SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
- Cherry-Cherry
#1901 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Više niko ne spominje reviziju diploma.

-
archi_a
#1902 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
RIJEČI ZLATNIH LJILJANA
27.01.2019.
Svaka zastava ima svoju historiju, a ovih šest ljiljana na njoj kao šest stotina stećaka bilo je nepobjedivo. Kao bedem satkan od samog prkosa i ponosa, čvrst i nepobjediv. Zastava od zlatnih ljiljana značila je samo jedno: slobodu. Slobodu za sve njene ljude,bez obzira kako se zvali, bez obzira odakle dolazili, bez obzira ko su bili. Slobodu u pravom smislu te riječi
Piše: Feđa GUDIĆ
Jarbol je bio nekih petnaestak metara visok, zahrđao, iskrivljen, zarastao u visoku travu i okružen korovom zajedno s kesama odbačenog smeća koje su davale ne toliko ružan koliko žalostan izgled toj cjelokupnoj slici. S ostacima zastave na visokom jarbolu poigravao se vjetar, bacajući je čas na jednu, čas na drugu stranu kao neki mali ribarski brod u mraku i na pučini, onako napušten i sam. Brod s kojim se visoki talasi i namrgođeni vjetar poigravaju sve dok najveći od tih talasa zauvijek u svoj smrtonosni zagrljaj ne uzme brod i povuče ga prema dnu.
U blizini jarbola bila je i jedna mala spomen-ploča onima kojih danas nema, a, opet, onima bez kojih ni mi danas ne bismo bili tu. Rukom sam dodirnuo spomen-ploču s imenima svojih poginulih saboraca, zatvorio oči i pomolio se za njihove duše. Pomolio sam se za duše mojih saboraca koji su život dali za ovu zastavu, za ovu zemlju i domovinu. Nedaleko od spomen‑ploče bila je i jedna drvena klupa bez naslonjača s četiri željezne noge zarobljene u betonu, kao nijemi svjedok jednog teškog prošlog vremena.
Sklonio sam prašinu s drvene klupe, sjeo i pogledao zastavu. Iako pocijepana i skoro mrtva, zastava se još uvijek nije predavala. Vjetar je bio uporan i napadao je sa svih strana, ali ona, iako ranjena, uspješno je odolijevala. U njoj je proradio onaj bosanski prkos i ponos kojim smo svi u ratu bili zaraženi. “No pasarán” je bila parola ove zastave, parola nas koji smo branili ovu zemlju. Svaka zastava ima svoju historiju, a ovih šest ljiljana na njoj kao šest stotina stećaka bilo je nepobjedivo. Kao bedem satkan od samog prkosa i ponosa, čvrst i nepobjediv. Zastava od zlatnih ljiljana značila je samo jedno: slobodu. Slobodu za sve njene ljude, bez obzira kako se zvali, bez obzira odakle dolazili, bez obzira ko su bili. Slobodu u pravom smislu te riječi.
Gledao sam u zastavu i počeo sam osluškivati. Znao sam da će mi vjetar kad-tad donijeti vijesti od nje. “Znaš li da su svi moji heroji mrtvi”, šapnu mi vjetar ono što mu je zastava rekla. “Znaš li da više nemam nikoga, da sam zaboravljena i ostavljena na milost i nemilost hladnim vjetrovima i olujama”, ponovi vjetar riječi zlatnih ljiljana.
“Znam”, rekoh tiho. “Znam i da nisi jedina, mnogi koji su se borili s tobom danas se osjećaju tako, napušteni, izdani, pogled u njihovim očima skoro je ugašen. Znam i da patiš, znam i da si razočarana, ponižena. Znam i za tvoj pogled kojim svaku noć gledaš zvijezde na nebu tražeći neki znak da nisi sama. Znam i da pričaš s mrtvima, sa svima onima koji su život dali za ovu domovinu jer jedino oni čuju ono što im govoriš. Mrtvi danas jedino znaju slušati. Znam i da čuješ korake koji odjekuju u noći, teške korake svojih saboraca jer njihove duše nisu od plastelina pa da ih tuđe ruke oblikuju onako kako to njima odgovara. Znam i da nema stida na licima onih koji su te izdali i prodali. Sve znam.” Ušutio sam.
Ponovo sam pogledao prema zastavi, ali nije bilo odgovora. Između mene i zastave stajao je samo tamni ponor pun neke zaglušujuće tišine. I dalje sam gledao ostatke zastave za koju smo svoju krv bez pogovora dali a da nikad nismo tražili ništa zauzvrat. A onda, odjedanput vjetar ponovo progovori ono što mu je zastava rekla.
“Sjećaš se kad si prvi put u ratu dobio maskirne hlače i prsluk koji ti je bio prevelik i pogleda svoje mati kad si na glavu stavio beretku na koju ti je ona ušila amblem sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine, svoje jedine domovine? Sjećaš se kad si u akciji oslobađanja grada izgubio tu beretku, niko od tebe nije tužniji bio? A, opet, kad ti je tvoj najbolji prijatelj samo dan prije nego će i sam poginuti vratio tvoju beretku koju je u onoj gužvi i ratnom metežu pronašao i prepoznao tvoje inicijale na njenoj unutrašnjoj strani? Sjećaš li se svoje sreće u tom trenutku? Sjećaš li se tuge u pogledu svoje majke svaki put kad si odlazio i sreće svaki put kad bi otvorio ulazna vrata njene kuće? I pogleda svog oca, kad si trebao ići na položaj, oca koji nikad ništa nije govorio, samo bi mu zadrhtala donja usna, a ti bi osjetio njegovu tri dana staru bradu kako podrhtava na svom obrazu i čvrsti muški zagrljaj, jer je znao da je to možda zadnji put da te vidi živog? A ti si pokušavao ostati smiren zbog njih iako je u tebi sve vrištalo.
Sjećaš li se kad si prvi put vidio svoju izgorenu kuću, onako natopljenu kišom i ostacima vatre koja je u trenu izbrisala sve što si imao? Sjećaš li se mladih lica svojih saboraca, njihovih snova i nadanja, i djevojke iz tvoje ulice, ulice koja se naslanjala na rijeku, njenih krupnih crnih očiju boje mraka s tavana i toplih rukavica koje ti je dala da te griju umjesto nje u hladnim noćima? Sjećaš li se boje njene krvi pomiješane s prašinom kad je granata pala u njeno dvorište? Sjećaš li se vriska svojih zatvorenih usta i ugašenog sjaja u njenim tamnim očima? Sjećaš li se ovih zlatnih ljiljana koji su značili i život i smrt istovremeno? Život, jer samo živi mogu pamtiti, a smrt ionako nije kraj. Znam da se sjećaš jer ta sjećanja dio su tebe, ta sjećanja ti si sam. Znam da se sjećaš i ove zastave i ljiljana koje ste ti i tvoji saborci postavili u oslobođenom gradu. Znam da se sjećaš, jer pogled svojih saboraca ne možeš zaboraviti, to je isti onaj pogled pun ponosa i prkosa istovremeno, pogled koji i ti još uvijek imaš.
Sjećaš li se pogleda starih i prognanih koji napuštaju svoja ognjišta i zakletve koju si dao pod istom ovom zastavom? Znam da se sjećaš, jer znam sve o tebi, svaku tvoju misao, svaki plan koji si pravio, svaku strast kojom si okružen bio. Znam i za nemir koji ti se svaku noć podvlači pod kožu i ostaje tu još dugo vremena. Znam i da se danas osjećaš kao da plivaš s džepovima punim kamenja i da nikako ne možeš da se održiš na površini. Znam i da tvoje ruke nemaju više koga da miluju. Ali znam da si bio i ostao dobar čovjek. Znam i da voliš ovu zemlju na ovom brdovitom Balkanu, znam da voliš i sve njene ljude i da si ljude uvijek dijelio samo na dobre i loše, a ne po nacionalnosti ili nekoj drugoj pripadnosti, jer drugačije i ne znaš, tako si odgojen i tako ćeš i ti odgojiti svoju djecu. Znam da voliš sve dobre i loše strane svoje domovine, jer samo se tako ona može voljeti, bez ikakvih uvjeta i zahtjeva, bez ucjena i koristi.
Znam sve o tebi, sve strahove i nadanja, sve snove i noćne more koje si imao i koje ćeš tek imati. Ali znam i da nisi sam i to nikad nemoj zaboraviti. Nikad. U mojoj sjeni, u sjeni ove zastave, u sjeni ovih ljiljana stajale su patriote kad je najteže bilo, u sjeni ove zastave opet će stajati ako ikad bude potrebno. Radije bih da umrem nego da izblijedim iz sjećanja svih onih koji su bili sa mnom kad je najteže bilo.”
Ja sam samo slušao i šutio. Rukama sam se držao za klupu, a oči su mi bile prikovane na ostatak zastave. Da sam imao suze, zaplakao bih, ali na ovim suhim obrazima više ni suza nemam.
A onda zastava ponovo šapnu vjetru i on nastavi: “Krivi smo jer volimo ovu zemlju, jer smo u ratu krv dali za ovu jedinu domovinu. Krivi smo jer smo u miru šutjeli i jer su nas laktovi licemjera skoro izgurali iz naše zemlje. Krivi smo jer smo pogled spuštali iako smo trebali uzdignute glave hodati, kao što smo uvijek hodali. Orwell je jednom rekao da onaj ko kontrolira prošlost kontrolira i budućnost. I upravo zato što je naša prošlost satkana od zlatnih ljiljana, tu prošlost ne smijemo zaboraviti, smijemo je samo ostaviti u amanet generacijama koje dolaze, generacijama koje će biti ponosne na nju, generacijama koje će graditi još bolju budućnost, zajedno sa svojim i komšijama i susjedima, sa svima onima koji vole ovu zemlju.
Ova zemlja ne smije postati zemlja podobnih, budući da to nikad u svojoj prošlosti nije ni bila. Jer niko od njih ne zna za bol na dnu naših duša, bol koja otkriva naše pravo lice. Borba za ovu domovinu nije se vodila samo u ratu i u rovovima, ona se vodi i danas, u miru. Ova borba u miru isto je tako teška, dugotrajna i zahtijeva odricanje. Danas se ta borba vodi za bolju budućnost ove zemlje, za bolje i kvalitetnije obrazovanje, bolja radna mjesta, za našu djecu i unuke koje ne želimo gledati preko Vibera i Skypea jer odlaze u neke tuđe zemlje. Zato je ova borba teška koliko i ona u ratu, jer i ovdje se radi o opstanku, opstanku onih koji dolaze za nama, opstanku naše domovine, jer mi drugu nemamo i ne želimo.
