Vrlo dobar presjek stanja i argumentovan stav. Slažem se sa dosta toga, pojedini od mržnje prema muslimanima (nema to veze primarno sa Arapima) će izvaliti i najveću glupost samo da ocrne Arape a istog su vidjeli samo na televiziji. Evo recimo jedan forumaš kaže Arap parkirao auto na trotoaru a ne vidi kada naši seljaci i primitivci ostave auto kod vječne vatre i lagano se odšetaju na kafu.Pilaw_Pavlaka wrote:Vi Bosnjaci iz BiH ste zarobljeni u prostoru i vremenu. Tek odnedavno mozete i da putujete slobodno tako da i neshvatate kako moderne uspjesne ekonomije funkcionisu. Najuspjesnije ekonomije na zapadu su one koje prodaju vrhunske usluge. Proizvodnja se ostavlja za siromasne zemlje a teska industrija za one najsiromasnije poput Indije, Kine, ANgole, Bangladesha.
Kao sto neko rece, Yugoslavija nije konkurisala vec su se poslovi ugovarali politickim dogovorima izmedju Tita, Gadafija, Nasera i sta ja znam koga vec ne u raznoraznim socijalistickim vukojebinama. To nije imalo nikakve veze sa konkurentnoscu vec je to bila cista politika. Danas ne postoje vise komunisticke zemlje. Jedna kina je 100% kapitaslisticka i Rusija isto.
Postoji samo jedna grana u BH ekonomiji gdje postoji interes stranih drzava da pokrenu ozbiljnu proizvodnju neovisno od trzista a to je vojna industrija BiH. To rade muslimankse zemlje: Pakistan, SA, Turska, Qatar, Emirati, Malezija zajedno sa USA. Tu znaci na bazi stoji intteres da se Bosnjaci kao muslimani dugorocno odrze na tom podruciju i da budu politicki faktor a to je samo moguce ako se ima pokrica, u krajnosti, i u realnoj vojnoj moci. To je jedina grana privrede iza koje stoji politika a vojna industrija je na svijetu jedina iza koje jos uvijek svugdje ima politicki elemenat. U svim drugim granama postoji samo trziste. Ja kada kupim dionice na berzi se nadam da ce to i drugi ljudi posle moje kupovine kupiti jer je to jedini nacin da cijena raste. Ako posle moje kupovine dionice vise ima onih koji dionicu prodaju onda ce cijena padati i ja cu izgubiti na toj dionici. To je baza cijele globalne ekonomije i nema nikakvih visih tajni.
Arapi trenuto grade jedan cijeli grad "Beograd na vodi" sa najvecom dzamijom u evropi u Beogradu. Vucic u svim emisijama i talk showowima uvijek upravo taj Beograd na vodi istice kao svoj najveci uspjeh. Zasto njima ne smeta ta ogromna Arapska investicija? Oni su bili sluge muslimana 500 godina i ako bi nekome trebalo smetati onda su to Srbi. Ali nemaju izlaza i prihvataju taj koncept razvitka jer ovo je 21. vijek. To su cak i Srbi shvatili.
Bosnjaci su kandidati da ove arape protjeraju iz BiH. Mislim da nema naroda u evropi koji je vise dezorijentisan i ubijen u mozak od Bosnjaka. Kao sto je Mesa Selimovic rekao; oni neznaju sta je jihov interes cak ni kada je to vrlo ocigledno. To su kompleksi.
Slusam onog Muhameda Filipovica. U emisiji posteno. Kaze mu kolega:"Zasto u Austriji imamo 80.000 arapskih turista samo u jednom gradu svake godine?" , zasto svicarska ima 15% arapa a Njemacka i Francuska po 20% muslimana. Kako njima to ne smeta. Kak one smeta Srbiji? A na to kaze Muhamed Filipovic:"Nijemci nisu muslimani".![]()
Znaci Bosnjacima bi to trebalo smetati zato sto su muslimani. Bosnjaci su ocigledno degeni koji ce se nakon dolaska 50.000 arapa kao turista ili 100.000 ; odreci svog shvatanja islama i postati vehabije. To je bas super. Znaci da tom narodu svakako nema spasa ako najuvazeniji akademik ima takvo misljenje o Bosnjacima.
