Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
one hundred eyes

#1901 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by one hundred eyes »

Tačno nismo sposobni ni za šta. Pa ljudi dragi kako ćete se žaliti na to što se sad plaća po tarifi ljeto-zima kad na kraju izadje ista cifra. Evo ova dva mjeseca koja plaćaš 30KM (a prije plaćao 60KM) pa ostavi tih još 30 sa strane i iskoristi da nodaknadiš za zimsku sezonu kad bude skuplje. E jesmo nesposoban narod za ne povjerovati, kad se ne možeš organizovati da uštediš 30KM mjesečno da ti ne bude puno 90KM u toku zimske sezone. :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1902 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Truba »

mi imamo dvije kasice
jedna za feninge
druga za grijanje

pogodite koja je uvijek prazna :D
quarterback

#1903 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by quarterback »

one hundred eyes wrote:Tačno nismo sposobni ni za šta. Pa ljudi dragi kako ćete se žaliti na to što se sad plaća po tarifi ljeto-zima kad na kraju izadje ista cifra. Evo ova dva mjeseca koja plaćaš 30KM (a prije plaćao 60KM) pa ostavi tih još 30 sa strane i iskoristi da nodaknadiš za zimsku sezonu kad bude skuplje. E jesmo nesposoban narod za ne povjerovati, kad se ne možeš organizovati da uštediš 30KM mjesečno da ti ne bude puno 90KM u toku zimske sezone. :run:
konacno, brao majstore :thumbup:
Haris.ba

#1904 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

jao_situacije wrote:to je sve do izolacije dobra stolarija i izolacija i možeš se grijati na svijeće
Istina, ali koliko je takvih stanova? Nabrojati na prste. Novogradnja malo popravlja, jer pravi uvučene stanove, koristi se termoizolacija, dobri prozori uglavnom, a i manje su prostorije prosječno.
pepeljara wrote:koji polozaj stana je najbolji.

Ja sam istok/jug.
Poprilicno toppla pozicija, obzirom da mi je sunce do 4-5
Ugrubo, za kotlinu Sarajeva, najbolje je da je dnevni boravak istok pa prema jugu, a spavaća soba sjever prema zapadu. Najgori su jednostani stanovi prema sjeveru ili prema istoku.
VladaFBiH

#1905 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote:
jao_situacije wrote:to je sve do izolacije dobra stolarija i izolacija i možeš se grijati na svijeće
Istina, ali koliko je takvih stanova? Nabrojati na prste. Novogradnja malo popravlja, jer pravi uvučene stanove, koristi se termoizolacija, dobri prozori uglavnom, a i manje su prostorije prosječno.

Ja sam istok/jug.
Ugrubo, za kotlinu Sarajeva, najbolje je da je dnevni boravak istok pa prema jugu, a spavaća soba sjever prema zapadu. Najgori su jednostani stanovi prema sjeveru ili prema istoku.
živio sam u stanu s orijentacijom istok-jug (južna strana roletne/žaluzine skoro cijeli dan spuštene) pa u stanu istok-zapad (zapadna strana roletne/žaluzine cijeli dan spuštene tj. do zalaska sunca)i sad samo istok i vjeruj da je najbolje živjeti u ovom što je istočno orijentisan... ljeti imaš upotrebljiv balkon, sunce do podne a zimi nisi sjeverno orijentisan da bude hladno - jedina mana je što malo manje imaš dnevnog svjetla nego jug/zapad a s duge strane ne moraš navlačiti roletne ako želiš da budeš u stanu ili da gledaš tv :)... važno je da imaš dobru stolariju i da zgrada ima kakvu takvu fasadu (znači zaboravi zgrade 1945-70 godina) i sve je za 10 :) ...

samo da napomenem - govorim o zgradama koje imaju nesmetan pogled (ništa ga ne zaklanja) i ne pričam o tibri gdje je svejedno kako si orijentisan jer sunca nećeš vidjeti
Last edited by VladaFBiH on 28/09/2016 15:43, edited 1 time in total.
pepeljara

