Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mayab

#1901 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Inače, jutros oko pola osam, sam vozio Drinskom prema Rajlovcu,a u pravcu prema Buca Potoku je ovolika kolona bila :shock:

Image
mario001

#1902 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mario001 »

mayab wrote:Inače, jutros oko pola osam, sam vozio Drinskom prema Rajlovcu,a u pravcu prema Buca Potoku je ovolika kolona bila :shock:

Image

Zbog semafora koji se nalazi odmah nakon skole
Haris.ba

#1903 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Jučer oko pola pet sam se vraćao od Visokog prema gradu, i trebao sam do Malte. Haj reko da ne idem glavnom gradskom, i skrenem za Rajlovac. Rekoh, napravili su kružni Briješće - svi idu na autoput. Na kružnom na Vogošćanskoj petlji kolona prema Vogošći kilometarska, isto u Rajlovcu. Nisam do sada u to vrijeme išao tim dionicama. Uvijek sam išao autoputem na kružni u Briješću. Sa Jošanice na Ilidži budem za manje od 10 minuta.

Tek sad vidim koliko je neophodno praviti gradski autoput. Ovaj "privremeni" planirani spoj sa Safeta Zajke vjerujem da će malo riješiti problem. Ali, ne mogu da vjerujem da ne mogu da riješe same rasksnice, već čekaju da se riješi čitava dionica. Šta je problem rješavati samo raskrsnice? Pa da su kuću godišnje kupovali, do sada bi raščistili.
Thorgerson

#1904 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Od gradskog puta nema nista, zar nismo tu utvrdili.

Efendic ima druge planove.

A vjerovatno je gradjevinski lobi tu utjecao. Gradski autoput bi uzeo pofinu komadinu zemljista duz citavog grada, sto naravno gradjevincima ne odgovara.
mario001

#1905 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mario001 »

Thorgerson wrote:Od gradskog puta nema nista, zar nismo tu utvrdili.

A vjerovatno je gradjevinski lobi tu utjecao. Gradski autoput bi uzeo pofinu komadinu zemljista duz citavog grada, sto naravno gradjevincima ne odgovara.
Nacelnik jedne opcine utice na gradski autoput, kako???
ultima_palabra

#1906 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by ultima_palabra »

Haris.ba wrote:Jučer oko pola pet sam se vraćao od Visokog prema gradu, i trebao sam do Malte. Haj reko da ne idem glavnom gradskom, i skrenem za Rajlovac. Rekoh, napravili su kružni Briješće - svi idu na autoput. Na kružnom na Vogošćanskoj petlji kolona prema Vogošći kilometarska, isto u Rajlovcu. Nisam do sada u to vrijeme išao tim dionicama. Uvijek sam išao autoputem na kružni u Briješću. Sa Jošanice na Ilidži budem za manje od 10 minuta.

Tek sad vidim koliko je neophodno praviti gradski autoput. Ovaj "privremeni" planirani spoj sa Safeta Zajke vjerujem da će malo riješiti problem. Ali, ne mogu da vjerujem da ne mogu da riješe same rasksnice, već čekaju da se riješi čitava dionica. Šta je problem rješavati samo raskrsnice? Pa da su kuću godišnje kupovali, do sada bi raščistili.
Pa može se i sad sa kružnog uključiti u Safeta Zajke, jest da je malo na divljaka :mrgreen: Ali je najbrže ako ćeš sa autoputa na lokacije od Otoke do Pofalića.
Haris.ba

#1907 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Od gradskog puta nema nista, zar nismo tu utvrdili.

Ma jesmo, samo ne preostaje mi ništa drugo nego kukati. Šteta, to je bila jedinstvena prilika da grad riješi automobilski saobraćaj. Pa i da se gras napravi najboljom firmom, ta cesta je potrebna iz mnogo razloga. Samo da se zna da vodi do KUM -a dovoljno je.