Arapi u BiH, dobro ili lose?
- Drvosjeca iz Dejcica
#1901 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
-
Bodkin
#1902 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ma vidio bi vristanja da rusi grade po rs-ukamberovica polje wrote:Da ali Nijemci ne dolaze ovdje gradit a to ti nešto govori...Pilaw_Pavlaka wrote: Ali i sam znas da to malo jeste slucaj. U svemu je zavjera po vamo. I kada bi Nijemci dosli da tu grade opet bi bila zavjera neka.
-
Pilaw_Pavlaka
#1903 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
A kako ce te postati uredjena drzava? Znaci razvijene zemlje su postale razvijene preko noci. Hop i eto razvitka. Nije to ni slucajno bio proces razvitka ekonomskog, socijalnog...malo po malo dok nisu dosli na neki nivo?kamberovica polje wrote: Da smo nesigurno i neregulisano tržište prepuno korumpiranih šupaka koji bi i vlastitu mater prodali za šaku dolara a kamoli osjetljivo zemljište...dakle raj za poštenu "braću" Arape.
Vi se sigurno necete razviti na taj nacin sto cete pusiti Drinu i ispijati kafice po cijeli dan i kladiti ce u kladionicama. Tako moze proci i 30 godina jos i opet cete biti na istom mjestu. Jedini nacin da se razvijete je da se pokrene ekonomija. Pa neka arapi naprave hotele cak i na nelegalan nacin i neka se pokrenu ti mega projekti na bilo koji nacin; to je opet bolje nego nikakav razvitak.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1904 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Dolaze itekako! Prije dva mjeseca je mislim u Der Spiegel-u bio članak o BiH kao zemlji gdje investitori mogu zaraditi dosta novca, govorili su između ostalog o svim nedostacima ali i o prednosti...vrlo pozitivan i afirmativan tekst o BIH...uglavnom o F.BiH. Malo iza toga delegacija VW je u F.BiH obišla oko 250 privrednika i sklopila ugovore o proizvodnji dijelova za VW...to je recimo u medijima slabo pokrivena i vrlo šturo. Da je recimo to bio slučaj u RS-u Mile bi od toga napravio senzaciju i pričao kako je to dokaz da je RS bolji dio BiH. Ako nađem taj članak postavim ga.kamberovica polje wrote:Da ali Nijemci ne dolaze ovdje gradit a to ti nešto govori...Pilaw_Pavlaka wrote: Ali i sam znas da to malo jeste slucaj. U svemu je zavjera po vamo. I kada bi Nijemci dosli da tu grade opet bi bila zavjera neka.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1905 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Evo koga interesuje i ko zna Njemački može pročitati.
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/i ... 03943.html
Evo o VW delegaciji...
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/i ... 03943.html
Slobodan prevod: U Bosni se da zaraditi dobar novac!In Bosnien lässt sich gutes Geld verdienen
Evo o VW delegaciji...
https://www.klix.ba/biznis/privreda/vw- ... /161130060VW traži kompanije u BiH za proizvodnju autodijelova: Tri firme već potpisale ugovor
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 31/12/2016 14:11, edited 1 time in total.
-
aratet
#1906 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pawlaka, argumenti su ti nikakvi.
Pricas o onom gradu kod Trnova kao da je vec gotov a da to nije jedan od onih projekata kojima nam se mazu oci.
U Srbiji se najavljuju megalomanski projekti, od kojih nema nista, Vucic kad god nema sta pametnu uraditi pocne pricati o Beogradu na vodi i arapskim investitorima.
Pricas o onom gradu kod Trnova kao da je vec gotov a da to nije jedan od onih projekata kojima nam se mazu oci.