Kao i svaka borba koja se vodi za ispravne i pravedne ciljeve, tako i ova borba zahtijeva žrtve. Ali, bez obzira na veličinu žrtve, nikad ne smijemo odustati od naše jedine domovine. Najgore je učiti na vlastitim greškama, a mi izgleda znamo samo tako da učimo. Ova je zemlja uvijek bila kusur u rukama velikih, uvijek su se otimali za nju, ne zato što je vole nego zato da naude onima drugima. A mi smo je uvijek voljeli zbog nje same, zbog njenih predivnih brda i ravnica, zbog sjaja u očima koji svaki od tvojih sinova i kćerki ima kad neko samo spomene tvoje ime. Ne smijemo dozvoliti da nam ratna prošlost određuje sadašnjost ili budućnost, ali, isto tako, tu istu prošlost ne smijemo ni zaboraviti. Jer, zaborav je gori od smrti.
Nažalost, zbog situacije u kojoj se danas nalazimo, zbog sveopćeg sivila kojim smo okruženi, skoro da smo postali ravnodušni, letargični, bezosjećajni i, najgore od svega, zaboravni. Počeli smo zaboravljati, a to je možda i najveći grijeh. Skoro da smo zaboravili hiljadugodišnju prošlost ove zemlje, skoro da smo zaboravili ko smo bili i ono što tek trebamo biti. Postali smo sve ono što zapravo mrzimo i zbog toga je ustvari ovo borba protiv te ravnodušnosti, borba protiv zaborava, za našu zemlju, državu, našu jedinu domovinu, jer mi druge domovine nemamo, niti je želimo. Ova se zemlja ne ostavlja nikome u amanet osim našim sinovima i unucima. Jer, mi nismo zaboravili kako se stvarno zoveš.
Nismo zaboravili ni tvoje bitke, ni tvoje ožiljke, tvoju patnju. Nismo zaboravili ni ko te je izdao. Nismo zaboravili ni tvoju hrabrost svih ovih godina. Nismo zaboravili ni tvoju ljepotu, ni tvoj miris koji vjetar u daljinu nosi. Nismo zaboravili ni naše pretke koji su hodali ovim stazama, stazama koje tek čekaju tvoje potomke da se pojave na njima. Nismo zaboravili ni ova brda ni planine koje te stoljećima čuvaju u svom čvrstom zagrljaju. Ni ove nestašne i neukrotive rijeke od prvog dana zaljubljene u tvoje obale. Ovo je naša zemlja, naša domovina sa svim svojim manama i vrlinama i samo mi koji smo tvoji možemo da te kudimo, i samo ti koja si naša možeš da nas opominješ. Ali niko drugi ne smije ni da te ružno pogleda, niko i nikad, jer ti si naša i mi smo tvoji, isprepleteni i povezani nevidljivom bosanskom niti, od prkosa i ponosa satkanu, zauvijek. Ovo je danas ustvari borba ne samo za našu domovinu nego i za spas naših duša”, reče vjetar ono što mu je zastava šapnula i ponovo ušuti.
Tišina je na prepad zauzela položaj koji je stajao između nas. Lagano sam ustao s drvene klupe i otišao duboko u noć, u glavi mi je bio haos, trebala mi je duga šetnja da mi se misli razbistre. Znao sam da se to moja podsvijest poigrava sa mnom i mojim mislima, sa zastavom i njenim glasnikom vjetrom, ali nisam se mogao otrgnuti osjećaju da je istina sve što mi je rečeno. Istina nikad nije bila dvolična, ona samo ostavlja gorak ukus u ustima. I kao ruka starca koja miluje svog unuka, dok mu priča o precima, onako izborana i gruba, a opet nježna i mekana istovremeno. Istina nije ništa drugo nego podsjetnik i svjetionik da nam i u najmračnijoj noći pokaže pravi put. Napokon sam znao šta trebam uraditi.
Danas jarbol ponosno stoji sa zastavom koja više nikad neće biti pocijepana. Trava je pokošena, sve je čisto i uredno. Spomen-ploča poginulim borcima bila je podsjetnik prošlosti, ali i garant budućnosti. Čak je i klupa dobila naslonjač. Zastava se vihori na vjetru, ponosna, baš onakva kakva bi i trebala biti. Nikad više nećeš biti ostavljena i sama, nikad više nećeš biti ponižena. I to je obećanje, obećanje nas koji smo bili u tvojoj sjeni, ali i onih koji dolaze za nama. Jer, kada počnemo zaboravljati značenje ovih imena na spomen-ploči, značenje ove zastave i svih onih koji su svoje živote dali za ovu zemlju i sami ćemo biti zaboravljeni. A biti zaboravljen gore je od smrti jer smrt nije kraj, ali zaborav jeste.
Vjetar mi opet šapuće ono što zastava ponovo govori: “No pasarán. No pasarán za sve mrzitelje ove zemlje na brdovitom Balkanu, no pasarán za sve one izdajnike koji nikad nisu mogli podnijeti sjaj kojim si obasjala tamu, no pasarán za mržnju jer ova zemlja nikad nije bila niti će biti zemlja mržnje.” No pasarán.
Last edited by archi_a on 27/01/2019 20:58, edited 1 time in total.
- Maraschino
#1903 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska

dogovoreno
to ti je za onih 40 britanskih hajduka
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#1904 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Maraschino wrote:
dogovoreno
to ti je za onih 40 britanskih hajduka
- Plaut
-
daddy-kool
#1906 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Banksy wrote:Teško mi je povjerovati, ali sve je više glasova koji tvrde da je u pitanju zaista treća mogućnost.
Ne bi bilo loše da pročitate cijeli tekst, pa možda promislite o otvaranju neke nove teme, inspirirane tom teorijom.
I da, u ovom slučaju, sve je pogurano spolja.
petak, 25 Januar 2019 11:02
IZ ĆORSOKAKA Zlatko Dizdarević: Bakirova kuhinja
-Ili je riječ o varijanti mnogo mračnijoj koju bi, ipak, bilo neozbiljno isključiti: Zapravo, puno toga može slutiti i na dogovorenu kombinaciju sa "najvećim neprijateljima Bosne i Bošnjaka", ponajprije sa Dodikom i uz njega samopridodatim Čovićem. Bez obzira na to što bi u ovakvom talu Dodik bio spreman za "izlazak" RS-a dati i mnogo više vreća zlata od onoga što je brižna mati Bakirova tražila za sina pri ukrcavanju pomoći "za Bosnu" u Turskoj, teško je vjerovati da bi takva transakcija mogla biti sakrivena. Ma koliko Bakiru bilo teško samo uz prihode sa biroa za nezaposlene. Sanjani dobitak "mudre kuhinje" podjele Bosne ovdje je ipak drugačiji: Ako i kada bi ovako suportirani partneri dobili svoje teritorije, šta to ostaje "jadnim i dobrim Bošnjacima čiji je mudrac sa vrha sinije, eto žalos', prevaren i to od onih kojima je vjerovao...pa ništa drugo nego da i mi formiramo državu sa našim zelenim barjakom i onim što nam je ostalo, uz još malo trgovine sa uvećanom Srbijom - RS za Sandžak!"
Ne mogu ovo nikako potisnuti u sebi nakon apsolutno istog prijedloga što mi ga je 2012. u Ammanu, kao ambasadoru BiH, ponudio kolega ambasador Turske, da prenesem "mojima". Prenio sam. A ne treba zaboraviti, njegovog je predsjednika "sami Bog poslao Bošnjacima".
Ok, da postavimo neke stvari na svoje mjesto prije nego što bi krenuli u ovakve "teorije zavjere".Banksy wrote: Da ne postavljam tekst opet, ja sam sklona vjerovati da je u pitanju kombinacija prvog i drugog, unutarstranačko i glupost, ali ne bi vjerovao koliko pametnih i dobro obavještenih ljudi tvrdi da je zaista konačno u pitanju ovo treće... Da ne širim, vidjećemo.
1. Velikosrpska i velikohrvatska politika imaju za cilj podjelu BiH i pripajanje teritorija i naroda svojim maticama. Njihov interes i cilj su jasni u ovom slučaju i njima odgovaraju ovakve priče gdje ideja podjele BiH postaje prisutna i prihvatljiva Bošnjacima, i samim tim izvodiva.
2. Nemam pojma o turskim interesima ovdje i njihovim računicama, te je sasvim moguće da je podjela BiH za njih sasvim dobro rješenje.
3. Bošnjacima kao narodu jeste cilj cijela BiH, kao multietnička, evropska, prozapadna država koja svoje civilizacijsko mjesto traži više okrenuta zapadu.
4. Kao teorija zavjere se postavlja teza da postoji grupa turkofilnih Bošnjaka koji budućnost vide u podjeli BiH i impliciranom begovatu gdje bi nesmetano vladali i šta u odnodu na sada? Bakiru milijarde? Kao da sam Bakir može podijeliti Bosnu. A drugo, neke stvari nije moguće kupiti novcem.
Pretpostavimo da postoji ta 4. grupa, kako bi se ona trebala ponašati da svoje namjere sprovede u djelo? Trebala bi praviti okruženje gdje je suživot nemoguć i nepodnošljiv, trebala bi plasirati u javnost ideje o razdvajanju naroda i "istorijskom razgraničenju", gradila bi jednoetnički ideal društva. Ta grupa bi morala ubijediti većinu naroda u to, a to pretpostavlja danonoćno ispiranje mozga putem svih rasploživih medija. Ta grupa bi morala obezbijediti podršku kod svih članica PIC-a za takvo nešto. Sve to se realno ne vidi. Osim što bi takva ideja bila glupa i porazna, prije svega po Bošnjake, ona nema ni minimum prisutnosti u javnosti.
Zašto teorije zavjere - pa nije nikome (van vrha SDA) jasno zašto se ovo baš sada poteže. Motiv tek treba da otkrijemo, ali navedena priča mi više liči na mehak kontraobavještajni spin.
