Zna se vrlo dobro kojoj stranci pripadaju.sarajlija120 wrote:Znači ako kupim nešto ONLINE pa mi oni odrade REFUND zbog XY razloga to ovi smatraju PRIHODOM ...
Treba vidjeti koje su to face iz Porezne i kojoj stranci pripadaju da se to adekvatno kazni sada na izborima.
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
dorkcic
#1901 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- vjesticanametli
#1902 Re: Porez na dohodak na freelancing?
E ja sam radila do 31.8 prosle god. U bih hahahhah znaci mogla bi dobro proci hahhaha pa ovo je luda kuca...ma ja radije prestajem tadit nego njima da dajemNikolaKZ91 wrote:Mislim da se to oslobodjenje od 6000 KM godisnje odnosi samo na zaposlene na ciju su platu vec uplaceni dopronosi, jer ovo prvenstveno uredjuju status onih ljudi koji su zaposleni ovde da bi imali taj minimalac od 440 KM pa im stoga zakonodavac ostavlja to 6000 KM neoporezivo. Za frilensere sumnjam da ovo vazi.kica wrote:Imal ikog iz manjeg entiteta ovdje ?
Prosle godine je kod njih krenulo, ali kako vidim po internetu, prijave su samo za 2018godinu.
Nisu nikom retroaktivno racunali.
Jbt gledaj kod ljudi zakona:
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i porezu na dohodak Republike Srpske (''Službni glasnik Republike Srpske'', br. 66/18)
Član 2.
Član 10. mijenja se i glasi:
„(1) Poreski obveznik ima pravo na odbitak od poreske osnovice iz člana 7. ovog zakona za:
1) iznos uplaćenog penzijskog doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje do 1.200 KM godišnje i
2) iznos uplaćene premije životnog osiguranja kod društva za osiguranje koje posjeduje dozvolu Agencije za osiguranje Republike Srpske, do 1.200 KM godišnje.
(2) Odbitak iz stava 1. ovog člana poreski obveznik ostvaruje putem poreske kartice na mjesečnom nivou prilikom uplate akontacije poreza na dohodak, a u slučaju da poreski obveznik plaća porez na dohodak samo putem godišnje poreske prijave, odbitak ostvaruje putem zahtjeva za povrat na godišnjem nivou.
(3) Poreski obveznik poreza na lična primanja ima pravo na sljedeće odbitke od poreske osnovice:
1) osnovni lični odbitak u iznosu od 6.000 KM godišnje,
2) lični odbitak za izdržavane članove uže porodice u iznosu od 900 KM godišnje po svakom izdržavanom članu i
3) lični odbitak po osnovu kamate plaćene na stambeni kredit.
(4) Poreski obveznik ostvaruje pravo na osnovni lični odbitak iz stava 3. tačka 1. ovog člana na mjesečnom nivou prilikom isplate ličnog primanja.
(5) Pravo na osnovni lični odbitak iz stava 3. tačka 1. ovog člana ostvaruje poreski obveznik poreza na dohodak od ličnih primanja za puno radno vrijeme, dok se osnovni lični odbitak srazmjerno smanjuje za nepuno radno vrijeme.
(6) Ukoliko poreski obveznik poreza na dohodak od ličnih primanja ostvaruje lično primanje kod više isplatilaca, pravo na osnovni lični odbitak ostvaruje srazmjerno vremenu provedenom kod svakog isplatioca ličnog primanja.
(7) Pravo na lični odbitak poreske osnovice iz stava 3. t. 2. i 3. ovog člana poreski obveznik ostvaruje na mjesečnom nivou na osnovu poreske kartice.
(8) Pod izdržavanim članovima uže porodice u smislu stava 3. tačka 2. ovog člana smatraju se supružnik, djeca i roditelji poreskog obveznika koji, u smislu ovog zakona, ne ostvaruju dohodak i čiji dohodak ne prelazi iznos od 3.000 KM godišnje, a ako više lica izdržava člana ili članove uže porodice, lični odbitak za ta lica ravnomjerno se raspoređuje na sva lica koja te članove izdržavaju, osim ako se ne dogovore drugačije.
