iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ibi

#18801 Re: iPhone - All about

Post by ibi »

Ljudi moji sta da radim tu mi je sve
Saka

#18802 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Jesi probao ukucati lozinku od kompjutera?

Sent from my iPhone using Tapatalk
ibi

#18803 Re: iPhone - All about

Post by ibi »

Saka wrote:Jesi probao ukucati lozinku od kompjutera?

Kompjuter mi nema nikakvu sifru ? Da li postoji neka "Default" sifra za ulaz u Windows 10 ?
Saka

#18804 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Moralo te pitati da napravis sifru kad si pravio enkriptirani backup: https://support.apple.com/en-us/HT205220

ibi

#18805 Re: iPhone - All about

Post by ibi »

Saka wrote:Moralo te pitati da napravis sifru kad si pravio enkriptirani backup: https://support.apple.com/en-us/HT205220

NIKADA nisam radio bilo kakvu enkripciju, niti sam kucao ikad bilo kakvu sifru 100%.

Pokusao sam takodje da uradim backup zadnji koji sam radio prije 1 godinu (prije nego sam tada presao na novi telefon) i sa tom bazom podataka koju sam bez problema iskoristio prije 1 godinu kada sam tada kupio telefon, sada mi i za nju trazi sifru.
Saka

#18806 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Onda si nekad davno stavio sifru i vise te nije pitalo. Ima opcija u iTunes da ti backup bude enkriptiran ili ne. Kad je prvi put cekiras pita te za password i sigurno si tad unio. Poslije te vise ne pita vec svaki backup enkriptira automatski.

ibi

#18807 Re: iPhone - All about

Post by ibi »

Saka wrote:Onda si nekad davno stavio sifru i vise te nije pitalo. Ima opcija u iTunes da ti backup bude enkriptiran ili ne. Kad je prvi put cekiras pita te za password i sigurno si tad unio. Poslije te vise ne pita vec svaki backup enkriptira automatski.

Ali ja prosli put niti ikada ranije nikakvu sifru nisam kucao!
ibi

#18808 Re: iPhone - All about

Post by ibi »

Nasao sam nacin, ovo je CEST PROBLEM; i ako kome bude trebalo neka bude ovdje.

KUCAJTE SVE SIFRE KOJE STE IKAD KUCALI BILO GDJE, a najcesce je u pitanju: PRVA SIFRA ZA APPLE ID.
febo_acm

#18809 Re: iPhone - All about

Post by febo_acm »

[emoji38]

hakazvaka

#18810 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

ibi wrote:Nasao sam nacin, ovo je CEST PROBLEM; i ako kome bude trebalo neka bude ovdje.

KUCAJTE SVE SIFRE KOJE STE IKAD KUCALI BILO GDJE, a najcesce je u pitanju: PRVA SIFRA ZA APPLE ID.
Drugim rijecima, pitalo ga je kad je prvi put stavljao enkriptani backup, i koristilo istu sifru svaki sljedeci put :-)
basicm

#18811 Re: iPhone - All about

Post by basicm »

Meni se to desilo, a nikad nisam to koristio. Doduse bilo ne lijevom telefonu pa sam ga preorao na novo. Ali belaj ako ti bas treba.

Poslato s brzoglasa koristeci Tapatalk!
Ali_G

#18812 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

Ima li neko problema sa here navigacijom. Od predzadnjeg updatea mi pokazuje luda vremena dolaska u gradove. Recimo do Zg mi pokazuje skoro 9 sati voznje, s tim da do Broda pokazuje 6 sati.

medeni99

#18813 Re: iPhone - All about

Post by medeni99 »

Glasine: iPhone 8 i iPhone 8 Plus dolaze s 5,0 i 5,8-inčnim zaslonima

Ako 2017. godinu ne obilježi revolucija u dizajnu smartfona, džabe smo krečili. Nakon što je Xiaomi predstavio svoj MI Mix, koji u kućištu veličine iPhonea 7 Plus donosi 6,4-inčni zaslon, podigla se velika prašina. Počelo se nagađati da je ovaj kineski proizvođač zapravo «ukrao» dizajn Appleovog iPhonea 8, koji će svjetlo dana ugledati tek za nešto manje od godinu dana.

Nakon toga se počelo špekulirati i o Samsungu. Ova se kompanija zbog povlačenja glavnog jesenskog proizvoda s tržišta (Note 7) našla pod velikim povećalom publike koja na proljeće očekuje Mesiju. Upravo bezokvirni dizajn bi mogao biti novi Samsungov tržišni adut, a kao logičan model za premijeru takve koncepcije nameće se upravo Galaxy S8.

U međuvremenu su se pojavile i navodne fotografije Meizuovog bezokvirnog koncepta i kako stvari stoje, samo je pitanje vremena kad će se i ostali prikloniti ovom trendu.

