A zašto da se uopšte bori sa averzijom prema nečemu što smatra lošim i što joj je muke izazvalo? Zato što Nurudin kaže da to nije loše?fatamorgana wrote:Nurudine, ovo što predlažeš bizet kao tehniku kako da se suoči i, sa neugodnim iskustvom, sjećanjem koje nosi u sebi, je jedna od osnova budističke prakse, njegovanje svjesnosti, od malih stvari ka većim, strpljivo i blagonaklono prema samima sebi, sve više i više, osnaživanje u svjesnosti.
To je u principu dobra tehnika za svakoga jedino što treba biti pažljiv s obzirom da je bizet u "drugom stanju", za nju nije preporučljivo da se u ovom momentu suočava sa eventualnim "jakim" ili iskustvima bolnog ili traumatičnog sadržaja ili naboja pa bih joj preporučio da to odgodi za neki bolji trenutak, pozz,
Budizam, religija ili filozofija ?
-
Great Cornholio
#1901 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Last edited by Great Cornholio on 13/05/2013 16:34, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#1902 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Zapravo nije riječ o borbi već o oslobađanju,Great Cornholio wrote:A zašto da se uopšte bori sa averzijom prema nečemu što smatra lošim i što joj je muke izazvalo, zato što Nurudin kaže da to nije loše?fatamorgana wrote:Nurudine, ovo što predlažeš bizet kao tehniku kako da se suoči i, sa neugodnim iskustvom, sjećanjem koje nosi u sebi, je jedna od osnova budističke prakse, njegovanje svjesnosti, od malih stvari ka većim, strpljivo i blagonaklono prema samima sebi, sve više i više, osnaživanje u svjesnosti.
To je u principu dobra tehnika za svakoga jedino što treba biti pažljiv s obzirom da je bizet u "drugom stanju", za nju nije preporučljivo da se u ovom momentu suočava sa eventualnim "jakim" ili iskustvima bolnog ili traumatičnog sadržaja ili naboja pa bih joj preporučio da to odgodi za neki bolji trenutak, pozz,
-
Great Cornholio
#1903 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ja npr. ne želim da se oslobodim želje da se borim protiv nečega što smatram lošim, npr. kad neko priča o sujevjerju, kad neko počne ubjeđivati druge da je moguće naograjisati, biti žrtvom džina, crne magije i sl., ja se ne mogu oduprijeti da mu se suprotstavim svim onim što imam, umijem i znam da bi okolinu zaštitio da ih takav "zarazi" bolesšću zvanom sujevjerje. Jelde da me to ne čini budistom, oni ne bi nikome da se zamjere, il' sam ja to pogrešno shvatio?fatamorgana wrote:Zapravo nije riječ o borbi već o oslobađanju,Great Cornholio wrote:A zašto da se uopšte bori sa averzijom prema nečemu što smatra lošim i što joj je muke izazvalo, zato što Nurudin kaže da to nije loše?fatamorgana wrote:Nurudine, ovo što predlažeš bizet kao tehniku kako da se suoči i, sa neugodnim iskustvom, sjećanjem koje nosi u sebi, je jedna od osnova budističke prakse, njegovanje svjesnosti, od malih stvari ka većim, strpljivo i blagonaklono prema samima sebi, sve više i više, osnaživanje u svjesnosti.
