Brexit

Post Reply
Bodkin

#1901 Re: Brexit

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
madner wrote:
Tvoja moc zapazanja se jedino moze mjeriti sa neprikoslovenim logicko analitickim sklopom koji iznova demonstriras. Fulio si samo par sitnica.
Moja pozicija forsira bosanski suvernitet te shodno tome ne gleda pozitivno na negiranje istog od prvog u Bosnjaka.
Turska nije prijetnja, nije ni matica. Okupator koji je unazadio Bosnu.
:lol: :-)

Plaho ... gubis hladnocu i kontrolu.
Da nisu osloboditelji :D
Danguba

#1902 Re: Brexit

Post by Danguba »

Ovo me pravo zabrinjava...
Geert Wilders ne odustaje: Prikupljeno više od 50.000 potpisa za NeExit

:lol: :lol: :lol: :lol:

...u zemlji od 17 miliona. :izet:
mirzaaa33

#1903 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

Kada 14 zastupnika od 75 podržava izlazak iz EU je meni zabrinjavajuća situacija, još za jednu Holandiju. To se lako pretvori u 30 za godinu, dvije a ko zna šta nas sve čeka, kakvih problema sa imigrantima, terorizmom, itd..
Drvosjeca iz Dejcica

#1904 Re: Brexit

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mirzaaa33 wrote:Kada 14 zastupnika od 75 podržava izlazak iz EU je meni zabrinjavajuća situacija, još za jednu Holandiju. To se lako pretvori u 30 za godinu, dvije a ko zna šta nas sve čeka, kakvih problema sa imigrantima, terorizmom, itd..
Zar nisi ti jedan od zastupnika koji Brexit i referendume u EU vidi kao pobunu protvi korporacija i neoliberalizma? :oops: Od kuda sada izbjeglice, Poljaci koji uzimaju poslove, teororizam, ksenofobija i populizam?
Danguba

#1905 Re: Brexit

Post by Danguba »

mirzaaa33 wrote:Kada 14 zastupnika od 75 podržava izlazak iz EU je meni zabrinjavajuća situacija, još za jednu Holandiju. To se lako pretvori u 30 za godinu, dvije a ko zna šta nas sve čeka, kakvih problema sa imigrantima, terorizmom, itd..
ja znam sta sve ceka one koji bi izasli iz ove zajednice ili ako bi se i raspala, granicni prijelazi i valuta za svaku zemlju kroz koju prolazis. to je ono blago receno sto ce svakoga da zadesi a da ne pricamo o micro ekonomijama...

i da dodam, wilders ima najvecu podrsku u provinciji koja najmanje ima stranaca pa ti vidi koje su to predrasude.
mirzaaa33

#1906 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zar nisi ti jedan od zastupnika koji Brexit i referendume u EU vidi kao pobunu protvi korporacija i neoliberalizma? :oops: Od kuda sada izbjeglice, Poljaci koji uzimaju poslove, teororizam, ksenofobija i populizam?
Nijednom na temi nisam spomenuo neoliberalizam ili korporacije. Problem između EU i UK je mnogo kompleksniji od "ksenofobije". Nabrojane stvari mogu utjecati na raspoloženje ljudi prema EU koja ne radi u interesu određene zemlje i tih ljudi a posljednja zemlja u kojoj bi to moglo biti presudno je baš UK.
bogibatina

#1907 Re: Brexit

Post by bogibatina »

Holandski parlament ima 150 zastupnika. Prijedlog i referendumu su podrzali svi iz Wildersove stranke i 2 koja su prethodno bili clanovi a sad su samostalni.
mirzaaa33

#1908 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

Danguba wrote: i da dodam, wilders ima najvecu podrsku u provinciji koja najmanje ima stranaca pa ti vidi koje su to predrasude.
Je li to nelogično? Taj podatak pokazuje da u narodu Holandije ima više onih koji su protiv stranaca nego među strancima, što ima smisla, i ništa više. Ovo važi ako svedemo čitavu politiku na ksenofobiju.
mirzaaa33

#1909 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

bogibatina wrote:

Holandski parlament ima 150 zastupnika. Prijedlog i referendumu su podrzali svi iz Wildersove stranke i 2 koja su prethodno bili clanovi a sad su samostalni.
Ne znam koliko ima, neko je stavio da je 14 od 75 podržalo.
Danguba

#1910 Re: Brexit

Post by Danguba »

mirzaaa33 wrote:
Danguba wrote: i da dodam, wilders ima najvecu podrsku u provinciji koja najmanje ima stranaca pa ti vidi koje su to predrasude.
Je li to nelogično? Taj podatak pokazuje da u narodu Holandije ima više onih koji su protiv stranaca nego među strancima, što ima smisla, i ništa više. Ovo važi ako svedemo čitavu politiku na ksenofobiju.
Ako je neko ''automatizmom'' protiv stranaca a blage nema kakvi su i sta su, kako to nazivas?
mirzaaa33

#1911 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

Danguba wrote:
mirzaaa33 wrote:
Ako je neko ''automatizmom'' protiv stranaca a blage nema kakvi su i sta su, kako to nazivas?
Otkud ti znaš koliko ko zna o tome kakvi su? Imaju li pravo da im se ne sviđa nešto što dolazi sa strancima. Jesu li dobri stranci kolateralne žrtve "ksenofoba" ili onih stranaca koji prave probleme a da se ne lažemo prave ih - puno njih.
Danguba

#1912 Re: Brexit

Post by Danguba »

mirzaaa33 wrote:
Danguba wrote:
Otkud ti znaš koliko ko zna o tome kakvi su? Imaju li pravo da im se ne sviđa nešto što dolazi sa strancima. Jesu li dobri stranci kolateralne žrtve "ksenofoba" ili onih stranaca koji prave probleme a da se ne lažemo prave ih - puno njih.
Pa valjda je mjerodavan onaj ko zivi sa njima da sudi o istima.
mirzaaa33

#1913 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

Pa ti si napisao da ti evropljani, ksenofobi,nemaju blage veze o njima a žive među istim, tim strancima. :?

Možda si mislio na sebe
Bodkin

#1914 Re: Brexit

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
mirzaaa33 wrote:
Danguba wrote:
Pa valjda je mjerodavan onaj ko zivi sa njima da sudi o istima.
U zapadnoj evropi su svi mjerodavni jer svi zive sa strancima
Jashar X

#1915 Re: Brexit

Post by Jashar X »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Da li je to nacin na koji ti vidis stvari? Ja recimo tvrdim da je neoliberaluzam posljedica ali ni u najludjim snovima ne mislim da je vecina ljudi koji su izasli da glasaju za Brexit u glavi imala misao " idem da glasam protiv neoliberalizma". To ne funkcionise na taj nacin. Totalno fulas poentu.
Danguba

#1916 Re: Brexit

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
:-)

ja jedno a vi drugo. jeste tako ako gledas globalno ali ja pricam na mikro planu.
jedna opstina ima 30.000 stanovnika i 10 stranaca. mnogi od tih 30 hiljada nisu ih sreli ili imali bilo kakav kontakt sa istima da bi bilo sta o njima sudili.
pricam kako wilders ima podrsku u mjestima gdje ima malo ili nikako stranaca. kako onda oni mogu pricati o strancima osim predrasuda.

p.s. isto kao kada bi ja pricao o kinezima a o njima znam vrlo malo a vas ubjedjivao kako su oni ''stoka''(da oproste).
Last edited by Danguba on 29/06/2016 23:23, edited 1 time in total.
mirzaaa33

#1917 Re: Brexit

Post by mirzaaa33 »

Rekao si da ima veću podršku u mjestima sa manje stranaca a ne da ima podršku u mjestima bez stranaca.
hAZNADAR

#1918 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
Gojeni H wrote:
madner wrote:
Tvoja moc zapazanja se jedino moze mjeriti sa neprikoslovenim logicko analitickim sklopom koji iznova demonstriras. Fulio si samo par sitnica.
Moja pozicija forsira bosanski suvernitet te shodno tome ne gleda pozitivno na negiranje istog od prvog u Bosnjaka.
Turska nije prijetnja, nije ni matica. Okupator koji je unazadio Bosnu.
:lol: :-)

