Ne mora brzo ali ako imas ugovor na 10-12 godina sa garantovanom otkupnom cijenom sta fali ako pocnes zaradjivati i 3-4 godine poslije investicije.insomnia78 wrote:Od ovih ploca nema nista
Mislim, ima ono al ako se mislis uvaliti u kredit i vratiti pare brzo i jos zaradjivati![]()
![]()
![]()
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- mirsek
#1901 Re: Jadi nas nezaposlenih
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1902 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sa ovim:mirsek wrote:Stari, kakve veze IT sektor i namjestanje tendera ima sa solarnim plocama ?
Treba ti ovo:mirsek wrote:Proizvodnja ove energije podstiče se obavezom otkupa od elektroprivreda po garantovanim cijenama koje su znatno više u odnosu na cijene koštanja iz postojećih elektrana.
A čovjek je objasnio a naročito ovo boldovano:mirsek wrote:Ne mora brzo ali ako imas ugovor na 10-12 godina sa garantovanom otkupnom cijenom sta fali ako pocnes zaradjivati i 3-4 godine poslije investicije.
Pa bez podmazivanja i štela ne možeš ni ormarić kraj objekta postaviti a ti bi u kolo sa državnom muzarom i peračnicom para...Zeljo_do_groba wrote:Ljudi vi mislite da je to tako jednostavno? Pa koliko ima toga u cijeloj BiH? To nema onih koji bi to vec uradili da se to moze tako, da je jednostavno kao sto mislite. Nije to ulaganje od par hiljada, nego stotina hiljada, pa i milionska investicija... Stvarno pricate gluposti. [b]O procedurama dobijanja dozvola prikljucenja na mrezu izvora koji nisu dio EPBiH ne treba ni trositi rijeci. O gradu, nedostatku sunca, hajvanima, itd. nema potrebe trositi jos vise rijeci... [/b]
- mirsek
#1903 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kojih stotine hiljada i milioni ?Zeljo_do_groba wrote:Ljudi vi mislite da je to tako jednostavno? Pa koliko ima toga u cijeloj BiH? To nema onih koji bi to vec uradili da se to moze tako, da je jednostavno kao sto mislite. Nije to ulaganje od par hiljada, nego stotina hiljada, pa i milionska investicija... Stvarno pricate gluposti. O procedurama dobijanja dozvola prikljucenja na mrezu izvora koji nisu dio EPBiH ne treba ni trositi rijeci. O gradu, nedostatku sunca, hajvanima, itd. nema potrebe trositi jos vise rijeci...
Pa neces praviti ogromnu solarnu elektranu.
Ja govorim o mikro elektranama kapaciteta od 10-30 kW.
Za sve zivo ti kod nas treba puno papirologije.
Najvaznije je da su rijeseni vlasnicki odnosi na mjestu elektrane i da su tu papiri cisti.
- mirsek
#1904 Re: Jadi nas nezaposlenih
E jbg. onda ne treba nista pocinjati i probati.Lajavikrelac wrote:Sa ovim:mirsek wrote:Stari, kakve veze IT sektor i namjestanje tendera ima sa solarnim plocama ?Treba ti ovo:mirsek wrote:Proizvodnja ove energije podstiče se obavezom otkupa od elektroprivreda po garantovanim cijenama koje su znatno više u odnosu na cijene koštanja iz postojećih elektrana.A čovjek je objasnio a naročito ovo boldovano:mirsek wrote:Ne mora brzo ali ako imas ugovor na 10-12 godina sa garantovanom otkupnom cijenom sta fali ako pocnes zaradjivati i 3-4 godine poslije investicije.Pa bez podmazivanja i štela ne možeš ni ormarić kraj objekta postaviti a ti bi u kolo sa državnom muzarom i peračnicom para...Zeljo_do_groba wrote:Ljudi vi mislite da je to tako jednostavno? Pa koliko ima toga u cijeloj BiH? To nema onih koji bi to vec uradili da se to moze tako, da je jednostavno kao sto mislite. Nije to ulaganje od par hiljada, nego stotina hiljada, pa i milionska investicija... Stvarno pricate gluposti. [b]O procedurama dobijanja dozvola prikljucenja na mrezu izvora koji nisu dio EPBiH ne treba ni trositi rijeci. O gradu, nedostatku sunca, hajvanima, itd. nema potrebe trositi jos vise rijeci... [/b]
Znaci i da imas zelju, volju i nekako se snadjes za lovu ne mozes zaraditi jer treba podmazati drzavne birokrate ili je potrebno vaditi puno dozvola i papira..?
