Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Gojeni H

#1901 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

PM72 wrote:Počeli smo brojati krvna zrnca učesnika na temi.To dovoljno govori o merhametluku i spremnošću za kompromisom,dogovorom,dijalogom i ostalim multi-multi sranjima kojima nas zasipaju već dvije i po decenije.
Vodnice srce, krvna zrnca nemaju veze sa stajalistima pojedinih sagovornika. Evo malo besplatne obuke, ali samo sada. :D

Ljudi uce fakultete i doktoriraju na profiliranju licnosti. Danas se profiliranje ne koristi samo u vojsci i obavjestajnoj sluzbi, vec i u ljudskim resursima.

Svi mi imamo zivotne razloge zasto volimo da pricamo o nekoj temi, naginjemo za odredjene politicare, volimo odredjen fudbalski tim ...
Velika vecina nasih sklonosti se nose iz kuce, ali i iz frustracija uzrokovanih djelovanjem okoline.

Meni su tvoje frustracije npr. ponekad sasvim razumljive, jer iste dijelim, ali nekada djelujes nerazumno zato sto historijske dogadjaje svodis na licni nivo, odnosno interpretaciju istih na osnovu onoga sto se tebi licno desilo.

DakleM, sasvim mi je razumljivo da je neko odgojen sa pricom o Jugoslaviji zemlji dembeliji gdje se, da bi se odrzao san o istoj, ignorisu cinjenice koje su dovele do raspada Dembelije. Da se ista raspala kao Cehoslovacka, onda ni po jada, ali se mi nismo igrali klikera u Bosni.
Walther

#1902 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Ima bolan gradje na nasem jeziku koliko hoces, otvori temu i dacu ti linkove, jel vazi?

P.S. Ne valja ti to da te nije briga za presudu koja je potvrdila da se u Srebrenici desio genocid.
Zasto bi citao interpretacije kad postoji original? U originalu i na stranici ICJ ti pise da je bh strana vise puta trazila zatamnjene dijelove sjednica Vrhovnog saveta Srbije*. Sudci su znali da postoje. Sud je mogao traziti te dokumente. Ali sud nije zelio te dokumente. Stagod neko mislio neko o Softicu ali vise od traziti nije mogao. Bilo je takvih debilizama ogromno... Za sve je kriv, Alija naravno.

"Desi se" prirodna nepogoda.
Walther

#1903 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

Gojeni H wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Uradio bih sve sto je potrebno da se rat u BiH izbjegne. Pod bilo koju cijenu. Jer nijedna nije dovoljno velika kao bilo ciji ljudski zivot.

Poslusaj.
Zemljo otvori se!
Pa je l' ti vidis da je, sada rahmetlija, zarobljen? Znas li ko je Simo Zaric?

Znas sta mali, ovo je vec prosipanje cetnicke propagande.
Inace dobra ilustracija buducnosti Bosnjaka u toj "krnjoj Jugoslaviji". Od logora do logora pa pred kameru i radi robe sta zelimo.
Image

„Od 3. maja do 27. maja smo bili zatvoreni na aerodromu Batajnica u jednome zdravstvenom zavodu, u podrumu dolje. Bili su neki mali prozori ali su oni bili pokriveni dekama, tako da smo stalno bili u mraku. I tu je svaki dan bilo maltretiranje, udaranje, iživljavanje na svaki mogući način. Nije bilo vremena za spavanje, pogotovo nije bilo prilike ni za kakvu higijenu koja bi se odnosila na kupanje. Svako jutro kada trebamo otići u toalet da se tamo umijemo, morali smo poljubiti sliku Draže Mihajlovića i kazati dobro jutro, đenerale, pa tek onda ići u wc. Sva ta kretanja iz te sobe, preko hodnika do wc-a su praćena raznim udarcima. Jednog dana su došli u Batajnicu neki iz Vojske RS-a i odveli su Grgu Zubaka, Antu Lukača, Franju Barukčića i još neke ljude i vratili su ih u Bosnu. Znači iz RS njihova je policija, njihova vojska je mogla doći u Batajnicu i odvesti jedan broj logoraša“, ispričao je za RSE Tihić.

