Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
luna09

#1901 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Najbolje ti je nazovi Amara na tel. 061/397-178 i sve ga pitaj. Reći će ti sigurno lik je sasvim OK. Nemoj macama zaboravit Frontline protiv buhica, pa tableticu protiv unutrašnjih parazita. I to ti Amar može odraditi, jer macama je prilično teško dati tableticu za razliku od cuka koji je samo progutaju. Ja vazda poslije davanja tablete svojoj maci ostnem "obilježena" sa par ćiza :-) :dance:
DON_eARL

#1902 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Reče mi prijatelj da je negdje pročitao da če u I. Sarajevu biti besplatna sterilizacija mačaka. Ima li neko tačne informacije?
Mantis

#1903 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mantis »

@luna Hvala na info :-D
Koliko sam saznao ovdje sa foruma ovaj vet. je jako dobar u svom poslu, a i nije toliko skup, nazvaću ako Bog da pa se raspitat.

Jel istina da se nakon kastracije ulijene, slabije love i tako to :D
luna09

#1904 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Iskreno moja maca nikad nije ni znala loviti ali u komšiluku imam jednu zvjerčicu koja je kastrirana u januaru. U posljednjih mjesec dana "poklonila" nam je nekoliko guštera, 2 miša, 3 sljepića i 1 šarku. Vjeravali ili ne pravu šarku ,istina dugačku možda 30 cm. I sve to donese meni a ne gazdarici pred vrata i mjauče dok mi ne vidimo njen ulov. Zašto donosi nama a ne gazdarici ne znam možda da se folira pred ovom našom smotom kojoj je najveći ulov zrikavac :lol: Znači nije ništa manji lovac a i to da se udeblja je zabluda. Moja kućna je mješanac majne coon i domaće i uopće nije debela ,velika jeste ali debela ne.
Mantis

#1905 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mantis »

Znači tako, ma mislim da ću ih kastrirat kad bude vrijeme, jer ne želim da mi lutaju i da se vraćaju puni ogrebotina, a samim tim vjerovatno mogu i da pokupe neku bolešćuru. Za vakcinaciju nisam siguran, mislim da nema potrebe, jer ovdje gdje sam ja nema nekih mogućnosti da pokupe te zarazne bolesti zbog kojih se vrši vakcinacija. Čisto je i lijepo mjesto, priroda :D a i vakcine mogu da izazove razne nuspojave. Samo ih redovno čistit od crijevnih parazita i buha, krpelja itd.
Čime je najbolje hranit mačiće?
luna09

#1906 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

da ne bi pogriješio najbolje je u početku hraniti hranom za mace imaš je u svakom marketu ili pet shopu, izbor prepuštam tebi .Neke hoće i onu jeftinu od mercatora i konzuma ,ali moja gospođica hoće samo wiskas kesice i konzerve. Sem toga kuham pileću jetricu, bijelo meso, odvojim malo graška kad kuham ručak naravno prije stavljanja začina , pa riža isto kuhana.Krekera takođe ima raznih vrsta pa tako i to prepuštam tebi. mace se vole zabavljati i sa pilećim krilima-skuhanim.
wildflower

#1907 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by wildflower »

Eh ovako, i meni je samoj smjesno da postavljam ovo pitanje, ali me to opsjeda ovih dana :)
Mogu li macke plivati, spasiti se iz vode ako slucajno upadnu?
Starci su si u dvoriste instalirali jedan od onih ogromnih samostojecih bazena, i mene uzasava pomisao da bi neka od nasih mnogobrojnih prezivahnih macaka mogla upasti unutra i utopiti se. Jeste da bazen prekrivaju po noci, ali one su tako zivahne i nemirne, posebno kada padne noc i malo zahladi, da su totalno van kontrole...
Znam da se boje vode, ali su toliko znatizeljni da bi se moglo desiti da slucajno upadnu.
Jesam li blesava ili se s razlogom bojim? :roll:
jessica rabbit

#1908 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by jessica rabbit »

pozdrav svima,

trazim cica macu, po mogucnosti plavu rusku macku ako ima neko da poklanja.
Ako i ne nadjem tu rasu, nema veze, dolaze u obzir sive, crne i narandzaste mace/macici.
Zivim u stanu pa mi je samo bitno da je naucena na pijesak!