Onda je stvarno najbolje sjediti, nista ne raditi ili kupiti drzavni posao( za koji isto treba naci lovu, vezu i cekanje da uletis).
Ako covjek skonta da to sto pravi ima siguran otkup na 12 godina mislim da se ganjanje papira i podmazivanje isplati.
Al eto svakom njegovo.
-
mefistofilis
#1905 Re: Jadi nas nezaposlenih
ja znam covjeka koji radi u elektroprivredi i evo pet godina se zalijece da krene u te panele i jos uvijek se ne usuduje (mislim da je cak i odustao) pa ti sad vidi
- Domaci izdajnik
#1906 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jarane, ja bih volio da nije tako ali šta ću kad jeste...živiš u nepotističko-plutokratskoj pizdodržavi, u kojoj neprikosnoveno caruje opančarsko-seljački plemenski mentalitet vladajućih struktura.
A što se tiče struje i panela, pa dovoljno ti govori činjenica da ljudi koji su ugrađivali kalorimetar na centralno grijanje bili optuženi za nelegalnu rabotu...
Ako imaš love za staj sport mislim da nemaš šta da tražiš na ovoj temimirsek wrote:Ako covjek skonta da to sto pravi ima siguran otkup na 12 godina mislim da se ganjanje papira i podmazivanje isplati.
Al eto svakom njegovo.
A što se tiče struje i panela, pa dovoljno ti govori činjenica da ljudi koji su ugrađivali kalorimetar na centralno grijanje bili optuženi za nelegalnu rabotu...
Last edited by Domaci izdajnik on 25/08/2014 19:03, edited 1 time in total.
- insomnia78
#1907 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma kakve tri cetiri godinemirsek wrote:Ne mora brzo ali ako imas ugovor na 10-12 godina sa garantovanom otkupnom cijenom sta fali ako pocnes zaradjivati i 3-4 godine poslije investicije.insomnia78 wrote:Od ovih ploca nema nista
Mislim, ima ono al ako se mislis uvaliti u kredit i vratiti pare brzo i jos zaradjivati![]()
![]()
![]()
Nema sanse
-
detroit-mercy
#1908 Re: Jadi nas nezaposlenih
Zato su kod nas farmeri ko Bill Gates sviLajavikrelac wrote:Ma ljudi misle samo posadiš u zamlju i zaliješ i eto ga! Na pripremu tla za maline možeš ulupati i do 15000 KM....pa ti vidi gdje si.
Ljudi iz haustora pricaju o poljoprivredi ili lako je tudjim kurcem gloginje mlatit.
-
detroit-mercy
#1909 Re: Jadi nas nezaposlenih
Koliki ti je ROIBlack swan wrote:mene je FPN koštao 450 maraka
- Domaci izdajnik
#1910 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne znam sad u bocu koliki je ovom plac, ali imaš tu fine zajebancije jer ako nije zemlja odgovarajućeg kvaliteta moraš je nasuti kvalitetnijom, pa đubriti, preorati, isfrezati i to se radi mehanizacijom i nije džabaka...dok ti dođeš do sadnje naradićeš se.mirsek wrote:Znam da malina trazi dosta vode.Lajavikrelac wrote:Ma ljudi misle samo posadiš u zamlju i zaliješ i eto ga! Na pripremu tla za maline možeš ulupati i do 15000 KM....pa ti vidi gdje si.
Nego de mi reci ova cifra od 15 000 KM ulaganja , za koliko zemlje je to ?
- mirsek
#1911 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kako mislis nema sanse ?insomnia78 wrote:Ma kakve tri cetiri godinemirsek wrote:Ne mora brzo ali ako imas ugovor na 10-12 godina sa garantovanom otkupnom cijenom sta fali ako pocnes zaradjivati i 3-4 godine poslije investicije.insomnia78 wrote:Od ovih ploca nema nista
![]()
![]()
Nema sanse
Sa kojim parametrima baratas pa mislis da nema sanse ?
