piupiu wrote:Meni je interesantno koliko je muškaraca na ovoj temi. Odavno nisam vidjela više muških boraca za prava žena na ovom forumu.
zar samo žene nose vjerska obliježja?
piupiu wrote:Meni je interesantno koliko je muškaraca na ovoj temi. Odavno nisam vidjela više muških boraca za prava žena na ovom forumu.
insomnia78 wrote:Pa osim u judaizmu, da. Samo zene
hidžab - valjda da?kakavdanakneiskustvu wrote:piupiu wrote:Meni je interesantno koliko je muškaraca na ovoj temi. Odavno nisam vidjela više muških boraca za prava žena na ovom forumu.
E jbgkakavdanakneiskustvu wrote:insomnia78 wrote:Pa osim u judaizmu, da. Samo zene
ja vidio prilično muškaraca sa lanćićima na kojima su križevi
to je tofosna2014 wrote:
U mojoj okolini (Krajina) toga nije bilo u takvom obliku. Ovo je borba svjetonazora, a velika vecina u BiH ne zeli da se razvija takav nacin zivljenja - demokratija gore dole. Mi smo dio evropske kulture i evropskog nacina zivljenja sa islamskim sadrzajima. Mislim da je to dobro za nas. Ljudi ne zele da se ta manjina (5%) uopce dalje razvija u vecu zajednicu i to je sustina. Nije to rekao neki Hrvat ili Srbin nego musliman.
fosna2014 wrote:
U mojoj okolini (Krajina) toga nije bilo u takvom obliku. Ovo je borba svjetonazora, a velika vecina u BiH ne zeli da se razvija takav nacin zivljenja - demokratija gore dole. Mi smo dio evropske kulture i evropskog nacina zivljenja sa islamskim sadrzajima. Mislim da je to dobro za nas. Ljudi ne zele da se ta manjina (5%) uopce dalje razvija u vecu zajednicu i to je sustina. Nije to rekao neki Hrvat ili Srbin nego musliman.
zar je VSTV donijelo odluku o zabrani nošenja hidžaba?piupiu wrote:hidžab - valjda da?kakavdanakneiskustvu wrote:piupiu wrote:Meni je interesantno koliko je muškaraca na ovoj temi. Odavno nisam vidjela više muških boraca za prava žena na ovom forumu.
insomnia78 wrote:E jbgkakavdanakneiskustvu wrote:insomnia78 wrote:Pa osim u judaizmu, da. Samo zene
ja vidio prilično muškaraca sa lanćićima na kojima su križevi
insomnia78 wrote:Nije isto
Lancic stavis ispod kosulje i vozi
Osim toga hidzab nije obiljezje nego obaveza
Opet te pitam, zašto imaš potrebu da određuješ nekome kako će se obući?Point. wrote:Eno sad komunizam kriv. Da je ekonomska situacija u Bosni bolja, da se ima posla, da je redovna plata, koliko zena bi se pokrilo a muskaraca pustile cetnicke brade? Bolan, zvizgan upekne, gori zemlja, odes na more da se plahnes a ti bi zenu pokrivenu vodio? Jel to fer prema zeni?ABH017 wrote: To su samo tvoje predrasude.
Drugi će za tebe reći da si klasični izdanak komunističkog režima. Na osnovu čega ćeš ti dokazati da imaš više prava od drugih?
Ja sam živio u Bosni i Hercegovini, gdje i danas živim, gdje je tad bilo drugačije vrijeme, drugačija vlast, koja je nagrađivala muslimane, koji su se odricali svoje vjere i tradicije, državnim poslom, stanom itd, pa su se muslimani odricali svega svoga. Zbog toga su nam gradske džamije bile turističke atrakcije. Oni koji se nisu htjeli odreći svog identiteta, ostali su na marginama, osuđeni na opstanak o vlastitom trošku.
