Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Ricken

#18851 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

jastuk1 wrote:
tvsabina wrote:
Dugovi će se sve teže servisirati.
O njoj ideološki možemo misliti šta želimo ali u struci je neprikosnovena :
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1332 ... su-stranku
To neka brine kreditore (banke). Kao da će razvijene zapadne zemlje vratiti svoje glavnice? :roll: Nikad!

Cenić? Ima puno boljih i realnijih ekonomista od nje. I ona bi da prevesla naivne šupljm populizmom dajući neprovodive, neizvodljive preporuke. Bezzeze.
Slažem se da ima boljih od Cenićke, hajd ih nabroj 5? Evo ja ću početi niz:

Stojanov,
daors

#18852 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by daors »

Pedja Kojovic wrote:link
Rizvan

#18853 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Rizvan »

pemanapemani wrote:Uvaženi profesor Besim Spahić

"Uvaženi profesor" :lol: :lol:
pemanapemani

#18855 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

Rizvan wrote:
pemanapemani wrote:Uvaženi profesor Besim Spahić

"Uvaženi profesor" :lol: :lol:
U ovako bljutavoj akademskoj zajednici, u kojoj možeš na prste nabrojati stručne i nepotkupljive ljude, "ludi" Besim je zaista uvažen.

Naravno, ovo je moje lično mišljenje i poštujem ako se neko ne slaže sa njim.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#18856 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

Odgledah reprizu intervjua sa sabinom cudic. Odlicna. Konacno jedna pametna i elokventna zena na BIH politikoj sceni.
VjecitiStudent

#18857 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:Odgledah reprizu intervjua sa sabinom cudic. Odlicna. Konacno jedna pametna i elokventna zena na BIH politikoj sceni.
Da li i tebe svakog dana lobiraju velike stranke? :D
weredsf

#18858 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

VjecitiStudent wrote:
KatarinaKosaca wrote:Odgledah reprizu intervjua sa sabinom cudic. Odlicna. Konacno jedna pametna i elokventna zena na BIH politikoj sceni.
Ja ne vjerujem da ima bas toliko visoko misljenje o sebi..
koje li su to stranke??
romeomoraprezivjeti

#18859 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by romeomoraprezivjeti »

weredsf wrote:
VjecitiStudent wrote:
koje li su to stranke??
E ja bi se zakleo da ima,samo ja,samo ja,najbolja sam najbolja.:-D
Alfons Kauders

#18860 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Ricken wrote:
madner wrote:Zaduzivanje je nacin na koji razvijene privrede funkcionisu. Zalagati se za moratorij je jednak zalaganju za kratkorocnu ekonomsku kataklizmu. :roll:

Sto je najgore ni dugorocno nije nista bolje.
Zaduživanje radi ulaganja u infrastrukturu, da, zaduživanje radi krpanja proračuna, nisam znao? Postoji problem svijesti entitetskih vlasti, što se doima da je MMF radni naziv za bužet FBiH ili RS. S druge strane novca u BiH ima dovoljno, treba ga aktivirati i ubrzati. Postoji trenutno idealna situacija za banke, ne posuđuju privredi niti građanima, već državi, kao mjeri najmanjeg rizika. To se mora promjeniti ako želimo rast.
U trenutnim okolnostima prijedlog NS-a djeluje prilično logično i ubrzao bi privredne aktivnosti, jer bi banke morale da posuđuju i tako na taj način da kreiraju i novac. Međutim, sam moratorij bez provođenja fiskalne discipline, koja je trenutno u FBiH na jako niskom noviou, i povećanja efikasnosti razvojnih banaka, neće donijeti nikakve rezultate.
oprosti, ali mozes li pojasniti kako se vise isplati zaduzivati kod komercijalnih banaka nego kod IMF-a?

komercijalne banke ce nam dati sredstva po 6.5-7.5% i to u najboljem slucaju... medjunarodne finansijske institucije nude 2-3 puta manje kamate

a sto se tice aktiviranja sredstava tim putem, radi se i to, kroz obveznice i trezorske zapise... i opet su kamate osjetno vece nego kod strendzera...

