Svijet bez religija
- mousstapha
#1901 Re: Svijet bez religija
Najjace mi je sto kontaju da ovu fintu sa islamskim bankarstvom bog nece skontati. 
- zagortenej
#1902 Re: Svijet bez religija
mousstapha wrote:Najjace mi je sto kontaju da ovu fintu sa islamskim bankarstvom bog nece skontati.
- arzuhal
#1903 Re: Svijet bez religija
Ne, ne, slobodno se ti smij, ja sam htio već gore u nekom postu da napišem (nevezano za tebe, nego onako) da ne vidim razloga postavljati pitanje kao: ako uberem jabuku bez dozvole vlasnika stabla ili zatražim od nekog pa je dobijem - nema razlike, jabuka je i dalje jabuka, u čemu je fol?shbc wrote:arzuhal wrote:U islamu ima različitih vrsta kamata. Kamata je ako ja dvije kile hurmi slabije kvalitete dadnem za kilu kvalitetnijih hurmi, direktno, iz ruke u ruku. Ali ako bih prodao te dvije kile a onda za taj novac mogao kupiti samo jednu kilu boljih hurmi nego što sam ja imao - to je trgovina.
Ili ako u zlatari zamijenim lomljeno zlato u većoj težini za neki prsten ili naušnice manje težine od koje sam dao. I to je kamata, u onoj razlici. Itd.![]()
Izvini sto se smijem, ali to sto ti opisujes kao kamatu je izvorna trgovina, skolski primjer iste. Cisci primjer trgovine ne postoji od toga
Postoje stvari koje je islam definisao tako kako je definisao i ako nekoga zanima može se uputiti u to, imaju knjige, naširoko objašnjeno: kako, zašto, itd. U Kur'anu se kaže kako je riba (kamata) zabranjena a bej'a (trgovina) - dozvoljena. A šta ako neko ne vidi razliku između tog dvoga i vidi kamatu, kako ti sam kažeš, samo kao jednu vrstu trgovine, ne nešto suštinski drukčije od trgovine? Ili da kažemo: možda su baš do objave tih ajeta ljudi tako i smatrali kamatu, kao najnormalniji vid i oblik trgovine?
Pa valjda zato što ti (ne ti nego ljudi koji imaju jedan pogled na stvari) nešto vidiš jednim a neko drukčijim i postoje razlike među ljudima, pa i među samim vjernicima i tako dalje
Vidiš, ti si zahvalan sagovornik jer imaš svoj stav (bez obzira koliko je različit od mog), za razliku od ovog @zagora koji istovremeno i hvali Kur'an i poziva samo na njega, a i slaže se s onima koji taj isti Kur'an osporavaju i kojima je smiješan
- Smrcak15
#1904 Re: Svijet bez religija
vjerovatno dozvoljena im je pod uslovom da nazdrave casicom rakije pri potpisivanju ugovoraarzuhal wrote:A kako u vašoj crkvi gledaju na kamatu, jel ok ili je zabranjena?zagortenej wrote:ljudi napišu pravila, pa kažu da je od Allahabroj dva wrote:Dakle fiksna cjena na kojoj banka zaradi 20% ulozene svote je Ok, kamate kojim banka zaradi 20% ulozene svote je haram ?
Mislim da ovo samo teolozi mogu razumiti, meni je 20%=20% ali ja sam nevjernik...
- irac300
-
broj dva
#1906 Re: Svijet bez religija
--arzuhal wrote:A kako u vašoj crkvi gledaju na kamatu, jel ok ili je zabranjena?zagortenej wrote:ljudi napišu pravila, pa kažu da je od Allahabroj dva wrote:Dakle fiksna cjena na kojoj banka zaradi 20% ulozene svote je Ok, kamate kojim banka zaradi 20% ulozene svote je haram ?
Mislim da ovo samo teolozi mogu razumiti, meni je 20%=20% ali ja sam nevjernik...
Pa crkva (konkretno Templari) su i napravili prve banke u Evropi tako da kontam da je sasvim OK sa stajalista crkve.
