Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kroksica

#1901 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

prenosnik wrote:
Kroksica wrote: I? Jesi li?
jesam ;)
Masallah! :plesu:
Diwan

#1902 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Kroksica wrote:
Diwan wrote:
ali zasigurno da će se dolaskom Imama Mehdija a.s., koji jeste Poslanikov a.s. potomak, sve znati pa i to, a to nije daleko.
Sta ako ja ne dozivim Mehdijev dolazak a najvjerovatnije da necu, ostade mi Kur'an neinterpretiran?
Ne interesuje tebe istina, tebe interesuje da čuješ ono što želiš da čuješ ili da nađeš načina da 'pobijedi' tvoje mišljenje i stav.

A što se tiče tvoga pitanja – Who cares? Kao da si ti bitna i kao da bi to nešto promjenilo kod tebe, isto kao što munafici nisu postali iskreni vjernici iako su imali blizinu Poslanika a.s. ili oni koji nisu povjerovali u Njega a.s., koje se naziva nevjernicima + ko je kriv muslimanima zato što su dopustili i što dopušta i dan danas , čak i ovdje na forumu, da se čini nepravda prema njima i nastavlja progon, a hoćemo tumačenje .... malo sutra dobijemo; sijemo animozitet, antagonizam a brali bi cvjetove

Tako isto će i sa pojavom i dolaskom Imama Mehdija, neki ljudi ostati tamo gdje jesu, na pozicijam na kojima su bili,stavovima koje su imali, pored svega što će vladavina Imama Mehdija a.s. donijeti sa sobom.

Pored toga, Allah je dao, da se nastavi loza Poslanika a.s. i pored brojnih zvjerstava, nasilja i ubistava koja su se desila tokom istorije i to od strane muslimana, ne jevreja i hrišćana, pa kažu da danas u svijetu ima oko 25 miliona onih koji su potomci Poslanika a.s.

Opet je Bog dao da cijelo to vrijeme preživi i preživljava to vjersko znanje i naslijeđe, pa sigurno da je bilo ljudi koji su dolazili u kontakt sa nosiocima toga znanja od nekog Izabranika od njih tokom vijekova. I među njima, Bog odabira nasljednika u toj nauci, koji će čuvati Bogom dato naslijeđe, tako da je bilo i prije pojave Imama Mehdija a.s. tefsira ajeta, pojava itd, ali cjelokupno znanje ili bolje rečeno razotkrivanje tog znanja i njegova dostupnost svima će biti vjerujem dolaskom Imama Mehdija a.s.
kritichar

#1903 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

eto ti kroksice, šico te svrsta među mušrike, gotova si :evil:
prenosnik

#1904 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Diwan wrote:
Pored toga, Allah je dao, da se nastavi loza Poslanika a.s. i pored brojnih zvjerstava, nasilja i ubistava koja su se desila tokom istorije i to od strane muslimana, ne jevreja i hrišćana, pa kažu da danas u svijetu ima oko 25 miliona onih koji su potomci Poslanika a.s.
mozes li mi objasniti kako to prakticno funkcionise...jesu li svih tih 25 miliona automatski produhovljeni, cisti, ispravni? nije zar da nema medju njima kriminalaca, ubica, lazova...eto, kaze se da se u nasim krajevima potomci hasana i huseina poznaju po prezimenima, tipa serifovic, resulovic itd...znaci li to da je pjevacica marija serifovic ehli bejt?
Diwan

#1905 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Dobro predavanje, koja dosta govori o suštini islamskog problema i stanja,

Dr. Adnan Ibrahim: Kada su započele stvarne uvrede na našeg Poslanika a.s.

https://www.youtube.com/watch?v=IfdTq-1CKQc
Dexx1

#1906 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

Ehli bejt doslovno znaci stanovnici kuce.
Kuca u prenesenom smislu predstavlja srce, tako da je smisao Ehli bejta i posjednici srcanog vida.

Dakle, sto je srce ociscenije ono je duhovno, ali ne i krvno blize i povezanije sa Ehli Bejtom Poslanika alejhi selam.
zagortenej

#1907 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Dexx1 wrote:Ehli bejt doslovno znaci stanovnici kuce.
Kuca u prenesenom smislu predstavlja srce, tako da je smisao Ehli bejta i posjednici srcanog vida.

Dakle, sto je srce ociscenije ono je duhovno, ali ne i krvno blize i povezanije sa Ehli Bejtom Poslanika alejhi selam.
Fino :thumbup:
Kroksica

#1908 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

prenosnik wrote: znaci li to da je pjevacica marija serifovic ehli bejt?
:lol:
Kroksica

#1909 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Diwan wrote:
Kroksica wrote:
Diwan wrote:
ali zasigurno da će se dolaskom Imama Mehdija a.s., koji jeste Poslanikov a.s. potomak, sve znati pa i to, a to nije daleko.
Sta ako ja ne dozivim Mehdijev dolazak a najvjerovatnije da necu, ostade mi Kur'an neinterpretiran?
Ne interesuje tebe istina, tebe interesuje da čuješ ono što želiš da čuješ ili da nađeš načina da 'pobijedi' tvoje mišljenje i stav.