-
bizet
#1904 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
nekada covjek nije ustanju rijesiti problem jer druga strana nije raspolozena da se racuni sravnaju
nekada je covjek toliko zatrovan da i uz najbolje namjere tesko da moze postupiti mudro...sta je mudro pitala bi vas, ali problem je licne prirode a ja od vas ne trazim savjetovaliste
razgovarali smo sa Satijem o iskustvu, nema potrebe da se ponavljamo
ja iskreno mislim da sam na dobrom putu...ali problem se nece rijesiti jer je generacijski i nije do mene,niti zavisi od mene...bolesnih je razmjera jer ga forsiraju bolesni ljudi, a sutra cu zbog njih svoje dijete morati stititi od nevidljivih demona...jedino cega me strah je da joj u neznanju ne zatrujem dusu, kao sto su u znanju i svjesno uradili meni
kako kazu...koga je ujela guja i gustera se boji, a ja pored sebe imam da zastitim i svoju porodicu i vjerujem da to do sad radim prilicno dobro, barem pokusavam
no ova tema je o Budizmu, vratimo se na tracnice
ti Nurudine halali i sacuvaj savjete za nekog drugog
nekada je covjek toliko zatrovan da i uz najbolje namjere tesko da moze postupiti mudro...sta je mudro pitala bi vas, ali problem je licne prirode a ja od vas ne trazim savjetovaliste
ja iskreno mislim da sam na dobrom putu...ali problem se nece rijesiti jer je generacijski i nije do mene,niti zavisi od mene...bolesnih je razmjera jer ga forsiraju bolesni ljudi, a sutra cu zbog njih svoje dijete morati stititi od nevidljivih demona...jedino cega me strah je da joj u neznanju ne zatrujem dusu, kao sto su u znanju i svjesno uradili meni
kako kazu...koga je ujela guja i gustera se boji, a ja pored sebe imam da zastitim i svoju porodicu i vjerujem da to do sad radim prilicno dobro, barem pokusavam
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1905 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Vidiš kako ljudski nefsovi stalno pogrešno interpretiraju realnost ,kao što se mene stalno pogrešno interpretira ,a to je samo mali uvid u tofatamorgana wrote:Nurudine, ovo što predlažeš bizet kao tehniku kako da se suoči sa neugodnim iskustvom, sjećanjem koje nosi u sebi, je jedna od osnova budističke prakse, njegovanje svjesnosti, od malih stvari ka većim, strpljivo i blagonaklono prema samima sebi, sve više i više, osnaživanje u svjesnosti.
To je u principu dobra tehnika za svakoga jedino što treba biti pažljiv s obzirom da je bizet u "drugom stanju", za nju nije preporučljivo da se u ovom momentu suočava sa eventualnim "jakim" iskustvima bolnog, traumatičnog sadržaja ili naboja pa bih joj preporučio da to odgodi za neki bolji trenutak, pozz,
Ne govorim ja njoj to o čemu ti pričaš ,podizanje svijesti i suočavanje sa tijelom boli je nešto drugo ,to je put potpunog preobražaja nefsa za šta moraš biti spreman . Ja njoj samo kažem samo kako da ga prestane hraniti jer ako mu daješ hranu ,on postaje veći i nanosi veću bol.
Recimo jednostavan primjer osvješćivanja prilikom ljutnje . Ljutnja kad se pojavi kao manifestacija tijela boli (ili šejtana) aktivira mozak ,koji onda repetira negativne misli ( šta on meni ima da objašnjava?! šta misli ko je! itd..) koje onda dodatno rasplamsavaju vatru bijesa . Kad skontaš automatizam dovoljno je da ga budeš svijestan prilikom dešavanja i on će brzo nestati ,što je recimo praksa kod muslimana da uče "euzubilu" što znači zazivanje božije prisutnosti ,odnosno tako postaješ svijestan da te zle misli nisu od tebe i da se ne identifikuješ sa njima.
Dakle nema ništa loše u tome da recimo ne budeš bijesan ,u bilo kojem fizičkom stanju da si .
Suočavanje sa tijelom boli ,odnosno provociranje istog raznim tehnikama je nešto skroz drugo i ja tome nisam dorastao ,kamo li da dijelim savjete drugima u vezi tog procesa
-
ime_kojeg_nema
#1906 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nurudine, mozes li malo dodatno elaborirati ovo "tijelo boli", ne bilo ti "zapovidjeno"
, kao i tehnike provociranja, suocavanja i nadilazenja istog. Cini mi se zanimljivo kao tematika. Naravno ako zelis i mislis da znas dovoljno. Je li ti poznat autor Michael Brown i sistem vjezbanja koji je predocio u svojoj knjizi Proces prisutnosti. Ako da, sta mislis o njegovom radu?
-
ime_kojeg_nema
#1907 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Mislim da je fatamorgana govorio o potpuno drugoj stvari. Njegovanje svjesnosti nije izbjegavanje sukoba nego znanje o tome sta se desava u trenutku dok se desava. Izbjegavanje sukoba je samo nus produkt te svjesnosti jer ljutnja nestaje kada si je svjestan. Nema ljutnje - nema sukoba. Ti i dalje mozes reci sta mislis nekome ko se sluzi recimo tim stvarima o kojima govoris, mozes ga i namlatiti ako hocesGreat Cornholio wrote:Ja npr. ne želim da se oslobodim želje da se borim protiv nečega što smatram lošim, npr. kad neko priča o sujevjerju, kad neko počne ubjeđivati druge da je moguće naograjisati, biti žrtvom džina, crne magije i sl., ja se ne mogu oduprijeti da mu se suprotstavim svim onim što imam, umijem i znam da bi okolinu zaštitio da ih takav "zarazi" bolesšću zvanom sujevjerje. Jelde da me to ne čini budistom, oni ne bi nikome da se zamjere, il' sam ja to pogrešno shvatio?