Evo ti racunica nase firme koja ti pokazuje da za 10 kW ulaganja u solarne panele, doduse za 44-60 000 KM imas mjesecno 1000 KM zarade.
I to za 1300 sati godisnje rada tj. oko 3.5 sata dnevno.
Ako nemas love prepolovi ulaganje i zaradjuj 500 KM mjesecno.
http://www.eko-energetika.ba/images/sto ... ela_KM.jpg
Eto ROI ti je 4 godine a onda 8 godina prst u uho.
Jos ti sve poslove zavrse i imas consulting i projektovanje.
http://www.eko-energetika.ba/bs/nae-usl ... -elektrane
-
mefistofilis
#1912 Re: Jadi nas nezaposlenih
gledam nesto na posao.ba.
google trazi vertriebpartnere koji govore njemacki, kao slali bi ih na obuku u njemacku pa bi kao ti partneri nesto radili za njih a iznad oglasa stoji firma CC.International o kojoj se govorilo ovdje. da li zna neko kakva bi to mucka mogla biti i zasto bi google petljao sa tim nekakvim posrednicima
google trazi vertriebpartnere koji govore njemacki, kao slali bi ih na obuku u njemacku pa bi kao ti partneri nesto radili za njih a iznad oglasa stoji firma CC.International o kojoj se govorilo ovdje. da li zna neko kakva bi to mucka mogla biti i zasto bi google petljao sa tim nekakvim posrednicima
- insomnia78
#1913 Re: Jadi nas nezaposlenih
Koji si ti kralj, nezaposlenim ljudima predlazes investiciju od nekih 50 000, eto nek je 25mirsek wrote:Kako mislis nema sanse ?insomnia78 wrote:Ma kakve tri cetiri godinemirsek wrote: Ne mora brzo ali ako imas ugovor na 10-12 godina sa garantovanom otkupnom cijenom sta fali ako pocnes zaradjivati i 3-4 godine poslije investicije.
Nema sanse
Sa kojim parametrima baratas pa mislis da nema sanse ?
Evo ti racunica nase firme koja ti pokazuje da za 10 kW ulaganja u solarne panele, doduse za 44-60 000 KM imas mjesecno 1000 KM zarade.
I to za 1300 sati godisnje rada tj. oko 3.5 sata dnevno.
Ako nemas love prepolovi ulaganje i zaradjuj 500 KM mjesecno.
http://www.eko-energetika.ba/images/sto ... ela_KM.jpg
Eto ROI ti je 4 godine a onda 8 godina prst u uho.
Jos ti sve poslove zavrse i imas consulting i projektovanje.
http://www.eko-energetika.ba/bs/nae-usl ... -elektrane
Lijepo je sve to na papiru ali s obzirom kakvo je vrijeme bilo ove godine sumnjam da su se i ovi sto ih imaju ovajdili
Plus sto nije isto imati solarne panele u Mostaru i u Zenici npr
Ovo moze biti jedino "isplativo" nekom onako usput da se malo zajebajes kroz dodatnu djelatnost a ti sad da investiras i da se oslonis samo na to ne vjerujem
Eto nek je sve idealno i nek uzimas 500 mjesecno kad vratis ratu kredita ostace ti kolko?
- insomnia78
#1914 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jest malo glup primjer ali maloprije citam u novinama da je svaki drugi nezaposleni u Fr nasao poso u roku sest mjeseci nakon prekvalifikacije 
-
bierkof
#1915 Re: Jadi nas nezaposlenih
mirsek, tvoj entuzijazam je za pohvalu. Ovdje ljudi traze dvije stvari,
1) izgovore umjesto rijesenja.
2) ljude koji su mizerni kao oni da bi im bilo lakse
Treba prihvatiti da postoji mnogo ljudi kojima je krajnji cilj i domet, da se ushushkaju u taj neki "prosjek". Takvima je sve nemoguce, i uvjek vide problem prije nego sansu. vjeruj mi, ja se sa takvima srecem svaki dan. Mnogi od njih su inteligentni, imaju znanje, talenat, imaju diplome, ali im je draze da glume ovce za 1500-1700KM mjesecno. Pa i ta se plata razvuce tanko, dodju prohtjevi, pa auto, pa kredit, stan je misaona imenica, a djeca tek... Vecina (nezaposlenih i zaposlenih) nema muda da se upusti u bilo sta novo. Jos uvjek su u nekom shoku, ne mogu da povjeruju da uz diplomu fakulteta nisu primili kljuceve od nove Toyote, Stana na Dobrinji i ugovor na neodredjeno...