U Srbiji se najavljuju megalomanski projekti, od kojih nema nista, Vucic kad god nema sta pametnu uraditi pocne pricati o Beogradu na vodi i arapskim investitorima.
- kamberovica polje
#1907 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Da da tekstovi i plastični poklopci za VW pepeljare...jebeni primjeri investicija iz Njemačke nema šta.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Dolaze itekako! Prije dva mjeseca je mislim u Der Spiegel-u bio članak o BiH kao zemlji gdje investitori mogu zaraditi dosta novca, govorili su između ostalog o svim nedostacima ali i o prednosti...vrlo pozitivan i afirmativan tekst o BIH...uglavnom o F.BiH. Malo iza toga delegacija VW je u F.BiH obišla oko 250 privrednika i sklopila ugovore o proizvodnji dijelova za VW...to je recimo u medijima slabo pokrivena i vrlo šturo. Da je recimo to bio slučaj u RS-u Mile bi od toga napravio senzaciju i pričao kako je to dokaz da je RS bolji dio BiH. Ako nađem taj članak postavim ga.
Pa sigurno ne manijakalnom prodajom guzice najpotkovanijem kupcu i poslije plakanjem kad shvatimo da nam je više od pola države kupljeno za siću i da smo postali tuđe kurve koje se preprodaju po hiru. Tvoj problem a i problem još mnogih na ovoj temi je taj što bi vi sve na ho ruk...prodaj daj i iznajmi a poslije ćemo razmišljat o posljedicama i onda meni pričaš kako ja hoću napredak preko noći, daj nemoj me zajebavat.Pilaw_Pavlaka wrote: Da smo nesigurno i neregulisano tržište prepuno korumpiranih šupaka koji bi i vlastitu mater prodali za šaku dolara a kamoli osjetljivo zemljište...dakle raj za poštenu "braću" Arape.
A kako ce te postati uredjena drzava? Znaci razvijene zemlje su postale razvijene preko noci. Hop i eto razvitka. Nije to ni slucajno bio proces razvitka ekonomskog, socijalnog...malo po malo dok nisu dosli na neki nivo?
Vi se sigurno necete razviti na taj nacin sto cete pusiti Drinu i ispijati kafice po cijeli dan i kladiti ce u kladionicama. Tako moze proci i 30 godina jos i opet cete biti na istom mjestu. Jedini nacin da se razvijete je da se pokrene ekonomija. Pa neka arapi naprave hotele cak i na nelegalan nacin i neka se pokrenu ti mega projekti na bilo koji nacin; to je opet bolje nego nikakav razvitak.
Last edited by kamberovica polje on 31/12/2016 14:13, edited 2 times in total.
-
smijesni_ste
#1908 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Spiegel je takodjer pisao o BiH kao produženoj ruci ISIL-a u Evropi ili tako nešto 
- Drvosjeca iz Dejcica
#1909 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ovo je ipak pisao Franfurter Algemeine a ne Spiegel, do mene je. Ma te gluposti neću ni da komentarišem.smijesni_ste wrote:Spiegel je takodjer pisao o BiH kao produženoj ruci ISIL-a u Evropi ili tako nešto
-
Pilaw_Pavlaka
#1910 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pa kako ces ti meni zabraniti da prodam svoju zemlju Arapu? I kako ces potom zabraniti da arap na svojoj zemlji; koja je postala njegovo privatno vlasnistvo, izgradi hotel, grad , tobogane ili vila naselje?kamberovica polje wrote: Pa sigurno ne manijakalnom prodajom guzice najpotkovanijem kupcu i poslije plakanjem kad shvatimo da nam je više od pola države kupljeno za siću i da smo postali tuđe kurve koje se preprodaju po hiru. Tvoj problem a i problem još mnogih na ovoj temi je taj što bi vi sve na ho ruk...prodaj daj i iznajmi a poslije ćemo razmišljat o posljedicama i onda meni pričaš kako ja hoću napredak preko noći, daj nemoj me zajebavat.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1911 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pročitaj tekst u Frankfurter Algemeine, postavio sam ti originalan tekst, pa onda pričaj. Ovako ne znaš gdje si šupalj, ispadaš lakrdijaš.kamberovica polje wrote:Da da tekstovi i plastični poklopci za VW pepeljare...jebeni primjeri investicija iz Njemačke nema šta.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Dolaze itekako! Prije dva mjeseca je mislim u Der Spiegel-u bio članak o BiH kao zemlji gdje investitori mogu zaraditi dosta novca, govorili su između ostalog o svim nedostacima ali i o prednosti...vrlo pozitivan i afirmativan tekst o BIH...uglavnom o F.BiH. Malo iza toga delegacija VW je u F.BiH obišla oko 250 privrednika i sklopila ugovore o proizvodnji dijelova za VW...to je recimo u medijima slabo pokrivena i vrlo šturo. Da je recimo to bio slučaj u RS-u Mile bi od toga napravio senzaciju i pričao kako je to dokaz da je RS bolji dio BiH. Ako nađem taj članak postavim ga.