-
Great Cornholio
#1908 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
"Želja uzrokuje patnju, da ne bismo patili ne trebamo željeti" -Ovo je jedan od "temelja" Budizma, ako sam u krivu nek me neko ispravi.
"Cilj budizma je oslobađanje od želje, dolazak u neko stanje blaženstva, nekakvog mira u kome nam je super a ne znamo zbog čega" - ispravite me opet ako griješim.
Prvo je nemoguće, jer naučno je dokazano da mora postojati želja da bi smo nešto učinili, možda je nekada nismo svjesni ali uvijek mora postojati nešto što će nas aktivirati, a aktiviraju nas emocije ili nagoni, s tim što bih ja to oboje obuhvatio nazivom "želja".
Sve što je Bog stvorio mora imati neki smisao, ulogu, mora se upotrebljavati, a stvorio nam je i emocije, nije džaba sigurno.
Ne postoje dobre i loše emocije, postoje samo dobre i loše misli vezane za te emocije. Da se čovjek ne može naljutiti bio bi u velikoj opasnosti ili da nestane ili da postane rob nekoga ili nečega
Nije mudrost ne naljutiti se, mudar čovjek se mora znati naljutiti, ali na pravu osobu, u pravo vrijeme, i ne previše da bi ga to spriječilo da kaže i ono što misli i osjeća.
Nadam se da mi nećete zamjeriti, jer fakat nemam namjeru da "misionarim" ali moram nešto prokomentarisati.
Neko je jednom prilikom rekao, ovdje na forumu, da misli kako je Isus bio budista, ali kao što znamo budisti se trude da ne plaču, da se ne ljute, oni ne žele uticati na živote drugih, ne se žele žrtvovati za druge... a Isus je sve to činio, pa eto da razbijemo tu iluziju kako je On "pokrao" Budu.
"Cilj budizma je oslobađanje od želje, dolazak u neko stanje blaženstva, nekakvog mira u kome nam je super a ne znamo zbog čega" - ispravite me opet ako griješim.
Prvo je nemoguće, jer naučno je dokazano da mora postojati želja da bi smo nešto učinili, možda je nekada nismo svjesni ali uvijek mora postojati nešto što će nas aktivirati, a aktiviraju nas emocije ili nagoni, s tim što bih ja to oboje obuhvatio nazivom "želja".
Sve što je Bog stvorio mora imati neki smisao, ulogu, mora se upotrebljavati, a stvorio nam je i emocije, nije džaba sigurno.
Ne postoje dobre i loše emocije, postoje samo dobre i loše misli vezane za te emocije. Da se čovjek ne može naljutiti bio bi u velikoj opasnosti ili da nestane ili da postane rob nekoga ili nečega
Nije mudrost ne naljutiti se, mudar čovjek se mora znati naljutiti, ali na pravu osobu, u pravo vrijeme, i ne previše da bi ga to spriječilo da kaže i ono što misli i osjeća.
Nadam se da mi nećete zamjeriti, jer fakat nemam namjeru da "misionarim" ali moram nešto prokomentarisati.
Neko je jednom prilikom rekao, ovdje na forumu, da misli kako je Isus bio budista, ali kao što znamo budisti se trude da ne plaču, da se ne ljute, oni ne žele uticati na živote drugih, ne se žele žrtvovati za druge... a Isus je sve to činio, pa eto da razbijemo tu iluziju kako je On "pokrao" Budu.
-
Great Cornholio
#1909 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nema ljutnje- nema sukoba, a onda nema promjena u nama ili drugima, stanje ostaje isto, znači "pilili smo piljevinu".ime_kojeg_nema wrote: Nema ljutnje - nema sukoba.
E sad, ko ne želi promjene, kome je lijepo s onim kako jest, onda je za njega budizam, a ko ne želi da bude ravnodušan onda mora izabrati neku "potentniju" religiju.
