Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#1901 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:dosta više vas dvoje sa tom blasfemijom..

slušam te vaše melanholične i kontam kako nam različite stvari pokreću emocije i kako se ljudi međusobno razlikuju.. hiljadu ljudi, hiljadu (ili više, ako uzmemo u obzir podvojene ličnosti) jedinstvenih unutrašnjih svjetova..

krije li se u svemu tome kakva korisna poruka?
- možda ova: ako si dovoljno sretan da nađeš nekoga sebi sličnog, ne odustaj od njega, bar ne olako..
interesantno je da su svi postavili pjesme na engleskom (more or less)
ja ne razumijem šta oni moji mjauču (potražila sam lyrics što jest jest), već me više "baca" muzika i to nešto u glasu
poruka bi se možda mogla izvuci ako bi se sad analiziralo pojedinačno šta nas čini melaholičnim u pojedinačno postavljenim pjesmama

medvjed23

#1902 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by medvjed23 »

ja ne razumijem šta oni moji mjauču
čito sam ja engleske prevode teksta i mogu reći da su poprilično mračni :D
lako objašnjivo:

1 - većina forumaša razumije maternji, engleski i nijedan drugi jezik
2 - "nas" ima dvadesetak miliona, a "engleza" milijarda i odatle slijedi da među "englezima" ima puno više muzičara i zanimljive muzike
3 - i ovdje i kod "engleza" muzika je prvenstveno biznis, proizvod bez duše, no u zemljama engleskog govornog područja, i apsolutno i procentualno, ima osjetno više iskrenih muzičara kojima novac nije jedini pokretač i koji će, primjera radi, napisati i otpjevati I hate myself and want to die, a zatim pokazati da su to stvarno mislili
dale cooper

#1903 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Što se mene tiče i pjesama koje sam postavio, riječ je o kombinaciji 3 stvari. Muzika, tekst i vokal.
Ali primjera melankolične muzike ima kroz sve žanrove, ja sam samo postavio primjere iz pop
muzike koje često volim slušati. Istih stvari možeš naći i u black metalu, post rocku, shoegazeu itd.
listopad

#1904 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by listopad »

Bloo wrote:interesantno je da su svi postavili pjesme na engleskom (more or less)
ja ne razumijem šta oni moji mjauču (potražila sam lyrics što jest jest), već me više "baca" muzika i to nešto u glasu
poruka bi se možda mogla izvuci ako bi se sad analiziralo pojedinačno šta nas čini melaholičnim u pojedinačno postavljenim pjesmama

Odlicna pjesmica. Nisam je dugo cuo, a kao klinac sam Bitlse slusao po citav dan. Sramota!

A sada prvo malo progresive:

Pa onda depresive:

I svima po jedna boba:

Image
Bloo
Globalna šefica

#1905 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:
ja ne razumijem šta oni moji mjauču
čito sam ja engleske prevode teksta i mogu reći da su poprilično mračni :D
lako objašnjivo:

1 - većina forumaša razumije maternji, engleski i nijedan drugi jezik
2 - "nas" ima dvadesetak miliona, a "engleza" milijarda i odatle slijedi da među "englezima" ima puno više muzičara i zanimljive muzike
3 - i ovdje i kod "engleza" muzika je prvenstveno biznis, proizvod bez duše, no u zemljama engleskog govornog područja, i apsolutno i procentualno, ima osjetno više iskrenih muzičara kojima novac nije jedini pokretač i koji će, primjera radi, napisati i otpjevati I hate myself and want to die, a zatim pokazati da su to stvarno mislili
Željela sam reći da npr. u mom slučaju me melanholičnom čine melodija, ritam, itd. a ne nužno riječi kada dođe do ove dvije pjesme.
A kontrast je bio jer sam samo ja postavila na drugom jeziku :D. Ja ne razumijem jezik Falkenbacha, jer je ono neki citiram: "Limburgish, a set of German/Dutch dialects spoken in parts of the Netherlands, Belgium and western Germany".
NAravno, ima puno više pjesama na BHS jeziku i engleskom koji naravno me čine melanholičnom, ali ove dvije me iz nekog razloga zbog glasa pogađaju :)

hajmo sad svi zajedno:
Den oude vandrar waagt, fuer eweroun en eweroun
Den oude vandrar waagt wijl naarjaars roud, fuer eweroun, eweroun.

3. jel to opet ti o NIN-u :D?
Bloo
Globalna šefica

#1906 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

listopad wrote:
Odlicna pjesmica. Nisam je dugo cuo, a kao klinac sam Bitlse slusao po citav dan. Sramota!
ja sam ih ozbiljnije poslala slušati krajem srednje škole, i smatram da imaju izvrsnim uradaka koje može svako da cijeni bez obzira na to kako se deklariše što se tiče muzike
Bloo
Globalna šefica

#1907 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Univers Zero piči po živcima kvalitetno :D
dale cooper

#1908 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Najbolja stvar za tjeranje melankolije (kada vam dojadi valjati se u njoj, naravno :mrgreen: ) je dobri
klasični i riftastični rock'n'roll. Image

Koji je car bio Lynott. :-D Iako, Thin Lizzy su znali servirati i riffove sa dozom nostalgije:

Jedna od onih "napuštam ovaj jebeni grad i jašem u suton" pjesama o kojima ponekad svi sanjarimo. :D
Bloo
Globalna šefica

#1909 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Image
medvjed23

#1910 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by medvjed23 »

Bloo wrote: 3. jel to opet ti o NIN-u :D?
jok, ovoga puta o kurti bejnu :D

jebote, mislim da je među muzičarima koje volim više onih koji su sebi skratili muke nego onih koji se vode principom: sve u svoj vakat (pa i put na ahiret)..
Bloo wrote:
hajmo sad svi zajedno:
Den oude vandrar waagt, fuer eweroun en eweroun
Den oude vandrar waagt wijl naarjaars roud, fuer eweroun, eweroun.

