Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
-
PM72
#1901 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Slažem se s tobom ali ja sam naveo da je HVo sa Otesa JEDAN od krivaca za pad Otesa.Pao je i komplet Igman a nije bilo HVO-a...
Ja iznosim svoje mišljenje i viđenje.Na komandu HVO u Otesu nisu padale granate a iz komande niti je ko poginuo niti zarobljen.Kako su se obreli u Kiseljaku nakon par dana? HVO iz Otesa gledao nas je neprijateljski (pripadnike MUP-a ) a pogotovo Jukine jer njima nisu smjeli pisnuti.Imali su otvorenu saradnju sa Ilidžom,pravili su sijela u Delminijumu sa četnicima (doduše i sa našima).Ponašali su se kao da nije njihov rat i da smo im veći dušmani od četnika jer oni međusobom ne bi ni ratovali da nismo mi iz grada došli.
Ja iznosim svoje mišljenje i viđenje.Na komandu HVO u Otesu nisu padale granate a iz komande niti je ko poginuo niti zarobljen.Kako su se obreli u Kiseljaku nakon par dana? HVO iz Otesa gledao nas je neprijateljski (pripadnike MUP-a ) a pogotovo Jukine jer njima nisu smjeli pisnuti.Imali su otvorenu saradnju sa Ilidžom,pravili su sijela u Delminijumu sa četnicima (doduše i sa našima).Ponašali su se kao da nije njihov rat i da smo im veći dušmani od četnika jer oni međusobom ne bi ni ratovali da nismo mi iz grada došli.
- Nekako s proljeća
#1902 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ako je riječ o školi koja se nalazi , gledano iz pravca grada ka Ilidzi, lijevo od tadašnjeg restorana ''Delminijum'' ili današnje bp ''Ahmetspahić....ona je bila pod kontrolom neprijatelja 4 decembra negdje od ranog poslijepodneva. Kasno poslijepodne sam došao sa manjom grupom ljudi na lokalitet u njenoj blizini, da izvučem iz klina trojicu saboraca (POG) od kojih je jedan ranjen u butinu snajperom sa te škole tj tog pravca. Škola mu je bila sa desne strane, a tenk koji je gađao sa ''OSA''-om je bio naprijed.
Slažem se da je taj neprijateljski tenk što je došao vrlo negativno izmijenio okolnosti na tom dijelu. Zamjera se ''Herku'' što ga nisu pokušali neutralisati, a navodno su imali sa čim. Kada već pominjemo tenk... tog 4 a bit ce prije da je 5 decembra, poginuo mladi plavokosi branitelj Jovica nakon pokušaja da gađa tenk, tenkovska granata ga je pogodila direktno u glavu. Ne znam mu prezime a volio bih znati, Joco mu je bio nadimak.
Iz mog iskustva u akšam 4 decembra, sve je govorilo da je došao na red prioritet evakuacije preživjelog ljudstva i civilnog stanovništva ka pozadini.
P.S. Ako napomenem da je sada već pokojni Miroslav P. bio u pominjanom ''klinu'', Hrvat i sarajevski katolik, a prije svega veliki drugar, valjda je jasno i moje mišljenje u vezi nepotrebne i neodržive generalizacije ka Hrvatima i katolicima tog vremena i na tom prostoru.
Noć prije nego će neprijatelj napasti Otes, moj poslijeratni sagovornik a u ono vrijeme bliski saradnik sada već rahmetli Saliha Dzidića (Atom mrav) mi je posvjedočio da je slušao kako četnici kolju jednog domicilnog Hrvata. Na osnovu tog čina su bili sigurni da će uslijediti napad sutradan. Ako neko zna za slučaj ubistva xy Hrvata zadnjeg dana novembra 1992. bio bih mu zahvalan da mi potvrdi ovo svjedočanstvo.