Ja pokusavam da pokrenem neku proizvodnju industrijskih masina, jer sam uvjeren da ih ja mogu napraviti, bolje, jace i jeftinije nego konkurencija. Kada bi poceo pisati probleme koje imam, mogao bih ih sastaviti 100 bez puno truda, i mnogi bi odustali prije nego procitaju listu do kraja... Ali opet znam, da cu za 2 do 3 godine, imati nesto da prodam, makar ja morao sam zubima da ih sastavljam...
Da se vratim na temu o nezaposlenima.
Ja sam pisao o potpunom zaokretu. Mladi momci i djevojke, koje ne mogu da nadju posao, jer je trziste rada prezasiceno kadrovima te vrste, ili jednostavno njihova profesija nema primjenu u industriji, i nema vrijednost na trzistu rada, bi po mom skromnom misljenju trebali da mjenjaju profesiju. Prije nego kasnije. Ali do sada nisam upoznao naseg covjeka da je to uradio. Mozda ih ima, ja ih ne znam.
Treba prihvatiti da postoji mnogo ljudi kojima je krajnji cilj i domet, da se ushushkaju u taj neki "prosjek". Takvima je sve nemoguce, i uvjek vide problem prije nego sansu. vjeruj mi, ja se sa takvima srecem svaki dan. Mnogi od njih su inteligentni, imaju znanje, talenat, imaju diplome, ali im je draze da glume ovce za 1500-1700KM mjesecno. Pa i ta se plata razvuce tanko, dodju prohtjevi, pa auto, pa kredit, stan je misaona imenica, a djeca tek... Vecina (nezaposlenih i zaposlenih) nema muda da se upusti u bilo sta novo. Jos uvjek su u nekom shoku, ne mogu da povjeruju da uz diplomu fakulteta nisu primili kljuceve od nove Toyote, Stana na Dobrinji i ugovor na neodredjeno...
Ja pokusavam da pokrenem neku proizvodnju industrijskih masina, jer sam uvjeren da ih ja mogu napraviti, bolje, jace i jeftinije nego konkurencija. Kada bi poceo pisati probleme koje imam, mogao bih ih sastaviti 100 bez puno truda, i mnogi bi odustali prije nego procitaju listu do kraja... Ali opet znam, da cu za 2 do 3 godine, imati nesto da prodam, makar ja morao sam zubima da ih sastavljam...
Ja sam pisao o potpunom zaokretu. Mladi momci i djevojke, koje ne mogu da nadju posao, jer je trziste rada prezasiceno kadrovima te vrste, ili jednostavno njihova profesija nema primjenu u industriji, i nema vrijednost na trzistu rada, bi po mom skromnom misljenju trebali da mjenjaju profesiju. Prije nego kasnije. Ali do sada nisam upoznao naseg covjeka da je to uradio. Mozda ih ima, ja ih ne znam.
- mirsek
#1916 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mislim da su navedeni troskovi, troskovi svega sa planiranjem, consultingom, postavljanjem i provodjenjem kablova.Zeljo_do_groba wrote:Mirsek ne razmisljas na pravilan nacin, 100%... To su samo troskovi ugradnje, i pitanje je da li je to fkt tako, + situacija na terenu, pa gdje ti je zemlja, pa gdje ti imas sunce, pa zastita odn. cuvar nocni, pa okolo ograda, nadzor, odrzavanje, covjek koji ce tu raditi ili mislis da to samo ide, pa prikljucenje na mrezu, itd. itd. Vjeruj mi da je to investicija u stotinama hiljada KM za koju se veliki biznismeni ne odlucuju a ti ovdje ljudima predlazes da ulazu te tolike cifre u stvar koja je totalno nesigurna kod nas... Vjerujem da je isplativije napraviti mini protocnu hidroelektranu nego te panele...
