Fahrin formalni ulazak u politiku - miniSTAR nebezbednosti

Post Reply
iz dna duše

#1901 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by iz dna duše »

nezavisni wrote:
Real Khan wrote:
nezavisni wrote:Vidim da se ovdje vecina zahebaje na racun Fahre i njegove stranke... Samo ne razumijem, jeste l' se to vec pomirili s cinjenicom da ce Fahro od oktobra i formalno biti vlast, ili stvarno ne vidite da se stvari odvijaju u tom pravcu :!: :?:
Dug je put do vlasti..."per aspera ad astra", moj @nezavisni, a "sve će to NAROD pozlatiti" na izborima. Bumo videli, ne? :D Kako vidim, i ti imaš nastup poput BORGA..."resistance is futile...be ready to be assimilated" :D
Pa eto, ti opet sve okren'o na nekakvu salu. A ja ti kazem, da to treba uzeti zaozbiljno. U kontaktu sa 'obicnim ljudima', koji su totalno apoliticni (a takva je VECINA), i od kojih je dosta neglasaca, skonto sam da je covjek vec privukao prilican broj takvih, a proslo je samo par mjeseci. Kao sto ti rece - NAROD ce izabrati, ali je kvaka sto narod u Fahri vidi promjene.

mustang wrote:hehe jesi ti glup
Hvala na komplimentu
Možda ima u tome što pričaš i istine...
Pogledaj samo tiraž Avaza, najprodavanije novine, a šta nude: Boldirane naslove, ispod kojih nema pomena vrijednih novinarskih tekstova...Imati novine sa visokim tiražom u rukama, putem kojih odapinješ otrovne predizborne strelice, pljuješ konkurenciju, iznosiš izmišljene afere za sve koji ti stanu nažulj ili su s tobom u izbornoj utrci...ništa me ne bi iznenadilo....Naš dosadašnji izbor već godinama je dokaz da je sve moguće.
ultima_palabra

#1902 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by ultima_palabra »

komeba wrote:Nije ovo nikakav sovinizam,meni iskreno smeta da jedan Crnogorac,meni govori da sam ja antibosanski element(ili mozda i antibosnjacki) i da uzima sebi za pravo da odreduje ko je bh patriota,a ko nije.
Ili kad Šćepo iz Gusinja hoće da određuje na kojoj poziciji može biti Duška Jurišić u svom gradu :-)
@nezavisni, šta ima veze i ako dođe na vlast, zajebavaću se i tad sa njim, još više :D Ko da se nismo zajebavali sa Brankovićem i Mujezinovićem. Ja sa svojim znanjem mogu sebi zaraditi za hljeba i pive, a ako neko voli da gladuje dok se od njegovih para grade kule, bujrum 8-)
thepatriot

#1903 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by thepatriot »

bermiin wrote:
thepatriot wrote:Bolje Fahro da vodi državu nego reketaš Lagumdžija :!: 8-)
a to Fahro nije reketas???
Ne znam jel' il nije, (ako imaš dokaze pokreni tužbu ti il' bilo ko drugi protiv njega), al činjenica je da je Zlaja ulovljen na djelu tako da 8)
Ljudi misle da je sve tačno što se objavljuje u 60 minuta, il' da je sve kako piše Avaz, al istina je negdje u sredini :wink:
bosnianwoman

#1904 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by bosnianwoman »

Real Khan wrote: A šta drugo nego se šaliti...Šta će biti na izborima možemo samo pretpostavljati sada na kraju februara, jer milion različitih stvari se može desiti do oktobra i tih milion stvari mogu okrenuti političku klimu u milion različitih pravaca. Ne zaboravi da je politička prognoza previše ambiciozna i za doktora političkih nauka pa istinski stručnjaci ili izbjegavaju davati konkretne prognoze, ili se jako dobro ograde (ovako kako ti opisah sa milion mogućih varijabli i milion outcome-a kao posljedica th varijabli).

Također, jako je neozbiljno pouzdati se u trenutno raspoloženje "običnih ljudi", pogotovo onih za koje vjeruješ da su "apolitični" (jer ja u svojoj dugogodišnjoj politološkoj praksi još nisam upoznao osobu koja je doista apolitična, jer su brojne i široke definicije pitanja "šta je to političko?")...shodno prethodnom, na osnovu kojeg istraživanja tvrdiš da je "većina apolitična"? Odmah da kažem da je pogrešan indikator procenat izlaznosti na izborima, jer postoji more razloga zašto se neko nije pojavio na biralištu (od opravdanih razloga kao što je fizička spriječenost, do potpune "razočaranosti u ponuđene političke opcije", što implicitno potvrđuje moju tvrdnju da takve osobe ne možemo smatrati "apolitičnim", jer da bi se razočarao u nekoga ili nešto u politici, znači da si nešto očekivao u političkom smislu...kontaš?)

