Mirza Teletovic all about
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- soccerfan88
#18876 Re: Mirza Teletovic all about
Nego zaboravih napisati ranije. Sinoc sam u gostima imao prijatelja cija je supruga internista medutim o ovoj bolesti zna jako puno jer dok je bila dijete majka joj je preminula od iste. I malo smo pricali o ovome sto se Mirzi dogodilo. Ona govori da je najvaznije da je on kad je osjetio umor odma rekao treneeru da ga nestavlja u igru i sto nije pokusao "forsirati se" i nastaviti igrati. To bi bilo fakticko smrtonosno jer bi se tromb nastavio siriti tijelom i vjerovatno otisai do srca ili mozga i to bi uzrokovalo mozdani odnosno srcani udar gdje bi doslo do pucanja arterije/vene i to bi uzrokovalo smrt. Sto se tice sadasnje situacije ja neznam jesu li njemu vec poceli terapiju sa blood thinnersima. Ako jesu, onda je njegovo danasnje raspolozenje ako je istina ono sto Netsi objavljuju dobar znak. Ako nisu, ono najgore jos nije ni proslo. Vise je vjerovatno da jesu jer se inace te terapije prikljuce sto prije. Kod istih, prvih 48 sati je krucijalno i za tih 48 sati zivot pacijenta je u pitanju. Znaci zavisi od toga o koliko jakom imunom sistemu se radi, prati se kako ce sistem prihvatiti thinnerse. Ima ljudi ciji imuni sistem jednostavno nije dovoljno jak ili ne zeli da prihvati thinnerse i tu se opet aktivira tromb i dolazi do smrti. Opet kazem po svemu sudeci Mirza vec koristi terapiju i posto je sportista trebao bi imati jak imuni sistem i kod njega nebi trebalo biti problema da sistem prihvati thinnerse i da Mirza brzo ozdravi. Nalazi krvi kad se zavrsi terapija ce reci dali Mirza treba koristiti thinnerse do kraja zivota ili samo odredeni period. U NBA ja koliko znam blood thinnersi su ilegalni i ako ih bude morao dozivotno koristiti to bi vjerovatno bio i kraj karijere (najgori slucaj i najiskrenije se nadam da do ovoga nece doci). Ako je samo odredeni period, Mirza kad zavrsi terapiju samo treba da se vrati u teretanu i vrati formu i komotno moze igrati basket ponovo. Izvinite za duzi post.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18877 Re: Mirza Teletovic all about
Danas pricam s covjekom, ima istu situaciju, uglavnom strogo mirovanje i razbijanje ugrusaka (inekcije za razrjedjivanje krvi kako bi se istopili ugrusci), poslije toga standardni oporavak. Najopasnije je na pocetku, poslije sve rega.
Trpace opet MT3
Trpace opet MT3
-
stalaktit
#18878 Re: Mirza Teletovic all about
Moram priznati da možda nije ni vrijeme ni mjesto, ali veću količinu dezinformacija odavno ne pročitah, džaba plašiš ljude... Ili si krivo shvatio internisticu, ili ti embolija nije baš njeno područje.
Ali taj tromb iz vena donjih udova (ili još češće, malo ljudi zna, zdjelice) teško, jako teško da može proći u lijevi optok i uzrokovati emboliju bilo čega drugoga, osobito mozga. Ne plaši ljude. To bi bio paradoksalni tromb za koji bi netko morao imati još srčanu manu, atrijski ili ventrikularni septalni defekt, što sumnjam da netko tko je prošao sportski liječnički pregled ima. Zaboga.
Nikakav imunološki sustav tu ne igra ulogu. U prvih 48 sati se uopće ne daje "blood thinner" varfarin, nego tromboliza, tPA, kod koje je smiješno govoriti o imunološkoj reakciji. Zabilježena je na stariji lijek deriviran od bakterija, streptokinazu, to se u Americi više ne koristi, ni kod nas čak. Nakon toga, kad je čovjek već van bolnice, ide varfarin kao bloodthiner, isto smiješno govoriti o imunologiji i "borbi tijela s lijekom". Bile su neke vaskularne reakcije na varfarin, odnosno, varfarinom inducirana nekroza kože, ja je vidjeh kod jedne starije žene od možda 2000 pacijenata na varfarinu koje sam vidjela.
