Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seyfo

#1901 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Vecini nasih dijasporaca (ne svima,vecini) je najgore sto im se moze desiti da dodjes i ti i da budes uspjesniji od njih. To ti nikad nece halaliti. Zato je cesto prica "neka tebe dole u Bosni a neka mene ovamo,ja bih te doveo ali tesko,ne moze se,ne ide,moglo je kad sam ja dosao". Ako kazes da sam gledas kako da odes,bez icije pomoci,to dozivljavaiu kao samar i pokusace da te obeshrabre. A da ce ti pomoci ako vec odes,sanjaj.
Boemica

#1902 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

Tačno će me odgovorit od planova za odlazak.
MarlboroGold

#1903 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Seyfo wrote:Vecini nasih dijasporaca (ne svima,vecini) je najgore sto im se moze desiti da dodjes i ti i da budes uspjesniji od njih. To ti nikad nece halaliti. Zato je cesto prica "neka tebe dole u Bosni a neka mene ovamo,ja bih te doveo ali tesko,ne moze se,ne ide,moglo je kad sam ja dosao". Ako kazes da sam gledas kako da odes,bez icije pomoci,to dozivljavaiu kao samar i pokusace da te obeshrabre. A da ce ti pomoci ako vec odes,sanjaj.
Kreni samo od šire familije... ne moraš dalje. Kod svih koje znam, a koji imaju familiju vani, je ovakva situacija:
Jedni odu, a onda kukaju ovima u BiH kako je loše ovo ono, ostanite vi tamo, pazite na djeda i nenu... a onda se posvete tom životu maksimalno, super se snađu, dobre plate i onda kad se sjete jednom da nazovu u par mjeseci kažu dobro je vama u BiH kako je ovamo.
numersi

#1904 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Seyfo wrote: Vecini nasih dijasporaca (ne svima,vecini) je najgore sto im se moze desiti da dodjes i ti i da budes uspjesniji od njih. To ti nikad nece halaliti. Zato je cesto prica "neka tebe dole u Bosni a neka mene ovamo,ja bih te doveo ali tesko,ne moze se,ne ide,moglo je kad sam ja dosao". Ako kazes da sam gledas kako da odes,bez icije pomoci,to dozivljavaiu kao samar i pokusace da te obeshrabre. A da ce ti pomoci ako vec odes,sanjaj.

Ima i druga, vecina ih se nije ni snasla, jer nije se bas tako lako snaci, moras biti riba sto kazu, i da zaplivas, a da bi zaplivao trebas znati plivat, ili ces samog sebe davit..... opet neki se na moranje negdje razvaljuje a ne moze nista, jebiga mora raditi a ne valja mu nikako, pa ima i koji ne mogu nigdje nista, vrte se gdje su upali i zivotare.....

to je ovdje, vani....

kad se dodje u BiH, e to je druga prica, dobro je, super, odlicno je itd, kad upitas nesto konkretno tad dolazi do belaja, jer i nemaju nista konkretno, osim suplje.... i tad sam skontas da nesto ne stima :mrgreen:

i meni su valjali svasta dok nisam skonto da to treba sva sam sredit, pa dokle stignem..... sad mi je dobro, radim, cini mi se da najmanje rintam od ovih mojih radnih kolega, ali zarintam ga pravo, i plate me, ja dobar, odgovara mi, dokle ce mi ovako biti veze nemam, kad prekine odoh dalje.... ako negdje zakoci, nazad u BiH, kuci laganini :bih:

Ja bih vam preporuco da izadjete malo vani, da malo vidite svijeta kako to sve funkcionise, ima crnjaka i zestokih belaja, a ima i pravo dobrih stvari, necete o njima nista znati dok ne prosetate.... jer ljudi iz dijaspore kad dodju u BiH, svasta se tu smulja :mrgreen:
bleicher

#1905 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Mislim da bezveze pisemo gdje je bolje, gdje losije i sl. suplju. Najbolje da se javljaju ljudi koji se premisljaju, dvoume i zele cuti konkretne stvari za drzave koje su vec izabrali. Tipa kako se zaposliti u Austriji, kako nostrificirati diplomu u Njemackoj, kako najlakse na socijalu u Francuskoj. Takve stvari, ostalo je suplja.
numersi

#1906 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

bleicher wrote: Mislim da bezveze pisemo gdje je bolje, gdje losije i sl. suplju. Najbolje da se javljaju ljudi koji se premisljaju, dvoume i zele cuti konkretne stvari za drzave koje su vec izabrali. Tipa kako se zaposliti u Austriji, kako nostrificirati diplomu u Njemackoj, kako najlakse na socijalu u Francuskoj. Takve stvari, ostalo je suplja.

