Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sabanss

#1901 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

rovac13 wrote:
creambox wrote:Vidi druze, trebalo bi da trosi 1,6 kg/sat u minimalnoj snazi (pelling 25 kW). Ali to ovisi i o kvaliteti peleta sigurno...
Kako moze potrosnja u minimalnoj snazi P1 zavisiti od kvaliteta peleta :?
Jedino ako uspije toliko zagrijati vodu da mora gasiti kotao. Inace snaga se dozira duzinom trajanja okretaja puza i snage ventilatora za raspirivanje tako da kvalitet ne bi trebao igrati ulogu.
rovac13

#1902 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

sabanss wrote:Jedino ako uspije toliko zagrijati vodu da mora gasiti kotao. Inace snaga se dozira duzinom trajanja okretaja puza i snage ventilatora za raspirivanje tako da kvalitet ne bi trebao igrati ulogu.
Logicno :-D
Nama je kotao dosao nastiman na puno jacim snagama nego sto danas radi.
Trenutno je P1 ........doziranje 0,2 sekunde.....pauziranje 6 sekundi....ventilator minimum.
Prije neki dan kad grijac nije radio pec je non stop radila na P1 nije se gasila (zbog grijaca)........potrosila nesto manje od 2 vrece.
Mozda oko 25-27 kg..........na 24h.......ispade mrvica preko 1 kg/h
Banksy

#1903 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

fyi peleta nigdje, to što imate racionalno trošite... :D
creambox

#1904 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by creambox »

rovac13 wrote:
creambox wrote:Vidi druze, trebalo bi da trosi 1,6 kg/sat u minimalnoj snazi (pelling 25 kW). Ali to ovisi i o kvaliteti peleta sigurno...
Pa covjek je pitao koliko mu trosi tada u minimalnoj snazi, ali dogrijava ponovo na 70 stepeni. Mislim da ce kvalitetniji pelet to lakse dogrijati i da ce ga manje potrositi tad. Ali eto volim i da cujem iskustva drugih.... LP
isx

#1905 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

sabanss wrote:
rovac13 wrote:
Jedino ako uspije toliko zagrijati vodu da mora gasiti kotao. Inace snaga se dozira duzinom trajanja okretaja puza i snage ventilatora za raspirivanje tako da kvalitet ne bi trebao igrati ulogu.
Ne kod eco pelinga gdje se snaga određuje temperaturom plamena. Ako je kaloročniji pelet, logično je da će manja potrošnja biti.
rovac13

#1906 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kod nas je termoflux kotao .
Ako ga stavis u neku vecu snagu onda hoce automatski pojacavat i smanjivat snagu.
Ali ako ga stavis u p1 on onda radi samo u p1.
sabanss

#1907 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

isx wrote:
sabanss wrote:
rovac13 wrote: Kako moze potrosnja u minimalnoj snazi P1 zavisiti od kvaliteta peleta :?
Ne kod eco pelinga gdje se snaga određuje temperaturom plamena. Ako je kaloročniji pelet, logično je da će manja potrošnja biti.
Pa i temperaturu plamena regulises dotokom vazduha i kolicinom peleta koju ubacis? Hoces da kazes da kotao moze dinamicki odredjivati te parametre na osnovu temperature gasova?
isx

#1908 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Hoću da kažem da nije fiksna dužina rada puža i broj okretaja ventilatora po snazi, barem koliko sam ja razumio princip rada ovog kotla.

"Analizirajući temperaturu plamena regulacija (ukoliko je to potrebno) vrši korekciju ubacivanja količine peleta ili okretaja ventilatora da bi se postigla zadana temperatura plamena u određenoj snazi rada."
Pitarrr82

#1909 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

rovac13 wrote:Kod nas je termoflux kotao .
Ako ga stavis u neku vecu snagu onda hoce automatski pojacavat i smanjivat snagu.
S tim da u P1 dok dodje do određene temperature vjerojatno mu dosta duže treba nego recimo u P3 tako da i nema neke velike razlike, osim da se ide na još veći stepen rada...
isx

#1910 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Pitarrr82 wrote:
rovac13 wrote:Kod nas je termoflux kotao .
S tim da u P1 dok dodje do određene temperature vjerojatno mu dosta duže treba nego recimo u P3 tako da i nema neke velike razlike, osim da se ide na još veći stepen rada...
Naravno, mnogo bolja opcija po meni je modulacija (umjesto konstantne snage), jer kotao za čas digne temperaturu i onda spusti snagu na 1. Ovako tandrće pola dana dok nabaci temperaturu, ako je uopšte i može dići na P1. :D
Pitarrr82

#1911 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

Kod mene je na P3, TF kotao, temperatura 65c, nisam išao do sada na višu temperaturu a nemam ni problema sa peletom, za koji sam ispočetka mislio da je sranje dok ga nisam uporedio s drugim :mrgreen:
isx

#1912 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Trebat će mi jedna dodatna tona peleta, šta mi preporučujete?
krogans

#1913 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

isx wrote:Trebat će mi jedna dodatna tona peleta, šta mi preporučujete?
Novi grad? Pelet

send with Xperia
rovac13

#1914 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

isx wrote:Hoću da kažem da nije fiksna dužina rada puža i broj okretaja ventilatora po snazi, barem koliko sam ja razumio princip rada ovog kotla.

