Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
drug_profi

#18876 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

VjecitiStudent wrote:Molim dežurne ekonomske stručnjake da nam izračunaju koliko će se dugo kreditima moći odlagati kresanje budžetskih primanja koje nas na kraju balade neminovno čeka?
Licno mislim da se vladajuce garniture uzdaju u mogucnost naglog porasta prihoda od ekspolatacije nafte i gasa, te zato srljaju u kredite bez rucne kocnice.
Sad hoce li ili nece toga biti, to ne znam. Znaju ljudi koji se bave time, ali necega tu ima.
VjecitiStudent

#18877 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:
VjecitiStudent wrote:Molim dežurne ekonomske stručnjake da nam izračunaju koliko će se dugo kreditima moći odlagati kresanje budžetskih primanja koje nas na kraju balade neminovno čeka?
Licno mislim da se vladajuce garniture uzdaju u mogucnost naglog porasta prihoda od ekspolatacije nafte i gasa, te zato srljaju u kredite bez rucne kocnice.
Sad hoce li ili nece toga biti, to ne znam. Znaju ljudi koji se bave time, ali necega tu ima.
:-) :-) :-)
drug_profi

#18878 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

VjecitiStudent wrote:
drugi profil wrote:
Kolutao bih i ja ocima na ovakve rupe u budzetu, ali pokusavam da skontam misle li uopste o posljedicama zaduzivanje ili imaju keca u rukavu.Jedino sto mi na pamet pada jeste najavljeno davanje koncesije Shellu.
VjecitiStudent

#18879 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:
VjecitiStudent wrote:
drugi profil wrote:
Kolutao bih i ja ocima na ovakve rupe u budzetu, ali pokusavam da skontam misle li uopste o posljedicama zaduzivanje ili imaju keca u rukavu.Jedino sto mi na pamet pada jeste najavljeno davanje koncesije Shellu.
Koja crna nafta i gas, pa nisu još ni sa istraživanjima završili. Nije to uopće tako jednostavno i izvjesno.
Cairn’s $600 Million Greenland Oil Campaign Ends in Failure
http://www.bloomberg.com/news/2011-11-3 ... ilure.html
Nikakvog tu keca nema osim, "brigo moja pređi na drugoga"
Last edited by VjecitiStudent on 28/09/2014 22:55, edited 1 time in total.
romeomoraprezivjeti

#18880 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by romeomoraprezivjeti »

VjecitiStudent wrote:
StupskaBitanga wrote:Sabina je bila danas slatka ispred katedrale :thumbup:
Jel' bilo lobiranja?
Kad se cojek malo bole zagleda,i nije bas slatka.:-P
StupskaBitanga

#18881 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

Analizirajući kandidatkinje na ovim izborima odgovor će se sam nametnuti
L u c i f e r

#18882 Re: Odg: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste

Post by L u c i f e r »

StupskaBitanga wrote:Tema je isuviše ozbiljna za takve aluzije pa makar to bio i pokušaj šale
Sta fali malo se nasalit, nije dzenaza... :)
oakville

#18883 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by oakville »

Ricken wrote:
jastuk1 wrote:
Ricken wrote:
Fino je to što pišeš, i tako bi trebalo da bude u normalnim finansijskom okolnostima, ali nažalost takav mehanizam djelovanja nema veze sa NAŠOM realnošću!

Prvo, prijedlog s kojim je Peđa izlazio i na ovom forumu je bio da se uvede moratorij na zaduživanje kojim se pokrivaju budžetske rupe. Pri tome nikada nije objasnio odakle bi se namakla razlika zbog tog nezaduživanja. Javne ustanove, penzije, invalidnine, sve bi došlo u pitanje tim Peđinim prijedlogom!

Naravno da je bolje da banke ne kupuju državni (entitetski) dug. Ali ovdje banke nemaju više koga zadužiti sem državu. Plasirali bi oni kredite privredi, al privreda ne može da servisira dug. Ne može ni država. Razlika je u tome što se u opstanak države više vjeruje nego u opstanak nekog preduzeća, pa se obično odobrava novo zaduživanje državi kojim država servisira stari dug, dok se novo zaduživanje firmama uglavnom više ne odobrava.