- Maraschino
#1907 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Sta Bosnjaci time dobijaju? To su mogli i u ratu dobiti.4. Kao teorija zavjere se postavlja teza da postoji grupa turkofilnih Bošnjaka koji budućnost vide u podjeli BiH i impliciranom begovatu gdje bi nesmetano vladali i šta u odnodu na sada? Bakiru milijarde? Kao da sam Bakir može podijeliti Bosnu. A drugo, neke stvari nije moguće kupiti novcem.
Imam osjecaj da upravo neprijatelji BiH proturaju tu pricu ''eto i Bosnjaci jedva cekaju svoj dio''.
SDA nije BiH niti Bosnjaci/Bosanci.
-
zrakomlat
#1908 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Čitam nedje, plin u pi-siju pokupio za 29%. Naleti im na volej ova priča o ukidanju imena 
-
megaman4
#1909 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
kad sumska bankrotira, eto nam njihovih dugova. hajde barem ce biti opet jedinstvena drzava...zrakomlat wrote:Čitam nedje, plin u pi-siju pokupio za 29%. Naleti im na volej ova priča o ukidanju imena
-
Fudo387
#1910 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Ma gluposti.Maraschino wrote:Sta Bosnjaci time dobijaju? To su mogli i u ratu dobiti.4. Kao teorija zavjere se postavlja teza da postoji grupa turkofilnih Bošnjaka koji budućnost vide u podjeli BiH i impliciranom begovatu gdje bi nesmetano vladali i šta u odnodu na sada? Bakiru milijarde? Kao da sam Bakir može podijeliti Bosnu. A drugo, neke stvari nije moguće kupiti novcem.
Imam osjecaj da upravo neprijatelji BiH proturaju tu pricu ''eto i Bosnjaci jedva cekaju svoj dio''.
- BHCluster
#1911 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
U nedostaku supstance za zdravu progresivnu politiku koja je prijeko potrebna od sudstva preko zdravstva do skolstva jer ne mogu da pridobe onih 45% sa pravom glasa a koji ne glasaju oni se bore za sta onu drugu polovinu koja glasa; znaci ne valjaju im stranke ali valjaju ljudi koji u datom momentu glasaju na ovaj ili onaj nacin, sad kad imamo tako nesto onda jedino sto ostaje je to da se ti ljudi bombarduju ovakvim prvoklasnim sranjima.Maraschino wrote:Sta Bosnjaci time dobijaju? To su mogli i u ratu dobiti.4. Kao teorija zavjere se postavlja teza da postoji grupa turkofilnih Bošnjaka koji budućnost vide u podjeli BiH i impliciranom begovatu gdje bi nesmetano vladali i šta u odnodu na sada? Bakiru milijarde? Kao da sam Bakir može podijeliti Bosnu. A drugo, neke stvari nije moguće kupiti novcem.
Last edited by BHCluster on 28/01/2019 01:31, edited 1 time in total.
- Mx
#1912 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Preneseno sa Interneta!
POKRET ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU; Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH; 974
26. januar 2019.
SADRZAJ
1. NOVA PODVALA BAKIRA IZETBEGOVICA
1.1 YANUKOVYCH PO KALUPU ALIJE IZETBEGOVICA
1.2 NE IDE SE U NAPAD SA GOLIM KRALJEM
1.3 STA TREBA RADITI
1.4 STAJE IZETBEGOVICEV STVARNI CILJ
2. PODSJECAMO INZKA NA NEDAVNI ZAHTJEV GRADJANSKOG MONITORINGA
3. BOŠNJACKA ELITA NEMA ODGOVORA NA 9. JANUAR U RS
4. Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini
5. SEMIR EFENCIC, NACELNIK OPSTINE NOVI GRAD O NASOJ STRANCI
6. PARTNERSTVO SA SAUDIJCIMA JE SAMO JEDAN OD NACINA NA KOJE RUSIMO UDLED BOSNJAKA
===============================
Ovaj Online Glasnik Bosanskog kongresa ide na 58,466 ispravnih adresa u svijetu i BiH.
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the su
1. NOVI POTEZ IZETBEGOVICA U NJEGOVOJ IGRI PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE
Pise: Muhamed Borogovac
Ovih dana se u svim svjetskim medijima mogla procitati vijest: "Ukrainian court has found former President Viktor Yanukovych guilty of high treason." (Ukrainski sud proglasio krivim za veleizdaju bivseg predsjdnika Viktora Yanukovych-a.) Svim politicarima i politickim komentatorima na zapadu je odavno bilo jasno da su prilikom raspada Sovjetskog saveza Rusi uspjeli u mnogim bivsim Republikama Sovjetskog saveza instalirati pro-Ruski orjentisane rezime na vlast. Evo sada je to u Ukraini i sudski dokazano.
Zasto ovo govorim? Iz dva razloga, a) dakle ne radi se o "teoriji zavjere" nego je zaista predsjednik drzave bio neprijateljski spijun, i b) zato sto se po istom scenariju dogodio i raspad Jugoslavije - jer Srbi su iskoristili svoju kontrolu nad jugoslovenskim tajnim policijama i na celo Bosne i Hercegovine, kao i jos nekih bivsih republika, instalirali prosrpske kadrove.
Na zalost Bosna i Hercegovina i danas trpi od tih podmetnutih srpskih kadrodva medju Bosnjacima. Bakir Izetbegovic ce i zivot rizikovati za "srpstvo". On samo glumi muslimana i Bosnjaka da bi bolje odradio stvari za veliku Srbiju. Na zalost, Jugoslavija je tokom 80 godina svoga postojanja, u svome skolskom sistemu uspjela velike brojeve Bosnjaka otrgnuti od njihovog Bosnjackog narodnog identiteta i prevaspitati u vatrene Srbe. Sa raspadom Jugoslavije oni nisu nestali sa scene, nego i dalje sluze srpstvu. Oni su najbolje organizovana i politicki najsposobnija grupa u Bosni i Hercegovini, buduci da nas znaju iznutra. Nalaze se u svim strankama. U skladu sa dobro poznatom istinom da su konvertititi najodaniji clanovi svoje nove grupe, ne trebamo gajiti nikakve iluzije da ce oni ikada ista uraditi u korist BiH - oni su smrtni neprijatelji BiH i Bosnjaka, isti kao Karadzic, Mladic i Dodik. Uostalom, zar Alija Izetbegovic nije aktivno ucestvovao u genocdu, istina ne otvoreno, nego politicki kao "facilitator" sabotirajuci odbranu i ocuvanje BiH.
Kao takav, Bakir Izetbegovic stalno igra partiju shaha protiv Bosnjaka, a ne protiv nasih neprijatelja. Ovih dana je povukao novi potez u toj partiji. Najavio je da ce Ustavnom sudu Daytonske BiH uputiti zahtjev za preispitivanje imena "Republika srpska". Mnogi naivni Bosnjaci, sahovskim rijecnikom kazano "paceri" u politici, su se obradovali "naglom zaokretu bosnjacke politike". Pokusajmo u najkracim crtama objasniti zasto smo sigurni da je taj potez uperen protiv interesa BiH i Bosnjaka, a u korist Srba.
U Glasniku godinama pratimo kako bosnjacki politicari na vlasti postepeno, u jednom sistematskom procesu, ukidaju drzavu BiH i jacaju Republiku Srpsku, prenoseci drzavne nadleznosti na entitete, ukidajuci jedinstvene institucije koje karakterisu drzavu, da bi ih zamijenili "koordinacionim tijelima", tj dogovornim institucijama koje karakterisu labave unije (konfedereacije) drzava. Jedinstvene institucije se ne mogu raspasti bez vecine glasova, a zajednicke se legalno raspadaju kada jedna strana ne dodje na sastanak.
Sahovskim rijecnikom kazano, dosadasnji BiH politicari, ukljucujuci i Bakira Izetbegovica, su doborvoljno gubili teske figure, a Srbima pretvarali pijune u kraljice, cime su poziciju Bosne i Hercegovine iz dobijene doveli do izgubljene.
Sjetimo se, u ratu je RS imala izgubljenu poziciju. Bili su nelegalni, okarakterisani kao pobunjenici portiv legalnih vlasti internacionalno priznate RBiH, cak i na bojnom polju porazeni. Medjutim, zahvaljujci dvadesetogodisnjoj seriji poklona Alije i Bakira Izetbegovica Republici srpskoj, sada je RS u dobijenoj poziciji, a Bosna i Hercegovina se bori za goli opstanak. Ponovo govoreci sahovskom rijecnikom, nama je jedina nada da nekako izvuceno pat, da sada kada smo poklonili sve teske figure, nekako izbjegnemo sah-mat, tj. potpuno ukidanje BiH.
I sta u takvoj poziciji Izetbeogvic radi(?!), on IDE U NAPAD? Medjutim, to je nepripremljen napad, to je napad samoubice. On trazi ukidanje imena RS, a koje je njegov otac dogovorio i unio u daytonski "mirovni" sporazum. Takav nepripremmljen "napad" je u stvari samo jos jedan od pokusaja da se potpuno dokrajci bilo kakva drzavost BiH, da se napokon zavrsi posao ukidanja i ovakve drzave BiH.
1.3 STA TREBA RADITI
Kada se ide u tako jedan ozbiljan sudski proces, prvo se moraju ispitati, tj. predvidjeti svi rizici. A rizike nije lako vidjeti, jer rizici ne zavise od vas, nego od poteza koje ce vuci druge strane, drugi faktori. Rizici su vam kao vrh ledenog brijega, koliko god da ih vi u prvi mah primjetite, znajte da ma deset puta vise onih koje ne vidite. Na primjer, kada je Milosevic krenuo sa do zuba naoruzanom JNA i lokalnim Srbima, na potpuno nenaoruzane Bosnjake, nije mogao ni u snu sanjati da ce za tri godine predsjednik RS-a, Nikola Koljevic vapiti: "Ako se nesto hitno ne ucini, za 36 sati Srpska komponenta u BiH ce dozivjeti slom.". Milosevic nije vidio koliko je riskantno krenuti u genocid, jer kada se ljudi bore za gole zivote svojih zena i djece, to im daje najbolji borbeni moral, moral kojega ne moze slomiti nikakva vojna tehnika. (Na zalost, ni taj borbeni moral nam nije pomogao na kraju protiv izdajnickog Alijnog pera kojim legalizova RS na pola BiH i tako otpoce proces raspada drzave.)
