almir90 wrote:
- Što se tiče prvog dijela, ne bih se složio da je sve u marketingu, ima tu još mnogo čega. Ali da je važan dio poslovanja, to svakako jeste. Adam Smith je zapravo prvi krenuo o tome kako se svako treba specijalizirati da određene stvari u životu, i da je to najbolji put do uspjeha.
Amerika je krenula sa otvorenim tržištem jer su izračunali da će spavašavajući nazor postojeća radna mjesta, positići veći gubitak u drugim granama, i da bi posljedice mogle biti katastrofalne. Pa su odradili istraživanje koliko novih radnih mjesta se može na tržištu kreirati ako puste da određen dio postojećih propadne, najviše onih u industrijskoj proizvodnji.
Sve dalje što je se dešavalo je zapravo splet svega toga, i svih odluka donešenih u to vrijeme.
- Što se tiče drugog dijela, ni ja ne vjerujem da će kriptovalute zamijeniti postojeće; digitalizacija jeste neizbježna, ali mislim da će to ostati većinski na trenutnim monetarnim valutama. A ukoliko bi, nekim slučajom, i postao glavna valuta; baš misliš da bi ostao u određenim količinama, i da se ne bi pravio "iz ničega", kao što je slučaj sa trenutnim novcem?
Ne funkcioniše ekonomija tako da kupuješ samo ono što ti je nužno neophodno.
Pa upravo sam poprilicno opsirno objasnila da ekonomija NE funkcionise tako da kupujes samo ono sto je nuzno potrebno vec i ono sto vec imas il ti na kraju krajeva ne treba.
Naravno da nije sve do marketinga, ima tu jos i plansko slabljenje kvalitete odredjenog proizvoda da bi krace trajao i morao se kupiti relativno brzo ponovo, pa planska proizvodnja proizvoda za koje svako malo moras kupovati druge proizvode da bi ti prvi funkcionisali i jos mnostvo ostalih stvari.
Nisam sigurna da smo se najbolje razumjeli, al nema veze. Nebitno je svakako. Ometamo ljude dok prate ovu svoju kladionicu.
Lijep pozdrav.