Ti bi sa "prisiliš" banke da daju kredite. :mrgreen: Eeee jarane i razvijene ekonomije kad malo zakašljucaju bi to isto al nemere, nemere kad je sve manje onih koji su dovoljno solventni da im se odobri kredit.

Kako objašnjavaš činjenicu da osigurana štednja građana (znači samo ona do zakonskog iznosa) u BiH iznosi oko 12 milijardi KM u tim mrskim nam komercijalnim bankama. Znači ne govorimo o parama privrede. Da ti pojasnim imamo problem, pošto su strane banke blokirale ili izvezle novac naših građana, a jedini aktivan segment zaduživanja je na relaciji banke - država, koim banke relativno lako održavaju stopu prifitabilnosti. Drugim riječima loša aktiva banaka u na potezu Ljubljana - Beč se krpa i našim novcem, uz jednaku il ipovećanu stopu profitbilnosti.
Ja razumjem da ti možeš biti zabrinut za neko svoje socijalno primanje, ali postoje stvari koje se moraju uraditi da bi se zaštitili interesi ove zemlje (konačno), i da bi tvoja ili moja socijalna primanja dugoročno bila stabilna. Strane banke očigledno nisu izvor stabilnosti.
Objašnjenje za boldirano - uporedi kamatnu stopu na štednju u bankama BiH i na Zapadu sa procjenama ROI i brzinome obrta kapitala i rizikom ulaganja za bilo koji sektor ulaganja u BiH i na Zapadu, dodaj tome nepostojanje pravog tržišta kapitala u BiH i onda uvećaj za faktor X (BiH je protektorat koji ne može voditi nikakvu samostalnu monetarnu politiku.).

Ukratko 2030, ovdje će biti 3 miliona stanovnika, pola penzionera izdržavanih od djece iz inostranstva ili penzija zaradđenih vani, i pola budžetskih korisnika. :D Nezaposleni će već naći svoje mjesto pod suncem na Novom Zelandu i u Australiji.
StupskaBitanga

#18884 Re: Odg: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste

Post by StupskaBitanga »

L u c i f e r wrote:
StupskaBitanga wrote:Tema je isuviše ozbiljna za takve aluzije pa makar to bio i pokušaj šale
Politićko ozračje i više liči na dženazu i to dženazu nas samih
oakville

#18885 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by oakville »

tvsabina wrote:
madner wrote:Realno, ni jedna vlada nece odustati od tog instrumenta. Smatra se da je super ako se vise vrati nego sto se zaduzi te godine.

Dugovi, dok se servisiraju nisu problem.

Nije problem ako neki forumas to predlozi, no ako stranka nema bar jednog ekonomistu koji bi ovo trebao znati, onda je to stvarno tanko. Ili jos gore, imaju neku ideologiju koja veze nema sa stvarnim svijetom.
Dugovi će se sve teže servisirati.
O njoj ideološki možemo misliti šta želimo ali u struci je neprikosnovena :
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1332 ... su-stranku
Možeš li nam navesti njene ekonomske uspjehe u smislu da je vodila neko profitabilno preduzeće duži niz godina ili da je sama stvorila neki biznis? Meni njena stručnost u ekonomiji izgleda kao kad se Željko Komšić zalaže za promjenu vladajućih struktura, kao da se nalazi na margini.
L u c i f e r

#18886 Re: Odg: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste

Post by L u c i f e r »

StupskaBitanga wrote:
L u c i f e r wrote:
Politićko ozračje i više liči na dženazu i to dženazu nas samih
Ma hopusteno, jebai ga...
drug_profi

#18887 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

VjecitiStudent wrote: Koja crna nafta i gas, pa nisu još ni sa istraživanjima završili. Nije to uopće tako jednostavno i izvjesno.
Istrazivanja su zapravo zavrsena. Nafte ima. Sad treba ustanoviti kolika su lezista. Shell trazi koncesije na dinarski bazen. Zapravo nafte i gasa ima sasvim dovoljno da oni zele koncesiju i spremni su da uloze 300 miliona u busotine kojima ce utvrditi preciznije o kojim zalihama se radi.
Meni to ne izgleda bas ubleha.

