.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
5 0 5

#1901 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by 5 0 5 »

Dezurni_kriticar wrote:Brneta sam znao lično, onako, iz viđenja.
On je starija generacija, tako da se nisam družio sa njim, no, obzirom da sam i ja dosta rano počeo posjećivati neka kultna sastajališta "kosijanera" i "hašišara", igrom slučaja, često smo se znali zadesiti na istom mjestu... O gorespomenutom nebih imao šta dodati a ni oduzeti, mislim da su prethodni učesnici u diskusiji sasvim vjerno opisali i tu spodobu a i taj mentalni sklop. Debil - debil. Bio i ostao...

Međutim, meni sada misli odoše na neke ljude koji su se mnogo bolje znali sa Brnetom u to vrijeme, a vidjevši da neki od nas ovdje spominju neka imena i lokacije, veoma je moguće i da će prepoznati i neke od likova koje ću sada redom spomenuti...

Dilan, Samir Droga, Eldar, mali Campo (Horde Zla).... Dado (Jadranko Vukić), Hase (viđam ga nekad u Hrasnom), Lepa, Sabina, Srle, Dejan...
Bojana i Vuk Vučetić i njegova vječna sjena, haver mu Sejo...

Sada, neki ljudi koje bi neki od učesnika diskusije također mogli znati...

Ekipa sa Vilsonovog / Stelex-a / Video ART kluba:
Brezo Srđan (radio za časopis Walter) i Radomir Marić (Rašo) sa Pofalića... (udarao bubnjeve u grupi Tajna večera), Edo Jusić, cura mu Sanja i vjerni haver (sada i zet) Mesko (bubnjar Parazita), Aleksandar Bursać (Bursa) i haver mu Bage (uz Edu Jusića, tada dvije najljepše plave "čupe" u gradu), Arijana Aćimović, Biljana, Olja Kristić, Zlaja...

Mlađa ekipa sa Vilsonovog / Video ART kluba / Rebus-a / AG-a:
Mane Zeković, Krečo Eldin, Mario Iličić, Kemal Krndžija, Boris i Saška, Eman Balićevac, Agi (Goran, Alipašino, A faza), Gagi (debilčina, znam da je bio u HVO. Ostavili nas založene u Azićima kada je pao Otes), Goran Flokar, Srle (Manetov brat), Ismail Zeba, Ismar, Salih, Branka, Jasmina Karadža, Tanja Ilić, pokojni Lado sa Bistrika (poginuo odmah na početku rata, kao pripadnik HVO-a), Ćelo sa skenderije (Topalović), Puja...

Izvinjavam se za udaljavanje sa teme.
Kako god, mislim da u svakom slučaju osobe koje spomenuh (uz tek par izuzetaka), zaslužuju ipak više prostora nego ga poklonismo Brnetu, Niksonu, Rusu... eto, niko ne spomenu onog Dragišu(?) ako se dobro sjećam imena, sa Pofalića je lik, što je istetoviran vas ko Mikijev almanah ;) ...
Dakle (ponavljam: uz par izuzetaka), svi spomenuti su naša, gradska raja, ljudi koji su svojim životima, na određen način, obilježili ovaj grad ili neke njegove lokacije i u nekom smislu se ugradili u sve to...

Hvala za pažnju!
vise od trecine ovih ljudi koje si nabrojao sam se sjetio odmah. a siguran sam da mi se zivot ukrstio sa svima iz video art skupine. pa onda vjerovatno i s tobom. ja sam visio na skenderiji, od, recimo '87. do '91. puno vise na pocetku, nego kasnije. anyway, lijepo je da se sjecas svih tih ljudi. ako imas kakvih slika iz tog perioda, bilo bi ih lijepo vidjeti.
muz66

#1902 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muz66 »

Koja je prica Juke iz Hajduk Veljkove? I dan danas sjedi pred vratima davno zatvorene kafane 10m od svog stana, na stepenici kraj njega pive i cigare. Prica sam sa sobom, svaka druga mu je "eh kad sam ja..."
fosil

#1903 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by fosil »

505 sjecas li se ti Vidoja i Sove?
muha_sa

#1904 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

Dezurni_kriticar@ :-D :thumbup:
Filter

#1905 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Filter »

muz66 wrote:Koja je prica Juke iz Hajduk Veljkove? I dan danas sjedi pred vratima davno zatvorene kafane 10m od svog stana, na stepenici kraj njega pive i cigare. Prica sam sa sobom, svaka druga mu je "eh kad sam ja..."
juka je bolestan, jbga, vidis to na prvu. koliko je meni poznato nema neke posebne price. vazda je bio takav.
dok je bio mladji znao je belaj napraviti, takva mahala, malo klepanje, malo tuce... pa ga posalju da se ohladi na kosevu, u jagomiru.
nije ga bilo par godina... sad je opet tu. ne pravi belaje, mlati pivke dvoguze, pusi ko turcin
vicious

