Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
KREMEN

#1901 Re: Pitanje ateistima

Post by KREMEN »

bianconero wrote:
dr.Gonzo wrote:
To je vrhunac tvoje inetligencije,gluh,nijem,slijep,kao sto kaze Allah dz.s u Kur'anu:Oni koji neće da vjeruju slični su stoci na koju se viče, ali ona čuje samo zov i viku. Gluhi, nijemi i slijepi, - oni ništa ne shvaćaju. (Al-Baqara: 171)
Zanimljivo, nisam znao da ovo pise u Kur'anu.

Pade mi bas na pamet prica o seksu van braka. Ja ne vidim apsolutno nista nemoralno u vanbracnom seksu. Naprotiv, smatram da je prinudna apstinencija veoma stetna. Stetan je i pritisak da treba stupiti u brak, jer su odluke pod prtiskom lose. To je samo jedan od primjera kako vjernici mogu biti uskraceni za neke stvari.
vidis li ista lose u sidi, sifilisu, gonoreji, hepatitisu, klamidiji itd? a ne moram ti valjda objasnjavat kako se te bolesti prenose[/quote

Pa sad, vise ljudi mislim umre od posljedica vjerski ratova nego od spolni bolesti..sex je zdrav, to je priroda..
KREMEN

#1902 Re: Pitanje ateistima

Post by KREMEN »

bianconero wrote:
dr.Gonzo wrote:
To je vrhunac tvoje inetligencije,gluh,nijem,slijep,kao sto kaze Allah dz.s u Kur'anu:Oni koji neće da vjeruju slični su stoci na koju se viče, ali ona čuje samo zov i viku. Gluhi, nijemi i slijepi, - oni ništa ne shvaćaju. (Al-Baqara: 171)
Zanimljivo, nisam znao da ovo pise u Kur'anu.

Pade mi bas na pamet prica o seksu van braka. Ja ne vidim apsolutno nista nemoralno u vanbracnom seksu. Naprotiv, smatram da je prinudna apstinencija veoma stetna. Stetan je i pritisak da treba stupiti u brak, jer su odluke pod prtiskom lose. To je samo jedan od primjera kako vjernici mogu biti uskraceni za neke stvari.
vidis li ista lose u sidi, sifilisu, gonoreji, hepatitisu, klamidiji itd? a ne moram ti valjda objasnjavat kako se te bolesti prenose[/quote

Pa sad, vise ljudi mislim umre od posljedica vjerski ratova nego od spolni bolesti..sex je zdrav, to je priroda..
arzuhal

#1903 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

U suri Ja-Sin se veli:

in huwe illa zikrun we Kur'anun mubin - li junzire men kane hajjen.../On je samo opomena i Kur'an Jasni - da bi se opomenuo onaj koji je živ...

Pod živim se, u ovom slučaju, podrazumijeva onaj koji ima živo duhovno srce. I mrva životnosti u tom srcu otvara mogućnost razumijevanja Upute. Ako se srce umrtvi raznolikim strastima kojima su ljudi, kao takvi, skloni (kur'ansko pojašnjenje o intencijama duše), onda nema više Kur'an nikakvog efekta na vlasnika takvog srca. Po vjerovanju vjernika različitih religija, samo Onaj koji život daje može oživjeti takvo srce.
salter071

#1904 Re: Pitanje ateistima

Post by salter071 »

dr.Gonzo wrote:
Vjernici i nevjernici?
Vjernici VJERUJU da postoji.
Nevjernici NE VJERUJU da postoji.
I jedni i drugi u nesto VJERUJU.
U podebljanoj recenici si dosao do pogresnog zakljucka, i to je greska na kojoj se bazira ostatak tvog rezonovanja.
Naime, postoji veoma razlika izmedju "ne vjerovanja da nesto postoji" i "vjerovanja da nesto ne postoji". Ovo prvo nije vjerovanje, vec nedostatak istog. Ateisti se uglavnom ne zamaraju aktivnim vjerovanjem da Bog ne postoji. Isto kao sto ti vjerovatno aktivno ne vjerujes u to da ne postoje gremlini koji po noci iznose lijeve carape iz tvog ormara. Uopste nema razloga da se zamaras tim pitanjem.
Dobro obrazlozenje.
Ali, opet ostaje jedna od nerijesenih misterija nestanka lijevih carapa. Ne znam sta da mislim o tome... :D Ma, znas sta, javi ako uhvatis gremlina ;-)
cistunac

#1905 Re: Pitanje ateistima

Post by cistunac »

boletus67 wrote:....sto se tice dokaza u Islamu , ne mogu da odolim.
Mi imamo do sada dovoljno dokaza. Ko se islamom pozabavio, osjeti ce da to nije mogao izmisliti covjek. Pa i ako citate bibliju osjeticete da takva univerzalna poruka nije mogla da nastane od jednog covjeka. Jer je savrsena...
Naravno da nista nije pisano od jednog covjeka. Biblija je pisana, prepisivana i dopisivana onako kako ju je neko htio shvatiti ili je shvatio. I svako joj je na taj nacin dao pecat. Stotine ili hiljade su ucestvovale u tome a ne kako neko skontao njih 46? Valjda im i to treba vjerovati kao i prici o nepostojecem covjeku?!?

Kuran takodjer. Nemojte mi samo reci da su dijelovi govora i misli sto ih je Muhamed u u odredjenom momentu i na razlicitim mjestima izgovorio zabiljezeni bas doslovice? Pa nije li tacno da bi se njegovi pratioci—kada bi negdje propovjedao—rastrcali da nadju materijal na kojem ce to da zapisu? A nakon toga, nije valjda da su sve to tacno zabiljezili i zatim sve doslovno slozili u jednu knjigu?

U oba slucaja ima vise nagadjanja nego sto vjernici misle istine.

Evo nesto materijala kojeg sam skupio oko Biblije:

...Organizovano hriscanstvo se javlja tek kasnije i to daleko nakon navodne Isusove smrti. Taj period je negdje tek nakon rusenja Herodovog templa u Jerusalemu 70. godine nase ere, kada su druga plemena a ne Jevreji poceli da sire pricu o Isusu koja se valjda radjala i prepricavala u vezi prethodnih bogova sunca kao sto je bio perzijski Mitra ili egipatski Horus/Oziris.

O ovome pisu i rani katolicki teolozi i velikodostojnici, dakle oni koji su ostavili pismene tragove a pripadali su srcem i dusom hriscanskoj crkvi. Cuveni teolog hriscanstva Euzebije od Cezareje (283-371 NE) koji je bio i jedan od ucesnika na saboru u Nikeji gdje je zacrtana Biblija, pise: “Religija Isusa Hrista niti je nova, niti neobicna.”

Sveti Augustin od Hipoa (354-430) takodjer zapisuje nesto interesantno: “Ovo danas je hriscanska religija; ne da je bila nepoznata ranije nego zato sto je tek u skorije vrijeme dobila svoje ime.”