I Vatikan ima vlastitu banku.
- arzuhal
#1907 Re: Svijet bez religija
Tačno, oni su razvili pravu mrežu, ojačali k'o niko, pa ih morali proganjat i otimat im lovubroj dva wrote: --
Pa crkva (konkretno Templari) su i napravili prve banke u Evropi tako da kontam da je sasvim OK sa stajalista crkve.
I Vatikan ima vlastitu banku.
- Smrcak15
#1908 Re: Svijet bez religija
Smrle se ne povodi za vecinom i kako vjetar puse nego sta ja smatram istinom pa to i slijedim.irac300 wrote:http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... id=1110469
Bježi Smrčak otalek, i ti ćeš u kjafire.
nemogu ja sad poceti biti nevjernik samo sto vecina su nevjernici a znam stvari sto ni islamski misionari neznaju kako vjerskih tako i naucnih znanosti, na tom nivou, koji cine da nemoguce da budem nevjernik (to jeste da nevjerujem u postojanje Boga) , kako mogu biti nevjernik kad znam u meni na milioni mini Kinesin molekularnih nanorobota koji hodaju na dvije noge nose terete sa dvije ruke, opskrbljeni sa re-route slinim GPS sistem koje im olaksava da mimoidju prepreke do destinacija. netreba mi niko niste vise pricati o postojanju Boga , sto se mene tice i netreba mi neka vjerska knjiga da bi vjerovao u postojanje Boga jer dokaza ima na svakom koraku u prirodi oko mene i u nama.
- Smrcak15
#1910 Re: Svijet bez religija
cisto samozavaravanjejasko_ba wrote:I na kravama![]()
-
sizifinho
#1911 Re: Svijet bez religija
trebas ti prvo savladati gramatiku iz osnovne skole i to do petog osnovne. Do tad se mozes druziti s islamskim misionarima koji su trenutno sa svojim znanjem otprilike na istom nivou kao i ti, ako ne i vise.Smrcak15 wrote:Smrle se ne povodi za vecinom i kako vjetar puse nego sta ja smatram istinom pa to i slijedim.irac300 wrote:http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... id=1110469
Bježi Smrčak otalek, i ti ćeš u kjafire.
nemogu ja sad poceti biti nevjernik samo sto vecina su nevjernici a znam stvari sto ni islamski misionari neznaju kako vjerskih tako i naucnih znanosti, na tom nivou, koji cine da nemoguce da budem nevjernik (to jeste da nevjerujem u postojanje Boga) , kako mogu biti nevjernik kad znam u meni na milioni mini Kinesin molekularnih nanorobota koji hodaju na dvije noge nose terete sa dvije ruke, opskrbljeni sa re-route slinim GPS sistem koje im olaksava da mimoidju prepreke do destinacija. netreba mi niko niste vise pricati o postojanju Boga , sto se mene tice i netreba mi neka vjerska knjiga da bi vjerovao u postojanje Boga jer dokaza ima na svakom koraku u prirodi oko mene i u nama.
Kakve spominjes nano bote, gps signal, i slicne stvari, bolan bolan, sto se ofiras. Tih prica sam vise sit, a sve dolaze iz osnovnog nepoznavanja znanosti. Fuj.
-
NeenaSa
#1912 Re: Svijet bez religija
U pravu si. To i danas potvrdjuje.dustaban wrote:Vama do zayebancije.shbc wrote:Privalimo se mi svejedno. Besplatna hrana i pice, a mi materijalisti. Elhamdulilah, faljen IsusNeenaSa wrote:
Ma ne treba ukidat' dok se druzhimo i "krkamo" hranom.
Zamisli Bozhiche 1 i 2, Uskrsne/Vaskrsne, Bajram1, Bajram2, Hidzretsku, ... Hanuke , itd. ...
I to sve u harmoniji.I nitko nikom ne smeta.
Edit:
Ateisti ukljucheni.
Krkamo se mi i topovima, zahvaljujuci religiji!
