Ti se ne bi znojio i drhtao da ti dodje melek Dzibril i pocne ti prenositi Allahove rijeci, to je sasvim prirodna i razumljiva reakcija.prenosnik wrote: pa muhamedova navodna objava, nadahnuce, je u cesto bila vezana za ono sto bi se moglo nazvati transom (znojenje, drhtanje, napor, nemogucnost razlikovanja vanjskog svijeta od manifestovanog unutrasnjeg...), a najtezi vid objave uz koji je padao u taj trans je bio upravo uz ono sto je opisao kao zvonjavu zvona. sufije upravo vanjskom muzikom nastoje potaci unutrasnje culo koje se moze otvoriti toj svetoj bozanskoj muzici. takav im metod, drukciji od tvog, pa sta ces.
Poslanik a.s. nije sam podsticao nikakvo padanje u trans, niti je sam sebi pustao bilo kakvu muziku da bi pao u trans i dobio objavu, u Islamu ne postoji nikakva Bozanska muzika niti se to igdje pominje u Kur'anu i hadisima. Pokusaj argumenta da padaju u trans jer je i Poslanik a.s. padao u trans kad je dobivao objavu nema nikakvog smisla jer je objava vec dosla, nista nije ostalo sto Allah nije objavio niti sto Poslanik a.s. nije prenio
Ja upitah za bilo kakvu predaju o zikru na nacin da se mase glavom, vrti oko svoje ose i td., ali nista ne dobih, pa ako moze da mi nadjes taj ajet ili ajete kao i ajet u kojem je zikr preci od namaza?prenosnik wrote:sto se tice samog zikra, zrakni malo na ajete o zikru, kada, kako, gdje...pa ce ti mozda biti jasno zasto drugi ajet direktno kaze da je "zikr veci (ekber) od namaza (salata)". to sto sufije zikr praktikuju tako kako praktikuju je, naravno, njihovo shvatanje tih ajeta...pojacano hadisima koji pojacavaju 25-27 ili koliko vec puta efekat grupnog ibadeta u odnosu na pojedinacni..