#1906 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by vicious »

Filter wrote:
muz66 wrote:Koja je prica Juke iz Hajduk Veljkove? I dan danas sjedi pred vratima davno zatvorene kafane 10m od svog stana, na stepenici kraj njega pive i cigare. Prica sam sa sobom, svaka druga mu je "eh kad sam ja..."
juka je bolestan, jbga, vidis to na prvu. koliko je meni poznato nema neke posebne price. vazda je bio takav.
dok je bio mladji znao je belaj napraviti, takva mahala, malo klepanje, malo tuce... pa ga posalju da se ohladi na kosevu, u jagomiru.
nije ga bilo par godina... sad je opet tu. ne pravi belaje, mlati pivke dvoguze, pusi ko turcin
I stari mu Dervo je godinama sjedio tu, na istom mjestu :) samo ne sjećam se baš da je i on cugo, nego sjedio 'nako, gledo ko prolazi i pričo sam sa sobom :)
Filter

#1907 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Filter »

vicious wrote:
Filter wrote:
I stari mu Dervo je godinama sjedio tu, na istom mjestu :) samo ne sjećam se baš da je i on cugo, nego sjedio 'nako, gledo ko prolazi i pričo sam sa sobom :)
nisam znao da mu je to stari. na toj koti je vazda neko sjedio. i kad nije bilo juke tu su se skupljali
vicious

#1908 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by vicious »

Stari mu je tu sjedio nekad prije rata, 80-ih godina, ne sjećam se tačno kad je umro.
Juka facom dosta liči na njega, samo što je Dervo bio debeljuškast, proćelav. Ni on kao ni Juka nije bio, tako da kažem, baš najbistriji, ali koliko se sjećam bio je pravo fin i dobroćudan. :)
muz66

#1909 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muz66 »

Haman da nije sarajevski, a nije bas ni asfalt :grin: ali sjeca li se neko Halida Brave sa Kobilje Glave? Onaj sto je najboljeg druga upucao pijan.
dječak sa šibicama

#1910 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by dječak sa šibicama »

pokojni Lado sa Bistrika (poginuo odmah na početku rata, kao pripadnik HVO-a)
Lado legenda :(

Mislim da je on zijanio gaseci neki pozar... sa njim u raji je bio i mali od Todora Dutine, ona budala sa krijestom. Vidim da je postao nekakav umjetnik negdje na zapadu.
braca

#1911 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by braca »

Vidjeh Migu prije par dana u Sarajevu, sa nekom ekipom setka se po gradu, brekce li i brekce, ali neka, meni je Miga drag lik.....
Wind

#1912 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Wind »

Možda se neko(g) prepozna... :D

Image
uglavnomja

#1913 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by uglavnomja »

daj imena :D
Wind

#1914 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Wind »

Ihhh, kad bi se sjetio.....Uglavnom, mislim da je ovo negdje '89/90 godina.

Ledjima okrenut je Edo sa Soukbunara, onaj sa brčićima je Boris, čini mi se. Ispod njega je Slaviša a lijevo skroz je Menso.
Ostalim se ne sjećam imena.
uglavnomja

#1915 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by uglavnomja »

ne znam nikoga, mala raja :D
DZONPI

#1916 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by DZONPI »

Dzesi dezurni kriticaru.Pa ti se druzio sa mojom rajom.Sve sto si nabrojo bila je i moja ekipa tu su jos Pisko Skoja Kemo carsija pa Pinki Kemo Deba Campo ali nije mali sa alipasina cini mi se ma bilo nas je kamara.To je to Kaktus,Stelex Rebus Zub Filozofski sad tamo sad malo vamo.Bila dobra vremena nezalim ni dana sto sam ga proveo sa ovim facama.
mefistofilis

#1917 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by mefistofilis »

ne znam gdje da pitam pa cu ovdje :D
nesto me zainteresovalo.
na klipu juka samara svog pripadnika (vidi se po "akreditaciji")...sta se ovdje tacno desava?
Ned071

#1918 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Ned071 »