#1906 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by pepeljara »

VladaFBiH wrote: živio sam u stanu s orijentacijom istok-jug (južna strana roletne/žaluzine skoro cijeli dan spuštene) pa u stanu istok-zapad (zapadna strana roletne/žaluzine cijeli dan spuštene tj. do zalaska sunca)i sad samo istok i vjeruj da je najbolje živjeti u ovom što je istočno orijentisan... ljeti imaš upotrebljiv balkon, sunce do podne a zimi nisi sjeverno orijentisan da bude hladno - jedina mana je što malo manje imaš dnevnog svjetla nego jug/zapad a s duge strane ne moraš navlačiti roletne ako želiš da budeš u stanu ili da gledaš tv :)... važno je da imaš dobru stolariju i da zgrada ima kakvu takvu fasadu (znači zaboravi zgrade 1945-70 godina) i sve je za 10 :)

Pa situacija je da imam balkon i na istoku i na jugu. (miljacka su stanovi) novo je sve, imam roletne, nova stolarija, tako da ne bi trebalo biti belaja :D
Ide zima prva u stanu, pa da vidim sta me ceka :D Mada suncano mi je do 4-5 , ljeto do 7. Al sto ti rece nema sunca direktnog poslije 12 sa istoka, al ima sa juga :D

hvala svakako za korisne info.
VladaFBiH

#1907 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by VladaFBiH »

pepeljara wrote:
VladaFBiH wrote: živio sam u stanu s orijentacijom istok-jug (južna strana roletne/žaluzine skoro cijeli dan spuštene) pa u stanu istok-zapad (zapadna strana roletne/žaluzine cijeli dan spuštene tj. do zalaska sunca)i sad samo istok i vjeruj da je najbolje živjeti u ovom što je istočno orijentisan... ljeti imaš upotrebljiv balkon, sunce do podne a zimi nisi sjeverno orijentisan da bude hladno - jedina mana je što malo manje imaš dnevnog svjetla nego jug/zapad a s duge strane ne moraš navlačiti roletne ako želiš da budeš u stanu ili da gledaš tv :)... važno je da imaš dobru stolariju i da zgrada ima kakvu takvu fasadu (znači zaboravi zgrade 1945-70 godina) i sve je za 10 :)

Pa situacija je da imam balkon i na istoku i na jugu. (miljacka su stanovi) novo je sve, imam roletne, nova stolarija, tako da ne bi trebalo biti belaja :D
Ide zima prva u stanu, pa da vidim sta me ceka :D Mada suncano mi je do 4-5 , ljeto do 7. Al sto ti rece nema sunca direktnog poslije 12 sa istoka, al ima sa juga :D

hvala svakako za korisne info.
ma ne brini - dobra je orijentacija s tim da ćeš taj balkon na jugu korisiti samo za veš a ovaj na istoku i za popiti kafu :) - ja ne bih zapad nikad više jer cijelo ljeto imaš sunce u stanu i moraš držati spuštene roletne, ruku na srce zimi možeš poprilično uštediti na grijanju jer i najmanje sunce dobro zagrije stan ali zato ljeti klima radi 24/7
Nisrin

#1908 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 28/11/2016 11:13, edited 1 time in total.
Alternativac1

#1909 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Alternativac1 »

Pa kad će više upalit hebeno grijanje dokurčilo mi je više u jakni bit u stanu.. :D
saga

#1910 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by saga »

^^ Sata vas sprjecava da cijele godine placate 50?
Ako pise na racunu ne znaci da moras platiti istu ciru, dopises koliko hoces da platis i placas svaki mjesec 50 i mirna Bosna
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1911 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_milojica »

Meni do sada grijanje bilo 80 km/mj. Tarife neka okace macku o rep i dalje cu uplacivati po starom.
moja tetka

#1912 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by moja tetka »

Hajd dobro otkupio stan i sad je u vlasništvu. Ali rijetko koji penzioner želi prodati taj i takav veliki stan i kupiti manji, što bi troškove režija i ostalih davanja sveli na minimum.