-
Great Cornholio
#1910 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
@bizet, ja ti više neću ništa savjetovati, nešto me strahbizet wrote:nekada covjek nije ustanju rijesiti problem jer druga strana nije raspolozena da se racuni sravnaju
Šalim se
- fatamorgana
#1911 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Po mom skromnom mišljenju (pritom ne isključujuči mogućnost da griješim) mislim da govorimo o istoj stvari jer to što opisuješ pozanjem iz vlastitog iskustva, nisam nigdje govorio o provociranju boli već o osvješćivanju na bol, kako fizičku tako i duševnu,Nurudin wrote:Vidiš kako ljudski nefsovi stalno pogrešno interpretiraju realnost ,kao što se mene stalno pogrešno interpretira ,a to je samo mali uvid u tofatamorgana wrote:Nurudine, ovo što predlažeš bizet kao tehniku kako da se suoči sa neugodnim iskustvom, sjećanjem koje nosi u sebi, je jedna od osnova budističke prakse, njegovanje svjesnosti, od malih stvari ka većim, strpljivo i blagonaklono prema samima sebi, sve više i više, osnaživanje u svjesnosti.
To je u principu dobra tehnika za svakoga jedino što treba biti pažljiv s obzirom da je bizet u "drugom stanju", za nju nije preporučljivo da se u ovom momentu suočava sa eventualnim "jakim" iskustvima bolnog, traumatičnog sadržaja ili naboja pa bih joj preporučio da to odgodi za neki bolji trenutak, pozz,Možeš li vidjeti to ?
Ne govorim ja njoj to o čemu ti pričaš ,podizanje svijesti i suočavanje sa tijelom boli je nešto drugo ,to je put potpunog preobražaja nefsa za šta moraš biti spreman . Ja njoj samo kažem samo kako da ga prestane hraniti jer ako mu daješ hranu ,on postaje veći i nanosi veću bol.
Recimo jednostavan primjer osvješćivanja prilikom ljutnje . Ljutnja kad se pojavi kao manifestacija tijela boli (ili šejtana) aktivira mozak ,koji onda repetira negativne misli ( šta on meni ima da objašnjava?! šta misli ko je! itd..) koje onda dodatno rasplamsavaju vatru bijesa . Kad skontaš automatizam dovoljno je da ga budeš svijestan prilikom dešavanja i on će brzo nestati ,što je recimo praksa kod muslimana da uče "euzubilu" što znači zazivanje božije prisutnosti ,odnosno tako postaješ svijestan da te zle misli nisu od tebe i da se ne identifikuješ sa njima.
Dakle nema ništa loše u tome da recimo ne budeš bijesan ,u bilo kojem fizičkom stanju da si .
Suočavanje sa tijelom boli ,odnosno provociranje istog raznim tehnikama je nešto skroz drugo i ja tome nisam dorastao ,kamo li da dijelim savjete drugima u vezi tog procesa
- fatamorgana
#1912 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Predlažeš?Great Cornholio wrote:Nema ljutnje- nema sukoba, a onda nema promjena u nama ili drugima, stanje ostaje isto, znači "pilili smo piljevinu".ime_kojeg_nema wrote: Nema ljutnje - nema sukoba.
E sad, ko ne želi promjene, kome je lijepo s onim kako jest, onda je za njega budizam, a ko ne želi da bude ravnodušan onda mora izabrati neku "potentniju" religiju.
- dr.Gonzo
#1913 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
O tome je nasiroko pisao Eckhart Tolle, toplo preporucujem njegove prve dvije knjige. Strvarno se se iplati za procitati, ili barem poslusati na youtube. Nema nikakvih komplikacija, ezoterije, ili metafizike - moc njegove poruke je upravo u njenoj jednostavnosti.A mislim da mu je ucenje dosta povezano sa budizmom, pogotovo zenom.Nurudine, mozes li malo dodatno elaborirati ovo "tijelo boli", ne bilo ti "zapovidjeno" , kao i tehnike provociranja, suocavanja i nadilazenja istog. Cini mi se zanimljivo kao tematika. Naravno ako zelis i mislis da znas dovoljno. Je li ti poznat autor Michael Brown i sistem vjezbanja koji je predocio u svojoj knjizi Proces prisutnosti. Ako da, sta mislis o njegovom radu?
NIsam citao Proces prisutnosti, ail rado bih jer sam cuo dobra misljenja. Recimo da je to vodic kroz praksu za ono o cemu pise Tolle.
- fatamorgana
#1914 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Zapravo više žudnja nego želja ....Great Cornholio wrote:"Želja uzrokuje patnju, da ne bismo patili ne trebamo željeti" -Ovo je jedan od "temelja" Budizma, ako sam u krivu nek me neko ispravi.
to "neko stanje blažensta, nekakvog mira u kome nam je super a ne znamo zbog čega" mi liči na opis iskustva pušača opijuma ...."Cilj budizma je oslobađanje od želje, dolazak u neko stanje blaženstva, nekakvog mira u kome nam je super a ne znamo zbog čega" - ispravite me opet ako griješim.
