BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#1901 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

heckler wrote:Tamo negdje na 9:55 pocinje kraci dio o namjenskoj. Spominje se Igmanov ugovor od 70 m, Pretisov od 40m, procjena za vrijednost izvoza za ovu godinu i saradnja sa americkim univerzitetom za novu strategiju.

http://youtu.be/psVS8ztPJ7I
pa ministar kako rece IGMAN bi ove godine trebao izvesti preko 75 mio KM pa to znaci da IGMAN radi u punom kapacitetu jer IGMAN moze godisnje proizvesti 50 mio metaka 5.56 - 7.9 mm i 5 mio metaka 12.7 mm.
ne vjerujem da to na trzistu kosta vise od 75 mio KM.
heckler

#1902 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Tesko je reci jesu li uposlili sve kapacitete ili ne. I te brojeve koji su oni stavili na sajtu kao ilustraciju kapaciteta je nemoguce provjeriti. U svakom slucaju je situacija u poredjenju sa prije par godina kao nebo i zemlja.

Od svega mi najvise promjene u vlasti i odlaska Erdala Trhulja. Od sve plejade ministara za sve ove godine i sve vlasti on mi do sada djeluje kao najsposobniji. Ako pometu njega moglo bi sve ovo preko noci da ispuse
ULTRAK

#1903 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ULTRAK »

heckler wrote:Tesko je reci jesu li uposlili sve kapacitete ili ne. I te brojeve koji su oni stavili na sajtu kao ilustraciju kapaciteta je nemoguce provjeriti. U svakom slucaju je situacija u poredjenju sa prije par godina kao nebo i zemlja.

Od svega mi najvise promjene u vlasti i odlaska Erdala Trhulja. Od sve plejade ministara za sve ove godine i sve vlasti on mi do sada djeluje kao najsposobniji. Ako pometu njega moglo bi sve ovo preko noci da ispuse
Erdal Thulj je zakon. Vidi mu se na faci da je covijek posten.
155_mm

#1904 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ma ljudi izbori su tek iduce godine ostavi te reklamne postove za jesen 2014.
odljev_mozaka

#1905 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by odljev_mozaka »

Ima li ikakve sanse da BNT pocne sa masovnom proizvodnjom haubica 155 mm?!
detroit-mercy

#1906 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

odljev_mozaka wrote:Ima li ikakve sanse da BNT pocne sa masovnom proizvodnjom haubica 155 mm?!
Ima, cim nadje trziste koje ce da kupuje masovnu proizvodnju haubica :D . Sta mislis da ce prozvoditi haubice od ciste have i slagati ih na kamaru.
detroit-mercy

#1907 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

ULTRAK wrote:
heckler wrote:Tesko je reci jesu li uposlili sve kapacitete ili ne. I te brojeve koji su oni stavili na sajtu kao ilustraciju kapaciteta je nemoguce provjeriti. U svakom slucaju je situacija u poredjenju sa prije par godina kao nebo i zemlja.

Naravno da mu se vidi na faci da je posten :D . Raspitaj se malo koliko je love dao da ga u stranci poguraju za ministarsko mjesto :D .
E moj narode..................
andromeda101

#1908 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

detroit-mercy wrote:
ULTRAK wrote:

Naravno da mu se vidi na faci da je posten :D . Raspitaj se malo koliko je love dao da ga u stranci poguraju za ministarsko mjesto :D .
A ti bi volio nekog ko nije dao love stranci ali da razjebe namjensku industriju.

U ovom vremenu se gledaju rezultati.
detroit-mercy

#1909 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

andromeda101 wrote:
detroit-mercy wrote:
ULTRAK wrote:
A ti bi volio nekog ko nije dao love stranci ali da razjebe namjensku industriju.