Ali, stvorish svoj okrug gdje svi sve uvazhavaju i uzhivash u prijateljstvu i druzhenju.
- Smrcak15
#1913 Re: Svijet bez religija
kako? objasni narodusizifinho wrote: Kakve spominjes nano bote, gps signal, i slicne stvari, bolan bolan, sto se ofiras. Tih prica sam vise sit, a sve dolaze iz osnovnog nepoznavanja znanosti. Fuj.
- Dozer
#1914 Re: Svijet bez religija
Tebi ovdje treba crtati ba. Ti si taj koji nikako da skontas da taj neko, u ovom slucaju o kojem pricamo je to ta neka islamska banka - NIJE NISTA KUPILA UNAPRIJED, nego si ti taj koji si dosao u tu banku i trazio od nje da ti kupi to nesto (kucu recimo), pa da je onda tebi proda po vecoj cijeni.Smrcak15 wrote:popisaj te mi se u oci ako ja nemoram ovdje uzeti bojice, olovku i papir pa da pocnem crtati narodu da bi razumjeli, ja jedno oni drugobroj dva wrote:Dakle fiksna cjena na kojoj banka zaradi 20% ulozene svote je Ok, kamate kojim banka zaradi 20% ulozene svote je haram ?
Mislim da ovo samo teolozi mogu razumiti, meni je 20%=20% ali ja sam nevjernik...![]()
Evo Ovako da bolje razumijes
ako neko posudi nekome 10km ali trazi nazad 15 km, to je cista kamata, ali ako neko kupi za 10 km nesto pa proda za 15 km to nije kamata i nemoze se povecavati cijena. Dok ako idemo kroz kamatnu stopu sa procentima, od 5%, znaci ako ja ostenem bez posla kamata ide i nece bogami vise biti tih 20% procenata, nego jos vise cu platit nego tih 20% dok po islamskom nemoze se cijena povecavati dok se nije u stanju otplacivati prilikom gubitka posla. tu je razlika.
u jos jedna razlika, je evo da neko dodje i kaze pa to je isto, a pa nije isto jer nisi nikome Davao paru i trazio vecu sumu novca nego posudjenu. Povecanje cijena nije zabranjeno, ako neko poveca cijenu i fixira je gdje je tu kamata. nikome niko nije posudjivao nista i uzimao vise nego sto je posudio, znaci kamata se mimoisla a ipak je banka zaradila.
Drugim rijecima, ta banka nista sama ne bi sebi kupila s ciljem da to onda preprodaje i na tome zaradi, nego kupuje samo ciljano i na zahtjev.
Usput, ako neko nekome posudi 10, a trazi nazad 15, nije to kamata. Bar ne po tvom, tj. islamskom rezonu. Jer, i banka koja TEBI kupuje kucu na TVOJ ZAHTJEV, u stvari ti je je posudila te pare, ali ti trazi da joj das vise od toga kako bi ti onda i dobio tu kucu u svoje vlasnistvo.
I, jos nesto - ti si nesto dobro pobrkao s ovom svojom bajkom o rastu procenta kamate ako ostanes bez posla. Nema to, jadan ne bio, nikakve veze. Tvoj ugovoreni kredit je takav kakav je, imao ti ili nemao posla. I rata ide kako je i ugovorena. To o cemu ti pricas se tice samo kredita s valutnom klauzulom. Ali, to ti vec objasnih. Znam da da nisi shvatio, pa nema veze
- shbc
#1915 Re: Svijet bez religija
Ne sporim ja uopste da to Islam smatra. Ja samo sporim tacnost tih tvrdnji. Kamata je specifican pojam koji se javlja u monetarnoj politici, veze se za sredstvo placanja. Ali ona svojom sustinom se nicim ne razlikuje od marze. Samo sto se jedno veze za novac, a drugo za robu.arzuhal wrote:Ne, ne, slobodno se ti smij, ja sam htio već gore u nekom postu da napišem (nevezano za tebe, nego onako) da ne vidim razloga postavljati pitanje kao: ako uberem jabuku bez dozvole vlasnika stabla ili zatražim od nekog pa je dobijem - nema razlike, jabuka je i dalje jabuka, u čemu je fol?shbc wrote:arzuhal wrote:U islamu ima različitih vrsta kamata. Kamata je ako ja dvije kile hurmi slabije kvalitete dadnem za kilu kvalitetnijih hurmi, direktno, iz ruke u ruku. Ali ako bih prodao te dvije kile a onda za taj novac mogao kupiti samo jednu kilu boljih hurmi nego što sam ja imao - to je trgovina.
