Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#1901 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

A što se tiče lične sreće, tu je, ja tako mislim, stvar jednostavna.
Zavoli čovjek tokom života razne stvari, aktivnosti, osobe, mjesta itd., i ako do tih stvari dođe, ako bude radio ono što je zavolio da radi, i ako bude s osobama koje je zavolio, u mjestima koja je zavolio, ako do svega toga, uz vlastiti trud i uz potrebnu dozu sreće, dođe, onda će biti u potpunosti srećan.

A ako ne, onda će biti više ili manje srećan, a to je uglavnom slučaj sa svima nama :)

U svakom slučaju, svako ima neki svoj stil života koji ga čini srećnim, a ovu ću pjesmu pustiti da ne bude sve pametno u postu koji napisah 8-) :D

bizet

#1902 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

:) dobro vece pametnice,

ja sam razmisljala ovih dana kako se nositi sa srecom...o tome sta je sreca za nekog je tesko govoriti, svi smo razliciti
meni je sreca svasta nesto...moji psi koje sam jos kao bebe uzela sa ulice i prala im smrdljive i usrane guze od proljeva i zajednoo sa njima prebolovala mnostvo psecih bolesti i raznih nezgoda....danas su to dva lijepa mlada psa, dobra i poslusna i vjerna....nisam ih danima vidjela, samo cujem njihov lavez i ponekad ugusim suze....kad dodje dijete ako Bog da opet cu krasti vrijeme od njih naravno....no dobro, to je zivot....sreca su mi bile moje biljke, ali rekla sam muzu da radi sta hoce sa njima, nemam luksuz da ih pravilno odrzavam, a ne mogu ih gledati vise da se pate....sreca mi je bila moja basta....no ove godine moj udio je minimalan....napravila sam nacrte i jos ranije kupila sjemena i to je sve.....muz je rekao sve ce biti kako si zamislila i hvala mu na tom poklonu, mozda zvucim oholo ali ja je necu sijati i brinuti se o njoj
samo neke od sitnica u kojima uzivam i koje me cine sretnom, a sad su daleke
da zvucim oholo, vjerovatno sam sebicna
ipak kad covjeka privezes za krevet on shvati koliko je njegov zivot ispunjen srecom i shvati koliko je ona krhka i ranjiva
mozda bi me utjesilo/usrecilo da napisem par stihova, ali kad je srce preplavljeno osjecajima nemoguce je spustiti smislenu misao na papir
uzivaj u svojoj sreci Cornholio i budi zadovoljan :)

ja se nesto uzivila u historiju Koreje...nadam se da ce naredna knjiga biti lagana za citanje :)
Great Cornholio

#1903 Re: Za predane Životu

Psi neće pobjeći, biljke,i ako neka propadne, uvijek možeš ponovu uzgojiti, baštu isto, čojeka eto ne moraš mijenjati, dobro sluša :D , a što se tiče pisanja pjesama i čitanja knjiga, kad ti dođe inspiracija za pisanje pjesama ti ih piši, kad ti se neka knjiga čita, ti je čitaj, za sreću je bitno da čovjek radi ono što ga čini srećnim, a isto tako je bitno i da ne radi ono što bi ga učinilo nesretnim.

pošto si mi priznala da sam pametan 8-) :D , ja onda imam pravo da ti kažem da ništa ne činiš pogrešno, i da onda nemaš nekog razloga da se previše sekiraš za budućnost :)

Da se malo našalim, ja neku noć bio kod jarana koji je skoro dobio sina, i tako on u jednom momentu reče ženi mu u njega " Lako je tebi, ti si dobila godinu dana plaćene ležarine" :lol:
bizet

#1904 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

tako i mene muz zeza da mi je lijepo, a ja mu kazem da sljedeci put on bude trudan, nije problem :)
ama nema sumnje da je ovo dijete najveca sreca i da se isplati (ovo definitivno nije prikladna rijec, jer se moje dijete vec dovoljno snazno vrti da ga osjetim i naravo da kao roditelj cu sve uciniti za njega) prelezati trudnocu....razmisljanje o vanjskom zivotu mi daju snage da razkisljam i o buducnosti...bitno je imati snove i nadati se...to nas odrzava u zivotu i daje nam snagu da se nastavimo boriti :)
Great Cornholio