uglavnom prica o prestanku zaduzivanja je jeftini populizam za ljude koji nisu najupuceniji... jednostavno je nemoguce da je to zaista stav stranke, jer u istoj ima ljudi koji to vrlo dobro znaju... dakle ubleha koja se plasira kako bi se navukli bekani koji misle da je zeitgeist dokumentarac
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#18861 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Alfons Kauders wrote:
Ricken wrote:
Zaduživanje radi ulaganja u infrastrukturu, da, zaduživanje radi krpanja proračuna, nisam znao? Postoji problem svijesti entitetskih vlasti, što se doima da je MMF radni naziv za bužet FBiH ili RS. S druge strane novca u BiH ima dovoljno, treba ga aktivirati i ubrzati. Postoji trenutno idealna situacija za banke, ne posuđuju privredi niti građanima, već državi, kao mjeri najmanjeg rizika. To se mora promjeniti ako želimo rast.
U trenutnim okolnostima prijedlog NS-a djeluje prilično logično i ubrzao bi privredne aktivnosti, jer bi banke morale da posuđuju i tako na taj način da kreiraju i novac. Međutim, sam moratorij bez provođenja fiskalne discipline, koja je trenutno u FBiH na jako niskom noviou, i povećanja efikasnosti razvojnih banaka, neće donijeti nikakve rezultate.
oprosti, ali mozes li pojasniti kako se vise isplati zaduzivati kod komercijalnih banaka nego kod IMF-a?

komercijalne banke ce nam dati sredstva po 6.5-7.5% i to u najboljem slucaju... medjunarodne finansijske institucije nude 2-3 puta manje kamate

a sto se tice aktiviranja sredstava tim putem, radi se i to, kroz obveznice i trezorske zapise... i opet su kamate osjetno vece nego kod strendzera...

uglavnom prica o prestanku zaduzivanja je jeftini populizam za ljude koji nisu najupuceniji... jednostavno je nemoguce da je to zaista stav stranke, jer u istoj ima ljudi koji to vrlo dobro znaju... dakle ubleha koja se plasira kako bi se navukli bekani koji misle da je zeitgeist dokumentarac
Niti jedan ekonomista neće pozdraviti kratkoročna zaduživanja kod komercijalnih banaka radi krpljenja nečega...recimo vozne ergele narodnih pastira...
Nazivati stručne prijedloge "jeftinim populizmom" nije ništa drugo nego jeftini populizam....
Pozdrav.
Last edited by sabina1 on 28/09/2014 21:09, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#18862 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

weredsf wrote:
VjecitiStudent wrote:
koje li su to stranke??
Mirno spavaj. Rekla je jasno da SDA nije nikad :-D
Ricken

#18863 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Alfons Kauders wrote:
Ricken wrote:
madner wrote:Zaduzivanje je nacin na koji razvijene privrede funkcionisu. Zalagati se za moratorij je jednak zalaganju za kratkorocnu ekonomsku kataklizmu. :roll:

Sto je najgore ni dugorocno nije nista bolje.

Ja to nisam rekao, samo kažem da se trend zaduživanja kod komercijalnih banaka se mora zaustaviti, i da je to idealna situacija za banke, jer plasira vrlo skupa sredstva najmanje rizičnim grupama, u odnosu na njenu stvarnu ulogu u svakoj ekonomiji. Ista je stvar u cijelom regionu.
Prosječna kamatna stopa na obveznice je cca 2%, koliko je kamata kod IMF-a? Neznam, fakat pitam, koliko me sjećanje služi mislim da je oko 3%.
Populizam ili ne, ali vrlo ozbiljni ekonomski stručnjaci su to zahtjevali i u Hrvatskoj. To ne smije i nemože biti jedina mjera, ali nema logičnog objašenjenja za par desetina miliona duga nekih Općina prema komercijalnim bankama, za krpanje tekućih budžetskih rashoda,ili čak kantonalnih vlada.
Šta ćemo sa depozitima javnih preduzeća u Komercijalnim bankama, da li je i njihovo preusmjeravanje na državne banke populizam.

Kakva nam je kampanja, sasvim je normalno da će protivnici jedne partije nazivati populizmom svakoga tko se nečega prvi sjeti.
IMF sam spomenuo čisto iz razloga što mi se čini da neki parlamentarci misle da IMF radni naziv za budžet FBiH, što je jako opasna svijest, i dodatni razlog zašto podržavam prijedlog NS-a, iako nisam njihov glasač.

No dobra imamo još uvijek onih famoznih pet politika, ako ih se više itko sjeća?

Zanimljivo štivo:
http://www.advance.hr/vijesti/ekonomska ... atskoj-ne/

I još jedna zanimljiva analiza da bude jasno (sa naglaskom na zadnje 3 rečenice teksta), zašto moratorij na zaduživanje javnih institucija kod komercijalnih banaka jeste mali ali bitan kotatčić u pokretanju privrede:

http://www.advance.hr/vijesti/ekonomska ... hrvatskoj/
jastuk1

#18864 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

Ricken wrote:
Fino je to što pišeš, i tako bi trebalo da bude u normalnim finansijskom okolnostima, ali nažalost takav mehanizam djelovanja nema veze sa NAŠOM realnošću!

Prvo, prijedlog s kojim je Peđa izlazio i na ovom forumu je bio da se uvede moratorij na zaduživanje kojim se pokrivaju budžetske rupe. Pri tome nikada nije objasnio odakle bi se namakla razlika zbog tog nezaduživanja. Javne ustanove, penzije, invalidnine, sve bi došlo u pitanje tim Peđinim prijedlogom!