Moja komšinica prodala troiposoban stan, jer budući nasljednici tog stana nisu htjeli učestvovati u troškovima režije. Lijepo prodala kupila sebi jednosoban stan a ostale pare čuva za crne dane i doda za svakodnevne troškove i to veoma racionalno.... i više ne kuka.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1913 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Truba »

pametna zena...
znam nekoliko takvih primjera...od ustedjevine orocene imaju 14 i 15 mirovinu godisnje
a troškovi 1/3
quarterback

#1914 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by quarterback »

moja tetka wrote:Hajd dobro otkupio stan i sad je u vlasništvu. Ali rijetko koji penzioner želi prodati taj i takav veliki stan i kupiti manji, što bi troškove režija i ostalih davanja sveli na minimum.

Moja komšinica prodala troiposoban stan, jer budući nasljednici tog stana nisu htjeli učestvovati u troškovima režije. Lijepo prodala kupila sebi jednosoban stan a ostale pare čuva za crne dane i doda za svakodnevne troškove i to veoma racionalno.... i više ne kuka.
pametno, ja sam svoje ubjedjivao da prodaju vikendicu, sume i livade i da uzivaju u tim zadnjim godinama al jok...
wolfie

#1915 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by wolfie »

Izbori prosli, radijatori hladni.
holowey

#1916 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by holowey »

wolfie wrote:Izbori prosli, radijatori hladni.
meanwhile, in a galaxy far far away
http://m.tportal.hr/vijesti/446888/Pale ... janja.html
u 21 sat izmjerena stravicno niska temperatura od 10 stepeni i odmah grijanje... ali to je ojropa, a mi referendisemo, to je bitnije
studiorum_tuzlaensis

#1917 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by studiorum_tuzlaensis »

holowey wrote:
wolfie wrote:Izbori prosli, radijatori hladni.
meanwhile, in a galaxy far far away
http://m.tportal.hr/vijesti/446888/Pale ... janja.html
u 21 sat izmjerena stravicno niska temperatura od 10 stepeni i odmah grijanje... ali to je ojropa, a mi referendisemo, to je bitnije
Treba malo cpu_fan da pročita kako se uključuje grijanje, a ne da napada ljude okolo kad kažu da je hladno.

Hladno je i hoćemo grijanje koje plaćamo masno.
sumirprimus

#1918 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by sumirprimus »

Ja sam istok/jug.
da pogodim sjever je najhladniji? :D
oldtajmer

#1919 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by oldtajmer »

drugi dan sezone grijanja,a od grijanja imam samo qurcinu,vani 12 stepeni a u stanu mi radi grijalica jer je za govna to previsoka vanjska temp da bi radilo grijanje
mamu li vam lopovsku,pa kaze konakovic toplane posluju u plusu,kako ne bi poslovale kad samo naplacuju uslugu a daju mrvice,hebes ti ovo sve
moja tetka

#1920 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by moja tetka »

Ovo nas toplane zavaljuju i to debelo. Kao daljinski prate tempereturu pa nam isključuju uključuju. Kada podje sezona grijanja trebalo bi da griju, a mi korisnici, ako nam je toplo zavrnemo radijator.

Baš me zanima po kom zakonu, pravilniku su ovi iz toplana sebi dali za pravo da daljinsk isključuju i uključuju grijanje.
moja tetka

#1921 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by moja tetka »

oldtajmer wrote:drugi dan sezone grijanja,a od grijanja imam samo qurcinu,vani 12 stepeni a u stanu mi radi grijalica jer je za govna to previsoka vanjska temp da bi radilo grijanje
mamu li vam lopovsku,pa kaze konakovic toplane posluju u plusu,kako ne bi poslovale kad samo naplacuju uslugu a daju mrvice,hebes ti ovo sve
Iz toplana kao prate vanjsku temperaturu ne vodeći računa da usluge grijanja mi korisnici plaćamo mjesečno i to debelo bez obzira na tzv vanjsku temperaturu. Ja plaćam grijanje za zagrijavanje stana da bi mi u stanu bila optimalna temperatura. Bavim se mišlju da kupim dva norveška radijatora i tačka.