-
PM72
#1912 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Svako ko misli da će arapi uložiti milijarde u fantomski grad kod Trnova nije zdrave glave.Vrhunac njihovog ulaganja je kakav tržni centar gdje opale kiriju ne bi li im se investicija vratila za par godina kršeći sve zakone i običaje.
-
Pilaw_Pavlaka
#1913 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Znaci postavili su kamen temeljac radi zavjere... ?PM72 wrote:Svako ko misli da će arapi uložiti milijarde u fantomski grad kod Trnova nije zdrave glave.Vrhunac njihovog ulaganja je kakav tržni centar gdje opale kiriju ne bi li im se investicija vratila za par godina kršeći sve zakone i običaje.
Bemu misha; sve same zavjere u BiH. Svako hoce da vs nekako zahebe. Kolko znam i za onaj SCC i BBI je se govorilo da su to zavjere.
- kamberovica polje
#1914 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ja ni ne govorim o pojedinčanoj prodaji nekretnina nego o sistematskoj ilegalnoj prodaji zemljišta koja se aminuje na malo višoj razini od privatne. Dokaz je ono krme od načelnika Ilidže koji si je do sad par generacija obezbjedio an izdavanju dozvola sumnjivim investitorima.Pilaw_Pavlaka wrote:Pa kako ces ti meni zabraniti da prodam svoju zemlju Arapu? I kako ces potom zabraniti da arap na svojoj zemlji; koja je postala njegovo privatno vlasnistvo, izgradi hotel, grad , tobogane ili vila naselje?kamberovica polje wrote: Pa sigurno ne manijakalnom prodajom guzice najpotkovanijem kupcu i poslije plakanjem kad shvatimo da nam je više od pola države kupljeno za siću i da smo postali tuđe kurve koje se preprodaju po hiru. Tvoj problem a i problem još mnogih na ovoj temi je taj što bi vi sve na ho ruk...prodaj daj i iznajmi a poslije ćemo razmišljat o posljedicama i onda meni pričaš kako ja hoću napredak preko noći, daj nemoj me zajebavat.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1915 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Zakon nigdje, barem ne u liberalnim demokratijama, ne određuje koliku cijenu po kvadratu ili najma će odrediti investitor. To je pitanje ponude i potražnje i ništa više.PM72 wrote:Svako ko misli da će arapi uložiti milijarde u fantomski grad kod Trnova nije zdrave glave.Vrhunac njihovog ulaganja je kakav tržni centar gdje opale kiriju ne bi li im se investicija vratila za par godina kršeći sve zakone i običaje.