Dakle, svakako da se moramo boriti za ukidanje RS-a (ne samo imena), ali to se nece dogoditi jednom sudskom odlukom. To ce se dogoditi poslije dugotrajne pripreme, a koja ce se sastojati u jacanju drzavnih organa BiH. Dakle, prvo trebaju bosnjacki poslanici otkazati poslusnost izdajnicima i prestati dizati ruke u pralamentima BiH za zakone kojima se sire ovlastenja RS-a i "hrvatskih" kantona. Zatim, treba prestati spasavati RS od bankrota, treba prestati poklanjat im pare od PDV-a u vecim procentima nego sto ih ima. Treba se u svakom trenutku boriti za ispravnu kadrovsku strukturu u preostalim BiH intitucijama, cak i u firmama, a ne poklanjati najvaznija ministarstva i funkcije Srbima i Hrvatima, a onda ocekivati da ce ta srpsko-hrvatska vlast nesto uciniti protiv njihovih separatistickih projekata. Sto je priprema za akciju bolja to su rizici manji, jer sto imate bolju poziciju u drzavi, to protivnik ima manje poteza na raspolaganju.
1.4 STA JE IZETBEGOVICEV STVARNI CILJ
Jedan od velikih dobitaka za Srbe ce biti ako Izetbegovic zaista preda tu apelaciju u ovim uslovima kada ona ne moze uspjeti. Time ce samo nepovratno ispucati jedan vazan metak, koji bi nekada u buducnosti mogao odigratii ulogu. sa odredjenom pripremom situacije, kako sam gore napiaso. Drugi, kratkorocni Bakirov cilj je da pomogne Dodiku, da Srbi malo zaborave na jad i cemer u kojem zive, na bankrot koji prijeti RS-u, na bezakonje, na "Pravdu za Davida" te da se homogeniziraju onako kako to Srbi jedino znaju, "u odbrani ugrozenog srpstva".
U svemu ovome ima jedna veom dobra vijest. Gledajuci na drustvenim mrezama, vidimo da je Bakir Izetbegovic potpuno procitan. Cak i potpuno nepismeni ljudi, oni koji ne znaju napisati recenicu ispravno, vide ovu podvalu.
Podsjecamo Inzka, PIC i sve druge koji su se sada razgalamili povodom Izetbegovicve navodne apelacije o ukidanju imena Republika srpska da ne zaborave da Dodik iz dana u dan cini neprijateljske postupke prema BiH i Bosnjacima.
Dok: 7-25-11-18
Adresirano:
OHR
Visoki predstavnik, Gospodin Valentin Inzko
Vaša Ekselencijo,
Gradanska nam je dužnost upozoriti Vas da je primopredaja akreditivinih pisama izmedu novoimenovanog ambasadora Savezne Republike Srbije u Sarajevu, gospodina Aleksandra Ðjordevica, i Predsjedavajuceg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodina Milorada Dodika, sprovedena mimo zakonom utvrdjene procedure, uz grubo kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, cime je citav postupak izgubio valjanost i treba biti ponovljen.
Ocekujemo da cete u skladu sa svojim ovlaštenjima i obavezama, a radi diplomatskog i medunarodnog legaliteta i legitimiteta novoimenovanog srbijanskog ambasadora, naložiti ponavljanje postupka primopredaje akreditivnih pisama.
Srdacno,
NVO Gradanski Monitoring
Anto Tomic
Izvršni direktor za Srednju Evropu Hamburg, 25-11-2018.
Sarajevo, 11.1.2019. -- Zašto se u manjem entitetu insistira na 9. januaru kao Danu Republike Srpske iako je Ustavni sud BiH donio presudu da taj dan ne može biti praznik tog entiteta te smo i dalje svjedoci antiustavnog slavljenja ovog datuma? Razlozi za to se mogu najbolje vidjeti iz izjava Predsjednice tog entiteta Željke Cvijanovic, koja tvrdi da su tog dana u miru bosanski Srbi stvorili svoju državu Republiku Srpsku koju su odbranili u ratu i kasnije unijeli u Dejtonsku Bosnu i Hercegovinu.
Nažalost bosanskohercegovacka politicka i intelektualna elita nije u dovoljnoj mjeri poklonila pažnju ovim izjavama.
Jasno je da Cvijanovicka želi poruciti da u slucaju nezadovoljstva Bosnom i Hercegovinom, bosanski Srbi imaju pravo iz Bosne izdvojiti tvorevinu koju su u nju unijeli. Ovo je samo ponavljanje retorike Milorada Dodika Predsjedavajuceg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države za koju je govorio da nije njegova.
Ovakvo ponavljanje notornih neistina na fonu je Cosicevih promišljanja da svaka laž na Balkanu na kraju postane istina. To bi možda i moglo biti tako ako se oni koji su najzainteresovaniji za opstanak Bosne a to je njen najbrojniji bošnjacki narod ne bi oglašavali povodom ovakvih neistina. A istina je sljedeca.
Srpska Republika Bosna i Hercegovina (u avgustu 1992. godine preimenovana u Republiku Srpsku) stvorena je 9. Januara 1992. godine protiv Ustava tada Republike Bosne i Hercegovine i protivno Ustavu tada još postojece SFRJ. Od pocetka je time bila protivpravna tvorevina i kvazi država koju niko u svijetu nije priznavao. Isto je i sa Hrvatskom zajednicom Herceg-Bosnom stvorenom nešto prije odnosno 18. novembra 1991. godine, koja je 28. avgusta 1993. godine promijenila naziv u Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Obje ove tvorevine su bile paradržavne tvorevine koje nisu imale nikakvo internacionalno priznanje. Njihovo stvaranje se protivilo i Mišljenju Arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji koju je ustanovilo Vijece ministara Evropske Zajednice kao tijelo koje je bilo sastavljeno od Predsjednika Ustavnih sudova najznacajnijih evropskih država na celu sa Robertom Badinterom Predsjednikom Ustavnog suda Francuske po kojem je kolokvijalno dobila ime Badinterova komisija.
Mišljnjem broj 1. od decembra 1991. godine, Badinterova Komisija je utvrdila da se Jugoslavija nalazi u disoluciji (raspadu). Mišljenjem broj 2. dat je odgovor na pitanje koje su srpski politicari postavili Badinterovoj Komisiji u vezi prava na samoopredjeljenje naroda koje je bilo ugradeno u Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije od 31. januara 1946. godine na osnovu cega su oni smatrali da imaju pravo u situaciji raspada Jugoslavije na tertitorije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u kojima su oni u vecini.
Odgovor Badinterove komisije sadržan u Mišljenju broj 2 je bio da se pravo na samoopredjeljenje naroda ne može tumaciti na nacin da se dovedu u pitanje granice republika Bosne i Hercegovine i Hrvatske te da ce u situaciji raspada SFRJ republicke granice biti granice tih država.
Velikosrpska politika se nije mirila sa stavom internacionalne zajednice nego je smatrala da ce je silom oružja staviti pred svršen cin.
Sa tim razlogom je 9. januara 1992. godine stvorena paratvorevina Srpska Republika Bosna i Hercegovina, kasnije republika Srpska, cija je samoproglašena skupština u maju 1992. godine postavila šest strateških ciljeva srpskog naroda u Bosni i Hercegovini za koje je cak i presudeni general te vojske, Ratko Mladic, tada izjavio da se ti ciljevi ne mogu ostvariti bez genocida.
Iz ovoga se da izvuci zakljucak da je na osnovama na kojima je stvorena paradržava Republika Srpska i ostvarenje njenih strateških ciljeva dovelo do masovnih ubistava, silovanja, mucenja i progona pripadnika nesrpskog, a posebno bošnjackog, naroda, što je kulminiralo najstrašnijim od svih zlocina na našoj planeti, zlocinom genocida koji je Internacionalni sud u Hagu verificirao svojom presudom od 26. februara 2007. godine da su vojska i policija Republike Srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici.
Iako su ovo neosporive cinjenice, iz manjeg entiteta protagonisti Dodikove politike uporno pokušavaju nametnuti pricu o 9. januaru kao danu kada je srpski narod u BiH stvorio svoju državu, uspješno je odbranio u ratu i zbog nepovoljnih internacionalnih okolnosti bio prinuden da je uklopi u Bosnu i Hercegovinu na osnovama Dejtonskog ugovora.
Laž je postala mantra Dodikove politike. Medjutim, ovoj laži i njihovom neprekidnom mantranju treba se suprostaviti sa jasnim cinjenicama a to su: da je internacionalna zajednica olicena u Evropskoj Zajednici, 6. aprila 1992. godine priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu bez ikakvih entiteta i paradržava. da su priznanje sutradan ucinile SAD, da je 22. maja 1992. godine Republika Bosna i Hercegovina primljena u okrilje Ujedinjenih Nacija bez entiteta te da je tek parafiranjem Dejtonskog sporazuma 21. novembra 1995. i njegovim potpisivanjem u Parizu 14. decembra 1995. godine, Republika Bosna i Hercegovina transformirana u državu sa dva entiteta ali i sa priznanjem njenog državnog kontinuiteta.
Time se jasno htjelo podvuci da država Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu kao što Dodikova politika nastoji provuci vec da ima internacionalni kontinuitet kao i da su entiteti ustanovljeni tek Dejtonskim sporazumom 1995. godine, a ne samoproglašenjem 9. januara 1992. godine.
Zato treba potpuno jasno podvuci da Republika Srpska može postojati samo dok je na snazi Dejtonski sporazum. Njegovim prestankom ili poništenjem iz bilo kog pravno dozvoljenog razloga, ostaje predašnje stanje, a to je Republika Bosna i Hercegovina bez entiteta. Ono što je ništavo od pocetka a to je protivustavno i ni od koga priznato stvaranja Republike Srpske nema pravno uporište za svoje postojanje ukoliko bi Dejtonski sporazum bio doveden u pitanje. Bosna i Hercegovina pritom i njeno postojanje ni na koji nacin ne bi moglo biti dovedeno u pitanje.
