GRAS - karte

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#1901 Re: GRAS - karte

Post by muha_sa »

alternativni wrote:
Eh sad... prica je rekla-kazala... :-D Pricao mi prijatelj da je njegovom gazdi dosla kazna, prije par godina. On krenuo sa zenom na Bascarsijske noci, nisu kupili kartu, naisla revizija, zena se prepala i dala im dokumente...
(pouka: ne vodite zenu nigdje :D)
:lol: :lol:
-žena je stub kuce--hoš to rec :!: :lol:
poznanik

#1902 Re: GRAS - karte

Post by poznanik »

fidoremilienko wrote:Eh 'vako.... :D da podijelim i ja sa vama ovo oko karata i kazni koje vam revizori pišu pa šalju na sud...
Svojevremeno, slušajući predavanja jednog profesora, koji je bio (a možda je i danas) zaposlen u GRAS-u, vezano za neplaćanje karata i moguće kazne veli on ovako:
"Gras ima ...(zaboravio sma cifru, davno je to bilo :D ) podnesenih krivičnih prijava koje se odnose na neposjedovanje karte u njihovim vozilima. Ali problem je naplata takvih potraživanja iz dva razloga. Sudovi su zatrpani predmetima (to je jedan), a drugi (mnogo veći) se odnosi na svjedoke. Dakle da bi naplatili kaznu, na Sudu se moraju pojaviti najmanje dva svjedoka (putnici, NE revizori), koji će posvjedočiti da navedeni putnik tad i tad nije imao kartu...Takva je procedura veli on". A ko je lud da ide na SUd kao svjedok :-? radi 1,80KM :? . Dakle, koliko ja znam, mogu oni pisati koliko hoće dokle god se ova praksa ne promijeni. Ja znam masu ljudi koji su zapisani, pa im kazne nikad nisu došle.
...
Reci profesoru da nema pojma. Niti su radnici GRAS-a, koji su samoinicijativno uzurpirali pravo da vrše kontrolu karata za prevoz u svojim vozilima, ovlašteni da uzimaju podatke od građana, niti su ovlašteni da podnose prekršajne prijave, niti postoji zakonski osnov da to GRAS ikako radi... a posebno je tužno čitati kako univerzitetski profesor obrazuje studente da je za prekršajnu prijavu potrebno imati svjedoka :-)
fidoremilienko

#1903 Re: GRAS - karte

Post by fidoremilienko »

poznanik wrote: Reci profesoru da nema pojma. Niti su radnici GRAS-a, koji su samoinicijativno uzurpirali pravo da vrše kontrolu karata za prevoz u svojim vozilima, ovlašteni da uzimaju podatke od građana, niti su ovlašteni da podnose prekršajne prijave, niti postoji zakonski osnov da to GRAS ikako radi... a posebno je tužno čitati kako univerzitetski profesor obrazuje studente da je za prekršajnu prijavu potrebno imati svjedoka :-)
Reci mu ti :D Čovjek radi u grasu i tako kaže :-?
Pa kad odeš na SUd moraš imati svjedoke...ili po tvome ne moraš? :-? :D
poznanik

#1904 Re: GRAS - karte

Post by poznanik »

fidoremilienko wrote:
poznanik wrote: Reci profesoru da nema pojma. Niti su radnici GRAS-a, koji su samoinicijativno uzurpirali pravo da vrše kontrolu karata za prevoz u svojim vozilima, ovlašteni da uzimaju podatke od građana, niti su ovlašteni da podnose prekršajne prijave, niti postoji zakonski osnov da to GRAS ikako radi... a posebno je tužno čitati kako univerzitetski profesor obrazuje studente da je za prekršajnu prijavu potrebno imati svjedoka :-)
Reci mu ti :D Čovjek radi u grasu i tako kaže :-?
Pa kad odeš na SUd moraš imati svjedoke...ili po tvome ne moraš? :-? :D
Nije meni predavač, tebi je, ti mu reci, slobodno... :D

Nemati kartu za prevoz nije krivično djelo koje treba dokazivati, prekršaj je. Za dokazivanje prekršaja ovlašteno lice ne treba svjedoke. Svjedoci mogu pomoći prekršiocu da pokuša pobiti prijavu.