A u vezi ovog linka, mogao si danas procitati vijest da su Exxon i Rusneft objavili otkrice golemog lezista ne grenlandu.
Ali to je ad vec debeli OT.

Pricamo o neracionalnom ulijetanju u dugove i kredite, sto nije potkovano niti rastom GDP, niti izvozom, niti povecanjem poreza i nameta... a vec postoje rupe u budzetu. Znaci ili su potpuno neodgovorni ili imaju keca u rukavu, za sto su po meni izgledi 50:50.
VjecitiStudent

#18888 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:
VjecitiStudent wrote: Koja crna nafta i gas, pa nisu još ni sa istraživanjima završili. Nije to uopće tako jednostavno i izvjesno.
Istrazivanja su zapravo zavrsena. Nafte ima. Sad treba ustanoviti kolika su lezista. Shell trazi koncesije na dinarski bazen. Zapravo nafte i gasa ima sasvim dovoljno da oni zele koncesiju i spremni su da uloze 300 miliona u busotine kojima ce utvrditi preciznije o kojim zalihama se radi.
Meni to ne izgleda bas ubleha.

A u vezi ovog linka, mogao si danas procitati vijest da su Exxon i Rusneft objavili otkrice golemog lezista ne grenlandu.
Ali to je ad vec debeli OT.

Pricamo o neracionalnom ulijetanju u dugove i kredite, sto nije potkovano niti rastom GDP, niti izvozom, niti povecanjem poreza i nameta... a vec postoje rupe u budzetu. Znaci ili su potpuno neodgovorni ili imaju keca u rukavu, za sto su po meni izgledi 50:50.
Niko odgovoran na tom 'more bit da bidne' ne bi zasnivao ni mrvicu ekonomske politike.
Inače, novo nalazište je u ruskom Arktiku, nije Grenland u pitanju.
drug_profi

#18889 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Ma slazem se da su neodgovorni. Samo pokusavam da skontam u sta se uzdaju.
jastuk1

#18890 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

drugi profil wrote:Ma slazem se da su neodgovorni. Samo pokusavam da skontam u sta se uzdaju.
:zzzz: :zzzz: :zzzz: U šta će se uzdat.... U prodaju Elektroprivrede kad sve ljohne, ya u šta?! :zzzz:

Kaka crna nafta, kaki bakrači...
drug_profi

#18891 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Mislim da si u krivu. Neise.
jastuk1

#18892 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

drugi profil wrote:Mislim da si u krivu. Neise.
Ma 90 posto se "zezam," u prethodnom postu. Ne ozbiljno, ja mislim da se ne uzdaju ni ušta. Jer da se uzdaju, još bi se jače zaduživali.
drug_profi

#18893 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

jastuk1 wrote:
drugi profil wrote:Mislim da si u krivu. Neise.
Ma 90 posto se "zezam," u prethodnom postu. Ne ozbiljno, ja mislim da se ne uzdaju ni ušta. Jer da se uzdaju, još bi se jače zaduživali.
I meni to lici na potpuno odsustvo plana i ideje. Samo ulaganje u predizbornu sminku. Ali me jeza hvata od te realnosti pa se tjesim da imaju nekog keca u rukavu, jer narod je glup i zatucan. On hoce promjene i bira istu stranku non-stop.
ja ne znam sta se treba desiti da shvate. Tako da ce zaduzenje mimo mogucnosti rasti i dalje, pa cemo morati dati i zadnje sto vrijedi, struju i komunikacije, strancima za bagatelu, da bi samo servisirali dug za ono sto smo vec potrosili.

To znaci da svaki roditelj koji zeli dobro svojoj djeci treba da ih odskoluje pa okrene prema zapadnoj Evropi.
iz zadnje klupe

#18895 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by iz zadnje klupe »

Skinuo sam kandidatske liste za TK kanton sa stranice CIK-a

Nase stranke nema za drzavni i federalni nivo.