-----
KOMENTAR: Napokon smo docekali da se ovakvi stavovi mogu sresti i u rezimskim medijima. Razlog zasto Kurtcehajic moze sa ovakvim stavovima doci u medije, a mi iz BK nikada nismo mogli je jednostavan: on ipak ne kaze kljucni dio istine, a to je, on nikada ne imenuje krivce, nase izdajnike, i nikada ne rasvijetli kompletan projekat. Pogledajte njegov naslov: "Bosnjacka elita nema odgovora", ka biva, Bosnjacka elita ne zna sta da radi. U stvari, bosnjacka elita sve zna, samo sto radi za drugu stranu, to je najveci problem.
Tako se dogadja da Kurtcehajic ni na koji nacin nece poremeti mir onih koji stoje iza projekta i koji kontrolisu medije. Po njegovoj prici, Bosnjaci komotno mogu i dalje traziti rjesenja u corsokaku, dok ce izdajnici nesmetano nastavljati da obavljaju svoj izdajnicki posao.
Vrlo jednostavno, apsolutno ništa, izuzev nepotrebnog podizanja tenzija i produbljivanja rascjepa i neslaganja medu narodima. Cak i da je deklaracija donesena u BiH, mislim da formalno-pravno ne bi imala nekih posljedica jer definicija deklaracije sugerira kako njeno donošenje i izglasavanje ne obavezuje ni na što. Paradoksalno je i to što se donosi u drugoj zemlji. Imali smo nedavno podizanje prašine oko kompakta o migracijama u Marrakechu, kojeg su potpisali europski i svjetski lideri pa svejedno, on formalno-pravno ne znaci ništa. Dakle, potpuno promašen potez, koji je valjda služio za PR HDZ-a BiH te podizanje rejtinga pojedinih politicara u Hrvatskoj."
Ovo objavljujemo jer se medju Bosnjacima zaista rijetko srece neko ko razlikuje bitno od nebitnog, tj. formalno do neformalnog. Na primjer, danas, u subotu 26 januara pojavila se slicna deklaracija Hrvtskog narodnog vijeca (HNV) u Mostaru. I na tu deklaraciju i zakljucke se odnosi isto: Te neformalne deklaracije postaju opasne tek kada ih nasi izdajnici potpisu, ili kada bosnjacki poslanici dignu ruke za njih u parlamentima BiH. Na zalost, to se do sada cesto dogadjalo, i to nas je dovelo u ovu tesku situaciju.
Naša stranka nije nikakva ljevica. To je prije svega antibošnjacki politicki projekt koji za cilj ima slabljenje bošnjackog politickog faktora pa i razgradnju bošnjackog nacionalnog i politickog identiteta. Iako se dobro maskiraju u tome što rade, njihova želja da se bave obrazovanjem u Kantonu Sarajevo, ostrašcenost u svakoj ideološkoj raspravi o nekom od pitanja bitnih za nacionalni identitet Bošnjaka, vec ih je otkrila. SDP i DF kao probosanske stranke ne bi svoje politicko djelovanje trebali vezati uz ovaj rigidni politicki projekt koji je ratni clan predsjedništva BiH Stjepan Kljujic definisao kao ogranak srbijanskih obavještajnih službi.
KOMENTAR: Ovo je potpuno tacno. Isto kao sto je SDA pod rukovodstvo udbasa i posrbica svojevremeno ubacena vjernicima Bosnjacima da potrose svoje glasove na ljude koji ce potpisati kraj Republike BiH, tako i Nasa stranka djeluje medju Bosnjaicma da otudji sto vise bosnjakcih gradjanskih glasova. Ko god ne vjeruje neka pogleda ko su glasaci, a ko su izabrani kadrovi Nase stranke na nivou Bosne i Hercegovine. Podsjecamo, bosnjacki glasaci us iz nase Stranke u Parlament BiH izabrali Predraga Kojovoca i Mirjanu Lepic-Marinkovic.
Odavno sam primjetio da nazalost mi sami rusimo nas ugled. Nemamo ni strategije, a ni obraza cini se. Da imamo najvaznije bi stvari radili obratno, a ne ovako. Pa ili smo glupi ili bezobrazni svejedno. Rezultat je isti. Katastrofalan ugled Bosne, kojom smo se nekad dicili. Pa bar da cutimo kad ne znamo nista pametno da kazemo nego laprdamo i radimo ono bas sto ne treba. Primjera je bezbroj:
- Poziv Vucicu da dodje u Srebrenicu, pa se onda mi njemu izvinjavamo.
- Turska ima amanet da se brine za nas?! (Poruka toga Alijinog zahtjeva Erdoganu (a i svijetu) je: Bosni ne treba samostalnost, nego starteljstvo. M. B.)
- Bivsi reis se kandiduje za predsjednika i to pravda da je i arhiepiskop Makarios bio predsjednik (jes, ali on je arhepiskop i predsjednik u krscanskoj Evropi, a tebe smatraju ajatolahom, dzaba si se presvuko. Samo nas uvaljujes u jos veci jad.)
- Dok hiljade djece u Jemenu umiru od gladi ( u 21 vjeku) zbog prebogatih, ulojenih i debelih komsija, koji ih odozgo zasipaju bombama, kupljenim debelim parama, nas reis-ulema se ukljucio u sve to tako sto je otisao u posjetu i to u vrijeme dok se citav svijet zgrazao (ukljucujuci cak i prodavce bombi) zbog divljastva.
- Dok se nesto opasno iza brda valja, sad je glavna borba izmedju bosnjacke novokomponovane elite mahalskog nivoa, ko ce gdje sjesti u fotelju, a za Bosnu nikog briga nije. Ni oruzije nisu umjeli kupiti za policiju kad je to uradio. Dodik, pa se ni policija ne moze odbraniti nego gine na poslu, a kamoli da zastiti gradjane.
- Sklapaju koaliciju sa rusiteljima Bosne, da bi dobili od njih koje ministarsko ili direktorsko mjesto itd. Bijedno i fukarski pritiskuju vodju oni oko njega.
- Nemamo ni pravih ozbiljnih novina. Oslobodjenje je izgubilo svoj imidz, a ovaj Avaz, hem je nepismen hem je tabloid koji prenosi smece tipa Kurir, Blic itd. itd itd.
Ima da se pise jos najmanje pet listova raznih gluposti i bezobrazluka.
Smail Jonuz
POKRET ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU; Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH; 974
26. januar 2019.
SADRZAJ
1. NOVA PODVALA BAKIRA IZETBEGOVICA
1.3 STA TREBA RADITI
1.4 STAJE IZETBEGOVICEV STVARNI CILJ
2. PODSJECAMO INZKA NA NEDAVNI ZAHTJEV GRADJANSKOG MONITORINGA
3. BOŠNJACKA ELITA NEMA ODGOVORA NA 9. JANUAR U RS
4. Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini
5. SEMIR EFENCIC, NACELNIK OPSTINE NOVI GRAD O NASOJ STRANCI
6. PARTNERSTVO SA SAUDIJCIMA JE SAMO JEDAN OD NACINA NA KOJE RUSIMO UDLED BOSNJAKA
Ovaj Online Glasnik Bosanskog kongresa ide na 58,466 ispravnih adresa u svijetu i BiH.
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the su
1. NOVI POTEZ IZETBEGOVICA U NJEGOVOJ IGRI PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE
Pise: Muhamed Borogovac
Ovih dana se u svim svjetskim medijima mogla procitati vijest: "Ukrainian court has found former President Viktor Yanukovych guilty of high treason." (Ukrainski sud proglasio krivim za veleizdaju bivseg predsjdnika Viktora Yanukovych-a.) Svim politicarima i politickim komentatorima na zapadu je odavno bilo jasno da su prilikom raspada Sovjetskog saveza Rusi uspjeli u mnogim bivsim Republikama Sovjetskog saveza instalirati pro-Ruski orjentisane rezime na vlast. Evo sada je to u Ukraini i sudski dokazano.
Zasto ovo govorim? Iz dva razloga, a) dakle ne radi se o "teoriji zavjere" nego je zaista predsjednik drzave bio neprijateljski spijun, i b) zato sto se po istom scenariju dogodio i raspad Jugoslavije - jer Srbi su iskoristili svoju kontrolu nad jugoslovenskim tajnim policijama i na celo Bosne i Hercegovine, kao i jos nekih bivsih republika, instalirali prosrpske kadrove.
Na zalost Bosna i Hercegovina i danas trpi od tih podmetnutih srpskih kadrodva medju Bosnjacima. Bakir Izetbegovic ce i zivot rizikovati za "srpstvo". On samo glumi muslimana i Bosnjaka da bi bolje odradio stvari za veliku Srbiju. Na zalost, Jugoslavija je tokom 80 godina svoga postojanja, u svome skolskom sistemu uspjela velike brojeve Bosnjaka otrgnuti od njihovog Bosnjackog narodnog identiteta i prevaspitati u vatrene Srbe. Sa raspadom Jugoslavije oni nisu nestali sa scene, nego i dalje sluze srpstvu. Oni su najbolje organizovana i politicki najsposobnija grupa u Bosni i Hercegovini, buduci da nas znaju iznutra. Nalaze se u svim strankama. U skladu sa dobro poznatom istinom da su konvertititi najodaniji clanovi svoje nove grupe, ne trebamo gajiti nikakve iluzije da ce oni ikada ista uraditi u korist BiH - oni su smrtni neprijatelji BiH i Bosnjaka, isti kao Karadzic, Mladic i Dodik. Uostalom, zar Alija Izetbegovic nije aktivno ucestvovao u genocdu, istina ne otvoreno, nego politicki kao "facilitator" sabotirajuci odbranu i ocuvanje BiH.
Kao takav, Bakir Izetbegovic stalno igra partiju shaha protiv Bosnjaka, a ne protiv nasih neprijatelja. Ovih dana je povukao novi potez u toj partiji. Najavio je da ce Ustavnom sudu Daytonske BiH uputiti zahtjev za preispitivanje imena "Republika srpska". Mnogi naivni Bosnjaci, sahovskim rijecnikom kazano "paceri" u politici, su se obradovali "naglom zaokretu bosnjacke politike". Pokusajmo u najkracim crtama objasniti zasto smo sigurni da je taj potez uperen protiv interesa BiH i Bosnjaka, a u korist Srba.
