Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
@ngel

#1901 Re: Sufizam

Post by @ngel »

prenosnik wrote: pa muhamedova navodna objava, nadahnuce, je u cesto bila vezana za ono sto bi se moglo nazvati transom (znojenje, drhtanje, napor, nemogucnost razlikovanja vanjskog svijeta od manifestovanog unutrasnjeg...), a najtezi vid objave uz koji je padao u taj trans je bio upravo uz ono sto je opisao kao zvonjavu zvona. sufije upravo vanjskom muzikom nastoje potaci unutrasnje culo koje se moze otvoriti toj svetoj bozanskoj muzici. takav im metod, drukciji od tvog, pa sta ces.
Ti se ne bi znojio i drhtao da ti dodje melek Dzibril i pocne ti prenositi Allahove rijeci, to je sasvim prirodna i razumljiva reakcija.
Poslanik a.s. nije sam podsticao nikakvo padanje u trans, niti je sam sebi pustao bilo kakvu muziku da bi pao u trans i dobio objavu, u Islamu ne postoji nikakva Bozanska muzika niti se to igdje pominje u Kur'anu i hadisima. Pokusaj argumenta da padaju u trans jer je i Poslanik a.s. padao u trans kad je dobivao objavu nema nikakvog smisla jer je objava vec dosla, nista nije ostalo sto Allah nije objavio niti sto Poslanik a.s. nije prenio
prenosnik wrote:sto se tice samog zikra, zrakni malo na ajete o zikru, kada, kako, gdje...pa ce ti mozda biti jasno zasto drugi ajet direktno kaze da je "zikr veci (ekber) od namaza (salata)". to sto sufije zikr praktikuju tako kako praktikuju je, naravno, njihovo shvatanje tih ajeta...pojacano hadisima koji pojacavaju 25-27 ili koliko vec puta efekat grupnog ibadeta u odnosu na pojedinacni..
Ja upitah za bilo kakvu predaju o zikru na nacin da se mase glavom, vrti oko svoje ose i td., ali nista ne dobih, pa ako moze da mi nadjes taj ajet ili ajete kao i ajet u kojem je zikr preci od namaza?
prenosnik

#1902 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Ima li gdje kakvih predaja, hadisa...da je Poslanik s.a.w.s mahao glavom i padao u trans kako bi postigao neko duhovno uzdizanje, ili da se vrtio oko svoje ose uz muziku frule, bubnjeva i sl.? :-)
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:36, edited 1 time in total.
@ngel

#1903 Re: Sufizam

Post by @ngel »

prenosnik wrote:
@ngel wrote: Ti se ne bi znojio i drhtao da ti dodje melek Dzibril i pocne ti prenositi Allahove rijeci, to je sasvim prirodna i razumljiva reakcija.
ti svaki dan sa dzibrilom na kafi...
@ngel wrote:Poslanik a.s. nije sam podsticao nikakvo padanje u trans, niti je sam sebi pustao bilo kakvu muziku da bi pao u trans i dobio objavu, u Islamu ne postoji nikakva Bozanska muzika niti se to igdje pominje u Kur'anu i hadisima. Pokusaj argumenta da padaju u trans jer je i Poslanik a.s. padao u trans kad je dobivao objavu nema nikakvog smisla jer je objava vec dosla, nista nije ostalo sto Allah nije objavio niti sto Poslanik a.s. nije prenio
pa kako da ne spominje. objava, allahova rijec kako kazes, poslaniku dolazila uz zvuk muzike. a muhamed je rekao "slijedite me" .
@ngel wrote: Ja upitah za bilo kakvu predaju o zikru na nacin da se mase glavom, vrti oko svoje ose i td., ali nista ne dobih, pa ako moze da mi nadjes taj ajet ili ajete kao i ajet u kojem je zikr preci od namaza?
pa, kad je muhamed dobijao objavu i padao u trans, nije znao ni ima li glavu, a ne vrti li njom...samo razvijaju metodologiju da dodju do tog stanja...

a to sto ne znas za ajet vjere koju navodno zastupas...sta ti mogu...barem znas koja je to knjiga koju nisi procitala kako treba...

je li po muhamedovom sunnetu zenama dozvoljeno da se u javnosti raspravljaju o stvarima vjere i ako jeste (a nije) postoje li formalni uslovi koji moraju ispunjeni za to? i moze li neka podloga iz ajeta i hadisa za to?