A kad' smo kod "kontanja", pitaš li se koliko je tu oko Fahre oportunista koji ga danas tapkaju po ramenu jer se nadaju da će se ogrebati od njega, a koliko će stvarno ljudi glasati za istog. Ako si dovoljno mlad kao ja, onda se sjeti koliko se ljudi klelo na prvim "demokratskim izborima" pred rat da nisu glasali za "nacionalne stranke" (čitaj: nacionaliste) a kakvi su bili rezultati tih izbora...Koga god sam pitao za koga je glasao, svi su mi rekli "za SDP" ili "za Liberale"... :roll: Aha, how yes no, jašta radi, hajd' vozdra...

Po hiljaditi put na ovom forumu ponavljam: nisam član niti jedne stranke (pa tako nisam ni SDA, ni SDP, ni SBiH, a Boga mi jedinog, neću ni u Fahrinu ŠBB-KBB BiH :D a mnoge stranke, uključujući i ove nabrojane, nudile su mi da im se priključim i to na visoke pozicije), nikada nisam ni bio član neke stranke, politikom se bavim jer mi je to profesija i vjerovali ili ne, ali od politike pošteno zarađujem "crkavicu" za svoju djecu (u prosjeku oko 3,5 hiljada KM mjesečno u zadnjih haman 15 godina), ali istovremeno svaki put izađem na izbore i dam svoj glas različitim LJUDIMA na kandidatskim listama (naravno, ne na istoj listi nego na različitim nivoima, da mi listić ne bi bio nevažeći). Moje učešće na forumu je čisto prosvjetiteljsko-altruističke prirode u namjeri da pomognem onome ko želi da bolje razumije politiku, političke procese, i onda na osnovu zdravog razuma donese svoj sud o određenim strankama, kandidatima, političkim platformama itd.

Zašto se šalim na račun Fahre i njegovog pokušaja da "formalno uđe u politiku"? E, ako iz mojih prethodnih postova to nije očigledno, onda nemam ja više šta objašnjavati (hint: vidi prvih nekoliko stranica ove teme). Hajd' vozdra, i molim te glasaj za FahrA ne bili tebi bilo bolje u toj boljoj budućnosti, ali pusti mene i nemoj me smarati jeftinom propagandom i demagogijom svoga šefa. Hvala.

Yours sincerely,

Real Khan
:D
eee, drug moj... ne MERE to tako... "moras" pripadati NEKOJ stranci jer je apsolutno nemoguce imati svoje misljenje, koje opet moze samo trenutno biti predmetom <blago receno> :mrgreen: OSUDE ostalih sudionika rasprave a vec sutra je novi dan i nova nafaka :D (ne mislim da bi ti promjenio misljenje.. nego ekipa za linch :D)

i pusti se ti svoje altruisticke misije....eeee, drug moj :D :D :run:

Salim se, naravno... i slazem se s tobom za sve ovo sto si napisao... :thumbup: :bih:
zonbirile

#1905 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by zonbirile »

nezavisni wrote:Vidim da se ovdje vecina zahebaje na racun Fahre i njegove stranke... Samo ne razumijem, jeste l' se to vec pomirili s cinjenicom da ce Fahro od oktobra i formalno biti vlast, ili stvarno ne vidite da se stvari odvijaju u tom pravcu :!: :?:
-------------------------------------------
od oktobra bi on mogao u Centralni skupa sa Gašijem i Šajom,ali bez crnca.
nezavisni

#1906 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by nezavisni »

Da krenem od kraja...
Real Khan wrote:Zašto se šalim na račun Fahre i njegovog pokušaja da "formalno uđe u politiku"? E, ako iz mojih prethodnih postova to nije očigledno, onda nemam ja više šta objašnjavati (hint: vidi prvih nekoliko stranica ove teme). Hajd' vozdra, i molim te glasaj za FahrA ne bili tebi bilo bolje u toj boljoj budućnosti, ali pusti mene i nemoj me smarati jeftinom propagandom i demagogijom svoga šefa. Hvala.
Cekaj ba malo, kako si ti zakljucio da mi je Fahro sef? I zasto me molis da glasam za njega?? Bice da je to stari dobri trik, kako natjerati 'protivnika' da se izjasni. Pa dobro, onda...
Real Khan wrote:Po hiljaditi put na ovom forumu ponavljam: nisam član niti jedne stranke (pa tako nisam ni SDA, ni SDP, ni SBiH, a Boga mi jedinog, neću ni u Fahrinu ŠBB-KBB BiH :D a mnoge stranke, uključujući i ove nabrojane, nudile su mi da im se priključim i to na visoke pozicije), nikada nisam ni bio član neke stranke, politikom se bavim jer mi je to profesija i vjerovali ili ne, ali od politike pošteno zarađujem "crkavicu" za svoju djecu (u prosjeku oko 3,5 hiljada KM mjesečno u zadnjih haman 15 godina), ali istovremeno svaki put izađem na izbore i dam svoj glas različitim LJUDIMA na kandidatskim listama (naravno, ne na istoj listi nego na različitim nivoima, da mi listić ne bi bio nevažeći). Moje učešće na forumu je čisto prosvjetiteljsko-altruističke prirode u namjeri da pomognem onome ko želi da bolje razumije politiku, političke procese, i onda na osnovu zdravog razuma donese svoj sud o određenim strankama, kandidatima, političkim platformama itd.
Dakle, ni ja nisam clan ni jedne stranke. Politiku pratim duuugo, ali mi to nije profesija. Bavim se malo egzaktnijom naukom. I nebitno je ovdje koliko ko zaradjuje. Za razliku od tebe, ja vec nekoliko izbora ne glasam. Nemam namjeru ni na sljedecim... mada, mozda Fahro promijeni moju odluku :-)
Real Khan wrote: A šta drugo nego se šaliti...Šta će biti na izborima možemo samo pretpostavljati sada na kraju februara, jer milion različitih stvari se može desiti do oktobra i tih milion stvari mogu okrenuti političku klimu u milion različitih pravaca. Ne zaboravi da je politička prognoza previše ambiciozna i za doktora političkih nauka pa istinski stručnjaci ili izbjegavaju davati konkretne prognoze, ili se jako dobro ograde (ovako kako ti opisah sa milion mogućih varijabli i milion outcome-a kao posljedica th varijabli).