Naravno da je bolje da banke ne kupuju državni (entitetski) dug. Ali ovdje banke nemaju više koga zadužiti sem državu. Plasirali bi oni kredite privredi, al privreda ne može da servisira dug. Ne može ni država. Razlika je u tome što se u opstanak države više vjeruje nego u opstanak nekog preduzeća, pa se obično odobrava novo zaduživanje državi kojim država servisira stari dug, dok se novo zaduživanje firmama uglavnom više ne odobrava.

Ti bi sa "prisiliš" banke da daju kredite. :mrgreen: Eeee jarane i razvijene ekonomije kad malo zakašljucaju bi to isto al nemere, nemere kad je sve manje onih koji su dovoljno solventni da im se odobri kredit.
StupskaBitanga

#18865 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

Sabina je bila danas slatka ispred katedrale :thumbup:
VjecitiStudent

#18866 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Molim dežurne ekonomske stručnjake da nam izračunaju koliko će se dugo kreditima moći odlagati kresanje budžetskih primanja koje nas na kraju balade neminovno čeka?
VjecitiStudent

#18867 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

StupskaBitanga wrote:Sabina je bila danas slatka ispred katedrale :thumbup:
Jel' bilo lobiranja?
weredsf

#18869 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

Mirno spavaj. Rekla je jasno da SDA nije nikad :-D
Dokle si ti stigla sa plenumima??? :D :D
Ricken

#18870 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

jastuk1 wrote:
Ricken wrote:
Fino je to što pišeš, i tako bi trebalo da bude u normalnim finansijskom okolnostima, ali nažalost takav mehanizam djelovanja nema veze sa NAŠOM realnošću!

Prvo, prijedlog s kojim je Peđa izlazio i na ovom forumu je bio da se uvede moratorij na zaduživanje kojim se pokrivaju budžetske rupe. Pri tome nikada nije objasnio odakle bi se namakla razlika zbog tog nezaduživanja. Javne ustanove, penzije, invalidnine, sve bi došlo u pitanje tim Peđinim prijedlogom!

Naravno da je bolje da banke ne kupuju državni (entitetski) dug. Ali ovdje banke nemaju više koga zadužiti sem državu. Plasirali bi oni kredite privredi, al privreda ne može da servisira dug. Ne može ni država. Razlika je u tome što se u opstanak države više vjeruje nego u opstanak nekog preduzeća, pa se obično odobrava novo zaduživanje državi kojim država servisira stari dug, dok se novo zaduživanje firmama uglavnom više ne odobrava.

Ti bi sa "prisiliš" banke da daju kredite. :mrgreen: Eeee jarane i razvijene ekonomije kad malo zakašljucaju bi to isto al nemere, nemere kad je sve manje onih koji su dovoljno solventni da im se odobri kredit.
Kako objašnjavaš činjenicu da osigurana štednja građana (znači samo ona do zakonskog iznosa) u BiH iznosi oko 12 milijardi KM u tim mrskim nam komercijalnim bankama. Znači ne govorimo o parama privrede. Da ti pojasnim imamo problem, pošto su strane banke blokirale ili izvezle novac naših građana, a jedini aktivan segment zaduživanja je na relaciji banke - država, koim banke relativno lako održavaju stopu prifitabilnosti. Drugim riječima loša aktiva banaka u na potezu Ljubljana - Beč se krpa i našim novcem, uz jednaku il ipovećanu stopu profitbilnosti. Ja razumjem da ti možeš biti zabrinut za neko svoje socijalno primanje, ali postoje stvari koje se moraju uraditi da bi se zaštitili interesi ove zemlje (konačno), i da bi tvoja ili moja socijalna primanja dugoročno bila stabilna. Strane banke očigledno nisu izvor stabilnosti.
Ricken

#18871 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Vidim ti beginiso i ovariso u ovo sumorno predizborno hladno vrijeme. Aferim, mlada je malo britka na jeziku za moj ukus, ali će poslužit u zimskim danima da ugrije srce i dušu :D
Živjeli predizborni skupovi!
Ricken

#18872 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

VjecitiStudent wrote:Molim dežurne ekonomske stručnjake da nam izračunaju koliko će se dugo kreditima moći odlagati kresanje budžetskih primanja koje nas na kraju balade neminovno čeka?
Postoji bolje pitanje, ako napravimo efikasniju alokaciju depozita koje imamo, da li nam je potrebno zaduživanje?
StupskaBitanga

#18873 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

VjecitiStudent wrote:
Jel' bilo lobiranja?
kod mene ne jer sam sa strane posmatrao i slušao kako priča sa građanima
L u c i f e r

#18874 Re: Odg: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste

Post by L u c i f e r »

StupskaBitanga wrote:
VjecitiStudent wrote: