vade_mecum wrote:sanaman wrote:
Hint: pokusajte na aerodromu da date na uvid licni dokument (ne policiji vec na cekiranju karte) ili da ne platite kartu...a isto pruzaju samo usluge prevoza putnika.
na aerodromu i u bankama traze dokument iskljucivo radi identifikacije korisnika u svrhu pruzanja usluge, dok GRAS-ovi revizori rade isto u
svrhu sankcionisanja zloupotrebe usluge sto su po meni dva dijametralno razlicita pojma.
isto tako vjerujem da u slucaju legitimisanja od strane policajca isti ne smije prenjenti te podatke na treca lica (u ovom slucaju pripadnike GRAS-a) jer se onda radi o zloupotrebi licnih podataka.
znam da u tramvajima postoji citat nekog clana (cini mi se uredbe grada sarajeva) mada sumnjam u to da je policija ovlastena da je provodi...stavise, nisam siguran uopste ko je nadlezan za provodjenje i sankcionisanj iste. takodje, ako postoji federalna ili kantonalna odluka o javnom gradskom prijevozu nju su ovlasteni da sprovode inspektori iz resornog ministarstva.
elem,imate dovoljno materijala da nastavite diskusiju u pravcu reve vs. gradski puk

Sa gradski prevozom je isto, razlika je u tome sto je tehnicki nemoguce i na kraju neproduktivno svakog zaustavljati i traziti licnu i provjeriti da li je on/ona ta osoba koja ima pravo na tu uslugu (npr. kada je rijec o povlastenim kartama).
Kao drugo, ovdje se ne radi o sankcionisanju u krivicnom smislu (sto smije samo drzava) vec o mogucnosti naplacivanja stete koja je nastala. Jer ako GRAS ne utvrdi identitet kako da nadoknadi stetu?
Policija treba da proslijedi utvrdjenje podatke GRAS-u iz gore navednog razloga, kako bi GRAS mogao na naplati svoja potrazivanja...npr. dopunskom kartom a ako ne ide onda tuzbom...ipak treba znati koga tuziti.
Stvar je banalna da ne moze biti banalnija,
uzimate uslugu prevoza (na koju vas usput niko ne tjera, auto, biciklo, pjesice, organizovati se sa drugima sa posla i sl.) i
DUZNI ste da platite (svidjela vam se usluga ili ne).
al u BiH se sve moze komplikovati tako da...a posebna je prica zasto je ovo samo prekrsaj a ne krivicno djelo...jer je neko u svemu ovome prevaren