A što se tiče tvoga pitanja – Who cares? Kao da si ti bitna i kao da bi to nešto promjenilo kod tebe, isto kao što munafici nisu postali iskreni vjernici iako su imali blizinu Poslanika a.s. ili oni koji nisu povjerovali u Njega a.s., koje se naziva nevjernicima + ko je kriv muslimanima zato što su dopustili i što dopušta i dan danas , čak i ovdje na forumu, da se čini nepravda prema njima i nastavlja progon, a hoćemo tumačenje .... malo sutra dobijemo; sijemo animozitet, antagonizam a brali bi cvjetove

Tako isto će i sa pojavom i dolaskom Imama Mehdija, neki ljudi ostati tamo gdje jesu, na pozicijam na kojima su bili,stavovima koje su imali, pored svega što će vladavina Imama Mehdija a.s. donijeti sa sobom.

Opet je Bog dao da cijelo to vrijeme preživi i preživljava to vjersko znanje i naslijeđe, pa sigurno da je bilo ljudi koji su dolazili u kontakt sa nosiocima toga znanja od nekog Izabranika od njih tokom vijekova. I među njima, Bog odabira nasljednika u toj nauci, koji će čuvati Bogom dato naslijeđe, tako da je bilo i prije pojave Imama Mehdija a.s. tefsira ajeta, pojava itd, ali cjelokupno znanje ili bolje rečeno razotkrivanje tog znanja i njegova dostupnost svima će biti vjerujem dolaskom Imama Mehdija a.s.
Tih 25 miliona bi nam trebalo tefsiriti Kur'an? Pa dje su sad? Sto nam ga ne protefsirise da znam kako cu i sta cu, da ne lupam ja po svom? Je li ti kontas koliko si nebuloza napisao? I zasto u moje ime tvrdis da mene ne interesuje istina? Ja sam kontala da si ti ozboljan sagovornik, uspostavilo se da nisi u stanju odgovoriti na konkretno pitanje.

Selam Alejk.
Kroksica

#1910 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

zagortenej wrote:

Fino :thumbup:
x2
HadiRa

#1911 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HadiRa »

Kroksica wrote:
Selam Alejk.

ne postoji ovakav selam :D
HadiRa

#1912 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HadiRa »

like, like,like :thumbup:

:kiss:
Kroksica

#1913 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

HadiRa wrote:
Kroksica wrote:
Selam Alejk.

ne postoji ovakav selam :D
Image
kritichar

#1914 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

onda bi to doslovno značilo stanovnici srca, a kako dođe od stanovnika srca do posjednika srčanog vida?

i čije je ovo tumačenje?
Diwan

#1915 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Tih 25 miliona bi nam trebalo tefsiriti Kur'an? Pa dje su sad? Sto nam ga ne protefsirise da znam kako cu i sta cu, da ne lupam ja po svom? Je li ti kontas koliko si nebuloza napisao? I zasto u moje ime tvrdis da mene ne interesuje istina? Ja sam kontala da si ti ozboljan sagovornik, uspostavilo se da nisi u stanju odgovoriti na konkretno pitanje.
Selam Alejk.[/quote]

Kao što sam več ranije napisao, nosiš vrlo visok nivo neodgoja spram Ehli Bejta a.s., a što je bila karakteristika beduina onog vremena koji su visili oko kuće Poslanika a.s. i dodijavali mu, iskazujući mu nepoštovanje i odnoseći se prema Njemu a.s., kao da je jedan od njih. Nije to, 'Hej,Ba, daj, ho, hu,' kao što je naučeno da horde neukih komuniciraju između sebe.

25 miliona ljudi ne znači da su svi oni Učitelji i nasljednici Poslanikovog a.s. nauka i svjetla, več Bog daje da nosioc i nasljednik tog nauka bude uvijek od Njih. Uvijek se radi o jednom, ali od Njih a.s.

Da slijediš Kur'an i da se podvrgavaš Bogu, nikada ne bi napisala to što pišeš, i nikada ne bi ustala da pišeš protiv Ehli Bejta a.s.,ali ti ne pišeš da znaš iskreno o tome, nego da ismijavaš .... hm, vrlo opasna stvar. Naslijeđuješ osobine predaka.
prenosnik

#1916 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Diwan wrote:
Kao što sam več ranije napisao, nosiš vrlo visok nivo neodgoja spram Ehli Bejta a.s., a što je bila karakteristika beduina onog vremena koji su visili oko kuće Poslanika a.s. i dodijavali mu, iskazujući mu nepoštovanje i odnoseći se prema Njemu a.s., kao da je jedan od njih. Nije to, 'Hej,Ba, daj, ho, hu,' kao što je naučeno da horde neukih komuniciraju između sebe.