#1905 Re: Za predane Životu

Da, lijepo ti to sve reče, nema se šta dodati :)

Eto tako, valja mi ići, prijatan ostatak večeri ti želim, pa se "čujemo"...
bizet

#1906 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ugodno vece...i disi slobodno :)
sve najbolje
bizet

#1907 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

vece,
pozeljela sam ovu malu oazu mira gdje su suprotnosti vrline, jer gdje celjad nisu bijesna ni kuca nije tijesna :)
na hrt2 ratovi zvijezda V upravo poceli, pravo zadovoljstvo gledati :)
Great Cornholio

#1908 Re: Za predane Životu

bizet wrote:vece,
pozeljela sam ovu malu oazu mira gdje su suprotnosti vrline, jer gdje celjad nisu bijesna ni kuca nije tijesna :)
na hrt2 ratovi zvijezda V upravo poceli, pravo zadovoljstvo gledati :)
Veče, đe je sok na razgađanje, đe je dva'es deka kafe, đe je kila kocke, ovo je Bosna, ovdje je to glavno,be z otog se ne dolazi na sijelo, kakvi zvjezdani ratovi, ko rat želio dabogda mu u kući bio :x :lol:

Djes bizet, kako ste :) ?
Great Cornholio

#1909 Re: Za predane Životu

Valja mi na spavanje, "čujemo se", laku noć :)
bizet

#1910 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

dobro jutro spavalice,

ko rano rani dvije srece grabi, znas li? :D

u neka doba sam procitala gdje je sok, kafa, kocka i sanjam kako idem prijateljici koja se udala nemam pojma gdje i nosim sok, kafu i kocku :)

dobro smo i to me danas najvise raduje :)

uzivaj u danu i sve najbolje :)
Great Cornholio

#1911 Re: Za predane Životu

bizet wrote:dobro jutro spavalice,

ko rano rani dvije srece grabi, znas li? :D

u neka doba sam procitala gdje je sok, kafa, kocka i sanjam kako idem prijateljici koja se udala nemam pojma gdje i nosim sok, kafu i kocku :)

dobro smo i to me danas najvise raduje :)

uzivaj u danu i sve najbolje :)
Dobro jutro, pa ne ustajem ja rano, ali rekoh da imam "naspavano" ako nekad budem morao :D

E ne može se na "slatku" samo sa kafom, sokom i kockom, moraš makar i još one šoljice za kafu ponijeti, one šest komada za tri marke 8-) :lol:

Drago mi je zbog toga, ostanite takvi, uživajte i vi i sve najbolje :)
bizet

#1912 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ahhhh materijalisto :lol: :D

a ja sam mislila da je dovoljno donijeti iskren osmijeh i puno srce zadovoljstva zbog tudje srece, jos kad se uz to slatka kafa napravi, ako je ima naravno, kud bi ti vise od tog?...pa ni ja o boljem ne sanjam :)
Great Cornholio

#1913 Re: Za predane Životu

bizet wrote:ahhhh materijalisto :lol: :D

a ja sam mislila da je dovoljno donijeti iskren osmijeh i puno srce zadovoljstva zbog tudje srece, jos kad se uz to slatka kafa napravi, ako je ima naravno, kud bi ti vise od tog?...pa ni ja o boljem ne sanjam :)
Svi smo mi seljaci takvi 8-) :D

Dobro, ti toj jaranici otiđi samo s osmijehom i srcem punim ljubavi, pa 'š malo sutra dobiti onih šest šoljica što su tri marke, kad ona tebi dođe na sijelo :lol:

Moglo bi bez tog običaja, ja lično bih volio da kad meni neko dođe u goste ne nosi ništa, a ni da ni ja njemu ništa ne nosim, da se te formalnosti zaobiđu, ali eto ne mogu u svemu mimo svijeta.

