Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Oligarh

#18976 Re: Android OS

Post by Oligarh »

Maharadza wrote:
Oligarh wrote:Opet sam, sasvim slučajno u Android svijetu, nakon kratkog izleta u iOS. Kontam nešto, lijepo se vratiti na svoje ( 5 godina Androida vs dva mjeseca iOS). Ali sam se iznenada uhvatio, da se nakom početnog zadovoljstva u jednom izuzetno all around uređaju (Samsung Note 5) uhvatim da je ipak dio mene ostao na iOSu. Čisto zbog njegove fluidnosti koju sam imao čak i na iP6 Plus. Tek mogu da zamislim kako je na sada sa ubitačnim A9 procesorom na iP6s?!

Note 5, kao vjerovatno (uz Edge 6+ i ovaj novi Nexus) najbolji Adroid uređaj do sada me toliko iznervirao sa lagom kod skrolanja da bi zaista se mogao zapitati koji će mi q ovo sranje. Na Tapatalku prvih 4-5 sekundi toliko zapinje, da je to odvratno. Poslije toga sve ide fluidno, kao da mu treba vremena da se "učita" u samu stranicu koju obrađuje. Na XDA i ostalim forumima primjetim dosta ljudi da se žali na taj scrolling problem. Zaista smiješno postaje da se ovakav jedan uređaj ne može utegnuti da ne pati zbog banalnosti poput lagovitog scrollinga. Ok, ipak bi se zapitao da bi li recimo prešao na iP6s Plus, jer mene kao vrlo gadljivog usera politika Applea sa startnim modelom od 16gb sa 4K snimanjem je uslovno rečeno baš ohladila od njihovih proizvoda. Nadam se da će Marshmallow ispraviti ovu zaista smiješnu primjerdbu za uređaj sa najjačim hardwareskim komponentama na današnjem tržištu high-end modela.
To za tapatalk nema veze sa uređajem nego sa očajnim developerima koji su app upropastili totalno!
Na Tapatalku se najviše primjeti. Prisutno je, nažalost, kada skrolam i u settings i ostalim sistemskim menuima. Uostalom, evo i linka na kojem se vidi da nije samo do mene, već se to javlja kod dosta ljudi. Nisam išao na S6 Edge+ zbog S Pena koji mi je dosta koristan, jer uređaj dosta koristim u poslovne svrhe.

http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=3196517

Ne radi mi se root, odvikao sam se toga poslije S3, od S4 ne rootujem i ne stavljam custom romove. Note 5 je savršen uređaj, ali ove gluposti oko njegovog izostavljanja za evropsko tržište u 2015. te ovakve mane su me baš neprijatno iznenadile. Kod mene je UAE N920C verzija sa 5.1.1.
Oligarh

#18977 Re: Android OS

Post by Oligarh »

febo_acm wrote:Evo ni kod mene na S6 nema nista...
Pogledaj malo na yt speee test n5 i s6 vs iphone 6. Cisto informativno.
I šta tačno pokazuju ti testovi?

Ne postoje dva korisnika jednog uređaja koji imaju identične načine upotrebe uređaja, iste aplikacije u njima. Čak se i stock verzije razlikuju od zemlje do zemlje i operatera, sim free. Još kada vidim pojedine indijance po yt da u tim testovima koriste verzije recimo sa neke mreže koji imaju predinstalirane aplikacije kontra nekog sim free uređaja, mjere brzinu u mili sekundama, a osnovni su im alat njihova desna i lijeva ruka, te nakon toga donose zaključke da li ne neki uređaj dobar ili ne, brži ili ne, kakav mu je ram management. Mene interesuje jedino RL upotreba zasnovana na vlastitim zapažanjima. Kada kažem da me smeta scrolling lag na uređaju sa moćnim Exynosom 7420 i 4 gb rama to me baš ražalosti. Izgeda da je Samsung baš žrtvovao Note 5 u njihovoj novoj marketinškoj strategiji.
zateznistub

#18978 Re: Android OS

Post by zateznistub »

konektovan wrote:Moze mala pomoc?! :mrgreen: Sta je najbolja kupovina: Htc 610, Huawei Y6 dual sim, Huawei G620S i Huawei G630???? Hvala. :thumbup:
Licno od nabroja nih HTC, ali ni ovi huawei nisu losi, drug sa posla dobio od zene g620 i ja sam se sako pozitivno iznenadio kako je fin telefon.
febo_acm

#18979 Re: Android OS

Post by febo_acm »

Oligarh wrote:

Ne postoje dva korisnika jednog uređaja koji imaju identične načine upotrebe uređaja, iste aplikacije u njima. Čak se i stock verzije razlikuju od zemlje do zemlje i operatera, sim free. Još kada vidim pojedine indijance po yt da u tim testovima koriste verzije recimo sa neke mreže koji imaju predinstalirane aplikacije kontra nekog sim free uređaja, mjere brzinu u mili sekundama, a osnovni su im alat njihova desna i lijeva ruka, te nakon toga donose zaključke da li ne neki uređaj dobar ili ne, brži ili ne, kakav mu je ram management. Mene interesuje jedino RL upotreba zasnovana na vlastitim zapažanjima. Kada kažem da me smeta scrolling lag na uređaju sa moćnim Exynosom 7420 i 4 gb rama to me baš ražalosti. Izgeda da je Samsung baš žrtvovao Note 5 u njihovoj novoj marketinškoj strategiji.

