Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
mujke82

#1901 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mujke82 »

udrch wrote:
mujke82 wrote:
505sCrtom wrote:@mujke82 buraz, imas li ti ikakav stav o ovoj strahoti koja se desava egipcanima? pa makar i prepisan.
Ja molim Allaha da pomogne muslimane u Egiptu i da ponizi one koji smutnje prave, i da ponizi one koji stoje iza ovoga amin
ko je vladar koji ima legitimitet da vlada u Egiptu:

1. Mubarak
2. Mursi
3. Al-Sisi

To ces da pitas ucene ljude.
mujke82

#1902 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mujke82 »

505sCrtom wrote:
mujke82 wrote:
505sCrtom wrote:@mujke82 buraz, imas li ti ikakav stav o ovoj strahoti koja se desava egipcanima? pa makar i prepisan.
Ja molim Allaha da pomogne muslimane u Egiptu i da ponizi one koji smutnje prave, i da ponizi one koji stoje iza ovoga amin
a jesi li ti covjek iz proslosti ili iz buducnosti, posto jezik s kojim se izrazavas nije iz ovog vremena?
Nisam odavde, vozarim hehe
vatrogasac

#1903 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by vatrogasac »

Licemjerna međunarodna zajednica samo osuđuje. Da se ovo desilo u Iranu pooštrila bi mu sankcije.

Kikibombona

#1904 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Situacija ce se u Egiptu smiriti prije nego mislimo.

Nadam se da ce vojska i policija u narednih nekoliko dana pohvatati ekstremiste uz sto manje nevinih zrtava.

Bratstvo treba zabraniti i rasformirati. Preopasni su za nacionalnu sigurnost, te 'glupe glave', kako ih je nazvao malezijski sejh.
Ahmmed

#1905 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Ahmmed »

udrch wrote:

1. Mubarak
2. Mursi
3. Al-Sisi
mujke82 wrote:To ces da pitas ucene ljude.
Kao npr saudijskog kralja Abdullaha???
jefferson

#1906 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jefferson »

1. Mubarak
2. Mursi
3. Al-Sisi
To ces da pitas ucene ljude.
Izgleda da je sve teze misliti svojom glavom!
udrch

#1907 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by udrch »

Kikibombona wrote:Situacija ce se u Egiptu smiriti prije nego mislimo.

Nadam se da ce vojska i policija u narednih nekoliko dana pohvatati ekstremiste uz sto manje nevinih zrtava.

Bratstvo treba zabraniti i rasformirati. Preopasni su za nacionalnu sigurnost, te 'glupe glave', kako ih je nazvao malezijski sejh.
čovječe koji cinizam..nisam to očekivao od tebe..
u istoj rečenici spominješ vojsku, policiju, ekstremiste i nevine žrtve..ali ispadne tako da su ekstremisti ovi što su ubijeni, jer vojska i policija je na pravom putu..

zapamti da je Mubarak bio tri puta jači i organizovaniji od ovoga, pa mu je narod sudio..
ista sudbina čeka i Sisonju i sve one koji su mu pomogli..
Baradej je stari lisac..nije on odstupio što mu je žao Egipćana, već što želi da sačuva svoj život i sigurnost svoje porodice..
MB su rasformirali davno, ali ne možeš uništiti nešto što živi u narodu..
čak i da njih sve unište, ostaće puno onih koji neće zaboraviti ove masakre..
Kikibombona

#1908 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

udrch wrote: čovječe koji cinizam..nisam to očekivao od tebe..
u istoj rečenici spominješ vojsku, policiju, ekstremiste i nevine žrtve..ali ispadne tako da su ekstremisti ovi što su ubijeni, jer vojska i policija je na pravom putu..

zapamti da je Mubarak bio tri puta jači i organizovaniji od ovoga, pa mu je narod sudio..
Baradej je stari lisac..nije on odstupio što mu je žao Egipćana, već što želi da sačuva svoj život i sigurnost svoje porodice..
Uopste nije cinizam. Ne znam kako si razumio komentar na koji si se osvrnuo.

Da sutra izadjemo na proteste u zelji da skinemo nasu vlast, da li bi stajao rame uz rame sa 'demonstrantima' naoruzanim vatrenim oruzjem? Vec sam jednom rekao, od takvih protesta bih odmah odustao, jer je jasno cemu to vodi i kako ce na to odgovoriti vojska i policija.

Ne opravdavam vojsku i policiju, vjerujem da su pojedinci neodgovorno postupili, sto radi straha - sto iz nekih drugih razloga.