Na varfarinu doživotno bi morao biti eventualno u slučaju da ima neko hiperkoagulabilno stanje za koje nema nadomjestka, kao npr. antifosfolipidni sindrom (to nema, otkrilo bi se do sada, plus, gotovo ekskluzivno je kod žena), za sva ostala hipergoagulabilna stanja više manje ima nadomjestak, i doživotna antikoagulacija nije potrebna. Daje se najmanje tri mjeseca u slučaju svih embolija, mi dajemo obično 6 mjeseci.
Nema njegova prognoza nikakve veze s bilo kakvim imunološkim reakcijama na lijek, nego samo ovisi o tome zbog čega je došlo do toga do čega je došlo. Je li zbog čestog letenja u sprezi s nekim nasljednim nedostatkom faktora antikoagulacijskog puta (antitrombin, proteini C i S) i sl., to valja otkriti, ali je vrlo vjerojatno da će nakon 6 mjeseci, bez obzira na uzrok, i nakon prestanka obveznog uzimanja varfarina moći normalno nastaviti s karijerom. Mlad je, uzrok će se naći.
Nije antikoagulacija ilegalna u NBA, nego jednostavno ne možeš udarati čovjeka koji je na antikoagulaciji, dobit će hematome, svugdje. Može i iskrvariti u hematom.
P.S. Mirovanje je najgora moguća opcija za ljude koji imaju problema s ugrušcima. Ugrušak nastaje zbog jednog od 3 faktora tzv. Virchowljeve trijade: staza, hiperkoagulabilnost, vaskularna ozljede, i prema tzv. Wellsovim kriterijima ležanje je jedan od rizičnih faktora nastanka tromboze. Nešto kao dugotrajno sjedenje u avionu.
Ali taj tromb iz vena donjih udova (ili još češće, malo ljudi zna, zdjelice) teško, jako teško da može proći u lijevi optok i uzrokovati emboliju bilo čega drugoga, osobito mozga. Ne plaši ljude. To bi bio paradoksalni tromb za koji bi netko morao imati još srčanu manu, atrijski ili ventrikularni septalni defekt, što sumnjam da netko tko je prošao sportski liječnički pregled ima. Zaboga.
Nikakav imunološki sustav tu ne igra ulogu. U prvih 48 sati se uopće ne daje "blood thinner" varfarin, nego tromboliza, tPA, kod koje je smiješno govoriti o imunološkoj reakciji. Zabilježena je na stariji lijek deriviran od bakterija, streptokinazu, to se u Americi više ne koristi, ni kod nas čak. Nakon toga, kad je čovjek već van bolnice, ide varfarin kao bloodthiner, isto smiješno govoriti o imunologiji i "borbi tijela s lijekom". Bile su neke vaskularne reakcije na varfarin, odnosno, varfarinom inducirana nekroza kože, ja je vidjeh kod jedne starije žene od možda 2000 pacijenata na varfarinu koje sam vidjela.
Na varfarinu doživotno bi morao biti eventualno u slučaju da ima neko hiperkoagulabilno stanje za koje nema nadomjestka, kao npr. antifosfolipidni sindrom (to nema, otkrilo bi se do sada, plus, gotovo ekskluzivno je kod žena), za sva ostala hipergoagulabilna stanja više manje ima nadomjestak, i doživotna antikoagulacija nije potrebna. Daje se najmanje tri mjeseca u slučaju svih embolija, mi dajemo obično 6 mjeseci.
Nema njegova prognoza nikakve veze s bilo kakvim imunološkim reakcijama na lijek, nego samo ovisi o tome zbog čega je došlo do toga do čega je došlo. Je li zbog čestog letenja u sprezi s nekim nasljednim nedostatkom faktora antikoagulacijskog puta (antitrombin, proteini C i S) i sl., to valja otkriti, ali je vrlo vjerojatno da će nakon 6 mjeseci, bez obzira na uzrok, i nakon prestanka obveznog uzimanja varfarina moći normalno nastaviti s karijerom. Mlad je, uzrok će se naći.