-
Pilaw_Pavlaka
#1916 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
I ti sumnivi investitori sta ce vam oni raditi? Pobiti vas ili sta? Objasnite malo. Kako moze postojati sumnjivi investitor? Hoce li uzgajati drogu na toj zemlji? Sta ce oni sumnjivo tu raditi.kamberovica polje wrote:Ja ni ne govorim o pojedinčanoj prodaji nekretnina nego o sistematskoj ilegalnoj prodaji zemljišta koja se aminuje na malo višoj razini od privatne. Dokaz je ono krme od načelnika Ilidže koji si je do sad par generacija obezbjedio an izdavanju dozvola sumnjivim investitorima.Pilaw_Pavlaka wrote:Pa kako ces ti meni zabraniti da prodam svoju zemlju Arapu? I kako ces potom zabraniti da arap na svojoj zemlji; koja je postala njegovo privatno vlasnistvo, izgradi hotel, grad , tobogane ili vila naselje?kamberovica polje wrote: Pa sigurno ne manijakalnom prodajom guzice najpotkovanijem kupcu i poslije plakanjem kad shvatimo da nam je više od pola države kupljeno za siću i da smo postali tuđe kurve koje se preprodaju po hiru. Tvoj problem a i problem još mnogih na ovoj temi je taj što bi vi sve na ho ruk...prodaj daj i iznajmi a poslije ćemo razmišljat o posljedicama i onda meni pričaš kako ja hoću napredak preko noći, daj nemoj me zajebavat.
-
PM72
#1917 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Postavio je i bivši Reis kamen temeljac na Kovačima za svoj dvorac pa mu ukokaše Gadafija i sve stoji ima...Pilaw_Pavlaka wrote:Znaci postavili su kamen temeljac radi zavjere... ?PM72 wrote:Svako ko misli da će arapi uložiti milijarde u fantomski grad kod Trnova nije zdrave glave.Vrhunac njihovog ulaganja je kakav tržni centar gdje opale kiriju ne bi li im se investicija vratila za par godina kršeći sve zakone i običaje.![]()
Bemu misha; sve same zavjere u BiH. Svako hoce da vs nekako zahebe. Kolko znam i za onaj SCC i BBI je se govorilo da su to zavjere.
Taj grad će biti dovršen kad i Mile završi aerodrom u Trebinju-znači,svalo ima svoje ublehe.
-
Pilaw_Pavlaka
#1918 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Okej vijdijet cemoPM72 wrote:Postavio je i bivši Reis kamen temeljac na Kovačima za svoj dvorac pa mu ukokaše Gadafija i sve stoji ima...Pilaw_Pavlaka wrote:Znaci postavili su kamen temeljac radi zavjere... ?PM72 wrote:Svako ko misli da će arapi uložiti milijarde u fantomski grad kod Trnova nije zdrave glave.Vrhunac njihovog ulaganja je kakav tržni centar gdje opale kiriju ne bi li im se investicija vratila za par godina kršeći sve zakone i običaje.![]()
Taj grad će biti dovršen kad i Mile završi aerodrom u Trebinju-znači,svalo ima svoje ublehe.
-
PM72
#1919 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zakon nigdje, barem ne u liberalnim demokratijama, ne određuje koliku cijenu po kvadratu ili najma će odrediti investitor. To je pitanje ponude i potražnje i ništa više.PM72 wrote:Svako ko misli da će arapi uložiti milijarde u fantomski grad kod Trnova nije zdrave glave.Vrhunac njihovog ulaganja je kakav tržni centar gdje opale kiriju ne bi li im se investicija vratila za par godina kršeći sve zakone i običaje.
U pravu si samo naši ljudi misle da nas arapi nešto plaho gotive i da će nam trpati zlato i eure koliko nam zatreba.pogan je to golema.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1920 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ma to ne zna gdje udara. Ja kažem svako onaj ko se ogriješi o zakone treba da odgovara bez izuzetka. Ko sam ja da brinem o visokoj politici? Svi koji se tale u takvim poslovima prije ili kasnije će završiti kao Radeljaš. Gledati sve Arape kroz tu prizmu je totalna glupost i nonsens, rekao bih da se iza toga krije neki drugi motiv.Pilaw_Pavlaka wrote:I ti sumnivi investitori sta ce vam oni raditi? Pobiti vas ili sta? Objasnite malo. Kako moze postojati sumnjivi investitor? Hoce li uzgajati drogu na toj zemlji? Sta ce oni sumnjivo tu raditi.kamberovica polje wrote: Ja ni ne govorim o pojedinčanoj prodaji nekretnina nego o sistematskoj ilegalnoj prodaji zemljišta koja se aminuje na malo višoj razini od privatne. Dokaz je ono krme od načelnika Ilidže koji si je do sad par generacija obezbjedio an izdavanju dozvola sumnjivim investitorima.