Prodaj Note i kupi iPhone i riješio si sve probleme u životu...
Maharadza

#18980 Re: Android OS

Post by Maharadza »

Oligarh wrote:

Očito da još uvijek nisu uspjeli touchwiz do te mjere optimizovati da const. radi bez trzanja, što je u jednu ruku žalosna činjenica! :-)

Probaj novi Nexus 6P na kojem se ne bi trebale dešavati te gluposti! ;-)

Oligarh

#18981 Re: Android OS

Post by Oligarh »

Maharadza wrote:
Oligarh wrote:

Očito da još uvijek nisu uspjeli touchwiz do te mjere optimizovati da const. radi bez trzanja, što je u jednu ruku žalosna činjenica! :-)

Probaj novi Nexus 6P na kojem se ne bi trebale dešavati te gluposti! ;-)

Da, uzeo sam N6P u obzir. Čitam svuda da su napravili konačno kameru kakva treba da bude na flagship telefonu. Dopada mi se još jedna stvar kod tog telefona, a to je da sa Huawei telefonima kvaliteta signala je neupitna i najbolja od svih. Vjerovatno što se bazne stanice grade sa njihovim komponentama i tu su mislim No1 na svijetu. Ako nisu, to će postići sa 5G mrežom, u kojoj je Huawei ipak najdalje odmakao, mislim u njenom razvoju.
Mada žao mi ovog uređaja, jer nikad nisam ništa kompaktnije u ruci imao sa 5.5', a ovo čudo je 5.7' Vidio sam u najavi da za Note 5 i S6 Edge+ update na Marshmallow dolazi u decembru pa ćemo vidjeti da li su TW ispeglali.Zeznuto je i malo što nema još evropskih stock romova, recimo XEE koji će sigurno biti bolje utegnuti od ovih UAE ili KSA verzija.
Mada Note 5 je fantastičan uređaj, ekran, kamera, brzina sve je top level. S Pen je doveden do savršenstva. Jedino što zeza je taj scrolling lag koji je primjetan na TT, pojedinim sistemskim menuima i donekle na Chromeu. Na stock browseru ga nema, nema ga u recimo Word aplikaciji, u igricama, galeriji, FB aplikaciji, Viberu, porukama... Ne znam, Maharadza, možda i ja previše zanovijetam ili je ovo kakav virus u meni nakon kratkog izleta u iOS :D
Ali džaba im fluidnost kada je ovo sloboda zvana Android :)
Maharadza

#18982 Re: Android OS

Post by Maharadza »

Oligarh wrote: Da, uzeo sam N6P u obzir. Čitam svuda da su napravili konačno kameru kakva treba da bude na flagship telefonu. Dopada mi se još jedna stvar kod tog telefona, a to je da sa Huawei telefonima kvaliteta signala je neupitna i najbolja od svih. Vjerovatno što se bazne stanice grade sa njihovim komponentama i tu su mislim No1 na svijetu. Ako nisu, to će postići sa 5G mrežom, u kojoj je Huawei ipak najdalje odmakao, mislim u njenom razvoju.
Mada žao mi ovog uređaja, jer nikad nisam ništa kompaktnije u ruci imao sa 5.5', a ovo čudo je 5.7' Vidio sam u najavi da za Note 5 i S6 Edge+ update na Marshmallow dolazi u decembru pa ćemo vidjeti da li su TW ispeglali.Zeznuto je i malo što nema još evropskih stock romova, recimo XEE koji će sigurno biti bolje utegnuti od ovih UAE ili KSA verzija.
Mada Note 5 je fantastičan uređaj, ekran, kamera, brzina sve je top level. S Pen je doveden do savršenstva. Jedino što zeza je taj scrolling lag koji je primjetan na TT, pojedinim sistemskim menuima i donekle na Chromeu. Na stock browseru ga nema, nema ga u recimo Word aplikaciji, u igricama, galeriji, FB aplikaciji, Viberu, porukama... Ne znam, Maharadza, možda i ja previše zanovijetam ili je ovo kakav virus u meni nakon kratkog izleta u iOS :D
Ma dobro, ne kažem da ne preseravaš malo :D ali ako ćemo realno sve je to subjektivno, nešto što tebi smeta možda meni ne smeta i obrnuto, ali samo znam da virus gotovo NIKAKO nisi mogao pokupiti! Vodim se logikom: ako ja to nisam uspio za sve ove godine root-anjem, flešanjem (ROM-ova pa i samih kernela), skidanjem i instaliranjem aplikacija sa raznoraznih "šklj" izvora (pogotovu ranije dok je android bio manje razvijen i dosta nesigurniji nego danas) onda ćeš to vrlo teško uraditi kao prosječni korisnik koji se drži stock-a! :mrgreen:

Inače, meni se lično N5 strašno sviđa dizajnom, pogotovu ta kompaktnost koju navodiš, dok sa druge strane opet "cigla" 6P po svemu ostalom :mrgreen: , od front stereo zvučnika preko type-c pa do obečavajuće kamere i naravno radi vanilla androida (valjda smo do sada shvatili koliko bloatware utiče na performanse gotovo svih uređaja, jer ipak imaš multitasking OS koji u pozadini sve može vrtiti i time kako na fluidnost tako i na bateriju uticati) + updates direct from Google! :thumbup:
Last edited by Maharadza on 22/11/2015 18:31, edited 1 time in total.
Oligarh

#18983 Re: Android OS

Post by Oligarh »

Maharadza wrote:
Oligarh wrote: Da, uzeo sam N6P u obzir. Čitam svuda da su napravili konačno kameru kakva treba da bude na flagship telefonu. Dopada mi se još jedna stvar kod tog telefona, a to je da sa Huawei telefonima kvaliteta signala je neupitna i najbolja od svih. Vjerovatno što se bazne stanice grade sa njihovim komponentama i tu su mislim No1 na svijetu. Ako nisu, to će postići sa 5G mrežom, u kojoj je Huawei ipak najdalje odmakao, mislim u njenom razvoju.
Ma dobro, ne kažem da ne preseravaš malo :D ali ako ćemo realno sve je to subjektivno, nešto što tebi smeta možda meni ne smeta i obrnuto, ali samo znam da virus gotovo NIKAKO nisi mogao pokupiti! Vodim se logikom: ako ja to nisam uspio za sve ove godine root-anjem, flešanjem (ROM-ova pa i samih kernela), skidanjem i instaliranjem aplikacija sa raznoraznih "šklj" izvora (pogotovu ranije dok je android bio manje razvijen i dosta nesigurniji nego danas) onda ćeš to vrlo teško uraditi kao prosječni korisnik koji se drži stock-a! :mrgreen:

Inače, meni se lično N5 strašno sviđa dizajnom, pogotovu ta kompaktnost koju navodiš, dok sa druge strane opet "cigla" 6P po svemu ostalom, od stereo zvučnika pa do obečavajuće kamere i naravno radi vanilla androida + updates direct from Google! :thumbup:
Ma nisi me skontao glede tog "virusa". Proveo sam par mjeseci na iOS sistemu, pa kontam da nisam na njemu pokupio kakav virus ono iSheep, sektaštvo, sveta iOS fluidnost... Pa mi sada taj virus napada oči i ratio pa mi svaka sitnica smeta na Androidu :D
Maharadza

#18984 Re: Android OS

Post by Maharadza »

Oligarh wrote:
Maharadza wrote:

Inače, meni se lično N5 strašno sviđa dizajnom, pogotovu ta kompaktnost koju navodiš, dok sa druge strane opet "cigla" 6P po svemu ostalom, od stereo zvučnika pa do obečavajuće kamere i naravno radi vanilla androida + updates direct from Google! :thumbup:
Ma nisi me skontao glede tog "virusa". Proveo sam par mjeseci na iOS sistemu, pa kontam da nisam na njemu pokupio kakav virus ono iSheep, sektaštvo, sveta iOS fluidnost... Pa mi sada taj virus napada oči i ratio pa mi svaka sitnica smeta na Androidu :D
Eh, to je nešto drugo i također subjektivno po meni! :mrgreen: Naravno, brzina otvaranja app-ova je npr. mjerljiva i usporediva ali govorimo o 2 temeljno različite platforme koje generalno po meni teško možeš porediti jer svaka ima svoju filozofiju i korist gdje svako za sebe treba da vidi koja mu više odgovara! ;-)
perfect_guy

#18985 Re: Android OS

Post by perfect_guy »

iz kojeg razloga Viber vuče bateriju?
Ali_G

#18986 Re: Android OS

Post by Ali_G »

Virus za koji sumnjas da si pokupio se ogleda u drugim stvarima. iOSova fluidnost ti je skoro aksiom :D
shandrprcSA

#18987 Re: Android OS

Post by shandrprcSA »

note 4...iskustva, mane, prednosti, na sta obratiti paznju i sl. :)
skupljac_zeljeza

#18988 Re: Android OS

Post by skupljac_zeljeza »

shandrprcSA wrote:note 4...iskustva, mane, prednosti, na sta obratiti paznju i sl. :)
Dečko bez mane. :mrgreen: Ne znam stvarno. Imam ga godinu dana i za ono što meni treba sve sluša. Na 5.1.1. radi uredno, a dobija u februaru upgrade na M. Imaš dvije verzije, osmojezgrenu i četverojezgrenu, a nema prevelike razlike osim u onome za šta tebi treba. Multitasking ili igrice.