Također, jako je neozbiljno pouzdati se u trenutno raspoloženje "običnih ljudi", pogotovo onih za koje vjeruješ da su "apolitični" (jer ja u svojoj dugogodišnjoj politološkoj praksi još nisam upoznao osobu koja je doista apolitična, jer su brojne i široke definicije pitanja "šta je to političko?")...shodno prethodnom, na osnovu kojeg istraživanja tvrdiš da je "većina apolitična"? Odmah da kažem da je pogrešan indikator procenat izlaznosti na izborima, jer postoji more razloga zašto se neko nije pojavio na biralištu (od opravdanih razloga kao što je fizička spriječenost, do potpune "razočaranosti u ponuđene političke opcije", što implicitno potvrđuje moju tvrdnju da takve osobe ne možemo smatrati "apolitičnim", jer da bi se razočarao u nekoga ili nešto u politici, znači da si nešto očekivao u političkom smislu...kontaš?)
Kad kazem 'apoliticna osoba', mislim na nekog ko ne zaradjuje hljeb u politici, i kome je vrhunac bavljenja politikom pogledati dnevnik 3-4 puta sedmicno, ili procitati novine 1-2 sedmicno. Priznaces da je takvih vecina? Ali i oni se mogu 'razocarati u ponuđene politicke opcije'.
A prognoze jesu nezahvalne, ali ipak nije tesko vidjeti u kojem se pravcu krecu stvari.
Real Khan wrote: A kad' smo kod "kontanja", pitaš li se koliko je tu oko Fahre oportunista koji ga danas tapkaju po ramenu jer se nadaju da će se ogrebati od njega, a koliko će stvarno ljudi glasati za istog. Ako si dovoljno mlad kao ja, onda se sjeti koliko se ljudi klelo na prvim "demokratskim izborima" pred rat da nisu glasali za "nacionalne stranke" (čitaj: nacionaliste) a kakvi su bili rezultati tih izbora...Koga god sam pitao za koga je glasao, svi su mi rekli "za SDP" ili "za Liberale"... :roll: Aha, how yes no, jašta radi, hajd' vozdra...
Naravno da je puno oportunista, a u tome i lezi sustina. Jedan oportunista ce povuci za sobom jos 10-100+ glasova rodbine, prijatelja, poznanika. A puno ih je. (A oni prijeratni izbori su ipak bili previse specificni, da bi se mogli porediti sa situacijom danas.)

PS. Nemoj moja nezavisna :D zapazanja shvatati previse licno... Nekada stvari treba pogledati i iz drugog ugla 8)
nezavisni

#1907 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by nezavisni »

ultima_palabra wrote: @nezavisni, šta ima veze i ako dođe na vlast, zajebavaću se i tad sa njim, još više :D Ko da se nismo zajebavali sa Brankovićem i Mujezinovićem. Ja sa svojim znanjem mogu sebi zaraditi za hljeba i pive, a ako neko voli da gladuje dok se od njegovih para grade kule, bujrum 8-)
Pa ima veze... Htjeli vi/mi to priznati ili ne, Fahro je puno mocniji od ovih nabrojanih.
zonbirile wrote:od oktobra bi on mogao u Centralni skupa sa Gašijem i Šajom,ali bez crnca.
Treba biti realan... to se nece dogoditi.
ultima_palabra

