Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Euridika
Globalna šefica

#1901 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

sekerbay wrote:Euridika, Euridika, Euridika :mrgreen:
Jedne prilike poslanik, s.a.v.s dobrano produžio sedzdu.
Kad su ga pitali zašto, rekao je da mu je sinčić sjeo za vrat pa nije htio da ga skida dok mali sam ne siđe.
Često je klanjao sa unukom u rukama. Spuštao bi ga kad je na sedzdi i ponovo uzimao kad ustaje.
Pa to sam i ja navela ranije (kad sam sa Smrckom diskutovala oko pada koncentracije u namazu, a on govorio da bi ga žena pored njega u safu dekoncentrisala). :D
arzuhal wrote:Šalim se ba, jel to u Kralja Fahda džamiji, o Euridiko? Ja tamo baš ono kad zalutam, odem na namaz...Kako se ova rečenica može višesmisleno shvatiti, tobejarabi...Obično u džamiju idem klanjat da me ljudi vide, a ne što ću biti skoncentrisan..A kod kuće klanjam ono pravo, kad sam skoncetrisan :mrgreen:

Slažem se stobom, veći je sevap ne bihuzuriti ikoga nego dolaziti na namaz pa kako bilo :thumbup:
Jest jedan od slučajeva, drugi je bio u Carevoj. :D

@Smrcak
Ne bih voljela da mi muškarac klanja na leđima, ali istini za volju, ne volim ni da mi žena klanja na leđima. :D I ne volim gužvu u safovima, iako je ona poželjna po islamu, odmah me neki srklet obuzme. Plus, kad se raja krene znojiti, pa saginješ glavu na sedždu, pa ... :cry:
Nekad, kad su velike gužve u džamiji u Ramazanu, zna se desiti da žene klanjaju u onim prostorima ispod mahfila, a muškarci se guraju u onom glavnom prostoru, pa sve do vrata - i tad se desi da zadnji muški safovi (ispred vrata) budu između dva ženska ograđena prostora. Ne dodiruju se baš muškarci sa ženama, jer su žene izdignute 10-tak cm iznad njih, ali budu pravo blizu jedni drugima (ovi koji su uz sam rub), i niko nikom ne smeta pri klanjanju.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1902 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Eto sam vam promijenio uvodni post na koji se stalno žalite . Ne znam hoće li sad biti kakvih primjedbi ??
arzuhal

#1903 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
Nurudin wrote:
ExNihilo wrote:Jutros mi nešto naumpade.

Islamska zajednica je, a ne znam da li je to još uvijek slučaj, ranije izbacivala almanah na godišnjoj razini. Uglavnom, u jednom takvom almanahu, koji datira iz 70tih godina prošlog stoljeća, ako me pamćenje služi, bijaše jedan tekst o tome kako je hidžab zapravo primarno proizvod tradicije, pa čak i mode, te da je savremeni koncept hidžaba moguće precizno povezati sa sultanijama.

Nemalo me iznenadilo da je takav tekst objavljen pod plaštom naše IZ. Čini mi se izvjesnim da to danas ne bi bilo moguće.
Jel to u "Glasniku" bilo ?
Može biti, samo bih se zakleo da je nosilo naziv "Almanah". :D Međutim, čitao sam to prije nekih 14 godina, tako da je pamćenje varljivo.
"Glasnik" garant. Možda i "Takvim". Oni su tada izlazili sa Titovom slikom na trećoj stranici :mrgreen: Čini mi se da bi danas bilo nemoguće da izlaze s Brozovom slikom :mrgreen:
ExNihilo

#1904 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ExNihilo »

Da, Takvim je u pitanju.

Šta hoćeš reći ovim za Tita?
Idemedosumom

#1905 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Moslemi ga ne vole
arzuhal

#1906 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:Da, Takvim je u pitanju.

Nije mi namjera da govorim protiv Tita, nego mi je ta "obavezna" slika koju su isticali simbolična i za sadržaje koji su se tada objavljivali i promovisali. Pa možda i taj o hidžabu, njegovom smislu, utemeljenju i sl.
ExNihilo

#1907 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:

Nije mi namjera da govorim protiv Tita, nego mi je ta "obavezna" slika koju su isticali simbolična i za sadržaje koji su se tada objavljivali i promovisali. Pa možda i taj o hidžabu, njegovom smislu, utemeljenju i sl.
Pa da, to sam želio da pojasniš. Naime, svi muslimani s kojima sa razgovarao o ovom tekstu bili su stava da je isti objavljen pod dirigentskom palicom partije.