(9) Pod kamatom iz stava 3. tačka 3. ovog člana podrazumijeva se kamata plaćena u poreskoj godini na stambeni kredit koji je poreski obveznik uzeo u cilju rješavanja svog stambenog pitanja i to za prvu nepokretnost.
(10) Pravo na lični odbitak iz stava 3. tačka 3. ovog člana ne može ostvariti poreski obveznik koji istovremeno ostvaruje pravo na subvenciju po istom osnovu iz budžeta Republike ili budžeta jedinica lokalne samouprave.
(11) Pravo na lični odbitak iz stava 3. tačka 3. ovog člana prestaje otplatom stambenog kredita za koji je pravo korišteno.
(12) Ministar finansija (u daljem tekstu: ministar) donosi pravilnik kojim se propisuju postupak, način obračuna i ostvarivanja prava na odbitak od poreske osnovice i prava na oslobađanje iz člana 8. ovog zakona.“
-
neon-x
#1903 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sve ok, treba ukazati na zastarjelost aktuelnih zakona, na neadekvatnu uredjenost bilo kakvog internet poslovanja, nepovoljnog statusa freelancera, propuste PU iz proteklog perioda, itd., medjutim problem je sto ovo pomalo prelazi u onako sveopcu narodsku kuknjavu bez puno smisla i rezona.
Odlicno je naravno da se ovo sve desave pred izbore jer bi se konacno zaista moglo nesto i korisno izroditi u smislu bolje uredjenosti internet poslovanja i statusa freelancera za ubuduce. Svakako treba iskoristiti sada ovaj period do izbora da se kroz pritisak to proba i ostvariti.
Ja se samo bojim da su mnogi u svemu ovome neiskreni i u sustini samo zele protekciju za sebe. Zakoni koji uredjuju ovu oblast, istina na grozan nacin ali je uredjuju, postoje odavno i oni su na strani svega ovoga sto tvrdi PU uz odredjene manje stvari koji bi se eventualno mogle osporavati. Dakle govorim da su Zakoni na strani ovoga sto PU trazi, a ne nuzno pravda i ispravnost toga sto traze.
Da li zaista postoji neko ko nije znao da se na svaki prihod ili dohodak po Zakonu mora placati porez? Ili da nije znao da za svaku vrstu trgovine se moraju dobiti odredjena odobrenja i isto platiti porez? Dali je zaista onaj ko se bavio internet trgovinom mislio da ne radi na crno? Ili onaj ko nije platio porez da nije u sivoj zoni?
Slazem se da ima milion stvari oko ovoga koje se trebaju prigovoriti i PU i zakonodavcima i cijeloj drzavi, ali se bojim da je malo neozbiljno ici sa kuknjavom u koju se trpaju i stvari koje realno ne drze vodu i da bi mogli samo izgubiti kredibilnost kod sire javnosti. Nisu samo "internet radnici" nezadovoljni nametima koje btw po prvi put neko trazi od njih i ako svi na ovaj nacin krenu kukati na kraju ce svi dobiti jedan veliki sipak.
Dakle kukanje da, ali opravdano, objektivno i smisleno, a ne populisticki.
Odlicno je naravno da se ovo sve desave pred izbore jer bi se konacno zaista moglo nesto i korisno izroditi u smislu bolje uredjenosti internet poslovanja i statusa freelancera za ubuduce. Svakako treba iskoristiti sada ovaj period do izbora da se kroz pritisak to proba i ostvariti.
Ja se samo bojim da su mnogi u svemu ovome neiskreni i u sustini samo zele protekciju za sebe. Zakoni koji uredjuju ovu oblast, istina na grozan nacin ali je uredjuju, postoje odavno i oni su na strani svega ovoga sto tvrdi PU uz odredjene manje stvari koji bi se eventualno mogle osporavati. Dakle govorim da su Zakoni na strani ovoga sto PU trazi, a ne nuzno pravda i ispravnost toga sto traze.