#1908 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by ultima_palabra »

nezavisni wrote:
ultima_palabra wrote: @nezavisni, šta ima veze i ako dođe na vlast, zajebavaću se i tad sa njim, još više :D Ko da se nismo zajebavali sa Brankovićem i Mujezinovićem. Ja sa svojim znanjem mogu sebi zaraditi za hljeba i pive, a ako neko voli da gladuje dok se od njegovih para grade kule, bujrum 8-)
Pa ima veze... Htjeli vi/mi to priznati ili ne, Fahro je puno mocniji od ovih nabrojanih.
zonbirile wrote:od oktobra bi on mogao u Centralni skupa sa Gašijem i Šajom,ali bez crnca.
Šta, on će zabraniti zajebanciju na svoj račun kad dođe na vlast :-D Haj da i to vidimo.
Mislim da se precjenjuje njegova moć, dobra muka je njega na ovo natjerala ;-) Što se Hilmo i Mujo ne kandiduju na izborima? Što bi se izlagali kritikama i pljuvačinama kad mogu kontrolisati stvari iz sjene?
zonbirile

#1909 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by zonbirile »

nezavisni wrote:
----------------------------------------------------------------
drug moj,kada počnu pristizati anuiteti veći od vrijednosti objekta,pa istraga o pranju novca,pa voda u ušima,pa iz greške u grešku do murije.
Real Khan

#1910 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Real Khan »

nezavisni wrote:Da krenem od kraja...
Real Khan wrote:Zašto se šalim na račun Fahre i njegovog pokušaja da "formalno uđe u politiku"? E, ako iz mojih prethodnih postova to nije očigledno, onda nemam ja više šta objašnjavati (hint: vidi prvih nekoliko stranica ove teme). Hajd' vozdra, i molim te glasaj za FahrA ne bili tebi bilo bolje u toj boljoj budućnosti, ali pusti mene i nemoj me smarati jeftinom propagandom i demagogijom svoga šefa. Hvala.
Cekaj ba malo, kako si ti zakljucio da mi je Fahro sef? I zasto me molis da glasam za njega?? Bice da je to stari dobri trik, kako natjerati 'protivnika' da se izjasni. Pa dobro, onda...
Real Khan wrote:Po hiljaditi put na ovom forumu ponavljam: nisam član niti jedne stranke (pa tako nisam ni SDA, ni SDP, ni SBiH, a Boga mi jedinog, neću ni u Fahrinu ŠBB-KBB BiH :D a mnoge stranke, uključujući i ove nabrojane, nudile su mi da im se priključim i to na visoke pozicije), nikada nisam ni bio član neke stranke, politikom se bavim jer mi je to profesija i vjerovali ili ne, ali od politike pošteno zarađujem "crkavicu" za svoju djecu (u prosjeku oko 3,5 hiljada KM mjesečno u zadnjih haman 15 godina), ali istovremeno svaki put izađem na izbore i dam svoj glas različitim LJUDIMA na kandidatskim listama (naravno, ne na istoj listi nego na različitim nivoima, da mi listić ne bi bio nevažeći). Moje učešće na forumu je čisto prosvjetiteljsko-altruističke prirode u namjeri da pomognem onome ko želi da bolje razumije politiku, političke procese, i onda na osnovu zdravog razuma donese svoj sud o određenim strankama, kandidatima, političkim platformama itd.
Dakle, ni ja nisam clan ni jedne stranke. Politiku pratim duuugo, ali mi to nije profesija. Bavim se malo egzaktnijom naukom. I nebitno je ovdje koliko ko zaradjuje. Za razliku od tebe, ja vec nekoliko izbora ne glasam. Nemam namjeru ni na sljedecim... mada, mozda Fahro promijeni moju odluku :-)

Kad kazem 'apoliticna osoba', mislim na nekog ko ne zaradjuje hljeb u politici, i kome je vrhunac bavljenja politikom pogledati dnevnik 3-4 puta sedmicno, ili procitati novine 1-2 sedmicno. Priznaces da je takvih vecina? Ali i oni se mogu 'razocarati u ponuđene politicke opcije'.
A prognoze jesu nezahvalne, ali ipak nije tesko vidjeti u kojem se pravcu krecu stvari.
Real Khan wrote: A kad' smo kod "kontanja", pitaš li se koliko je tu oko Fahre oportunista koji ga danas tapkaju po ramenu jer se nadaju da će se ogrebati od njega, a koliko će stvarno ljudi glasati za istog. Ako si dovoljno mlad kao ja, onda se sjeti koliko se ljudi klelo na prvim "demokratskim izborima" pred rat da nisu glasali za "nacionalne stranke" (čitaj: nacionaliste) a kakvi su bili rezultati tih izbora...Koga god sam pitao za koga je glasao, svi su mi rekli "za SDP" ili "za Liberale"... :roll: Aha, how yes no, jašta radi, hajd' vozdra...
Naravno da je puno oportunista, a u tome i lezi sustina. Jedan oportunista ce povuci za sobom jos 10-100+ glasova rodbine, prijatelja, poznanika. A puno ih je. (A oni prijeratni izbori su ipak bili previse specificni, da bi se mogli porediti sa situacijom danas.)