Nije antikoagulacija ilegalna u NBA, nego jednostavno ne možeš udarati čovjeka koji je na antikoagulaciji, dobit će hematome, svugdje. Može i iskrvariti u hematom.
P.S. Mirovanje je najgora moguća opcija za ljude koji imaju problema s ugrušcima. Ugrušak nastaje zbog jednog od 3 faktora tzv. Virchowljeve trijade: staza, hiperkoagulabilnost, vaskularna ozljede, i prema tzv. Wellsovim kriterijima ležanje je jedan od rizičnih faktora nastanka tromboze. Nešto kao dugotrajno sjedenje u avionu.
-
Pjanic15
#18879 Re: Mirza Teletovic all about
Činjenica je da nam je kapiten bio u životnoj opasnosti, mogućnost da sve završi fatalno je visoko kotirala što ne mogu ni da zamislim, najvažnije da je najgore prošao, nakon toga za sve se ima vremena. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18880 Re: Mirza Teletovic all about
Sta vam je, ljudi, kakvo dozivotno lijecenje. Prodje terapiju, kad nestane trombova, ide oporavak i nece biti nikakve terapije.
Stariji ljudi koriste eventualno terapiju, a Mirzi to sigurno nece biti potrebno.
Stariji ljudi koriste eventualno terapiju, a Mirzi to sigurno nece biti potrebno.
-
snake c3
#18881 Re: Mirza Teletovic all about
Kako će mi ovo nedostajati dok ponovo ne zaigra.spinel_ wrote:
- soccerfan88
#18882 Re: Mirza Teletovic all about
Izvinite meni je ona otprilike ovako rekla. Ako sam sta pogresno napisao, izvinite. Nije bilo zlonamjerno. Moze biti da je i kod njene majke bila mozda malo drugacija bolest. Halalite. Ali ona kako rece otprilike se o istoj stvari radilo. Nit mi je u cilju da bilo koga plasim nit da sirim dezinformacije. Opet ako je nesto pogresno napisano ili protumaceno, ponovo se izvinjavam. Mirzi zelim sto brzi oporavak.
-
stalaktit
#18883 Re: Mirza Teletovic all about
Ma ne moraš se izvinjavati, znam da misliš dobro čim si se o tome raspitivao
Nego to ti je taj učinak na nekoga tko to čita a ne razumije, osobito zamisli da netko od rodbine ili prijatelja ovdje to čita, on kad čuje "ugrušak u mozgu" paralizira se i dalje ništa ne čuje, samo panika dođe i kasnije to ljudima više ne možeš objasniti. Uvijek oprezno s takvim informacijama
Samo to htjedoh razjasniti, da nije tako crno i da će s momkom 99% sve biti u redu.
-
Pjanic15
#18884 Re: Mirza Teletovic all about
soccerfan88 je kriv i biće procesuiran!!! Šala
, ma kako kažu ovo će bolovati 6 mjeseci, ali siguran sam manje jer je atleta i trebao bi biti spreman za Eurobasket, tako da bez brige. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#18885 Re: Mirza Teletovic all about
Ukupan oporavak je planiran za 6 mjeseci. Puno ranije ce Mirza poceti voditi normalan zivotPjanic15 wrote:soccerfan88 je kriv i biće procesuiran!!! Šala, ma kako kažu ovo će bolovati 6 mjeseci, ali siguran sam manje jer je atleta i trebao bi biti spreman za Eurobasket, tako da bez brige.
- soccerfan88
#18886 Re: Mirza Teletovic all about
MA bjezi tamo.Pjanic15 wrote:soccerfan88 je kriv i biće procesuiran!!! Šala, ma kako kažu ovo će bolovati 6 mjeseci, ali siguran sam manje jer je atleta i trebao bi biti spreman za Eurobasket, tako da bez brige.