Uzgred budi rečeno, u to vrijeme i na tom ratištu su bile isključivo dvije strane. Mi i oni. Ništa treće. Imajte na umu tu činjenicu kada, u nedostatku vlastitog iskustva iz borbi na tom ratištu i tom vremenu, želite da date doprinos temi nekim mišljenjem.
-
PM72
#1903 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Vjerovatno ciljaš na mene kad kažeš da ovdje iznosim "nepotrebne i neodržive" generalizacije prema Hrvatima i katolicima.Ja pominjem HVO iz Otesa a ne katolike i hrvate jer sam dole bio sa četvoricom hrvata od kojih sam za svakog bio spreman glavu dati.Čak sam i napisao u par postova prije da sam nosio ranjene i poginule sa kolegom srbinom i hrvatom što znači da su imali veća "damu" od ostalih 50 ,koliko nas je dole otišlo...
Mještanin hrvat koji je ubijen čini mi se da se prezivao Bagarić , nesmijem se zakleti ali kao kroz maglu da se sjećam da mu je sin Ž. bio pripadnik MUP-a BiH..
Također,zadnja tvoja rečenica mi je zasmetala,ako misliš na mene kad pominješ "nedostatak vlastitog iskustva u borbama na tom ratištu".Ako misliš na nekog drugog - onda se izvinjavam.
P.S.I moji prijatelji su bili pokojni Miro i brat mu Braco...ljudine.
Mještanin hrvat koji je ubijen čini mi se da se prezivao Bagarić , nesmijem se zakleti ali kao kroz maglu da se sjećam da mu je sin Ž. bio pripadnik MUP-a BiH..
Također,zadnja tvoja rečenica mi je zasmetala,ako misliš na mene kad pominješ "nedostatak vlastitog iskustva u borbama na tom ratištu".Ako misliš na nekog drugog - onda se izvinjavam.
P.S.I moji prijatelji su bili pokojni Miro i brat mu Braco...ljudine.
-
Emiremir33
#1904 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Bii su Marić i ekipa koja je sarađivala i odavala položaje itd...Srpskoj strani preko kojih su kasnije i izašli za Kiseljak i Mostar
-
soferina
#1905 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ma bilo je svasta , za tog Bagarica se pricalo da su cete znali da ima para jer je imao udjela u izvodjenju ljudi izgrada, ja znam bracu Rajice koji su zarobljeni u nekoj kuci , razmjenjeni zivi kasnije, Jukini zarobljeni odvedeni u Osjek na stadion , okupila se masa mjestana da ih vidi, a u Pejtonu ubijen momak Hrvat zarobljenik od strane nekog sljama iako su ga neke zene Srpkinje prrpoznale i molile da ga puste
-
soferina
#1906 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Pa nije bas ispalo kako su se nadali, ovi su vecinom iz Pofalica, ucestvovali u pofalickoj bitci, obradovale im se komsije
Srbi linija Jevrejsko, neko mi je pricao da ih je nekoliko i zivot tu ostavilo, a ovi Kula, pa Sololac sjeca sume tako nesto i tu se nekoliko nije vratilo zivo nezna se nestali, jedan nevezano za njih s Alpasina , bio neko zapovjednik Hvo na Stupu , presao na Grbavicu, prebijen na mrtvo ime , poslije razmjenjen u Kiseljak, bio u Oluji s nekom gardom iz Sibenika...
- Grean
#1907 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Hvala @soferina. Kako god nadam se da je prezivio, nije bio los momak, nekako prvo sjecanje na njega i asocijacija da je bio plasljiv a volio je i biti u drustvu i impresioniran onima koji nisu bili njegovog kova. Eto ne znam sto se toga sjetih.
A imali smo u skoli i drugih primjera, jedan skolski drug, sa Alipasina iz A-faze, dobili stan i preselio pred rat na Ilidzu i kad je izvjesena srpska zastava na opstini on izbjegne na Alipasino a Srbin po nacionalnosti.