Ako vec ne ucestujete na ovom nivou, da li vasim glasacima barem mozete dati sugestiju ima li iko (bar po imenu) politicki blizak vasim pogledima a ko se kandiduje , ja citam imena, meni nista ne govore...
VjecitiStudent

#18896 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

VjecitiStudent wrote:Skupa izvorska voda za bogatog čovjeka na Poljinama, ručicama i Naše stranke u općini Centar ...
Projekti vodosnabdijavanja Nahoreva, Betanije, Šipa i Poljina

Po ranije usvojenoj inicijativi, Općinsko vijeće je informisano o toku realizacije projekata vodosnabdijevanja područja Nahorevo, Betanija, Šip i Poljine. Kad je riječ o vodosnabdijevanju lokaliteta Nahoreva (naselja Nahorevskih brda, Selja, Muharemovići i Nahorevo) odlučeno je da se uradi povećanje kapaciteta mreže postojećeg sistema vodosnabdijevanja (polaganje novih cijevi i izgradnja novih rezervoara) u skladu sa mogućnostima izvorišta Bijele stijene u mjestu Gradac. Urađen je elaborat istražnih radova za to izvorište i idejni projekt vodosnabdijevanja sa trasom planiranog cjevovoda i parcela za rezervoare. Izdata je urbanistička saglasnost za izgradnju i izvršena parcelacija, a u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Planirano je da projekt bude okončan u ovoj godini.

Projekt vodosnabdijevanja lokaliteta Betanija, Kromolj i Poljine sačinili su stručnjaci KJKP ''Vodovod i kanalizacija''. Prvu fazu izgradnje finansirala je Općina 2004. i 2005. godine. Imajući u vidu da je riječ o projektu čija se vrijednost procjenjuje na 6-7 miliona KM, planirano je da se realizira zajedno sa Kantonom Sarajevo.
http://www.centar.ba/stranica/5-redovna-sjednica
Peđa, s obzirom na vaš slogan "imamo rješenja" i vašu dosadašnju podršku ovom (skupom) projektu, ako osvojite više vlasti u Kantonu, hoćete li dodatno pogurati ovaj projekat snabdijevanja Poljina vodom?

Stvarno nije u redu da nam elita neokupana hoda naokolo.
starisalko

#18897 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by starisalko »

Peđa, s obzirom na vaš slogan "imamo rješenja" i vašu dosadašnju podršku ovom (skupom) projektu, ako osvojite više vlasti u Kantonu, hoćete li dodatno pogurati ovaj projekat snabdijevanja Poljina vodom?

Stvarno nije u redu da nam elita neokupana hoda naokolo.[/quote]
VjecitiStudent wrote:"Mi možemo"

Gledam i pitam se ko vam je smislio ovako dobar i originalan slogan za kampanju?
Vjeciti ....
Znasli koji im je slogan
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#18898 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

weredsf wrote:
Mirno spavaj. Rekla je jasno da SDA nije nikad :-D

Dokle si ti stigla sa plenumima??? :D :D
Protiv brace po materi korupciji SDP i SDA na plenumu ili u svojoj kuci. Uvijek i svugdje, jer imati imalo moralnih standada ne ide bez prezira njihovog nemorala, nehaja i privatizije drzave
parangal_

#18899 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by parangal_ »

prema priči učesnika diskusije, ispada da je u politici problem samo lični nemoral i kad izaberemo poštene i sposobne i država će biti bolja.

utopija.
weredsf

#18900 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

KatarinaKosaca wrote:
weredsf wrote:
Mirno spavaj. Rekla je jasno da SDA nije nikad :-D

Dokle si ti stigla sa plenumima??? :D :D
Protiv brace po materi korupciji SDP i SDA na plenumu ili u svojoj kuci. Uvijek i svugdje, jer imati imalo moralnih standada ne ide bez prezira njihovog nemorala, nehaja i privatizije drzave
A plenum je jos uvijek model za promjene, ne vidim da se nesto bas sastajete, zasto niste izasli na izbore???
Locked