Da li zaista postoji neko ko nije znao da se na svaki prihod ili dohodak po Zakonu mora placati porez? Ili da nije znao da za svaku vrstu trgovine se moraju dobiti odredjena odobrenja i isto platiti porez? Dali je zaista onaj ko se bavio internet trgovinom mislio da ne radi na crno? Ili onaj ko nije platio porez da nije u sivoj zoni?
Slazem se da ima milion stvari oko ovoga koje se trebaju prigovoriti i PU i zakonodavcima i cijeloj drzavi, ali se bojim da je malo neozbiljno ici sa kuknjavom u koju se trpaju i stvari koje realno ne drze vodu i da bi mogli samo izgubiti kredibilnost kod sire javnosti. Nisu samo "internet radnici" nezadovoljni nametima koje btw po prvi put neko trazi od njih i ako svi na ovaj nacin krenu kukati na kraju ce svi dobiti jedan veliki sipak.
Dakle kukanje da, ali opravdano, objektivno i smisleno, a ne populisticki.
- 512MB
#1904 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Najbolji je ovaj gore sto kaze "raja potrosila lovu, kako ce platit porez retroaktivno"
Sa poreznom sam se jednim zakacio i od tad ga placam unaprijed sve pjevajuci
- Hellas
#1905 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ovdje kazu obrt moze izvoziti. Jel ovo vazi samo ovamo u RS ili cijelu Bosnu?PeroVelikiZdero wrote:koliko ja znam nisam ni mogao imati registriran obrt jer nasa glupa drzava ne dopusta obrtu da bude izvoznik.
https://kontoprom.com/?strana=DOOiliSP
edit:
Izgleda obrt moze izvoziti i porez je onda dok ne predjes 50k godisnje samo 2%.
Last edited by Hellas on 25/07/2018 01:42, edited 1 time in total.
- freelancerusk
#1906 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Hellas wrote:Ovdje kazu obrt moze izvoziti. Jel ovo vazi samo za RS ili cijelu Bosnu?PeroVelikiZdero wrote:koliko ja znam nisam ni mogao imati registriran obrt jer nasa glupa drzava ne dopusta obrtu da bude izvoznik.
https://kontoprom.com/?strana=DOOiliSP
edit:
Izgleda obrt moze izvoziti i porez je onda dok ne predjes 50k godisnje samo 2%.
Ima li nešto ovako slično i za Federaciju? Da možemo usporediti.
- Hellas
#1907 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo sad sam pricao sa nekima u RS. Znaci imaju obrt i placaju 2% do 50k plus penziono i zdravstveno na 60% prosjeka plate. Doslovno su samozaposleni.
Ne treba ni fiskalna kasa jer se vode da izvoze uslugu, ni prostor, moze od kuce.
Ne treba ni fiskalna kasa jer se vode da izvoze uslugu, ni prostor, moze od kuce.
- freelancerusk
#1908 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Hellas wrote:Evo sad sam pricao sa nekima u RS. Znaci imaju obrt i placaju 2% do 50k plus penziono i zdravstveno na 60% prosjeka plate. Doslovno su samozaposleni.
Koliko sam sada uspio guglati, treba ti fiskalna kasa, plus ovo moraš računati:
"DOPRINOSI
Izmjenama Zakon o doprinosima stvorena je određena neravnopravnost između SP i DOO. Vlasnici preduzetničkih radnji od 1.1.2016. godine doprinose moraju plaćati na 60% prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodni mjesec. Advokati, notari, inženjeri i nosioci drugih profesionalnih djelatnosti moraju plaćati 100% na prosječnu bruto platu.