Ocekivati od vojska i policije da ne zapucaju na skupinu medju kojim ima naoruzanih ljudi je suludo. Svaka vojska bi pucala.

Najvecu krivicu za masakr snose..

1. Bratstvo
2. Naoruzani ekstremisti
3. Vojska i policija

Dakle, ovi treci su zadnji u lancu nasilja.
tesanj

#1909 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tesanj »

Kikibombona wrote:
udrch wrote: čovječe koji cinizam..nisam to očekivao od tebe..

Uopste nije cinizam. Ne znam kako si razumio komentar na koji si se osvrnuo.

Da sutra izadjemo na proteste u zelji da skinemo nasu vlast, da li bi stajao rame uz rame sa 'demonstrantima' naoruzanim vatrenim oruzjem? Vec sam jednom rekao, od takvih protesta bih odmah odustao, jer je jasno cemu to vodi i kako ce na to odgovoriti vojska i policija.

Ne opravdavam vojsku i policiju, vjerujem da su pojedinci neodgovorno postupili, sto radi straha - sto iz nekih drugih razloga.

Ocekivati od vojska i policije da ne zapucaju na skupinu medju kojim ima naoruzanih ljudi je suludo. Svaka vojska bi pucala.

Najvecu krivicu za masakr snose..

1. Bratstvo
2. Naoruzani ekstremisti
3. Vojska i policija

Dakle, ovi treci su zadnji u lancu nasilja.
Nije sramota pogrijesit. Bio sam neutralan na pocetku desavanja, al vala brate ovo je MASAKR. Sisi radi isto sto i ti, umjesto da je priznao gresku i izvnio se porodicama poginulih on idalje gura po svom, bez obzira na cijenu. Tvoje guranje je slicno njegovom, umjesto da kazes nisam dobro procijenio situaciju ti i dalje guras samo da opravdas svoje prethodne postove.
Kikibombona

#1910 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

tesanj wrote: Nije sramota pogrijesit. Bio sam neutralan na pocetku desavanja, al vala brate ovo je MASAKR. Sisi radi isto sto i ti, umjesto da je priznao gresku i izvnio se porodicama poginulih on idalje gura po svom, bez obzira na cijenu. Tvoje guranje je slicno njegovom, umjesto da kazes nisam dobro procijenio situaciju ti i dalje guras samo da opravdas svoje prethodne postove.
Nigdje i nikad nisam izrazio simpatiju prema Sisiju i egipatskoj vojsci. Zafrkan je to mentalitet, previse zadrtosti i bezobzirnosti za moj ukus. Sisi i egipatska vojska nece previse paziti na neduzne u masi kada budu nastojali odstraniti naoruzane ekstremiste. Svakako da su ekstremiste mogli eliminisati uz neuporedivo manje neduzne krvi.

Vojska ne bi imala potrebu reagovati da je...

... Bratstvo uvazilo volju nezadovoljnih i prestalo sa guranjem prsta u oci milionima Egipcana
--- da su ponudili ostavke, kompromisno rjesenje, vladu nacionalnog jedinstva ili bilo sta drugo sto bi umirlo masu
... da su prihvatili odluku vojske i sacekali nove izbore
... da su porucili demonstrantima da idu kucama i odustanu od protesta zarad mira i stabilnosti drzave

Dakle, Bratstvo je svaki put biralo na koju ce kartu igrati. Svaki put su odabrali kartu na kojoj pise, 'po nasem ili nikako'.
HM 2011

#1911 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

Kikibombona wrote:
tesanj wrote: Nije sramota pogrijesit. Bio sam neutralan na pocetku desavanja, al vala brate ovo je MASAKR. Sisi radi isto sto i ti, umjesto da je priznao gresku i izvnio se porodicama poginulih on idalje gura po svom, bez obzira na cijenu. Tvoje guranje je slicno njegovom, umjesto da kazes nisam dobro procijenio situaciju ti i dalje guras samo da opravdas svoje prethodne postove.
Nigdje i nikad nisam izrazio simpatiju prema Sisiju i egipatskoj vojsci. Zafrkan je to mentalitet, previse zadrtosti i bezobzirnosti za moj ukus. Sisi i egipatska vojska nece previse paziti na neduzne u masi kada budu nastojali odstraniti naoruzane ekstremiste. Svakako da su ekstremiste mogli eliminisati uz neuporedivo manje neduzne krvi.

Vojska ne bi imala potrebu reagovati da je...