Da li neko zna kompletan postupak i proceduru kako se isključiti sa grijanja toplana. Koliko to košta i šta bi sa onim isključiš se a moraš neki dio plaćati
Haris.ba

#1922 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

moja tetka wrote:Ovo nas toplane zavaljuju i to debelo. Kao daljinski prate tempereturu pa nam isključuju uključuju. Kada podje sezona grijanja trebalo bi da griju, a mi korisnici, ako nam je toplo zavrnemo radijator.

Baš me zanima po kom zakonu, pravilniku su ovi iz toplana sebi dali za pravo da daljinsk isključuju i uključuju grijanje.
http://toplane-sa.co.ba/zakoni.php

Zakon o komunalnim djelatnostima

Uredba o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije

Odluka o visini tarifnih stavova

Odluka o usvajanju tarifnog sistema davaoca usluge KJKP "Toplane-Sarajevo" d.o.o.

Ono kad je teško guglati.

A što se tiče izdvajanja sa sistema. Plaćaš 40% koliko se plaćalo na sistemu. Nazovi toplane, sve će ti objasniti.

Što je najvažnije.

Uredba o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije (Čl.22.)

Za izdvajanje iz toplifikacionog sistema jednog korisnika potrebna je saglasnost svih ostalih korisnika, kao i u slučaju izdvajanja iz toplifikacionog sistema cijele zgrade/građevine, kao cjeline.

Pokriveni su sa svih strana. Plaćaj i šuti. :mrgreen:
wolfie

#1923 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by wolfie »

Zima. Mamicu vam.
salik79

#1924 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by salik79 »

Haris.ba wrote:
moja tetka wrote:Ovo nas toplane zavaljuju i to debelo. Kao daljinski prate tempereturu pa nam isključuju uključuju. Kada podje sezona grijanja trebalo bi da griju, a mi korisnici, ako nam je toplo zavrnemo radijator.

http://toplane-sa.co.ba/zakoni.php

Zakon o komunalnim djelatnostima

Uredba o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije

Odluka o visini tarifnih stavova

Odluka o usvajanju tarifnog sistema davaoca usluge KJKP "Toplane-Sarajevo" d.o.o.

Ono kad je teško guglati.

A što se tiče izdvajanja sa sistema. Plaćaš 40% koliko se plaćalo na sistemu. Nazovi toplane, sve će ti objasniti.

Što je najvažnije.

Uredba o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije (Čl.22.)

Za izdvajanje iz toplifikacionog sistema jednog korisnika potrebna je saglasnost svih ostalih korisnika, kao i u slučaju izdvajanja iz toplifikacionog sistema cijele zgrade/građevine, kao cjeline.

Pokriveni su sa svih strana. Plaćaj i šuti. :mrgreen:
Dobijes saglasnost svih komsija, odnosno Predstavnika etaznih vlasnika, i skinises se sa sistema. Jos ako nisi imao potpisan ugovor s njima, kada ti zatraze onih famoznih 40% za pasivno grijanje, samo im odgovoris kontrom i trazis naplatu za koristenje tvog stana za distribuciju toplotne energije. ;-) :D

Btw, jucer zovem lika u kotlovnici, posto nikako nisu grijali - veli mi:"Jarane, cim sam jutros pustio grijanje, dodje poziv "odozgo" da gasim.". Veli i on da mu se smucio zivot, pogotovo sto ga je svako ko ima broj kotlovnice zvao da mu od-do, a hudnjak nista ne moze osim da suti i trpi...Kontam, da li je pred izbore kako bi ga gasili...
pepeljara

#1925 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by pepeljara »

Kelje ba ubishe narod . sad ovaj porez na topli obrok pa sta nas sve ceka jos....eee

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Post Reply