@mambamamba wrote:
Ako se uzme u kontekstu ove naše bosanskohercegovacke stvarnosti itekako je primjeran. Jer on razdvaja vjerska pitanja od drugih u gornjem tekst bajkovitih, ŠTO NIJE SLUCAJ U OVOJ ZEMLJI. Ako Djedicu razmatramo u kontekstu kapitalizma: mogu se samo donekle složiti s tobom, vjerujem da su ljudi u toj državi gdje ti ziviš ogorceni kapitalističkim djedicom, pa obzirom da nemaju pametnijih stvari uzivotu, ogorceni naglom svjetskom ekonomskom krizom, više zbog price nego stvarnih pokazatelja, pokušavaju Djedicu prikazati kao simbolom kapitalističkog zla i svakom djetetu racionalno objasniti da je smijesni cikica zapravo pokvaren i hoce samo pare. Vjerujem da si pod tim vecinskim utjecajem, ali onda brate otvori novu temu. Ja ti opet ponavljam, ne znam da li si shvatio, da u BiH postoji drugaciji problem gdje se djedica pokušava izbaciti kako bi se među djecom napravile što vece razlike, uvodi se VJERONAUK u DRZAVNIM vrticima mislim HELLO ima li toga u tvojoj državi Djedica je ovdje vjernik postao. PONAVLJAM: JEDNOGA DANA KADA OVO DRUŠTVO BUDE POSTALO GRAĐANSKO/CIVILNO DRUŠTVO. JEDNOGA DANA KADA SE FORMIRA HOMOGEN BOSANSKOHERCEGOVAČKI IDENTITET, MOZDA BUDEMO IMALI VREMENA RASPRAVLJATI I OPTUZIVATI DJEDA MRAZA ZATO ŠTO KAPITALISTA. A kakvo je stanje to se realno nikada nece desiti. Tvoja mi prica i prica vecine u tvojoj Zemlji nikako ne štima, uskracujete djeci jednu po meni pozitivnu car djetinjstava, a sta radite ostatak godine u kapitalistickom svijetu. Djeci se kupuju igracke basloslovnih cijena, zivimo u svijetu kladionica , velikih trgovackih centara, bilborda koji na svakom koraku izmamljuju pare nama potrošacima, ali ne uzmimo mi Djeda Mraza nesto sto djeci predstavlja stvarnu radost i okacimo ga na kapitalisticki stub srama. Po tom razmišljanju treba bojkotovati citav kapitalisticki svijet. Zasto se ta kapitalisticka potrosacka populacija svega i svacega koja se tako okomila na Djedicu cikicu koji je postao simbol za djeciju radost, ne povuce onda u planine i jede korijenje.(hvala sto si nam rekao da je Djedica marketinski trik osmišljen od strane Coca Cole, eto mi to nismo znali)
slazem se, kao sto ti rekoh ranije. ja sam zaista iznimka i nisi u pravu kada kazes da je zbog krize nastao ovakav oblik antikapitalizma... pitas me sta radim ovdje, gdje na svakih par kilometara kvadratnih vrve veliki trzisni centri? sta bih trebao da radim? da ih miniram? jednostavno, ucim, posmatram, svakako sam dio ovog sto me okruzuje, jer za sada nemam uslove da sebi napravim drvenu kucicu negdje daleko na planini... mislim, to ce ionako biti jedino rjesenje u skorije vrijeme jer idemo 300 na sat a nalazimo se odmah ispred provalije... kod nas u Bosni (jer sam ipak jos uvijek dio nje) je bolesnija situacija, ako se tako moze reci. znam sam veoma dobro, zbog toga se nalazim ovdje gdje jesam. ako je tema DM u vrticu tete Azrije, onda zaboravite na sve sto sam rekao. ako je pak rasprava o svrsi postojanja istog, onda mozete ako zelite uzeti i moje misljenje u obzir... problem je znatno veci, DM je samo slag na torti. kapitalizam propada, uskoro ce nesta novo pokucati na nasa vrata. nadam se da cemo znati ko smo i sta smo, kao i biti mentalno spremni za odabir najboljeg poteza...
sretno svima...