... Bratstvo uvazilo volju nezadovoljnih i prestalo sa guranjem prsta u oci milionima Egipcana
--- da su ponudili ostavke, kompromisno rjesenje, vladu nacionalnog jedinstva ili bilo sta drugo sto bi umirlo masu
... da su prihvatili odluku vojske i sacekali nove izbore
... da su porucili demonstrantima da idu kucama i odustanu od protesta zarad mira i stabilnosti drzave

Dakle, Bratstvo je svaki put biralo na koju ce kartu igrati. Svaki put su odabrali kartu na kojoj pise, 'po nasem ili nikako'.
uključi mozak............

Baš me intresuje jel koristiš ti mozak pa razmišljaš o situaciji - ŠBB KBB kad pod paskom odmazde i osvete počnu od nekih drugih sjekiraša stradavati Kopti, Koptski patrijarh - ono odnos - usred arabije - egipat - oko 60 milona nekakvih muslimana - ni sam nemam pojma šta su - ko kad ne žele šerijat - ali dobiju migrenu naglo i počnu malo revidirati postupke građana Egipta ?

Nationality:

noun: Egyptian(s)
adjective: Egyptian
Ethnic groups:

Egyptian 99.6%, other 0.4% (2006 census)
Languages:

Arabic (official), English and French widely understood by educated classes
Religions:

Muslim (mostly Sunni) 90%, Coptic 9%, other Christian 1%
m_l

#1912 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by m_l »

udrch wrote:
Kikibombona wrote:
Bratstvo treba zabraniti i rasformirati.
MB su rasformirali davno
Jeste li sigurni? I na pocetku su neki (zna se ko) mislili kada ubiju vodju(Hasan el-Benna) ubili su pokret, ali su se prevarili.

Sta su sve ti ljudi prosli! Nove generacije, nova iskusenja.
Kikibombona

#1913 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

HM 2011

Pusti suplju, daj konkretne odgovore...

Sta bi uradila bilo koja demokratska, civilizovana i odgovorna vlast ako bi se suocili sa visemilionskim protestima?
Sta je uradilo Bratstvo?

Dva konkretna odgovora koja ce ti odgovoriti na sve sto se poslije desilo i sto ce se jos desavati.
HM 2011

#1914 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

m_l wrote:
udrch wrote:
Kikibombona wrote:
Bratstvo treba zabraniti i rasformirati.
MB su rasformirali davno
Jeste li sigurni? I na pocetku su neki (zna se ko) mislili kada ubiju vodju(Hasan el-Benna) ubili su pokret, ali su se prevarili.

Sta su sve ti ljudi prosli! Nove generacije, nova iskusenja.
Ehhh ,

Ovi kad su ubijeni tad Al Quaida nije niti postojala..........
HM 2011

#1915 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

Kikibombona wrote:HM 2011

Pusti suplju, daj konkretne odgovore...

Sta bi uradila bilo koja demokratska, civilizovana i odgovorna vlast ako bi se suocili sa visemilionskim protestima?
Sta je uradilo Bratstvo?

Dva konkretna odgovora koja ce ti odgovoriti na sve sto se poslije desilo i sto ce se jos desavati.
Ne bi smjenila (uhapsila) predsjednika,

Pustila bi protestante i kontraprotestante da se klofaju kad moraju, a ako problem eskalira, pucala na SVE nasumice ! SA porukom mi smo vaša vojska - pošto niste normalni moramo da Vas ubijamo - uvjet da vas prestanemo ubijati je da se civilizovano rješite svoje probleme koristeći pritom sistemska rješenja !

Eh ovi što prežive kad shvate da su pogriješili - fino sjednu za stol i dogovore se - a najstariji - najhrabriji ili ko već - general izvrši samoubistvo i kaže u oporuci ja sam naredio ubistva nisam mogao od boli da živim i ubijam se u ime egipatskog naroda i molim za oprost isti.... bla bla truć truć narodni heroj (može i fiktivno tj. da lažira samoubistvo).....

ruke čiste, posao teče dalje.......

Eto ja se pustio šuplje......... A ukratko to ti je VOJSKA Normalne države!

Bratstvo je samtralo da ima Vojsku normalne države ali pošto je tamo izgleda sve što je pozicionirano go ppk - imamo šta imamo.......
Kikibombona

#1916 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

HM 2011 wrote:
Ne bi smjenila predsjednika,

Pustila bi protestante i kontraprotestante da se klofaju kad moraju, a ako problem eskalira, pucala na SVE nasumice ! SA porukom mi smo vaša vojska - pošto niste normalni moramo da Vas ubijamo - uvjet da vas prestanemo ubijati je da se civilizovano rješite svoje probleme koristeći pritom sistemska rješenja !
Ovako postupa civilizovana i odgovorna vlast?
Gdje to?
U Somaliji i Ruandi?