Ako imate mace na poklon ili znate nekoga ko ih ima, molim vas da mi javite.
Unaprijed hvala
jessica rabbit

#1909 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by jessica rabbit »

hvala puno za info.

crna maca je vec udomljena :)
a za pijesak, ne znam kako bih se bas snasla, pa mi je bitno da je vec naucena.

pozz
moa

#1910 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moa »

To sa pjeskom sam ja ovako rijesio, sve pripremio otiso po mace, kad je dosla ubacio je u pijesak i to je to. Znaci trajalo koliko mi je trebalo od ulaznih vrata do WC.a. Macke su jako ciste zivotinje i nema opste potrebe da se brinete zbog pjeska.
plavooka wrote:Nasula sam joj Natusan i to u četiri kutije raspoređene po cijelom stanu jer sam skužila da možda još uvijek ne zna sama stići do kupatila pa ćemo vidjeti kako će funkcionisat. Vodila sam ju vetu jer su joj okice bile crvene, krmeljave i svrbilo je, stalno se češala šapicama i napravila rane. On kaže da ima neku infekciju, čistio joj je oči i dao kapi, antibiotik i vitamine. Nisam smjela biti unutra, kad je izvadio injekcije zamantalo mi se :D
Kaže da je ona još uvijek premala da zna sama ići na pijesak :? i da nema veze što nikako ne pije vodu

Image

Image

Ona je bukvalno bebača i vjerovatno konta da sam joj ja mama jer stalno hoda za mnom i trazi da ju nosim i mazim :)
Pratite ce te u stopu do jedno 2-3 mjeseca onda ce pocet da se osamostaljuje, ali sve to ce trajati do jedno 6 mjeseca.
MorticiaAddams

#1911 Mačkoljubci-savjeti za održavanje mački

Post by MorticiaAddams »

..
Last edited by MorticiaAddams on 11/07/2012 13:10, edited 1 time in total.
moa

#1912 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moa »

Moras znati da te buhe nisu opasne po ljude, drugo odvedes je kod veterinara neka je naprasi i macka ce postati buhotres, bio sam svjedok i gledao ih kako same iskacu, taj proces ponovis 2-3x u sedmici i garantovano neces ih vise vidjeti na maci. Macki se krate prednji nokti (zadnji nikako). Uzmes fino ocaparis vrhove i rjesen problem.
DON_eARL

#1913 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Jesi li pokušala da ih ganjaš ručno? :) Moja mama je tako očistila macu od buha...
MorticiaAddams

#1914 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MorticiaAddams »

probala sam i ručno,vjerovali ili ne xD ali buhe polažu jajašca pa se sve to vrati pa sve ispočetka..sad je tretiram frontline-om,stavljat ću ga 6 mj(svaki mjesec) pa da vidimo da li ću ih istrijebiti..ako ne uspijem pa to su neke mutirane buhe! :twisted: :x a razlog što joj nokte ne skraćujem je taj što mi mačka ima opaki karakter,i doslovno grebe i grize kad joj diraš šape,tako da bi to bilo nemoguća misija,a čula sam tako da kad joj nokte središ ona onda skrši sav namještaj dok ih ponovo naoštri a grebalice ne voli. Opasna mačka 8-)
MorticiaAddams

#1915 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MorticiaAddams »

[quote="jessica rabbit"]pozdrav svima,

trazim cica macu, po mogucnosti plavu rusku macku ako ima neko da poklanja.

teško da ćeš naći rusku plavu da se poklanja,ta vrsta je rijetka i dosta cijenjena,pa bi samo budala poklanjala takvu mačku :mrgreen: :thumbup: a ako uspiješ naći,svaka čast :D one su predivne i imaju predivnu osobnost. :-D
DON_eARL

#1916 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

Code: Select all

http://www.radiosarajevo.ba/novost/85629/sedmica-besplatnih-kastracija-i-sterilizacija
malsal

#1917 Agresivna macka

Post by malsal »

Pitanje - da li neko ima iskustva sa agresijom medju macama ? Imam dvi macke vec 14 godina, brat i sestra. Do nedavno su se fino pazili, u zadnje vrjeme se tuku i ne kontam zasto. Uvjek krene tako sto on rezi na nju (najcesce bez razloga, makar ih ja ne mogu vidjeti) i ona to podnosi dok joj ne dokipi i onda poludi i krene u napad. A tada nema veze je li moja noga ili njegova glava, kandze i zubi ne diskriminiraju. Sta da radim ? Razmisljam da ih se rjesim (ili makar jedne), ali bi volio da ih ne moram ubit (niko ne zeli da usvoji stare mace, a pustit ih u divljinu nema smisla, pitome su i stare i ne bi se snasle). Ikakav savjet ?
Skyfox

#1918 Re: Agresivna macka

Post by Skyfox »

Tuzno je sto ih se pomisljas rijesavati nakon 14godina. Moj ti je savijet da probas udomiti jednu, drugu svakako sacuvaj. Nema potrebe da se rijesavas obadvije niti da ih ubijas :shock: macke se lako adaptiraju.