Image

zeko, volio bih nekad, kad ti ne bude zahmet, čuti neku od tih domaćih koje te pogađaju
Bloo
Globalna šefica

#1911 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

jao guske :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jaoo
dale cooper

#1912 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Nadovezujući se na Thin Lizzy, jedan od novih bendova koji su potpuno usvojili i naučili
lekcije od Lynotta i kompanije o vrijednosti dobrog rifa su Philly punkeri Sheer Mag.

Kickin' it old school. :D
Bloo
Globalna šefica

#1913 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:
zeko, volio bih nekad, kad ti ne bude zahmet, čuti neku od tih domaćih koje te pogađaju
nemam multiple personality disorder :D

Bloo
Globalna šefica

#1914 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Nadovezujući se na Thin Lizzy, jedan od novih bendova koji su potpuno usvojili i naučili
lekcije od Lynotta i kompanije o vrijednosti dobrog rifa su Philly punkeri Sheer Mag.

naletih slučajno na njih, ono rendom klikajuci po jutjubetu
rifovi su predobri, a glas je nekako 70-te :D
dale cooper

#1915 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:Nadovezujući se na Thin Lizzy, jedan od novih bendova koji su potpuno usvojili i naučili

naletih slučajno na njih, ono rendom klikajuci po jutjubetu
rifovi su predobri, a glas je nekako 70-te :D
Totalno! Image
listopad

#1916 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by listopad »

Thin Lizzy je zakon. Phil Lynott... koji glas! Black Rose nudi himnu za himnom. Lynott i Gary Moore su bili prava ekipa. Nazalost su nas obadvojica napustili.

Najbolje sto je Irska dala u rock glazbi. Kakav U2. :-) :D
dale cooper

#1917 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

listopad wrote:
:thumbup:
Uz Van Morrisona (sa kojim sam započeo ovu temu i koji je isto jedan od favorita) i My Bloody Valentine.

U2...su nekada bili dobar bend. Ali su do te mjere zasrali stvari da se mora postaviti ono legendarno pitanje iz
knjige/filma High Fidelity. Is it unfair to criticize a formerly great artist for his or her latter day sins? :mrgreen:
A što se tiče U2-a sa svakim novim albumom odgovor je...ne, uopšte nije nefer kritikovati U2 zbog sranja kao...pa
kao sve što su izdali u zadnjih 15-tak godina.
listopad

#1918 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by listopad »

Van Morrison. :thumbup: Samo sto on visi gravitira ka jazzu, soulu i bluesu, ali naravno da rock ne moze bez njegovog imena.

U2 su mi uvijek bili prosjecno talentovana grupica ciji su clanovi i sami priznali da svoje instrumente ne sviraju bas najbolje. Snimili su par dobrih pjesmica tokom 80ih i to je to. Uvijek ce mi ostati tajanstveno kako su uspjeli postati toliko popularni. Ja sam cak jednom radio za njih u organizaciji jednog od nastupa ovdje u Becu. To me ipak nije ucinilo fanom. :D

Bono je inace veliki licemjer i nije bez razloga veoma omrazen, usprkos popularnosti njegove grupe.
Bloo
Globalna šefica

#1919 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
listopad wrote:
Uz Van Morrisona (sa kojim sam započeo ovu temu i koji je isto jedan od favorita) i My Bloody Valentine.

U2...su nekada bili dobar bend. Ali su do te mjere zasrali stvari da se mora postaviti ono legendarno pitanje iz
knjige/filma High Fidelity. Is it unfair to criticize a formerly great artist for his or her latter day sins? :mrgreen:
A što se tiče U2-a sa svakim novim albumom odgovor je...ne, uopšte nije nefer kritikovati U2 zbog sranja kao...pa
Bila ponosni vlasnik svih albuma..zadnji je bio POP i nakon toga kreće sunovrat :|
a slušljivi su jebiga (do POP-a, and POP included), ostalo ne vrijedi spominjati
Russki

#1920 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Russki »

dale cooper

#1921 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:
listopad wrote:

Bila ponosni vlasnik svih albuma..zadnji je bio POP i nakon toga kreće sunovrat :|
a slušljivi su jebiga (do POP-a, and POP included), ostalo ne vrijedi spominjati
Pa uglavnom poslije Pop-a i jeste sve otišlo u kurac što se tiče U2. Hence the last 15 years or so. :mrgreen:
ExNihilo

#1922 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

Danas se vozim, a ovo naleti na playlisti. Kako je moćna stvar. :D Brave New World je bio baš dobar album.

Bloo
Globalna šefica

#1923 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:Danas se vozim, a ovo naleti na playlisti. Kako je moćna stvar. :D Brave New World je bio baš dobar album.
dobra :D
meni sa tog albuma najdraza ghost of the navigator
ExNihilo

#1924 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:Danas se vozim, a ovo naleti na playlisti. Kako je moćna stvar. :D Brave New World je bio baš dobar album.
dobra :D
meni sa tog albuma najdraza ghost of the navigator
Meni ghost i dream of mirrors i thin line :D :D
Bloo
Globalna šefica

#1925 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Russkii
:lol: :lol: :lol:
Post Reply