"Analizirajući temperaturu plamena regulacija (ukoliko je to potrebno) vrši korekciju ubacivanja količine peleta ili okretaja ventilatora da bi se postigla zadana temperatura plamena u određenoj snazi rada."
Ja vam kazem da nas kotao termoflux iz 2009 godine ako stavis u snagu 1 on ce zauvijek radit u snazi 1..........i ne mijenja parametre doziranja i ventilatora.......godinama sam ga testirao.....i poznata mi je svaka stavka u meniu i glavnom i skrivenom :)
rovac13

#1915 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

isx wrote:Naravno, mnogo bolja opcija po meni je modulacija (umjesto konstantne snage), jer kotao za čas digne temperaturu i onda spusti snagu na 1. Ovako tandrće pola dana dok nabaci temperaturu, ako je uopšte i može dići na P1. :D
Stvar ukusa :-D
Po meni je ovako bolje.....odnosno roditelji posle svih opcija hoce ovako
Ne gase pec nikad (osim kad se cisti) i non stop drnda i minimumu.....najmanje raspuhuje iz lozista......nema potpale i tih gubitaka......nema padanja temp po kuci,uvijek ista temperatura...........pec samo odrzava zadato..........kod njih potrosnja tu negdje na oba nacina .

Ja ne volim gasenje grijanja preko noci..........usljed pada temperature prostorija moze se povecat relativna vlaznost...........i eto kondenza na staklima :-D
Pitarrr82

#1916 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

krogans wrote:
Novi grad? Pelet

send with Xperia

Ima li naziv taj Novi Grad ili se tako zove? :mrgreen:

Ja sam zadovoljan sto se tice BioEnergy peleta, tako da cu planirati opet njihov iako kako vidim i tu varira od sezone do sezone po prici korisnika...
hladan.preminger

#1917 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

Pitarrr82 wrote:
krogans wrote:
Novi grad? Pelet

send with Xperia

Ima li naziv taj Novi Grad ili se tako zove? :mrgreen:

Ja sam zadovoljan sto se tice BioEnergy peleta, tako da cu planirati opet njihov iako kako vidim i tu varira od sezone do sezone po prici korisnika...
Fabrika peleta doo Novi Grad
052 770-052
066 800 693
066 443 322
Pitarrr82

#1918 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

Hvala druze :thumbup:
hladan.preminger

#1919 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

Pitarrr82 wrote:Hvala druze :thumbup:

http://www.olx.ba/artikal/11602292/pele ... -usisivac/

Ja kad sam kupovao bio je 248/t, a sa prevozom od 40km 258/t. Sad je osjetno skuplji. :D
Pitarrr82

#1920 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

hladan.preminger wrote:
Pitarrr82 wrote:Hvala druze :thumbup:

http://www.olx.ba/artikal/11602292/pele ... -usisivac/

Ja kad sam kupovao bio je 248/t, a sa prevozom od 40km 258/t. Sad je osjetno skuplji. :D

Dobro, sad je svakako sezona imam jos prilicno zaliha pa cemo vidjeti dokle cu izgurati a volio bih ga probati cisto da uporedim...
isx

#1921 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Čuj usisivač gratis. :D
almirkoba

#1922 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

da li je neko radio neki beckup u slucajnu nestanka struje. sta je bolje agregat...pretvaraca ili nesto trece

to mi je sledeca investicija i da se osiguram u slucaju nestanka struje
belfy

#1923 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

almirkoba wrote:da li je neko radio neki beckup u slucajnu nestanka struje. sta je bolje agregat...pretvaraca ili nesto trece

mislim da bi malo jedan jaci UPS bio sasvim dovoljan, ali da se pec ne gasi tokom nestanka struje, tj da nema potrebe za radom grijaca, jer bi to jako uticalo na duzinu kojom bi UPS mogao snabdijevati pec i pumpu u slucaju nestanka struje.
adoadop

#1924 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

belfy wrote:
almirkoba wrote:da li je neko radio neki beckup u slucajnu nestanka struje. sta je bolje agregat...pretvaraca ili nesto trece

mislim da bi malo jedan jaci UPS bio sasvim dovoljan, ali da se pec ne gasi tokom nestanka struje, tj da nema potrebe za radom grijaca, jer bi to jako uticalo na duzinu kojom bi UPS mogao snabdijevati pec i pumpu u slucaju nestanka struje.
I ja o tome razmišljam.
I razgovarao sam sa predstavnikom firme Koja prodaje Soleo koji kaže da bi za ovu od termofluxa trebao Pretvarac od 1 KW, upravo zbog grijaca i to sa dva manja akumulatora. Mislim da je to neisplativo. Bolja opcija je agregat 800 W , i vec sam ga probao , radi.
Zan li neko tačno koliko povuče grijač?
almirkoba

#1925 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

koji so agregat probao
Post Reply