Dobro si :thumbup:

Jednostavno je....... imas diplomu, bilo kakvu, ne bitno, samo da je orginal, nista kupljena jer ce te provalit i tad si gotov za sva vremena :mrgreen:

ako ne znas jezik.... da ti kazem odmah bez suplje, sranje, jebi se, nauci jezik,

kad prvo sve to imas, prevedes diplomu na jezik drzave koja ti odgovara, iz razno raznih razloga.... sta me briga, uglavnom ovako ili onako moras imat prevedenu diplomu na jezik drzave,

sa prevodom diplome odes, ili zovnes njihovo skolstvo da se raspitas sta i kako sa tvojom diplomom, ili odmah zovnes firmu koja ti odgovara...... i snjima u pricu, i onda znas sta dalje, to je prvo sto bih vam rekao da uradite :thumbup:
Seyfo

#1907 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Evo ni meni se vise ne ide,mrsko mi se peglati. Ako se zarati,onda cu. Ili ako cunami Miljackom krene.
insomnia78

#1908 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Sto se tice francuske socijale more al moras 5 godina legalno boraviti u Fr prije toga
Boemica

#1909 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

Šta je sa Norveškom? Je li teže preseliti se tamo s' obzirom da nije u EU, ili važe ista pravila?
numersi

#1910 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Seyfo wrote: Evo ni meni se vise ne ide,mrsko mi se peglati. Ako se zarati,onda cu. Ili ako cunami Miljackom krene.

:lol:

Stvari drukcije stoje nego sto vam vecina dijaspore prica..... malo raje ima koja pravo stvari govori, jer ih je malo to i proslo, a moze vazda i na crno :mrgreen:

jebiga, ja sam morao na engleskom svoju diplomu i teoretski i prakticno potvrdit, imao ispite i bacili me na posao.... i onda je to sve leglo na svoje mjesto, morao sam i u skolu za njihov jezik.... :mrgreen:

ovo drugo.... socijala i to, nemam pojma, snalaze se ljudi, a i drzavni sistem je to rijesio, tako da tu valjda nema nikakvih problema, ne znam kako se do tog dolazi
numersi

#1911 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Boemica wrote: Šta je sa Norveškom? Je li teže preseliti se tamo s' obzirom da nije u EU, ili važe ista pravila?
ma sve je to isto..... :thumbup:
uglavnomja

#1912 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

kiki-miki wrote:
Boemica wrote:Šta je sa Norveškom? Je li teže preseliti se tamo s' obzirom da nije u EU, ili važe ista pravila?
Naucis jezik i nije tesko za posao.

:-)
Boemica

#1913 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

kiki-miki wrote:
Boemica wrote:Šta je sa Norveškom? Je li teže preseliti se tamo s' obzirom da nije u EU, ili važe ista pravila?
Naucis jezik i nije tesko za posao.
Posao imam. Mislila sam na dobijanje radnih dozvola, i te zakonske procedure a osim toga, još važnije, asimilacije u društvo.
irac300

#1914 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by irac300 »

Da se malo vratimo na ovu temu. Ovaj pokret je baš ubleha, malo sam prelistao njihovu FB stranicu. Više nekakav bunt poslije rezultata zadnjih izbora, ništa konkretno. Ono, ja i narod vičemo. Što se tiče samih odlazaka, e to je stvarnost. Ne treba ti šira slika, dovoljno pogledati u svojoj okolini. Ljudi stalno odlaze ili su u procesu odlaska. Neki dan sjedio sa bivšom koleginicom iz škole, koja radi kao sekretarica, pa uđosmo u razgovor u vezi odlaska, pošto i ja uskoro idem. Veli, nema dana da ne dođe roditelj da podigne papire za djecu, sele vani. Znači to su čitave porodice, nije više u pitanju samo ''gastarbajt'' nego seljaja totalna, k'o za vrijeme rata.
Boemica

#1915 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

kiki-miki wrote:
Sad traze nivo B2 jezika. Npr. za med. struku opet traze obavljanje pripravnickog i polaganje strucnog. Postoje razlike u skolovanju.
A za ostale struke vjerujem da je mrvicu lakse pogotovo tehnicke, mala je tu razlika.
Probaj poslati upit ambasadi njihovoj.
Da, tehnička je struka, mašinstvo.