Nema nikakve predaje koja potvrdjuje ove tvoje navode o muzici niti da je Poslanik rekao da ga se slijedi u padanju u trans koji je propracen muzikom

Kao i obicno, nicim ne mozes potvrditi svoje navode, kazes ima ajet o zikru precem od namaza, a ja kazem da nema, ako ima dokazi i navedi ga. Takodje nema niti ajet niti hadis o mahanju glavom, okretanju oko svoje ose sve s ciljem padanja u trans

Sve u svemu lupetas ko maksim po diviziji i izmisljas nesto sto veze s Islamom nema :-)
prenosnik

#1904 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

@ngel wrote: Nema nikakve predaje koja potvrdjuje ove tvoje navode o muzici niti da je Poslanik rekao da ga se slijedi u padanju u trans koji je propracen muzikom
pa rekao je "slijedite me", a i sam naveo da mu je objava dolazila uz zvuk muzike. sta ces vise...
@ngel wrote: Kao i obicno, nicim ne mozes potvrditi svoje navode, kazes ima ajet o zikru precem od namaza, a ja kazem da nema, ako ima dokazi i navedi ga.

to sto radis je strasno...po cijenu da ispadne da si u pravu u raspravi koju ne bi ni smjela voditi po vjeri koju zastupas i interpretaciji iste koju zastupas...lazes na allahov govor, pred citavim svijetom, na kur'an casni...i nakon sto si upozorena i imala vremena da provjeris navode...koja oholost...ko zna da li se nakon te lazi i oholosti uopste vise mozes smatrati muslimankom...
@ngel wrote: Sve u svemu lupetas ko maksim po diviziji i izmisljas nesto sto veze s Islamom nema :-)

pitaj alime ko izmislja...i kakva je kazna za nekog ko laze na allahov govor...i smije li neko zensko koje nema pojma o kur'anu tako "zastupati" islam u javnim raspravama...vidi sta treba za mudztehida...a pogotovo tako pogubno po islam, a u korist svoga nefsa zastupati...do mjere da lazes na allahov govor...
@ngel

#1905 Re: Sufizam

Post by @ngel »

prenosnik wrote:
pa rekao je "slijedite me", a i sam naveo da mu je objava dolazila uz zvuk muzike. sta ces vise...

Osnovno pravilo kada nesto tvrdis da je od vjere, bilo koje, je da navedes dokaz za to...iz svetih knjiga u ovom slucaju ajet ili hadis, ti to jos uvijek nisi uradio, sa takvim se ne moze raspravljati jer niti imas argument, niti znas sta to znaci
prenosnik wrote:
@ngel wrote: Kao i obicno, nicim ne mozes potvrditi svoje navode, kazes ima ajet o zikru precem od namaza, a ja kazem da nema, ako ima dokazi i navedi ga.
prenosnik wrote:to sto radis je strasno...po cijenu da ispadne da si u pravu u raspravi koju ne bi ni smjela voditi po vjeri koju zastupas i interpretaciji iste koju zastupas...lazes na allahov govor, pred citavim svijetom, na kur'an casni...i nakon sto si upozorena i imala vremena da provjeris navode...koja oholost...ko zna da li se nakon te lazi i oholosti uopste vise mozes smatrati muslimankom...
@ngel wrote: Sve u svemu lupetas ko maksim po diviziji i izmisljas nesto sto veze s Islamom nema :-)

pitaj alime ko izmislja...i kakva je kazna za nekog ko laze na allahov govor...i smije li neko zensko koje nema pojma o kur'anu tako "zastupati" islam u javnim raspravama...vidi sta treba za mudztehida...a pogotovo tako pogubno po islam, a u korist svoga nefsa zastupati...do mjere da lazes na allahov govor...