Koliko znam civilizovani i odgovorni politicari u takvim situacijama nude rjesenje nezadovoljnim kako bi se izbjegli sukobi.
HM 2011

#1917 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

Kikibombona wrote:
HM 2011 wrote:
Ne bi smjenila predsjednika,

Ovako postupa civilizovana i odgovorna vlast?
Gdje to?
U Somaliji i Ruandi?

Koliko znam civilizovani i odgovorni politicari u takvim situacijama nude rjesenje nezadovoljnim kako bi se izbjegli sukobi.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_in ... ted_States

Ti ili nemaš pojma u kakvom svijetu živiš ili želiš da nametneš svoje viđenje kao ispravno - po svaku cijenu.........

prije da je ovo drugo......

Reci ti meni
1. šta je osnovni zadatak stajaće vojske ?
2. Šta je osnovni zadatak vojske u slučaju unutrašnjih nemira i previranja ?

PIše im u UStavu ili nekom aktu kojim su formirani..............

Pošto ne može policija, izlazi na ulicu, pucaj nasumice, rastjeraj govna sa ulice, ne biraj stranu tvoja strana je državni aparat, očuvaj pravni poredak i društveno uređenje. (ne hapsi predsjednika idiote).

Jel ti lakše ?
Kikibombona

#1918 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Nemoj biti neozbiljan. Govorimo o visemilionskim protestima savremenog doba. I ovaj 'Okupaj' je bio smijurija, neuporedivo

U Turskoj su bili neuporedivo manji protesti pa je turska drzava uvazila volju demonstranata. Mursi je ignorisao milione koji su na ulicu izasli radi neuporedivo veceg problema od rusenja gradskog parka.
Kikibombona

#1919 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

HM 2011 wrote:
Ti ili nemaš pojma u kakvom svijetu živiš ili želiš da nametneš svoje viđenje kao ispravno - po svaku cijenu.........

Reci ti meni

Pošto ne može policija, izlazi na ulicu, pucaj nasumice, rastjeraj govna sa ulice, ne biraj stranu tvoja strana je državni aparat, očuvaj pravni poredak i društveno uređenje. (ne hapsi predsjednika idiote).

Jel ti lakše ?
Da se vojska vodila tvojom nakaradnom logikom Mubarak bi i sada bio predsjednik Egipta.

Glavni motiv vojske je ocuvanje nacionalne sigurnosti. Nema nista vaznije od toga.

Procjenili su da je za Egipat najbolje rjesenje uklanjanje stranke koja se svojim radom ostro konfrontira najmanje trecini Egipcana. Imati u drzavi trecinu ogorcenih je glavni preduvjet za stalne nemire i sukobe.
HM 2011

#1920 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

Kikibombona wrote:Nemoj biti neozbiljan. Govorimo o visemilionskim protestima savremenog doba. I ovaj 'Okupaj' je bio smijurija, neuporedivo

U Turskoj su bili neuporedivo manji protesti pa je turska drzava uvazila volju demonstranata. Mursi je ignorisao milione koji su na ulicu izasli radi neuporedivo veceg problema od rusenja gradskog parka.
Ja ozbiljno govorim.....

Govorim o protestima i kontraprotestima - tada se uključila vojska i uhapsila predsjednika, te dodatno zakomplikovala stavljajući se na stranu onih koji se protive ovima koji podržavaju predsjednika.....

Prvo razlučiti da samo djelovanje uvjetujem činjneicom da li su protesti opravdani ili ne (znači sudim na osnovu javnih i tajnih informacija - inforamcija kojima ne raspolaže niti sud niti policija - jer sam npr. vojska)..........

Ako su opravdani - Onda se radi državni udar (90% muslimani hoće šerijat - kaže Sisa - ne može ja sam veliki vjernik - jel opravdano ? Koliki problem ima - ima problem sa 90% stanovništva)

Ako su neopravdani:

U slučaju višemilionskih nenasilnih protesta pobrinuo bih se za sigurnost banki, javnih ustanova, bolnica, zatvora, apoteka, prodavnica oružja.....