U Glasniku godinama pratimo kako bosnjacki politicari na vlasti postepeno, u jednom sistematskom procesu, ukidaju drzavu BiH i jacaju Republiku Srpsku, prenoseci drzavne nadleznosti na entitete, ukidajuci jedinstvene institucije koje karakterisu drzavu, da bi ih zamijenili "koordinacionim tijelima", tj dogovornim institucijama koje karakterisu labave unije (konfedereacije) drzava. Jedinstvene institucije se ne mogu raspasti bez vecine glasova, a zajednicke se legalno raspadaju kada jedna strana ne dodje na sastanak.
Sahovskim rijecnikom kazano, dosadasnji BiH politicari, ukljucujuci i Bakira Izetbegovica, su doborvoljno gubili teske figure, a Srbima pretvarali pijune u kraljice, cime su poziciju Bosne i Hercegovine iz dobijene doveli do izgubljene.
Sjetimo se, u ratu je RS imala izgubljenu poziciju. Bili su nelegalni, okarakterisani kao pobunjenici portiv legalnih vlasti internacionalno priznate RBiH, cak i na bojnom polju porazeni. Medjutim, zahvaljujci dvadesetogodisnjoj seriji poklona Alije i Bakira Izetbegovica Republici srpskoj, sada je RS u dobijenoj poziciji, a Bosna i Hercegovina se bori za goli opstanak. Ponovo govoreci sahovskom rijecnikom, nama je jedina nada da nekako izvuceno pat, da sada kada smo poklonili sve teske figure, nekako izbjegnemo sah-mat, tj. potpuno ukidanje BiH.
I sta u takvoj poziciji Izetbeogvic radi(?!), on IDE U NAPAD? Medjutim, to je nepripremljen napad, to je napad samoubice. On trazi ukidanje imena RS, a koje je njegov otac dogovorio i unio u daytonski "mirovni" sporazum. Takav nepripremmljen "napad" je u stvari samo jos jedan od pokusaja da se potpuno dokrajci bilo kakva drzavost BiH, da se napokon zavrsi posao ukidanja i ovakve drzave BiH.
1.3 STA TREBA RADITI
Kada se ide u tako jedan ozbiljan sudski proces, prvo se moraju ispitati, tj. predvidjeti svi rizici. A rizike nije lako vidjeti, jer rizici ne zavise od vas, nego od poteza koje ce vuci druge strane, drugi faktori. Rizici su vam kao vrh ledenog brijega, koliko god da ih vi u prvi mah primjetite, znajte da ma deset puta vise onih koje ne vidite. Na primjer, kada je Milosevic krenuo sa do zuba naoruzanom JNA i lokalnim Srbima, na potpuno nenaoruzane Bosnjake, nije mogao ni u snu sanjati da ce za tri godine predsjednik RS-a, Nikola Koljevic vapiti: "Ako se nesto hitno ne ucini, za 36 sati Srpska komponenta u BiH ce dozivjeti slom.". Milosevic nije vidio koliko je riskantno krenuti u genocid, jer kada se ljudi bore za gole zivote svojih zena i djece, to im daje najbolji borbeni moral, moral kojega ne moze slomiti nikakva vojna tehnika. (Na zalost, ni taj borbeni moral nam nije pomogao na kraju protiv izdajnickog Alijnog pera kojim legalizova RS na pola BiH i tako otpoce proces raspada drzave.)
Dakle, svakako da se moramo boriti za ukidanje RS-a (ne samo imena), ali to se nece dogoditi jednom sudskom odlukom. To ce se dogoditi poslije dugotrajne pripreme, a koja ce se sastojati u jacanju drzavnih organa BiH. Dakle, prvo trebaju bosnjacki poslanici otkazati poslusnost izdajnicima i prestati dizati ruke u pralamentima BiH za zakone kojima se sire ovlastenja RS-a i "hrvatskih" kantona. Zatim, treba prestati spasavati RS od bankrota, treba prestati poklanjat im pare od PDV-a u vecim procentima nego sto ih ima. Treba se u svakom trenutku boriti za ispravnu kadrovsku strukturu u preostalim BiH intitucijama, cak i u firmama, a ne poklanjati najvaznija ministarstva i funkcije Srbima i Hrvatima, a onda ocekivati da ce ta srpsko-hrvatska vlast nesto uciniti protiv njihovih separatistickih projekata. Sto je priprema za akciju bolja to su rizici manji, jer sto imate bolju poziciju u drzavi, to protivnik ima manje poteza na raspolaganju.
1.4 STA JE IZETBEGOVICEV STVARNI CILJ
Jedan od velikih dobitaka za Srbe ce biti ako Izetbegovic zaista preda tu apelaciju u ovim uslovima kada ona ne moze uspjeti. Time ce samo nepovratno ispucati jedan vazan metak, koji bi nekada u buducnosti mogao odigratii ulogu. sa odredjenom pripremom situacije, kako sam gore napiaso. Drugi, kratkorocni Bakirov cilj je da pomogne Dodiku, da Srbi malo zaborave na jad i cemer u kojem zive, na bankrot koji prijeti RS-u, na bezakonje, na "Pravdu za Davida" te da se homogeniziraju onako kako to Srbi jedino znaju, "u odbrani ugrozenog srpstva".
U svemu ovome ima jedna veom dobra vijest. Gledajuci na drustvenim mrezama, vidimo da je Bakir Izetbegovic potpuno procitan. Cak i potpuno nepismeni ljudi, oni koji ne znaju napisati recenicu ispravno, vide ovu podvalu.
Podsjecamo Inzka, PIC i sve druge koji su se sada razgalamili povodom Izetbegovicve navodne apelacije o ukidanju imena Republika srpska da ne zaborave da Dodik iz dana u dan cini neprijateljske postupke prema BiH i Bosnjacima.
Dok: 7-25-11-18
Adresirano:
OHR
Visoki predstavnik, Gospodin Valentin Inzko
Vaša Ekselencijo,
Gradanska nam je dužnost upozoriti Vas da je primopredaja akreditivinih pisama izmedu novoimenovanog ambasadora Savezne Republike Srbije u Sarajevu, gospodina Aleksandra Ðjordevica, i Predsjedavajuceg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodina Milorada Dodika, sprovedena mimo zakonom utvrdjene procedure, uz grubo kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, cime je citav postupak izgubio valjanost i treba biti ponovljen.
Ocekujemo da cete u skladu sa svojim ovlaštenjima i obavezama, a radi diplomatskog i medunarodnog legaliteta i legitimiteta novoimenovanog srbijanskog ambasadora, naložiti ponavljanje postupka primopredaje akreditivnih pisama.
Srdacno,
NVO Gradanski Monitoring
Anto Tomic
Izvršni direktor za Srednju Evropu Hamburg, 25-11-2018.
Sarajevo, 11.1.2019. -- Zašto se u manjem entitetu insistira na 9. januaru kao Danu Republike Srpske iako je Ustavni sud BiH donio presudu da taj dan ne može biti praznik tog entiteta te smo i dalje svjedoci antiustavnog slavljenja ovog datuma? Razlozi za to se mogu najbolje vidjeti iz izjava Predsjednice tog entiteta Željke Cvijanovic, koja tvrdi da su tog dana u miru bosanski Srbi stvorili svoju državu Republiku Srpsku koju su odbranili u ratu i kasnije unijeli u Dejtonsku Bosnu i Hercegovinu.
Nažalost bosanskohercegovacka politicka i intelektualna elita nije u dovoljnoj mjeri poklonila pažnju ovim izjavama.
Jasno je da Cvijanovicka želi poruciti da u slucaju nezadovoljstva Bosnom i Hercegovinom, bosanski Srbi imaju pravo iz Bosne izdvojiti tvorevinu koju su u nju unijeli. Ovo je samo ponavljanje retorike Milorada Dodika Predsjedavajuceg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države za koju je govorio da nije njegova.
Ovakvo ponavljanje notornih neistina na fonu je Cosicevih promišljanja da svaka laž na Balkanu na kraju postane istina. To bi možda i moglo biti tako ako se oni koji su najzainteresovaniji za opstanak Bosne a to je njen najbrojniji bošnjacki narod ne bi oglašavali povodom ovakvih neistina. A istina je sljedeca.
Srpska Republika Bosna i Hercegovina (u avgustu 1992. godine preimenovana u Republiku Srpsku) stvorena je 9. Januara 1992. godine protiv Ustava tada Republike Bosne i Hercegovine i protivno Ustavu tada još postojece SFRJ. Od pocetka je time bila protivpravna tvorevina i kvazi država koju niko u svijetu nije priznavao. Isto je i sa Hrvatskom zajednicom Herceg-Bosnom stvorenom nešto prije odnosno 18. novembra 1991. godine, koja je 28. avgusta 1993. godine promijenila naziv u Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Obje ove tvorevine su bile paradržavne tvorevine koje nisu imale nikakvo internacionalno priznanje. Njihovo stvaranje se protivilo i Mišljenju Arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji koju je ustanovilo Vijece ministara Evropske Zajednice kao tijelo koje je bilo sastavljeno od Predsjednika Ustavnih sudova najznacajnijih evropskih država na celu sa Robertom Badinterom Predsjednikom Ustavnog suda Francuske po kojem je kolokvijalno dobila ime Badinterova komisija.
Mišljnjem broj 1. od decembra 1991. godine, Badinterova Komisija je utvrdila da se Jugoslavija nalazi u disoluciji (raspadu). Mišljenjem broj 2. dat je odgovor na pitanje koje su srpski politicari postavili Badinterovoj Komisiji u vezi prava na samoopredjeljenje naroda koje je bilo ugradeno u Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije od 31. januara 1946. godine na osnovu cega su oni smatrali da imaju pravo u situaciji raspada Jugoslavije na tertitorije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u kojima su oni u vecini.
Odgovor Badinterove komisije sadržan u Mišljenju broj 2 je bio da se pravo na samoopredjeljenje naroda ne može tumaciti na nacin da se dovedu u pitanje granice republika Bosne i Hercegovine i Hrvatske te da ce u situaciji raspada SFRJ republicke granice biti granice tih država.
Velikosrpska politika se nije mirila sa stavom internacionalne zajednice nego je smatrala da ce je silom oružja staviti pred svršen cin.
Sa tim razlogom je 9. januara 1992. godine stvorena paratvorevina Srpska Republika Bosna i Hercegovina, kasnije republika Srpska, cija je samoproglašena skupština u maju 1992. godine postavila šest strateških ciljeva srpskog naroda u Bosni i Hercegovini za koje je cak i presudeni general te vojske, Ratko Mladic, tada izjavio da se ti ciljevi ne mogu ostvariti bez genocida.
