Referendum(i) u RS-u

Locked
asker

#1901 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by asker »

Connaisseur Karlin wrote:
asker wrote:Ubise se da nam otvore oci :-)
Dok je guzana na sigurnom hiljade kilometara od Bosne.
ma,ne nije cilj vama u BiH otvaranje ociju,ali vase ponasanje i reakcije jesu neobicne za posmatrace koji zive van BIH :)
Ma lijepa lutka zabrinuta :kiss:
Lee Stiffdick

#1902 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

Grean wrote:Prica o ratu u danasnje vrijeme je naivna. Mozda ograniceni sukobi da bi se skrenula paznja ali EU nece dozvoliti novo zariste i novi val izbjeglica.

Realnija opcija je politicka izolacija secenionistickih struja i teritorije koju kontrolisu. Turski Kipar je defakto odvojen vec 40 godina ali vazi zabrana ulaganja, ne smije ni jedan avion sletiti na teritoriju tog dijela Kipra, ni jedan brod uploviti u luku bar sto se tice evropskih zemalja. Englez koji je napravio viend kucu na tom dijelu Kipra dobio je masnu kaznu kod kuce i direktivu da srusi objekat dok je u isto vrijeme grcki dio primljen u EU iako nema rjeseno pitanje vanjskih granica sto je presedan.

Znaci sve je do toga koliko je EU spremna braniti integritet BIH i tjerati mak na konac. Ukoliko iskreno stoje iza BiH Srbi nemaju teoretske sanse i ta avantura ce ih debelo kostati. Probosanske snage bi se vise trebale orijentisati na tu diplomatsku varijantu uz pritisak iz prijateljskih zemalja. Naravno nije na odmet praviti pritisak light pripremama u vidu osnivanja rezervnog sastava policije, naoruzavanja i sl. ali ne vjerujem da je nekakav ofanzivni rat u punoj skali dobra opcija prije svega za nas.
Ili obratno.
Paul F.

#1903 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Paul F. »

Connaisseur Karlin wrote: Ne razumijem potrebi Bosanjaka da sacuvaju cijelu BiH,iako vecina ni ne zivi u RS a, oba enteita 25 godina zive odvojenim zivotima!
Možda zato što se ne može podijeliti da svi budu zadovoljni.
Paul F.

#1904 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Paul F. »

Connaisseur Karlin wrote:Bosnjacki politicari su dokazali da nemaju konkretan cilj,a nemaju ni plan B.
Treba da planove po forumu ljepe ? :D
Paul F.

#1905 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Paul F. »

Connaisseur Karlin wrote:Prethodni ratni sukobi su dokaz da u BiH rat nije rjesenje.
Opet zbunjuješ glupe bosance. :D Treba da priznamo rezultate prošlog rata jer isti nije rješenje. :-)
ABH017

#1906 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ABH017 »

asker wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
asker wrote:Ubise se da nam otvore oci :-)
Dok je guzana na sigurnom hiljade kilometara od Bosne.
ma,ne nije cilj vama u BiH otvaranje ociju,ali vase ponasanje i reakcije jesu neobicne za posmatrace koji zive van BIH :)
Ma lijepa lutka zabrinuta :kiss:
Pa tako je to, kad se naviklo, da su Bošnjaci (Muslimani, neopredjeljeni, srbi ili hrvati muhamedanske vjere... Itd.), nebitan politički, i uopšte, društveni faktor, koji se morao zadovoljiti sa kapom koju mu drugi skroje. Teško je prihvatiti činjenicu da se sad i oni nešto pitaju. Oni koji nisu imali ni državu, ni vojsku, ni društveno-političke ciljeve, sad imaju stav i ciljeve, imaju državu koju smatraju svojom i za koju se žele boriti. Teško je to shvatiti..
Paul F.

#1907 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Paul F. »

Elem,tema je referendum. Sjetih se svojevremene izjave Harisa Silajdžića da je referendum na etnički očišćenim teritorijama perverzija. I sad, kad razmislim o tome i o srpskoj referendumskoj priči koja se neprekidno ponavlja, stomak me zaboli.
sinuhe

#1908 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by sinuhe »

Fini postovi Ali Kemala i pasha078 iako nastupaju sa suprotnih strana spektra.
Point.

#1909 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Point. »

Connaisseur Karlin wrote:Bosnjacki politicari su dokazali da nemaju konkretan cilj,a nemaju ni plan B. Nesto se ne sekirjau previse ni u vezi referenduma. Boanjcki politicari za 25 godina nisu odgovrono svojim ppstupcima dokazali da im je stalo do RS entiteta. Ja se "divim" bosanjcima koji su spremi dati svoj zivot za drzavu a koje su se svi politicari doslovno odrekli. Takojder,ne razumijem,kako bosanjci mogu podrzavati takvu nezdravu bosanjcku poitiku a koja im nije ni omogucila normlanu i stabilnu egzistenciju u FBiH.
Purgerko, nauci se prvo da se ne kaze Bosanjci nego Bosnjaci.
Drugo, nemas ti prava nikakva iz Hrvatske da pricas da se BiH treba dijeliti. Dijeli svoj stan, gacice, dvoriste ali samo svoje, nikako tudje.
I trece, da ti pozelim rijeci momaka iz Let 3 "Qurcem u celo".
bingov buraz

#1910 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bingov buraz »

Ono bi nekom savjete djelilo a nepismeno do necitljivosti :roll:
saim_adka

#1911 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by saim_adka »

Nemojte mi molim vas citirati lepog Hareta. Dodik je bio na koljenima i zavrnutom rukom iza ledja kad je trebalo potpisati aprilski paket 2006. god. i onda uleti lepi Hare za bolesnom zeljom da bude nasljednik Alije i rasturi sve. Od tada je krenulo sve nizbrdo i onda mi se on nadje 2010. god. da secira problematiku onoga cega je on zakotrljao.
mO k3

#1912 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

bingov buraz wrote:Ono bi nekom savjete djelilo a nepismeno do necitljivosti :roll:
:mrgreen: :thumbup:
mO k3

#1913 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

saim_adka wrote:Nemojte mi molim vas citirati lepog Hareta. Dodik je bio na koljenima i zavrnutom rukom iza ledja kad je trebalo potpisati aprilski paket 2006. god. i onda uleti lepi Hare za bolesnom zeljom da bude nasljednik Alije i rasturi sve. Od tada je krenulo sve nizbrdo i onda mi se on nadje 2010. god. da secira problematiku onoga cega je on zakotrljao.
O jebena istini ..... :thumbup:

Harise najveći izdajice
House

#1914 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by House »

Image

:lol: :lol: vučko balijo! :D
mO k3

#1915 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

House wrote:Image

Nije balija :) , nego ovdje vucko glumi evropejca kojim je sve u rukama a mogu zamslitit kako to sve radi .
Napuca onu bosansku dzukelu Mileta puc puc pravi referendum i onda ga kao nagovara kao nemoj referendum , uvijek jedan te isti recept pas im mater
House

#1916 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by House »

šteta jbg :roll:
Hadzi Lojo

#1917 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Hadzi Lojo »

Bio ne bio, ja sam spreman!
Otkazo godisnji, nisam ni otisao u Sloveniju, samo da se sve podmaze i spremi.
Sve fercera, oko me jos sluzi islo se malo na gadjanje a kondicija kao i uvijek u top formi.
mO k3

#1918 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

Hadzi Lojo wrote:Bio ne bio, ja sam spreman!
Otkazo godisnji, nisam ni otisao u Sloveniju, samo da se sve podmaze i spremi.
Sve fercera, oko me jos sluzi islo se malo na gadjanje a kondicija kao i uvijek u top formi.
De ne piši gluposti
Alfons Kauders

#1919 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Alfons Kauders »

Lee Stiffdick wrote: Ne bi niko isao u rat, nego misli da bi onaj drugi isao i da ocekuje i od njega da to pokaze.

To ti je kao Djed Mraz. Roditelji znaju da on ne postoji ali se pretvaraju da u njega vjeruju radi djeteta. Ali da pitas dijete i ono bi reklo da u njega ne vjeruje ali se pretvara, da bi dobilo poklon.

I tako, Djed Mraz ne postoji, ali posto svi misle da treba da glume radi onog drugog, Djed Mraz, iako nepostojeci, konstruira njihovu realnost.

Rat je bosnjacki Djed Mraz. U ratu su oci svijeta bile uperene u Sarajevo. Ono je bilo centar svijeta. Sarajlije i Bosnjaci bili su zrtva. Cijeli svijet se solidarisao sa zrtvom, koja je pocela da uziva u toj ulozi. Poprimila je identitet vece vaznosti, koja je ostecena i kojoj je svijet duzan. Ne postoji kod nas prava rijec za to, ali postoji u engleskom - entitled i to sa Narcissistic Victim Syndrome.

Sad ce me banovat, ali to je tako. 25 godina ti govore da si ostecena zrtva i onda, mimo svake logike, ljudi misle da bi trebali zeljeti rat zato sto hoce da se odvoji neko ko je vec odvojen 25 godina i gdje ti ionako ne ides cesto i cak bi ti bolje bilo da se ovaj odvoji i apsolutno nema prakticnog razloga za ratovanje. Niko se od politicara ne usudjuje ispasti izdajnik i onda raja konta, mora da nesto u tome ima. Ima elemenata srpske iracionalnosti po pitanju priznavanja Kosovske nezavisnosti.
Dje ti ono rece da si studirao? Travnik?
Hadzi Lojo

#1920 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Hadzi Lojo »

Ti shvati kako hoces, ali ja i moji najblizi zivimo tako jos od primirja zvanog Deyton.
Nista nas ne smije iznenaditi! Takodje sve rezerve hrane u konzervama se osvjezavaju prije isteka trajanja,a ujedno cuke imaju sta da pojedu prilikom planinarenja.
Alfons Kauders

#1921 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Alfons Kauders »

House wrote:Image

Najveci Turcin bre.