Image
Dr Kova

#18989 Re: Android OS

Post by Dr Kova »

shandrprcSA wrote:note 4...iskustva, mane, prednosti, na sta obratiti paznju i sl. :)
Sve vrh... moja topla preporuka, imao sam taj tel 7 mjeseci... jedina mana realno što je povelik i malko potežak (175 gr to je zbog metalnog rama), ali lako se navići na to... Prednosti, odlična baterija, ekran, sd card, izmjenjiva baterija, S pen... ma tel je vrh, nećeš pogriješiti ako ga uzmeš :thumbup:
S tim da N910F Snapdragon četvorojezgrena verzija ima puno bolju podršku na XDA...

P.S. Evo skupljač ti je rekao da na 5.1.1 sve leti, bez laga...
supercali

#18990 Re: Android OS

Post by supercali »

Ja licno ne volim mobitele sa ekranima 5' i vise
Maharadza

#18991 Re: Android OS

Post by Maharadza »

meh! :P
sagosen

#18992 Re: Android OS

Post by sagosen »

konektovan wrote:Moze mala pomoc?! :mrgreen: Sta je najbolja kupovina: Htc 610, Huawei Y6 dual sim, Huawei G620S i Huawei G630???? Hvala. :thumbup:

Huawei ima užasno ružan UI, bar na G620S i G630, evo sad gledam Y6 je malo bolji po tom pitanju, ali on mi djeluje previše šareno, kao da su kopirali neke skinove sa nekih launchera xD Dok recimo na P8 sve tip top. Meni to sa totalno lošim dizajnom UI dosta smeta (posebno g620s i g630). HTC 610 ima malo manji ekran
Nothing

#18993 Re: Android OS

Post by Nothing »

gdje besplatno skinuti android igrice koje se placaju, :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18994 Re: Android OS

Post by konektovan »

IkaIJ wrote:

Huawei ima užasno ružan UI, bar na G620S i G630, evo sad gledam Y6 je malo bolji po tom pitanju, ali on mi djeluje previše šareno, kao da su kopirali neke skinove sa nekih launchera xD Dok recimo na P8 sve tip top. Meni to sa totalno lošim dizajnom UI dosta smeta (posebno g620s i g630). HTC 610 ima malo manji ekran
Kupljen Y6. :thumbup: Privuklo me najvise 2 GB RAM memorije i ljepuskast dizajn, izmedju ovih nabrojanih. U svakom slucaju, hvala na mini recenziji . :thumbup:
skupljac_zeljeza

#18995 Re: Android OS

Post by skupljac_zeljeza »

Maharadza wrote:

meh! :P
Jah, ali 1650 BAM-ova kod nas.
Quaresma

#18996 Re: Android OS

Post by Quaresma »

softver jos nije ni ispeglan kako treba, valjda ce se popraviti izlaskom marshmallow apdejta
zunazu

#18997 Re: Android OS

Post by zunazu »

Quaresma wrote:softver jos nije ni ispeglan kako treba, valjda ce se popraviti izlaskom marshmallow apdejta
Korisnici Androida otkako je nastao čekaju apdejt koji će ispeglati stvari. :mrgreen:
Maharadza

#18998 Re: Android OS

Post by Maharadza »

zunazu wrote:
Quaresma wrote:softver jos nije ni ispeglan kako treba, valjda ce se popraviti izlaskom marshmallow apdejta
Korisnici Androida otkako je nastao čekaju apdejt koji će ispeglati stvari. :mrgreen:
zunazu wrote:
Felidae wrote:Jel pametno raditi update na lolija na s4?
Lagdroid ima za cilj da zarađuje pare googleu, ne da ti omogući da imaš dugo isti telefon.

Stay where you are or switch to non-Android device.
Image
mufa1

#18999 Re: Android OS

Post by mufa1 »

:lol: :lol: :lol: Nije bolest sve sto boli...
zunazu

#19000 Re: Android OS

Post by zunazu »

Apsolutno si u pravu. Korisnici Androida su očit primjer bolesnika koji su dobili jeftine igračke a nafurani da imaju nešto što niko na svijetu nema. Fools. :mrgreen:
Post Reply