Znaci, nikakav organizovani pokret apostola i nastavka njihovih ‘sjecanja’ nije kreiralo hriscanstvo nego sasvim druge potrebe i okolnosti i to sve na bazi starih predanja, legendi i zapisa, uglavnom egipatskih....

Evo jos interesantnije:

Jevandjelja su trebala biti sjecanja Isusovih apostola tj., slijedbenika pa time i ocevidaca koji su proveli vrijeme zajedno sa nepostojecom osobom. Ali predpostavlja se da su sva jevandjelja pisana daleko nakon Isusove smrti (33 godine Nase Ere). Sa ovim se slaze i katolicka crkva koja prihvata da su cetiri zvanicna jevandjelja pisana izmedju 65 i 100 godine nase ere sto je isto tako diskutabilno jer postoje indicije da su pisani kasnije. Elem, crkva k’o crkva, smatra da ovim daje svoje kompromisno rjesenje pa se po njoj zakljucuje da se pisanja jevandjelja vrte oko ovih datuma:

Marko, 65-70 NE
Matija, 70-100 NE
Luka, 80-100 NE
Jovan, 90-110 NE

Jedino sto znamo pouzdano je da su jevandjelja definitivno nastala tek nakon 70 godine NE tj., nakon unistenja Herodovog templa u Jerusalemu, obzirom da se u njima spominje to unistenje. Zvanicni crkveni izvori idu tako daleko i predpostavljaju da su isti pisani u dijelovima i u duzem periodu, jer je jasno da to nisu mogli da napisu sami apostoli. U stvari, mnogi teolozi sa pravom ne vjeruju da su jevandjelja pisana od ove cetvorke jer je tesko predpostaviti da su neke pisali stogodisnjaci! Ali naravno, u svijetu fantazija sve je moguce.

Toliko o dubokoumnim 'pisanjima' nepismenih ribara sa Galileje.
avicena

#1906 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

cistunac wrote:
Kuran takodjer. Nemojte mi samo reci da su dijelovi govora i misli sto ih je Muhamed u u odredjenom momentu i na razlicitim mjestima izgovorio zabiljezeni bas doslovice? Pa nije li tacno da bi se njegovi pratioci—kada bi negdje propovjedao—rastrcali da nadju materijal na kojem ce to da zapisu? A nakon toga, nije valjda da su sve to tacno zabiljezili i zatim sve doslovno slozili u jednu knjigu?
Reci cemo ti da je sve doslovce zapisano. Ucen je napamet i paralelno zapisivan na raznim materijalima.
Zejd ibn Sabit prilikom sakupljanja Kur'ana je imao tri šarta koja su se prethodno trebala ispuniti da bi ajet bio svrstan u mushaf.

Prvo: Ništa se nije pisalo što prethodno već nije bilo u glavama ashaba
Drugo: Da je ajet napisan pred Poslanikom s.a.v.s.
Treće:Da budu prisutna dvojica pravednih svjedoka, da svjedoče da su ajeti bili napisani pred Poslanikom s.a.v.s.
avicena

#1907 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

arzuhal wrote:
Pod živim se, u ovom slučaju, podrazumijeva onaj koji ima živo duhovno srce.
Mnogi bi do spoznaje samo preko cula sto je vrlo sklizav teren...
Ibn Arabi, govoreći o razumu kaže da je razum najveći siromah (muhtadž) u svim svijetovima, pa govoreći dalje o tome navodi nam primjer u kome kaže ovako - razum je totalno ovisan o čulu vida, da ga ono obavijesti o svim slikama, likovima i bojama, te ako ga ono ne obavijesti o tome (ako čovjek nema čulo vida) razum biva uskračen za cijelu jednu oblast spoznaje. Takođe je ovisan o čulu sluha za svijet tonova, pa ako mu to čulo ne dostavi tonove - uskračen je i za to područje spoznaje. Isto tako bez čula mirisa ne može upoznati svijet mirisova, a bez čula okusa ne može znati svijet okusa, te bez čula dodira ne može upoznati kvalitet predmeta (toplo, hladno, mehko, tvrdo i sl.). Analogno tome, razum ne može spoznati Allaha Veličanstvenog bez šestog čula, a to čulo je srce.

Imam Gazzali u svom djelu "El-Munkizu Mined-Dalal" govoreći o razumu jednim školskim primjerom nas uči ovako: - Oko vidi sjenu da stoji, a razum kao sudija vidi da se sjena kreće, oko vidi u daljini brda da su siva, a razum zna da su zelena, oko vidi nebeska tijela da su malena, a razum zna da su ogromna, znači ne možemo se potpuno pouzdati u čulo vida, a odakle nam garancija da se i u sam razum možemo potpuno pouzdati. Tako kad čovjek spava i sanja tada je razum ubjeđen da je to realnost, a kad se probudi vidi da mu je razum bio obmanjen.

Dzelaluddin Rumi: Neki Indijci dovedoše slona, pa ga zatvoriše u tamnu sobu. Gomile su ljudi ulazile u tamnu sobu da bi gledale slona. Budući da pogledom nisu mogli prodrijeti kroz mrak, svako htjede rukom opipati slona. Ruka jednoga čovjeka taknula je slonovu surlu. "Taj je stvor nalik na morsku pijavicu", reče taj čovjek. Ruka drugoga čovjeka napipa slonovo uho. Njemu se slon bez ikakve sumnje učini lepezom. Ruka trećega kliznu niz slonovu nogu. "Po meni, slon ima oblik stupa", izjavi on. Četvrti, opet, dotaknu slonova leđa. "Nedvojbeno, slon je poput carskoga prijestolja", ustvrdi. Opisi su im bili različni, jer su ovisili o njihovim različnim i djelomičnim prilazima. Da je svatko od njih ponio svijeću, razlika ne bi bilo. Čulno je oko baš poput dlana ruke: dlanom ne možeš prekriti cijeloga slona.
Ateista

#1908 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

bianconero wrote:
Ateista wrote:
avicena wrote:
U prilog cega je isla ova argumentacija? Pricalo se kako vjerujuci na dunjaluku propustaju ovaj zivot. Iz svjedocenja ovih ljudi ne bi se reklo niti je smisao vjere to. Ustvari, ja ne znam u cemu sam hendikepiran u odnosu na tebe ili onog koji je prvi tu tezu postavio ovdje?

Rabbena atina fiddunja haseneten ve fil- ahireti haseneten ve kina azabennar.