U ovom vremenu se gledaju rezultati.
A gdje ti to procita, citat molim, da sam ja rekao/napisao da bih volio nekoga ko bi razjebao namjensku industriju. Ili na osnovu koje logicke metode si to dao zakljuciti.
Ako neko da toliko love da ga u stranci poguraju kao ministra a da se pri tome radi o sumi koja ne moze biti kompenzirana ministarskim placama :skoljka: onda se vjerovatno radi o postenoj osobi :D . Jer eto na faci mu se vidi da je posten :-) .
E sada, da li bi ti licno platio vise da obavljas neki posao nego sto ce ti taj posao donijeti u vidi kompenzacije. Odnosno, da li bi ti svjesno bio u minusu samo jer eto volis taj posao, pa fakat mozes i dazba radti :D .
andromeda101

#1910 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Kao što rekoh, meni lično su važni rezultati. U ovom političkom i korupcijskom nevrijemu.

A ti ako si više pošten od Trhulja, kakvi su tvoji rezultati?

Jesi li povećao proizvodnju?

Jesi li osposobio dodatne pogone?

Jesi li zaključio ugovore?

Šta si ti detroitu uradio i učinio?

Po čemu bi ti meni trebao biti dobar?

I koristan?

Kakve ja koristi imam od tebe?
andromeda101

#1911 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Primjetio sam da već duže vrijeme ovdje mlatiš praznu slamu.

Okomio si se na najsposobnijeg političara koji međuostalim pokazuje i daje rezultate.

Pored onolio korumpiranih, koji daju minuse, ti tražiš dlaku u jajetu Trhulju.

Šta je sljedeće? Na Suljagića?

Il si glup, il se praviš glup i radiš za neprijatelja.

Kad se protrese sito, ti si uočljiv kao veoma krupan komad.
detroit-mercy

#1912 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

andromeda101 wrote:Primjetio sam da već duže vrijeme ovdje mlatiš praznu slamu. :( Sad me zabrinu, znaci pratis moj rad :( . Je li ti to gazda zapovijedio :D , ili to ti na svoju ruku :D , ono ko pravi patriota :lol: .

Okomio si se na najsposobnijeg političara koji međuostalim pokazuje i daje rezultate. Jasta nego sposoban, ko je jos u stanju na vakom vaktu iskesirati par stoja hiljada maraka stranci za ministarsko mjesto. A tek rezultati, to ce se tek na kraju vidjeti kad mu saberes sta je sve ko ministar postigao :D glede imovine :D .
Pored onolio korumpiranih, koji daju minuse, ti tražiš dlaku u jajetu Trhulju. Jeste mi i vi hadze :roll: , par stoja hiljada velis dlaka u jajetu :D :D .
Šta je sljedeće? Na Suljagića? Sljedece, cekam instrukcije iz staba :D , ja ti nisam slobodan strijelac :D . Glede Suljagica, rad daoticnog ne pratim, nemam saznanja da je iskesirao par stoja hiljada za mjesto koje obnasa. A i nije tako interesantan jer nema "postenu facu" ko Eldar. Ono, blago tupavu, reko bi covjek nezna se hljeba najesti :D

Il si glup, il se praviš glup i radiš za neprijatelja. :D Glup nisam, ne pravim se glup, znaci metodom logicke dedukcije dolazi se do zakljucka da radim za neprijatelja :D
Kad se protrese sito, ti si uočljiv kao veoma krupan komad.
:D To mi i supruga kaze :thumbup:

Btw, koji je tvoj IQ, i je li tako visok IQ nivo potreban da radis kao glasnogovornik u ministra :D ?
andromeda101

#1913 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Da ponovim, ti si ušao u kuću.

U toj kući:

-kuhinja skroz dotrajala
-u dnevnoj, parket se od vlage uzdigao totalka
-kupatilo, urnebes, sve treba podhitno mjenjati

... i to svak vidi

i ti se popneš na krov, i primjetiš par crijepova napuklo, ostali crijepovi prljavi, ali služe.