- kamberovica polje
#1921 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ma ne postoje sumnjivi investitori sinko...svi oni nama žele samo prosperitet i visoke plate...njima je na prvom mjestu samo naš dobrobit, prava radnika i naše zdravlje...Profit i izrabljivanje ma kakvi to su teorije zavjere.Pilaw_Pavlaka wrote: I ti sumnivi investitori sta ce vam oni raditi? Pobiti vas ili sta? Objasnite malo. Kako moze postojati sumnjivi investitor? Hoce li uzgajati drogu na toj zemlji? Sta ce oni sumnjivo tu raditi.
-
Pilaw_Pavlaka
#1922 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pa je li te neko tjera da radis za njega? Oni dolaze sa puskom i tjeraju te da radite u njihovim parkovima, vila naseljima, topboganima , hotelima, soping centrima? Kolko ja znam ti mozes tamo da radis a ako negdje drugo mozes raditi za bolju platu onda radi negdje drugo. Niko te netjera.kamberovica polje wrote:Ma ne postoje sumnjivi investitori sinko...svi oni nama žele samo prosperitet i visoke plate...njima je na prvom mjestu samo naš dobrobit, prava radnika i naše zdravlje...Profit i izrabljivanje ma kakvi to su teorije zavjere.Pilaw_Pavlaka wrote: I ti sumnivi investitori sta ce vam oni raditi? Pobiti vas ili sta? Objasnite malo. Kako moze postojati sumnjivi investitor? Hoce li uzgajati drogu na toj zemlji? Sta ce oni sumnjivo tu raditi.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1923 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pa šta očekuješ? Da Arapi dijele na ulici novac samo zato jer smo kao nešto posebno?PM72 wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zakon nigdje, barem ne u liberalnim demokratijama, ne određuje koliku cijenu po kvadratu ili najma će odrediti investitor. To je pitanje ponude i potražnje i ništa više.PM72 wrote:Svako ko misli da će arapi uložiti milijarde u fantomski grad kod Trnova nije zdrave glave.Vrhunac njihovog ulaganja je kakav tržni centar gdje opale kiriju ne bi li im se investicija vratila za par godina kršeći sve zakone i običaje.
U pravu si samo naši ljudi misle da nas arapi nešto plaho gotive i da će nam trpati zlato i eure koliko nam zatreba.pogan je to golema.
-
aratet
#1924 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Radi izbora, da ima onaj koji je bio u svim strankama o cemu pricati narednih 10 izbora.Pilaw_Pavlaka wrote:Znaci postavili su kamen temeljac radi zavjere... ?PM72 wrote:Svako ko misli da će arapi uložiti milijarde u fantomski grad kod Trnova nije zdrave glave.Vrhunac njihovog ulaganja je kakav tržni centar gdje opale kiriju ne bi li im se investicija vratila za par godina kršeći sve zakone i običaje.![]()
-
Pilaw_Pavlaka
#1925 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
aratet wrote:Radi izbora, da ima onaj koji je bio u svim strankama o cemu pricati narednih 10 izbora.Pilaw_Pavlaka wrote:Znaci postavili su kamen temeljac radi zavjere... ?PM72 wrote:Svako ko misli da će arapi uložiti milijarde u fantomski grad kod Trnova nije zdrave glave.Vrhunac njihovog ulaganja je kakav tržni centar gdje opale kiriju ne bi li im se investicija vratila za par godina kršeći sve zakone i običaje.![]()
Znaci opet zavjera... ma ja....