Znači da ipak počnem učit jezik sad :sad:
mali_balon

#1916 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali_balon »

MIsljenja sam da vecina raje odlazi zbog sistema......naravno ide se i zbog posla ali lakse bi se deveralo besposlicareanje da imas sistem da valja....npr da ovo nije drzava u vlasnistvu mafije tj organizovanih kriminalnih grupa koje se kriju iza nacionalnih interesa i vjere....
Sta hocu rec....narodu dopizdilo trazit stele za nesta sto je u normalnom svijetu normlano.......dopizilo citati u avazu kako se za sebiiju isprazni sprat maksuz dolete doktori i tako to....a fukara nek umire skupljajuci pare.....
Dopizidlo radit...robovat za 500KM kad kod svabe za isto robovanje bude placen 6x vise....
I sto je najbitinje ima sistem i drzavu i zakone da mu pomognu a Bogami da ga uceraju u suru.....
Dopizdilo narodu da bude pravnik, doktor, ekonomista, majstor, mesar, policajac.....sve u jednom jer ce ga sistam ili zajebat ili mu nece pomoc......

A moze i ovako......za svo ovo dopizdzenje je i sam narod kriv....ne bira svabo 20 godina jedne te iste....ne dolaze mafijasi sami na vlast......neko ih izabere....dakle naroda boli kita nece da misli pa mu je lakse biti auslander ili cefur i ne misliti o vlastitoj zemlji drzavi i buducnosti u istoj.....tj lakse otici nego preuzeti odgovornost.....

Jebes ti odgovornost...odo i ja odavle...jos malo
uglavnomja

#1917 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

dug je put od polozenog b nivoa do govornog jezika

poloziti - kao od sale, sa nastavnicima, tutorijalima po netu, pogotovo nasim ljudima ....koji govore norveski polako, razgovijetno, na slogove ...
ali norvezani, sa 2 zvanicna jezika, sa 4-5 zvanicnih dijalekata i jos 1000 lokalnih :D njih razumjeti :P

doktori, da bi dobili licencu, moraju poloziti x nivoa jezika, poslije najviseg kursa, a to traje par godina

medicinari svih nivoa dolaze, najvise iz srbije, ali mislim da su svi pali ispod onog nivoa na kojem su bili tamo
neki se sele u svedsku, neki se vrate dole ...
ali generalno potraznja je velika, nacija stari

za tehnicke struke :-?
prije 4-5 godina se desio krah naftne industrije, hiljade i hiljade inzinjera je ostalo bez posla, plus ostali - znaci stotine hiljada ljudi
mislim da nije lako

drugo, da bi se neko maltretirao sa vizama, dozvolama za nekog iz bosne pored domacih i gomile poljaka i ostalih iz eu - tesko
nase obrazovanje se priznaje, formalno. u praksi mozes mahati usami sa papirom dok ne odradis i naucis (svasta je drugacije kod njih) i dokazes se
ali i tada vazi vise preporuka poslodavca nego diploma
radno iskustvo iz bosne - 0 bodova
kad dobije prvi posao postaje pocetnik

asimilacija je individualna
nikada neces dozivjeti direktnu uvredu, ali diskriminacija u svilenim rukavicama - da

ko dodje kao odrasla osoba nikada nece naci drustvo, blisko drustvo, norvezana ili bilo kojih drugih domacih
pristojno, pozivi na poslovne izlete, bozicne ruckove i slicno - to da
ali bliskost, intima (ne mislim sex :oops: ) , licna prica ... njet

ko se uda-ozeni to je vec druga prica

i td.
da ne pricam o cijenama zivota :mrgreen:
ne znam kolika je plata medicinskog radnika, to vec zavisi od ustanove i komune
Boemica

#1918 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

uglavnomja wrote:dug je put od polozenog b nivoa do govornog jezika

poloziti - kao od sale, sa nastavnicima, tutorijalima po netu, pogotovo nasim ljudima ....koji govore norveski polako, razgovijetno, na slogove ...
ali norvezani, sa 2 zvanicna jezika, sa 4-5 zvanicnih dijalekata i jos 1000 lokalnih :D njih razumjeti :P

doktori, da bi dobili licencu, moraju poloziti x nivoa jezika, poslije najviseg kursa, a to traje par godina

medicinari svih nivoa dolaze, najvise iz srbije, ali mislim da su svi pali ispod onog nivoa na kojem su bili tamo

prije 4-5 godina se desio krah naftne industrije, hiljade i hiljade inzinjera je ostalo bez posla, plus ostali - znaci stotine hiljada ljudi
mislim da nije lako

drugo, da bi se neko maltretirao sa vizama, dozvolama za nekog iz bosne pored domacih i gomile poljaka i ostalih iz eu - tesko
nase obrazovanje se priznaje, formalno. u praksi mozes mahati usami sa papirom dok ne odradis i naucis (svasta je drugacije kod njih) i dokazes se

nikada neces dozivjeti direktnu uvredu, ali diskriminacija u svilenim rukavicama - da

ko dodje kao odrasla osoba nikada nece naci drustvo, blisko drustvo, norvezana ili bilo kojih drugih domacih

i td.
Hvala.