I sav ponosan, ko malo dijete ti pošto si to ustanovio, na sav glas, da treba podhitno krov mjenjati.

Od neke sreće što si ti to prvi ustanovio.

E tako i ti ovdje.

Pored onolikih minusa poput, Bakira, Zlatka, Tihića i ostale gamadi, ti se okomio na Trhulja.

Znači tebi je veći prioritet krov mjenjati, nego i kuhinju i parket i kupatilo.
detroit-mercy

#1914 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

andromeda101 wrote:Da ponovim, ti si ušao u kuću.

U toj kući:

-kuhinja skroz dotrajala
-u dnevnoj, parket se od vlage uzdigao totalka
-kupatilo, urnebes, sve treba podhitno mjenjati

... i to svak vidi

i ti se popneš na krov, i primjetiš par crijepova napuklo, ostali crijepovi prljavi, ali služe.

I sav ponosan, ko malo dijete ti pošto si to ustanovio, na sav glas, da treba podhitno krov mjenjati.

Od neke sreće što si ti to prvi ustanovio.

E tako i ti ovdje.

Pored onolikih minusa poput, Bakira, Zlatka, Tihića i ostale gamadi, ti se okomio na Trhulja.

Znači tebi je veći prioritet krov mjenjati, nego i kuhinju i parket i kupatilo.
Problem je sto je doticni ministar dobro odgovoran i za parket i za instalacije, i za temelje i za mnogo cega jos :D .
Da ti ponovim, u zemlji u kojoj je ekonomija na koljenima, gdje godinama nema nekog znacajnijeg pomaka u rastu zaposlenosti, gdje je samo staganacija konstanta, gdje su strane investicije postale rijetkost, gdje je infrastruktura najgora u Evropi sa tendencijom "jos gore" ti u nebesa uzdizes ministra koji je na celu ministarstva u cijem domenu je veliki dio ovih stvari. U zemlji koja je poznata po tome sto je 15tak godina gradila 20tak kilometara autoputa, i gle cuda gdje je taj najsposobnij ministar bio godinama direktor kojekakvih agencija zaduzenih za tu izgradnju i "ugradnju". Za najsposbnijeg proglasavas ministra koji je toliko sposoban da si je morao kupiti ministarsko mjesto, ne znam samo cijim parama :D. Cudi me da je takav strucnjak i pregalac promakako drugim zemljama, cudi me da ga nisu vrbovale za sebe :D , vrlog strucnjaka.
Mogu ti reci da mi je tvoja logika veoma cudna, jedino ako nemas direktne koristi od doticnog ministra pa mu sluzis kao PR :D . Glede namjenske, samoreklamiranje doticnog ministra ostavi po strani, on ti se za namjensku pita malo vise od tebe i mene, drugi su tu igraci.
Btw, jednog dana ce valjda i kod nas isplivati u javnost svi talovi i mutne radnje svih nasi ministara i ministarki. Onda ce se mnogi pokriti po glavi usranom ponjavom, u principu svi oni koji su svrasavali na postene face ministara :skoljka: .
Jos jednom da te pitam, kada neko pljuhne toliku lovu da bi bio ministar i kada se zna da ministarska primanja ne mogu pokriti tu sumu, onda to radi:
a) jer je veliki strucnjak kome novac ne predstavlja nista
b) patriota koji ce za drzavu raditi i nako
c) neko ko zna da ce se dobro ugraditi u masu stvari za koje je to ministarstvo odgovorno
d) ovaj sto pise je narodni neprijatelj jer drzava to je "ministar"
ins

#1915 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Ajdeee?