25 miliona ljudi ne znači da su svi oni Učitelji i nasljednici Poslanikovog a.s. nauka i svjetla, več Bog daje da nosioc i nasljednik tog nauka bude uvijek od Njih. Uvijek se radi o jednom, ali od Njih a.s.

Da slijediš Kur'an i da se podvrgavaš Bogu, nikada ne bi napisala to što pišeš, i nikada ne bi ustala da pišeš protiv Ehli Bejta a.s.,ali ti ne pišeš da znaš iskreno o tome, nego da ismijavaš .... hm, vrlo opasna stvar. Naslijeđuješ osobine predaka.
ne daje bog da nosilac i nasljednik tog nauka uvijek bude od tih 25 miliona...samo nisi razumio i onda si otisao u taj elitizam, pricu o "odabranom narodu"...evo, da ti kazem, svi ti hadisi o ehli bejtu, mehdiju itd. su tacni, ali ih ne razumijes, tj. razumijevas ih doslovno i upadas u to u sta si upao...

i ne znam sta kroksici prigovaras kad si postirao video onog adnana ibrahima koji je direktno propovijedanje kur'anizma...
Diwan

#1917 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

2:42. I ne presvlačite Istinu s neistinom, i ne skrivajte Istinu,2:42 a vi znate.
2:43. I obavljajte salat i dajite zekat, i činite ruku’ sa onima koji čine ruku’.2:43
Mješanja istine sa neistinom je iblisov sistem djelovanja i onih koji ga slušaju, gdje istina nije primarni cilj i nijet (naravno), več kao sredstvo, mada se predstavlja kao suprotno (kao cilj), dok je u suštini pozadina ubacivanje neistina i laži. Istina dođe kao mamac i sredstvo za politiku plasiranja laži na vrlo podmukao i skriven način.

2:43. I obavljajte salat i dajite zekat, i činite ruku’ sa onima koji čine ruku’.2:43

Negdje sam čitao, čuo ili šta već da se ovo ' činite ruku’ sa onima koji čine ruku’ odnosi na Hazreti Aliju.

3:110. Najbolja ste umma (koja) se svijetu pojavila. (Ehli Bejt a.s.)
Diwan

#1918 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Diwan wrote:
2:42. I ne presvlačite Istinu s neistinom, i ne skrivajte Istinu,2:42 a vi znate.
Mješanja istine sa neistinom je iblisov sistem djelovanja i onih koji ga slušaju, gdje istina nije primarni cilj i nijet (naravno), več kao sredstvo, mada se predstavlja kao suprotno (kao cilj), dok je u suštini pozadina ubacivanje neistina i laži. Istina dođe kao mamac i sredstvo za politiku plasiranja laži na vrlo podmukao i skriven način.

Negdje sam čitao, čuo ili šta već da se ovo ' činite ruku’ sa onima koji čine ruku’ odnosi na Hazreti Aliju.

3:110. Najbolja ste umma (koja) se svijetu pojavila. (Ehli Bejt a.s.)
To mješanje istine sa neistine nije viša član ovog foruma, ' šteta' :mrgreen:
Kroksica

#1919 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

prenosnik wrote:evo, da ti kazem, svi ti hadisi o ehli bejtu, mehdiju itd. su tacni, ali ih ne razumijes, tj. razumijevas ih doslovno i upadas u to u sta si upao...

.
Objasni.
Towelie

#1920 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Kroksica wrote:
prenosnik wrote:evo, da ti kazem, svi ti hadisi o ehli bejtu, mehdiju itd. su tacni, ali ih ne razumijes, tj. razumijevas ih doslovno i upadas u to u sta si upao...

.
Objasni.
Sipak. :D Otisao prenosnik u vecna lovista za stalno.
Diwan

#1921 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Kroksica wrote:

.
Objasni.
Joj ovih beduina, poput svojih predaka, doš'o im Poslanika a.s., a oni poput Musaovog a.s. naroda o kravi – te jel ove boje, te jel ovaka, te jel onaka, gluhi i slijepi, a Milost svim svjetovima a.s. među njima, pa traže 'uputu' od ljudi koji istog tog Poslanika a.s. žele na vrlo lukav i perfidan način da poistovjete sa isil barbarima, koji ne pokazuje nimalo poštovanja ni prema Poslaniku a.s., ni prema Bogu ... uzeo Bog pamet, džaba je.