PS. Nemoj moja nezavisna :D zapazanja shvatati previse licno... Nekada stvari treba pogledati i iz drugog ugla 8)
Pravo da ti kažem, kada pročitaš još jednom svoje odgovore uvidjet ćeš obilje kontradikcije samom sebi, a na kraju ću ti reći da ja ne shvatam ovu raspravu kao nešto lično, jer ovdje raspravljamo politička (javna) a ne privatna (lična) pitanja...
nezavisni

#1911 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by nezavisni »

ultima_palabra wrote: Šta, on će zabraniti zajebanciju na svoj račun kad dođe na vlast :-D Haj da i to vidimo.
Mislim da se precjenjuje njegova moć, dobra muka je njega na ovo natjerala ;-) Što se Hilmo i Mujo ne kandiduju na izborima? Što bi se izlagali kritikama i pljuvačinama kad mogu kontrolisati stvari iz sjene?
Ma nece on zabraniti zajebanciju... Fazon je da od zajebancije nema koristi.
A sto se moci tice, mislim da se to potcjenjuje. Poenta je u tome da je on potrosio sve vaznije 'konje' (i to uspjesno), i sta mu sad preostaje?? Pa jedino da se sam ukljuci u politiku (predvidjam, uspjesno).
Hilmo i Mujo? E tu se radi o drugoj vrsti...
zonbirile wrote:drug moj,kada počnu pristizati anuiteti veći od vrijednosti objekta,pa istraga o pranju novca,pa voda u ušima,pa iz greške u grešku do murije.
Moguce je to, ali ne ovog oktobra...
Real Khan wrote:Pravo da ti kažem, kada pročitaš još jednom svoje odgovore uvidjet ćeš obilje kontradikcije samom sebi, a na kraju ću ti reći da ja ne shvatam ovu raspravu kao nešto lično, jer ovdje raspravljamo politička (javna) a ne privatna (lična) pitanja...
Ma daj, molim te, mozes ti i puno bolje. Kazes da raspravljamo politicka, a ne privatna pitanja, a ti si jedini koji je na pdf-u politika napisao (nicim izazvan) koliko zaradjuje. Cemu to?
milenko

#1912 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by milenko »

evo fahre na rtrs-u... :-D
salihh

#1913 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by salihh »

milenko wrote:evo fahre na rtrs-u... :-D
fahro je odron... kaze ne bi on u predsjednistvo pa da izigrava englesku kraljicu :-) kao, ne moze on 8 sati sjediti u presjednistvu :-) :-) :-) :-) :-)
halooooooooooo covjek koji, satro, zeli dobro narodu u drzavi kaze da je posao u predsjednistvu dosadan, da ga shvata kao nekakav kancelarijski posao od 8 do 4 i da je ispod casti covjeku njegovog nivoa i potencijala... ali, eto, ima on perspaktivne mlade ljude, doktore nauka, spomenuo je dr. kabila, koje bi uvalio u mocvaru predsjerdnistva da tamo istruhnu...
a nije fahro uNisao u politiku ni zbog moci i sile, ima on sada i pare i vozace i obezbjedjenje... ne treba njemu to, pa se nece ni hvatati kakve funkcije...... pa ljudi moji, ovaj covjek je najveci moguci neprijatelj drzave i bosnjaka, koje kao zeli spasiti...
indikativno je i kada nabraja da ne zeli biti kao: mujezinovic, brankovic, spriric... nabroja jedno 6 - 7 imena, ali izostavi onoga na kojega se ugleda i koji mu i jeste najveci patron i saveznik - dodika... eto, bosnjaci, zelite li da vam dodick bude idol buducem vodji, samo dajte glas fahri... a najbolji nacin da vidimo na sta ce nam drzava liciti i sta su fahrini uzori, pogledajte tv alfa i sve je jasno... cirilica, cirilica, cirilica...
siguran sam da je glas za ovog folera glas protiv bosne....
stari grad Visegrad

#1914 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by stari grad Visegrad »

Bosnjacima se lose pise sa Fahrom. Fahro nema nikog u Visegradu niti u Bijeljini, te u drugim genocidnim gradovima.
Fahro ne dire genocidne gradove tj. briga ga za genocidne gradove. I zato Fahro ne moze d a predstavlja sve bosnjake, jer njega ne zanima prosnost Bosne i Hercegovine, njega zanima sadasnja vlast.
I zato Fahro nije borac za sve, niti prdstavnik svih. Uostalom ne znam koga predstavlja.
Kada Fahro povrati Visegrad onda cu glasati za njega. Danas je Visegrad okupiran.
ultima_palabra

#1915 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by ultima_palabra »

milenko wrote:evo fahre na rtrs-u... :-D
Ma kako to, ne mogu da vjerujem :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1916 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by -LIBERO- »