Ali da se ne udaljavamo od teme... Pitaj profesora - uposlenika u GRAS-u, zašto u prodaji u kioscima, posebno u GRAS-ovim kioscima koji su zbog toga i instalirani, nema bus-karata, zašto nema vremenskih karata za vožnju tramvajem, zašto GRAS ne izdaje fiskalne račune, itd.?
sanaman

#1905 Re: GRAS - karte

Post by sanaman »

poznanik wrote:
fidoremilienko wrote:Eh 'vako.... :D da podijelim i ja sa vama ovo oko karata i kazni koje vam revizori pišu pa šalju na sud...
Svojevremeno, slušajući predavanja jednog profesora, koji je bio (a možda je i danas) zaposlen u GRAS-u, vezano za neplaćanje karata i moguće kazne veli on ovako:
"Gras ima ...(zaboravio sma cifru, davno je to bilo :D ) podnesenih krivičnih prijava koje se odnose na neposjedovanje karte u njihovim vozilima. Ali problem je naplata takvih potraživanja iz dva razloga. Sudovi su zatrpani predmetima (to je jedan), a drugi (mnogo veći) se odnosi na svjedoke. Dakle da bi naplatili kaznu, na Sudu se moraju pojaviti najmanje dva svjedoka (putnici, NE revizori), koji će posvjedočiti da navedeni putnik tad i tad nije imao kartu...Takva je procedura veli on". A ko je lud da ide na SUd kao svjedok :-? radi 1,80KM :? . Dakle, koliko ja znam, mogu oni pisati koliko hoće dokle god se ova praksa ne promijeni. Ja znam masu ljudi koji su zapisani, pa im kazne nikad nisu došle.
...
Reci profesoru da nema pojma. Niti su radnici GRAS-a, koji su samoinicijativno uzurpirali pravo da vrše kontrolu karata za prevoz u svojim vozilima, ovlašteni da uzimaju podatke od građana, niti su ovlašteni da podnose prekršajne prijave, niti postoji zakonski osnov da to GRAS ikako radi... a posebno je tužno čitati kako univerzitetski profesor obrazuje studente da je za prekršajnu prijavu potrebno imati svjedoka :-)
Ovo je moguce samo u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina a nikako u normalnoj drzavi. Cuj nemaju pravo da kontrolisu putnike ko ima kartu a ko ne :-)

I jos mi nije jasno, kako se voznja bez karte moze tretirati kao prekrsaj :-) jer osoba x je ulaskom u prevozno sredstvo prihvatila usluge i uvjete koristenja sto podrazumijeva placanje karte. A ako ne platite kartu, nagradno pitanje sta ste uradili? U BiH samo prekrsaj u normalnoj drzavi ste prevarili i pocini krivicno djelo, jer ste koristili neciju uslugu a niste platili. Al eto pricamo o Bosni.
fidoremilienko

#1906 Re: GRAS - karte

Post by fidoremilienko »

poznanik wrote: Nije meni predavač, tebi je, ti mu reci, slobodno... :D
Sad već ne znam jel čovjek živ, davno je to bilo :-?
Nemati kartu za prevoz nije krivično djelo koje treba dokazivati, prekršaj je. Za dokazivanje prekršaja ovlašteno lice ne treba svjedoke. Svjedoci mogu pomoći prekršiocu da pokuša pobiti prijavu.
Ali isto tako, kad te policija zaustavi, napravi ti prekršajnu prijavu. Ako smatraš da nisi kriv, onda ideš na Sud...dalje već sam znaš :wink:
Ali da se ne udaljavamo od teme... Pitaj profesora - uposlenika u GRAS-u, zašto u prodaji u kioscima, posebno u GRAS-ovim kioscima koji su zbog toga i instalirani, nema bus-karata, zašto nema vremenskih karata za vožnju tramvajem, zašto GRAS ne izdaje fiskalne račune, itd.?
Hm, na ovo sam već odgovorio ;)
E to što mene pitaš, slobodno proslijedi upravi Gras-a :D
poznanik