A imali smo u skoli i drugih primjera, jedan skolski drug, sa Alipasina iz A-faze, dobili stan i preselio pred rat na Ilidzu i kad je izvjesena srpska zastava na opstini on izbjegne na Alipasino a Srbin po nacionalnosti.
-
jefff
#1908 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

28.01.1961 - 05.12.1992
PS za sigurnost saobraćaja
Policijska medalja za hrabrost
-
toska
#1909 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
da,, iz jedinice koja je došla na ispomoć
opet iz jedinice za ispomoć, domaća POG grupa je sva izginula na samom početku napada, promašili tenk, tenk nije njih, mislim 4 poginulih, uključujući komandira ćete Damira A.Tromblon wrote: ↑09/12/2020 06:25
POG grupa bila iz 10. Bbr. Ja im govorio da ne idu u rov ispred stambene zgrade. Ja nosio RPG taj dan i vodio grupu od 6 ljudi iz diverzanata i nisam htio ostati u tom rovu.
Četo im spucom tromblon direkt među njih. Jedan poginuo, a 4-5 ranjenih bilo. Oni se uspaničili kad su vidjeli čete u crvenim pancirima. Govorili da nas Kozaci napadaju.
linije u hangarima su bile neodbranjive same za sebe, niti jednog utvrđenog bunkera, sa padom zgrada desno trebalo se odmah povući i ne gubiti dalje živote.Tromblon wrote: ↑09/12/2020 06:25
Linija iz hangara pobjegla kada je neko rekao da idu čete preko Dobrinje.
Nas 6 se rokalo, cijela linija sjedila u kući kao da su na Čvili, a ne tik uz Pijačnu.
Uglavnom, odbranili smo liniju taj dan i uveli novu smjenu u hangare. Međutim, tokom noći se ufatili noge i odluči se da se lomi linija.
Narednog dana predveče nam Paldum kaže upali nam u u objekat ispred Hladnjače i tu "zarobimo" naše bst odjeljenje.
Loš moral je bio ključan. Ljudi su samo čekali da zapuca i da bježe. Plus pad stambenih zgrada i njihova nova pozicija u Azićima.
Kad su ulazili u naše položaje napravili su dimnu zavjesu nisam vidio većz u žuvotu.
edit: pričamo o Pijačnoj ulici
Last edited by toska on 09/12/2020 19:03, edited 1 time in total.
-
wirger
#1910 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Pozdrav svima,
ovo je odlično što ipak možemo uz pomoć svjedočenja ljudi izgraditi sliku na tom prostoru, ja sam po pitanju borbi oko škole stvarno imao malo informacija, nešto sam bio siguran da je škola prvih dana izgubljena, ali znači ono večer sam se bez razloga se uplašio da nećemo uletiti u zasjedu kod škole. Znači škola je bila i prostor oko nje osiguran do 4 decembra.
Jeff - nije bila ta žena , ali hajde znaj, mrak, umor, panika,strah.
Što se mosta tiče, mi smo išli onim mostom preko rijeke Dobrinje u Barskoj ulici, cesta prema školi u Barama, bio je manji sa metalnoim ogradom, nakon rata je srušen i napravljen mnogo bolji i visočiji zbog poplava, na taj sam most mislio. Sanitetlija koji se tu noć vračao preko mosta sa automobilom mi je rekao da je pucano na njega , te je dvije prostrelne rane imao na nogama,
Onaj most blizu Energoinvesta koliko znam nije se mogao adekvatno koristiti zbog blizine linije i snajperista iz zgrada Energoinvesta.
I po opisu sa drugog foruma Zoran Borovina je poginuo na tom pravcu prešavši preko pruge na noć 4. Decembra , po opisu onog hirurga neko im je ubacio ručnu bombu u rov, on je pokušao vratiti i eksplodirala mu je u ruci. Inače Jukini su spomenuli Borovinu da im je spasio živote lkad su zarobljeni, jer su neki drugi htijeli sa njima brzo da okončaju.