Odatle su, priča Tihić, vojnim vozilima prebačeni u logor u Sremskoj Mitrovici, gdje su bili zatočeni i Hrvati iz Vukovara. Po izlasku iz vozila odmah su pretučeni. Nakon toga uslijedila su i druga maltretiranja, svjedoči Tihić.

„Jedno 200 metara do te zgrade u kojoj se nalazio logor morali smo trčati kroz špalir gdje su nas tukli oni običani policajci iz KP doma Mitrovica, čak i zatvorenici. Ako padneš slučajno, zgaziše te. Morao si odmah da ustaneš i da trčiš dalje. Kad smo došli u tu zgradu gdje je bio vojni logor, tu ima jedno 50 metara do samice, tu na svakom koraku su tukli. I onda pred samom samicom su te skinuli skroz golog. Mene su golog skinuli i onda tukli. Ja sam jedno šest, sedam puta padao u nesvijest. Čim dođem svijesti, onda me ponovo pođu tući. Tako su i sve druge. Takav je bio doček. Ja ne znam kako se to uopće moglo preživjeti. I poslije toga svaki dan ujutro su nas tukli i naveče. I bilo je i između - kad su posebno nas izvodili i tukli“, rekao je on.

Ipak, najteža 24 sata bila su u putu od Sremske Mitrovice do Nemetina gdje je razmijenjen. Malo vjerovatna istraga po prijavi logoraša iz BiH „Ja mislim da u fondu patnje jednoga čovjeka dovoljno je bilo preživjeti tu razmjenu, tih 24 sata koliko je trajala razmjena npr. kojeg logoraša iz Sremske Mitrovice u Nemetinu - šta su nam sve tim putem radili, koliko su nas tukli, ulazili seljani gdje se stajalo u tim selima, maltene svako te mogao svakog momenta ubiti, udariti, iživljavati se“, kaže je Tihić.

Sa njima u loogoru je bio i Izet Izetbegović, predratni direktor posavskih državnih preduzeća, prvi predsjednik SDA Bosanskog Šamca, bratić osnivača SDA Alije Izetbegovića. U vrijeme dok je bio tehnički direktor Tvornice pletenog namještaja Šamac, Izetbegović je zaposlio Sulejmana Tihića.

"Porodica Tihićevog djeda je stanovala kod nas u kući dosta vremena, pa i Sulejmanov otac Mersad i njegov brat Esad Tihić, pukovnik JNA i profesor historije na Vojnoj akademiji u Beogradu. Ja sam bio veliki prijatelj sa Sulejmanovim ocem Mersadom, članom komiteta u Šamcu, koji je zbog partijskih pritisaka odselio u Doboj gdje je bio inspektor Službe društvenog knjigovodstva. Sulejman je bio pravnik u tvornici kratko vrijeme, a onda je otišao za sudiju općinskog suda. Ja sam tada otišao za Sloveniju i bio zastupnik za BiH veletrgovačke firme “Galtex-Tehno”. Tek kad je Alija 1989. izašao iz zatvora, ja sam došao u Sarajevu jer mi je umro brat Sead Izetbegović, dekan Šumarskog fakulteta. Tada sam se opet sreo sa Alijom, ali on ništa nije govorio ni o politici ni o osnivanju stranke. Mislim da nije vjerovao nikome. Zanimljivo je da me Alija nije htio uvlačiti u osnivanje SDA, ali sam ja samostalno bio inicijator osnivanja stranke u Šamcu, Brčkom i drugim gradovima Posavine. Naravno, odmah sam zovnuo Sulejmana Tihića, ali on dugo nije htio ući u SDA pošto je tada bio advokat", kazao je za SB Izetbegović