Dezurni_kriticar wrote:Brneta sam znao lično, onako, iz viđenja.
On je starija generacija, tako da se nisam družio sa njim, no, obzirom da sam i ja dosta rano počeo posjećivati neka kultna sastajališta "kosijanera" i "hašišara", igrom slučaja, često smo se znali zadesiti na istom mjestu. Ne znam da li je bio Delija ili Grobar, znam da se veoma rano počeo ložiti na nacionalizam i da sam ga znao viđati sa Bobarom, koji je u to vrijeme važio za zagriženog Deliju, koji se zbog drugovanja sa Sirkom, znao često i kod nas na "sjeveru" pojaviti. Bilo je to vrijeme kada je nastao jedan od prvih transparenata Hordi zla (HORDE - ALIPAŠINOPOLJE) a šile ga cure iz mog razreda, vrijeme u koje je prvi GENERAL JUKA PRAZINA legalno registrovao PRVU firmu za intelektualnu naplatu dugovanja i vrijeme kada u neka doba, z tramvajsku prugu kod RTV doma, osvanuše tabla - ALIPAŠINO REPUBLIKA (kao sprdačina na tadašnju pojavu SAO oblasti u BiH). O gorespomenutom debilu Brnetu nebih imao išta za dodati a ni oduzeti, mislim da su prethodni učesnici u diskusiji sasvim vjerno opisali i tu spodobu a i taj mentalni sklop. Debil - debil. Bio i ostao...

Međutim, meni sada misli odoše na neke ljude koji su se mnogo bolje znali sa Brnetom u to vrijeme, a vidjevši da neki od nas ovdje spominju neka imena i lokacije, veoma je moguće i da će prepoznati i neke od likova koje ću sada redom spomenuti...

Dilan, Samir Droga, Eldar, mali Campo (Horde Zla).... Dado (Jadranko Vukić), Hase (viđam ga nekad u Hrasnom), Lepa, Sabina, Srle, Dejan...
Bojana i Vuk Vučetić i njegova vječna sjena, haver mu Sejo...

Sada, neki ljudi koje bi neki od učesnika diskusije također mogli znati...

Ekipa sa Vilsonovog / Stelex-a / Video ART kluba:
Brezo Srđan (radio za časopis Walter) i Radomir Marić (Rašo) sa Pofalića... (udarao bubnjeve u grupi Tajna večera), Edo Jusić, cura mu Sanja i vjerni haver (sada i zet) Mesko (bubnjar Parazita), Aleksandar Bursać (Bursa) i haver mu Bage (uz Edu Jusića, tada dvije najljepše plave "čupe" u gradu), Arijana Aćimović, Biljana, Olja Kristić, Zlaja...

Mlađa ekipa sa Vilsonovog / Video ART kluba / Rebus-a / AG-a:
Mane Zeković, Krečo Eldin, Mario Iličić, Kemal Krndžija, Boris i Saška, Eman Balićevac, Agi (Goran, Alipašino, A faza), Gagi (debilčina, znam da je bio u HVO. Ostavili nas založene u Azićima kada je pao Otes), Goran Flokar, Srle (Manetov brat), Ismail Zeba, Ismar, Salih, Branka, Jasmina Karadža, Tanja Ilić, pokojni Lado sa Bistrika (poginuo odmah na početku rata, kao pripadnik HVO-a), Ćelo sa skenderije (Topalović), Puja...

Izvinjavam se za udaljavanje sa teme.
Kako god, mislim da u svakom slučaju osobe koje spomenuh (uz tek par izuzetaka), zaslužuju ipak više prostora nego ga poklonismo Brnetu, Niksonu, Rusu... eto, niko ne spomenu onog Dragišu(?) ako se dobro sjećam imena, sa Pofalića je lik, što je istetoviran vas ko Mikijev almanah ;) ...
Dakle (ponavljam: uz par izuzetaka), svi spomenuti su naša, gradska raja, ljudi koji su svojim životima, na određen način, obilježili ovaj grad ili neke njegove lokacije i u nekom smislu se ugradili u sve to...