Mozes li mi napisati kako si to dosao do 1000 KM mjesecno zarade? 1kWh je 90 feninga, mozes proizvoditi nekih npr 70% kapaciteta u mjesecu, znaci 6,7 KM na sat, oko 100 sati mjesecno (ako uzmemo da je 1300 h tacan podatak ali i to zavisi od mnogo mnogo cega)... Gdje je tu ta 1000? Gdje ti je covjek koji to odrzava i stiti, gdje ti je prikljucak na mrezu, gdje su tu nepredvidjene situacije, popravci, amortizacija...
Mislim da radis u toj firmi, ali bez velikih instalisanih kapaciteta to nije isplativa investicija...
Nesto kao sistem kljuc u ruke.
Procitao sam mescini negdje da za 10 kW treba ili 75 ili 140 metara krova tj. ove solarne ploce sam mislio na krov kuce postavljati.
Znaci nista ograda, cuvari nego ko ima kucu stavljaj na kucu i cuvaj svoj krov.
A ovo za 1000 KM ,vrlo jednostavno.
To sto si ti sracunao to je za 1 kW a ja pricam za 10 kW kapaciteta. Znaci pomnozi to sa 10.
Garancija na panele su 25, 30 i vise godina. Znaci amortizacija je vrlo duga tj. sigurno ti je zivotni vijek i upotrebni vijek panela preko 20 godina.Znaci da uz malo srece mozes zaradjivati na tim panelima vrlooo dugo.
- South Blue Mama
#1917 Re: Jadi nas nezaposlenih
super je sve ovo samo bih vas molila da nam pojasnite kako nezaposleni da dobiju kredit za kupovinu tih istih panela ili taj film igra u drugom kinumirsek wrote:Mislim da su navedeni troskovi, troskovi svega sa planiranjem, consultingom, postavljanjem i provodjenjem kablova.Zeljo_do_groba wrote:Mirsek ne razmisljas na pravilan nacin, 100%... To su samo troskovi ugradnje, i pitanje je da li je to fkt tako, + situacija na terenu, pa gdje ti je zemlja, pa gdje ti imas sunce, pa zastita odn. cuvar nocni, pa okolo ograda, nadzor, odrzavanje, covjek koji ce tu raditi ili mislis da to samo ide, pa prikljucenje na mrezu, itd. itd. Vjeruj mi da je to investicija u stotinama hiljada KM za koju se veliki biznismeni ne odlucuju a ti ovdje ljudima predlazes da ulazu te tolike cifre u stvar koja je totalno nesigurna kod nas... Vjerujem da je isplativije napraviti mini protocnu hidroelektranu nego te panele...
Mozes li mi napisati kako si to dosao do 1000 KM mjesecno zarade? 1kWh je 90 feninga, mozes proizvoditi nekih npr 70% kapaciteta u mjesecu, znaci 6,7 KM na sat, oko 100 sati mjesecno (ako uzmemo da je 1300 h tacan podatak ali i to zavisi od mnogo mnogo cega)... Gdje je tu ta 1000? Gdje ti je covjek koji to odrzava i stiti, gdje ti je prikljucak na mrezu, gdje su tu nepredvidjene situacije, popravci, amortizacija...
Mislim da radis u toj firmi, ali bez velikih instalisanih kapaciteta to nije isplativa investicija...
Procitao sam mescini negdje da za 10 kW treba ili 75 ili 140 metara krova tj. ove solarne ploce sam mislio na krov kuce postavljati.
Znaci nista ograda, cuvari nego ko ima kucu stavljaj na kucu i cuvaj svoj krov.![]()
To sto si ti sracunao to je za 1 kW a ja pricam za 10 kW kapaciteta. Znaci pomnozi to sa 10.
Garancija na panele su 25, 30 i vise godina. Znaci amortizacija je vrlo duga tj. sigurno ti je zivotni vijek i upotrebni vijek panela preko 20 godina.Znaci da uz malo srece mozes zaradjivati na tim panelima vrlooo dugo.