Paralelno sa tim u slučaju dugotrajnosti - bih zabranio rad svih prodavnica i ugostiteljskih objekata, prodavnica alkohola i svih mogućih zanimacija (grilova i slično), bankomata i slično dok traju višemilionski proteti - pa da ih malo osvjestim gladi.........

U slučaju više milionskih NASILNIH protesta koristio bih materijale iz Occupy, redove policije, vodene topove, CS u nenormalnim količinama, batine, i masovna hapšenja maricu po maricu gdje bih kao pritvorske jedinice koristio stadione i svako od uhapšenih bi dobio svoj criminal record.....

Paralalno sa tim bih uveo hitre zakonske izmjene kojim bih omogućio javne radove osuđenih za vandalizam, napad na ovlašteno službeno lice prilikom vršenja dužnosti, vrijeđanje, izazivanje opće opasnosti (najčešći zločini/prekršaji tokom protesta) - kao vraćanje njihovog duga društvu....
HM 2011

#1921 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

Kikibombona wrote:
HM 2011 wrote:

Reci ti meni

Jel ti lakše ?
Da se vojska vodila tvojom nakaradnom logikom Mubarak bi i sada bio predsjednik Egipta.

Glavni motiv vojske je ocuvanje nacionalne sigurnosti. Nema nista vaznije od toga.

Procjenili su da je za Egipat najbolje rjesenje uklanjanje stranke koja se svojim radom ostro konfrontira najmanje trecini Egipcana. Imati u drzavi trecinu ogorcenih je glavni preduvjet za stalne nemire i sukobe.
Bravo prijatelju - to je snaga vojske - kako si samo primjetio.... samo pgledaj ovaj post što sam postao maloprije - on govori o procjeni opravdanosti narodnih nemira.....

ta procjena je subjektivna - i leži na odgovornom licu Oružanih snaga......

Ako general neće da pokrene vojsku - možeš ti slati dopise, depeše, naređenja iz predsjedništva, parlamenta, džaba ti sve - vojska je pod komandom generala - i svaki poziv više u toj situaciji je poziv na vojni udar...

Vojsci je motiv opstanak države i građana....... ZAštita njihovi života birajući manje zlo......

Zadatak vojske je ? Misija ? Akcije koje je potrebno obaviti ? Vi svi živite u uvjerenju da vojska u stanju mira u jednom društvu ništa ne radi ? Đe vojna obavještajna, đe preventiva, đe borbena gotovost, đe kontraobavještajna.....
semirizsvemira

#1922 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by semirizsvemira »

Kikibombona wrote:Nemoj biti neozbiljan. Govorimo o visemilionskim protestima savremenog doba. I ovaj 'Okupaj' je bio smijurija, neuporedivo

Ne ponavljaj ko papagaj vijesti iz zapadnih medija da je bilo 20 miliona na Tahir trgu kad su ocevidci i strucnjaci rekli da nije moglo biti od nekoliko stotina hiljada . Ali to ne zacudi od zxapadnih medija koji namjerno lazu ( sjetimo se samo lazi oko protesta u Turskoj ) . Evo sta je rekao Erdogan danas . Obrati na boldirano
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u vezi sa posljednjim dešavanjima u Egiptu izjavio je da su svi oni koji su egipatskim vlastima nakon vojnog udara poslali mlijarde dolara odgovorni za zločine u toj zemlji gdje je posljednjih dana vojska usmrtila više stotina demonstranata.

Turski premijer je podsjetio da je nakon vojnog udara u Egiptu privremenim vlastima u toj zemlji stigla pomoć od 16 milijardi dolara.

“Ako mene pitate, oni, koji su egipatskim vlastima koje su izvršile vojni udar dali 16 milijardi dolara, saučesnici su u vojnom udaru u toj zemlji”, rekao je Erdogan.

Napomenuo je da je svrgnuti predsjednik Muhammed Mursi tokom svoga mandata bio istinski demokrata jer je dao priliku većini ministara iz doba Hosnija Mubaraka da ostanu u vladi.

Kada je izvršen vojni udar u Egiptu nakon čega je svrgnut Mursi u kabinetu su dvije trećine članova činili ministri iz doba Mubaraka. Pitam sada cijeli svijet; kako ćete ovo poreći i objasniti?”, rekao je Erdogan.

Dodao je da u Egiptu sada postoji strana koja se bori za pravdu i istinu, misleći na protivnike vojnog udara, i zločinačka strana na kojoj stoje pristalice vojnog udara.

“Sada u Egiptu postoje dvije suprotne strane, jedna ide putem Faraona koji je činio zlo svima, a druga putem poštenog Mojsija. To će tako historija zabilježiti”, rekao je turski premijer.