Evo još nekih informacija da razmjenimo koju:)
Učesnik sa druge strane mi je rekao da garantuje da napad na Otes nije bilo više od 200 vojnika/milicije/paravojske, nama se vjerovatno zbog žestine artiljerije činilo da nastupa puno veći broj vojnika.
4. Decembar dobar dio civila i vojnika se povukao , ako ne i svi također učesnik sa druge strane mi je rekao da nisu imali tu informaciju , pucali su i dalje, tek kada su vidjeli da nema ni odgovora i pokreta, predvečer su ušli u ostatak naselja , počeli slaviti između zgrada, međutim jedan broj njih je tu pogođen/ ranjen od strane snajperiste koji je djelovao iz kuća blizu zgradama.
Zarobljenih civila je bilo među svim narodima, jednostavno neki su bili skriveni u podrumima i kućama bez ikakve informacije dočekali, baš na onom snimku što je reporter predstavio u duhu ratne propagande da su Srbi, ne bilo je tu svih naroda. Baš nekoliko dana nakon pada išla je poruka jednog zarobljenog komšije na srpskom radiju , ovako nekako: Braćo i komšije muslimani, vratite se u Otes, da živite u miru sa braćom Srbima, da vidite kako je lijepo ovdje:). Bilo je priče da je ubijen, međutim u toku 1994 je razmjenjen.
Naselje zbog ratnog plijena je bilo zatvoreno nekoliko dana da mogu učesnici u napadu uzeti šta žele ( ja sam im sve bio fino upakovao u najlon, tv , video rekorder, muzičku liniju koju sam mislio na taj način zaštiti od hladnoće i prokišnjavanja).
Sa drugog foruma su spominjali jednog Ilidžanaca Hrvata koji je nastradao na Pragi, ona ista koju sam spominjao, u duhu ratne propagande kažu krenuo da oslobodi majku od muslimanske vlasti. Apsurdi rata.
Ratni zločini- ja znam za tri slučaja u kome su vojnici bili živi zarobljeni i poslije razmjenjeni mrtvi, neki masakrirani.
Fadil Borovac - zarobljen kao vodič Jukinim, uletili u zasjedu u polju blizu Dogloda, u zatvoru redovno prebijan dok jednog dana nije izdahnuo, razmjenjen i ukopan 1993 god.
Haris Merzić - ne mogu prestati misliti o njemu, pomagao je svima, u nekoliko situacija kada sam pomagao da se ranjenici unesu , bio je smiren, brzo je procjenjivao komu je prioritet, također izbjegao sa Ilidže sa roditeljima, ostao u Otesu. Student V godine medicine, kakav bi on bio doktor danas. Kada je počela evakuacija cijeli sanitet je krenuo pješke livadom prema rijeci Dobrinji. U jednom trenutku pala je granata i Haris je bio teško ranjen. NJegove kolege su pokušavale pomoći ali desilo se obično kad hoće zlo da se desi da je kolabirao ili doživio kliničku smrt . Kolege iz saniteta su procijenili da je preminuo i ostavljen je u jednu garažu. Svi su mislili da je poginuo i tako su javili njegovoj porodici. Međutim on je se nakon izvjesnog vremena probudio i viđen je živ i na nosilima od strane zarobljenih civila koji su ga prepoznali, i koji su donijeli informaciju u grad da je bio živ. Razmjenjen je masakriran.

Momak kojeg su zvali Dino, po priči ,vratio se u zgradu po psa, tu je bio također živ zarobljen, poslije razmjenjen masakriran.
Volio bih i znati istinu za Seju Sinanovića, hrabar čovjek, nije htio napustiti položaj i kada su se ostali počeli evakuisati, rekao je da će ostati da se bori do zadnjeg metka, razmjenjen 1993 ali niko ga nije mogao prepoznati od rodbine, tek kada je počelo sa dnk analizom , eksumiran je sa nn i dostojno ukopan.
ovo je odlično što ipak možemo uz pomoć svjedočenja ljudi izgraditi sliku na tom prostoru, ja sam po pitanju borbi oko škole stvarno imao malo informacija, nešto sam bio siguran da je škola prvih dana izgubljena, ali znači ono večer sam se bez razloga se uplašio da nećemo uletiti u zasjedu kod škole. Znači škola je bila i prostor oko nje osiguran do 4 decembra.