Iz ovoga se da izvuci zakljucak da je na osnovama na kojima je stvorena paradržava Republika Srpska i ostvarenje njenih strateških ciljeva dovelo do masovnih ubistava, silovanja, mucenja i progona pripadnika nesrpskog, a posebno bošnjackog, naroda, što je kulminiralo najstrašnijim od svih zlocina na našoj planeti, zlocinom genocida koji je Internacionalni sud u Hagu verificirao svojom presudom od 26. februara 2007. godine da su vojska i policija Republike Srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici.
Iako su ovo neosporive cinjenice, iz manjeg entiteta protagonisti Dodikove politike uporno pokušavaju nametnuti pricu o 9. januaru kao danu kada je srpski narod u BiH stvorio svoju državu, uspješno je odbranio u ratu i zbog nepovoljnih internacionalnih okolnosti bio prinuden da je uklopi u Bosnu i Hercegovinu na osnovama Dejtonskog ugovora.
Laž je postala mantra Dodikove politike. Medjutim, ovoj laži i njihovom neprekidnom mantranju treba se suprostaviti sa jasnim cinjenicama a to su: da je internacionalna zajednica olicena u Evropskoj Zajednici, 6. aprila 1992. godine priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu bez ikakvih entiteta i paradržava. da su priznanje sutradan ucinile SAD, da je 22. maja 1992. godine Republika Bosna i Hercegovina primljena u okrilje Ujedinjenih Nacija bez entiteta te da je tek parafiranjem Dejtonskog sporazuma 21. novembra 1995. i njegovim potpisivanjem u Parizu 14. decembra 1995. godine, Republika Bosna i Hercegovina transformirana u državu sa dva entiteta ali i sa priznanjem njenog državnog kontinuiteta.
Time se jasno htjelo podvuci da država Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu kao što Dodikova politika nastoji provuci vec da ima internacionalni kontinuitet kao i da su entiteti ustanovljeni tek Dejtonskim sporazumom 1995. godine, a ne samoproglašenjem 9. januara 1992. godine.
Zato treba potpuno jasno podvuci da Republika Srpska može postojati samo dok je na snazi Dejtonski sporazum. Njegovim prestankom ili poništenjem iz bilo kog pravno dozvoljenog razloga, ostaje predašnje stanje, a to je Republika Bosna i Hercegovina bez entiteta. Ono što je ništavo od pocetka a to je protivustavno i ni od koga priznato stvaranja Republike Srpske nema pravno uporište za svoje postojanje ukoliko bi Dejtonski sporazum bio doveden u pitanje. Bosna i Hercegovina pritom i njeno postojanje ni na koji nacin ne bi moglo biti dovedeno u pitanje.
-----
KOMENTAR: Napokon smo docekali da se ovakvi stavovi mogu sresti i u rezimskim medijima. Razlog zasto Kurtcehajic moze sa ovakvim stavovima doci u medije, a mi iz BK nikada nismo mogli je jednostavan: on ipak ne kaze kljucni dio istine, a to je, on nikada ne imenuje krivce, nase izdajnike, i nikada ne rasvijetli kompletan projekat. Pogledajte njegov naslov: "Bosnjacka elita nema odgovora", ka biva, Bosnjacka elita ne zna sta da radi. U stvari, bosnjacka elita sve zna, samo sto radi za drugu stranu, to je najveci problem.
Tako se dogadja da Kurtcehajic ni na koji nacin nece poremeti mir onih koji stoje iza projekta i koji kontrolisu medije. Po njegovoj prici, Bosnjaci komotno mogu i dalje traziti rjesenja u corsokaku, dok ce izdajnici nesmetano nastavljati da obavljaju svoj izdajnicki posao.
Vrlo jednostavno, apsolutno ništa, izuzev nepotrebnog podizanja tenzija i produbljivanja rascjepa i neslaganja medu narodima. Cak i da je deklaracija donesena u BiH, mislim da formalno-pravno ne bi imala nekih posljedica jer definicija deklaracije sugerira kako njeno donošenje i izglasavanje ne obavezuje ni na što. Paradoksalno je i to što se donosi u drugoj zemlji. Imali smo nedavno podizanje prašine oko kompakta o migracijama u Marrakechu, kojeg su potpisali europski i svjetski lideri pa svejedno, on formalno-pravno ne znaci ništa. Dakle, potpuno promašen potez, koji je valjda služio za PR HDZ-a BiH te podizanje rejtinga pojedinih politicara u Hrvatskoj."
Ovo objavljujemo jer se medju Bosnjacima zaista rijetko srece neko ko razlikuje bitno od nebitnog, tj. formalno do neformalnog. Na primjer, danas, u subotu 26 januara pojavila se slicna deklaracija Hrvtskog narodnog vijeca (HNV) u Mostaru. I na tu deklaraciju i zakljucke se odnosi isto: Te neformalne deklaracije postaju opasne tek kada ih nasi izdajnici potpisu, ili kada bosnjacki poslanici dignu ruke za njih u parlamentima BiH. Na zalost, to se do sada cesto dogadjalo, i to nas je dovelo u ovu tesku situaciju.
Naša stranka nije nikakva ljevica. To je prije svega antibošnjacki politicki projekt koji za cilj ima slabljenje bošnjackog politickog faktora pa i razgradnju bošnjackog nacionalnog i politickog identiteta. Iako se dobro maskiraju u tome što rade, njihova želja da se bave obrazovanjem u Kantonu Sarajevo, ostrašcenost u svakoj ideološkoj raspravi o nekom od pitanja bitnih za nacionalni identitet Bošnjaka, vec ih je otkrila. SDP i DF kao probosanske stranke ne bi svoje politicko djelovanje trebali vezati uz ovaj rigidni politicki projekt koji je ratni clan predsjedništva BiH Stjepan Kljujic definisao kao ogranak srbijanskih obavještajnih službi.
KOMENTAR: Ovo je potpuno tacno. Isto kao sto je SDA pod rukovodstvo udbasa i posrbica svojevremeno ubacena vjernicima Bosnjacima da potrose svoje glasove na ljude koji ce potpisati kraj Republike BiH, tako i Nasa stranka djeluje medju Bosnjaicma da otudji sto vise bosnjakcih gradjanskih glasova. Ko god ne vjeruje neka pogleda ko su glasaci, a ko su izabrani kadrovi Nase stranke na nivou Bosne i Hercegovine. Podsjecamo, bosnjacki glasaci us iz nase Stranke u Parlament BiH izabrali Predraga Kojovoca i Mirjanu Lepic-Marinkovic.
Odavno sam primjetio da nazalost mi sami rusimo nas ugled. Nemamo ni strategije, a ni obraza cini se. Da imamo najvaznije bi stvari radili obratno, a ne ovako. Pa ili smo glupi ili bezobrazni svejedno. Rezultat je isti. Katastrofalan ugled Bosne, kojom smo se nekad dicili. Pa bar da cutimo kad ne znamo nista pametno da kazemo nego laprdamo i radimo ono bas sto ne treba. Primjera je bezbroj:
- Poziv Vucicu da dodje u Srebrenicu, pa se onda mi njemu izvinjavamo.
- Turska ima amanet da se brine za nas?! (Poruka toga Alijinog zahtjeva Erdoganu (a i svijetu) je: Bosni ne treba samostalnost, nego starteljstvo. M. B.)
- Bivsi reis se kandiduje za predsjednika i to pravda da je i arhiepiskop Makarios bio predsjednik (jes, ali on je arhepiskop i predsjednik u krscanskoj Evropi, a tebe smatraju ajatolahom, dzaba si se presvuko. Samo nas uvaljujes u jos veci jad.)
- Dok hiljade djece u Jemenu umiru od gladi ( u 21 vjeku) zbog prebogatih, ulojenih i debelih komsija, koji ih odozgo zasipaju bombama, kupljenim debelim parama, nas reis-ulema se ukljucio u sve to tako sto je otisao u posjetu i to u vrijeme dok se citav svijet zgrazao (ukljucujuci cak i prodavce bombi) zbog divljastva.
- Dok se nesto opasno iza brda valja, sad je glavna borba izmedju bosnjacke novokomponovane elite mahalskog nivoa, ko ce gdje sjesti u fotelju, a za Bosnu nikog briga nije. Ni oruzije nisu umjeli kupiti za policiju kad je to uradio. Dodik, pa se ni policija ne moze odbraniti nego gine na poslu, a kamoli da zastiti gradjane.
- Sklapaju koaliciju sa rusiteljima Bosne, da bi dobili od njih koje ministarsko ili direktorsko mjesto itd. Bijedno i fukarski pritiskuju vodju oni oko njega.
- Nemamo ni pravih ozbiljnih novina. Oslobodjenje je izgubilo svoj imidz, a ovaj Avaz, hem je nepismen hem je tabloid koji prenosi smece tipa Kurir, Blic itd. itd itd.
Ima da se pise jos najmanje pet listova raznih gluposti i bezobrazluka.
Smail Jonuz
- Maraschino
#1913 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
nije vas odavno bilo 
-
hAZNADAR
#1914 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Jes, a taman su bili na granici narodnog ustanka protiv dodikovog rezima i poceli simpatisati ideju unitarizma.zrakomlat wrote:Čitam nedje, plin u pi-siju pokupio za 29%. Naleti im na volej ova priča o ukidanju imena
Pa okrecu glavu i od ubijanja svoje djece ako istina i pravda mogu ugroziti RS.
U "najboljem" slucaju zbog ekonomije moze pasti Dodik na izborima - i na njegovo mjesto neki drugi Dodik iste ideologije.
Sit sam vise sarajevskih voleja Dodiku,... i opcenitog misljenja da Sarajevo tamo nekoga spasava, i da je politika RS reakcija na Sarajevo. Od Harisa i njegovog "stvaranja Dodika" do danas.
-
Milenkov buraz
#1915 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Poskupio je plin i u regionu, recimo u Hrvatskoj isto kao posljedica podizanja cijene transporta u Rusiji mislim.hAZNADAR wrote:Jes, a taman su bili na granici narodnog ustanka protiv dodikovog rezima i poceli simpatisati ideju unitarizma.zrakomlat wrote:Čitam nedje, plin u pi-siju pokupio za 29%. Naleti im na volej ova priča o ukidanju imena![]()
Pa okrecu glavu i od ubijanja svoje djece ako istina i pravda mogu ugroziti RS.