-
Great Cornholio
#1915 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Niti jednu postojeću, a pošto ja nemam namjeru da osnivam novu , niti za to imam ni para, ni simpatizera, onda vam preostaje da slušate svoju savjest, razum i "srce" i time se vodite u životu. Ono u šta sam siguran da nećeš pogriješiti ako Isusa uzmeš za moralni uzor, ali pazi da ne pomisliš da možeš imati i njegove posebne sposobnosti ( koje nisu ljudske, niti ih jedan čovjek može imati), pa da ne zastraniš ko ovi sa svecima, celibatom, mazohizmom itd.fatamorgana wrote:Predlažeš?Great Cornholio wrote:Nema ljutnje- nema sukoba, a onda nema promjena u nama ili drugima, stanje ostaje isto, znači "pilili smo piljevinu".ime_kojeg_nema wrote: Nema ljutnje - nema sukoba.
-
Great Cornholio
#1916 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nije valjda da misliš da ni Budi nije bilo mrsko na taj način tražiti inspiraciju za mudrovanjefatamorgana wrote:
to "neko stanje blažensta, nekakvog mira u kome nam je super a ne znamo zbog čega" mi liči na opis iskustva pušača opijuma ....
- fatamorgana
#1917 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Znači ti se ograničavaš da kritikuješ religije bez da predlažeš nešto na propozitivan način ....Great Cornholio wrote:
Niti jednu postojeću, a pošto ja nemam namjeru da osnivam novu , niti za to imam ni para, ni simpatizera, onda vam preostaje da slušate svoju savjest, razum i "srce" i time se vodite u životu. Ono u šta sam siguran da nećeš pogriješiti ako Isusa uzmeš za moralni uzor, ali pazi da ne pomisliš da možeš imati i njegove posebne sposobnosti ( koje nisu ljudske, niti ih jedan čovjek može imati), pa da ne zastraniš ko ovi sa svecima, celibatom, mazohizmom itd.
Pa svi se mi već "vodimo u životu slušajući svoju savjest, razum i srce" svako na svoj način, kako najbolje umije i zna ...
U vezi Isusa kao mogući uzor nemam ništa protiv, mislim da je osnov njegove poruke bila "ljubav(i prema bliženjem ne samo bogu) i opraštanje (do 77 puta ako se ne varam) a to je vrlo slično Budinoj poruci da "vrlina pobijedi zlo" i da se na mržnju ne odgovora mržnjom jer onda mržnja neće imati kraja kao i samilost prema svim živim bićima ...
Nema šta, po meni su obojica bili lafčine,
Last edited by fatamorgana on 13/05/2013 20:47, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#1918 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma nije tajna da je Buda bio više puta na "rehabu", jednom čak u istoj klinici sa Amy Winehouse ....Great Cornholio wrote:Nije valjda da misliš da ni Budi nije bilo mrsko na taj način tražiti inspiraciju za mudrovanjefatamorgana wrote:
to "neko stanje blažensta, nekakvog mira u kome nam je super a ne znamo zbog čega" mi liči na opis iskustva pušača opijuma ....![]()
-
Great Cornholio
#1919 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ja se samo trudim da budem iskren prema drugima, prema sebi a i prema Bogu u kojeg iskreno vjerujem. A "sitna sam ja buranija", moj fata da, da bi se moja "pikala".fatamorgana wrote:
Znači ti se ograničavaš da kritikuješ religije bez da predlažeš nešto na propozitivan način ....
Pa svi se mi već "vodimo u životu slušajući svoju savjest, razum i srce" svako na svoj način, kako najbolje umije i zna ...
U vezi Isusa kao mogući uzor nemam ništa protiv, mislim da je osnov njegove poruke bila "ljubav(i prema bliženjem ne samo bogu) i opraštanje (do 77 puta ako se ne varam) a to je vrlo slično Budinoj poruci da "vrlina pobijedi zlo" i da se na mržnju ne odgovora mržnjom jer onda mržnja neće imati kraja kao i samilost prema svim živim bićima ...
Nema šta, po meni su obojica bili lafčine,
Ne bih se složio s ovim što si napisao, neko se može voditi isključivo razumom, neko isključivo srcem, neko stalno "osluškivati" savjest, rijetki su oni koje sve to uzimaju u obzir pri donošenju odluka, a one su najvažnije.
a što se tiče ovog drugog boldiranog, rekao je do " opraštajte do 77 puta, a i više...
