Alfons Kauders wrote:Ricken wrote:madner wrote:Zaduzivanje je nacin na koji razvijene privrede funkcionisu. Zalagati se za moratorij je jednak zalaganju za kratkorocnu ekonomsku kataklizmu.
Sto je najgore ni dugorocno nije nista bolje.
Zaduživanje radi ulaganja u infrastrukturu, da, zaduživanje radi krpanja proračuna, nisam znao? Postoji problem svijesti entitetskih vlasti, što se doima da je MMF radni naziv za bužet FBiH ili RS. S druge strane novca u BiH ima dovoljno, treba ga aktivirati i ubrzati. Postoji trenutno idealna situacija za banke, ne posuđuju privredi niti građanima, već državi, kao mjeri najmanjeg rizika. To se mora promjeniti ako želimo rast.
U trenutnim okolnostima prijedlog NS-a djeluje prilično logično i ubrzao bi privredne aktivnosti, jer bi banke morale da posuđuju i tako na taj način da kreiraju i novac. Međutim, sam moratorij bez provođenja fiskalne discipline, koja je trenutno u FBiH na jako niskom noviou, i povećanja efikasnosti razvojnih banaka, neće donijeti nikakve rezultate.
oprosti, ali mozes li pojasniti kako se vise isplati zaduzivati kod komercijalnih banaka nego kod IMF-a?
komercijalne banke ce nam dati sredstva po 6.5-7.5% i to u najboljem slucaju... medjunarodne finansijske institucije nude 2-3 puta manje kamate
a sto se tice aktiviranja sredstava tim putem, radi se i to, kroz obveznice i trezorske zapise... i opet su kamate osjetno vece nego kod strendzera...
uglavnom prica o prestanku zaduzivanja je jeftini populizam za ljude koji nisu najupuceniji... jednostavno je nemoguce da je to zaista stav stranke, jer u istoj ima ljudi koji to vrlo dobro znaju... dakle ubleha koja se plasira kako bi se navukli bekani koji misle da je zeitgeist dokumentarac
Ja to nisam rekao, samo kažem da se trend zaduživanja kod komercijalnih banaka se mora zaustaviti, i da je to idealna situacija za banke, jer plasira vrlo skupa sredstva najmanje rizičnim grupama, u odnosu na njenu stvarnu ulogu u svakoj ekonomiji. Ista je stvar u cijelom regionu.
Prosječna kamatna stopa na obveznice je cca 2%, koliko je kamata kod IMF-a? Neznam, fakat pitam, koliko me sjećanje služi mislim da je oko 3%.
Populizam ili ne, ali vrlo ozbiljni ekonomski stručnjaci su to zahtjevali i u Hrvatskoj. To ne smije i nemože biti jedina mjera, ali nema logičnog objašenjenja za par desetina miliona duga nekih Općina prema komercijalnim bankama, za krpanje tekućih budžetskih rashoda,ili čak kantonalnih vlada.
Šta ćemo sa depozitima javnih preduzeća u Komercijalnim bankama, da li je i njihovo preusmjeravanje na državne banke populizam.
Kakva nam je kampanja, sasvim je normalno da će protivnici jedne partije nazivati populizmom svakoga tko se nečega prvi sjeti.
IMF sam spomenuo čisto iz razloga što mi se čini da neki parlamentarci misle da IMF radni naziv za budžet FBiH, što je jako opasna svijest, i dodatni razlog zašto podržavam prijedlog NS-a, iako nisam njihov glasač.
No dobra imamo još uvijek onih famoznih pet politika, ako ih se više itko sjeća?
Zanimljivo štivo:
http://www.advance.hr/vijesti/ekonomska ... atskoj-ne/
I još jedna zanimljiva analiza da bude jasno (sa naglaskom na zadnje 3 rečenice teksta), zašto moratorij na zaduživanje javnih institucija kod komercijalnih banaka jeste mali ali bitan kotatčić u pokretanju privrede:
http://www.advance.hr/vijesti/ekonomska ... hrvatskoj/