"Polovicom aprila 1992. uhapšen sam od arkanovaca u kćerkinom stanu. Mlatili su me dva dana. Polomili mi prste, slomili sva rebra i udarali dok nisam oslijepio na lijevo oko. Tada sam imao stotinu deset kilograma, a kada sam razmijenjen imao sam 52 kile. Poslije dvadesetak dana su mene, Grgu Zubaka, Sulejmana Tihića i jednog od sadašnjih direktora SIPA-e Dragana Lukača i još petoricu ljudi prebacili u Beograd, gdje smo pred vojnim sudom u Batajnici osuđeni na smrt u maju 1992. godine. Donijeli su nam “Politiku” u kojoj je objavljena naša zajednička slika, a ja sam potpisan kao Alija Selimović “montrum iz Šamca”. Prilikom jednog ispitivanja sam tražio da pozovu generala Tumanova da posvjedoči da niko od Srba u Šamcu niti je progonjen niti ubijen. Tada su me krvnički premlatili jedan plavi momak i Crvena beretka Zvezdan Jovanović Zveki, koji je optužen za ubistvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića", pričao je Izetbegović
PM72

#1904 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Počeli smo brojati krvna zrnca učesnika na temi.To dovoljno govori o merhametluku i spremnošću za kompromisom,dogovorom,dijalogom i ostalim multi-multi sranjima kojima nas zasipaju već dvije i po decenije.
Nije niko prebrojavao krvna zrnca, samo je momak napisao kako donekle razumije batu bilmisce i razloge zbog kojih
cmizdri za krnjom. Onda onaj Ali stevo, njegova prica je toliko izlizana i ofucana da kad bi on sam sa razumijevanjem procitao svoje jedne te iste pamflete, pa povratio bi po sebi.
E jedino si ti misterija, mislim, i nisi...al nekako mi nezgodno da ti kazem kako si puko k'o lajsna. :lol:
Fudara moj pošteni,

Svi mi koji smo preživjeli rat smo "pukli".Samo što se družimo među sobom pa to i ne primjetimo.Ali ,meni su simpatični ljudi koji su otišli odavde pa izdaleka vatreno učestvuju u ovakvim diskusijama- a nikakve veze nemaju s tim...šta reći za takve? :lol: Imaju riješen status,poslove,budućnost...ali im crv ne da mira.Znači,ti nisi puk'o nego si pukovnik.
:thumbup: :kiss:
PM72

#1905 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Gojeni H wrote:
Vodnice srce, krvna zrnca nemaju veze sa stajalistima pojedinih sagovornika. Evo malo besplatne obuke, ali samo sada. :D

Ljudi uce fakultete i doktoriraju na profiliranju licnosti. Danas se profiliranje ne koristi samo u vojsci i obavjestajnoj sluzbi, vec i u ljudskim resursima.

Svi mi imamo zivotne razloge zasto volimo da pricamo o nekoj temi, naginjemo za odredjene politicare, volimo odredjen fudbalski tim ...
Velika vecina nasih sklonosti se nose iz kuce, ali i iz frustracija uzrokovanih djelovanjem okoline.

Meni su tvoje frustracije npr. ponekad sasvim razumljive, jer iste dijelim, ali nekada djelujes nerazumno zato sto historijske dogadjaje svodis na licni nivo, odnosno interpretaciju istih na osnovu onoga sto se tebi licno desilo.

DakleM, sasvim mi je razumljivo da je neko odgojen sa pricom o Jugoslaviji zemlji dembeliji gdje se, da bi se odrzao san o istoj, ignorisu cinjenice koje su dovele do raspada Dembelije. Da se ista raspala kao Cehoslovacka, onda ni po jada, ali se mi nismo igrali klikera u Bosni.
Za ovo podvučeno si u pravu.Samo,to ne primjećuješ na sebi?
Gojeni H

#1906 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

PM72 wrote:
Gojeni H wrote:

Za ovo podvučeno si u pravu.Samo,to ne primjećuješ na sebi?
:shock:

Svi mi prvenstveno nosimo odgoj od kuce, ali smo u nekoj mjeri i produkt uticaja okoline odnosno zivotnog iskustva.
nosara

#1907 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:
Nije niko prebrojavao krvna zrnca, samo je momak napisao kako donekle razumije batu bilmisce i razloge zbog kojih
cmizdri za krnjom. Onda onaj Ali stevo, njegova prica je toliko izlizana i ofucana da kad bi on sam sa razumijevanjem procitao svoje jedne te iste pamflete, pa povratio bi po sebi.
E jedino si ti misterija, mislim, i nisi...al nekako mi nezgodno da ti kazem kako si puko k'o lajsna. :lol:
Fudara moj pošteni,

Svi mi koji smo preživjeli rat smo "pukli".Samo što se družimo među sobom pa to i ne primjetimo.Ali ,meni su simpatični ljudi koji su otišli odavde pa izdaleka vatreno učestvuju u ovakvim diskusijama- a nikakve veze nemaju s tim...šta reći za takve? :lol: Imaju riješen status,poslove,budućnost...ali im crv ne da mira.Znači,ti nisi puk'o nego si pukovnik.
:thumbup: :kiss:
:lol:

fudi je pala sjekira u med... Da nije bilo rata ovdje bi se patio po opstinskim odborima, komisijama... Zahmet... :roll:

Tamo fino kol'ko tona, tol'ko larado... Trak roba - trak para... :D
nosara

#1908 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

Govoreći o silnom novcu koji je toko rata ulazio u BiH, general Halilović je kazao „tad se novac nije mjerio u novčaniku , tad se novac brojao džakovima“.

„Kada sam tažio da se novac utroši za kupovinu naoružanja i da se oslobodimo, da nam prestanu ubijati žene,djecu, starce, a majke i sestre silovati , tad su mi rekli da ćemo rat završiti pregovorima, a novac potrošiti za obnovu privrede. Kao što vidite rat je završen izdajom i priznajom Republike Srpske, a novac je završio u njihovim privatnim džepovima. Kad sam nakon rata grupu političara iz vrha SDA nazvao kriminalcima , oni su rekli „sad ćemo mi tebe strpati u Hag“,kazao je general Halilović.

„Naši političari za koje glasaju naši građani dali su 49 posto teritorije BiH Srbima i 20 posto dali idelogoji koja se zove ustaška ideologija“ poručio je general Sefer Halilović.
LBVIEW

#1909 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:
LBVIEW wrote:
Bili su,sad nisu,a objasnio sam ti u proslom postu i zasto.
Necemo se praviti blesavi- sve sto se desavalo na prostoru bivse drzave planirano je I koordinirano od
strane srbijanskog vrha,ovi sumnjaci su bili samo izvodaci.Da nisu zatamnjeni dokumenti isto bi se I
dokazalo,ovako ostaje presuda za neprijecanje genocida.
Mozda bi i Zenica prosla kao Budva. Ne mozes to znati. Kao ni ja. A mozda i ne bi.

Drzimo se presuda, a sudska presuda je konacno utvrdjena istina.

Sto se tice zatamnjenih dokumenata, eh pa vidis koliko god bila banana drzava, u diplomatiji je imala prave ljude. Goran Svilanovic je odradio lavovski posao, kao i pravni tim SRJ u ovom postupku, u kojem je ucestvovao veliki pravni strucnjak Vojislav Kostunica (ne govorim o njemu kao politicaru).

Dok su u BiH te pozicije obnasali aparatčici a la Sakib Softic. Koga smo poslali da nas zastupa, dobro je da nas nisu presudili :lol: :run:
Sto se mene tice,nastavi s praksom legalizma,tvoje pravo,samo nemoj meni,nakon svega pokusavati nametnuti isto.Meni,prvenstveno zrtve te sveserpske politike to ne dozvoljavaju,a ti kako hoces.Planovi o agresiji i genocidu su uradeni puno ranije,od strane srbijanske politicko-intelektualne elite,ovi sumski kmetovi su iste samo sprovodili.
Dalje,nikakva diplomacija niti ekspertni tim ne bi ih spasio da je zapadu bilo u interesu osuditi ih-licemjernost i neprincipijelnost istih smo imali prilike vidjeti 90-tih.
Za ovo zadnje se slazem.
Walther

#1910 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

nosara wrote:Govoreći o silnom novcu koji je toko rata ulazio u BiH, general Halilović je kazao „tad se novac nije mjerio u novčaniku , tad se novac brojao džakovima“.

„Kada sam tažio da se novac utroši za kupovinu naoružanja i da se oslobodimo, da nam prestanu ubijati žene,djecu, starce, a majke i sestre silovati , tad su mi rekli da ćemo rat završiti pregovorima, a novac potrošiti za obnovu privrede. Kao što vidite rat je završen izdajom i priznajom Republike Srpske, a novac je završio u njihovim privatnim džepovima. Kad sam nakon rata grupu političara iz vrha SDA nazvao kriminalcima , oni su rekli „sad ćemo mi tebe strpati u Hag“,kazao je general Halilović.

„Naši političari za koje glasaju naši građani dali su 49 posto teritorije BiH Srbima i 20 posto dali idelogoji koja se zove ustaška ideologija“ poručio je general Sefer Halilović.
Kakva je sad salonska teorija? Citavo vrijeme guslanje kako se nije trebalo ratovati vec pregovarati. Po drugoj strani trebalo se naoruzavati i ne pregovarati. A da se odlucite?

49% teritorije su uzeli Srbi jer su mogli. Sve drugo je relativizacija agresije i seruckanje po mrtvima.
malimbi

#1911 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

nosara wrote:Govoreći o silnom novcu koji je toko rata ulazio u BiH, general Halilović je kazao „tad se novac nije mjerio u novčaniku , tad se novac brojao džakovima“.

Dok je on bio na vrhu Armije taj je postotak bio 70 % za Srbe i 20 % za ustasku ideologiju.

A nije vise ni 49 % , bilo jednom , sada se spominjalo od salonaca i onih koji su zaspali 1995 :)
nosara

#1912 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

Walther wrote:

Kakva je sad salonska teorija? Citavo vrijeme guslanje kako se nije trebalo ratovati vec pregovarati. Po drugoj strani trebalo se naoruzavati i ne pregovarati. A da se odlucite?

49% teritorije su uzeli Srbi jer su mogli. Sve drugo je relativizacija agresije i seruckanje po mrtvima.
To dvoje korespondira, ali ti nisi kapacitet da to shvatis... :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1913 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Gojeni H wrote:
Sve sto sam mislio o mogucnosti ostanka sam stavio na par klipova koji govore o velikosrpskoj zavjeri i raspadu bivse SFRJ.

Ti si taj koji nesto zamotavas. Ti ne trazis procjenu realne situacije na terenu 1992. god., ti cak ne trazis ni ocjenu rada rukovodecih ljudi. Pricas i mantras srpsku pricu, kao da je Izetbegovic bio diktator koji je samostalno donosio odluke poput prihavtanja mirovnog plana u Dejtonu.

Otvorio si temu nadajuci se da ce ljudi reci "Jesmo se zajebali", pretpostavljajuci da smo imali izbora i da se nije desio genocid.

Reci slobodno da ti je zao sto nisi u Velikoj Srbiji! Ja bih barem toliko petlje imao.
Na kraju, eto ti Jovana, s njim ti to vidi ...
Ako si rekao sve sto si mislio, sto se sada bavis sa mnom? Ja nisam tema, kao ni moji motivi, kao ni moja porodica. To sto nekoga prenominujes u Srbina, misleci da mu tako udaras na obraz, dovoljno govori. Ne zelim da ucestvujem u takvim diskusijama.