Zna li iko hoće li Memić pustiti završetak spoja Mostarstko raskršće - kružni u Vlakovu? Ili se čeka da izgubi na izborima.
vjetropirka

#1908 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vjetropirka »

Ta dionica je davno puštena .. Memo nikada neće izgubiti na izborima :-D
Naslovnica

#1909 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

vjetropirka wrote:Ta dionica je davno puštena .. Memo nikada neće izgubiti na izborima :-D
Očito je da nisi dobro upućena u problematiku.
Kada ideš iz pravca Hadžića, kako se na Mostarskom raskršću možeš uključiti na autoput?!
NIKAKO.
Tu je trebalo da se radi LOT 3B, priključak sa kružnog na autoput.
Kada dođeš do mostarskog, vidjećeš dvije kuće (napuštene). Izvršena eksproprijacija. Tu je trebalo da bude priključak.
Ali to nikada nije urađeno.
Zašto?
Memić znO.
vjetropirka

#1910 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vjetropirka »

ali to ne radi općina, već jp autoceste fbih . dakle, memo nema ništa s tim :-D
Naslovnica

#1911 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

vjetropirka wrote:ali to ne radi općina, već jp autoceste fbih . dakle, memo nema ništa s tim :-D
A ko izdaje odobrenja za gradnju?
Firma sama sebi? :lol:
Izvini, ne znam da li bezze troluješ ili zaista ne znaš kako stvari funkcionišu, ali veze nemaš.
O'zone
Globalni moderator

#1912 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

Naslovnica wrote:
vjetropirka wrote:ali to ne radi općina, već jp autoceste fbih . dakle, memo nema ništa s tim :-D
A ko izdaje odobrenja za gradnju?
Firma sama sebi? :lol:
Izvini, ne znam da li bezze troluješ ili zaista ne znaš kako stvari funkcionišu, ali veze nemaš.
Da. Memić je zaustavio taj dio

http://www.klix.ba/vijesti/bih/autocest ... /140425058
mayab

#1914 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Da je ovo drzava, tuziteljstvo bi takve face na pozicijama najstrozije sankcionisalo zbog takvih postupaka, sigurno ima osnov po kome mu se može zivot zagorčati, ako blokira cijeli grad i drzavu...
mahalas505

#1915 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mahalas505 »

mario001 wrote:A transverzala

Image
Da li neko zna zasto smjerovi nisu na neki nacin fizicki odvojeni?
Qoom

#1916 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Qoom »

mahalas505 wrote:Da li neko zna zasto smjerovi nisu na neki nacin fizicki odvojeni?
Ako imaš vozačku, sutra ranom zorom u najbližu PU da se razdužiš.
mahalas505

#1917 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mahalas505 »

Qoom wrote:
mahalas505 wrote:Da li neko zna zasto smjerovi nisu na neki nacin fizicki odvojeni?
Ako imaš vozačku, sutra ranom zorom u najbližu PU da se razdužiš.
A skontali ti sto sam ja uopste pitao?
Thorgerson

#1918 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

mahalas505 wrote:

Image
Pa vjerovatno jer nije bilo dovoljno prostora.

Imas setaliste, biciklisticku stazu, izmejdu zeleni pojas, 4 trake i jbg sad jos trebalo ostrvo izmedju pravit. A nicemu ne bi sluzilo, mada bi istina bilo ljepse.

Druga stvar, ogranicenje ovdje kolko ce biti, mozda 50km/h obzirom da su oko ceste sve kuce i naseljeno je podrucje.

Nisu odvojeni ni na juznoj long, osim na jednom dijelu na Skenderiji.
kakaljin

#1919 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Thorgerson wrote:
mahalas505 wrote:

Image
Pa vjerovatno jer nije bilo dovoljno prostora.

Imas setaliste, biciklisticku stazu, izmejdu zeleni pojas, 4 trake i jbg sad jos trebalo ostrvo izmedju pravit. A nicemu ne bi sluzilo, mada bi istina bilo ljepse.

Druga stvar, ogranicenje ovdje kolko ce biti, mozda 50km/h obzirom da su oko ceste sve kuce i naseljeno je podrucje.

Da li bi se moglo staviti nesto ovako tamo gdje su duple pune linije, samo ovo zuto, ali da je u crnoj boji ili sivoj. Isto da se postavi na grbavici. Jer sam primjetio da neki prave polukruzno na grbavici

Image
mahalas505

#1920 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mahalas505 »

Thorgerson wrote: Pa vjerovatno jer nije bilo dovoljno prostora.