"Gospodaru nas, daj nam dobro na ovom svijetu i dobro na Ahiretu i sacuvaj nas dzehennemske vatre." (El-Bekare,201)

Svaki musliman koji obavlja namaz prouci ovu dovu vise puta na dan u kojoj trazi prvo dobro na ovom svijetu pa onda i na onom.
Znam da se sa ovim neces sloziti, nece vjerovatno ni jedan vjernik, ali evo kako to izgleda iz mog ugla:
-Kao prvo, mislim da ne postoji bog, pa tako ni raj ni pakao, te da nema nagrade i kazne nakon smrti.
-Posto nema nagrade i kazne, a smatram da je to glavni razlog obavljanja vjerskih duznosti (znam da to niko nece prznati), onda one postaju besmislene i bespotrebne.
-Zbog pokoravanja bogu, vjernici trose jako puno vremena na molitve, odlaske u dzamiju/crkvu, na citanje kur'ana/biblije, na mnoge druge aktivnosti koje n ovom svijetu nemaju nikakvu svrhu (pod pretpostavkom da bog ne postoji naravno :) )
-Postoje mnoge zabrane i odricanja za koje ne postoje prakticni razlozi (ne sve, ali mnoge nemaju smisla ako bog ne postoji) a koje smanjuju kvalitet zivota.

O svemu ovome sam iznosio i detaljnije argumente na raznim temama. Znam da se neces sloziti sa mnom i da ces reci kako nista ne prroustas u zivotu, ali vjeruj mi, ako se stvarno drzis vjerskih propisa onda definitivno propustas.

za koje to zabrane u Islamu ne postoje prakticni razlolzi? npr. svinjetina je zabranjena Islamom prije 1500 godina a nauka tada nije mogla ponuditi prakticne razloge. Tako postoje razlozi zasto je zabranjen i alkohol i blud itd....
Jako puno zabrana - svinjetina koja je opasnija od ostalog mesa samo na vrucinama i u nedostatku frizidera (tehnologija je omogucila da vise nije opasna), sex prije braka - bila je tema o tome, nema ni jedan konkretan razlog za tu zabranu, nema konkretnog razloga za pokrivanje zena i slicno. Blud je izraz koji se cesto koristi ali niko nije dao ni jedan jedini argument sta je lose u tome.

Sto se alkohola tice, slazem se za njegov los uticaj, to nije bilo tesko odgonetnuti ni u to vrijeme, ali i to je previse plitko objasnjeno jer alkohol u odredjenim situacijama moze biti i koristan i zdrav, kao i u odredjenim kolicinama naravno, tako da je iskljuciva zabrana konzumacije pretjerana.
Ateista

#1909 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

bianconero wrote: kazes "Nauka postavlja teorije, u skladu sa nivoom znanja i tehnoloskih dostignuca"
znaci, da bi nauka u nekom buducem vremenu "u skladu sa nivoom znanja i tehnoloskih dostignuca" mogla dokazati postojanje Boga. Ali kazem MOZDA.
Teoretski je i to moguce.
Ateista

#1910 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

skolarac wrote:
Ateista wrote: Znam da se sa ovim neces sloziti, nece vjerovatno ni jedan vjernik, ali evo kako to izgleda iz mog ugla:
-Kao prvo, mislim da ne postoji bog, pa tako ni raj ni pakao, te da nema nagrade i kazne nakon smrti.
Ovo ti zoves komentarom? Zasto sam gluh i slijep, imas li neko objasnjenje za to ili znas samo da vrijedjas?
Nadam se da ce moderatori imati sta da kazu na ovo.
Zbog pokoravanja bogu, vjernici trose jako puno vremena na molitve, odlaske u dzamiju/crkvu, na citanje kur'ana/biblije, na mnoge druge aktivnosti koje n ovom svijetu nemaju nikakvu svrhu (pod pretpostavkom da bog ne postoji naravno )
Da vjernici 'trose jako puno vremena' kao sto ti kazes,nebi imali vremena za porodicu,familiju,prijatelje...Sve sto rade vjernici ima svoju svrhu(dozivljavaju duhovnu renesansu,progres u svim segmentima zivota,samokritika,solidarnost i jos mnogo toga)
Postoje puno bolji nacni da se dodje do toga. Ja sam do toga dosao bez religije.
Postoje mnoge zabrane i odricanja za koje ne postoje prakticni razlozi (ne sve, ali mnoge nemaju smisla ako bog ne postoji) a koje smanjuju kvalitet zivota.
U Islamu sve je na svom mjestu.Npr:1)zekat duhovno pročišćava izvršitelja i oslobađa ga od svojstava škrtosti i robovanja imetku,2)zekatom se rješavaju neke nasušne potrebe određenih kategorija ljudi, ili realiziraju neki važni društveni projekti,3)institucija zekata je bila prvo, zakonom regulirano i ustrojeno, socijalno osiguranje u punom smislu te riječi,4)zekat ima važnu ulogu u dinamiziranju ekonomskih kretanja i privrednih aktivnosti, jer podstiče investiranje i obrtanje imovine kako je ne bi pojelo kontinuirano dugogodišnje izdvajanje materijalnih dobara na ime zekata, 5) izvršavanjem ove obaveze ublažavaju se i smanjuju razlike između imućnih i siromašnih, a one su jedan od glavnih izvora društvenih napetosti i sukoba...,a za ostale(namaz,post...)nemam vremena da pisem.
Kao i obicno,od tebe nista novo,samo predrasude,nego uzivaj ti u pink floydu,koji je preteca narko-kutlure
Ne vidim nista konkretno u svemu tome sto si napisao. Sve to moze imati vrijednost samo ako postoji bog i ako se za to dobijaju bodovi u iducem zivotu.

Nisu to predrasude, to je moje misljenje. Ja se ne pridrzavam vjerskih propisa, i nista mi ne fali. Cak i ako postoji bog, jedino mogu dobiti kaznu u iducem zivotu. Posto smatram da ne postoji i da je ovo jedini zivot, ja ga koristim maksimalno. Mozes li ti meni reci po cemu si ti u prednosti u odnosu na mene u ovom zvotu?

O Pink Floyd-u necu ni komentarisati jer je ocigledno da ne znas nista o tome sto komentarises i svaka rasprava u tom smjeru je suvisna, drzi se ti Seke Aleksic. :D
avicena

#1911 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Ateista wrote: Jako puno zabrana - svinjetina koja je opasnija od ostalog mesa samo na vrucinama i u nedostatku frizidera (tehnologija je omogucila da vise nije opasna), ...
Bas toliko siguran?
Po Kur’anu.....

"Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso…" (5:3) ...

Zabrana svinjetine

Zabrana svinjetine seže daleko u prošlost.
Poganim su svinje smatrali Feničani, Etiopljani, Stari Egipćani, a za jevreje je svinjsko meso odvratno, svinja je simbol prljavštine i nevaljalog. U Tewratu (Tori) svinjsko meso se zabranjuje u Levitskom zakoniku (11:7,8 ) i u Ponovljenom zakonu (14:8,12).
"A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste.'" (Biblija, Levitski zakon 11:7,8 )
Sve što važi za jevreje na osnovu Tore, isto važi i za kršćane na osnovu Evanđelja.
Sve što uči Stari zavjet, učio je i Isus Krist. On jasnim riječima kaže da se zakoni Starog zavjeta moraju poštovati bez ikakve izmjene: “Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i proroke. Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim.” (Matej, 5:17,19). Kolika je mudrost u nekonzumaciji ovog mesa biće jasnije kad navedemo samo neke od uzročnika teških oboljenja, čiji je nosilac svinja.

