izgleda da je definitivno grijac otisao. Dijagnostika kod Zufera 50KM. Koliko sam vidio znaju posao.
NediM17

#1908 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Qler wrote:Paljenje i dalje zapusi :) izgleda da je definitivno grijac otisao. Dijagnostika kod Zufera 50KM. Koliko sam vidio znaju posao.
E to je kada neces da mene slusas. :mrgreen:

Bitangi na zamjenu, pa javi je li to to. :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1909 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

Ljudstvo, imam nekakav cudnovat problem.

Naime u zadnje vrijeme mi se pocelo ponekad desavati (pri visim vanjskim temperaturama) da mi se u autu osjeti miris goriva. Meni je vise miris "licio" na benzin, ali sam primijetio da je u gepeku gdje je plinska boca dosta intenzivniji i zakljucio da je najbolje otici kod servisera koji mi je ugradio plin.

Elem bio danas kod covjeka i on je sve provjerio i ustanovio da plin nigdje ne pusta, kao i da je miris koji se osjeti benzin, potvrdivsi moju prvu sumnju.

Skontao sam da dosta dugo u zadnje vrijeme, nisam vozio na benzin, a i stojao je na rezervi vecinu tog perioda. Sad napunim 20 litara benzina i malo ga propusem na autoputu i mirisa vise nema. Ni u gepeku se nista ne osjeti. Mada pala je vanjska temperatura, pa je i to mozda faktor.

Elem sta moze biti uzrok da se osjeti benzin u kabini vozila, uz ovakvu pozadinsku pricu kao sto je ova? :sax:

EDIT: Mehanicar je pregledao sve i kaze da benzin nigdje ne pusta, da sve radi kako treba, a miris se i dalje osjeca. :-)

Imate li kakav savjet?
NediM17

#1910 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Sto se tice smrada benzina, svakako vozis autu iz iste grupacije, pa malo procitaj, mozda nadjes nesto pametno, ne znam sta ti je majstor tacno provjeravao.

http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=54614.0
Maystor

#1911 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Maystor »

putnik2107 wrote:Image

Renault Clio 2001. Kada upalim vozilo i dodam gas, ova lijeva kazaljka (mjerenje obrtaja motora) dođe samo do prve linije (5) i nema dalje. Pitam nekog majstora, ovako u razgovoru, da nije neka sajla pukla, što je zaštopalo, kaže nema tu sajle, to je elektronika.
Kako se ovo popravlja da proradi? osigurač neki ili nešto slično?

Drugi problem mi je desni žmigavac. Nekad radi bez problema, a nekad 1000 puta u minuti upali-ugasi, ono brzo, kad kad jedna sijalica ne radi. Sijalice sve uredu. Kada tako brzo radi, kada pritisnem kočnicu, žmigavac prestane raditi skroz, do ponovnog puštanja kočnice....
Što se tiče drugog problema, najvjerovatnije da se radi o ovom što ti je bitanga rekao, a moguće je i da se kontakti u samom prekidaču unutar ručice žmigavca zaprljaju, što se da riješiti čišćenjem, čak i bez rastavljanja može se naprskati sprejom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1912 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:Sto se tice smrada benzina, svakako vozis autu iz iste grupacije, pa malo procitaj, mozda nadjes nesto pametno, ne znam sta ti je majstor tacno provjeravao.

Hvala beg moj, mozda bude od pomoci :thumbup:

Po majstorovom je sve okej, samo da ne drzim auto na rezervi i da s vremena na vrijeme provozam na benzin :roll:
NediM17

#1913 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

_BataZiv_0809 wrote:
NediM17 wrote:Sto se tice smrada benzina, svakako vozis autu iz iste grupacije, pa malo procitaj, mozda nadjes nesto pametno, ne znam sta ti je majstor tacno provjeravao.

Hvala beg moj, mozda bude od pomoci :thumbup:

Po majstorovom je sve okej, samo da ne drzim auto na rezervi i da s vremena na vrijeme provozam na benzin :roll:
Ma bitno je samo da ima par litara benge da ti hladi pumpu, da ne vrti na suho, da imas benzina stalno na ivici rezerve je i vise nego dosta. Sto se tice vozanja na benzin nije na odmet, ali svakako ga svaki put palis na benzin i malo provozas, dok god ne osjetis neko stucanje na benzinu ne brini za benzinske injektore, najgore sto im se moze desiti je da im zatreba ultrazvucno ciscenje.

Medjutim, sve ovo nema nikakve veze sa smradom benzina u kabini, uglavnom, imas kod tih Alfista dobrih postova i savjeta. :-D

P.S. Postadoh ja opet plinas.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1914 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

_BataZiv_0809 wrote: EDIT: Mehanicar je pregledao sve i kaze da benzin nigdje ne pusta, da sve radi kako treba, a miris se i dalje osjeca. :-)

Imate li kakav savjet?
juce bila alfa 156 ,puklo kuciste plovka i pumpe,pusta kap po kap,smrdi u cijelom autu benzin,da nije i kod tebe to?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1915 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

bitanga_sa_otesa wrote:
_BataZiv_0809 wrote: EDIT: Mehanicar je pregledao sve i kaze da benzin nigdje ne pusta, da sve radi kako treba, a miris se i dalje osjeca. :-)

Imate li kakav savjet?
juce bila alfa 156 ,puklo kuciste plovka i pumpe,pusta kap po kap,smrdi u cijelom autu benzin,da nije i kod tebe to?
Hmmm cisto sumnjam, jer mi pokazivac benzina radi sasvim normalno. Stvarno nemam blage predstave sta bi moglo biti. Kada vozim na benzin ne osjeti se :-) Mehanicar sve kaze pregledao, uredu sve. Plinasi takodjer pregledali.