:run:
heckler

#1916 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Turski MKEK želi sa bh. firmama na treća tržišta

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio delegaciju turske državne kompanije MKEK koju je predvodio admiral Izzet Artunc.
Ova kompanija je sklopila sporazum o saradnji sa UNIS Group d.o.o. u skladu s kojim je potpisano nekoliko ugovora sa bh. kompanijama iz oblasti namjenske proizvodnje.
Na sajmu namjenske industrije, koji je održan u Istanbulu u maju ove godine, MKEK i UNIS Group su prezentirale namjensku industriju Federacije BiH i njene potencijale. Uspostavljenu saradnju dvije kompanije odlučile su intenzivirati i proširiti, te su nastavljeni razgovori o kooperaciji na nekoliko značajnih projekata.
Artunc je informirao premijera Nikšića o namjeri njihove kompanije da se postojeća saradnja sa firmama u FBiH unaprijedi, ali i da se započnu razgovori o budućoj proizvodnji i zajedničkom izlasku na tržišta trećih zemalja.
Premijer Nikšić je istakao da je jedan od prioriteta ove Vlade ponovno oživljavanje namjenske industrije, te da se određenim mjerama, kroz sredstva Razvojne banke FBiH, pomogne ovoj perspektivnoj strateškoj grani naše privrede. Premijer je podržao saradnju sa MKEK-om kojom se zajednički može postići rast i razvoj namjenske industrije, te su predloženi konkretni načini unapređenja i intenziviranja poslovnih odnosa.
U sklopu svoje posjete delegacija MKEK-a će posjetiti nekoliko vodećih proizvođača iz oblasti namjenske industrije u FBiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Iz liste proizvoda djeluju kao srodna grupacija:
http://www.mkek.gov.tr/en/Products.aspx
155_mm

#1917 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

heckler wrote:
Turski MKEK želi sa bh. firmama na treća tržišta

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio delegaciju turske državne kompanije MKEK koju je predvodio admiral Izzet Artunc.
Ova kompanija je sklopila sporazum o saradnji sa UNIS Group d.o.o. u skladu s kojim je potpisano nekoliko ugovora sa bh. kompanijama iz oblasti namjenske proizvodnje.
Na sajmu namjenske industrije, koji je održan u Istanbulu u maju ove godine, MKEK i UNIS Group su prezentirale namjensku industriju Federacije BiH i njene potencijale. Uspostavljenu saradnju dvije kompanije odlučile su intenzivirati i proširiti, te su nastavljeni razgovori o kooperaciji na nekoliko značajnih projekata.
Artunc je informirao premijera Nikšića o namjeri njihove kompanije da se postojeća saradnja sa firmama u FBiH unaprijedi, ali i da se započnu razgovori o budućoj proizvodnji i zajedničkom izlasku na tržišta trećih zemalja.
Premijer Nikšić je istakao da je jedan od prioriteta ove Vlade ponovno oživljavanje namjenske industrije, te da se određenim mjerama, kroz sredstva Razvojne banke FBiH, pomogne ovoj perspektivnoj strateškoj grani naše privrede. Premijer je podržao saradnju sa MKEK-om kojom se zajednički može postići rast i razvoj namjenske industrije, te su predloženi konkretni načini unapređenja i intenziviranja poslovnih odnosa.
U sklopu svoje posjete delegacija MKEK-a će posjetiti nekoliko vodećih proizvođača iz oblasti namjenske industrije u FBiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Iz liste proizvoda djeluju kao srodna grupacija:
http://www.mkek.gov.tr/en/Products.aspx
ovo podvuceno mi se svidja. znaci svak ima svoju korist (nikakva sadaka) i da vec imaju konkretni nacini suradnje a ne oni razgovori tipa "trebalo bi", "moglo bi". poslovna povezanost sa amerima i turcima kao velikim igracima na podrucju namjenske industrije je odlican potez. izgleda da je neko stvarno odlucio da ponovo pokrene namjensku industriju u BiH nakon decenijske agonije zbog medjustranacki sukoba. namjenska industrija bi zbog svojih ogromnih kapaciteta mogla biti nosilac industrijskog razvoja u BiH. trziste za proizvode namjenske industrije je staro koliko i covjecanstvo.
Dell 1

