Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mirza2811
#18901 Re: Pitamo Mehanicare ?
Daa, prerovio sam pik, majstor reko da MORA bit ecu sa istim brojem kao sto je i moj drugacije ne moze. Dok na piku mi odgovaraju da mogu biti razliciti brojevi na ecu samo da je isto godiste i motor 
-
dgL_
#18902 Re: Pitamo Mehanicare ?
Majstor ti je rekao dobro. Ti na PIKu zele da prodaju... Logicno chombemirza2811 wrote:Daa, prerovio sam pik, majstor reko da MORA bit ecu sa istim brojem kao sto je i moj drugacije ne moze. Dok na piku mi odgovaraju da mogu biti razliciti brojevi na ecu samo da je isto godiste i motor
-
mirza2811
#18903 Re: Pitamo Mehanicare ?
A jesi neurozan nesto, opusti se staaaari. Mislio sam da nadjem kakvog majstora pa da prekodira taj ecu sa drugim, ako moze, jer kako igdje da nadjem ecu sa istim brojem.
-
tempuser
#18904 Re: Pitamo Mehanicare ?
To se meni desavalo na Kangooou, ako pri verglanju napon padne ispod 11,nesto radi zastiti komponenata gasi CPU.esso_sa wrote:Jel francuz neki ?Naslovnica wrote:Pretpostavljam da nije tema za me'anićara, ali je pri vrhu, pa bi moglo biti odgovora.
Prije 3-4 dana neće da upali, vergla, čuje se ben.pumpa, ali neće da kresne. Dođe bihamk s onim njegovim komuljatorom kresne k'o mina.
Odem do Zenice, pregledaju mi u Strong servisu bateriju, ona điđa isprinta, bubam, 90% dobra baterija.
Popodne upali bez problema.
Sutradan jope upali, nakon kraćeg verglanja.
Nisam ga palio u nedjelju, maloprije na parking...neće pa neće da sastavi.
Verglao 5 minuta, ništa. Baterija baš ima snage, osjeti se.
Pretpostavke?
Ja verglo - neće, dođe bihamk sa onom svojom trafostanicom - upali bez problema. A ovamo pokazuje da je baterija OK, ne gubi snagu tokom verglanja. Možda ta udarna struja nije dovoljna? Uzeo preporuku fabrike za karakteristike, 3 godine garancije, Fiamm, tako nekako.
Alnaser reparacija?
Kablovi, svjećice?
Neki senzor temperature? Kada upali automatski saug radi.
HVALA na sugestijama!
Vidio sam na Renaultu isti simptom - vergla normalno, ima snage, napon akumulatora dobar, ali nece da upali...
Stavis novi akumulator i pali ko mina...
Kasnije mi jedan iskusni majstor koji uglavnom radi francuze rece da pojedini imaju restrikciju na elektronici - ako mu kod verglanja padne napon ispod neke granice, bukvalno ugasi gorivo/struju. Auto normalno vergla, ali se ponasa ko da ima blokadu, ni da se javi... To se obicno desava kada je akumulator negdje na sredini - ni crkao, ali ni kao nov
-
NediM17
#18905 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa trebalo bi da ti pise ili IMMO na instrument tabli ili da je nacrtan kljuc. Ako ta lampica nece da se ugasi, imobilizator te najvjerovatnije nesto zajebava, tj. neocitan kod kljuca.Naslovnica wrote:Evo direktno javljanje s parkinga.NediM17 wrote:Naslovnice, jesi siguran da ti ocita kood kljuca?
Zamijenio svjećice, pregledao kablove, sve se čini OK, ali neće da sastavi.
Ako je imobilajzer, obično obd citač to utvrdi, zna ponekad izbaciti tu grešku ali je sada ne izbacuje. Pozvaću nekoga da me preklema da provjerim da li će tako sastaviti.
Dva puta u zivotu mi se to desilo na Riu MK2 da nije htio upaliti zbog neocitanog koda kljuca. Izvadim i vratim kljuc u bravu, ocita i upali najnormalnije. Na Suzukiju mi se isto par puta desavalo, ali svaki put kad mi je kljuc bio u dzepu sa mobitelom (keyless).