:lol: :lol: :lol:
Nemas ti pojma druze, neko te debelo slagao da zena ne smije voditi raspravu o vjeri ili bilo cemu, javno ili privatno....to veze sa islamom nema, a to da lazem na Allahov govor.. smijesno mi Bogami :D Pa daj dokaz da je nesto Allahov govor ili hadis Poslanika a.s., zelim da vjerujem da se zezas :D
HadiRa

#1906 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

kazuju:

sejtanska spletka je daif, sto ce reci - slaba

dok je zenska spletka, jaca od sejtanove.. zesca :D
prenosnik

#1907 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Ima li gdje kakvih predaja, hadisa...da je Poslanik s.a.w.s mahao glavom i padao u trans kako bi postigao neko duhovno uzdizanje, ili da se vrtio oko svoje ose uz muziku frule, bubnjeva i sl.? :-)
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:37, edited 1 time in total.
@ngel

#1908 Re: Sufizam

Post by @ngel »

HadiRa wrote:kazuju:

To ko biva ja spletkarim...jer trazim dokaze za ono sto se tvrdi da je Allahov govor ili govor Poslanika s.a.w.s?
@ngel

#1909 Re: Sufizam

Post by @ngel »

prenosnik wrote:
@ngel wrote: Pa daj dokaz da je nesto Allahov govor ili hadis Poslanika a.s., zelim da vjerujem da se zezas :D
ko te tjer'o da tvrdis ono o cemu ne znas...znam da bi voljela da je zeza i da nisi slagala na allahov govor...

@hadira, da, zenski serr je najjaci :D
Ja nisam nista tvrdila, samo sam trazila dokaze u ono sto ti tvrdis da ima u Kur'anu i hadisima...ali nista, a i kako da navedes dokaze kad ih nema :-)
Towelie

#1910 Re: Sufizam

Post by Towelie »

@ngel wrote:

To ko biva ja spletkarim...jer trazim dokaze za ono sto se tvrdi da je Allahov govor ili govor Poslanika s.a.w.s?
Andjelcicu, a sta mislis, kakav je serijatski status govora o Islamu bez serijatskog znanja? Mogu i ajete da ti citiram ako te zanima.
Druga stvar, zasto ti nije nadimak melek(a), nego si uzela taj krscanski naziv na ova bica svetlosti. Da smo u kalifatu ovo bi ti bio direktan crveni jer oponasas nevernike, a ko ih oponasa, on im i pripada. :D
HadiRa

#1911 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
@hadira, da, zenski serr je najjaci :D
like drug :D
HadiRa

#1912 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

@ngel wrote:

jok dusa.. samo pocesto insistiras da vidis nesta od cega bi mogla da padnes u nesvijest :D
HadiRa

#1913 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Towelie wrote:
oponasas nevernike, a ko ih oponasa, on im i pripada. :D

polahko Towelie..

zamisli nema nevjernika.. to ne postoji :)

svi vjeruju u nesto.. i svi Gospodara zovu istim Imenom- Allah.

hajd sAD :kiss:
Towelie

#1914 Re: Sufizam

Post by Towelie »

HadiRa wrote:
Towelie wrote:
oponasas nevernike, a ko ih oponasa, on im i pripada. :D

polahko Towelie..

zamisli nema nevjernika.. to ne postoji :)

svi vjeruju u nesto.. i svi Gospodara zovu istim Imenom- Allah.

hajd sAD :kiss:
Boga mi sam ja na temi ateizam cuo i drugacija misljenja. :D
@ngel

#1915 Re: Sufizam

Post by @ngel »

Towelie wrote:
@ngel wrote:

Andjelcicu, a sta mislis, kakav je serijatski status govora o Islamu bez serijatskog znanja? Mogu i ajete da ti citiram ako te zanima.
Ja nisam drzala nikakva predavanja o islamu, pitanje je bilo jednostavno...da mi se pokaze neki ajet ili hadis, bilo kakva predaja u kojoj stoji da treba da se mase glavom, okrce oko svoje ose i td. da bi se dostigao neki stepen duhovnog uzdizanja. Eto ja ne znam, a posto je tema o sufizmu, ja zelim da naucim, da mi se kaze i dokaze...sta je lose u tome?
Towelie wrote:Druga stvar, zasto ti nije nadimak melek(a), nego si uzela taj krscanski naziv na ova bica svetlosti. Da smo u kalifatu ovo bi ti bio direktan crveni jer oponasas nevernike, a ko ih oponasa, on im i pripada. :D
Moze li se kako edit profajl da promijenim, ili da ostavim da imate za sta da se zakacite kad nemate nikakav drugi argument :roll:
@ngel

#1916 Re: Sufizam

Post by @ngel »