Halali. It' s not you. It' s me :)
Walther

#1914 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

nosara wrote:
Walther wrote:

To dvoje korespondira, ali ti nisi kapacitet da to shvatis... :D
aha...ti bi da se hebes ali da ti ne udje... da se naoruzavas ali i da zapocnes rat....
nosara

#1915 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

Walther wrote:
aha...ti bi da se hebes ali da ti ne udje... da se naoruzavas ali i da zapocnes rat....
:zid:

Ne, ja bih kao alija, da se ne naoruzavam, ali da udjem u rat... :D

Velim ti, nisi kapacitet, samo si ostrascen... Mani se... :D
Walther

#1916 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

nosara wrote:
Walther wrote:

Znaci, pregovari su bili greska i trebalo je ratovati?
malimbi

#1917 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

Walther wrote:
nosara wrote:
Walther wrote:

Znaci, pregovari su bili greska i trebalo je ratovati?
Ma ne, komunisti smatraju da je trebao i samo bi voljeli Aliju da je uradio kao i Tito: zapoceo rat pa zijanio preko milion ljudi samo da Staljin bude zadovoljan, da se sakrivao doslovno po misjim rupama i prvom prilikom pobjegao na ostrvo najdalje od obale i poveo sa sobom nekoliko hiljada vojnika da mu guzicu cuvaju i kada se dokopa vlasti prvoborce posalje na Goli Otok da tucaju kamenje ako kazu nesto protiv njega. Tada bi komunisti nosali Alijine slike ko aprila 1992 Titine dok Drina krvava tece ali ovako jok, komunisti imaju novi hit : bolje rob nego grob.
Last edited by malimbi on 26/01/2016 10:36, edited 1 time in total.
nosara

#1918 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

Malim bi ti, ali ona nece... :D
malimbi

#1919 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

nosara wrote:Malim bi ti, ali ona nece... :D
;-)
KENJAC

#1920 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by KENJAC »

Gojeni H wrote:
KENJAC wrote: Majke ti mile Gojeni , jesi li ti stvarno mislio da su Hrvati glasali za odvajanje Bosne iz razloga sto su htjeli da ona ostane neovisna i od Hrvatske ? Malo je falili da u Februaru 92' glavu ne izgubim (malo pretjerujem jer je bilo medju rajom) u Staklenom Gradu u Vase Miskina kad sam isto ovo pitanje postavio mojoj raji !

E, i ovu pricu vise ne kontam. Pa nismo se mi odvajali. Jugoslavija se raspadala i svaka republika je trebala postati drzava. Jes' da nije Milosevica.
A, za Hrvate ... pa, jesam konto da zele nezavisnu drzavu koja je i njihova. Mislit' i srat' nije isto, a za sve ima popravni.
Ma nije bilo govora o opstanku YU nego o momentu i nacinu izlaska. U najmanju ruku o biranju jasnog puta.
Walther

#1921 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

KENJAC wrote:
Gojeni H wrote:
KENJAC wrote: Majke ti mile Gojeni , jesi li ti stvarno mislio da su Hrvati glasali za odvajanje Bosne iz razloga sto su htjeli da ona ostane neovisna i od Hrvatske ? Malo je falili da u Februaru 92' glavu ne izgubim (malo pretjerujem jer je bilo medju rajom) u Staklenom Gradu u Vase Miskina kad sam isto ovo pitanje postavio mojoj raji !

E, i ovu pricu vise ne kontam. Pa nismo se mi odvajali. Jugoslavija se raspadala i svaka republika je trebala postati drzava. Jes' da nije Milosevica.
A, za Hrvate ... pa, jesam konto da zele nezavisnu drzavu koja je i njihova. Mislit' i srat' nije isto, a za sve ima popravni.
Ma nije bilo govora o opstanku YU nego o momentu i nacinu izlaska. U najmanju ruku o biranju jasnog puta.
Moment izlaska nije odredila BIH ili Alija Izetbegovic. Izlazom Slovenije Jugoslavija je prestala postojati. Postojala su samo 2 vrlo jasna puta i BIH je izabrala jedini racioanalan tom momentu. Zbog divljanja Srba u HR drugog komenta nije moglo biti. Sve drugo bi BIH i Bosnjake odvela u propast.