Svaki put kad napravi ovakav cirkus, par stotina ljudi obidje vikendice da podmaze zakopane igracke, zlu ne trebalo. Samo nek nastavi, jos koji put, pa ce raji dopizdit da svako malo kopaju, pa ce ih prebaciti u stanove i kuce. :D

Karikiram, ali nije daleko od istine. Ovakvim potezima otvaraju oci i najnaivnijim, te nam jasno stavljaju do znanja da i dalje prizeljukuju rat, i da moramo biti spremni na sve opcije. :D Oni su ocito izabrali ratnu opciju, i mi tu ne mozemo nista - samo se mozemo pobrinuti da smo spremniji no prosli put, pa ako bas insistiraju, jebiga - sto se mora nije tesko... :D
Yug

#1922 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

Zanimljivo,91 odluka Ustavnog Suda u BiH se ne postuje :-D
Nedeljko Cubrilovic predsjednik Narodne Skupstine Republike Srpske je dodao da će Srpska, kao legalista, poštovati odluke suda. "Zato ćemo obavijestiti Ustavni sud i da pripremamo izmjene Zakona o praznicima koje bi do kraja godine trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri", rekao je Čubrilović.

Referendum u Srpskoj nema NIJEDNU ZAKONSKU prepreku da se odrzi poslije odluke USTAVNOG SUDA te Republike da nije povrijedjen vitalni nacionalni interes bosnjackog naroda.Referendum nema obavezujuci karakter vec daje smjernice Narodnoj Skupstini Republike Srpske kakav zakon da donese, do Narodne Skupstine je da izvrsi dopunu i izmjene zakona o praznicima i tako ispostuje odluku Ustavnog Suda BiH.9 sijecanj ne moze biti nikakva krsna slava te Republike i to se jasno u tom novom zakonu mora ocitovati.

.Ne znam zasto nadlezni organi ne reaguju na reakcije raznih bosnjackih politicara koji pokusavaju unijeti nemir i destabilizovati drzavu.Ako Evropa zeli ovde rezime tipa Saudijske Arabije ili onog diktatora Erdogana onda bujrum neka budu potparoli likova tipa Sadika Ahmetovica i ostalih Ergoganovih poklonika :-D .Osporavati referendume gradjana o danu svoje Republike kao nesto sto je vrh demokratije europske civilizacije i pri tome potpuno ignorisati LEGITIMET tog referenduma vodi nas ponovo unazad od svih evropskih integracija.Posebno ako Dan Republike jednog entiteta nema veze sa Dejtonskim Mirovnim Sporazumom.

Margarita Nikolovska, sudac Ustavnog suda BiH: Nismo ukinuli Dan Republike Srpske
Makedonski sudac u Ustavnom sudu BiH Margarita Nikolovska u ekskluzivnoj izjavi tvrdi da nedavnom odlukom sud nije ukinuo 9 siječnja kao Dan Republike. Nikolovska kaže da postoji mogućnost preispitivanja Odluke ako se dostave novi dokaze

"Ustavni sud BiH nije ukinuo 9 siječnja kao Dan Republike, svojom odlukom samo je ostavio prostor za otklanjanje diskriminacije i usklađivanje članka 3b Zakona o praznicima RS, s Ustavom BiH", objašnjava Nikolovska.
Kaže da nije točna tvrdnja da je Ustavni sud osporio srpski narodu da slavi 09. siječnja kao Dan Republike nego da se Zakon o blagdanima mora uskladiti s Ustavom BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH mora se provesti, neumoljiva je Nikolovska, mada je čak 91 presuda tog Suda mrtvo slovo na papiru. Objašnjava da se diskriminacija ne krije u Zakonu o praznicima RS, već u percepciji drugih naroda da je 9 siječnja krsna slava RS.
"Ja sam i rekla da to dobro pročitate malo dublje odluku i utvrditi što je činjenično stanje i da pogledate kao se tretira diskriminacija preko percepcije, nije samo zakon u pitanju kao takav. Sasvim je nešto drugo u pitanju", smatra Nikolovska.
Ako postoje novi dokazi moguće je preispitati odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti članka 3b Zakona o praznicima RS. Nikolovska kaže da je na institucijama RS da same odaberu način kako uskladiti Zakon o praznicima RS sa Ustavom BiH.
breuer

#1923 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by breuer »

Kako je Dodik potamanio onaj intervju za TV1, mislim da je Nikolina s.......
slavemaster

#1924 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by slavemaster »

Yug wrote: Posebno ako Dan Republike jednog entiteta nema veze sa Dejtonskim Mirovnim Sporazumom.

a konstrukcije jbt
ultima_palabra

#1925 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ultima_palabra »

Ni pedlja se nisu pomakli od Miloševića... napravi problem, pa onda ponudi rješenje tog problema i MZ te pohvali kako si konstruktivan i faktor stabilnosti i još ti napravi ustupke na nekim drugim stvarima.

Hajd što se oni nisu pomjerili (nemaju zašto jer im prolazi), ali nije ni MZ.
Locked