- relativno84
#18887 Re: Mirza Teletovic all about
3:45spinel_ wrote:
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#18888 Re: Mirza Teletovic all about
Ovo nije ni malo za bilo kakvu vrstu neozbiljnosti i radi se o jako jako opasnom oboljenju sa mogucnoscu fatalnih posljedica. Drago mi je da je Mirza u USA kod sasvim sigurno najboljih doktora i u najboljoj bolnici i nek samo ovo prebrodi bez posljedica a kosarka je ma koliko to grubo zvucala sada apsolutno na zadnjem mjestu.
http://www.vasdoktor.com/medicina-od-a- ... a-embolija
http://www.vasdoktor.com/medicina-od-a- ... a-embolija
- insaneinthebrain
#18889 Re: Mirza Teletovic all about
ozdravi nam mirza sto prije, pa da opet gledamo trice sa parkinga
e moj mirza, pa zar da ti govno ljigata bude pr
http://www.klix.ba/sport/kosarka/teleto ... /150124101
e moj mirza, pa zar da ti govno ljigata bude pr
http://www.klix.ba/sport/kosarka/teleto ... /150124101
- It_is_a_Leclerc
#18890 Re: Mirza Teletovic all about
Ljigata je pr svima. Možda je i meni pr.
-
Iker C
#18891 Re: Mirza Teletovic all about
Nadam se da će večeras igrači Netsa imati majice sa porukom podrške našem kapitenu. Humphries i Blatche su na Twiteru poželjeli brz oporavak Mirzi.
- Herr Flick
#18892 Re: Mirza Teletovic all about
Pa kako,od cega da jedan sportista oboli od ove bolesti.???Ne pije,ne pusi,u vrhunskoj formi,spremi,hrani se zdravo stvarno ne kontam.Je li uzrok preforsiranje tijela?
-
dječak sa šibicama
#18893 Re: Mirza Teletovic all about
Sportistima se to cesto desava, sto je i meni cudno, znao sam covjeka koji se u mladosti bavio sportom (nogometni golman) i nekad kasnije nakon prekida karijere, taj jedan ugrusak mu je dosao do mozga i dobio covjek mozdani udar, od cega je i umro kasnije.Herr Flick wrote:Pa kako,od cega da jedan sportista oboli od ove bolesti.???Ne pije,ne pusi,u vrhunskoj formi,spremi,hrani se zdravo stvarno ne kontam.Je li uzrok preforsiranje tijela?
Ni pritiska, ni secera, ni triglicerida, zdrav zivot covjek vodio, ali neki hematom ili nesto, ko zna ljekari su mogli samo nagadjati.
- soccerfan88
#18894 Re: Mirza Teletovic all about
Sudeci po novim izjavama trenera i tima, Mirzi je atletski trener Brooklyna Tim Walsh spasio zivot:
"He could have gotten on the plane and he could have actually died," coach Lionel Hollins said. "The good thing is Tim went with him, Tim made him do a CT scan and they found out about it."
As Stefan Bondy reports, Teletovic left the game in the second quarter complaining of shortness of breath and Walsh recommended that he go to a hospital. He was taken to California Medical Center in Los Angeles where the emergency room staff initially thought he was suffering from fatigue and he returned to the team hotel. In a tweet and in interviews with Bosnian media overnight, Teletovic at first said he was okay. In fact, in an interview with Radio Sarajevo, he noted his hectic schedule over the last year, including a full schedule in the NBA and the FIBA Eurobasket Qualifying Round, as the reason for that fatigue.
Walsh, backed by Farber, wanted the 6'9" Teletovic to undergo a cat scan, which he did. Once the blood clots were confirmed, Teletovic was admitted and Walsh stayed with him through the night. Teletovic's wife joined him in California Saturday. He will continue to undergo treatment and testing to determine the extent of the problem.
Kaze kako su ga tokom utakmice odveli u hitnu u Kaliforniji gdje je Mirzi receno da je to samo umor i nista ozbiljno.
Nakon cega se Mirza vratio u hotel. Medutim Walsh je insistirao da mu se iduci dan uradi CT snimak pluca cisto da bude siguran da nije nista i da je Mirza dobro. Tako da nije putovao sa timom nego otisao da uradi snimak pluca sa Walshom i tu su mu vidjeli ugruske i ostavili ga u bolnici. Kako kaze trener da je otisao normalno sa timom da mu se tokom leta stanje moglo pogorsati i da je mogao umrijeti. Eto ima gore izjava trenera.