U "najboljem" slucaju zbog ekonomije moze pasti Dodik na izborima - i na njegovo mjesto neki drugi Dodik iste ideologije.
Sit sam vise sarajevskih voleja Dodiku,... i opcenitog misljenja da Sarajevo tamo nekoga spasava, i da je politika RS reakcija na Sarajevo. Od Harisa i njegovog "stvaranja Dodika" do danas.
Kako god ovo bilo, dogovor ili ne meni je ova reakcija iz RS-a očekivana. Isto tako ne razumijem ove što se ibrete na reakciju OSCE-a i OHR-a, pa takvi isti su gledali mirno masakre 4 godine, da nije bilo Amerikanaca još bi pisali beznačajne rezolucije. Kakva god da je Amerika mislim da boljeg saveznika memamo. PIC i OHR su definitivno uzgubili svaki smisao, obesmislili su tu funkciju.
- Thorgerson
#1916 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Mislim da sam bio poprilicno jasan. Nije SDA normalno krivac za ove ubijene, boze sacuvaj zna se dobro ko nas je klao, ali jesu odgovorni jer nas nisu bolje spremili, pa eto da nas barem pogine kao njih tamo, a ne 3 ili 4 puta vise.archi_a wrote:100.000 nas je pobijeno, kad su se oni borili za nas!!!! Zbog sda su nas pobili, a ne zato što su bagra, krvoločna četnička kroz sve ratove koje su ratovali?!? Sram te bilo druže. Sve i kad nekog mrziš, ne voliš, prezireš, ne trebaš ovakve gluposti pisati!Thorgerson wrote:Molim Bakira i SDA da se ne bore vise za nas i za drzavu. Zadnji put kad su se oni borili, 100.000+ nas je pobijeno. Tako da, hvala ali nemojte se vise borit za nas.
Reagujem na tvoje pisanje, jer to nisam očekivao od tebe, smatrao sam te ozbiljnijim forumašem, koliko god se razlikovali u nekim mišljenjima.
Zbog SDA naivnosti i "organizacije" otpora kad su nas doveli 5 do 12 da se moramo sami organizovati i braniti, najvise smo najebali. Ja sam na to mislio i fino sam to i napisao. I u tom kontekstu govorim, neka me SDA vise ne brani, jer oni to ne znaju.
Kako je moguce da ti mjesecima pripremaju obruč, da se organizuju, dijele oruzje itd. Kako je moguce da Alija nije poslusao hrpu savjeta generala, pa cak je neke akcije i otkazao zbog te naivnosti i razmisljanja, ma neka, nece nas, nemojmo talasat. Da ne govorim o drugim daljnjim greskama koje je pravio dalje tokom rata, i o šlagu na kraju dejtonu. Naravno nije samo on tu krivac, ali on je okupio bio te ljude oko sebe...
-
Milenkov buraz
#1917 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Sigurno SDA snosi najveću odgovornost zašto nismo bili bolje spremni. Kada pogledaš ko je bio "organizator" otpora u ono vrijeme (tipovi ala Šaja ili Delimustafić) onda slika bude jasna. SDA nije imala kapaciteta niti znanja za takav zadatak.Thorgerson wrote:Mislim da sam bio poprilicno jasan. Nije SDA normalno krivac za ove ubijene, boze sacuvaj zna se dobro ko nas je klao, ali jesu odgovorni jer nas nisu bolje spremili, pa eto da nas barem pogine kao njih tamo, a ne 3 ili 4 puta vise.archi_a wrote:100.000 nas je pobijeno, kad su se oni borili za nas!!!! Zbog sda su nas pobili, a ne zato što su bagra, krvoločna četnička kroz sve ratove koje su ratovali?!? Sram te bilo druže. Sve i kad nekog mrziš, ne voliš, prezireš, ne trebaš ovakve gluposti pisati!Thorgerson wrote:Molim Bakira i SDA da se ne bore vise za nas i za drzavu. Zadnji put kad su se oni borili, 100.000+ nas je pobijeno. Tako da, hvala ali nemojte se vise borit za nas.
Reagujem na tvoje pisanje, jer to nisam očekivao od tebe, smatrao sam te ozbiljnijim forumašem, koliko god se razlikovali u nekim mišljenjima.
Zbog SDA naivnosti i "organizacije" otpora kad su nas doveli 5 do 12 da se moramo sami organizovati i braniti, najvise smo najebali. Ja sam na to mislio i fino sam to i napisao. I u tom kontekstu govorim, neka me SDA vise ne brani, jer oni to ne znaju.
Kako je moguce da ti mjesecima pripremaju obruč, da se organizuju, dijele oruzje itd. Kako je moguce da Alija nije poslusao hrpu savjeta generala, pa cak je neke akcije i otkazao zbog te naivnosti i razmisljanja, ma neka, nece nas, nemojmo talasat. Da ne govorim o drugim daljnjim greskama koje je pravio dalje tokom rata, i o šlagu na kraju dejtonu. Naravno nije samo on tu krivac, ali on je okupio bio te ljude oko sebe...
-
archi_a
#1918 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Da je Alija I. prije samog referenduma i proglašenja nezavisnosti javno rekao biće rat, ovo će biti naš rat, spremajte se..... Legalno bi nas uništili. Legalno su mogli ući i pohapsiti čelnike zemlje, a da smo se usprotivili, teško bi bilo dokazivo ko je u pravu. Do rezultata referenduma, do proglašenja nezavisnosti i do priznavanja Bosne i Hercegovine od strane najvećih država, jna su bili legalna vojska i na području SRBiH.
-
Milenkov buraz
#1919 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Pa htjeli su to uraditi i bez toga, Bogić Bogićević sreća glasao protiv tog prijedloga, sve ostalo je istorija.archi_a wrote:Da je Alija I. prije samog referenduma i proglašenja nezavisnosti javno rekao biće rat, ovo će biti naš rat, spremajte se..... Legalno bi nas uništili. Legalno su mogli ući i pohapsiti čelnike zemlje, a da smo se usprotivili, teško bi bilo dokazivo ko je u pravu. Do rezultata referenduma, do proglašenja nezavisnosti i do priznavanja Bosne i Hercegovine od strane najvećih država, jna su bili legalna vojska i na području SRBiH.
- Sanjarko
#1920 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Nije. Tad je Bogicevic glasao protiv hapsenja Mesica, Tudzmana, Kucana itd., i vojnog udara ako se nevaram. A ne Alije itd. Alija jos nije bio eksponiran tad.Milenkov buraz wrote: Pa htjeli su to uraditi i bez toga, Bogić Bogićević sreća glasao protiv tog prijedloga, sve ostalo je istorija.
- Dr. Kuca
#1921 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Glupost, populizam.
-
PM72
#1922 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Bogić Bogićević je glasao protiv uvođenja vanrednog stanja u SFRJVizionar 1985 wrote:Nije. Tad je Bogicevic glasao protiv hapsenja Mesica, Tudzmana, Kucana itd., i vojnog udara ako se nevaram. A ne Alije itd. Alija jos nije bio eksponiran tad.Milenkov buraz wrote: Pa htjeli su to uraditi i bez toga, Bogić Bogićević sreća glasao protiv tog prijedloga, sve ostalo je istorija.
-
Milenkov buraz
#1923 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Tako je, a vandredno stanje bi bio uvod u hapšenja. Da je tada uvedeno vandredno stanje vojska bi imala odriješene ruke, hapsila bi se čitava rukovodstva republika i uvedena vojna uprava.PM72 wrote:Bogić Bogićević je glasao protiv uvođenja vanrednog stanja u SFRJVizionar 1985 wrote:Nije. Tad je Bogicevic glasao protiv hapsenja Mesica, Tudzmana, Kucana itd., i vojnog udara ako se nevaram. A ne Alije itd. Alija jos nije bio eksponiran tad.Milenkov buraz wrote: Pa htjeli su to uraditi i bez toga, Bogić Bogićević sreća glasao protiv tog prijedloga, sve ostalo je istorija.
- Thorgerson
#1924 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Pa gdje pise da je to morao reci? Nije ni SDS nista javno previse pricala dok je dijelila mitraljeze, radio stanice i ostalu opremu po opstinama, gradovima i selima. Zar ne? Pa zamisli da su nasi ljudi po istocnoj bosni imali iole komad necega kod sebe, osim pokoje lovacke puske. Zamisli da smo mi u Sarajevu i okolnim opstinama imali nesto vise od pistolja i kakvog karabina. Da ne govorim o cemu jacem.archi_a wrote:Da je Alija I. prije samog referenduma i proglašenja nezavisnosti javno rekao biće rat, ovo će biti naš rat, spremajte se..... Legalno bi nas uništili. Legalno su mogli ući i pohapsiti čelnike zemlje, a da smo se usprotivili, teško bi bilo dokazivo ko je u pravu. Do rezultata referenduma, do proglašenja nezavisnosti i do priznavanja Bosne i Hercegovine od strane najvećih država, jna su bili legalna vojska i na području SRBiH.
JNA jeste odradila dobar dio posla za četnike, ali najveci dio posla su upravo odradili ti lokalci, seljaci, komsije. Koji su povadili svoje oruzje i krenuli na poziv. Pa eto mozda bi nas opet isto poginulo, ali bi poginulo vala i njih vise.
Ja Aliju, iako to mozda se ne cini, postujem zbog nekih stvari. Medjutim, historija pokazuje a i pokazat ce, da je jednostavno taj covjek ucinio niz gresaka koje su dovele do velikog pokolja naseg ljudstva, a taj pokolj ako vec nije moga biti izbjegnut, mogao je biti smanjen.
I sad Bakir, koji je 10x smotaniji od svog starog, koji je nikakv politicar i strateg, da ja njemu dam glavu na pladnju. Ako on bude nas vodio u nekom novom ne do bog ratu, poginut ce nas 300.000. I zato sam i napisao, hvala mu, ali neka ne talasa i neka se primi pametniji stvari (npr. podijeli ljudima penzije).
-
PM72
#1925 Re: SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska
Ne bi to ni bilo loše da su pohapsili pa i pobili SVA republička rukovodstva i organe ”demokratskih” stranaka