Misnistar dislajk diziz zadnje klupe wrote: ↑21/05/2025 07:48 U vezi kupovine iz UAE, neću da podcjenjujem taj bratunački proizvod, uopšte neću da podcjenjujem nikog i ništa dok se lično ne uvjerim, nisam ga vidio uživo niti vidio njegove performanse, međutim onako politički, meni je čudan taj link UAE-Srbija, zar samo zbog toga što su im dopustili da naprave Beograd na vodi, UAE je spremna u svim situacijama da bude na strani Srbije ( sjetite se glasanja u UN), po meni Bošnjaci bi trebali da prekriže UAE u bilo kakvim kalkulacijama za bilo šta, od zemalja Zaliva forsirati politički Katar i Saudijaku Arabiju, UAE tretirati kao neprijateljsku državu, Dubai prekrižiti,
E sad da nešto izbacim iz sebe.
Ne shvatam ovo neutemeljeno oduševljavanje izvozom, jedan mjesec u ovoj godini su bili izvrsni, 80 miliona, ostali su podbacili uključujući i april, samo 40 miliona, opet je strašno malo s obzirom na mogućnosti, dok tri mjeseca zaredom ne bude bar 90 miliona mjesečno, tek onda možemo o nećemu govoriti
BH vojna industrija i naoruzanje
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#18851 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- Porodice Foht
#18852 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tek sad se pokazuje ono SDA kadroviranje nakon rata kada su u zemlje Zaljeva slali svrsenike medresa jer eto "oni govore dobro arapski, efendije su i klanjaju pa ce to oduseviti Arape", dok su drugi tanaskovici i jeftici, i pored otrovnih strelica njihove karijere orijentalista, uradili vise za Srbiji da mnoge arapske zemlje ostanu uz Srbiju. Nama je to cudno, ali to je moc diplomatije, posebno ove ekonomske gdje su im iz Beograda sirom otvorili vrata investicionom ciklusu i trajno ih vezali, dok se mi zanosimo emocijama i dzamisjkim sentimentom. Meni je to opet godra jer je firma iz BiH, kupili su, pa nece pare u dzep Biku iz Laktasa, pobodu.. Kamo srece da je BNT razvio program i Vihor se pravio tamo a ne u Bratuncu.iz zadnje klupe wrote: ↑21/05/2025 07:48 U vezi kupovine iz UAE, neću da podcjenjujem taj bratunački proizvod, uopšte neću da podcjenjujem nikog i ništa dok se lično ne uvjerim, nisam ga vidio uživo niti vidio njegove performanse, međutim onako politički, meni je čudan taj link UAE-Srbija, zar samo zbog toga što su im dopustili da naprave Beograd na vodi, UAE je spremna u svim situacijama da bude na strani Srbije ( sjetite se glasanja u UN), po meni Bošnjaci bi trebali da prekriže UAE u bilo kakvim kalkulacijama za bilo šta, od zemalja Zaliva forsirati politički Katar i Saudijaku Arabiju, UAE tretirati kao neprijateljsku državu, Dubai prekrižiti,
Ne shvatam ovo neutemeljeno oduševljavanje izvozom, jedan mjesec u ovoj godini su bili izvrsni, 80 miliona, ostali su podbacili uključujući i april, samo 40 miliona, opet je strašno malo s obzirom na mogućnosti, dok tri mjeseca zaredom ne bude bar 90 miliona mjesečno, tek onda možemo o nećemu govoriti
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#18853 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jao, ne uzimaj bas sve ozbiljno sta ja napisem, ja to onako odokativno mahalski zajedljivo komentarisem
- Peacean
#18854 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kad završe na kraju ta vozila u Jemenu, Sudanu ili Libiji 
- drndalo
#18855 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Glede "Vihora"...
Iako nemam nikakvih podataka provjerljivih, dosadasnje iskustvo nas uci da cim je "neki strelovit uspijeh" postignut, to je prdez od ovce. Ako je istina da je ovaj "Indipendent" koji je objavio vijest, to sto je napisano da jeste, tj. trbuhozborac vladajucih, onda potpuno mirno vrlo sumnjam u tu vijest.
Sta me moze razuvjeriti? Zvanicno saopstenje UAE Ministarstva odbrane i/ili MUP-a o kupovini istih za/nakon testiranja za svoje potrebe. Sve ispod toga je nista.
Zasto to kazem? Zato sto npr. Pero Peric iz Surdulickog SNSa, moze imati firmu u UAE, i tom firmom ili fingirati ili zaoprave kupiti prvih 20 "izvezenih" komada, da bi se kao dokazao projekat i kvalitet. Te ne bi li jos neko isti kupio ili barem u medijima opravdao "streloviti napredak" industrije. Cak i da neko preko UAE kupi i preveze 20 kom. tamo, naci ce se nacin da se to ili proda budalasima tamo da se kurce po kafanama, ili da se reeksportuju nazad, potiho naravno.
Iako nemam nikakvih podataka provjerljivih, dosadasnje iskustvo nas uci da cim je "neki strelovit uspijeh" postignut, to je prdez od ovce. Ako je istina da je ovaj "Indipendent" koji je objavio vijest, to sto je napisano da jeste, tj. trbuhozborac vladajucih, onda potpuno mirno vrlo sumnjam u tu vijest.
Sta me moze razuvjeriti? Zvanicno saopstenje UAE Ministarstva odbrane i/ili MUP-a o kupovini istih za/nakon testiranja za svoje potrebe. Sve ispod toga je nista.
Zasto to kazem? Zato sto npr. Pero Peric iz Surdulickog SNSa, moze imati firmu u UAE, i tom firmom ili fingirati ili zaoprave kupiti prvih 20 "izvezenih" komada, da bi se kao dokazao projekat i kvalitet. Te ne bi li jos neko isti kupio ili barem u medijima opravdao "streloviti napredak" industrije. Cak i da neko preko UAE kupi i preveze 20 kom. tamo, naci ce se nacin da se to ili proda budalasima tamo da se kurce po kafanama, ili da se reeksportuju nazad, potiho naravno.
-
prelivoda
#18856 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nebi polemisao o kvaliteti ovih vozila, ali u svijetu je pomama za nabavkom naoružanja, i svi imaju velike narudžbe. Nekad je vrijeme isporuke jako bitno, pa onda prođu imaju i mali i nepoznati igrači.
-
HelaS
#18857 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Upravo tako. Jebo nekakav "Vihor" koji kupuje država koja može kupiti cijelu BiH, nima je sića 1 mil. KM za vozilo. Taman im treba za pustinjske vježbe napucavanja.

Da nije "Ristić", da nije RS, možda bismo i mi imali ova vozila po garažama MUP-ova i OS
UAE si prekrižio zbog konekcije sa Srbijom. Moraš reći Bošnjacima da prekriže i pola hrane koju jedu, koja se proizvodi u Srbijiiz zadnje klupe wrote: ↑21/05/2025 07:48 U vezi kupovine iz UAE, neću da podcjenjujem taj bratunački proizvod, uopšte neću da podcjenjujem nikog i ništa dok se lično ne uvjerim, nisam ga vidio uživo niti vidio njegove performanse, međutim onako politički, meni je čudan taj link UAE-Srbija, zar samo zbog toga što su im dopustili da naprave Beograd na vodi, UAE je spremna u svim situacijama da bude na strani Srbije ( sjetite se glasanja u UN), po meni Bošnjaci bi trebali da prekriže UAE u bilo kakvim kalkulacijama za bilo šta, od zemalja Zaliva forsirati politički Katar i Saudijaku Arabiju, UAE tretirati kao neprijateljsku državu, Dubai prekrižiti,
- drndalo
#18858 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dakle, sada iz novog teksta koji si postavio saznajemo da se radi o 2 kom. koja se voze na testiranja, i u skladu sa time ce (mozda) biti jos isporuka...
Dakle, ako je tekst 100% tacan, 2 kom. idu na test tamo (bas kako sam napisao da bi bila normalna procedura). Kakav ce test da bude tek ce da se sazna, mozda. Ako bude dobar, znacemo kao marketing, ako zaginu, necemo ni znati sta bi...
Dakle ista procedura kao kada je pokusaj samohotke iz BNTa vozen na razne destinacije za testove. To su bili testovi, ne izvoz. Izvoz ce da (mozda) dodje kasnije, ako su napravili kvalitetan proizvod.
Dakle, ako je tekst 100% tacan, 2 kom. idu na test tamo (bas kako sam napisao da bi bila normalna procedura). Kakav ce test da bude tek ce da se sazna, mozda. Ako bude dobar, znacemo kao marketing, ako zaginu, necemo ni znati sta bi...
Dakle ista procedura kao kada je pokusaj samohotke iz BNTa vozen na razne destinacije za testove. To su bili testovi, ne izvoz. Izvoz ce da (mozda) dodje kasnije, ako su napravili kvalitetan proizvod.
- Peacean
#18859 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Preskup je ako je pola miliona eura, jedan novi JLTV košta 400k dolara a ima neuporedivo bolju podršku i proizvodni kapacitet, da ne spominjemo funkcionalnost i performanse.
-
HelaS
#18860 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
drndalo wrote: ↑21/05/2025 10:01 Dakle, sada iz novog teksta koji si postavio saznajemo da se radi o 2 kom. koja se voze na testiranja, i u skladu sa time ce (mozda) biti jos isporuka...

- drndalo
#18861 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dobro, i...? Sta je bilo nakon toga? Kao sto rekoh, kada UAE zvanicni organ napise da im nesto ulazi u inventar, onda je to uspijeh. Sve prije toga je teznja ka istom.
-
Iceplayer
#18862 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kao što napisa ne vjerujte puno Vučićevim medijima, sa 20 spade na 2 i to na testiranju..
Bit će omakla im se nula
Bit će omakla im se nula
- Porodice Foht
-
HelaS
#18864 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
"Što je babi milo, to joj se i snilo"
Ova dva ispitna vozila prodana su početkom 2024. godine. Danas je 5. mjesec 2025. vozila su pozitivno prošla ispitivanja, nadograđeni su za pustinjske uslove i sada TRB pregovara za više vozila od prodanih 20.
Ukoliko se vozila Vihor dobro pokažu u UAE ugovorom je dogovoreno da se može ići u pravcu velike narudžbe i do 200 ovih vozila. Ovaj posao predstavlja nastavak saradnje UAE i kompanije TRB prema kojoj je nekoliko vozila već naručeno i isporučeno arapskim korisnicima.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/uje ... /250520121
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#18865 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ima li link na vijest sa njihove stranice a ne sa klixa koji kopira kao mujica sa vucicvog AI portalaHelaS wrote: ↑21/05/2025 11:11"Što je babi milo, to joj se i snilo"U šta vi gledate, čitate ono što vam srce kaže
![]()
Ova dva ispitna vozila prodana su početkom 2024. godine. Danas je 5. mjesec 2025. vozila su pozitivno prošla ispitivanja, nadograđeni su za pustinjske uslove i sada TRB pregovara za više vozila od prodanih 20.
Ukoliko se vozila Vihor dobro pokažu u UAE ugovorom je dogovoreno da se može ići u pravcu velike narudžbe i do 200 ovih vozila. Ovaj posao predstavlja nastavak saradnje UAE i kompanije TRB prema kojoj je nekoliko vozila već naručeno i isporučeno arapskim korisnicima.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/uje ... /250520121
- Prpa.ba
#18866 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kako nam je HelaS ponosan na proizvode svoje raje. Tako i treba, patriotizam je lijepa stvar. 
-
zigzag
#18867 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /250521025
Ko fol oni došli jer su pregledali pogone.
Ustvari , kriminalac mujo selimović koji kontroliše PIFove im prodao za bagatelnu cijenu a te pare kasnije preusmjerio sebi u džep.
Ko fol oni došli jer su pregledali pogone.
Ustvari , kriminalac mujo selimović koji kontroliše PIFove im prodao za bagatelnu cijenu a te pare kasnije preusmjerio sebi u džep.
-
HelaS
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#18869 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Oshkosh 400 k $

- Prpa.ba
-
Hrmpallier
#18871 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Svaka čast ekipi iz Brantunca. Iz ničega, iz Republike Šumske, stvoriše nešto NOVO.
Mi od NEČEGA ( TRZ ) stvorismo NIŠTA.
O.K. možda mene danas taj Despot udari po glavi. Moguće. Ali, budući da se ovaj forum zove kako se zove, a u imenu ima i "BH", ne vidim razloga da ne čestitamo ljud'ma.
Mi, "Federalci", (realno, ne dodigovski) bolji dio BejHa, nismo u intelektualnom, organizacijskom, stručnom, ..... kapacitetu da napravimo bilo šta novo.
Možemo u beskraj ponavljati davno naučene operacije, i to je - kapak. Inžinjerski smo (s izuzetkom AC Unity) apsolutno impotentni. Apsolutno. Valjda niko ne ide na tehnički fakultet iz zanimanja i ljubavi, već za platu. Izdavanje radnih naloga, je naša inžinjerska svakodnevica, a najsloženiji račun je računanje procenta. Najčešće svog.
Ne razumijem likove koji se grste od zavisti i nemoći i omalovažavaju ovaj nesumnjiv uspjeh naših zemljaka iz BraNtunca. Ne umije Sarajevo - umije Brantunac. Ha, ja
Mi od NEČEGA ( TRZ ) stvorismo NIŠTA.
O.K. možda mene danas taj Despot udari po glavi. Moguće. Ali, budući da se ovaj forum zove kako se zove, a u imenu ima i "BH", ne vidim razloga da ne čestitamo ljud'ma.
Mi, "Federalci", (realno, ne dodigovski) bolji dio BejHa, nismo u intelektualnom, organizacijskom, stručnom, ..... kapacitetu da napravimo bilo šta novo.
Možemo u beskraj ponavljati davno naučene operacije, i to je - kapak. Inžinjerski smo (s izuzetkom AC Unity) apsolutno impotentni. Apsolutno. Valjda niko ne ide na tehnički fakultet iz zanimanja i ljubavi, već za platu. Izdavanje radnih naloga, je naša inžinjerska svakodnevica, a najsloženiji račun je računanje procenta. Najčešće svog.
Ne razumijem likove koji se grste od zavisti i nemoći i omalovažavaju ovaj nesumnjiv uspjeh naših zemljaka iz BraNtunca. Ne umije Sarajevo - umije Brantunac. Ha, ja
-
Iceplayer
#18872 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Umiju i naši ljudi itekako, samo što naša politika namjenski uništava ovu granu industrije radi ličnog bogaćenja i uvijek dobar i pošten nema mjesta pored ovoga što je sušta suprotnost njega jer dobar i pametan njima ne treba na takvom mjestu.
Da naše stranke zadnjih 30 godina nisu uništavale NI danas bi bila mnogo bolja priča...
Da naše stranke zadnjih 30 godina nisu uništavale NI danas bi bila mnogo bolja priča...
-
Dr Arsla
#18873 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Najbolji primjeri su kako je Fadil nanijetio uništiti Binas i Zrak. Sreća pa završi u prdekani i propadoše mu planovi
- drndalo
#18874 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma jok, to mu zlotvori napakovase nevinom i postenom... A samo je bio "imalac dokumenata o vlasnistvu"...
Pardon, ne on nego kcerka mu...
Pardon, ne on nego kcerka mu...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#18875 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pogodi kojeg od ovih je bisera imenovala za bh ambasadora u UAE?Iceplayer wrote: ↑21/05/2025 08:40To ti je ne postojanje vanjske politike Srbija 20 godina vodi agresivnu vanjsku politiku dok naše vlasti vode agresivnu politiku za fotelje, pogotovo SDA je i uništila vanjsku politiku BiH, jedine kontakte sa Iranom imali i po nekad sa Turcima...iz zadnje klupe wrote: ↑21/05/2025 07:48 U vezi kupovine iz UAE, neću da podcjenjujem taj bratunački proizvod, uopšte neću da podcjenjujem nikog i ništa dok se lično ne uvjerim, nisam ga vidio uživo niti vidio njegove performanse, međutim onako politički, meni je čudan taj link UAE-Srbija, zar samo zbog toga što su im dopustili da naprave Beograd na vodi, UAE je spremna u svim situacijama da bude na strani Srbije ( sjetite se glasanja u UN), po meni Bošnjaci bi trebali da prekriže UAE u bilo kakvim kalkulacijama za bilo šta, od zemalja Zaliva forsirati politički Katar i Saudijaku Arabiju, UAE tretirati kao neprijateljsku državu, Dubai prekrižiti,

naravno, ovog sto je za 300 000 isao u iran kao pomoc.
to je ta vanjska politika, bh patriota:
guranje prsta u oko saudijskoj arabiji, ponovo, za interese irana naravno.Haris Hrle, novi bh. ambasador u Saudijskoj Arabiji, kojeg je na ovu funkciju početkom maja imenovao Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, još nije dobio agreman kojim bi ga zvanični Rijad prihvatio za ambasadora, saznaju "Nezavisne".
Zvanični Rijad nikada nije uručio agreman Ahmedu Haliloviću, prethodnom Izetbegovićevom kandidatu, niti je obrazložio razlog svog odbijanja. I u slučaju Ahmeda Halilovića nije poznato zašto nije prihvaćen, osim što se zna da je on nekadašnji bh. ambasador u Iranu te brat mnogo poznatijeg Nezima ef. Halilovića Muderisa, imama džamije Kralj Fahd u Sarajevu, pa je ova odbijenica predstavljala i svojevrsnu poruku samom Izetbegoviću.
strateski rad u kuvajtu...na pljackanju naravno.Sve do 2017. godine novac je doniran putem bankovnog računa, ali je, onda, odlukom tadašnjeg ambasadora BiH Mehmeda Halilovića donacija primana u kešu. Tom novcu se od tada gubi svaki trag.
https://www.ljudski.ba/drustvo/skandal- ... anci-krali
Sin šefice bh. diplomatije Bisere Turković postao službenik Ambasade BiH u Kataru
Špijunska afera u Ambasadi BiH u Kataru: Otkriveni uređaji za prisluškivanje
a evo i katar.Abdulah Skaka novi ambasador BiH u Kataru
bukvalno ukucaj na google bilo koji arapsku drzavu i dodaj rijeci "ambasada bih" i "skandal" i pojavit ce ti se nesto
i onda forumasi zakljuce "prekinuti odnose sa njima jer oni ulazu u srbiju umjesto u bosnu.