Jeff - nije bila ta žena , ali hajde znaj, mrak, umor, panika,strah.
Što se mosta tiče, mi smo išli onim mostom preko rijeke Dobrinje u Barskoj ulici, cesta prema školi u Barama, bio je manji sa metalnoim ogradom, nakon rata je srušen i napravljen mnogo bolji i visočiji zbog poplava, na taj sam most mislio. Sanitetlija koji se tu noć vračao preko mosta sa automobilom mi je rekao da je pucano na njega , te je dvije prostrelne rane imao na nogama,
Onaj most blizu Energoinvesta koliko znam nije se mogao adekvatno koristiti zbog blizine linije i snajperista iz zgrada Energoinvesta.
I po opisu sa drugog foruma Zoran Borovina je poginuo na tom pravcu prešavši preko pruge na noć 4. Decembra , po opisu onog hirurga neko im je ubacio ručnu bombu u rov, on je pokušao vratiti i eksplodirala mu je u ruci. Inače Jukini su spomenuli Borovinu da im je spasio živote lkad su zarobljeni, jer su neki drugi htijeli sa njima brzo da okončaju.
Evo još nekih informacija da razmjenimo koju:)
Učesnik sa druge strane mi je rekao da garantuje da napad na Otes nije bilo više od 200 vojnika/milicije/paravojske, nama se vjerovatno zbog žestine artiljerije činilo da nastupa puno veći broj vojnika.
4. Decembar dobar dio civila i vojnika se povukao , ako ne i svi također učesnik sa druge strane mi je rekao da nisu imali tu informaciju , pucali su i dalje, tek kada su vidjeli da nema ni odgovora i pokreta, predvečer su ušli u ostatak naselja , počeli slaviti između zgrada, međutim jedan broj njih je tu pogođen/ ranjen od strane snajperiste koji je djelovao iz kuća blizu zgradama.
Zarobljenih civila je bilo među svim narodima, jednostavno neki su bili skriveni u podrumima i kućama bez ikakve informacije dočekali, baš na onom snimku što je reporter predstavio u duhu ratne propagande da su Srbi, ne bilo je tu svih naroda. Baš nekoliko dana nakon pada išla je poruka jednog zarobljenog komšije na srpskom radiju , ovako nekako: Braćo i komšije muslimani, vratite se u Otes, da živite u miru sa braćom Srbima, da vidite kako je lijepo ovdje:). Bilo je priče da je ubijen, međutim u toku 1994 je razmjenjen.
Naselje zbog ratnog plijena je bilo zatvoreno nekoliko dana da mogu učesnici u napadu uzeti šta žele ( ja sam im sve bio fino upakovao u najlon, tv , video rekorder, muzičku liniju koju sam mislio na taj način zaštiti od hladnoće i prokišnjavanja).
Sa drugog foruma su spominjali jednog Ilidžanaca Hrvata koji je nastradao na Pragi, ona ista koju sam spominjao, u duhu ratne propagande kažu krenuo da oslobodi majku od muslimanske vlasti. Apsurdi rata.
Ratni zločini- ja znam za tri slučaja u kome su vojnici bili živi zarobljeni i poslije razmjenjeni mrtvi, neki masakrirani.
Fadil Borovac - zarobljen kao vodič Jukinim, uletili u zasjedu u polju blizu Dogloda, u zatvoru redovno prebijan dok jednog dana nije izdahnuo, razmjenjen i ukopan 1993 god.
Haris Merzić - ne mogu prestati misliti o njemu, pomagao je svima, u nekoliko situacija kada sam pomagao da se ranjenici unesu , bio je smiren, brzo je procjenjivao komu je prioritet, također izbjegao sa Ilidže sa roditeljima, ostao u Otesu. Student V godine medicine, kakav bi on bio doktor danas. Kada je počela evakuacija cijeli sanitet je krenuo pješke livadom prema rijeci Dobrinji. U jednom trenutku pala je granata i Haris je bio teško ranjen. NJegove kolege su pokušavale pomoći ali desilo se obično kad hoće zlo da se desi da je kolabirao ili doživio kliničku smrt . Kolege iz saniteta su procijenili da je preminuo i ostavljen je u jednu garažu. Svi su mislili da je poginuo i tako su javili njegovoj porodici. Međutim on je se nakon izvjesnog vremena probudio i viđen je živ i na nosilima od strane zarobljenih civila koji su ga prepoznali, i koji su donijeli informaciju u grad da je bio živ. Razmjenjen je masakriran.

Momak kojeg su zvali Dino, po priči ,vratio se u zgradu po psa, tu je bio također živ zarobljen, poslije razmjenjen masakriran.
Volio bih i znati istinu za Seju Sinanovića, hrabar čovjek, nije htio napustiti položaj i kada su se ostali počeli evakuisati, rekao je da će ostati da se bori do zadnjeg metka, razmjenjen 1993 ali niko ga nije mogao prepoznati od rodbine, tek kada je počelo sa dnk analizom , eksumiran je sa nn i dostojno ukopan.
-
wirger
#1911 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ovaj forum sam počeo čitati od samog početka, ali se nisam odmah registrovao. registrovao sam se na forum 63. padobranske brigade , gdje je bila sekcija Sarajevsko ratište, da me pogrešno ne shvatite veća mi je bila želja da čujem i drugu stranu da bih prije mogao sklopiti potpuniju sliku.
Zato sam se sa više informacija ove godine na 28-godišnjicu borbi ovdje registrovao i stariji i iskusniji dao prikaz ono što sam čuo i vidio, i načelno provjerio istinitost.
Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme dobiti još ljudi na forumu koji će podijeliti svoja iskustva. Žao mi je što je vrlo malo snimaka borbi, a znam da je dosta tv ekipa snimalo i dolazilo u naselje u trenutcima ofanzive.
Što se tiče SRNINIH snimaka postoje priče da su ih nakon izvjesnog perioda presnimavali zbog nedostatka kaseta, po drugoj verziji da su ih međunarodne snage zaplijenile.
U zadnje vrijeme dosta primjećujem da tv kuće počinju digitalizirati svoje arhive i postavljati ih na youtube, pa cemo nadam se imati puno više video materijala.
Zato sam se sa više informacija ove godine na 28-godišnjicu borbi ovdje registrovao i stariji i iskusniji dao prikaz ono što sam čuo i vidio, i načelno provjerio istinitost.
Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme dobiti još ljudi na forumu koji će podijeliti svoja iskustva. Žao mi je što je vrlo malo snimaka borbi, a znam da je dosta tv ekipa snimalo i dolazilo u naselje u trenutcima ofanzive.
Što se tiče SRNINIH snimaka postoje priče da su ih nakon izvjesnog perioda presnimavali zbog nedostatka kaseta, po drugoj verziji da su ih međunarodne snage zaplijenile.
U zadnje vrijeme dosta primjećujem da tv kuće počinju digitalizirati svoje arhive i postavljati ih na youtube, pa cemo nadam se imati puno više video materijala.
-
PM72
#1912 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Rahmetli Emin poginuo je u hladnjači od gelera granate 120 mm.Geler u potiljak.Bio je prava ljudeskara,nekih 205 cm visine i 130 kg težine a jak ko zemlja.Bio je rezervista saobraćajne policije i pridodat mješovitoj jedinici MUP-a.Bio sam 10 metara od njega kad je poginuo...
-
jefff
#1913 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Rahmetli Sejo je poginuo u blizini svoje kuce. Zoljom je unistio jedan tenk nadiruce agresorske tehnike potom je otisao po drugu zolju, kada je sa njom ciljao bio je pogođen od strane agresora koji su uocili odakle dolaze prtuoklopne rakete. Tijelo ostalo u njihovim rukma. Pola moje muke je sto su tijela nasih sehida dopala u njihove pogane šape.
-
jefff
#1914 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ovaj most u Barskoj je mogao izdrzati prelazak tenka?
-
Emiremir33
#1915 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Prije mjesec mi je pričao,biviši pripadnik Jukine jedinice,da je na Otesu poginulo,ranjeno,zarobljeno preko 3 hiljade vojnika i civilila.Pa da upitam dali je ovo šuplja ili istina ?!
-
PM72
#1916 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
ma kakvi...imaju podaci o poginulim vojnicima ...mislim da je cifra 50-tak vojnika i policajaca i mozda toliko civila.Zarobljenih 20-tak
-
wirger
#1917 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
https://youtu.be/zQrhct-rYgw
Od 3.40 do 6.30- prilog španske tv, u jednom trenutku snimaju dolazak u Otes dok nije još razlupan, te posjeta na liniji razdvajanja na pruzi prema Pejtonu, improvizovani eksploziv ispaljuju preko pruge. Možda je bio Juni-juli 1992.
Od 3.40 do 6.30- prilog španske tv, u jednom trenutku snimaju dolazak u Otes dok nije još razlupan, te posjeta na liniji razdvajanja na pruzi prema Pejtonu, improvizovani eksploziv ispaljuju preko pruge. Možda je bio Juni-juli 1992.
-
Emiremir33
#1918 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Odavno je taj snimak na yutubeu,Krajiški kanal Vikići portal
-
toska
#1919 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
MorningStar wrote: ↑09/12/2020 12:42 Hrabrost i motiviranost vojnika je ocito bila na veoma visokom nivou, da ne spominjemo najbolji moralni podstrek a to je vlastita porodica blizu iza ledja.Medjutim nedostatak materijalnih sredstava + katastrofa od organizacije i komandovanja = Otes, nema tog morala i hrabrosti koja moze da popravi ove kljucne komponente - cak i sa tehnickim sredstvima ukoliko dodje do totalne pometnje i rasula u organizaciji,komandovanju itd rezultat je skoro uvijek isti.
Moje licno sumirano misljenje koje sam stekao citajuci postove uvazenih ucesnika u toj borbi...
ovo je suština, nedostatak MTS.soferina wrote: ↑09/12/2020 13:16 ..a stvarmost je drugacija bila, eto padose Azici, poslije Otesa, klin je bio zavala haos, bili su Vikicevi s Hvo na djelu Lambada, a puklo je sve od jednom bez ikakve koordinacije, pade Pijacna nije bilo Hvo tu osim u kucama iza sjedili ko i vecina linijasa , moral nula, cekalo se da vidi da neko prvi bjezi da se zanogeta...
džaba hrabrost, vještina, brojnost kada prema tebi ide tenk, pokrivaju ga praga i sijaći, a ti imaš RB sa jednom granatom i 10 metaka u pušci.
jedina zamjerka svih učesnika tadašnjih događaja na liniji stanica Energoinvest, Pijačna, Azići, Otes, Bare...je stvarno slaba ukopanost, plitki ili nepostojeće tranšeje, bunkere i slično,
o razlozima je teško govoriti ukratko, mislim moje viđenje...
kada sam prešao na Stup II i Stupsko brdo razlika je bila bukvalno nebo i zemlja.
onakav splet tranšeja na Stupskom brdu nisam viđao čak ni na filmovima.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
aldinjo
#1921 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Snimak od 16.5.1992. godine. Već je tada bilo oštećeno puno objekata.
-
aldinjo
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1924 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
meni ovo ne lici na otes...
-
Tromblon
#1925 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ni na Pijačnu.