Samo im obezbijedi novi siguran dom u kojem ce moci prozivjeti trecu dob.
malsal

#1919 Re: Agresivna macka

Post by malsal »

Skyfox wrote:Tuzno je sto ih se pomisljas rijesavati nakon 14godina. Moj ti je savijet da probas udomiti jednu, drugu svakako sacuvaj. Nema potrebe da se rijesavas obadvije niti da ih ubijas :shock: macke se lako adaptiraju.

Samo im obezbijedi novi siguran dom u kojem ce moci prozivjeti trecu dob.
Pokusavam, niko ih ne zeli. Ne bi mi palo na pamet da ih se rjesim ali za 3-4 mjeseca dolazi nam beba i strah me sta se moze desit ako lady klikne i napadne bebu, moje ogrebotine nisu bitne ali...
Skyfox

#1920 Re: Agresivna macka

Post by Skyfox »

na forumu ima par ljudi koji ti mogu pomoci, samo osvjezavaj temu.
delightful

#1921 Re: Agresivna macka

Post by delightful »

jesi li pokusao oglasiti na market.ba i pik.ba? jednostavno je, obavezno stavi slike.
Prije toga svakako pozovi veterinara (ako si u Sarajevu, posalji pp za broj), jer ako je macka postala iznenada agresivna, a ima 14 godina, uzrok moze biti bol - mozda ima zubobolju ili artritis, npr. Vet je moze pregledati i lijeciti i to moze biti kraj problemu.
malsal

#1922 Re: Agresivna macka

Post by malsal »

delightful wrote:jesi li pokusao oglasiti na market.ba i pik .ba? jednostavno je, obavezno stavi slike.
Sumnjam da bi pomoglo, zivim u skandinaviji...
Pokusavam kod raje, ima i nekih institucija ali i tu ako niko ne pokupi macu u roku od mjesec dana...a malo ko zeli stare mace, raja voli macice.
I mackoljubci ne brinite previse, ono sa ubijanjem (da koristim pravo ime) je zaista tek ak ozaista ne budem imao izbora. Pa ipak su moje vec 14 godina, duze od bilo koje druge veze...
delightful

#1923 Re: Agresivna macka

Post by delightful »

malsal wrote:
delightful wrote:jesi li pokusao oglasiti na market.ba i pik .ba? jednostavno je, obavezno stavi slike.
Pokusavam kod raje, ima i nekih institucija ali i tu ako niko ne pokupi macu u roku od mjesec dana...a malo ko zeli stare mace, raja voli macice.
I mackoljubci ne brinite previse, ono sa ubijanjem (da koristim pravo ime) je zaista tek ak ozaista ne budem imao izbora. Pa ipak su moje vec 14 godina, duze od bilo koje druge veze...
pa ako zivis u skandinaviji, sigurno postoje azili koji ce primiti macu u godinama. kucne macke zive i dvadesetak godina, tako da ta tvoja ideja sa ubijanjem nije nista manje strasna.
probaj sa veterinarom, lako je moguce da je nesto boli.
Phia

#1924 Re: Agresivna macka

Post by Phia »

delightful wrote:
malsal wrote:
pa ako zivis u skandinaviji, sigurno postoje azili koji ce primiti macu u godinama. kucne macke zive i dvadesetak godina, tako da ta tvoja ideja sa ubijanjem nije nista manje strasna.
probaj sa veterinarom, lako je moguce da je nesto boli.
Javi se ovim ljudima http://www.dankasanimals.dk/ oni su iz skandinavije(danska) i dosta pomazu zivotinjama na prostoru BiH. Gdje ces ubiti macku koju si imao 10 god :( :roll: . Njemacka ima no kill politiku u azilima i sigurno bi primila macku uz neku naknadu..za skandinaviju ne znam da li u svakoj drzavi ubijaju zivotinje u azilu nakon 30 dana. Macke se normalno tuku, evo kod mene ove dvije imaju po 10 god pa se zaganjaju, to je njihova igra. Ako nisu kastrirane te tvoje mozda je u tome problem..
hrastov žižak

#1925 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hrastov žižak »

Zdravo. Zanima me da li neko zna sisaju li mačići majku i kada ona nema mlijeka ili popuste vime kada ne uspiju ništa usisat? Moja mačka slabo jede, a opet redovno doji mačiće, pa me zanima da li je moguće da oni sisaju sušna vimena?
Post Reply