Glupa situacija do bola :run:

Nikako da pohvatam neku "zakonitost" u smislu-osjeti se tad i tad, kad to i to. Danas auto cijeli dan na suncu, krenem do grada osjeti se. Dok sam sacekao pizzu u piceriji i vratio se, kuci krenuo, ne osjeti se :skoljka:

p.s. sutra idem do brace da mi ono rijese, a vidim da rade i punjenje klima. znas li slucajno koliko to vremenski traje i koliko naplacuju? :kiss:
Last edited by _BataZiv_0809 on 31/05/2015 23:14, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1916 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:
Ma bitno je samo da ima par litara benge da ti hladi pumpu, da ne vrti na suho, da imas benzina stalno na ivici rezerve je i vise nego dosta. Sto se tice vozanja na benzin nije na odmet, ali svakako ga svaki put palis na benzin i malo provozas, dok god ne osjetis neko stucanje na benzinu ne brini za benzinske injektore, najgore sto im se moze desiti je da im zatreba ultrazvucno ciscenje.

Medjutim, sve ovo nema nikakve veze sa smradom benzina u kabini, uglavnom, imas kod tih Alfista dobrih postova i savjeta. :-D

P.S. Postadoh ja opet plinas.
Dobrodosao nazad medju plinase :thumbup:

Evo gledam ovu temu sto si stavio i ima logike, jer se i kod mene smrad osjeti nazad. Ako je ta pumpa stvarno vrisnula, to bi moglo biti to. Medjutim moj dugogodisnji mehanicar tvrdi da je sve okej sa benzinom :zid:

Ono i jest belaj sto se ne osjeti kad vozim na benzin :run:
530i

#1917 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Onda obrati pažnju kuda benzin ide kada voziš na plin...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1918 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

530i wrote:Onda obrati pažnju kuda benzin ide kada voziš na plin...
Druze, malo sam glup za ovu tematiku, pa bi volio da mi malo preciznije objasnis. :sax:

I meni je jasno da se "nesto dogadja" sa benzinom dok vozim na plin, ali sta i kako da to provjerim, pojma nemam :?
530i

#1919 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Ne znam, tj. nemam pojma kakav je sistem na tvom autu, ali pošto pumpa benzina radi svakako taj benzin se vrti negdje, zato i kažem da tu tražiš uzrok problema...pogledaj dobro sva crijeva i dihtunge, to traži malo strpljenja, kao i sistem dihtovanja rezervoara..a majstorima se obično mrsko zezati sa tim dok nije neka veća havarija.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1920 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ova alfa se stalno vozi na plin,ali ne znam da li je to razlog sto je puklo to kuciste,tacnije poklopac kod prikljucka crijeva....pukotina golim okom nevidljiva....
putnik2107

#1921 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by putnik2107 »

Hvala bitanka i Maystor...

@Maystor-koji sprej - wd??
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1922 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

Posto me zadnjih dana stvarno puca peh sa autom, moram se ponovo posavjetovati sa vama.

Naime pisao sam vec da mi je pukla guma na autoputu i da sam se uspio snaci za novi komplet guma. Medjutim kad sam ga montirao poceo sam primjecivati zvuk koji je dopirao sa trapova.

Odvucem vulkanizeru da vidi sta je-kaze lezajevi.

Odvucem mehanicaru-kaze felga se iskrivila.

Odvucem kod Brace-kaze lik guma ima deformaciju, i pokaza mi sta se desava tokom rotacije, kao ono jajasta je malo :izet:

Elem da vas pitam je li mi veci rizik staviti umjesto nje gumu sireg profila (205), a ostale su 195 ili voziti sa tom jajastom? Ili kupiti preko pika samo jednu gumu odgovarajuceg profila, jer od istog proizvodjaca tesko da cu naci?
mahalas505

#1923 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

U ovom slucaju bi gledao iste dimenzije i da su iste vrste gume, tj. ljetnje. Mislim da nije bas od presudnog uticaja da su od istog proizvodjaca, ali bih gledao da budu iz pribliznog istog cjenovnog ranga.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1924 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

mahalas505 wrote:U ovom slucaju bi gledao iste dimenzije i da su iste vrste gume, tj. ljetnje. Mislim da nije bas od presudnog uticaja da su od istog proizvodjaca, ali bih gledao da budu iz pribliznog istog cjenovnog ranga.
Evo uspio sam na piku naci iste gume, s tim da lik prodaje dvije, a meni treba jedna :izet: No dobro, sta bi sad covjek, problem se mora rijesiti, a sa gumama se ne treba igrati.

Samo da mi je da se konacno utvrdi sta je problem, jer kako me peh krenuo, kupit cu gume, a problem u necemu drugom :lol:

p.s. hvala na odgovoru :thumbup:
sve na kvadrat

#1925 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sve na kvadrat »

Situacija sljedeća...Maloprije upalim auto i na bordu mi poruka ˝oil sensor workshop˝, nakon nekog vremena upali se lampica za abs i lampica za ručnu kočnicu (ručna spuštena)...Ko se razumije neka mi objasni ovo...:) U pitanju je Golf 4 tdi...
Last edited by sve na kvadrat on 03/06/2015 22:40, edited 6 times in total.
Post Reply