Kako je nastao Holandski jezik? Pijan mornar iz Hamburga druzio se sa Englezima ...jeza u ledja wrote: ↑20/04/2024 17:49U poredjenju sa ostalima su bolji. Manje se osjeti i naglasak a i manje prave gramaticke greske. Takvo je bar moje iskustvo.konami666 wrote: ↑20/04/2024 13:03Ali im je izgovor katastrofa, dosta ih prica engleski kao da je svedski/norveski dok su danci dosta bolji.
Svedi imaju teski svedski akcent i fulaju dosta rijeci tako da me nerijetko pitaju za savjet prije nego posalju email nekome bitnijem (moj menadzer me svako malo pita da mu uradim review mail-a peije nego ga posalje na engleskom a direktor me znao pitati da mu uradim review prezentacije i ispravim greske kako gramaticke tako i tehnicke)
Mozda su Nizozemci nesto bolji (naravno i oni imaju teski akcenat), ali njih ne racunam jer je njima jezik najslicniji engleskom.![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
swanfilter
#18876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#18877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to što nema odgovora meni dovoljno govori.Xeox2 wrote: ↑21/04/2024 01:27Dvoumio sam se, ali sam odustaobelfy wrote: ↑20/04/2024 20:40
![]()
kakva interogacija. nadam se da ti nece odgovoriti.
jos si ga trebao pitati za maticni broj i gdje je prije zivio u BiH da glupost bude upotpunjena.
trebao bi ga samo pitati da li je sretan i zadovoljan, ali neces. ti trazis samo bilo kakav odgovor koji bi mogao voditi u negativu, pa "da mu ti kazes"...
nije to lijepo. a govori nesto i o tebi...![]()
Plaćaš kiriju milju mjesečno ili malo manje, nemaš ništa svoje i nećeš nikad imati. Radiš za Švabu kao rob, i još si mu zahvalan. Djeca ti pričaju naš jezik s naglaskom ili ga ne govore nikako, ne znaju izgovoriti R i L.
Sve pet, ako si ti sretan, i ja sam za tebe
-
ljubijankic
#18878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne brukaj se bogatiDidier wrote: ↑21/04/2024 09:55Pa to što nema odgovora meni dovoljno govori.Xeox2 wrote: ↑21/04/2024 01:27Dvoumio sam se, ali sam odustaobelfy wrote: ↑20/04/2024 20:40
![]()
kakva interogacija. nadam se da ti nece odgovoriti.
jos si ga trebao pitati za maticni broj i gdje je prije zivio u BiH da glupost bude upotpunjena.
trebao bi ga samo pitati da li je sretan i zadovoljan, ali neces. ti trazis samo bilo kakav odgovor koji bi mogao voditi u negativu, pa "da mu ti kazes"...
nije to lijepo. a govori nesto i o tebi...![]()
Plaćaš kiriju milju mjesečno ili malo manje, nemaš ništa svoje i nećeš nikad imati. Radiš za Švabu kao rob, i još si mu zahvalan. Djeca ti pričaju naš jezik s naglaskom ili ga ne govore nikako, ne znaju izgovoriti R i L.
Sve pet, ako si ti sretan, i ja sam za tebe![]()
-
Karikaturist
#18879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To balon ravno u koscure 
-
Xeox2
#18880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa super i za tebe, ne moras onda pitat ako mislis da znas odgovoreDidier wrote: ↑21/04/2024 09:55
Pa to što nema odgovora meni dovoljno govori.
Sve pet, ako si ti sretan, i ja sam za tebe![]()
Vjerojatno sam madji od vecine ovdje, zenu i djece nemam.
Sa svojih 25god sa zadovoljan svojim zivotom i napretkom za razliku nekih
Skolujem se kod Svabe i radit cu kod Svabe, a ne kod nasih ljudi upravo zbog takvih kao ti
I bas zbog toga se ne bih nikad vratio
- Dope_Man
#18881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma takve na foe, ja sam bar vec odavno, ne da mi se gluposti i baljezganja citati.mali_balon wrote: ↑21/04/2024 11:20Mah jebat ga....muka mi sto moram nekad regaovat na ovakve debile....sto nemam zivaca presutit....ali kad malo bolje skontas bude mi ga nekad i zao od tog silnog upinjnaja i nazor pamtovanja....jadno
Zao mi samo kad slucajno procitam jer neko citira.
- Athlon64
#18882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bezveze vrijeđate čovjeka na ličnoj osnovi samo zato što je postavio vrlo konkretna pitanja na ovu temu.
Inače je ova tema uglavnom off-topic i dođe čovjek i postavi on-topic pitanja i vi ga izvrjeđate.
Koji kompleksi su na ovoj temi, to je neviđeno.
Inače je ova tema uglavnom off-topic i dođe čovjek i postavi on-topic pitanja i vi ga izvrjeđate.
Koji kompleksi su na ovoj temi, to je neviđeno.
-
mali_balon
#18883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kakav foe jaruga, neka treba vidjet kakvi pacenika se izrodilo....meni je njega sega citat...to upinjanje....kad je dosadno bude ekstra procitat ga, kakv ba foe...Dope_Man wrote: ↑21/04/2024 13:33Ma takve na foe, ja sam bar vec odavno, ne da mi se gluposti i baljezganja citati.mali_balon wrote: ↑21/04/2024 11:20Mah jebat ga....muka mi sto moram nekad regaovat na ovakve debile....sto nemam zivaca presutit....ali kad malo bolje skontas bude mi ga nekad i zao od tog silnog upinjnaja i nazor pamtovanja....jadno
Zao mi samo kad slucajno procitam jer neko citira.
-
mali_balon
#18884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi mi odgovrio da li si bio ozbiljan kada si citirao moj yt klip
- Athlon64
#18885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa očito je neodgovaranje na pitanja na ovoj temi neki standard.mali_balon wrote: ↑21/04/2024 14:18Nisi mi odgovrio da li si bio ozbiljan kada si citirao moj yt klip
Čak govorite da ne treba odgovarati
-
mali_balon
#18886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako ne odgovoris na post automatski te upgradeeuje u cool raju na forumuAthlon64 wrote: ↑21/04/2024 14:27Pa očito je neodgovaranje na pitanja na ovoj temi neki standard.mali_balon wrote: ↑21/04/2024 14:18Nisi mi odgovrio da li si bio ozbiljan kada si citirao moj yt klip
Čak govorite da ne treba odgovarati![]()
- ZoomZoomKiwi
#18887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zbog ovakvih kao što je Didier normalna raja i odlazi.
Ne mora mi dijete nikad znati ni riječ bosanskog eto. Il’ je bošnjačkog? Kako ono bijaše?
Ne mora mi dijete nikad znati ni riječ bosanskog eto. Il’ je bošnjačkog? Kako ono bijaše?
-
Seawolf
#18888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato će znati te reo, kao da se rodio tamo.ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/04/2024 14:43 Pa zbog ovakvih kao što je Didier normalna raja i odlazi.
Ne mora mi dijete nikad znati ni riječ bosanskog eto. Il’ je bošnjačkog? Kako ono bijaše?![]()
- ZoomZoomKiwi
#18889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dovoljno je engleski. Nek me tu nadmaši, ja zadovoljan.Seawolf wrote: ↑21/04/2024 15:59Zato će znati te reo, kao da se rodio tamo.ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/04/2024 14:43 Pa zbog ovakvih kao što je Didier normalna raja i odlazi.
Ne mora mi dijete nikad znati ni riječ bosanskog eto. Il’ je bošnjačkog? Kako ono bijaše?![]()
- Athlon64
#18890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jel istina ovo što pričaju da ti uopšte ne živiš na Novom Zelandu, nego da fejkaš?ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/04/2024 16:44Dovoljno je engleski. Nek me tu nadmaši, ja zadovoljan.Seawolf wrote: ↑21/04/2024 15:59Zato će znati te reo, kao da se rodio tamo.ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/04/2024 14:43 Pa zbog ovakvih kao što je Didier normalna raja i odlazi.
![]()
- ZoomZoomKiwi
#18891 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam ja nikad rekao da živim dole. Još.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#18892 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedva cekamo da odes 
- Athlon64
#18893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa brate kako pričaš kao da si godinama tamo.
Meni rekoše da ne trebam pričati o drugim zemljama u kojima nisam nikad živio (bez obzira koliko vremena sam tamo provodio).
A ti onda vjerujem na Novom Zelandu da si bio jednom ili nijednom.
Kad ideš onda? Za kad si rezervisao karte?
Želim sve najbolje.
- ZoomZoomKiwi
#18894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne idem dok mi ne platiš pivu, ne brini. Nećeš se lako izvući
- ZoomZoomKiwi
#18895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pisao sam više puta. Na pola puta smo tek. Imam i ovdje nekih obaveza i “zatvaranja” tako da potrajat će to. A ne žurim svakako. Otići će se dok mali ne bude trebao u školuAthlon64 wrote: ↑21/04/2024 17:11Pa brate kako pričaš kao da si godinama tamo.![]()
Meni rekoše da ne trebam pričati o drugim zemljama u kojima nisam nikad živio (bez obzira koliko vremena sam tamo provodio).
Želim sve najbolje.
Hvala svakako!
-
sabanss
#18896 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne hranite trolove.
Ovih par likova na temi je klasična definicija. Nisu odselili, nemaju života mimo rodne kasabe, ne mogu nikako doprinjeti ali ne fermaju argumente, imaju izgrađeno mišljenje na osnovu ničega, puni su ličnih kompleksa i jedva čekaju da se neko novi "upeca" na njihove jadne provokacije.
Bukvalno kad me pitaju šta je trol pošaljem link ove teme i tagujem 3-4 imena.
Ovih par likova na temi je klasična definicija. Nisu odselili, nemaju života mimo rodne kasabe, ne mogu nikako doprinjeti ali ne fermaju argumente, imaju izgrađeno mišljenje na osnovu ničega, puni su ličnih kompleksa i jedva čekaju da se neko novi "upeca" na njihove jadne provokacije.
Bukvalno kad me pitaju šta je trol pošaljem link ove teme i tagujem 3-4 imena.
- Athlon64
#18897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam tebe tek odnedavno upratio na forumu, pa koliko će potrajati otprilike (jbg ne znam koliko ti mali ima godina)? Hoće li barem do kraja ove godine biti gotovo?ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/04/2024 17:17Pisao sam više puta. Na pola puta smo tek. Imam i ovdje nekih obaveza i “zatvaranja” tako da potrajat će to. A ne žurim svakako. Otići će se dok mali ne bude trebao u školuAthlon64 wrote: ↑21/04/2024 17:11Pa brate kako pričaš kao da si godinama tamo.![]()
Želim sve najbolje.![]()
Hvala svakako!
Jel teško dobiti termin za vizu ili, hajde ovdje možeš sve zatvoriti vrlo brzo ako si čist, ako nisi onda jbg, bolje da i ne zatvaraš, idi tamo pa nek se je*u sa stečajnim.
- ZoomZoomKiwi
#18898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema termina, pošalješ dokumentaciju koja je potrebna i nakon 1-4 mjeseca (u ovisnosti o vrsti vize i broju pratilaca (ne na instagramu, nego članova porodice koji idu s tobom odmah)) dobiješ obavijest.
Prije toga imaš posla, od prevođenja dokumenata (diplome, certifikati, potvrde itd.) pa slanja određenih na priznavanje što nije komplikovano ali traje vremenski. Npr. za moju diplomu je trebalo skoro tri mjeseca, prije toga naravno moraš položiti IELTS ili TOEFL.
To sve traje ali nije uopće komplicirano.
Sad sve to što sam povadio vrijedi indefinitely osim jezika koji vrijedi dvije godine od datuma polaganja. Tako da i tu nemam žurbe.
Na jesen mi se sestra udaje, a ona je u Austriji, pa i zbog tog ne žurim da idem još. Onda hoću da obezbijedim roditelje maksimalno koliko mogu prije polaska, ali i da sebi osiguram financijske temelje za dole. U međuvremenu se desilo dobrih poslova/ugovora u firmi, pa ne bih u pola realizacije da sve zatvaram dok i to ne finiširam, jer tu mi je kapital za odlazak.
Uglavnom, ne žurim, volim da je sve potaman i isprovjeravano. Svakako sam u ovom svom vremenu saznao da je mamina rodica već 20 godina dole, kao i od prvog komšije sestra također. Tako da sad imam i kome se obratiti za neke interne savjete. Iako, realno, za to još nema potrebe jer je ekipa iz NZShores prejaka, alal im vera.
Kako sam davno i obećao, kad se dole jednog dana smjestim, napisat ću svu proceduru u detalj i prvobitna iskustva. Kad će to biti, stvarno ne znam, plan je inicijalno bio svakako do kraja ove godine, ali ako se i produži do sredine sljedeće, nije problem.
Prije toga imaš posla, od prevođenja dokumenata (diplome, certifikati, potvrde itd.) pa slanja određenih na priznavanje što nije komplikovano ali traje vremenski. Npr. za moju diplomu je trebalo skoro tri mjeseca, prije toga naravno moraš položiti IELTS ili TOEFL.
To sve traje ali nije uopće komplicirano.
Sad sve to što sam povadio vrijedi indefinitely osim jezika koji vrijedi dvije godine od datuma polaganja. Tako da i tu nemam žurbe.
Na jesen mi se sestra udaje, a ona je u Austriji, pa i zbog tog ne žurim da idem još. Onda hoću da obezbijedim roditelje maksimalno koliko mogu prije polaska, ali i da sebi osiguram financijske temelje za dole. U međuvremenu se desilo dobrih poslova/ugovora u firmi, pa ne bih u pola realizacije da sve zatvaram dok i to ne finiširam, jer tu mi je kapital za odlazak.
Uglavnom, ne žurim, volim da je sve potaman i isprovjeravano. Svakako sam u ovom svom vremenu saznao da je mamina rodica već 20 godina dole, kao i od prvog komšije sestra također. Tako da sad imam i kome se obratiti za neke interne savjete. Iako, realno, za to još nema potrebe jer je ekipa iz NZShores prejaka, alal im vera.
Kako sam davno i obećao, kad se dole jednog dana smjestim, napisat ću svu proceduru u detalj i prvobitna iskustva. Kad će to biti, stvarno ne znam, plan je inicijalno bio svakako do kraja ove godine, ali ako se i produži do sredine sljedeće, nije problem.
- Athlon64
#18899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka čast na tako hrabroj odluci, nadam se da ćeš čim prije uspjeti u tome.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#18900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko procjenjujes da ce ti trebati vremena da dodjes do ovoga u NZ?
Dakle da imas firmu i unosne ugovore.