Albanci su izbrali "moment" 10 godine poslije BIH pa su zavrsili u izbjeglistu isto kao Bosnjaci. Da su Bosnjaci divljali po HR (???) i izasli u momentu Albanaca zavrsili bi kako?
malimbi

#1922 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

Walther wrote:
KENJAC wrote:
Gojeni H wrote:
Moment izlaska nije odredila BIH ili Alija Izetbegovic. Izlazom Slovenije Jugoslavija je prestala postojati. Postojala su samo 2 vrlo jasna puta i BIH je izabrala jedini racioanalan tom momentu. Zbog divljanja Srba u HR drugog komenta nije moglo biti. Sve drugo bi BIH i Bosnjake odvela u propast.

Albanci su izbrali "moment" 10 godine poslije BIH pa su zavrsili u izbjeglistu isto kao Bosnjaci. Da su Bosnjaci divljali po HR (???) i izasli u momentu Albanaca zavrsili bi kako?
Ima jos nesto u svemu tome sto je jos gore nego od divljanja i gubljenja glava po Hr za granice Velike Srbije a to je divljanje i gubljenje glava po samoj Bosni i Hercegovini u ime ostajanja u Velikoj Srbiji.
Bili bi stavljeni u situaciju da se Bosnjaci bore , ginu ,ruse i ubijaju po Bosni i Hercegovini ne samo protiv BiH Hrvata vec i protiv Bosnjaka koji bi bili protiv ostanka u V. Srbiji, dobila bi se situacija kao sto je bila u Bihackoj oblasti , samo sada sa stotinama hiljada Bosnjaka na razlicitim stranama. I sto bi bilo jos gore, ako bi i pobijedili, dobili bi nam je Karadzic u tako porusenoj Bosni i Hercegovini, punoj poginulih vojnika i civila, razorenih gradova i sela, danas u centru Sarajeva bude pocasni predsjednik do kraja zivota a ako bi izgubili ne bi bilo ni B od Bosne a ni H od Hercegovine.

Znaci i da se ostalo pod srpskom cizmom sa glavom na panju, ne bi se izbjeglo stradanje i smrt po Bosni i Hercegovini ali pobornici glave na panju u najboljem slucaju to ignorise ili namjerno izostavljaju.

Kao mali podsjetnik za sve oni koji tvrde da bi ostankom u Veliko Srbiji sve proslo bez kapi krvi , mali podsjetnik da je bilo vise igraca nego samo Alija , na kojeg vidim se sve pokusava da svali :
Na današnji dan prije 22. godine, 18. novembra 1991, osnovana je tzv. hrvatska zajednica ''Herceg-Bosna'' koja je 28. avgusta 1993. prerasla u samoproglašenu tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu (HZHB).

Prema tadašnjim odlukama, tzv. Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu su činile općine Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac, Ravno i Dobretići.
PM72

#1923 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

nosara wrote:
Walther wrote:

Bravo Nosara - ovo podvučeno je poenta naprđivanja na 82 stranice.
nosara

#1924 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

PM72 wrote:
nosara wrote:
Walther wrote:

Bravo Nosara - ovo podvučeno je poenta naprđivanja na 82 stranice.
On ni ne konta sta je napisao... Barem da je editovao post... Nista... Dabogsacuva, sto se kaze... :roll:
malimbi

#1925 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

nosara wrote:
On ni ne konta sta je napisao... Barem da je editovao post... Nista... Dabogsacuva, sto se kaze... :roll:
Jeste, kada se vidi da neko sa crvenom zvijezdom u avataru i ko jos zivi u SFRJ kritikuje nekoga za nesto sto je Tito uradio 10 puta gore :-)
Locked