Od svih domaćih životinja, jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava.
Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena. Zbog svog načina života i ishrane, prenosnik je mnogih zaraznih bolesti. Zbog toga je meso i mast te životinje lošeg kvaliteta, teško za probavu i opasno po zdravlje. Uviđajući sve navedeno, u mnogim razvijenim zemljama Zapada, svinjske prerađevine su u svakodnevnoj upotrebi svedene na minimum. U masovnoj su upotrebi samo tamo gdje caruje neznanje i glad.

Trihinoza je bolest koju uzrokuje crvić trihine, a najčešće izbija kao epidemija. Njena veza sa svinjama kao i veza kuge sa pacovima, poznata je ljudima hiljadama godina. Na ovu bolest niko nije imun. Potpuno odrasli crvići su dugi oko 3,17 mm, a široki oko 0,063 mm. Oni u čovjeku ostaju živi oko 40 godina i više, smotani u okruglaste sićušne kapsule između mišićnih vlakana.
Kad se pojede zaraženo meso, te uspavane kapsule sa crvima bivaju probavljane u crijevima. Njihov sadržaj izrasta u crviće pune veličine, a svaki od njih ima oko 1500 mladih. Oni ulaze u krv za tri sedmice, nakon što budu pojedeni njihovi roditelji. Dijagnostika je veoma teška, pošto simptomi mogu biti slični simptomima pedeset drugih bolesti.
Odrasli crvi su sada prisutni u crijevima čovjeka. Poslije parenja ženka proizvede larve koje ulaze u krvne sudove, da bi se distribuirale u sve dijelove tijela.
Ove pokretne larve mogu napasti skeletne mišiće, mozak, koštanu srž, mrežnjaču oka i pluća. Kod teške zaraze smrt može nastupiti u drugoj ili trećoj sedmici, a češće u četvrtoj, petoj ili šestoj. Svaka prognoza oporavka varira sa lokacijom i brojem larvi, jačinom simptoma i fizičkog stanja pacijenta.
Značajno je primijetiti, da od vremena Božje objave sinovima Israilovim pa do danas, medicinska nauka nije imala nikakav lijek za pacijente sa trihinozom.
Liječenje se sastoji u tome da se ublaže simptomi uzrokovani crvićima, a ne u uništavanju tih crvića. Obične metode dimljenja i soljenja mesa, ne ubijaju crve.

Balantidium coli. Ovaj parazit je normalan stanovnik svinjskih crijeva. Biva izbačen izmetom. Ako dospije u čovjeka, može uzrokovati ozbiljne kliničke simptome - stvara neizlječivu dizenteriju. Simptomi dizenterije su strašno oštri i mogu završiti tragično. Na žalost, do danas ne postoji posebno liječenje za dizenteriju koju uzrokuje balantidium coli.

Kukičasti crvići. Mladi crvići ove bolesti ulaze u čovjekovu kožu kroz rane ili probadajući je. Svinje jedu ljudski izmet koji sadrži jajašca parazita, te se oni u njima razviju u mlade crve. Kad izađu van, postaju zarazni za ljude. Enciklopedija Britanika kaže: “Kukičasti crv je parazitski okrugli crv. Postoje dva parazita: ancylostoma duodenale i nector americanus.
Bolest kukičastog crva je bič tropske klime, a rezultira u anemično iznurenoj populaciji. Malokrvnost potiče otuda što odrasli crvi sisaju krv iz crijeva, što pomaže zapaljenju utrobe.
Jedan duodenale može prosječno dnevno da oduzme jedan kubni cm krvi. Kao krvopija americanus je za 4/5 neefikasniji. Simptomi su: bljedilo kože, zadržavanje tečnosti u licu i udovima, zatvor koji se smjenjuje s prolivom, trbušna osjetljivost, povećan apetit za kabastijom hranom ili neobičnim supstancama, seksualni poremećaj (zakašnjeli pubertet, impotencija, nepravilna menstruacija), zakržljali rast, kardialna slabost, lupanje srca, zamor, otupljenost, apatija...

Paragonimus. Ovaj parazit živi u plućima svinje. Otkrio ga je Dr. Mason 1880. On je rasprostranjen i uzrokuje zapaljenje pluća svinje. Još uvijek ne postoji način da se parazit ubije u tkivu, niti je iko pronašao metod da se istjera. Rezultat zaraze je žutica.

Clonorsis sinesis. Otkrili su ga Cobbold 1875. i Loos 1907. Prouzrokuje bolesti jetre i grudi. Ako je ovaj parazit prisutan u plućima, može prouzrokovati njihovu upalu, a ako je u crijevima, uzrokuje zakrčenje ili akutni pankreatitis.

Tu je zatim clonorchiasis, posebna bolest jetre. Jetra postaje uvećana, praćena jakom žuticom, prolivom i mršavljenjem - može okončati smrću. Medicina je nemoćna. Komplikacije bolesti su obrazovanje kamenca i rak.

Erysipelas. Ovu bolest uzrokuje klica erysipelotrix rhusiopathiae. Ova bolest ima akutni i hronični oblik. Simptomi akutnog oblika su uglavnom jaka groznica, umanjena aktivnost i apetit.
Obično brzo dovodi do smrti. Hronični oblik dovodi do ljuštenja kože, a postoji i naknadno oštećenje spojnih površina i srčanih zalizaka, što može izazvati hromost ili nenadnu smrt.
Ova bakterija može dug period preživjeti u zemlji, a nalazi se u tijelima 30% svih “zdravih” svinja. Tako je iskorjenjivanje nemoguće.

Pored navedenih, svinja je nosilac i slijedećih parazita:
- trakasti crv - taenia solium
- oblić - ljudska glista
- brucellosis
- endemski haemptysis

Nije poznato da ijedna životinja nosi toliko “smrtnih bombi”, kao svinja. Danas sve farme svinja počivaju na tzv. “higijenskim osnovama.” Međutim, rezultat je isti kakav je bio stoljećima ranije.
Opsirnije na...Schweinefleisch und Gesundheit

A i cijene cesto govore o kvaliteti...

Image

Image

Image

A tako vezano i za ostale zabrane...
Ateista

#1912 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

avicena wrote:
Pa doktore, ako je neko sav svoj zivot posvetio borbi i pisanju knjiga protiv Boga kao sto je to gore spomenuti Antony Garrard Newton Flew sa najvecom akademskom titulom koju covjek moze imati i doci nakon 80 godina zivota i svih tih supljiranja da li Ga ima ili nema do zakljucka da Ga zaista ima, onda to treba da ima tezinu bar da se zamisli i nije uporedivo sa tvojim iskustvom. On je naveo u vise intervjua razloge zasto je morao priznati Njegovo postojanje.