- mirsek
#1918 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ovo je za one nezaposlene koji imaju pare ili nesto da prodaju da ih namaknu ali nemaju veza ni stela kojima ce da dadnu te pare za radno mjesto.South Blue Mama wrote:super je sve ovo samo bih vas molila da nam pojasnite kako nezaposleni da dobiju kredit za kupovinu tih istih panela ili taj film igra u drugom kinumirsek wrote:Mislim da su navedeni troskovi, troskovi svega sa planiranjem, consultingom, postavljanjem i provodjenjem kablova.Zeljo_do_groba wrote:Mirsek ne razmisljas na pravilan nacin, 100%... To su samo troskovi ugradnje, i pitanje je da li je to fkt tako, + situacija na terenu, pa gdje ti je zemlja, pa gdje ti imas sunce, pa zastita odn. cuvar nocni, pa okolo ograda, nadzor, odrzavanje, covjek koji ce tu raditi ili mislis da to samo ide, pa prikljucenje na mrezu, itd. itd. Vjeruj mi da je to investicija u stotinama hiljada KM za koju se veliki biznismeni ne odlucuju a ti ovdje ljudima predlazes da ulazu te tolike cifre u stvar koja je totalno nesigurna kod nas... Vjerujem da je isplativije napraviti mini protocnu hidroelektranu nego te panele...
Znaci nista ograda, cuvari nego ko ima kucu stavljaj na kucu i cuvaj svoj krov.![]()
Za kredit, ko smije uvijek postoji hipotekarni kredit.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1919 Re: Jadi nas nezaposlenih
šta je todetroit-mercy wrote:Koliki ti je ROIBlack swan wrote:mene je FPN koštao 450 maraka.
- Sodom1
#1920 Re: Jadi nas nezaposlenih
bierkof wrote:mirsek, tvoj entuzijazam je za pohvalu. Ovdje ljudi traze dvije stvari,
-
modem33
#1921 Re: Jadi nas nezaposlenih
Licemjera , damagoga, povrsnog razmisljanja i sadista nisam do sada vidio u mom zivotu nego u BiH-a.
1. otkud hipotekarni kredit nezaposlenim licima ?
2. hipoterkarni krediti ako se uzme doijes kredit od 30% vrijednosti nekretnine + kamata od 10% godisnje
3. Gdje su mjesecne plate, + mjesecni doprinosi od 80% na plate , + kazne od politickih inspekcija , + dozvole
4. Gdje su kupci ? Ako nemas kupaca za 5 godina za stalno .... dzabe lupetate
5. Kad i svi krenuli da se skoluju za masince .... opet i bilo nezaposlenih .... problem je u raspodjeli poslova i pripremanje istih a za to su krivi profesori koji su ujedno i politicari.
6. Predlazem nezaposlenima da uzmu u komisiono 1 kg kokaina i moze se zaraditi 160% ROI (povrat na ulozeno)
Kupci: doktori sa politickim konkecijama, politicari i njihova politcka rodina, ljubavnice politicara a sada rade u
drzavnim firmama.
Potrosnja ide nekim prosjekom od 1 kg mjesecno kokaina .... sto opet zavisi jesu li stalne musterije
Troskovi skladistenja kokaina je 0 KM mjesecno
Troskovi zaposlenih u tvojoj mrezi je vise nego dovoljno jer ti je marza gotov 60% , cak im mozes platiti PIO, MIO i
slicno
Nedostaci: politicka rodbina kontrolise TV medije i rusi ti biznis vrseci propagandu "kako je droga opasna" a nije opasna , jer se boji da se obicni ljudi ne obogate.
2. hipoterkarni krediti ako se uzme doijes kredit od 30% vrijednosti nekretnine + kamata od 10% godisnje
3. Gdje su mjesecne plate, + mjesecni doprinosi od 80% na plate , + kazne od politickih inspekcija , + dozvole
5. Kad i svi krenuli da se skoluju za masince .... opet i bilo nezaposlenih .... problem je u raspodjeli poslova i pripremanje istih a za to su krivi profesori koji su ujedno i politicari.
6. Predlazem nezaposlenima da uzmu u komisiono 1 kg kokaina i moze se zaraditi 160% ROI (povrat na ulozeno)
Kupci: doktori sa politickim konkecijama, politicari i njihova politcka rodina, ljubavnice politicara a sada rade u
drzavnim firmama.