Dakle, uvećanje doprinosa se ne odnosi na vlasnike DOO, već samo na vlasnike preduzetničkih radnji. "
Na web stranici Olsobođenja sam pronašao ovu informaciju: "Prosječna bruto plata isplaćena u aprilu u RS-u iznosila je 1.345 KM.", znači da imaš samo doprinosa tu oko 800 KM mjesečno. Možda sam negdje napravio grešku ili nisam baš skontao tekst, ali ovako "na prvu" mi računica tako izgleda, znači isto katastrofa...
- victom
#1909 Re: Porez na dohodak na freelancing?
512MB wrote:Najbolji je ovaj gore sto kaze "raja potrosila lovu, kako ce platit porez retroaktivno"![]()

Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 2 times in total.
- drndalo
#1910 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Koliko ja ovo citam ovih 800 KM ti je tih 60% prosjeka, pabje to osnovica za uplatu doprinosa za osobu...freelancerusk wrote:Hellas wrote:Evo sad sam pricao sa nekima u RS. Znaci imaju obrt i placaju 2% do 50k plus penziono i zdravstveno na 60% prosjeka plate. Doslovno su samozaposleni.
Koliko sam sada uspio guglati, treba ti fiskalna kasa, plus ovo moraš računati:
"DOPRINOSI
Izmjenama Zakon o doprinosima stvorena je određena neravnopravnost između SP i DOO. Vlasnici preduzetničkih radnji od 1.1.2016. godine doprinose moraju plaćati na 60% prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodni mjesec. Advokati, notari, inženjeri i nosioci drugih profesionalnih djelatnosti moraju plaćati 100% na prosječnu bruto platu.
Dakle, uvećanje doprinosa se ne odnosi na vlasnike DOO, već samo na vlasnike preduzetničkih radnji. "
Na web stranici Olsobođenja sam pronašao ovu informaciju: "Prosječna bruto plata isplaćena u aprilu u RS-u iznosila je 1.345 KM.", znači da imaš samo doprinosa tu oko 800 KM mjesečno. Možda sam negdje napravio grešku ili nisam baš skontao tekst, ali ovako "na prvu" mi računica tako izgleda, znači isto katastrofa...
-
KIseljak12
#1911 Re: Porez na dohodak na freelancing?
danke österreich512MB wrote:Najbolji je ovaj gore sto kaze "raja potrosila lovu, kako ce platit porez retroaktivno"![]()
- TheHound
#1912 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako mozes dokazati da je to refund nece ti niko to smatrati prihodom. Hajmo sad svi izmisljati neke teorije zavjere, lupati sta nam padne na pamet a nismo se potrudili ni clanke da procitamo a kamo li zakon.sarajlija120 wrote:Znači ako kupim nešto ONLINE pa mi oni odrade REFUND zbog XY razloga to ovi smatraju PRIHODOM ...
Treba vidjeti koje su to face iz Porezne i kojoj stranci pripadaju da se to adekvatno kazni sada na izborima.
- Haris.ba
#1913 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Imaš uplatu sa xy sa nekim opisom, ili šifrom. I imaš povrat uplate onome ko je uplatio u nekom razumnom vremenskom periodu. Neće ti niko to shvatati kao dohodak. Ako možeš dokazati naravno transakcijskim listovima.
Druga je stvar što ta aktivnost ima obilježja nelegalne aktivnosti. Jer mislim da promet 120.000,00 za tri godine, a da se ne radi o nekoliko veoma skupih stvari nikako ne potpada u prodaju osobnih stvari. Ali, poreznoj je preče opucati porez, nego ganjati legalnost poslovanja.
Druga je stvar što ta aktivnost ima obilježja nelegalne aktivnosti. Jer mislim da promet 120.000,00 za tri godine, a da se ne radi o nekoliko veoma skupih stvari nikako ne potpada u prodaju osobnih stvari. Ali, poreznoj je preče opucati porez, nego ganjati legalnost poslovanja.