HadiRa wrote:
@ngel wrote:

jok dusa.. samo pocesto insistiras da vidis nesta od cega bi mogla da padnes u nesvijest :D
nema veze, mozda i ja dozivim taj neki trans, uzdignuce...eto pravi put za to je padanje u nesvjest pa ako bas moram nema veze :D
HadiRa

#1917 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

@ngel wrote:

Ja nisam drzala nikakva predavanja o islamu, pitanje je bilo jednostavno...da mi se pokaze neki ajet ili hadis, bilo kakva predaja u kojoj stoji da treba da se mase glavom, okrce oko svoje ose i td. da bi se dostigao neki stepen duhovnog uzdizanja. Eto ja ne znam, a posto je tema o sufizmu, ja zelim da naucim, da mi se kaze i dokaze...sta je lose u tome?

pitanje je tebi, jos jednostavnije: a sto bas tebi smeta nacin na koji se neko moli svome Gospodaru ?

gledaj bona svoja posla,. pa ja :D
HadiRa

#1918 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

@ngel wrote:
nema veze, mozda i ja dozivim taj neki trans, uzdignuce...eto pravi put za to je padanje u nesvjest pa ako bas moram nema veze :D
pojak ti je nefs.. prilicno. :thumbup:
@ngel

#1919 Re: Sufizam

Post by @ngel »

HadiRa wrote:
@ngel wrote:

pitanje je tebi, jos jednostavnije: a sto bas tebi smeta nacin na koji se neko moli svome Gospodaru ?

gledaj bona svoja posla,. pa ja :D
od kud ti to da mi smeta?
pa mozda bih i ja mahala glavom i vrtila se ako je to nesto tako super i ako se tako mogu zaista pribliziti Gospodaru :stolica1:
Uputite me i prosvijetlite, sa dokazima naravno, zar to nije dio vjere :)
HadiRa

#1920 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

@ngel wrote:
pa mozda bih i ja mahala glavom i vrtila se ako je to nesto tako super i ako se tako mogu zaista pribliziti Gospodaru :stolica1:

znas, iskreni tragaoc prilazi sa drugacijim pitanjima .. meni se tvoje ucinilo sasvim provokativno, sorry ako grijesim :)

imas kao dokaz Poslanika Lukmana , koji je govorio, da se nikada ne potcjnenjuje niti uceni niti neuceni insan... to ti je bonton u islamu. :D
Towelie

#1921 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Hajde sad vas dve da se izljubite i da se pomirite. :lol:
HadiRa

#1922 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Towelie wrote:Hajde sad vas dve da se izljubite i da se pomirite. :lol:
jok, ja samo od tebe cekam poljubac :D
Reisova

#1923 Re: Sufizam

Post by Reisova »

Ja sufizam povezujem sa filofskim pristupu islama. Po meni sufizam daje širinu i jednostavno izlazi iz okvira koji su samo jednosmjerni, dalje izlazi iz okvira u smislu proučavanja jer ako si sunit to ne znaci ne smiješ i ne trebaš pročitati neku primarno siitsku literaturu, bibliju, poeziju, filozofiju itd... Po meni sufizam u islamu treba njegovati jer je kao takav primjenljiv za sve ljude. To je moje vidjenje sufizma jer se primarno bavi "ikre" učenjem i proucavanjem i tjera da svaki pravi musliman prvo misli svojom glavom, čuva svoju vjeru i ima svoje mišljenje.
@ngel

#1924 Re: Sufizam

Post by @ngel »

HadiRa wrote:
@ngel wrote:

znas, iskreni tragaoc prilazi sa drugacijim pitanjima .. meni se tvoje ucinilo sasvim provokativno, sorry ako grijesim :)

imas kao dokaz Poslanika Lukmana , koji je govorio, da se nikada ne potcjnenjuje niti uceni niti neuceni insan... to ti je bonton u islamu. :D
Pitanja su bila direktna i jednostavna, ako ih smatrate provokativnim samo za to sto nemate odgovor na njih, to nije do onoga ko pita :)

Ne potcjenjujem nikoga, samo tragam za dokazima i istinom
Towelie

#1925 Re: Sufizam

Post by Towelie »

HadiRa wrote:
Towelie wrote:Hajde sad vas dve da se izljubite i da se pomirite. :lol:
jok, ja samo od tebe cekam poljubac :D
:kiss: Dogovor kucu gradi. :D
Locked