Ili ako u zlatari zamijenim lomljeno zlato u većoj težini za neki prsten ili naušnice manje težine od koje sam dao. I to je kamata, u onoj razlici. Itd.![]()
Izvini sto se smijem, ali to sto ti opisujes kao kamatu je izvorna trgovina, skolski primjer iste. Cisci primjer trgovine ne postoji od toga
Postoje stvari koje je islam definisao tako kako je definisao i ako nekoga zanima može se uputiti u to, imaju knjige, naširoko objašnjeno: kako, zašto, itd. U Kur'anu se kaže kako je riba (kamata) zabranjena a bej'a (trgovina) - dozvoljena. A šta ako neko ne vidi razliku između tog dvoga i vidi kamatu, kako ti sam kažeš, samo kao jednu vrstu trgovine, ne nešto suštinski drukčije od trgovine? Ili da kažemo: možda su baš do objave tih ajeta ljudi tako i smatrali kamatu, kao najnormalniji vid i oblik trgovine?
Pa valjda zato što ti (ne ti nego ljudi koji imaju jedan pogled na stvari) nešto vidiš jednim a neko drukčijim i postoje razlike među ljudima, pa i među samim vjernicima i tako daljeBilo da govorimo o sasvim opipljivim stvarima ili nečemu vezano za samo vjerovanje, u anđele, u ahiret, itd.
Vidiš, ti si zahvalan sagovornik jer imaš svoj stav (bez obzira koliko je različit od mog), za razliku od ovog @zagora koji istovremeno i hvali Kur'an i poziva samo na njega, a i slaže se s onima koji taj isti Kur'an osporavaju i kojima je smiješanAl' to nije smiješno, to u meni tugu izaziva
Nije to vise ni stvar debate. Nije stvar toga na koji nacin ti gledas na to. To je cinjenica, fakt.
Ponavljam po ko zna koji put. Jedina je razlika u imenu i nacinu obracuna. Sustinski je ista stvar. U nasem hipotetickom primjeru je obicna banka dala klijentu novac, a islamska prodavacu, a u oba sebi uzela cifru vecu nego sto je dala. Ja ne vidim nikakvu prednost, ni finansijsku ni moralnu u primjeru islamske banke.
Last edited by shbc on 22/03/2016 15:52, edited 1 time in total.
-
ja71
#1916 Re: Svijet bez religija
mada ni jedno (Islam) ni drugo (ekonomija) nije moj fah pokusao bih skrenuti paznju na
sustinsku razliku a vi me slobodno ispravite ako grijesim.
Danas je sitacija (uglavnom) ovakva:
- centralna banka stampa pare
- daje kredite (po nizim kamatnim stopama) komercijalnim bankama
- one daju kredite potrosacima po visim kamatnim stopama.
Da bi krajni potrosac mogao vratiti 1200 maraka (a dobio je na zajam 1000 maraka)
jasno je da to u krajnjoj instanci ne moze funkcionisati bez stampanja novog novca.
A to se zove inflacija.
Upravo ovoga nije bilo u vrijeme kada su stvarani Islamski propisi u vezi kamata.
Zato su u onim uslovima oba pravila (trgovina dozvoljena a kamatarenje ne) imale svoj smisao.
sustinsku razliku a vi me slobodno ispravite ako grijesim.
Danas je sitacija (uglavnom) ovakva:
- centralna banka stampa pare
- daje kredite (po nizim kamatnim stopama) komercijalnim bankama
- one daju kredite potrosacima po visim kamatnim stopama.