Ja sam vala nakupovao dosta tih kompleta šoljica, imam par onih "lutajućih" bombonjera, ni jednoj nije istekao rok trajanja :D , tako da se ne sekiram ko god me pozove u goste 8-) :lol:
bizet

#1914 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

jutro :)

ti si se dakle obezbijedio....bombonjere su pun pogodak :D

ama gdje su nam fatamorgana i Challenger?

u ratu moja prijateljica nasla kod nene tih bombonjera, sl' prosao im rok bio davno, zena skupljala valjda....a mi djeca, nismo vidjeli cokolade ko zna koliko dugo...i ona ti nama njih otvori....bombonjere izgubile svoju cokoladnu boju, a u ustima se u prah pretvore, ipak smo ih pojele, a po oblicima smo zamisljale od cega je koja, kakvog okusa i pravile se da ih stvarno mozemo okusiti :)...sve naravno uz romantiku svijeca, jer struje nije bilo

uzivajte u danu i sve najbolje :)
Great Cornholio

#1915 Re: Za predane Životu

bizet wrote:jutro :)

ti si se dakle obezbijedio....bombonjere su pun pogodak :D

ama gdje su nam fatamorgana i Challenger?

u ratu moja prijateljica nasla kod nene tih bombonjera, sl' prosao im rok bio davno, zena skupljala valjda....a mi djeca, nismo vidjeli cokolade ko zna koliko dugo...i ona ti nama njih otvori....bombonjere izgubile svoju cokoladnu boju, a u ustima se u prah pretvore, ipak smo ih pojele, a po oblicima smo zamisljale od cega je koja, kakvog okusa i pravile se da ih stvarno mozemo okusiti :)...sve naravno uz romantiku svijeca, jer struje nije bilo

uzivajte u danu i sve najbolje :)
Jutro :)

Sortirane su po roku trajanja, da se ne desi da nekom poklonim neku koja može trajati dva mjeseca, prije one kojoj rok ističe za petnaestak dana :D

Ne znam vala, al' eto da im kažemo da nam fale, pa možda i navrate :) , al' nek ne dolaze bez šoljica i bombonjere :lol:

Hvala, uživaj i ti :)
bizet

#1916 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

:lol: ti bas navalio skupljati te komplete...sto jest jest, ne bi bilo kulturno da se koja bombonjera baci
navratice kad budu htjeli i mogli :)
e znas ko mi je pap na um svojim pozitivizmom juce....veribizi....gdje li je ona?
Great Cornholio

#1917 Re: Za predane Životu

Da, barem forum čovjek ne mora doživljavati kao obavezu :)

Pa garant je veribizi, a ja sad opet moram trčat' na pos'o, a koliko sam puta sebi rekao " Ne pali kompjuter ujutro :-)

pozz :run:
Great Cornholio

#1918 Re: Za predane Životu

Valja mi se opet malo disciplinovati, koncentrisati se na ono što moram, pa me neće biti neko vrijeme.

Opet se pravdam, a rekao sam da neću, al' hajd ne košta me ništa :)

Sve najbolje, pa se "čujemo" ...
bizet

#1919 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

radno vrijeme ti je odlicno :thumbup:

samo ti radi na svojoj buducnosti, mene to veseli cuti

uzivaj u radu...ako polozis taj ispit uspjesno poslacu ti soljice i bombonjeru :D

cuvaj se i cujemo se

sve najbolje
Great Cornholio

#1920 Re: Za predane Životu

Za tako posebne prilike ne idu šoljice, one 6 komada za tri marke, u tim prilikama "idu" one čaše, šest komada za 4 i po marke, one što izgledaju da su četvrtaste, a u stvari su okrugle :? :-? :lol:

Da, imam odlično radno vrijeme, i da nam je svima, 'nako đuture,stalo da živimo neki normalniji život, ne bi bilo potrebe da bilo ko radi više od 4 sata dnevno, ali pošto živimo u potrošačkom društvu, ljudi se polomiše da što više rade,što više zarade, i da što više potroše, pa im za ostale segmente nekog normalnog života, ostane vrlo malo ili nimalo vremena.