Fahro za Dodika organizuje otvorenu panel diskusiju,uz pmoc intelektualke Sanje :D ,na kojoj se diskutuje tako sto se postavljaju pitanja na ceduljici :lol: ,a Dodik mu vraca tako sto mu organizuje gostovanje na RTRS dva dana poslije. :D uz vec ranije dogovorena pitanja i spremljene odgovore :skoljka:

E pa kome vise nije jasno da su njih dvojica u koaliciji,vec,e taj onda neka se okane bilo kakve diskusije o politici :thumbup:
1gorstak

#1917 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by 1gorstak »

Radoncic = Abdic
Vodenjak

#1918 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Vodenjak »

-LIBERO- wrote:Fahro za Dodika organizuje otvorenu panel diskusiju,uz pmoc intelektualke Sanje :D ,na kojoj se diskutuje tako sto se postavljaju pitanja na ceduljici :lol: ,a Dodik mu vraca tako sto mu organizuje gostovanje na RTRS dva dana poslije. :D uz vec ranije dogovorena pitanja i spremljene odgovore :skoljka:

E pa kome vise nije jasno da su njih dvojica u koaliciji,vec,e taj onda neka se okane bilo kakve diskusije o politici :thumbup:

Hajde ba...
Vec toliko puta vidjeno...
A najocitije bilo 1990! :wink:
Mahalac

#1919 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Mahalac »

Treba od dva ili vise zla birati manje... :skoljka:
Vodenjak

#1920 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Vodenjak »

Mahalac wrote:Treba od dva ili vise zla birati manje... :skoljka:
Na koje zlo onda mislis? :shock:
Topla voda

#1921 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Topla voda »

-LIBERO- wrote:Fahro za Dodika organizuje otvorenu panel diskusiju,uz pmoc intelektualke Sanje :D ,na kojoj se diskutuje tako sto se postavljaju pitanja na ceduljici :lol: ,a Dodik mu vraca tako sto mu organizuje gostovanje na RTRS dva dana poslije. :D uz vec ranije dogovorena pitanja i spremljene odgovore :skoljka:

upravo :thumbup:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1922 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Hame_ »

Fahrina predizborna kampanja mnoge je zbunila.

sansun

#1923 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by sansun »

Vodenjak wrote:
Mahalac wrote:Treba od dva ili vise zla birati manje... :skoljka:
Na koje zlo onda mislis? :shock:
na ono na koje ti drug Hadziomerović ukaže.
Bosnjacima se lose pise sa Fahrom. Fahro nema nikog u Visegradu niti u Bijeljini, te u drugim genocidnim gradovima.
Fahro ne dire genocidne gradove tj. briga ga za genocidne gradove. I zato Fahro ne moze d a predstavlja sve bosnjake, jer njega ne zanima prosnost Bosne i Hercegovine, njega zanima sadasnja vlast.
Hajd popij koji apaurin pa onda malo razmisli ko je i kako u zadnjih 20 godina vodio računa o tim gradovima.
E pa kome vise nije jasno da su njih dvojica u koaliciji,vec,e taj onda neka se okane bilo kakve diskusije o politici
Ti bi sada da ignorišeš Dodika? Da ignorišeš skoro apsolutnu većinu srpskog naroda i da na taj način gradiš BiH? Isto to ti je i tvoj prvi predsjednik uradio pa ja na kraju 75% teritorija i preko 100 000 ljudi izgubio. Ali razumijem u čemu je problem, BiH je uvijek bila jedna industrijska.radna kolonija, nikada intelektualna i stoga je prirodno da nas zmija uvijek iznova iz iste rupe ujeda.
1gorstak

#1924 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by 1gorstak »

sansun wrote:Ti bi sada da ignorišeš Dodika? Da ignorišeš skoro apsolutnu većinu srpskog naroda i da na taj način gradiš BiH? Isto to ti je i tvoj prvi predsjednik uradio pa ja na kraju 75% teritorija i preko 100 000 ljudi izgubio.
Vidim tesko ti pada to sto se ne prihvata velikosrpske ultimatume :) Da, treba ignorisati Dodikove zahtjeve, velikosrbima treba nastaviti ogranicavati manevarski prostor, nametanjem (jer dogovorom nije moguce) nastaviti jacanje drzavnih institucija, a ako velikosrbi ugroze teritorijalni integritet drzave, onda ih vojno zgaziti. To sto bi ti i Scepo da Dodiku pravite ustupke, jer vam ga je zao, to je vas problem. Nazovite ga i tjesite ga, a kada ga se zatvori zbog privrednog kriminala (sto je neizbjezno), mozete mu grozdje i cokoladu nositi u zatvor.
Fair Life

#1925 Re: Fahrin formalni ulazak u politiku

Post by Fair Life »