Da, ako Isusa i Budu posmatramo kao ljudska bića, onda postoje sličnosti između Bude i Isusa, ali Isus je , za razliku od Bude, bio više okrenut drugima nego sebi, u stvari On se faktički nije uopšte plašio za sebe,niti se štedio, jer kao što je i sam rekao " Ja nisam došao da mi služe, već da služim".
Lako je Budi bilo, iz bogate porodice bio, ništa nije morao raditi osim po vsa cijeli dan jesti narandže i mudrovati
-
Great Cornholio
#1920 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma pravio ba rakiju od narandži, ko ovi naši u ratufatamorgana wrote: Ma nije tajna da je Buda bio više puta na "rehabu", jednom čak u istoj klinici sa Amy Winehouse ....
'ajd zdravo
-
ime_kojeg_nema
#1921 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Great Cornholio wrote:Nema ljutnje- nema sukoba, a onda nema promjena u nama ili drugima, stanje ostaje isto, znači "pilili smo piljevinu".ime_kojeg_nema wrote: Nema ljutnje - nema sukoba.
Promjena je neminovnost htjeli mi to ili ne. Promjena je jedina konstanta. Samo je mijena stalna iako u najvecem broju slucajeva mi u tome vrtlogu promjena zivimo vrteci se u krug vodjeni instiktima i navikama. Pretpostavljam da je promjena o kojoj ti govoris izlazak iz tog kruga, postajanje boljim nego sto jesmo, oplemenjivanje. Zasto mislis da se takva promjena u nama ne moze pokrenuti bez ljutnje i sukoba? Ja mislim upravo suprotno buduci da su ljutnja i sukobljavanje (unutrasnji i vanjski) osnovna polazista velikog broja ljudi koji ih upravo sprijecavaju da izadju iz kruga. Zamijeniti ljutnju razumijevanjem i blagim, pomirljivim djelovanjem je istinska promjena za vecinu unezvijerenih zivota koji iz dana u dan zive svoje unutrasnje i vanjske borbe
-
ime_kojeg_nema
#1922 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Citao sam Moc sadasnjeg trenutka i mislim da je ok knjiga, ali davno je bilo i malo sam zaboravio taj koncept "tijela boli". Obnovicu gradivo svakakodr.Gonzo wrote:O tome je nasiroko pisao Eckhart Tolle, toplo preporucujem njegove prve dvije knjige. Strvarno se se iplati za procitati, ili barem poslusati na youtube. Nema nikakvih komplikacija, ezoterije, ili metafizike - moc njegove poruke je upravo u njenoj jednostavnosti.A mislim da mu je ucenje dosta povezano sa budizmom, pogotovo zenom.Nurudine, mozes li malo dodatno elaborirati ovo "tijelo boli", ne bilo ti "zapovidjeno" , kao i tehnike provociranja, suocavanja i nadilazenja istog. Cini mi se zanimljivo kao tematika. Naravno ako zelis i mislis da znas dovoljno. Je li ti poznat autor Michael Brown i sistem vjezbanja koji je predocio u svojoj knjizi Proces prisutnosti. Ako da, sta mislis o njegovom radu?
NIsam citao Proces prisutnosti, ail rado bih jer sam cuo dobra misljenja. Recimo da je to vodic kroz praksu za ono o cemu pise Tolle.
- fatamorgana
#1923 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma što pobježe maloprije kad dođe Nin, Isus je bio hrabar, a ti?Great Cornholio wrote:Ma pravio ba rakiju od narandži, ko ovi naši u ratufatamorgana wrote: Ma nije tajna da je Buda bio više puta na "rehabu", jednom čak u istoj klinici sa Amy Winehouse ....![]()
![]()
'ajd zdravo
- fatamorgana
#1924 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nego kad smo već kod rakije, jel' još apstiniraš il' si posrn'o, nešto si mi opet "nabrijan" u zadnje vrijeme?Great Cornholio wrote:Ma pravio ba rakiju od narandži, ko ovi naši u ratufatamorgana wrote: Ma nije tajna da je Buda bio više puta na "rehabu", jednom čak u istoj klinici sa Amy Winehouse ....![]()
![]()
'ajd zdravo
- fatamorgana
#1925 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma pravi babin sin, k'o Kirbaš,Great Cornholio wrote:
Lako je Budi bilo, iz bogate porodice bio, ništa nije morao raditi osim po vsa cijeli dan jesti narandže i mudrovati