Ovo gore citirano je bilo u svrhu razbijanja stereotipa o tome da vjerujuci nemaju skoro nista od ovog zivota, nego se vecinu vremena zamlacuju 'bezveznim stvarima'. A posteriori konkluzija nasuprot ateisticke a priori. Sasvim jednostavno.
Kada bih to stvarno smatrao nekim argumentom koji nesto potvrdjuje, onda bih isto tako izvukao ko zna koliko naucnika ili bivsih vjernika koji s vremenom shvatili da bog ne postoji. Ima takvih i na ovom forumu, ne mogu se sjetiti tacno ko ali bilo je forumasa koji su rekli da su prije vjerovali i vremenom shvatili.

Ali, to ne smatram nikakvim argumentom pa mi je mrsko traziti po internetu o tim ljudima. :D
Ateista

#1913 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Butcher wrote:
dr.Gonzo wrote:Korist i zadovoljstvo koje pruza seks prevazilaze rizik od spolno prenosivih bolesti. Pogotovo u 21. vijeku, uz sve metode zastite i modernu medicinu koja je pobdjedila, ili ce uskoro pobijediti, sve te bolesti.
Ovo je tvoj licni stav. A to sto milioni ljudi godisnje obole od spolno prenosivi bolesti, ne ide ti bas u korist. Dok medicina pronađe rjesenja, trebat ce puno vremena, barem po dosadanjim iskustvima. Ove zabrane, ne samo da imaju preventivne koristi kod splno prenosivi bolesti, nego i kod drustvenih bolesti, kao sto su prostitucija i slicne stvari. A sad to sto je tebi licno, uzitak bitniji od zdravlja i vlastitog zivota, to je uglavnom stav vecine, jer nitko ne racuna da bi se bas njemu to moglo desiti, ali desava se. Stara izreka kaze ''bolje sprijeciti nego lijeciti'', a ovo je najlaksi, najjeftiniji i najefikasniji nacin borbe protiv ovakvih bolesti. Islamski nacin zivota opcenito je zdrav i nudi konkretna rjesenja. Npr. mozda ovo nisi znao, ali po islamu je zabranjeno odlaziti u mjesta gdje se pojavila neka epidemija bolesti, a ako si se vec zatekao u mjestu gdje se pojavila ista, onda ti je zabranjeno da napustas to mjesto dok takvo stanje ne prestane, da se nebi desilo da se bolest prenese i van tog podrucja. Samo jedan primjer. Ovo su ti konkretna rjesenja.
Taj argument je kao da kazes "ne valja koristiti auto (osim u veoma ogranicenim okolnostima), jer je voznja uzrok svih saobracajnih nesreca".
Voznja automobila nije zarazna. Sve u svemu, smjesna usporedba. :run:
Voznja automobilom je jako zarazna kada ga vozi onaj ko ne zna, moze izazvati ogromni lancani udes.
Isto tako, onaj ko konzumira sex bez svijesti o svim mogucim posljedicama i ne koristi zastitu je isti kao onaj koji prvi put u zivotu sedne u auto i izadje na autoput. U oba slucaja su velike sanse da dodje do sranja.

Taj nacin zivota koji si opisao nije zdrav jer nije dobar za psihicko zdravlje pojedinaca, o tome sam govorio hljadu puta. Nedostatak sex-a je jedan od najcescih razloga frustracija i jos mnogih jako ozbiljnih psihickih oboljenja koji mogu biti i gori od AIDS-a i drugih spolno prenosivih bolesti od kojih se moze jednostavno zastiti - guma glavu cuva. :D
avicena

#1914 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Ateista wrote: Kada bih to stvarno smatrao nekim argumentom koji nesto potvrdjuje, onda bih isto tako izvukao ko zna koliko naucnika ili bivsih vjernika koji s vremenom shvatili da bog ne postoji...
Imas li nekog efendiju koji je napisao priblizno ovoliko knjiga u korist islama pa ga se na kraju odrekao...

* A New Approach to Psychical Research (1953)
* New Essays in Philosophical Theology (1955) editor with Alasdair Macintyre
* Essays in Conceptual Analysis (1956)
* Hume's Philosophy of Belief (1961)
* Logic And Language (1961) editor
* God and Philosophy (1966)
* Logic & Language (Second Series) (1966) editor
* Evolutionary Ethics (1967)
* An Introduction to Western Philosophy - Ideas and Argument from Plato to Sartre (1971)
* Body, Mind and Death (1973)
* Crime or Disease (1973)
* Thinking About Thinking (1975)
* Sociology, Equality and Education: Philosophical Essays In Defence Of A Variety Of Differences (1976)
* Thinking Straight (1977) (ISBN 9780879750886)
* A Dictionary of Philosophy (1979) editor, later edition with Stephen Priest
* Philosophy, an Introduction (1979)
* Libertarians versus Egalitarians (c.1980) pamphlet
* The Politics of Procrustes: contradictions of enforced equality (1981)
* Darwinian Evolution (1984)
* * The Presumption of Atheism (1976). reprinted as God, Freedom and Immortality: A Critical Analysis. (1984)
* Examination not Attempted in Right Ahead, newspaper of the Conservative Monday Club, Conservative Party Conference edition, October 1985.
* God: A Critical Inquiry (1986) - reprint of God and Philosophy (1966) with new introduction
* Agency and Necessity (Great Debates in Philosophy) (1987) with Godfrey Norman Agmondis Vesey
* Did Jesus Rise From the Dead? The Resurrection Debate (1987) with Gary Habermas
* Power to the Parents: Reversing Educational Decline (1987)
* Prophesy or Philosophy? Historicism or History? in Marx Refuted, edited by Ronald Duncan and Colin Wilson, Bath, (UK), 1987, ISBN 0-906798-71-X
* Readings in the Philosophical Problems of Parapsychology (1987) editor
* God, A Critical Inquiry (1988)
* Does God Exist?: A Believer and an Atheist Debate (1991) with Terry L. Miethe
* A Future for Anti-Racism? (Social Affairs Unit 1992) pamphlet
* Atheistic Humanism (1993) (ISBN 978-0879758479)
* Thinking About Social Thinking (1995)
* Education for Citizenship (Studies in Education No. 10) (Institute of Economic Affairs, 2000)
* Merely Mortal? (2000)
* Equality in Liberty and Justice (2001) Transaction Publishers.
* Does God Exist: The Craig-Flew Debate (2003) with William Lane Craig (ISBN 978-0754631903)
* Social Life and Moral Judgment (2003)
* God and Philosophy (2005) - another reprint of God and Philosophy (1966) with another new introduction
* There is a God: How the World's Most Notorious Atheist Changed His Mind (2007) with Roy Abraham Varghese (ISBN 978-0061335297)
Samo sada obrni slican slucaj. To je ono sto ja gore nazvah pokusajem relativiziranja i stvaranja circulus vitiosusa. Deja vu na forumima.
Ateista

#1915 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

avicena wrote:
Ateista wrote: Znam da se sa ovim neces sloziti, nece vjerovatno ni jedan vjernik, ali evo kako to izgleda iz mog ugla:
-Posto nema nagrade i kazne, a smatram da je to glavni razlog obavljanja vjerskih duznosti (znam da to niko nece prznati), onda one postaju besmislene i bespotrebne.
-Zbog pokoravanja bogu, vjernici trose jako puno vremena na molitve, odlaske u dzamiju/crkvu, na citanje kur'ana/biblije, na mnoge druge aktivnosti koje n ovom svijetu nemaju nikakvu svrhu (pod pretpostavkom da bog ne postoji naravno :) )
-Postoje mnoge zabrane i odricanja za koje ne postoje prakticni razlozi (ne sve, ali mnoge nemaju smisla ako bog ne postoji) a koje smanjuju kvalitet zivota.

O svemu ovome sam iznosio i detaljnije argumente na raznim temama. Znam da se neces sloziti sa mnom i da ces reci kako nista ne prroustas u zivotu, ali vjeruj mi, ako se stvarno drzis vjerskih propisa onda definitivno propustas.

Pa naravno da se ne mogu sloziti iz sasvim jednostavnog razloga sto ja o vjeri pisem a posteriori, a ti a priori. To bi bilo kao da neka zena bez sexualnog iskustva prica sa drugom zenom koja ima ta iskustva svakodnevno o razlici vaginalnog i klitoralnog orgazma, o snazi i ljepoti na ovaj ili onaj nacin. .

Musliman u namazu i postu uziva koliko god tebi to cudno zvucalo. Ucenje Ku'rana unosi mir u dusu i oslobadja od dnevnih stresova koje ovaj tempo zivota stvara. Svi ti ibadeti ponaosob su poseban dozivljaj u kojima se uziva. Ja mogu biti isto sto si ti, ali meni ovako razumnije i ljepse.

Ako je tebi hedonizam smisao zivota, zar nuzno mora biti i meni i da i ja moram funkcionisati po matrici koja je tebi prihvatljiva. Bog mi ne brani da imam najvecu kucu u gradu, da imam najbolji auto, da obilazim razne zemlje u vrijeme odmora, da nosim Armanija, da imam sav moguci hi tech...itd, ako sam kupio novcem koji je zaradjen na halal nacin. I dalje ne kontam tvoju teoriju o hendikepiranosti vjerujucih u odnosu na nevjerujuce. Da li zato sto sam se potrudio i dosao do spoznaja koje su nekima bile daleke i po osamdeset godina dok nisu skontali jednog dana kao doticni....
Takav odgovor sam i ocekivao, ali mislim da to nije bas lako objasniti. Naime, dusevni mir o kojem vjernici govore imam i ja, ali imam druge izvore za njega. Za mene je to recimo muzika kao umjetnost. Jos jedna od stvari je i to sto nisam vjernik, ne znam ti to objasniti, ali osjecam se na neki nacin prosvijetljen zbog toga i jako zadovoljan sto nemam laznih nada i drugih stvari.

Nisam uopste govorio o autima i kucama, vec o ostalim stvarima koje religije zabranjuju. Tu naravno stoji tvoj argument da ne funkcionisemo svi po istim matricama, ali stoji i to da svako gleda iz svog ugla. Kao sto ti vjerovatno mislis, kao i vecina vjernika, da si ti pravu i da moj zivot bez religije nikako ne moze biti ispunjeniji od tvog, isto tako ja mislim da sam ja u pravu i da zivot osobe koja vjeruje ne moze biti ispunjen kao kod osobe koja ne vjeruje. Ti si dosao do spoznaje da postoji bog, a ja sam isto tako dosao do malo drugacije spoznaje, nije to vezano samo za religiju vec za puno stvari koje nas okruzuju, vidim svjestan sam mnogih stvari koje vecina ne vidi, ne dozvoljavam da neko vrsi manipulaciju i da mi namece bilo sta, te se trudim da mislim svojom glavom i sa sto manje uticaja propagande. Opet cu naglasiti, religiju vidim samo kao jedan dio svega toga, nije jedino protiv cega sam i na sta pokusavam da budem imun, to je i kompletno kapitalisticko drustvo i mnoge pojave koje idu uz njega. Dovoljno je da pogledam malo ljude oko sebe, mislim na onu tipicnu vecinu, i da se osjecam kao poseban i daleko iznad toga.

Meni nije hedonizam smiso zivota, ima jos puno stvari koje su mi bitne, ali ne vidim ni zasto bih se odricao zih stvari.
KREMEN

#1916 Re: Pitanje ateistima

Post by KREMEN »

avicena wrote:
Ateista wrote: Jako puno zabrana - svinjetina koja je opasnija od ostalog mesa samo na vrucinama i u nedostatku frizidera (tehnologija je omogucila da vise nije opasna), ...
Bas toliko siguran?
Po Kur’anu.....

Zabrana svinjetine

Poganim su svinje smatrali Feničani, Etiopljani, Stari Egipćani, a za jevreje je svinjsko meso odvratno, svinja je simbol prljavštine i nevaljalog. U Tewratu (Tori) svinjsko meso se zabranjuje u Levitskom zakoniku (11:7,8 ) i u Ponovljenom zakonu (14:8,12).
"A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste.'" (Biblija, Levitski zakon 11:7,8 )
Sve što važi za jevreje na osnovu Tore, isto važi i za kršćane na osnovu Evanđelja.
Sve što uči Stari zavjet, učio je i Isus Krist. On jasnim riječima kaže da se zakoni Starog zavjeta moraju poštovati bez ikakve izmjene: “Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i proroke. Ne dođoh da ih ukinem, već da ih ostvarim.” (Matej, 5:17,19). Kolika je mudrost u nekonzumaciji ovog mesa biće jasnije kad navedemo samo neke od uzročnika teških oboljenja, čiji je nosilac svinja.

Od svih domaćih životinja, jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava.
Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena. Zbog svog načina života i ishrane, prenosnik je mnogih zaraznih bolesti. Zbog toga je meso i mast te životinje lošeg kvaliteta, teško za probavu i opasno po zdravlje. Uviđajući sve navedeno, u mnogim razvijenim zemljama Zapada, svinjske prerađevine su u svakodnevnoj upotrebi svedene na minimum. U masovnoj su upotrebi samo tamo gdje caruje neznanje i glad.