- ExNihilo
#1914 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jarane, 40k profita za 3 godine je prosječno 1.100 KM mjesečno. Fina para.
Ljudi kičmu odvale za 400 maraka. I plate porez.
Ima svega na ovoj temi.
Ima svega na ovoj temi.
-
PeroVelikiZdero
#1915 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja sam probao otvoriti obrt, ali ne daju da se otvori jer obrt ne moze izvoziti.Haris.ba wrote:Imaš uplatu sa xy sa nekim opisom, ili šifrom. I imaš povrat uplate onome ko je uplatio u nekom razumnom vremenskom periodu. Neće ti niko to shvatati kao dohodak. Ako možeš dokazati naravno transakcijskim listovima.
Nemam ja nista protiv placanja poreza, platit cu ali kako platiti kad mi ne omogucavaju da ista otvorim por obrt.
Jesam li ja kriv, pokusas legalno nedaju ti
-
PeroVelikiZdero
#1916 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nemam ja nista protiv placanja poreza, platit cu ali kako platiti kad mi ne omogucavaju da ista otvorim por obrt jer ne moze obrt izvoziti.ExNihilo wrote:Jarane, 40k profita za 3 godine je prosječno 1.100 KM mjesečno. Fina para.
Ima svega na ovoj temi.
Jesam li ja kriv, pokusas legalno nedaju ti, pokusas nelegalno i onda te smatraju kriminalcem.
Evo ja cu odmah sutra otvoriti obrt, ali nedaju mi
-
AmirBaa
#1917 Re: Porez na dohodak na freelancing?
fina para? pogledaj koliko prijavljeni developeri zaradjuju u sarajevu, od 1500 KM pa nadalje nakon svega sto ode drzavi. Odbije im se porez od tih 400 KM je li ?ExNihilo wrote:Jarane, 40k profita za 3 godine je prosječno 1.100 KM mjesečno. Fina para.
Ima svega na ovoj temi.
-
l33t
#1918 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A ima i onih koji uzmu 400 maraka i ne plate porez jer dobiju na ruke. A ima onih koji zarade bogapitajkako više od 1.100 maraka i ne plate porez. Ima onih koji sjede u parlamentu i skupštinama i dobijaju razno razne beneficije za glasanje i izgovaranje (ZA,PROTIV,SUzDrzan).ExNihilo wrote:Jarane, 40k profita za 3 godine je prosječno 1.100 KM mjesečno. Fina para.
Ima svega na ovoj temi.
Ima onih koji perupare prave trzne centre i zgrade i ne placaju porez.
I onda ne valja sto bilo kakav freelancer ili ljudi koji kupuju/prodaju online nisu platili porez
Slazem se, bas ima svega na ovoj temi
- ExNihilo
#1919 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nisam siguran šta želiš reći?AmirBaa wrote:fina para? pogledaj koliko prijavljeni developeri zaradjuju u sarajevu, od 1500 KM pa nadalje nakon svega sto ode drzavi. Odbije im se porez od tih 400 KM je li ?ExNihilo wrote:Jarane, 40k profita za 3 godine je prosječno 1.100 KM mjesečno. Fina para.
Ima svega na ovoj temi.![]()
![]()
- kica
#1920 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U pripremi je novi zakon o obrtu FBiH trebao bi biti nekad nakon godisnjih odmora nasih vrijednih politicara, znaci mozda pocetkom 2019
-
AmirBaa
#1921 Re: Porez na dohodak na freelancing?
da se freelanceri zele predstaviti kao ljudi koji obrcu neke ogromne pare pa jadna drzava u velikom minusu zbog njih.ExNihilo wrote:Nisam siguran šta želiš reći?AmirBaa wrote:fina para? pogledaj koliko prijavljeni developeri zaradjuju u sarajevu, od 1500 KM pa nadalje nakon svega sto ode drzavi. Odbije im se porez od tih 400 KM je li ?ExNihilo wrote:Jarane, 40k profita za 3 godine je prosječno 1.100 KM mjesečno. Fina para.