#1907 Re: GRAS - karte

Post by poznanik »

sanaman wrote:Ovo je moguce samo u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina a nikako u normalnoj drzavi. Cuj nemaju pravo da kontrolisu putnike ko ima kartu a ko ne :-)

I jos mi nije jasno, kako se voznja bez karte moze tretirati kao prekrsaj :-) jer osoba x je ulaskom u prevozno sredstvo prihvatila usluge i uvjete koristenja sto podrazumijeva placanje karte. A ako ne platite kartu, nagradno pitanje sta ste uradili? U BiH samo prekrsaj u normalnoj drzavi ste prevarili i pocini krivicno djelo, jer ste koristili neciju uslugu a niste platili. Al eto pricamo o Bosni.
Ne postoji pravna odredba koja dozvoljava uposlenicima "GRAS"-a da vrši kontrolu karata u vozilima javnog gradskog saobraćaja, da traži uvid u identifikaciona dokumenta putnika, i da podnosi prekršajne prijave zbog neposjedovanja voznih karata. To pravo pripalo je federalnim inspektorima za cestovni prevoz. Poslovi ovog inspektorata su upravi poslovi.

Jeste neobično i nelogično, ali poslijeratna kantonalna vlast nikad nije donijela zakone koji tretiraju oblast javnog gradskog saobraćaja "GRAS", ili javnog kantonalnog saobraćaja. Nisu čak nikad ni preuzeli prijeratne zakonske odredbe koji se odnose na gradski saobraćaj. Osim toga, raznoraznim zakonskim glupostima prekinuli su pravni slijed prijeratnog GRAS-a, danas "GRAS" postoji i posluje kao potpuno nova poslijeratna firma.
opa22

#1908 Re: GRAS - karte

Post by opa22 »

Legitimirati vas nitko ne moze osim policije, svakako u slucaju da nemate kartu u javnom prijevozu automatski nemate ni osiguranje u slucaju neke nezgode (vi slomite nogu, roku itd). Kupovinom karte i ponistavajuci istu ravno je ugovoru, tako da ne daj Boze nesto se desi, imate pravo na odstetu od GRASA. U slucaju da kontrola uhvati putnika bez vazece karte, ona svakako ima pravo kao i svaka druga osoba da vas pita za neki identifikacioni dokument, a vasa je dobra volja da li ce te mu je pokazati ili ne, samo je policiji morate pokazati, nikakvom njihovom osiguranju ili sto znam kome. A cesto se desava prijetnja zvanjem policije i tih gluposti, vi cim izadjete iz tramvaja ne morate se uopce peglati sa njima svadjati niti vas reva smije zadrzati na ulici ili onom tramvajskom,autobuskom i trolejbuskom stajalistu i ne dati vam da odete, u takvom slucaju imate osnov za tuzbu, obzirom da vam oduzimaju vase pravo na slobodu kretanja... mozdra grijesim al mislim da sam upravu :lol:
sanaman

#1909 Re: GRAS - karte

Post by sanaman »

Nisam citao uvjete koristenja GRAS-a tako da ne znam na sta putnik pristaje i kakvu vrstu ugovora sklapa. Ali se necu sloziti sa ovim da nemaju pravo traziti licna dokumenta. Ako u ugovoru tj. uvjetima koristenja stoji da putnik mora da pokaze kartu i da dokumenta na uvid ukoliko istu ne posjeduje ili je nije ponistio onda nema potreba za policijom. Medjutim ako GRAS nije u mogucnosti da utvrdi identitet lica, onda bi trebao da pozove policiju. Zasto? iz prostog razloga jer ce tako dobiti potrebne podatke kako bi mogao da zahtijeva svoja potrazivanja od putnika jer je neplacanje karte GRAS-u nastala steta.

Hint: pokusajte na aerodromu da date na uvid licni dokument (ne policiji vec na cekiranju karte) ili da ne platite kartu...a isto pruzaju samo usluge prevoza putnika.