Ali ne čudi to, jer se istorija nastavlja i preslikava, pa imamo davnašnje aktere samo u drugim uniformama i drugim imenima, ali matrica je ista. Ali nađu se 'srodne' duše, pa se sjarane oko toga da se kad se spominje Poslanik a.s. i Njegova porodica da začatavaju, zbijaju šale, trolaju, jednostavno neda šejtan ta priča da se priča.

Jaran ti je inače na trajnom godišnjem u Banovićima.
Kroksica

#1922 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Towelie wrote:
Kroksica wrote:

.
Objasni.
Sipak. :D Otisao prenosnik u vecna lovista za stalno.
A evo vidjoh. :-)

Napravicu majicu "Je suis Prenosnik" :D
Kroksica

#1923 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Diwan wrote: Joj ovih beduina, poput svojih predaka, doš'o im Poslanika a.s., a oni poput Musaovog a.s. naroda o kravi – te jel ove boje, te jel ovaka, te jel onaka, gluhi i slijepi, a Milost svim svjetovima a.s. među njima, pa traže 'uputu' od ljudi koji istog tog Poslanika a.s. žele na vrlo lukav i perfidan način da poistovjete sa isil barbarima, koji ne pokazuje nimalo poštovanja ni prema Poslaniku a.s., ni prema Bogu ... uzeo Bog pamet, džaba je.

Ali ne čudi to, jer se istorija nastavlja i preslikava, pa imamo davnašnje aktere samo u drugim uniformama i drugim imenima, ali matrica je ista. Ali nađu se 'srodne' duše, pa se sjarane oko toga da se kad se spominje Poslanik a.s. i Njegova porodica da začatavaju, zbijaju šale, trolaju, jednostavno neda šejtan ta priča da se priča.

Postajes naporan sa svojim pretpostavkama, ovo je forum, imam pravo na svaku tvoju recenicu postaviti pitanje jerbo forum je tu da se vodi dijalog. Ti o meni znas onoliko koliko sam ti ja dopustila da znas, mozda ja znam odgovor na pitaje koje postavim tebi ili bilo kome drugom ali zelim da odgovor cujem i od tebe ili tog nekog drugog. Za razliku od tebe, mnogo mi je zanimljivo cuti razlicita misljenja i tebe sam par puta pitala za tvoje ali tvoj odgovor nikad nisam dobila a ni postove koje si uputio meni nisi napisao na civilizovan i lijep nacin a mene nazivas beduinom? Isn't it ironic? :plete:
RNG_25

#1924 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Diwan wrote:Joj ovih beduina, poput svojih predaka, doš'o im Poslanika a.s., a oni poput Musaovog a.s. naroda o kravi – te jel ove boje, te jel ovaka, te jel onaka, gluhi i slijepi, a Milost svim svjetovima a.s. među njima, pa traže 'uputu' od ljudi koji istog tog Poslanika a.s. žele na vrlo lukav i perfidan način da poistovjete sa isil barbarima, koji ne pokazuje nimalo poštovanja ni prema Poslaniku a.s., ni prema Bogu ... uzeo Bog pamet, džaba je.

Ovo "svim" kod "svjetova" si ti izmislio. Također, ti izgleda predlažeš da se poslanici tretiraju kao nedodirljivi, bez imalo mogućnosti kritike njihovih riječi i postupaka. A i sam Allah ti je ne jednom uputio kritiku svojim poslanicima, neke čak i kaznio i odstranio od naroda kojem su poslati. Šta ti to govori o "milosti svim svjetovima"? Zanimljivo je i da mnogi od tih "milost i svim svjetovima" su bez problema tražili od Allaha da istrijebi kompletne narode, de fakto čineči genocide, pri čemu su se oni "u strašnom gnušanju" od svog naroda povukli i spašeni bili. Zašto ne jednostavno otići od svog naroda? Ah da, Allah želi da uputi zabludjeli narod, navodno, ali pri tome, praktično, ne upućuje taj narod nego ga pripremi za istrebljenje; "sve što se zbiva i događa je sa božijom voljom i *određenjem*" - poznato zvuči?

Sve prazna priča i pristranost, prigodno zanemarivanje svega što nekom ne odgovara da bude svjestan...
apsidejzi

#1925 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by apsidejzi »

Diwan wrote: Joj ovih beduina, poput svojih predaka, doš'o im Poslanika a.s., a oni poput Musaovog a.s. naroda o kravi – te jel ove boje, te jel ovaka, te jel onaka, gluhi i slijepi, a Milost svim svjetovima a.s. među njima, pa traže 'uputu' od ljudi koji istog tog Poslanika a.s. žele na vrlo lukav i perfidan način da poistovjete sa isil barbarima, koji ne pokazuje nimalo poštovanja ni prema Poslaniku a.s., ni prema Bogu ... uzeo Bog pamet, džaba je.

Kako si umisliti da si bolji musliman od ostalih - volume 1.

Ah lijepa ironijo :)
Post Reply