Najviše pozornosti po tom pitanju, očekivano, privlači sljedeća generacija iPhonea, bez obzira koliko je datum realizacije daleko. Razni analitičari su već prorokovali da će novi iPhone donijeti veće dijagonale zaslona, ali bi ukupni gabariti kućišta trebali ostati u okvirima sadašnjih modela.

Svojevrsnu potvrdu ovoj tezi danas je dala Barclays analitička kuća, koja je svojim klijetima uputila dopis o zaslonima novog iPhonea, prenosi MacRumors. Prema njihovim saznanjima, iPhone 8 bi trebao imati 5-inčni zaslon, ali zadržati dimenzije kućišta iPhonea 7, dok bi iPhone 8 Plus u istim gabaritima kao iPhone 7 Plus trebao donijeti zaslon dijagonale 5,8 inča. Također, potonji bi trebao koristiti AMOLED tehnologiju, dok bi manji ostao na LCD-u.

Ništa impresivno u usporedbi s Xiaomijevim rezultatima smanjivanja mesa, ali s druge strane daleko realnije. Naime, teško je povjeravati da će Apple odjednom napraviti tako velik skok u dizajnu, stoga je realno očekivati da će se okvir smanjiti do određene mjere, ali ne i koliko većina očekuje.
http://mob.hr/glasine-iphone-8-i-iphone ... zaslonima/
Alfons Kauders

#18814 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

Nagadjanje, tj analiza. Prerano je da bi se znalo, ali ima smisla - donekle.

5" zvuci kao direkt zamjena za obicni model - radi modernijeg ekrana i jos par stvari, vjerovatno priblizno isti "footprint" uredjaja. Ravno staklo (LCD), dakle samo mogu kresati bezele, nema curved fazona.

5.8" me zbunjuje jer je ni tam ni vam - novi phableti sa 5.7" imaju isti footprint kao 5.5" modeli stari 12-18 mjeseci. Sa 5.8" bi mogli napraviti uredjaj velicine Plusa, pod uslovom da skresu bezele, koriste curved ekran, ili urade nesto kao Xiaomi (OLED ekran - mogu "rezati" coskove i savijati ivice).

Problem sa 5.8" je sto se ne uklapa u "bezel-less" fol. Kada bi koristili 17:9 ekran i slican layout kao Xiaomi, onda bi taj 5.8 model ispao otprilike istih dimenzija kao klasicni model sa 5" ekranom. Drugim rijecima ne bi bio zamjena za Plus, a ni za klasicni model - fizickim dimenzijama bi bio blize 5" modelu nego Plusu, ali bi zato kostao vise od Plusa. I baterija je problem jer fakticki imaju footprint 5" uredjaja a za broj vecu bateriju (Xiaomi je to rijesio na krkanski nacin, ogromnim uredjajem i ogromnom baterijom, ali Apple to nece napraviti)

Appleu je teze mijenjati aspect ekrana i velicinu china i browa nego Androidima, jer je zatvoren ekosistem, s punom kontrolom nad softverom i hardverom od pocetka do kraja. Doduse to ne bi bio prvi put da Apple mijenja aspect (4 vs 5), i ne bi bila tolika drasticna promjena na papiru. Problem je sto bi morali radikalno pretumbati UI kako bi iOS izgledao prepoznatljivo na uredjaju poput Mi Mix.

Sve je to ok, ali onda imaju problem - ako urade 5.8" model bez bezela kao Xiaomi... Ko ce im kupovati ostale modele? Apple nikad nije radio nesto slicno, uveli su Plus kao veci model sa par dodatnih zajebancija i to je bilo to - i prepakovane budget modele poput 5C i 5SE. U ovoj situaciji, imali bi jebeno atraktivan flagship, ali ostatak lepeze bi spram njeg izgledao jako tanko. Mozda jedino ako se fokusiraju da 5" model zamijeni sve postojece legacy modele, cak po cijeni nizoj od sadasnje, a za 5.8" model ostave par ekskluziva stvari... I napucaju cijenu da je skuplji od Plusa.

Tako da... Ko hoce sminku, neka plati, a ostatak ljudi ce moci dobiti entry model za isto ili (vjerovatno) manje para. U biti, na prvim skresu 50-100 dolara, a na ovom jebackom dodaju 150-200 dolara spram Plusa... I eto im racunice - tjeraju raju da uzme preskup model, ili puno isplativiji 5" koji zato ne izgleda ni blizu jebacki kao taj sa OLEDom (vise ce liciti na postojece nego na taj novi)
Eborg

#18815 Re: iPhone - All about

Post by Eborg »

Da pitam još jednom - je li iko uspio instalirati Popcorn na iPad (iOS 10+) bez jailbreak opcije?
BaDa

#18816 Re: iPhone - All about

Post by BaDa »

evo da se prijavim prvi iphone u zivotu 6s 64gb :D 5 godina koristio android.. Imam problem da icloud nece da sync-a kontakte slike hoce ali kontakte nikako. Kontakti su bili spaseni na gmail i povukao sam sa gmaila kontakte na telefon
Vertig0