Na kraju je istakao da oštro osuđuje napade ne samo na džamije nego i na crkve u Egiptu naglasivši kako su to sveta mjesta.

(Agencija Anadolija)
Pametnom dovoljno . Koja to vlada u svijetu ostavi 2/3 ministara iz sstarog saziva a koja je pobjedila do tada vladjucu stranku ili koaliciju . Nijedna u svijetu to nece uraditi . A njima nije valjalo ni 2/3 . Sta su trebali uraditi jos , vratiti Mubaraka iz zatvora :lol:
HM 2011

#1923 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by HM 2011 »

semirizsvemira wrote:

Ne ponavljaj ko papagaj vijesti iz zapadnih medija da je bilo 20 miliona na Tahir trgu kad su ocevidci i strucnjaci rekli da nije moglo biti od nekoliko stotina hiljada . Ali to ne zacudi od zxapadnih medija koji namjerno lazu ( sjetimo se samo lazi oko protesta u Turskoj ) . Evo sta je rekao Erdogan danas . Obrati na boldirano
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u vezi sa posljednjim dešavanjima u Egiptu izjavio je da su svi oni koji su egipatskim vlastima nakon vojnog udara poslali mlijarde dolara odgovorni za zločine u toj zemlji gdje je posljednjih dana vojska usmrtila više stotina demonstranata.

Turski premijer je podsjetio da je nakon vojnog udara u Egiptu privremenim vlastima u toj zemlji stigla pomoć od 16 milijardi dolara.

“Ako mene pitate, oni, koji su egipatskim vlastima koje su izvršile vojni udar dali 16 milijardi dolara, saučesnici su u vojnom udaru u toj zemlji”, rekao je Erdogan.

Napomenuo je da je svrgnuti predsjednik Muhammed Mursi tokom svoga mandata bio istinski demokrata jer je dao priliku većini ministara iz doba Hosnija Mubaraka da ostanu u vladi.

Kada je izvršen vojni udar u Egiptu nakon čega je svrgnut Mursi u kabinetu su dvije trećine članova činili ministri iz doba Mubaraka. Pitam sada cijeli svijet; kako ćete ovo poreći i objasniti?”, rekao je Erdogan.

Dodao je da u Egiptu sada postoji strana koja se bori za pravdu i istinu, misleći na protivnike vojnog udara, i zločinačka strana na kojoj stoje pristalice vojnog udara.

“Sada u Egiptu postoje dvije suprotne strane, jedna ide putem Faraona koji je činio zlo svima, a druga putem poštenog Mojsija. To će tako historija zabilježiti”, rekao je turski premijer.

Na kraju je istakao da oštro osuđuje napade ne samo na džamije nego i na crkve u Egiptu naglasivši kako su to sveta mjesta.

(Agencija Anadolija)
Pametnom dovoljno . Koja to vlada u svijetu ostavi 2/3 ministara iz sstarog saziva a koja je pobjedila do tada vladjucu stranku ili koaliciju . Nijedna u svijetu to nece uraditi . A njima nije valjalo ni 2/3 . Sta su trebali uraditi jos , vratiti Mubaraka iz zatvora :lol:
Sisa je novi mubarak...
Challenger__

#1924 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Treba razmisliti zašto je Erdogan uzbuđen.

Sisa je novi mubarak...
Imam impresiju da su mu ambicije mnogo, mnogo veće.
Kikibombona

#1925 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

E moj, HM 2011...

Zar ne bi podnjeo ostavku, ponudio vladu nacionalnog jedinstva ili neko drugo kompromisno rjesenje?
Zar tako ne bi postupila odgovorna vlast?

Je li za drzavu bolje rjesenje kompromis ili sukob?

Nijedna odgovorna vlast ne bi postupila tako kako ti opisujes. Milioni na ulicama se ne mogu ignorisati.

Milosevic i Causesku su ignorisali, ignorisao je i Mubarak, Ali u Tunisu, pa smo svi vidjeli kako su zavrsili.
Zasto mislis da bi Mursi zavrsio drugacije? Mozda ga je vojska spasila linca.

I Erdogan je islamista. Zasto ne namece serijatske zakone. Zato sto je odgovoran politicar, zato sto ne zeli sukob sada kada ekonomija snazno napreduje. Cak je i Mursiju porucio, 'za Egipat bi bilo najbolje da ostane sekularna drzava'. Glupi Mursi, trebao je poslusati savjet.
Post Reply