Mozemo distukovati do besvijesti o uslugama GRAS-a, imaju li pravo ili ne traziti dokumenta...ono sto mi smeta jeste pausalno pojednostavljivanje ovakvog vida "prevare" tj. neplacanja karte. Ipak je koristena usluga a nije placena. Znaci nastala steta. A drzava je duzna da zastiti pojedinca, firme, itd. tj. da im omoguci da legalnim putem traze svoja potrazivanja. Mnogima je ovo mozda smijesno, jer se radi o minimalnom iznosu od 1,8KM ali to ne mijenja sustinu djela, da ste nesto koristili a niste platili.
Baudelaire

#1910 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

sanaman wrote:Nisam citao uvjete koristenja GRAS-a tako da ne znam na sta putnik pristaje i kakvu vrstu ugovora sklapa. Ali se necu sloziti sa ovim da nemaju pravo traziti licna dokumenta. Ako u ugovoru tj. uvjetima koristenja stoji da putnik mora da pokaze kartu i da dokumenta na uvid ukoliko istu ne posjeduje ili je nije ponistio onda nema potreba za policijom. Medjutim ako GRAS nije u mogucnosti da utvrdi identitet lica, onda bi trebao da pozove policiju. Zasto? iz prostog razloga jer ce tako dobiti potrebne podatke kako bi mogao da zahtijeva svoja potrazivanja od putnika jer je neplacanje karte GRAS-u nastala steta.

Hint: pokusajte na aerodromu da date na uvid licni dokument (ne policiji vec na cekiranju karte) ili da ne platite kartu...a isto pruzaju samo usluge prevoza putnika.

Mozemo distukovati do besvijesti o uslugama GRAS-a, imaju li pravo ili ne traziti dokumenta...ono sto mi smeta jeste pausalno pojednostavljivanje ovakvog vida "prevare" tj. neplacanja karte. Ipak je koristena usluga a nije placena. Znaci nastala steta. A drzava je duzna da zastiti pojedinca, firme, itd. tj. da im omoguci da legalnim putem traze svoja potrazivanja. Mnogima je ovo mozda smijesno, jer se radi o minimalnom iznosu od 1,8KM ali to ne mijenja sustinu djela, da ste nesto koristili a niste platili.
Nema zakona, džaba ti sva priča.
fidoremilienko

#1911 Re: GRAS - karte

Post by fidoremilienko »

Ja koliko znam, postoji Pravilnik ili Odluka o JGP na području KS-a. Decidno je navedeno da putnik mora imati kartu, te da ukoliko je nema da će ovlašteno lice naplatiti doplatnu u iznosu...kmica :D

Dakle, šta se pravite HEnglezi :? :roll:
opa22

#1912 Re: GRAS - karte

Post by opa22 »

Revizori u GRASU nemaju prakticno nikakva prava i to GRAS zna, znaci nemaju pravo legitimirati osobe niti ih zadrzavati na javnom mjesto, a sto se tice na aerodromima, bankama i slicnim mjestima, djelatnici na salteru te mogu pitati osobnu iskaznicu ili neki drugi dokument da utvrede tvoj identitet, a vase dobro pravo je da im pokazete isti, ili isto tako reci nista od toga i otici. Znaci ukratko, pravo na uvid IDa ima samo ovlastena sluzbena osoba, mislim da je u BiH to samo policijac za onom znackom, njima morate pokazati, svim ostalim je vasa dobra volja. Dok oni zastitari sto hodaju s njima, kao i zastitari u bankama, trznim centrima itd. imaju pravo zadrzati osobu do dolaska policije.
sanaman

#1913 Re: GRAS - karte

Post by sanaman »

opa22 wrote:Revizori u GRASU nemaju prakticno nikakva prava i to GRAS zna, znaci nemaju pravo legitimirati osobe niti ih zadrzavati na javnom mjesto, a sto se tice na aerodromima, bankama i slicnim mjestima, djelatnici na salteru te mogu pitati osobnu iskaznicu ili neki drugi dokument da utvrede tvoj identitet, a vase dobro pravo je da im pokazete isti, ili isto tako reci nista od toga i otici. Znaci ukratko, pravo na uvid IDa ima samo ovlastena sluzbena osoba, mislim da je u BiH to samo policijac za onom znackom, njima morate pokazati, svim ostalim je vasa dobra volja. Dok oni zastitari sto hodaju s njima, kao i zastitari u bankama, trznim centrima itd. imaju pravo zadrzati osobu do dolaska policije.
U banci ne pokazes licnu, nema racuna
Na aerodormu ne pokazes licnu ne letis
Tako mozemo hiljadu primjera navesti...