#1918 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Dell 1 »

Znali neko sta je bilo sa orkanima. Jesu li jos u sastavu OSBIH.
155_mm

#1919 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Dell 1 wrote:Znali neko sta je bilo sa orkanima. Jesu li jos u sastavu OSBIH.
nisu.

proglaseni su viskom. pokusali su ih prodati gruziji prije sukoba sa rusijom ali se u moskvi digla kuka i motika da se ne prodaju i tako da je biznis propao.
Hrulj

#1920 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrulj »

Jesu. Nedavno su iz nevesinja prebaceni za tuzlu :)
Ali to je zastarjela tehnologija a brojevi premali da imaju uticaj
Dell 1

#1921 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Dell 1 »

Hrulj wrote:
Ma znam za ovo sa Gruzijom. Nego nigdje nemozes naci bilo kakvu informaciju za sadasnje stanje, hvala na odgovoru. Pretis moze da radi rekete od 262mm, ali je problem zato jer je to kasetna raketa koja je zabranjena. Sada kada bi se to moglo kako modernizirati, ali poznavajuci nasu situacuiju u drzavi nema nista od toga.
Hrulj

#1922 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrulj »

Dell 1 wrote:
Hrulj wrote:
Ma znam za ovo sa Gruzijom. Nego nigdje nemozes naci bilo kakvu informaciju za sadasnje stanje, hvala na odgovoru. Pretis moze da radi rekete od 262mm, ali je problem zato jer je to kasetna raketa koja je zabranjena. Sada kada bi se to moglo kako modernizirati, ali poznavajuci nasu situacuiju u drzavi nema nista od toga.
Ne vidim razlog za modernizaciju zastarjelog naoruzanja. Skoncentrisati se na ekonomiju dok je situacija jos stabilna. Nakon ekonomske stabilizacije izvesti reformu vojske i miran si :)
Doduse u ekonomskom smislu inovativnost i proizvodnja oruzja bi mogla donjeti jako mnogo novca ovoj drzavi.
NAOPAK2323

#1923 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by NAOPAK2323 »

Namjenska industrija BiH ušla u značajnu fazu oporavka
Autor B. A. 04. 06. 2013. • 14:28

Sklopljeni su novi ugovori i otvorena nova tržišta prevashodno u Ukrajini i Angoli.

Kroz značajniju podršku entitetskih vlada, pogotovo Vlade Federacije BiH, a i zbog veće potražnje na svjetskom tržištu namjenska industrija BiH ušla je u značajnu fazu oporavka - izjavio je danas predsjednik Komisije za promet i usluge Grupacije namjenske industrije Vanjskotrgovinske komore BiH Hasib Salkić.

Novi Odbor Grupacije, koji je izabran krajem maja na redovnoj Skupštini te grupacije, održao je danas sjednicu u Sarajevu.

Po Salkićevim riječima, osim ugovora koje namjenska industrija već standardno ima s kupcima iz Egipta, Turske, Saudijske Arabije, Pakistana, Malezije, Indonezije, ove godine sklopljeni su novi ugovori i otvorena nova tržišta prevashodno u Ukrajini i Angoli.

- Ono što je veoma značajan faktor u ovom momentu jest i prisustvo nekih većih američkih kompanija na bh. tržištu koje kroz dugoročne ugovore garantuju stabilnost prodaje u narednih četiri, pet godina i sigurno novu šansu koja je posebno izražena angažovanjem jedne vodeće američke, odnosno svjetske kompanije u segmentu rehabilitacije, odnosno unapređenja procesa proizvodnje - istakao je Salkić.

Izrazio je nadu da će naše fabrike tu priliku iskoristiti i u naredne dvije do tri godine, značajno povećanom prodajom, moći preuzeti regionalno liderstvo u ovoj industriji.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ismet Kumalić je kazao da su u posljednje vrijeme pokrenuli niz aktivnosti za unapređenje ovog sektora da bi podržali početne, dobre rezultate.