Cuo sam i pricu ovlastenog Nissan servisera gdje nov Kaskaj nije htio da upali. Dovukli auto na slepi u ovlasteni servis, upalio najnormalnije. Uzrok- zena ciji je auto je parkirala veoma blizu nekog predajnika, koji je stvarao interferencije i auto nikako nije mogao procitati kod kljuca i odbijao je da upali.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#18906 Re: Pitamo Mehanicare ?
isti problem bio na jednom takvom autu,samo jedno jutro nikako nije htio da upali...cekali novi ecu ,imobilajzer i kljuc 15 dana,stiglo,ja sve ponabijao,auto upalilo odmah.za 15 dana isti problem se vratio i trgosirovina ga je otkupilaNediM17 wrote:
Dva puta u zivotu mi se to desilo na Riu MK2 da nije htio upaliti zbog neocitanog koda kljuca.
-
dgL_
#18907 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod mene na passatu se isto znalo desit.. Par puta... Upali, trepce kljuc i auto se ugasi... Ponovo zaverglam i sve bude okNediM17 wrote:Pa trebalo bi da ti pise ili IMMO na instrument tabli ili da je nacrtan kljuc. Ako ta lampica nece da se ugasi, imobilizator te najvjerovatnije nesto zajebava, tj. neocitan kod kljuca.Naslovnica wrote:Evo direktno javljanje s parkinga.NediM17 wrote:Naslovnice, jesi siguran da ti ocita kood kljuca?
Ako je imobilajzer, obično obd citač to utvrdi, zna ponekad izbaciti tu grešku ali je sada ne izbacuje. Pozvaću nekoga da me preklema da provjerim da li će tako sastaviti.
Dva puta u zivotu mi se to desilo na Riu MK2 da nije htio upaliti zbog neocitanog koda kljuca. Izvadim i vratim kljuc u bravu, ocita i upali najnormalnije. Na Suzukiju mi se isto par puta desavalo, ali svaki put kad mi je kljuc bio u dzepu sa mobitelom (keyless).
Cuo sam i pricu ovlastenog Nissan servisera gdje nov Kaskaj nije htio da upali. Dovukli auto na slepi u ovlasteni servis, upalio najnormalnije. Uzrok- zena ciji je auto je parkirala veoma blizu nekog predajnika, koji je stvarao interferencije i auto nikako nije mogao procitati kod kljuca i odbijao je da upali.
-
NediM17
#18908 Re: Pitamo Mehanicare ?
Steta, da ste promijenili antenicu kod brave, gdje je problem u 99% slucajeva, ne bi bacili ni pare ni auto.bitanga_sa_otesa wrote:isti problem bio na jednom takvom autu,samo jedno jutro nikako nije htio da upali...cekali novi ecu ,imobilajzer i kljuc 15 dana,stiglo,ja sve ponabijao,auto upalilo odmah.za 15 dana isti problem se vratio i trgosirovina ga je otkupilaNediM17 wrote:
Dva puta u zivotu mi se to desilo na Riu MK2 da nije htio upaliti zbog neocitanog koda kljuca.
-
Naslovnica
#18909 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nema ovo smeće ni IMMO oznaku niti ključ na tabli.NediM17 wrote:Pa trebalo bi da ti pise ili IMMO na instrument tabli ili da je nacrtan kljuc. Ako ta lampica nece da se ugasi, imobilizator te najvjerovatnije nesto zajebava, tj. neocitan kod kljuca.Naslovnica wrote:Evo direktno javljanje s parkinga.NediM17 wrote:Naslovnice, jesi siguran da ti ocita kood kljuca?
Zato uvijek imam pri ruci Torque Pro, pa pregledam ako ima ta vrsta greške. Danas nije ništa javljao. I kada mi je bila ta greška, upalio nakon 10tak min najnormalnije.
Sutra ujutro dolazi jaran da preklemamo, nadam se da će tako upaliti, pa ću ga ostaviti u Zenici u Strong servisu, neka prenoći, pa neka sabahile provjere stanje akumulatora. Sve mi, po komentarima, vuče na taj problem.
- bitanga_sa_otesa
#18910 Re: Pitamo Mehanicare ?
i to je promijenjeno,tj komplet brava s tim...pogresno sam se izrazio,nije novo vec s drugog auta .....NediM17 wrote:
Steta, da ste promijenili antenicu kod brave, gdje je problem u 99% slucajeva, ne bi bacili ni pare ni auto.
svakako je auto bio truo i los...
-
Naslovnica
#18911 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kako zaj imobilajzer funkcioniše?
Kod mene na ključu nema nikakve baterije, kodova, kalauz obični...
- bitanga_sa_otesa
#18912 Re: Pitamo Mehanicare ?
imas u kljucu ampulicu,koja salje signal immobilajzeru( jedna kutijica ispod table)preko jednog prstena na kontakt bravi(antena)Naslovnica wrote:Kako zaj imobilajzer funkcioniše?
-
NediM17
#18913 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ta antenica je jako cesto znala zajebavati, i vjerovatno je i ta polovna vrlo brzo dosla u defekt. A na kraju krajeva, ugasi se imobilizator skroz i vozi.bitanga_sa_otesa wrote:i to je promijenjeno,tj komplet brava s tim...pogresno sam se izrazio,nije novo vec s drugog auta .....NediM17 wrote:
Steta, da ste promijenili antenicu kod brave, gdje je problem u 99% slucajeva, ne bi bacili ni pare ni auto.
Jebaji ga...
- bitanga_sa_otesa
#18914 Re: Pitamo Mehanicare ?
dvojica likova kontaktirana jedan ovdje drugi u srbiji jedan trazio 250 maraka ,drugi 150 e,ne vrijedi taj auto tolikoNediM17 wrote:
ugasi se imobilizator skroz i vozi.
Jebaji ga...
-
NediM17
#18915 Re: Pitamo Mehanicare ?
Tako je. ECU onda pogleda samo je li ono sto je procitao iz ampulice isto ono sto on ima upisano u svoju memoriju, i ako vidi da su kodovi isti pusti struju na pumpu benzina.bitanga_sa_otesa wrote:imas u kljucu ampulicu,koja salje signal immobilajzeru( jedna kutijica ispod table)preko jednog prstena na kontakt bravi(antena)Naslovnica wrote:Kako zaj imobilajzer funkcioniše?
- bitanga_sa_otesa
#18916 Re: Pitamo Mehanicare ?
i na dizne i na bobine...NediM17 wrote:
Tako je. ECU onda pogleda samo je li ono sto je procitao iz ampulice isto ono sto on ima upisano u svoju memoriju, i ako vidi da su kodovi isti pusti struju na pumpu benzina.
-
Naslovnica
#18917 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znači ne treba toj ampulici neka vrsta napajanja?NediM17 wrote:Tako je. ECU onda pogleda samo je li ono sto je procitao iz ampulice isto ono sto on ima upisano u svoju memoriju, i ako vidi da su kodovi isti pusti struju na pumpu benzina.bitanga_sa_otesa wrote:imas u kljucu ampulicu,koja salje signal immobilajzeru( jedna kutijica ispod table)preko jednog prstena na kontakt bravi(antena)Naslovnica wrote:Kako zaj imobilajzer funkcioniše?
- bitanga_sa_otesa
#18918 Re: Pitamo Mehanicare ?
neNaslovnica wrote: Znači ne treba toj ampulici neka vrsta napajanja?
eto ta mala bubica

-
Naslovnica
#18919 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala na pojašnjenju!

-
NediM17
#18920 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako imas rezervni kljuc, probaj, ne kosta.
- bitanga_sa_otesa
#18921 Re: Pitamo Mehanicare ?
da je do toga ne bi nikad upalio,a ne samo kad je hladan .nece se to popraviti preklemavanjem.
ili bude prenizak pritisak goriva zbog pada napona ili i taj auto ima neku blokadu na 10-11v
ili bude prenizak pritisak goriva zbog pada napona ili i taj auto ima neku blokadu na 10-11v
-
Naslovnica
#18922 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam, ali bez tog crnog na sebi, samo metal. Našao ga u kaseti. Ko zna da li je uopšte od ovog smeća!?NediM17 wrote:Ako imas rezervni kljuc, probaj, ne kosta.
-
preludezalude
#18923 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni nekad davno kad sam na renault clio ispraznio akumulator nije htio upaliti iako je jos mogao verglati ali skroz sporo. Dam kontakt, odradi provjeru i cim pocnem verglati, upali lampicu kod kljuca. Nece kad mu padne napon. Na kablove upali odmah.
A na jeep-u sam par puta tako ispraznio akumulator ali dovoljno je da moze ikako verglati i upalit ce. Kod se nebi ponistio na pad napona.
A na jeep-u sam par puta tako ispraznio akumulator ali dovoljno je da moze ikako verglati i upalit ce. Kod se nebi ponistio na pad napona.
- basicm
#18924 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja ne vjerujem da ti je to kvar, ali eto, sa srecom da rijesis sto prije.mirza2811 wrote:Daa, prerovio sam pik, majstor reko da MORA bit ecu sa istim brojem kao sto je i moj drugacije ne moze. Dok na piku mi odgovaraju da mogu biti razliciti brojevi na ecu samo da je isto godiste i motor
-
mirza2811
#18925 Re: Pitamo Mehanicare ?
Idem danas uzet drugi ecu i majstoru da prekodira ga , pa cemo vidit. Javim veceras kako je proslo.