Trihinoza je bolest koju uzrokuje crvić trihine, a najčešće izbija kao epidemija. Njena veza sa svinjama kao i veza kuge sa pacovima, poznata je ljudima hiljadama godina. Na ovu bolest niko nije imun. Potpuno odrasli crvići su dugi oko 3,17 mm, a široki oko 0,063 mm. Oni u čovjeku ostaju živi oko 40 godina i više, smotani u okruglaste sićušne kapsule između mišićnih vlakana.
Kad se pojede zaraženo meso, te uspavane kapsule sa crvima bivaju probavljane u crijevima. Njihov sadržaj izrasta u crviće pune veličine, a svaki od njih ima oko 1500 mladih. Oni ulaze u krv za tri sedmice, nakon što budu pojedeni njihovi roditelji. Dijagnostika je veoma teška, pošto simptomi mogu biti slični simptomima pedeset drugih bolesti.
Odrasli crvi su sada prisutni u crijevima čovjeka. Poslije parenja ženka proizvede larve koje ulaze u krvne sudove, da bi se distribuirale u sve dijelove tijela.
Ove pokretne larve mogu napasti skeletne mišiće, mozak, koštanu srž, mrežnjaču oka i pluća. Kod teške zaraze smrt može nastupiti u drugoj ili trećoj sedmici, a češće u četvrtoj, petoj ili šestoj. Svaka prognoza oporavka varira sa lokacijom i brojem larvi, jačinom simptoma i fizičkog stanja pacijenta.
Značajno je primijetiti, da od vremena Božje objave sinovima Israilovim pa do danas, medicinska nauka nije imala nikakav lijek za pacijente sa trihinozom.
Liječenje se sastoji u tome da se ublaže simptomi uzrokovani crvićima, a ne u uništavanju tih crvića. Obične metode dimljenja i soljenja mesa, ne ubijaju crve.

Balantidium coli. Ovaj parazit je normalan stanovnik svinjskih crijeva. Biva izbačen izmetom. Ako dospije u čovjeka, može uzrokovati ozbiljne kliničke simptome - stvara neizlječivu dizenteriju. Simptomi dizenterije su strašno oštri i mogu završiti tragično. Na žalost, do danas ne postoji posebno liječenje za dizenteriju koju uzrokuje balantidium coli.

Kukičasti crvići. Mladi crvići ove bolesti ulaze u čovjekovu kožu kroz rane ili probadajući je. Svinje jedu ljudski izmet koji sadrži jajašca parazita, te se oni u njima razviju u mlade crve. Kad izađu van, postaju zarazni za ljude. Enciklopedija Britanika kaže: “Kukičasti crv je parazitski okrugli crv. Postoje dva parazita: ancylostoma duodenale i nector americanus.
Bolest kukičastog crva je bič tropske klime, a rezultira u anemično iznurenoj populaciji. Malokrvnost potiče otuda što odrasli crvi sisaju krv iz crijeva, što pomaže zapaljenju utrobe.
Jedan duodenale može prosječno dnevno da oduzme jedan kubni cm krvi. Kao krvopija americanus je za 4/5 neefikasniji. Simptomi su: bljedilo kože, zadržavanje tečnosti u licu i udovima, zatvor koji se smjenjuje s prolivom, trbušna osjetljivost, povećan apetit za kabastijom hranom ili neobičnim supstancama, seksualni poremećaj (zakašnjeli pubertet, impotencija, nepravilna menstruacija), zakržljali rast, kardialna slabost, lupanje srca, zamor, otupljenost, apatija...

Paragonimus. Ovaj parazit živi u plućima svinje. Otkrio ga je Dr. Mason 1880. On je rasprostranjen i uzrokuje zapaljenje pluća svinje. Još uvijek ne postoji način da se parazit ubije u tkivu, niti je iko pronašao metod da se istjera. Rezultat zaraze je žutica.

Clonorsis sinesis. Otkrili su ga Cobbold 1875. i Loos 1907. Prouzrokuje bolesti jetre i grudi. Ako je ovaj parazit prisutan u plućima, može prouzrokovati njihovu upalu, a ako je u crijevima, uzrokuje zakrčenje ili akutni pankreatitis.

Tu je zatim clonorchiasis, posebna bolest jetre. Jetra postaje uvećana, praćena jakom žuticom, prolivom i mršavljenjem - može okončati smrću. Medicina je nemoćna. Komplikacije bolesti su obrazovanje kamenca i rak.

Erysipelas. Ovu bolest uzrokuje klica erysipelotrix rhusiopathiae. Ova bolest ima akutni i hronični oblik. Simptomi akutnog oblika su uglavnom jaka groznica, umanjena aktivnost i apetit.
Obično brzo dovodi do smrti. Hronični oblik dovodi do ljuštenja kože, a postoji i naknadno oštećenje spojnih površina i srčanih zalizaka, što može izazvati hromost ili nenadnu smrt.
Ova bakterija može dug period preživjeti u zemlji, a nalazi se u tijelima 30% svih “zdravih” svinja. Tako je iskorjenjivanje nemoguće.

- oblić - ljudska glista
- brucellosis
- endemski haemptysis

Nije poznato da ijedna životinja nosi toliko “smrtnih bombi”, kao svinja. Danas sve farme svinja počivaju na tzv. “higijenskim osnovama.” Međutim, rezultat je isti kakav je bio stoljećima ranije.

Image

Image

Image

a zato se ne jede svinjsko meso, zato sto je jeftino, hvala sto si nas prosvijetlila
Ateista

#1917 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

avicena wrote:
Ateista wrote: Kada bih to stvarno smatrao nekim argumentom koji nesto potvrdjuje, onda bih isto tako izvukao ko zna koliko naucnika ili bivsih vjernika koji s vremenom shvatili da bog ne postoji...
Imas li nekog efendiju koji je napisao priblizno ovoliko knjiga u korist islama pa ga se na kraju odrekao...

Samo sada obrni slican slucaj. To je ono sto ja gore nazvah pokusajem relativiziranja i stvaranja circulus vitiosusa. Deja vu na forumima.
Ko zna sta je razlog te promjene, mozda je ucijenjen ili potplacen da to uradi, mozda mu je jos od pocetka to bio cilj (mozda uopste nije bio ateista), mozda je kao i vecina ljudi u starosti poceo da vjeruje zbog staha od smrti, a mozda je iz nekog skroz treceg razloga promijenio misljenje. Ne znam sta je od toga, ali i ako je zbog necega promijeno misljenje to ne znaci da je u pravu niti to ista dokazuje.

Ne znam ima li tako nekog efendije ili svestenika koji je u starosti postao ateista (vjerujem da ima i toga, veliki je svijet), ali da recimo nadjemo nekog, da li bi to prihvatio kao dokaz da bog ne postoji? Sigurno ne bi, uvijek se moze reci da nikad nije ni bio pravi i iskreni vjernik, a isto se moze reci i za pomenutu osobu.
avicena

#1918 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Ateista wrote: Takav odgovor sam i ocekivao, ali mislim da to nije bas lako objasniti. Naime, dusevni mir o kojem vjernici govore imam i ja, ali imam druge izvore za njega. Za mene je to recimo muzika kao umjetnost. Jos jedna od stvari je i to sto nisam vjernik, ne znam ti to objasniti, ali osjecam se na neki nacin prosvijetljen zbog toga i jako zadovoljan sto nemam laznih nada i drugih stvari.
Uzivam i ja u umjetnosti. Idem na koncerte i posjecujem galerije i ..., ali to sve ne moze mi ni blizu zamijeniti i popuniti prostor u meni koji islam popunjava. Cat Stevens je sigurno od nas obojice zajedno vise uzivao u muzici, ali je ipak tragao za vjerom dok je nije nasao....