- U zadnje tri godine izvoz se povećao više od tri puta i sigurno imamo dobru perspektivu - rekao je Kumalić.

Potcrtao je da je, posebno u posljednje vrijeme, pozitivan odnos državnih i entitetskih organa prema ovoj industriji što je izuzetno značajno uzimajući u obzir da je to sektor gdje su administrativne barijere dosta izražene.

- Radi se o osjetljivom sektoru u kojem ima puno elemenata sigurnosti i gdje je potrebno obezbijediti puno dozvola, saglasnosti provoza, izvoza i slično. Stalo nam je da i taj segment dobro funkcionira, tako da ne bismo smjeli dozvoliti da nam te barijere koče proizvodnju i izvoz - dodao je Kumalić.

Predsjednik Odbora Grupacije namjenske industrije VTKBiH i predstavnik firme Ginex Goražde Jusuf Hubjer također je kazao da je namjenska proizvodnja u BiH, posebno u FBiH (kojoj pripada većina) počela da ide nabolje, te dodao da su neke firme izuzetno stabilne među kojima su Igman Konjic, Ginex Goražde, Pretis, BNT i drugi.

Ginex, po njegovim riječima, izvozi u 33 zemlje i izuzetno dobro posluje.

- Naprimjer, cijela Amerika proizvodi dvije milijarde inicijalnih kapisli za godinu dana, dok BiH, odnosno Ginex proizvodi petsto miliona u prošloj godini. Ove godine računamo da će biti sedamsto miliona, a za godinu-dvije planiramo povećati kapacitet na milijardu kapisli - kazao je Hubjer.

(FENA)

- See more at: http://www.24sata.info/vijesti/ekonomij ... RQIDc.dpuf
iz zadnje klupe

#1924 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Kolumbija nabavlja par howitzera , u konkurenciji su 4 svjetska proizvođača. BNT komnkuriše sa NORA-52, ovo je sa kolumbijske stranice ministarstva odbrane šta bosanci nude, NORA-52 (od 06.07.2013) , das li je ovo šta unaprijeđeno ne znam jer spominju kompjuterizovani sistem i automatsko punjenje što mislim da nije bilo u vremenu JNA:

Bogota, 06.07.2013
IN the investigation that Colombia for selection of a 155mm howitzer, the company BNT TMiH Bosnia-HEADS will offer to your system NORA B52 Army.

The main advantage of this shell lies in the capabilities of your vehicle with cannon 8x8 155/52, which has an automatic loading of ammunition and has computerized system that selects the appropriate charge grenade and enter the information of the target in the system.

Capable of rotating 360 degrees, can fire multiple rounds giving the same target at different angles to reach the goal.

Carlos Vanegas
defensa.com
iz zadnje klupe

#1925 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

As we announced a few months ago, the Ministry of Defense of Colombia, through its Directorate of Artillery, are interested in acquiring new howitzers.

The process to date advance, has had the participation of representatives of French companies, China, U.S. and Bosnian, have offered various models of Howitzers, Norinco such as HA-5, Go BNT TMiH Howitzer, los LG1 MK-III y los TOWED HOWITZER HAWKEYE, all parts of 105 millimeters.

However, interest has been confirmed in the LG1 Colombian MK-III, despite being more expensive supply and estimated values ​​of U.S. 3.000.000 dollars per unit.

In this sense, has recently emerged that maintenance work was carried out to LG1 having Colombia (despite his short time in service), by problems that have been occurring in their systems and geo shot and grab points in the tubes of these weapons.

Colombia would hope to be able to deploy at least one new howitzer battery 105 millimeters, composed 6 units and with appropriate safeguards and spares from bidders companies.

Izgleda da su se odlučili za domaće ali imaju problem sa održavanjem kako ja razumijem
Post Reply