Kazu isto da mu je supruga stigla u Kaliforniju u subotu tj. juce i da ce Mirzi uskoro uraditi testove da vide sta je uzrokovalo problem. Mogu zamisliti samo kako je i Mirzu a i zenu mu sve ovo sokiralo.
Evo i link:
http://www.netsdaily.com/2015/1/24/7885 ... stepped-on
"He could have gotten on the plane and he could have actually died," coach Lionel Hollins said. "The good thing is Tim went with him, Tim made him do a CT scan and they found out about it."
As Stefan Bondy reports, Teletovic left the game in the second quarter complaining of shortness of breath and Walsh recommended that he go to a hospital. He was taken to California Medical Center in Los Angeles where the emergency room staff initially thought he was suffering from fatigue and he returned to the team hotel. In a tweet and in interviews with Bosnian media overnight, Teletovic at first said he was okay. In fact, in an interview with Radio Sarajevo, he noted his hectic schedule over the last year, including a full schedule in the NBA and the FIBA Eurobasket Qualifying Round, as the reason for that fatigue.
Walsh, backed by Farber, wanted the 6'9" Teletovic to undergo a cat scan, which he did. Once the blood clots were confirmed, Teletovic was admitted and Walsh stayed with him through the night. Teletovic's wife joined him in California Saturday. He will continue to undergo treatment and testing to determine the extent of the problem.
Kaze kako su ga tokom utakmice odveli u hitnu u Kaliforniji gdje je Mirzi receno da je to samo umor i nista ozbiljno.
Evo i link:
http://www.netsdaily.com/2015/1/24/7885 ... stepped-on
-
Mustang1
#18895 Re: Mirza Teletovic all about
Sto ti je reci doktor .. A kod nas za 10.ak godina ce ljudi umirati na sve strane kad dodje ova "bubica generacija" 
- soccerfan88
#18896 Re: Mirza Teletovic all about
“I think it kind of explains why he was struggling in games,” Mason Plumlee said. “It’s like, ‘Wow, that makes sense,’ because he is a better player than he was playing, and you feel for him because he was trying to fight through it.
“Last year, there were games where he would just shoot us back into the game,” Plumlee said. “We would be down double-digits, and he doesn’t just hit open threes … he can hit momentum-changing threes.
“He can hit two, three in a row, hit one with a guy on him, at the end of the shot clock … the same way Joe bails us out a lot, he could hit bail out shots, and it’s a tough loss.”
Izjava Plamlija

“Last year, there were games where he would just shoot us back into the game,” Plumlee said. “We would be down double-digits, and he doesn’t just hit open threes … he can hit momentum-changing threes.
“He can hit two, three in a row, hit one with a guy on him, at the end of the shot clock … the same way Joe bails us out a lot, he could hit bail out shots, and it’s a tough loss.”
Izjava Plamlija
- Zeljoooo
#18897 Re: Mirza Teletovic all about
Pa umro bi i sad u Bosni dok bi dosao do doktora.Mustang1 wrote:Sto ti je reci doktor .. A kod nas za 10.ak godina ce ljudi umirati na sve strane kad dodje ova "bubica generacija"
-
lokalni_razdjevicar
#18898 Re: Mirza Teletovic all about
mislim da mu je sa ovim karijera zavrsena.
- soccerfan88
#18899 Re: Mirza Teletovic all about
Ne mora znaciti. I Serena Williams i Varajao kosarkas su bolovali od iste stvari i sad su ok i igraju potpuno normalno .lokalni_razdjevicar wrote:mislim da mu je sa ovim karijera zavrsena.
- It_is_a_Leclerc
#18900 Re: Mirza Teletovic all about
Ma nije mu gotova karijera. Pa nema on 70 godina, da je problem hroničan, i da mora tući varfarin.
Šest mjeseci terapije dok se "očisti" krv, da se bude sigurno, i onda malo više pažnje obratiti, malo češće na kontrolu, i eto ti.
Šest mjeseci terapije dok se "očisti" krv, da se bude sigurno, i onda malo više pažnje obratiti, malo češće na kontrolu, i eto ti.