Nije nemoguće, ali se onda postavlja pitanje koliko je IZ zaista bila nezavisna, kako često vole isticati.

Volio bih da se sjećam autora teksta.
arzuhal

#1908 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:

Pa da, to sam želio da pojasniš. Naime, svi muslimani s kojima sa razgovarao o ovom tekstu bili su stava da je isti objavljen pod dirigentskom palicom partije.

Nije nemoguće, ali se onda postavlja pitanje koliko je IZ zaista bila nezavisna, kako često vole isticati.

Volio bih da se sjećam autora teksta.
IZ, tada IVZ, je bila u puno boljoj situaciji tokom SFRJ nego tokom Kraljevine Jugoslavije. Nakon rata IVZ nije dobila nekakvo posebno mjesto u društvu, al' su zato i svi drugi, poglavito SPC, dobili po ušima i svedeni su na nivo IVZ :mrgreen:
A kasnije se, vremenom, situacijia popravljala po pitanju mnogih stvari (publikacije, otvaranje Fakulteta, itd)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1909 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mk ultra »

pussysmoke wrote:Ne samo u islamu, žena je svakako ponižena. A trebala bi biti na samom vrhu ljestvice poštovanja.
Image
zagortenej

#1910 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by zagortenej »

to je kao onaj predgovor koji je napisao S. Grozdanić za prevod Kur'ana od Besima Korkuta:
Tekst Kur'ana predstavlja zbirku propovjedi i govora jedne krupne istorijske ličnosti koja je obilježila epohu, vizionara koji je vidio unaprijed više i dalje od drugih, mislioca koji je pronikao u najtamnije dubine duha svog naroda i to ne samo u svojoj savremenosti nego i u prošlosti mnogih generacija i mutnih, mitskih ciklusa arapskog i uopšte semitskog postojanja, vođe i političara koji je pokrenuo zapretane energije jednog vitalnog življa, čovjeka koji je snagom svog poniranja u stvarnost otkrio i prihvatio njen socijalni i kulturni izazov.“
arzuhal

#1911 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:to je kao onaj predgovor koji je napisao S. Grozdanić za prevod Kur'ana od Besima Korkuta:
Tekst Kur'ana predstavlja zbirku propovjedi i govora jedne krupne istorijske ličnosti koja je obilježila epohu, vizionara koji je vidio unaprijed više i dalje od drugih, mislioca koji je pronikao u najtamnije dubine duha svog naroda i to ne samo u svojoj savremenosti nego i u prošlosti mnogih generacija i mutnih, mitskih ciklusa arapskog i uopšte semitskog postojanja, vođe i političara koji je pokrenuo zapretane energije jednog vitalnog življa, čovjeka koji je snagom svog poniranja u stvarnost otkrio i prihvatio njen socijalni i kulturni izazov.“
Bravo, Sulejman Grozdanić, kao orijentalista, lijepo je izrazio taj neki zvanični stav radničke klase i poštene inteligencije spram porijekla Kur'ana :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1912 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

MaD_ProfessoR wrote: Samo sam htio istaknuti da je i osviješteni, društveno/rodno korektni Zapad u skoro istom limbu kao i islamsko društvo, samo polaze od drugačijeg narativa.
Zapravo nisam htio samo to, već možda i čuti mišljenje drugih o ovoj vijesti, i kako ona utiče, ili kako može utjecati na položaj žena na Zapadu.
Ali ako smeta moderaciji, molim neka se pobriše post.
Nategnuta ti je paralela.
Smeta.
Obrisan.
arzuhal

#1913 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

MaD_ProfessoR wrote:
Bloo wrote:
MaD_ProfessoR wrote:Pozdrav svima.

Što mislite o ovome?

Može li se povući kakva komparativna paralela između ovoga (i sličnih slučajeva) sa položajem žena u islamskom društvu?
Može, ako ljudi pročitaju dalje od naslova.

A pošto neće, toplo savjetujem da konverzacija sa tematikom maloljetnica, seksa, islama i znate kako već te ide taj drill se ne ukazuje u bilo kojem obliku.
Samo sam htio istaknuti da je i osviješteni, društveno/rodno korektni Zapad u skoro istom limbu kao i islamsko društvo, samo polaze od drugačijeg narativa.
Zapravo nisam htio samo to, već možda i čuti mišljenje drugih o ovoj vijesti, i kako ona utiče, ili kako može utjecati na položaj žena na Zapadu.
Pajzvam, lik otvorio temu još u novembru:

http://forum.klix.ba/francuska-mijenja- ... 48454.html
arzuhal

#1914 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
MaD_ProfessoR wrote: Samo sam htio istaknuti da je i osviješteni, društveno/rodno korektni Zapad u skoro istom limbu kao i islamsko društvo, samo polaze od drugačijeg narativa.
Nategnuta ti je paralela.
Smeta.
Obrisan.
A ja u međuvremenu kvotah...Izbriši i ovo što sam ja okačio, pardoniram...
ExNihilo