Plaho ... gubis hladnocu i kontrolu.
Da nisu osloboditelji :D
Crno bijeli svijet.
Last edited by hAZNADAR on 29/06/2016 23:27, edited 1 time in total.
Danguba

#1919 Re: Brexit

Post by Danguba »

smaras ili zajebavas. :zzzz:
Korisničkoime

#1920 Re: Brexit

Post by Korisničkoime »

Jashar X wrote:Ova avantura između Turske i Rusije, samo pokazuje koliko su naši NATO demagozi u zabludi kada misle da bi članstvom u NATO BiH preko noci bila " integrisana u zapad" ili obezbjedila neku sigurnost od destabiluzacije i "agresije sa istoka".

Evo Turska je članica. I? Jel je Kurdi karaju a da se NATO nije ni počešao? Jesu li se kačili sa Rusima i kakva je reakcija NATO-a i Amerike bila? Jel praktično imaju rat i jesu li praktično skontali da u realnosti uopšte i nimalo nisu "bliži zapadu" nego Rusiji.

Naši NATO demagozi bi da BiH izdvaja 2 posto budžeta na vojsku i koješta kako bi se zaštitili od Srbije, i uvukli Americi u šupak. Voliće nas Amerika više. I garantovati sigurnost. A ustvari, Moskva i Ankara bilateralno mogu srediti sve. Sa članstvom u NATO savezu samo ćemo bacati pare, petljati se međunarodni belaj izazivajuci teroriste da nas napadaju kao Tursku a da u slučaju rata NATO ni prstom ne mrdne.

Prije nego što se slijepo vjeruje u korist od članstva u NATO savezu, zagovarači takve politike bi morali javnosti da ponude odgovore na ova pitanja.
Prije bi vi euroskeptici, NATO protivnici, borci protiv neoliberalizma i imperikalizma trebali da nam ponudite dostojnu alternativu.
Koja je to alternativa EU i NATO. Molim te kod odgovora ako ikako mozes otkloni se ideologije, neoliberalizma, anti imperijalizma. Gledaj cisto i iskljucivo interes BiH ili evo Bosnjaka posto ja toj grupi pripadam.
Koja nam je alternativa - nova Yuga, nacionalni pokreti sirom Evrope sa Le penom, Orbanom, Wildersom i slicnim, Rusija ili mozda mislis da je soliranje u blokovskom svijetu pametno.
Naravno da u EU nije sve bajno kao ni u NATO paktu ali promatrajuci s pozicije Bosnjaka u BiH sve drugo je cisti kretenizam.
Mi svi skupa u BiH smo jedno predgradje Istanbula s otprilike toliko ekonomske, politicke i vojne moci kao predgradje nekog velikog grada i mi bi sada trebali da budemo borci protiv imperijalizma, neoliberalizma, protivnici EU, protuvnici SAD, da ne zelimo s istim da imamo doticaja zbog Palestine, Sirije itd.
Hajmo mi biti pravednici u svijetu u kojem svi gledaju iskljucivo svoj interes.
Ne prijatelju gledajuci iskljucivo interes BiH i Bosnjaka, EU i NATO pakt nemaju alternativu. Nije bajno, nije krasno, nije idealno ali da ikako moze ja bih danas potpisao da sutra se prikljucimo.
Bodkin

#1921 Re: Brexit

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
Bodkin wrote:
:-)

ja jedno a vi drugo. jeste tako ako gledas globalno ali ja pricam na mikro planu.
jedna opstina ima 30.000 stanovnika i 10 stranaca. mnogi od tih 30 hiljada nisu ih sreli ili imali bilo kakav kontakt sa istima da bi bilo sta o njima sudili.
pricam kako wilders ima podrsku u mjestima gdje ima malo ili nikako stranaca. kako onda oni mogu pricati o strancima osim predrasuda.

p.s. isto kao kada bi ja pricao o kinezima a o njima znam vrlo malo a vas ubjedjivao kako su oni ''stoka''(da oproste).
Tacno ali jos nisam bio u nekom grqdu ili gradicu ubzapadnoj evropi ili engleskoj da nema stranaca. Sto ne znaci da ih nema ali ih je sigurno jako malo
Bodkin

#1922 Re: Brexit

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Crno bijeli svijet.
Naravno. Turci vladaju BOSNOM. Mogli su dodji samo na dva nacina. Ili su je okupirali ili su je oslobodili necega pa ostali
Jashar X

#1923 Re: Brexit

Post by Jashar X »

Korisničkoime wrote:
Jashar X wrote:Ova avantura između Turske i Rusije, samo pokazuje koliko su naši NATO demagozi u zabludi kada misle da bi članstvom u NATO BiH preko noci bila " integrisana u zapad" ili obezbjedila neku sigurnost od destabiluzacije i "agresije sa istoka".

Evo Turska je članica. I? Jel je Kurdi karaju a da se NATO nije ni počešao? Jesu li se kačili sa Rusima i kakva je reakcija NATO-a i Amerike bila? Jel praktično imaju rat i jesu li praktično skontali da u realnosti uopšte i nimalo nisu "bliži zapadu" nego Rusiji.

Naši NATO demagozi bi da BiH izdvaja 2 posto budžeta na vojsku i koješta kako bi se zaštitili od Srbije, i uvukli Americi u šupak. Voliće nas Amerika više. I garantovati sigurnost. A ustvari, Moskva i Ankara bilateralno mogu srediti sve. Sa članstvom u NATO savezu samo ćemo bacati pare, petljati se međunarodni belaj izazivajuci teroriste da nas napadaju kao Tursku a da u slučaju rata NATO ni prstom ne mrdne.

Prije nego što se slijepo vjeruje u korist od članstva u NATO savezu, zagovarači takve politike bi morali javnosti da ponude odgovore na ova pitanja.
Prije bi vi euroskeptici, NATO protivnici, borci protiv neoliberalizma i imperikalizma trebali da nam ponudite dostojnu alternativu.
Koja je to alternativa EU i NATO. Molim te kod odgovora ako ikako mozes otkloni se ideologije, neoliberalizma, anti imperijalizma. Gledaj cisto i iskljucivo interes BiH ili evo Bosnjaka posto ja toj grupi pripadam.
Koja nam je alternativa - nova Yuga, nacionalni pokreti sirom Evrope sa Le penom, Orbanom, Wildersom i slicnim, Rusija ili mozda mislis da je soliranje u blokovskom svijetu pametno.
Naravno da u EU nije sve bajno kao ni u NATO paktu ali promatrajuci s pozicije Bosnjaka u BiH sve drugo je cisti kretenizam.
Mi svi skupa u BiH smo jedno predgradje Istanbula s otprilike toliko ekonomske, politicke i vojne moci kao predgradje nekog velikog grada i mi bi sada trebali da budemo borci protiv imperijalizma, neoliberalizma, protivnici EU, protuvnici SAD, da ne zelimo s istim da imamo doticaja zbog Palestine, Sirije itd.
Hajmo mi biti pravednici u svijetu u kojem svi gledaju iskljucivo svoj interes.
Ne prijatelju gledajuci iskljucivo interes BiH i Bosnjaka, EU i NATO pakt nemaju alternativu. Nije bajno, nije krasno, nije idealno ali da ikako moze ja bih danas potpisao da sutra se prikljucimo.
Pitas me da odgovorim bez ideologije a to sto ti pricas je cista ideologija i to ofarbana notornim demagoklim zabludama:

1. Politika identiteta (sebe vidis prvenstveno kao Bosnjaka tj kao nekoga sa nacionalnim identitetom a ne recimo sa klasnom identitetom) je cista neoliberalna ideologija. Solidarisi se sa nekim ko ima istu kupovnu moc a ne sa nekim ko ima isto ime i praznike.

2. Shvati da EU/zapad ne zeli BiH kao clanicu jer tamo zive muslimani. Da, u Njemackoj ih ima vise ali ne upravljaju drzavom i vojskom. Oni to nece reci otvoreno ali zar ti nije jasno kako njihovo stanovnisto razmislja (Brexit, Trump) i da nijedan tehnokrata, ma kako tolerantan bio, ne moze protiv mase.

3. Kada bi to tako jednostavno bilo kako ti zamisljas - uđi pod Americke skute i oni te paze - onda Sadam, Gadafi, Mubarak, i mnogi drugi - nikad ne bi najebali. Statistika nam govori da najvise najebu - americki saveznici.

4. Shvati da.problem sa neoliberalnom politikom nije sto je nemoralna vec nefunkcionalna. Vidis li da je dovela skoro do treceg svjetskog rata.

5. Shvati da Srbija nije prijetnja vec islamisticki terorizam. Ovo nije 1992 vec 2016. Svijet se promjenio. Ulazak u NATO bi bila objava rata Isilu. Jel mislis da je to pametno za Bosnu? Ako mogu da prave sranja po Americi, Francuskoj i Turskoj, muslis li da ce nam clanstvo u NATOu pomoci da to kod nas ne pocnu raditi?

6. Alternativa je ne petljati se niukakve vojne saveze. Formalno traziti ulazak u EU, koji naravno iz gore navefenog razloga nikada nece doci, ali istovremeno traziti sto bolje bilateralne odnise sa Rusijom, Amerikom, Ankarom i Berlinom. Za Bosnjake - uspostaviti kobacno dobre.odnose sa Moskvom. Ako to moze Erdogan, zasto ne bi Sarajevo? Ovo bi ustvari trebao biti prioritet broj 1. To bi totalno sjebalo Dodika ali nazalost, Bosnjaci to izgleda ne kontaju.
prog321

#1924 Re: Brexit

Post by prog321 »

Iste nonsense bacaš kao ovi mitomani sa Dedinja.
Držati se neopredjeljen dok istovremeno grliti se sa Ruskijima.
Vidi se dokle su oni dobacili. :-)

Počeo si inteligentno o Britaniji sa ekonomskog aspekta razlaza iz EU ali ova geopolitička prebacivanja su ti apsolutan Fauxpas.
Jashar X

#1925 Re: Brexit

Post by Jashar X »

prog321 wrote:Iste nonsense bacaš kao ovi mitomani sa Dedinja.
Držati se neopredjeljen dok istovremeno grliti se sa Ruskijima.
Vidi se dokle su oni dobacili. :-)

Počeo si inteligentno o Britaniji sa ekonomskog aspekta razlaza iz EU ali ova geopolitička prebacivanja su ti apsolutan Fauxpas.
Amerikance boli cuna sta ce biti sa zemljama koje koriste u sukobu sa Rusima. Eto, Ukrajinci i Turci su Amerikancima bili vijerni, toliko vijerni da su rusili Ruske avione, i dokle su dogurali? Hrvati su im supervijerni i dokle su dogurali? Ne mogu sastaviti nijednu vladu, znas li zasto? Zato sto su propali ali se niko ne usuđuje to priznati. Gotovi su, bakrotirali su, nema ih na mapi i zato se pokusavaju igrati ove igre dovođenja "nestranackih strucnjaka iz Kanade" ne bi li narodu zamazali oci kao da toboze ima neke nade. Nade nikakve nema. Ostala je samo reprezentacija, zastava i himna kao simbol drzave.

Svijet je multipolaran i treba graditi odnose sa Moskvom, Pekingom, Vasingtonom, Berlinom i Londonom bez izuzetka. Kina sada formira azijsku razvojnu banku kao.kontratezu IMFu ne bez razloga.

Super bi bilo kada bi svojet zaiata funkconisao na nacin kako.ti zamisljas - peijatelj sa.Amerikom = sigurnost, integracija i ekonomski prosperitet. Nazalost to nije tako. Pa UK im je najveci saveznik i evo u kakvom su kurcu, sigurno im Rusi za to nisu krivi. I sama Amerika je u teskom kurcu jer ne zna sta radi. Bas zato je najpametnije sjediti na sto vise stolica.

Ako treba sumirati politiku za malu zemlju u jednoj recenici onda je bas to to = sjediti na sto vise stolica. Kao sto pravis portfolio kad investiras na berzu i ne zelis da su ti sva jaja u jednoj korpi, isto tako treba i u medjunarodnoj politici. Dakle, upravo suprotno od onog uobicajenog savjeta da se " ne moze sjediti na.dvije stolice" sada vidimo da treba sjediti na sto je vise moguce stolica.
Post Reply