Danas je neko drugo vrijeme, pa se muslimani vraćaju svojoj vjeri i tradiciji. To što ti to ne prihvataš, ne znači da si u pravu, već samo da nisi dovoljno tolerantan da prihvatiš drugačije od sebe, pa bi nekog slao na Bliski Istok. Po čemu misliš da ti i tvoje razmišljanje imaš prednost u odnosu na drugog građanina Bosne i Hercegovine?
To sa tradicijom nema nikakve veze. A ni sa putem za Evropu ili Bliski istok.
Po čemu musliman?fosna2014 wrote:U mojoj okolini (Krajina) toga nije bilo u takvom obliku. Ovo je borba svjetonazora, a velika vecina u BiH ne zeli da se razvija takav nacin zivljenja - demokratija gore dole. Mi smo dio evropske kulture i evropskog nacina zivljenja sa islamskim sadrzajima. Mislim da je to dobro za nas. Ljudi ne zele da se ta manjina (5%) uopce dalje razvija u vecu zajednicu i to je sustina. Nije to rekao neki Hrvat ili Srbin nego musliman.ABH017 wrote:I?fosna2014 wrote:Budimo iskreni. Ni 5% nasih muslimana nema veze sa maramom, a hidzab nema veze sa Bosnom. Nije bar u zadnjih 100 godina imao veze sa nama.
Mnogima nije jasno da se stvara evropska kultura i tradicija kroz medije, novine, turizam etc.
Iako su tvoje procjene, kao i moje i sve druge odokativne, šta bi ti sa tih "5%"?
Otjerao odavde ili zabranio da se oblači onako kako želi? Naredio da se oblači onako kako tebi odgovara?
Koja područja Bosne i Hercegovine si obišao, u proteklih 100 godina, pa zaključuješ da se hidžab nije nosio, recimo 1916-17 godine, posebno u starim gradskim jezgrima i na selima?
Izvini ali to ti je provala samo taka. Tek po dolasku komunizma na vlast dešava se značajnije odbacivanje hidžaba, posebno kod mlađih. Kao što se sad događa kontra promjena.
Trebao sam reci po porodicnom stablu ili sta?insomnia78 wrote:E čuj po porodici
![]()
![]()
![]()
![]()
Nisam vjernik ali sam 100% siguran da moras ispunjavati odredjene uslove da bi mogao biti musliman![]()
Po porodici
![]()
![]()
Musliman se postaje vjerovanjem u Allaha i pripadnošću Islamskom vjerovanju.fosna2014 wrote:Po porodici 300 i vise godina unazad.
Znam ja ,od strane drzave,ali i od strane prodice!ABH017 wrote: Koliko žena znaš da su se pod prisilom pokrile?
Pa eto, mislio sam da ne vjerujes da imam taj "background", pa sam stim mislio malo podebljati.ABH017 wrote:Musliman se postaje vjerovanjem u Allaha i pripadnošću Islamskom vjerovanju.fosna2014 wrote:Po porodici 300 i vise godina unazad.
Porodica sa tim nema nikakve veze.
Mislim, možeš se ti nazivati i marsovcem, ali to nema neku težinu u diskusiji o Marsu. U stvari nema nikakvu.
Ako ja smatram da sam musliman onda mi to niko drugi ne moze osporiti.insomnia78 wrote:Ne, nego ne "broji" se to tako
Ko sto rekoh, prilicno sam siguran da moras ispunjavati neke uslive da bi se nazivao muslimanom, katolikom, jevrejem...
Umjesto što šupljiraš i trolaš, kao i obično, daj primjer. Ja, kao musliman, još nisam upoznao slučaj prisilnog pokrivanja.Connaisseur Karlin wrote:Znam ja ,od strane drzave,ali i od strane prodice!ABH017 wrote: Koliko žena znaš da su se pod prisilom pokrile?
Pa se mnogi poput tebe ,na temi, ne brinu u vezi doticnog problema.