#1915 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ExNihilo »

zagortenej wrote:to je kao onaj predgovor koji je napisao S. Grozdanić za prevod Kur'ana od Besima Korkuta:
Eh, ovaj citat me podsjeti da sam u Takvimu, također, čitao tekst koji je hadise o Muhamedovoj fizičkoj pojavi dok bi primao objavu (zacrvenio bi se, ispuštao zvukove nalik zujanju pčela i sl.) tumačio kao moguće simptom šizofrenije.

Hipoteza o Muhamedovoj šizofreniji ponovljena je nebrojeno puta, uostalom kao i hipoteza o kulturoloških korijenima hidžaba, ali mi je svojevremeno iznimno čudno bilo naći takve hipoteze u zvaničnim glasilima IZ.
MaD_ProfessoR

#1916 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MaD_ProfessoR »

super ste :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#1917 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
A ja u međuvremenu kvotah...Izbriši i ovo što sam ja okačio, pardoniram...
Nema potrebe, taman mu je dat uvid da postoji tema na kojoj može da se osvrne i na tu željenu dimenziju odluke.
MaD_ProfessoR

#1918 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MaD_ProfessoR »

[/quote]

http://forum.klix.ba/francuska-mijenja- ... 48454.html[/quote]

i to treba biti razlog da se obriše moj post? super ste ekipa
arzuhal

#1919 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
Eh, ovaj citat me podsjeti da sam u Takvimu, također, čitao tekst koji je hadise o Muhamedovoj fizičkoj pojavi dok bi primao objavu (zacrvenio bi se, ispuštao zvukove nalik zujanju pčela i sl.) tumačio kao moguće simptom šizofrenije.

Hipoteza o Muhamedovoj šizofreniji ponovljena je nebrojeno puta, uostalom kao i hipoteza o kulturoloških korijenima hidžaba, ali mi je svojevremeno iznimno čudno bilo naći takve hipoteze u zvaničnim glasilima IZ.
Pa država, Partija, UDBA...IZ je bila podržana sa raznih strana da ideološki ne zaluta :mrgreen:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1920 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

ExNihilo wrote:

Zar nije bila riječ o epilepsiji ?
arzuhal

#1921 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

MaD_ProfessoR wrote:

Eno, ostao je post.
ExNihilo

#1922 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ExNihilo »

Nurudin wrote:
ExNihilo wrote:

Zar nije bila riječ o epilepsiji ?
Ponekad se spominje epilepsija, a ponekad šizofrenija. U pravu si da je češće epilepsija, ali epilepsija ne može objasniti viđenje krilatih anđela. :D
MaD_ProfessoR

#1923 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MaD_ProfessoR »

arzuhal wrote:
MaD_ProfessoR wrote:

Eno, ostao je post.
Hvala i na tome, ali malo ste mi ubili želju za ikakvom komunikacijom i dijalogom. Svako dobro i uživajte u moderaciji :)
Bloo
Globalna šefica

#1924 -mod comment -

Post by Bloo »

MaD_ProfessoR wrote:

Da li si pročitao uvodni post ove teme?
Razumiješ li naslov teme?

Ulijećeš ovdje i daješ link i tek nakon što sam reagovala, pozivaš da se neko eto očituje gede i unatoč ove odluke, te kako se ona na nekoj )tek treba da otkrijemo) nivou, veže sa položajem žene u islamu.

Razlog brisanja je što postoje ili su postojale slične teme gdje se o takvim stvarima moglo raspravljati. Većina je zaključana. Šta misliš zbog čega?

Ova tema je skoro uspjela da poprimi neke obrise civilizovane komunikacije i smatram da otvaranje pandorine kutije (opet) o maloljetnom seksu i islamu nam ne treba u ovom momentu.

Sve ostale primjedbe i konstruktivne kritike možeš mi poslati na pp.
arzuhal

#1925 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
Nurudin wrote: Zar nije bila riječ o epilepsiji ?
Ponekad se spominje epilepsija, a ponekad šizofrenija. U pravu si da je češće epilepsija, ali epilepsija ne može objasniti viđenje krilatih anđela. :D
Šta vele, piši mu oboje!
Post Reply