Ima svega na ovoj temi.![]()
![]()
-
bosanka hercegovic
#1922 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Za ugovor o djelu kad je u federaciji i izvršilac i isplatilac,Indigont wrote:Može li neko naći link do tog novog pravilnika po kojem deru i 4% za zdravstveno i datum kad je izašao? Znači to 4% nije postojalo na papiru prije tog pravilnika koji je izašao ove godine?
isplatilac prilikom isplate izvršiocu uplaćuje i doprinose od 6% PIO na teret isplatioca, 4% zdravstvo na teret "osiguranika"
ovo dovje prema Zakonu o doprinosima,
te 10% akontacije porezna na dohodak,
uz priznavanje rashoda u iznosu od 20%
Obzirom da je ljudima iz porezne djelanost kada fizičko lice ne napuštajući fizički BiH radi putem interneta neku kreativu( bez ugovora u većini slučajeva) i dobiva ino prihod po tom osnovu toga, to je naviše "sličilo" na ugovor o djelu, zato su u ovom pravilniku iz aprila 2018, koji je dnosen "zbdrda, sdola" i koji je pomalo knotradikotoran Zakonu o porezu na dohodak koji kaze da kad je ugovor o djelu,
porez i doprinose uplaćuje isplatilac....
propisujući formu obrasca AMS zaboravili su staviti kolonu rashoda od 20%,
na štetu poreznih obveznika( iako na to imaju pravo, zato porezne kon. kuće kazu da kad se bude popunjavao obrazac da se u stratu odbije ti 20%)
Nadalje, Zakon o doprinosima kaze da ovo 4% zdravstva kada je ugovor o djelu ide na teret "osiguranika", freelenacer nije nikakav osiguranik, ako nije prijavljen ne biro, jer prema Zakonu o zdravstvenom osigurnanju OSIGURANIK je lice koje ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje...tako da je svaki daljnji komentar suvišan......o
Istorija je pokazala da su mladi ljudi, studenti su najproegesivniji dio , koji mogu da minjenjaju društvo....jer pred njima je budućnost...zato vrijeme je da se organizujete i zaštite svoja prava....i krojite društvo u kojem želite da vi i vaša djeca sutra živite po vašoj mjeri...možda je krajnje vrijeme zato...jer sve nam je otislo u pm
Last edited by bosanka hercegovic on 25/07/2018 10:37, edited 2 times in total.
- ExNihilo
#1923 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kao što rekoh, i kao što je vidljivo iz teme, ima svega. Onih koji peživljavaju od lancerskih para i onih koji zarađuju stotine hiljada.AmirBaa wrote:da se freelanceri zele predstaviti kao ljudi koji obrcu neke ogromne pare pa jadna drzava u velikom minusu zbog njih.ExNihilo wrote:Nisam siguran šta želiš reći?AmirBaa wrote: fina para? pogledaj koliko prijavljeni developeri zaradjuju u sarajevu, od 1500 KM pa nadalje nakon svega sto ode drzavi. Odbije im se porez od tih 400 KM je li ?![]()
![]()
-
l33t
#1924 Re: Porez na dohodak na freelancing?
stotine hiljada stecenih svojim radom vs stotine hiljada opranih para samo u Sarajevu na izgradjenim zgradama (investitori mafijasi oprali pare) i onda preprodaju stanove preko agencija ili ih izdaju. to je okej?
- kica
#1925 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mani se prepirke, to su oni kojim je max domet rad na budzet sisi, zavrsili fax na stelu, dobili posao na stelu, pa im krivo ako neko zaradii vise od njih.l33t wrote:stotine hiljada stecenih svojim radom vs stotine hiljada opranih para samo u Sarajevu na izgradjenim zgradama (investitori mafijasi oprali pare) i onda preprodaju stanove preko agencija ili ih izdaju. to je okej?