Ja već gore imam prijatelje (ne naše dijasporce), dolaze u posjetu jednom godišnje, prvi put kad su došli, prvi komentar je bio: "kako da te čupamo odavde?"
Imam posao zagarantovan, stan, bazu prijatelja, jedino ja da još pozavršavam ono što je na meni, ali se ja još nisam odlučila.

Jedino mi je ovo za jezik ... znam da imaju neki stari i novi, stari učiš u školama i na kursevima, al' se novi priča u svakodnevnom životu, a dosta se razlikuju. To sam čula, ne znam kol'ko je tačno.
uglavnomja

#1919 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Boemica wrote: Hvala.

Ja već gore imam prijatelje (ne naše dijasporce), dolaze u posjetu jednom godišnje, prvi put kad su došli, prvi komentar je bio: "kako da te čupamo odavde?"
Imam posao zagarantovan, stan, bazu prijatelja, jedino ja da još pozavršavam ono što je na meni, ali se ja još nisam odlučila.

Jedino mi je ovo za jezik ... znam da imaju neki stari i novi, stari učiš u školama i na kursevima, al' se novi priča u svakodnevnom životu, a dosta se razlikuju. To sam čula, ne znam kol'ko je tačno.

uh, tesko je to objasniti pismeno :D

prvo, izgovor na bilo kom jeziku im je takav da kad citas jednu rijec i kad je cujes - nikad neces pomisliti da je to ista rijec :lol:

meni je manji problem nynorsk i bokmål nego izgovor i dijalekti :sad:

i pitanje je u koji dio norveske bi isla?
zapadna obala - nynorsk, taj novi, manje se prica
usput zapadna obala je leglo svih nacionalistickih stranaka koje vladaju zadnjih 6 godina

sjever - :D moras uciti skroz novi jezik

oslo i okolina, to je taj jezik koji se uci na kursevima
puno je stranaca

najvaznija stavka u zivotu je da imas stan, to bi ti pojelo vise od pola plate, mislim pristojno mjesto za zivot, ostatak bi otisao na tekuce troskove, koji su ovdje astronomski

moj savjet, ako imas mogucnost, uzmi neplaceno 3 -6 mjeseci, dodji probaj kad vec imas zaledjinu :thumbup:
insomnia78

#1920 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ma nece ona nigdje.
Boemica

#1921 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

uglavnomja wrote:
Boemica wrote: Hvala.

uh, tesko je to objasniti pismeno :D

prvo, izgovor na bilo kom jeziku im je takav da kad citas jednu rijec i kad je cujes - nikad neces pomisliti da je to ista rijec :lol:

meni je manji problem nynorsk i bokmål nego izgovor i dijalekti :sad:

i pitanje je u koji dio norveske bi isla?
zapadna obala - nynorsk, taj novi, manje se prica
usput zapadna obala je leglo svih nacionalistickih stranaka koje vladaju zadnjih 6 godina

sjever - :D moras uciti skroz novi jezik

oslo i okolina, to je taj jezik koji se uci na kursevima
puno je stranaca

najvaznija stavka u zivotu je da imas stan, to bi ti pojelo vise od pola plate, mislim pristojno mjesto za zivot, ostatak bi otisao na tekuce troskove, koji su ovdje astronomski

moj savjet, ako imas mogucnost, uzmi neplaceno 3 -6 mjeseci, dodji probaj kad vec imas zaledjinu :thumbup:
Da, što se tiče stana, tu makar neko vrijeme ne bih imala troškova.

Iskreno, jedino zbog "zaleđine" i razmišljam o toj ideji :D

A radi se u malom gradu na jugozapadu, kaže mi prijatelj da u čitavom gradu imaju registrovanih oko 10 stranaca :lol: :lol:
Boemica

#1922 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

insomnia78 wrote:Ma nece ona nigdje.

:cmok:
bleicher

#1923 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

uglavnomja wrote:dug je put od polozenog b nivoa do govornog jezika

mislim da nije lako

i td.
U sustini ostanite struhnite nemojte da bi ko dosao. Gori si od zviza. Ides na block
uglavnomja

#1924 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Boemica wrote:
Da, što se tiče stana, tu makar neko vrijeme ne bih imala troškova.

Iskreno, jedino zbog "zaleđine" i razmišljam o toj ideji :D

A radi se u malom gradu na jugozapadu, kaže mi prijatelj da u čitavom gradu imaju registrovanih oko 10 stranaca :lol: :lol:
au :-)
Boemica

#1925 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

uglavnomja wrote:
au :-)
Kaže plus mi je što sam bijela ko sir i plava :lol: :lol:
Post Reply