Potrosnja ide nekim prosjekom od 1 kg mjesecno kokaina .... sto opet zavisi jesu li stalne musterije
Troskovi zaposlenih u tvojoj mrezi je vise nego dovoljno jer ti je marza gotov 60% , cak im mozes platiti PIO, MIO i
slicno
Nedostaci: politicka rodbina kontrolise TV medije i rusi ti biznis vrseci propagandu "kako je droga opasna" a nije opasna , jer se boji da se obicni ljudi ne obogate.
- JThomas
#1922 Re: Jadi nas nezaposlenih
glavni nedostatak je što pravi i razrađeni trgovci drogom ne vole baš konkurenciju. a sporove ne rješavaju sudskim putem, već metkom u čelo. ono što je nemoralno nije ujedno i lagano i lagodno, tu raja malo miješa pojmove.
- mirsek
#1923 Re: Jadi nas nezaposlenih
Naravno da ne znam sve informacije jer se nisam dirketno time bavio.Zeljo_do_groba wrote:Cilj i treba da bude da mladi akademci smisljaju nove vrijednosti i da prave sami svoj biznis u onome sto vole, kao sto ti zelis. Ali kada neko pocne bas laicki razmisljati a jos hoce da se uvali preko 50.000 KM minimalno u nesto za sto bas i nema realne ekonomske racunice, onda je to vec druga stvar. Postoji hiljadu drugih stvari koje mogu donijeti vise novca nego takva rizicna investicija. Eto ta tvoja ideja je meni npr 100 puta bolja. Nije valjda pogresno sto i mi ovdje dajemo neke savjete sta i kako bi trebalo promisliti o svemu, ako je ovo dovoljno da ga odgovori od te investicije onda je ocigledno da ni sam nije o tome dovoljno razmislio i da nije siguran u ono u sta ulaze. Podaci sa kojima raspolaze meni govore da se nije ni blizu dovoljno raspitao o tome jer su sve neke pausalne informacije vezane za prospekt firme koja se time bavi i koja ce imati sve rijeci hvale za takve sisteme, a to sto u BiH nema ni jednog privatnog izvora elektricne energije prikljucenog na mrezu EPBiH, to nema veze (lazem, ima pola MW vjetroelektrane Suša u Moštru kod Visokog koja je kostala vise od milion KM polovna + ostali troskovi)...bierkof wrote:mirsek, tvoj entuzijazam je za pohvalu. Ovdje ljudi traze dvije stvari,
Mladi, prije svega ovi sa losim fakultetima, pa onda i ovi srednjoskolci koji se nisu snasli, trebali bi razmisliti o prekvalifikacijama za zanatske poslove, vodoinstalateri, moleri, proizvodnja namjestaja, i sl.
Ovdje iznosim prospekte i ideju.
Znaci u biti ovo je moj prijedlog koji neko ako mu se dopadne moze da razradi i sam sazna sve detalje koji ga interesuju.
Evo ja cu pokusati da jos vise o ovome saznam preko poznanika i preko jos nekih firmi koji se time bave.
Tako mozemo svi uraditi.
- mirsek
#1924 Re: Jadi nas nezaposlenih
1. Svako ko ima svoju kucu moze dici hipotekarni kredit.modem33 wrote:Licemjera , damagoga, povrsnog razmisljanja i sadista nisam do sada vidio u mom zivotu nego u BiH-a.
drzavnim firmama.
slicno
2.moze i do 50% vrijednosti
3.Kakve plate i doprinosi.?
Ovo mogu raditi i fizicka lica u kucnoj radinosti.
4.Kupac ti je EPBIH na rok od 12 godina po ugovoru.
Ovo sve govorim za solarnu energiju.
- mirsek
#1925 Re: Jadi nas nezaposlenih
Uredbom o obnoljivim izvorima energije i kogeneracije je predvidjena mogucnost da se i fizicko lice bazi proizvodnjom i prodajom iste tj. da dobije energetsku saglasnost.Zeljo_do_groba wrote:Poprilicno sam siguran da fizicka lica ne mogu prodavati el. energiju jer moraju imati registrovanu tu djelatnost kao firma..
Znam da je bio zakon da samo pravno lice moze prodavati el. energiju.
Valjda je to usaglaseno do sada.