Da dodam samo još za Njufka, jer vidim da su i njega spominjali u kontekstu nekakve legende, hahaha....
Legendarni KOMANDANT Njufko... ježevi na tranzitu, ježevi oko Nove ulice na Skenderiji...pa onda prvi juriš i prva akcija baš u Poslovni grad Skenderija... Zaplakaše mnoge radnje a hrabri borci Komandanta Njufka se sutradan svi pojaviše u istim trenerkama i istim patikama, ko nogometni tim... Svesrdno im pomogli Željko (Ustaša, nadimak), buraz mu Kemo (Mostarac, nadimak), dvojica Sandžaklija (rahmetli Koca Safet, život izgubio u bitkama u Azićima) a drugome se imena ne sjećam... Opremili se momci kao da će na pripreme u Fojnicu, hahaha... Al, hajde, stipu sad to, za Njufka da kažem i za njegova komandantska dostignuća i postignuća tokom rata, hahah.... Da, da se vratimo na te ježeve... Scena sljedeća: Nailazi tranzitom kod Jevrejske kapele nov bordo Golf II dizel, Vogošćanski, TAS-ov ;)... Za volanom nekakav preplašen "intelektualac", nacionalnost i konfesija sasvim irelevantan faktor... Nailazi na ježeve... brenza... koči... zaustavi se... Iz adekvatnog zaklona se ukazuje gorostasna prilika KOMANDANTA NJUFKA, nalik onom neurednom Badži iz popularnog crtića sa mornarom Popajem, samo sa rasječenom gornjom usnom... Zbog nepravilnosti na gornjoj usni nepravilno izgovara npr. "tv" i pretvara to u "f", i još neke slovne varijante mu baš ne idu u izgovoru... Onda uperi pušku u vozača i kaže: Ša ima? Đe se to poflo?! Movze mavo ispvave?... Čovjek uredno dadne saobraćajnu... vozačku... ličnu... Onda slijedi: Sve je uvedu, nego movamo ti, mvtvoga mi oca, zaplijeniti auto za potvebe TO... Lik ga gleda, blijed ko kreč i isprva ne progovara. Onda pita: A, izvinite, a ko će meni sutra da nadoknadi to što ste mi uzeli automobil za potrebe TO?... Onda ide Njufkova poznata...: Mvtvoga mi oca, napvavićemo potvdu,... evo, sve lijepo pise, ...konfiskuje se za potvebe TO... Evo ti i moj potpis...Komandant Njufko... Mvtvoga mi oca, ko god da te bude pito, samo reci KOMANDANT NJUFKO sa Skendevije ti za potvebe TO izuzeo auto i sveok, dobicete, mvtvoga mi oca svi nove Golfove iz TAS-a...

I tako... Takve je podvige redovno pravio komandant Njufko i po tome se proslavio u ratu. Ako se ko bunio - dobio je po pičci....i ostao bez auta... Ako se ko nije bunio, onda mu je samo uz "potvdu" i neizbježno "mtvoga mi oca", konfiskovano auto... Lopovluk i otimačina... Kriminal... Prije rata znam da je silovao par curica, koje to, kloiko mi je poznato, iz straha nikada nisu prijavile. Da jesu, valjda bi nekada odležao par godina za to. A koliko znam, nije...

Hvala za pažnju!
dado je bio vani pa se vratio pa mislim opet otisao. brat mu radi na ep pumpi. inace su to mislim sva raja iz jedinice MGV
mario radi kao fotoreporter u slobodnoj bosni
agi je dugo bio na alipasinom. ne znam jel jos uvijek mislim da se nedavno ozenio

znam ljude pa eto... pozzz
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1919 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by hrasno38 »

Njufko je pocetkom tih nekih 80-tih visio u kaktusu kao i Brne ali isto tako i ekipa koja bila sa Vikicem, Svetom Nastasicem a od koje su ova dvojica a posebno Njufko dozivljavali frasove. Inace i u to vrijeme je bio izuzetno grub prema djevojkama i u to vrijeme se suskalo da ih je imao obicaj sacekiavti i napadati. Medjutim cim je Dragan u Kaktusu ovi su bili manji od makovog zrna.
homega

#1920 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by homega »

mefistofilis wrote:ne znam gdje da pitam pa cu ovdje :D
nesto me zainteresovalo.
na klipu juka samara svog pripadnika (vidi se po "akreditaciji")...sta se ovdje tacno desava?
Bio u pretresu stana, a ništa nije "hajrovao", poštenjačina neki :oops:
muha_sa

#1921 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

sta ste se usutili :? :D
medjutim

#1922 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by medjutim »

Skoro nesto vrtio po jutjubu i naletim na nekakvu emisiju, uglavnom gost u emisiji neki Vitomir Martic, iz Sarajeva. Prica nesto o kriminalu i nekim vremenima iz Sarajeva, jer je valjda i on vazio za mangupa. Zanima me da li je poznat ikome od ove starije ekipe sa foruma? :D
Stari kenjac

#1923 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Stari kenjac »

muha_sa wrote:sta ste se usutili :? :D
Napomeni der koga... :D
muha_sa

#1924 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by muha_sa »

Stari kenjac wrote:
muha_sa wrote:sta ste se usutili :? :D
Napomeni der koga... :D
ovi "moji" il rahmetlije il metuzalemcine.
Stari kenjac

#1925 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Post by Stari kenjac »

Tocno!
Post Reply