Ne govorim ja sto bi bilo ljepse, nego sto bi bilo sigurnije, to je bila poenta. Fizicko razgranicenje sa bankinama, bi npr. sprijecilo frontalne sudare, polukruzna okretanja preko duplih linija, skretanje preko linija, itd.
hugollino

#1921 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by hugollino »

Za budale i jurilice ne postoji dovoljnafizička prepreka koja bi spriječila frontalne kontakte vozila. Ovo je kategorije gradske magistrale tj. u našoj kategorizaciji brza cesta i uopće nema potrebe za fizičkim razgraničenjem. Dupla puna linija je i više nego dovoljna.

Uz dužno poštovanje ovakav način razgraničenja i fizičkog odvajanja prometnih traka kako ti navodiš je smiješno i suludo i ne primjenjuje se nigdje. Sliku koju si postavio s razgraničenjem i smjerokazima vođenja prometa i taj vid razgraničenja se primjenjuje kada su u pitanju građevisnki radovi i ta signalizacija se zove privremena signalizacija i signalizacija za vođenje prometa.

A o bankinama što pričaš je sulodu. Prvo bi treba malo istražiti šta znače bankine i kako izgleda bankina. 90% ljudi miješa bankinu s drugim građevinskim elementima ceste. Bankina je u funkciji prometni signalizacije a ne u funkciji vođenja prometa.
Thorgerson

#1922 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

mahalas505 wrote:

Ne govorim ja sto bi bilo ljepse, nego sto bi bilo sigurnije, to je bila poenta. Fizicko razgranicenje sa bankinama, bi npr. sprijecilo frontalne sudare, polukruzna okretanja preko duplih linija, skretanje preko linija, itd.
Mazge bolan idu autoputem u rikverc. Vracaju se suprotnim trakama po tunelima i ti kontas da ce ih neko fizicko razgranicenje zaustavit. :-)

Ne. Treba policija da vodi racuna i da kaznjava tu marvu, stoku.
mahalas505

#1923 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mahalas505 »

hugollino wrote:Za budale i jurilice ne postoji dovoljnafizička prepreka koja bi spriječila frontalne kontakte vozila. Ovo je kategorije gradske magistrale tj. u našoj kategorizaciji brza cesta i uopće nema potrebe za fizičkim razgraničenjem. Dupla puna linija je i više nego dovoljna.

Uz dužno poštovanje ovakav način razgraničenja i fizičkog odvajanja prometnih traka kako ti navodiš je smiješno i suludo i ne primjenjuje se nigdje. Sliku koju si postavio s razgraničenjem i smjerokazima vođenja prometa i taj vid razgraničenja se primjenjuje kada su u pitanju građevisnki radovi i ta signalizacija se zove privremena signalizacija i signalizacija za vođenje prometa.

A o bankinama što pričaš je sulodu. Prvo bi treba malo istražiti šta znače bankine i kako izgleda bankina. 90% ljudi miješa bankinu s drugim građevinskim elementima ceste. Bankina je u funkciji prometni signalizacije a ne u funkciji vođenja prometa.
Mozda sam se lose izrazio, ako se komentar odnosio na mene, mislio sam na nesto ovako, samo ne u ovoliko dimenziji:

Image
tec

#1924 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

mahalas505 wrote:

Samo što je A transverzala najobičnija gradska saobraćajnica a ne brza cesta, autoput čak ne spada u kategoriju gradske brze ceste niti gradske magistrale. Molim te šta su ti bankine?
mahalas505

#1925 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mahalas505 »

tec wrote:Samo sto je A transverzala najobičnija gradska saobraćajnica a ne brza cesta, autoput čak ne spada u kategoriju gradske brze ceste niti gradske magistrale. Molim te šta su ti bankine?
Na predhodnoj slici sam objasnio na sta sam mislio, tj. na fizicko razdvajanje saobracajnih traka suprotnih smjerova. A mozda sam se pogresao izjasnio da se to moze uraditi sa bankinama.
Post Reply