Kako ste vi :) ?
bizet

#1921 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

:lol: ma nije problem, mogu i od 4,5

sta ima?..jel'se sta naucilo, pametno uradilo?

kod nas nista novo, sto je dobro :)...lezimo, jedemo koliko mozemo i smijemo, citamo sad neke sladunjave romane, muz zabranio ozbiljno stivo, gledamo zato dokumentarce i razmisljamo dosta, sad ne znam dal' dovoljno, ali razmisljamo :)

pusti sad trcanje za novcem i boljim zivotom...novac ne kupuje srecu, mozda komfor ali ne srecu...sa tim radnim vremenom i profesorskomplacom ti ipak mozes voditi pristojan zivot, mozda bez luksuza, ali mozes biti srecan :)
Great Cornholio

#1922 Re: Za predane Životu

bizet wrote::lol: ma nije problem, mogu i od 4,5

sta ima?..jel'se sta naucilo, pametno uradilo?

kod nas nista novo, sto je dobro :)...lezimo, jedemo koliko mozemo i smijemo, citamo sad neke sladunjave romane, muz zabranio ozbiljno stivo, gledamo zato dokumentarce i razmisljamo dosta, sad ne znam dal' dovoljno, ali razmisljamo :)

pusti sad trcanje za novcem i boljim zivotom...novac ne kupuje srecu, mozda komfor ali ne srecu...sa tim radnim vremenom i profesorskomplacom ti ipak mozes voditi pristojan zivot, mozda bez luksuza, ali mozes biti srecan :)
Ako je neka stvarno važna prilika onda postoji i onaj komplet čaša od pet maraka 8-) :lol:

Kod mene ništa novo, uči se i nauči ono što se mora, nešto pametno se uradi, a na današnjem vaktu je, meni se čini, važnije ne raditi nešto što nije pametno, to je "najpametnije".

Super, drago mi je što sve ide kako treba :) I slušaj ti tog svog čo'eka, mudro zbori, odmarajte i uživajte oboje, jer kad ta/taj mala/mali dođe, nema izležavanja ni spavanja :P :D

Da, novac je bitan ali nije najbitniji, za sreću je potrebno svašta nešto, a vala nisu plate nas koji radimo u prosvjeti nešto, zato se masa mojih kolega buni, alio vala ja nešto nemam obraza da se bunim i tražim povećanja, stid me mase onih koji nemaju nikakav posao, ili, ako rade, rade za mizerne plate, i to za neke zlotvore koji se bogate na tuđoj muci :x
bizet

#1923 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

glupo je reci da se ne nadam tom danu, nespavace mati koliko god treba za svoje dijete :)

da, visina place se u poredjenju sa privatnim sektorom u kojem mahom izrabljuju ljude cini pristojnom....ipak sve je skupo...nasa placa je dovoljna za rezije i hranu, i tako od place do place....sve drugo ispada luksuz, od zubara do pristojnog kompleta...ali kad vidis da ljudi prezivljavaju sa 300km mjesecno, ne mozes da se ne osjetis sretnim i upitas kako oni uspijevaju izorganizirati svoj zivot i biti srecni :)

sreca je stvar odabira nas samih kako cemo gledati na svoj zivot, iskreno nema veze sa novcem....ujutro se probudis i pomislis: imam dvije noge, dvije ruke, mogu hodati, nisam glup, sta mi vise treba da bi bio sretan :)
za sve drugo sto zelis da ostvaris u zivotu de ipak treba malo i aktivirati i poraditi na ostvarenju svojih ciljeva, jer rijetko da nam sami padaju u krilo, dok mi sjedimo i ne radimo nista
Great Cornholio

#1924 Re: Za predane Životu

Sreća ima veze s novcem, ako ga čovjek nema dovoljno, dovoljno za osnovne životne potrebe, e sad ako čovjek i pored toga što ima dovoljno novca za smještaj, hranu, obuću, odjeću i "doktora", jedinu sreću vidi u stvarima za koje je potreban novac, onda takav čovjek nije baš najpametniji, i njegova sreća "stoji" na prilično "klimavim nogama".
bizet

#1925 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

pa sad smo utvrdili da nisi na rubu egzistencije...a ja ti kazem da je najbitnije za srecu imati volju za zivotom, ispravnim zivotom...sve ostalo covjek je ustanju "stvoriti"
Post Reply