Kada se zavrsi spoznajni proces, onda to vise nije nada nego uvjerenje. To je kao kada ti sada planiras spavati nocas. Nikakva iluzija.
avicena

#1919 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

KREMEN wrote:
avicena wrote:
Bas toliko siguran?
Po Kur’anu.....

Zabrana svinjetine

- oblić - ljudska glista
- brucellosis
- endemski haemptysis

Image

Image

Image

a zato se ne jede svinjsko meso, zato sto je jeftino, hvala sto si nas prosvijetlila
Pa takav pozitivisticki pristup komentaru u filozofskom znacenju te rijeci objasnjava ovu ironiju u tvom komentaru. Kako stize sve preskociti ovo gore i vidjeti samo sarene slike. :mrgreen:
Ateista

#1920 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

avicena wrote:
Ateista wrote: Takav odgovor sam i ocekivao, ali mislim da to nije bas lako objasniti. Naime, dusevni mir o kojem vjernici govore imam i ja, ali imam druge izvore za njega. Za mene je to recimo muzika kao umjetnost. Jos jedna od stvari je i to sto nisam vjernik, ne znam ti to objasniti, ali osjecam se na neki nacin prosvijetljen zbog toga i jako zadovoljan sto nemam laznih nada i drugih stvari.
Uzivam i ja u umjetnosti. Idem na koncerte i posjecujem galerije i ..., ali to sve ne moze mi ni blizu zamijeniti i popuniti prostor u meni koji islam popunjava. Cat Stevens je sigurno od nas obojice zajedno vise uzivao u muzici, ali je ipak tragao za vjerom dok je nije nasao....

Kada se zavrsi spoznajni proces, onda to vise nije nada nego uvjerenje. To je kao kada ti sada planiras spavati nocas. Nikakva iluzija.
Razlika je izmedju uzivanja u umjetnosti i uzivanja u bavljenju umjetnosti.
Neki i umjetnost kombinuju sa religijom, nekima je religija i motiv za umjetnost, a nekima su neke druge stvari motiv.

Razumijem sta hoces da kazes, ali u jednom od postova gore sam objasnio sta mene jos ispunjava, nesto sto vjernik sigurno ne moze shvatiti kao sto ni ja ne mogu shvatiti nacin na koji nekog ispunjava vjera.
KREMEN

#1921 Re: Pitanje ateistima

Post by KREMEN »

Sad si me stvarno zastrasila, razmislicu hocu li ga dalje jesti, toliko stetni stvari u njemu..
Salu na stranu ali vec bi pola svijeta trebalo izumrijeti, ako je toliko stetno..ja razumijem da ga ti ne jedes, jer ti steti ali masovna zabrana je ipak nesto drugo..
avicena

#1922 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

KREMEN wrote:Sad si me stvarno zastrasila, razmislicu hocu li ga dalje jesti, toliko stetni stvari u njemu..
Salu na stranu ali vec bi pola svijeta trebalo izumrijeti, ako je toliko stetno..ja razumijem da ga ti ne jedes, jer ti steti ali masovna zabrana je ipak nesto drugo..
Da li ima ljekara koji puse duhan iako znaju da je nikotin otrov? Oni prije svih znaju posljedice. Insan je takav.
Ateista

#1923 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Sto se tice svinjetine (da ne citiram cijeli post), evo sta imam da kazem na to:

-Kao prvo, nemam sad vremena da ulazim u detalje, ali mislim da su sve bolesti koje su nabrojane samo MOGUCE bolesti, ne nesto sto se mora dobiti ako se konzumira svinjetina, a vjerovatno se odnosi ili na pretjerano konzumiranje ili na konzumiranje iskljucivo samo te vrste mesa. Isto tako se moze naci spisak mogucih bolesti od konzumiranja drugih vrsta mesa. Mislim da ta analiza nije dovoljno detaljna. Cak i ako recimo ima brojcano vise bolesti od svinjetine nego od nekog drugog mesa, nije samo to relevantno. Bitno je i koliko su bolesti opasne, kao i koliko je velika
mogucnost da do bolesti dodje. Tek kad se tako detaljna analiza napravi moze se vidjeti da li je svinjetina stvarno opasnija od ostalih vrsta mesa i da li je ta razlika znacajna ili ne.

-Drugo, prema informacijama koje si iznio bi trebao da se donese iduci zakljucak - da su muslimani zdraviji od ostatka svijeta zbog toga sto ne konzumiraju svinjetinu. Cinjenica je da je svinjetina rasirena u cijelom svijetu osim u islamskim zemljama, i to uglavnom kao najcesce meso koje se koristi. Da je stvarno opasnija od ostalog mesa onda bi bila znatna razlika u zdravlju izmedju islamskog stanovnistva i ostalog, a nikad nisam cu za tako nesto. Jedina evidentna razlika je kad je u pitanju Kina, Japan, Indija, zato sto imaju zdraviju ishranu od ostatka svijeta, a tamo koliko znam nije zabranjena svinjetina. Da je tako opasna, ne bi mogli biti zdraviji.
zdrava
-Trece, u odredjenim situacijama, recimo kog gripe, svinjetina je bukvalno lijek. Na jako niskim temperaturama je i vise nego zdrava, na jako visokim je naravno opasna.
Ateista

#1924 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

avicena wrote:
KREMEN wrote:Sad si me stvarno zastrasila, razmislicu hocu li ga dalje jesti, toliko stetni stvari u njemu..
Da li ima ljekara koji puse duhan iako znaju da je nikotin otrov? Oni prije svih znaju posljedice. Insan je takav.
Ali dokazana je povezanost izmedju zdravlja i konzumiranja cigara. Lako je odgonetnuti da li neko pusi ili ne, najobicniji pregled pluca to moze dokazati, a evidentna je i razlika u duzini zivota izmedju pusaca i nepusaca. Sigurno nije tako lako odrediti da li neko konzumira svinjetinu ili ne po zdravlju, niti ima razlike u duzini zivota.

Nego, sta je sa pusenjem, da li to islam zabranjuje?
avicena

#1925 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Ateista wrote:
avicena wrote:
Ali dokazana je povezanost izmedju zdravlja i konzumiranja cigara. Lako je odgonetnuti da li neko pusi ili ne, najobicniji pregled pluca to moze dokazati, a evidentna je i razlika u duzini zivota izmedju pusaca i nepusaca. Sigurno nije tako lako odrediti da li neko konzumira svinjetinu ili ne po zdravlju, niti ima razlike u duzini zivota.

Nego, sta je sa pusenjem, da li to islam zabranjuje?
Pa imas gore link knjige nemuslimana Dr. med. Hans Heinrich Reckewega o stetnosti po zdravlje svinjskog mesa. I druga mesa mogu imati klice ili parazite, ali ni u jednom nije koncentracija tolikog broja kao u svinjskom mesu sto se uzima kao pretpostavka zabrane u ishrani ljudi.

A islam ne gleda blagonaklono na duhan i imas vec pojedinacne fetve ne malog broja muftija koji su ga proglasili haramom. Ja se nadam da ce uskoro se postici konsenzus kao posljedica idzme i kijasa.
Locked