Da bi krajni potrosac mogao vratiti 1200 maraka (a dobio je na zajam 1000 maraka)
jasno je da to u krajnjoj instanci ne moze funkcionisati bez stampanja novog novca.
A to se zove inflacija.
Upravo ovoga nije bilo u vrijeme kada su stvarani Islamski propisi u vezi kamata.
Zato su u onim uslovima oba pravila (trgovina dozvoljena a kamatarenje ne) imale svoj smisao.
- Smrcak15
#1917 Re: Svijet bez religija
slozit cemo se da se neslazemo
sta drugo da kazem
- jasko_ba
#1918 Re: Svijet bez religija
Zaboravih panjeve. I oblake.Smrcak15 wrote:cisto samozavaravanjejasko_ba wrote:I na kravama![]()
- S4mpion
#1919 Re: Svijet bez religija
?NeenaSa wrote:U pravu si. To i danas potvrdjuje.dustaban wrote: Vama do zayebancije.
Krkamo se mi i topovima, zahvaljujuci religiji!![]()
- Dozer
#1920 Re: Svijet bez religija
Pa, dao nam bog topove...sto se ne bi krkali 
A da sve bude jos veca sega, svi govore - bog je jedan.
I onda hajd' iza topa, gurni granatLu, i uz povlacenje spage/okidaca svi vicu "u ime boga"
Paradox... Vrhunski
A, zapravo, paradox je samo ako se gleda kroz tu vjersku prizmu. Ako se malo pogleda i kroz neke druge prizme, tipa moci i love, e - onda tu vise nema ni P od paradoxa. I sasvim se lako dodje do toga da su religije oduvijek samo jedan od alata kojima manjina upravlja vecinom. Naravno, radi licne koristi te manjine
A da sve bude jos veca sega, svi govore - bog je jedan.
I onda hajd' iza topa, gurni granatLu, i uz povlacenje spage/okidaca svi vicu "u ime boga"
Paradox... Vrhunski
A, zapravo, paradox je samo ako se gleda kroz tu vjersku prizmu. Ako se malo pogleda i kroz neke druge prizme, tipa moci i love, e - onda tu vise nema ni P od paradoxa. I sasvim se lako dodje do toga da su religije oduvijek samo jedan od alata kojima manjina upravlja vecinom. Naravno, radi licne koristi te manjine
-
John Cleese
#1921 Re: Svijet bez religija
E nijearzuhal wrote:Kamata je ako ja dvije kile hurmi slabije kvalitete dadnem za kilu kvalitetnijih hurmi, direktno, iz ruke u ruku. Ali ako bih prodao te dvije kile a onda za taj novac mogao kupiti samo jednu kilu boljih hurmi nego što sam ja imao - to je trgovina.
Ili ako u zlatari zamijenim lomljeno zlato u većoj težini za neki prsten ili naušnice manje težine od koje sam dao. I to je kamata, u onoj razlici. Itd.
To ti je, da prostis, trampa.
Losa, doduse...
-
NeenaSa
#1922 Re: Svijet bez religija
Merhametli, shtobisereklo.
daizvinite

daizvinite
- skupljac_zeljeza
#1923 Re: Svijet bez religija
Zar ih nisu izumili naučnici koristeći tehnološki napredak? Još im ugrade senzore na tenkovima za otkrivanje ljudskog srca da ne bi trošili granata na cuke i mace i da bi što više uništili civila i 'neprijateljske žive sile'.Dozer wrote:Pa, dao nam bog topove...sto se ne bi krkali![]()
- S4mpion
#1925 Re: Svijet bez religija
Kako ono rekoše, većina naučnika su ateisti.skupljac_zeljeza wrote:Zar ih nisu izumili naučnici koristeći tehnološki napredak? Još im ugrade senzore na tenkovima za otkrivanje ljudskog srca da ne bi trošili granata na cuke i mace i da bi što više uništili civila i 'neprijateljske žive sile'.Dozer wrote:Pa, dao nam bog topove...sto se ne bi krkali![]()