Pitar sa Kariba wrote:Kad smo kod Kljuca, zarobimo ti dvojica kolega i ja pet srpskih vojnika. U stvari predali su nam se. Kako se sjecam razbili ih Hrvati negdje kod men' se cini Drvara rekose, lutali tako oni danima, gladni zedni i dosli iznad Kljuca i skontali da nemaju pojma gdje su i odlucili da se predaju. I tako im mi naletili. Sjebali se mi pravo kad izađose iz sume, digli ruke k'o u filmu. Mi se malo presaberemo ono za puske, repetiramo usrali se mi zivi. Oni u SMB uniformama, oprtaci cizme, pravo JNA. Sad mi ih poveli i kontamo sta sa njima pun grad 17 krajiske ako ih skontaju nema ih. Te ih mi preko nekakvih basti nekako dovedemo do stanice i predamo. Valjda su ih poslije vojni bezbjednjaci odveli. Ono situacija je bas zajebana gledas te ljude, jbg ljudi sta im mozes. Ja kao pitam ih ono kao provokacija "koji je od vas na Sarajevu bio?". To mi najzajebanije pitanje bilo. Tacno ne znas sta bi. Kako neko moze pobiti tako ljude na pravdi Boga nikad mi nece jasno biti. Mogli su i oni nas porokati jer je bilo mirno u Kljucu tih dana mi k'o pjevaci hodali. Pogotovo za nas i Sarajeva krajina je bila (gotovo) odmor (uz sav pijetet prema braci koja je ostala u Krajini). Mesa, svega poslije pocese dolaziti dijasporci da obilaze kuce (ovo ne morate vjerovati ne bih ni ja da nisam bio tamo, i da me nisu podmicivali viskijem da prodju punktove). Jbg mi tamo nismo ni znali za Dejton i da je agresija stala (i on topic) da je Sarajevo deblokirano.
jadno je izgledala vojska rs te 95. godine, tako govore svi koji su zarobljavali cetnike, dosta njih je prakticno gladovalo na linijima, slobo je njima vec uveo neki vid sankcija, tako da je dotok goriva i hrane rapidno pao, bila je ovdje prica o sluzbi bezbijednosti srbije i vojsci rs, jasno je bilo da se kod njih desio veci raskol na relaciji pale beograd, sumnjaci kad nisu poslusali slobu kod prihvatanja onog jednog sporazuma okrenula se prica dosta, a osim toga bilo je kod njih dualizma na relacija vojska-politika,karadzic - mladic, po svjedocenjima i dokumentima bilo je jasno da su po mnogim pitanjima bili opasno zakrvili, sve to i ih je dodatno oslabilo i to je jedan od razloga za tvrdnje da je nasa armija kraj rata mogla docekati u mnogo povoljnijoj poziciji nego sto jest, a za sta su krivci iskljucivo vojno i politicko vodstvo kojem je falilo vise inteligencije i hrabrosti u zadnjoj fazi rata