#18817 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Imas opciju da sa fb pouces sve slike kontakata, ali ti imena moraju biti puno ime i prezime kao na fb... Takodjer imas app SyncMe koja isto preko fb vuce to pa eto pogledaj jel to to sto ti treba.
BaDa

#18818 Re: iPhone - All about

Post by BaDa »

Vertig0 wrote:Imas opciju da sa fb pouces sve slike kontakata, ali ti imena moraju biti puno ime i prezime kao na fb... Takodjer imas app SyncMe koja isto preko fb vuce to pa eto pogledaj jel to to sto ti treba.
ma ne trebaju meni slike nego bih volio da mi kontakte prebaci na icloud da ne koristim imenik od google accounta..
hakazvaka

#18819 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

BaDa wrote:
Vertig0 wrote:Imas opciju da sa fb pouces sve slike kontakata, ali ti imena moraju biti puno ime i prezime kao na fb... Takodjer imas app SyncMe koja isto preko fb vuce to pa eto pogledaj jel to to sto ti treba.
ma ne trebaju meni slike nego bih volio da mi kontakte prebaci na icloud da ne koristim imenik od google accounta..
ne znam fkt za tu opciju, ja ih jednostavno s google-a povlacim... najsigurnije mi nekako, sta ja znam kad ce retardi zatvoriti nesto na icloudu pa da vise nkad kontakte ne exportujem :D
BaDa

#18820 Re: iPhone - All about

Post by BaDa »

nek onda ostane na gmailu :D hahahha jel imate kakav savjet za pocetnika u apple svijetu? neke opcije, apps ili sl
Alfons Kauders

#18821 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

BaDa wrote:nek onda ostane na gmailu :D hahahha jel imate kakav savjet za pocetnika u apple svijetu? neke opcije, apps ili sl
Nista posebno. Samo si kupi novi ruksak za sve kablove, donglove, prelaze i hubove za koje Apple smatra da ti nisu potrebni. :)

Mimo toga - manje-vise isti kurac ko Android. Prosla su zlatna vremena kada je iOS znao dobiti killer aplikacije godinu ili vise prije Androida... Drugim rijecima, instaliraj sve sto si imao na Androidu i to je to.
liberouno

#18822 Re: iPhone - All about

Post by liberouno »

U 3. kvartalu Apple bilježi novi pad tržišnog udjela

Najnovije statističke podatke o prodaji smartfona u 3. kvartalu ove godine danas je iznio Gartner. Prvi na listi je i dalje Samsung sa 71 milijun isporučenih uređaja, što je osjetno manje u odnosu na isto razdoblje lani, kad je zabilježeno 83 milijuna prodanih primjeraka. Jedan od razloga za ovakav pad svakako je i povlačenje Notea 7 s tržišta. Pad prodaje je u konačnici utjecao i na pad tržišnog udjela, pa Samsung tako sada drži 19,2%, dok je lani u istom kvartalu držao 23,6% tržišta.

Drugi na listi je i dalje Apple s 43 milijuna prodanih iPhonea, što također predstavlja pad u odnosu na godinu ranije, kada je prodao 46 milijuna. Tržišni udio mu je isto tako pao, i to s 13% na 11,5%.

Tamo gdje su Samsung i Apple izgubili, profitirali su kineski proizvođači. Tako se Huawei s lanjskih 27 milijuna prodanih uređaja u 3. kvartalu popeo na 32 milijuna u ovom, a i tržišni udio mu je sa 7,7% skočio na 8,7%.

Četvrti je Oppo, kojemu je udio na tržištu s lanjskih 3,4% skočio na 6,7% ove godine, a peti BBK telecommunications, koji pod sobom, pored Oppa, drži Vivo i OnePlus brandove, ali Gartner iz nekog razloga vodi odvojenu statistiku.

http://www.gartner.com/newsroom/id/3516317
http://mob.hr/samsung-i-apple-u-3-kvart ... ezi-rastu/
Image
ibi

#18823 Re: iPhone - All about

Post by ibi »

hakazvaka wrote:
ibi wrote:Nasao sam nacin, ovo je CEST PROBLEM; i ako kome bude trebalo neka bude ovdje.

Drugim rijecima, pitalo ga je kad je prvi put stavljao enkriptani backup, i koristilo istu sifru svaki sljedeci put :-)
100% nikad u zivotu nisam koristio sifru, prosli put bez ikakve sife uradio backup (prije 13 mjeseci), ovaj put trazio sifru.

Pronasao na engleskim forumima mnogi imaju isti problem.
dinao

#18824 Re: iPhone - All about

Post by dinao »

http://www.klix.ba/clanak/161121018

Apple će zamijeniti baterije za iPhone 6S koji se iznenada gase

Ja imam ovaj problem i pravo me nervira
Vazi li ovo kod nas?
Curve

#18825 Re: iPhone - All about

Post by Curve »

dinao wrote:http://www.klix.ba/clanak/161121018

Apple će zamijeniti baterije za iPhone 6S koji se iznenada gase