Elem, ako vec hoces od nekog neku uslugu, jer ulazis u obligacioni odnos mora se znati ko si i sta si tj. ako nastane steta ko ce je i od koga naplatiti.

Vidim da izgleda ovo pravna supljina, da nije regulisano kako treba...al rekoh ne mijenja sustinu postupka kada neko ne plati kartu, tj. uslugu koju je dobio. Mozda je malo apstraktno a pojmiti, ali se ipak radi o ugovoru izmedju GRAS-a i putnika, samo sto nisu svi ugovori u pisanoj formi i ne mora se odmah licna stavljati na uvid al je ugovor :D
fidoremilienko

#1914 Re: GRAS - karte

Post by fidoremilienko »

E da hoće uvesti te inspektore, da vas onda vidim :D
opa22

#1915 Re: GRAS - karte

Post by opa22 »

ma da kuzim ja sto ti govoris, ali velim samo da se ti isti revizori prave svemoguci i prijete svim i svacim da ce se desiti to i to ako ne pokazes osobnu
Last edited by opa22 on 29/11/2011 14:18, edited 1 time in total.
fidoremilienko

#1916 Re: GRAS - karte

Post by fidoremilienko »

opa22 wrote:ma da kuzim ja sto ti govoris, ali velim samo da se ti isti revizori prave svemoguci i prijete svim i svacim da ce se desiti to i to ako ne pokazes osobnu :)
Opšte je poznato da su reve najveće pićoke :D i znaju oni kome se mogu praviti :dance:
vade_mecum

#1917 Re: GRAS - karte

Post by vade_mecum »

sanaman wrote: Hint: pokusajte na aerodromu da date na uvid licni dokument (ne policiji vec na cekiranju karte) ili da ne platite kartu...a isto pruzaju samo usluge prevoza putnika.
na aerodromu i u bankama traze dokument iskljucivo radi identifikacije korisnika u svrhu pruzanja usluge, dok GRAS-ovi revizori rade isto u svrhu sankcionisanja zloupotrebe usluge sto su po meni dva dijametralno razlicita pojma.

isto tako vjerujem da u slucaju legitimisanja od strane policajca isti ne smije prenjenti te podatke na treca lica (u ovom slucaju pripadnike GRAS-a) jer se onda radi o zloupotrebi licnih podataka.

znam da u tramvajima postoji citat nekog clana (cini mi se uredbe grada sarajeva) mada sumnjam u to da je policija ovlastena da je provodi...stavise, nisam siguran uopste ko je nadlezan za provodjenje i sankcionisanj iste. takodje, ako postoji federalna ili kantonalna odluka o javnom gradskom prijevozu nju su ovlasteni da sprovode inspektori iz resornog ministarstva.

elem,imate dovoljno materijala da nastavite diskusiju u pravcu reve vs. gradski puk :sax:
sanaman

#1918 Re: GRAS - karte

Post by sanaman »

vade_mecum wrote:
sanaman wrote: Hint: pokusajte na aerodromu da date na uvid licni dokument (ne policiji vec na cekiranju karte) ili da ne platite kartu...a isto pruzaju samo usluge prevoza putnika.
na aerodromu i u bankama traze dokument iskljucivo radi identifikacije korisnika u svrhu pruzanja usluge, dok GRAS-ovi revizori rade isto u svrhu sankcionisanja zloupotrebe usluge sto su po meni dva dijametralno razlicita pojma.

isto tako vjerujem da u slucaju legitimisanja od strane policajca isti ne smije prenjenti te podatke na treca lica (u ovom slucaju pripadnike GRAS-a) jer se onda radi o zloupotrebi licnih podataka.

znam da u tramvajima postoji citat nekog clana (cini mi se uredbe grada sarajeva) mada sumnjam u to da je policija ovlastena da je provodi...stavise, nisam siguran uopste ko je nadlezan za provodjenje i sankcionisanj iste. takodje, ako postoji federalna ili kantonalna odluka o javnom gradskom prijevozu nju su ovlasteni da sprovode inspektori iz resornog ministarstva.

elem,imate dovoljno materijala da nastavite diskusiju u pravcu reve vs. gradski puk :sax:
Sa gradski prevozom je isto, razlika je u tome sto je tehnicki nemoguce i na kraju neproduktivno svakog zaustavljati i traziti licnu i provjeriti da li je on/ona ta osoba koja ima pravo na tu uslugu (npr. kada je rijec o povlastenim kartama).

Kao drugo, ovdje se ne radi o sankcionisanju u krivicnom smislu (sto smije samo drzava) vec o mogucnosti naplacivanja stete koja je nastala. Jer ako GRAS ne utvrdi identitet kako da nadoknadi stetu?

Policija treba da proslijedi utvrdjenje podatke GRAS-u iz gore navednog razloga, kako bi GRAS mogao na naplati svoja potrazivanja...npr. dopunskom kartom a ako ne ide onda tuzbom...ipak treba znati koga tuziti.

Stvar je banalna da ne moze biti banalnija, uzimate uslugu prevoza (na koju vas usput niko ne tjera, auto, biciklo, pjesice, organizovati se sa drugima sa posla i sl.) i DUZNI ste da platite (svidjela vam se usluga ili ne).

al u BiH se sve moze komplikovati tako da...a posebna je prica zasto je ovo samo prekrsaj a ne krivicno djelo...jer je neko u svemu ovome prevaren :D
Baudelaire

#1919 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

Ja ti kažem, nije krivično djelo, jer zakonom nije tako predviđeno. Pogledaj postove poznanika, pa ćeš shvatiti zašto. Gras nek traži od kantonalnih vlasti da usvoje nove zakone.
kokuz_sa

#1920 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

sanaman wrote:
Sa gradski prevozom je isto, razlika je u tome sto je tehnicki nemoguce i na kraju neproduktivno svakog zaustavljati i traziti licnu i provjeriti da li je on/ona ta osoba koja ima pravo na tu uslugu (npr. kada je rijec o povlastenim kartama).

Kao drugo, ovdje se ne radi o sankcionisanju u krivicnom smislu (sto smije samo drzava) vec o mogucnosti naplacivanja stete koja je nastala. Jer ako GRAS ne utvrdi identitet kako da nadoknadi stetu?

Policija treba da proslijedi utvrdjenje podatke GRAS-u iz gore navednog razloga, kako bi GRAS mogao na naplati svoja potrazivanja...npr. dopunskom kartom a ako ne ide onda tuzbom...ipak treba znati koga tuziti.
boldirano br 1 i 2
Gras zakonski ne moze utvrditi identitet neke osobe..
zakonski regulisano je da identifikaciju osobe putem licnih dokumenata moze da uradi samo OSL(ovlastena sluzbena osoba) u koje spadaju
-policajac
-sudski policajac
-VP(vojna policija)
-Sipa
-Osa

boldirano br 3
policajac tj OSL ne moze zakonski Grasu da usputi podatke osobe koja je zatecena u prevoznom sredstvu i od koje je policajac utvrdio njen identitet..
iz prostog razloga..jedino sud svojim nalogom moze da dozvoli policajcu da nakon legtimisanja podatke o nekoj osobi proslijedi dalje

nekoliko puta je ovo lijepo poznanik objasnio na ovoj temi
sanaman

#1921 Re: GRAS - karte

Post by sanaman »

Razumio sam i skontao sam ovo nije regulisano zakonom, sto je za mene nelogicno. Ovdje sam iznio svoje misljenje zasto bi trebalo da bude krivicno djelo i zato nebi bio problem da sluzbenici GRAS-a tj. kontrolori kada negih uhvate bez vazece karte traze licnu na uvid ili neki drugi identifikacioni dokument. Ukoliko bi to lice odbilo, poziva se policija koja utvrdjuje i prosljedjuje te podatke...

Mozemo se mi kriti iza toga da nesto zakon nije regulisao i da neko nesto ne smije, ali vec sam jednom pomenuo da to ne mijenja sustinu da je osoba x prevarila GRAS tj. ostetila jer je koristila uslugu a nije platila. Nastalu stetu treba da nadoknadi. Sada zakonodavac i GRAS treba da zakonom regulisu ovu problematiku.
Baudelaire

#1922 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

sanaman wrote:Razumio sam i skontao sam ovo nije regulisano zakonom, sto je za mene nelogicno. Ovdje sam iznio svoje misljenje zasto bi trebalo da bude krivicno djelo i zato nebi bio problem da sluzbenici GRAS-a tj. kontrolori kada negih uhvate bez vazece karte traze licnu na uvid ili neki drugi identifikacioni dokument. Ukoliko bi to lice odbilo, poziva se policija koja utvrdjuje i prosljedjuje te podatke...

Mozemo se mi kriti iza toga da nesto zakon nije regulisao i da neko nesto ne smije, ali vec sam jednom pomenuo da to ne mijenja sustinu da je osoba x prevarila GRAS tj. ostetila jer je koristila uslugu a nije platila. Nastalu stetu treba da nadoknadi. Sada zakonodavac i GRAS treba da zakonom regulisu ovu problematiku.
To je tačno, međutim, dok je ne regulišu, voziti se bez karte i odbiti legitimaciju od strane Grasovog osoblja nije protuzakonito i time ne podliježe nikakvim sankcijama.
kokuz_sa

#1923 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

tesko da ce ovo ikad dobiti zakonsku normu: krivicno djelo..
ipak ovo je prekrsaj cisti i ne bi trebalo da ulazi pod KD..
a ustavom BIh ili bilo kojim drugim je regulisano da obicna osoba(cak bio kontrolor grasa) nema pravo traziti licnu kartu..
jer onda bi svak te mogao zaustaviti na ulici i traziti malo dokumente na uvid..

gras treba da podnese neki amandman na zakone kojim bi bilo zakonski regulisanje naplacivanje karata i kazene od osoba koje nemaju regularnu kartu..a sada ovo sto gras radi je cisto reketarenje i spada pod KD.
sanaman

#1924 Re: GRAS - karte

Post by sanaman »

kokuz_sa wrote:tesko da ce ovo ikad dobiti zakonsku normu: krivicno djelo..
ipak ovo je prekrsaj cisti i ne bi trebalo da ulazi pod KD..
a ustavom BIh ili bilo kojim drugim je regulisano da obicna osoba(cak bio kontrolor grasa) nema pravo traziti licnu kartu..
jer onda bi svak te mogao zaustaviti na ulici i traziti malo dokumente na uvid..

gras treba da podnese neki amandman na zakone kojim bi bilo zakonski regulisanje naplacivanje karata i kazene od osoba koje nemaju regularnu kartu..a sada ovo sto gras radi je cisto reketarenje i spada pod KD.
Nema ovo veze sa ustavom. Ti kada kupis kartu/tj. udjes u tramvaj prihvatas usluge i uvjete koristenja prevoznika. Znaci duzan si ponistis kartu, cuvati do kraja voznje i pokazati ovlastenom licu/kontroloru (ovdde ocigledno nastaje problem, pravna praznina, ko je kontrolor i ko smije, itd.) Isto tako se prihvatas uvjete (da ukoliko nemas kartu, das svoje podakte radi naknadne naplate) znaci ti si pristao na to da ces dobrovoljno dati te podatke a i ovdje nastaje problem jer ocigleno nije dovljno u detalje regulisano.

Naravno da treba da bude krivicno djelo...to sto je steta 1,80 KM po voznji ali kada uzmes koliko ljudi to uradi i tako iz dana u dan, ne zelim znati koliko je steta.
vade_mecum

#1925 Re: GRAS - karte

Post by vade_mecum »

sanaman wrote: Ovdje sam iznio svoje misljenje zasto bi trebalo da bude krivicno djelo i zato nebi bio problem da sluzbenici GRAS-a tj. kontrolori kada negih uhvate bez vazece karte traze licnu na uvid ili neki drugi identifikacioni dokument.
:shock: :shock: dzizs krajst, cuj neplacanje karte krivicno djelo. mozda bi trebalo uvesti opciju da ako nemas para za kartu da ides robijati lol

mislim da bi gras trebao u red dovesti svoje poslovanje, malo poraditi na tarifnom sistemu pa tek se onda igrati zandara.
Post Reply