Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
SprecoM wrote:Evo još malo "zabave" kojom sam kod učenika podsticao motiviranost i potrebu razvijanja dosjetljivosti:
Dva pješaka idu kroz pustinju i dolaze do duboke i široke rijeke, pune pirana i ne smiju je preplivati niti zagaziti u rijeku.
Na tom mjestu nalazi se čamac koji može primiti samo jednog putnika. Baš tim čamcem, bez ikakvih drugih pomoćnih sredstava, osim jednog vesla, rijeku su prešla oba putnika i nastavili put kroz pustinju.
Kako su to uspjeli izvesti?
------
U prethodnom postu ima jedan detalj koji nije dobro formulisan: ".... pošto je vama u interesu da dokažete da je dotični upravu...".
Šta ovdje nije dobro formulisano (sugeriše se čak pogrešna, netačna, polazna tvrdnja).
Ne želim dokazati "da je dotični u pravu", već želim nešto drugo podstaknuti (pa ću to pripremiti i uskoro pastati).
Nema duboka i široka rijeka u pustinji, svaka vama cast profesore, ali ovaj ucenik je odavno "mucenik"
Što se pak one moje teze tiče, pa i sami ste rekli da je, citiram: "čovjek nadošao na sadržaje o kojima odavno razmišljam (bez ikakvog crkleta, iz zabave i ličnog zadovoljstva)". Ako je tako, onda cijenim da se slažete sa njegovim pseudonaučnim opusom.
Prevodim uz pomoć Google-a sljedeći tekst:
"Current math predicts that space has negative and positive directions. Math in the negative directions is different from math in the positive directions. Are there any published articles that explain how these negative and positive spaces are detected? What experiments have been performed that have detected these negative and positive space directions?"
----
Njegova razmišljanja sam vezao za neka moja davnašnja promišljanja: - Priroda ne poznaje negativne vrijednosti!
Nikoletina Bursać: "Ima li neka druga komanda u ovoj našoj vojsci ?! Samo - "Pokret"!
U prirodi kao da i postoji samo jedna komanda: Vječiti pokret, i uvijek je to progres, naprijed (u kojem god smjeru se odvijalo to kretanje).
Ovo boldirano je bio moj odgovor profesoru Ljolje Krunoslavu kada me pitao zašto ispred drugog korijena ne stavljam i minis. Negativne vrijednosti su ljudska tvorevina, nastala iz nekih ljudskih potreba za lakšim kazivanjem ( relativne vrijednosti uveo je čovjek, zbog sebe i radi sebe).
-----
Prva rečenica u priči o pješacima kao da nametne tu misao da su išli sa iste strane rijeke. I sve dok se učenici ne oslobode te početne , blokirajuće, pomisli zadatak im je "nerješiv"!
Ova rečenica:
Math in the negative directions is different from math in the positive directions.
nadovezuje se na moja razmišljanja o sličnostima i razlikama ovih algebarskog iskaza: (c + v) i (c - v).
Ovaj (c + v) zahtijeva "stacionarnu tačku na brojnoj osi, a ovaj (c - v) ne zahtijeva takvu tačku (već je vezan za "pokretnu tačku").
Last edited by SprecoM on 01/02/2012 17:48, edited 1 time in total.
"Current math predicts that space has negative and positive directions"
Prihvatimo na trenutak da je negativan smjer prostora (sic!) matematička apstrakcija. Apstrakcije su fundamenti proračuna i kao takve ne podliježu dokazivanju same za sebe (iako je konkretno ova - negativni brojevi - dokazala svoju praktičnost svakom ko je raščistio račune sa elementarnom matematikom). Apstrakcije važe sve dok se pomoću njih dobijaju konzistentni rezultati i dok se one uklapaju u teoriju.
Pobogu, kako vi definirate brojne sisteme u kojim nema negativnih?
c+v je apstrakcija također! Međutim, radi se o apstrakciji koja nije uspjela biti konzistentna sa rezultatima eksperimenata - zahvaljujući tome, predmet je ismijavanja.
Možda ste genijalni u svojoj relativističkoj algebri, ali u mom referentnom sistemu se jednostavno ne uklapate u naučne činjenice. Uzimajući to u obzir, neću dalje raspravljati o ovome. Ima neko drugi, pa neka nastavi.
"Blokiran" ti spoznajni proces prvom pomisli! Ukoliko je se oslobodiš za razmatranje brzina cisterne - c, i vozila - v, kada krenu sa raskrsnice u suprotnim smjerovima i izračunavanja njigove međusobne razdaljune nakon vremenskog intervala t neće ti biti nikakav problem iskoristiti (c + v)t i saznati koliko su međusobno udaljena ta vozila!
Da sam napisao (v[sub]1[/sub] + v[sub]2[/sub])t ne bi se ti "nervirao" (mada ta dva zapisa imaju potpuno isti i logički i fizički i algebarski smisao)!
Kod ovakvih "suprotstavljenih" razmišljanja najlogičniji put je analiza polaznih postavki i stavova, jer se tu najčešće skrivaju greške u razmišljanju (rjeđe u zaključcima).
No, načeli smo priču o "pozitivnom" i "negativnom" u fizičkoj stvarnosti (prostor, vrijeme, promjena, veličine, relativni odnosi,...), a ne o "pozitivnom" i "negativnom" u algebarskom tretiranju te fizičke stvarnosti!
Račun je ljudska tvorevina, a fizička stvarnost prirodna tvorevina! To dvoje je nužno različito tretirati!
Priroda ne poznaje "negativne" vrijednosti temperature, dužine, prostora, vremena, ....
pirmin wrote:Ne kontam zasto prizivate linc covjeka. Smor je pa sta.
Preskocim njegove postove ako mi nisu zanimljivi i vozdra djaci.
Da nema prepiske njega i Nella prasina bi prekrila temu.
Suprotnosti se privlace ... neka on otvori svoju temu ... znas ba da bi mu svi dosli ... al malo je stvarno iritantno da on samo ceka priliku na bilo kojoj iole srodnoj temi da zapocne svoje vct ...
I ovo je tema o matematici ... ne mora se pisati svaki dan ... sve sto bilo kad kazes ne zastarjeva ... nije tema o paris hilton ... evo kad navrate nasi drugovi poput ljubav_aha koji vole ovu temu a ne vole matematiku sve ti je jasno ... znaci da je tema neobicna i fina
Alpinista se penje uz planinu u obliku kupe. Načinio je omču od nekližućeg užeta i baco je preko vrha planine. Ako je planina dovoljno strma, uspjet će u penjanju. Ako nije, omča će spasti s vrha.