Nada i ništa: Bošnjačka ideologija radikalnog nacionalizma

U svojoj vjeri, na svome tornju

Pise: Ivan Lovrenovic

Gradeći fasadu od radikalnoga nacionalizma i jeftinoga ekonomizma, Radončić zapravo odustaje od tradicionalnoga bošnjačkog nacionalnog "programa"; njega zanima kako pronaći formulu upravljanja, udružen makar i sa crnim vragom, koja će osiguravati stabilnost (njegovoga) poduzeća i oplođivanje (njegovoga) kapitala. Za tu vrstu političke "kibernetike" najpraktičnija formula je podjela zemlje

Sasvim je očigledno kako je forma i klima staroga, ustajalog etnonacionalizma s ulaskom Fahrudina Radončića i njegove stranke u političku borbu dobila novi impuls i novi, uznemirujući tip govora, koji osobito snažno odjekuje u lokalnoj sarajevskoj akustici. Stvar je prilično jednostavna: ako ovaj politički arivist hoće ozbiljniji uspjeh i plasman u toj borbi, a potreban mu je kao pojas za spasavanje tekovina stečenih u ljutoj patriotskoj borbi za vlastiti građevinsko-financijski i medijski imperij, jedino sredstvo koje mu stoji na raspolaganju jest ideologija radikalnog nacionalizma. Međutim, nju su svi drugi bošnjački politički akteri već jako obezvrijedili i istrošili, te ju je potrebno reanimirati, a to je jedino moguće ako se posegne za njezinom najrudimentarnijom, najsirovijom, najžešćom i najefikasnijom formom - primitivnim populističkim šovinizmom i bezočnom demagogijom, te uz snažnu, inzistentno naglašavanu "koaliciju" s vjerskom zajednicom i njezinim liderom. Svoju "čistoću" i jasnoću ta obnovljena ideologija, pak, može dokazivati samo tako što će se podjednako negativno obrušavati i na one koji su novopridošlom lideru nacionalno najbliži pa zato i najopasniji konkurenti a već su politički etablirani (Tihić, Silajdžić, praktično i Lagumdžija), kao i spram nacionalno drugih - svih onih različitih manjinaca i nebošnjaka koji se u javnom prostoru usuđuju ponašati kao da su u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini svoji na svome, koji se usuđuju demonstrirati iluziju "normalne", "multietničke" Bosne i Hercegovine. Drugo njegovo sredstvo, također populističko i demagoško, jesu pusta obećanja iz repertoara potemkinskoga ekonomizma. Jako je važno da se taj moment potpuno podudara s Dodikovim stilom nacionalističkoga i demagoškog vladanja u Republici Srpskoj, te ta podudarnost predstavlja most i mogućnost lakoga sporazumijevanja između ove dvojice homolognih političara, koja počiva na jednostavnoj računici odijeljenih teritorija i uzajamnoga nesmetanja - političkog i poslovnog. Događaji će pokazati, u to ne treba sumnjati, kako će oni veoma lako naći sebi jednakoga trećeg konstitutivnog, čime bi bila ostvarena "idealna" trojna konstelacija za konačni sporazumni dogovor domaćih političara o rješenju bosanskohercegovačkoga gordijskog čvora. (Uputno je sjetiti se kako je u nedavnim vremenima neuspjelih trojnih dogovaranja Dodik vapio za političarom koji će imati vjerodostojnost i legitimitet da u ime bošnjačkog naroda sklapa i ostvaruje sporazume lidera...)

Kakve bi kvalitete to rješenje bilo, na kojoj bi ljestvici vrijednosti počivalo? Ništa pogrešnije od tako postavljenoga pitanja! Da politička konsolidacija Bosne i Hercegovine i njezin "put u Evropu" neće voditi preko rješenja zasnovanih na "vrijednostima" kako ih zamišljaju (makar i demagoški) političari staroga kova, nego na vulgarnome pragmatizmu i individualnom interesu, odavno je moglo svakomu biti jasno ako se pažljivo slušaju ultimativne i kontinuirane poruke iz međunarodne zajednice o nužnosti "dogovora domaćih lidera" kao aksiomu, te ako se ima u vidu da stari političari svoje "vrijednosti" zastupaju tako, da je unaprijed isključena mogućnost bilo kakvoga rješenja u situaciji u kojoj baš nikomu "iz svijeta" ne pada na pamet da među njima arbitrira i nameće neku od solucija. To političari tipa i karaktera Dodika, Radončića i Čovića - sirovi i instinktivni makijavelisti ali efikasni - dobro razumiju, jer im zamajavanje "vrijednostima" nije omiljena mentalna aktivnost.

Zbog svega toga nije teško razumjeti da je pojava Radončića spasonosna - za "strance" sasvim sigurno, jer njima je baš takav političar nasušno potreban, ali i za velik dio biračkoga plebsa, koji je uobičajeno oblaporan na demagoške opsjene, a kojemu je dosta petnaestogodišnje poslijeratne agonije iz koje mu se sada gromoglasno obećava brzi i lagani izlaz. Gradeći fasadu od radikalnoga nacionalizma i jeftinoga ekonomizma, Radončić zapravo odustaje od tradicionalnoga bošnjačkog nacionalnog "programa", koji je ponikao u SDA ali koji je ugrađen u svaku dosadašnju bošnjačku političku opciju kao dogma i amin (pa i u opcije koje same sebe ne doživljuju kao bošnjačke, poput SDP-ovske i sličnih), a to je prije svega: zahtjev za ovakvu ili onakvu restituciju Bosne i Hercegovine kao cjelovite države. Suštinski, Radončića to ne zanima ni na pretposljednjem mjestu; njega zanima kako pronaći formulu upravljanja, udružen makar i sa crnim vragom, koja će osiguravati stabilnost (njegovoga) poduzeća i oplođivanje (njegovoga) kapitala. Za tu vrstu političke "kibernetike" najpraktičnija formula je podjela zemlje - može i ova postojeća dvoentitetska, a može i malo inovirana, u kojoj će neki treći, hrvatski majstor vulgarnoga pragmatizma i privatnoga interesa (bio to stvarni Čović ili neki od čovića) doći na svoje, da idila bude upotpunjena. Naravno da sve to treba deklarativno mimikrirati stalnim i neumornim prenaglašavanjem nacionalno-vjerskoga momenta, jer drukčije do glasova birača ne možeš nikako. Đavolski je pri tome paradoks da Radončić kao nacionalni političar simbolizira, vjerojatno ni ne znajući to, novu razvojnu fazu u procesu bošnjačke nacionalne integracije. Temeljna podloga svih dosadašnjih faza u tom procesu, naime, bila je etničko-teritorijalna i "genetska", prema predmodernom modelu etnonacije (porijeklo, rodoslov, jezik, zemlja, "krv"...). Radončić, koji se u vlastitome samopredstavljanju nudi narodu kao uzor-Bošnjak, političar koji će "Bošnjacima vratiti nacionalni ponos", kao najzaslužniji Bošnjak za razvoj grada Sarajeva poslije Gazi Husrev-bega, itd, s bošnjaštvom u "genetskom", predmodernom i tradicijskom smislu nema ama baš nikakve veze, nego predstavlja primjer iz eminentno modernoga modela integracije nacije - isključivo na osnovi individualno-političkoga opredjeljenja.

Jasno je da je mogući scenarij stvaranja nove konstelacije političkih snaga u Bosni i Hercegovini, koji je ovdje iznesen, hipotetički. Ali nimalo ne i nemoguć. Utoliko više, što novi kandidat za bošnjačkoga nacionalnog lidera pokazuje već sada, mnogo mjeseci prije izbora, interes i za usluge posebne vrste, pa uspješno pronalazi majstore intelektualne sofisterije, akademske uglednike, koji predano rade na toliko potrebnome medijskom face-liftingu njegovoga surovog, duhovno pustog, antikulturnog političkog profila. Ne treba sumnjati da će se ta kozmetička kampanja, s obzirom na raspoložive resurse i goleme izborne apetite, nastaviti i postajati sve obimnija, s novim personalnim akvizicijama, sa sve boljim rezultatima, i da će njezini izvođači imati nemjerljiv udio u izbornome uspjehu svojega poslodavca.

Pod pretpostavkom da se opisani scenarij ostvari, sa svim njegovim konzekvencijama, mogli bismo biti suočeni s prilično teško podnošljivim paradoksom: razdijeljena definitivno na nekoliko vlastodržačkih domena (neograničeno korumpiranih, etničkih po karakteru, sa silno pojačanom akceleracijom pražnjenja od manjinaca i konačnoga etničkog homogeniziranja svake od domena), Bosna i Hercegovina bila bi nekako politički sačuvana, čak pokrenuta i put Evrope (ta, nismo li iz Evrope milijun puta čuli da nju ne zanima kakvo će biti unutarnje uređenje, to je stvar "dogovora triju naroda"), ali bi bila očajno mjesto za život ljudi, ako taj pojam podrazumijeva išta više od vegetalnoga opstajanja i biološke reprodukcije. Surovo, duhovno pusto, antikulturno mjesto - baš na sliku i priliku svojih lidera.

Ako vam ovakav scenarij izgleda neprihvatljiv, ako se s njime ne možete pomiriti, to može svjedočiti tek o plemenitosti vašega političkog i civilizacijskog nazora, i to je sva satisfakcija koja vam ostaje. S prevladavajućim tendencijama u političkom životu i u društvenome "tkivu" to nema nimalo veze, jer te tendencije govore suprotno - o plodnoj dubinskoj kompatibilnosti i prešutnome razumijevanju između aksiološki ispražnjenoga duha suvremenoga neoliberalizma, političarsko-poduzetničkih radončić-profila, i intelektualaca spremnih da svemu tome daju privlačnu artikulaciju. Što ako je Bosna i Hercegovina u takvome stanju, da zapravo za nju i nema drukčije, bolje šanse? Barem u razdoblju od nekoliko narednih generacija.

DANI, Broj 663 - 26.02.2010
Post Reply