INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#18801 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

konektovan wrote: 15/07/2024 23:44
Hakiz wrote: 15/07/2024 20:26
suspect_zero wrote: 14/07/2024 22:48

Ja kupih pureća prsa što su sada na akciji u Mercator/Konzum.....pitam tetu odakle, kaže Poljska.
Isjeckala i zaledila nisam još pravila, vidjet ću....kontam kakva god da su može gulaš sa povrćem.
Ja kupujem isključivo u Vindiji.
Pa ti piskis chanel..ne cudi me uopste. Kukas stalno, a hranis se bolje od princa od Velsa. :mrgreen:
Ne Chanel. Creed.

Ja se formalno žalim na formalnu ekonomiju. Neformalna nije predmet žalbi.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18802 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Ma ti si kukajući snob...hakize :mrgreen:
dječak sa šibicama

#18803 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ova AIA puretina nije poljska, uvijek, marka je talijanska i kupujem cesto, nekad pise zemlja porijekla Poljska a nekad Italija.

A i da je Poljska, kakve veze ima, puretina ko puretina. U Konzumu je AIA pureci file 13,90 na snizenju, redovna 18 ja mislim, Amadori je 24 a u Vindiji je pureci file sigurno oko 25 nisam dugo gledao pa ne znam tacno. Ne vidim zasto bih Vindiji placao 10 km vise, ili ovu Amadori.
konektovan

#18804 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Ma i Vindija to sve nabavlja iz Poljske...
dječak sa šibicama

#18805 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ma jok, oni imaju eko uzgajalista purica u Varazdinu, sa ventilatorima i blagim vjetricem koji pirka i rashladjuje purice :D
VladaFBiH

#18806 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

kB27 wrote: 14/07/2024 12:16
Naslovnica wrote: 14/07/2024 12:11 Moja poenta je da su ulje, brašno, šećer, jaja, so, mlijeko, krompir, riža, piletina...OSNOVNE životne namirnice
A odakle ovo? U mojoj kuci ulje nije prisutno (pretpostavljam da mislis na suncokretovo), brasno se trosi do 2kg mjesecno, secer ne ulazi u kucu nikada, jaja u redu ali ono sto se prodaje u marketima vec 4-5 godina nisu jaja, samo tako izgledaju, kilogram soli od marku bude 6 mjeseci pa je nerelevantno, mlijeko mozda u prosjeku 2L mjesecno; krompir, riza, piletina (zasto piletina a ne junetina?) u redu.

Vidis da je "osnovnost" namirnica u oku posmatraca i konzumenta.

istina, ti si jos i solidno "probrao" "osnovne zivotne namirnice", u poredjenju sa onim sto je uradila Vlada kada je kao "zamrznula cijene" (u momentu kada su cijene bile na vrhuncu) "50 osnovnih zivotnih namirnica" (od kojih 40 to nije)
vjerovatno imaš i prosječnu ili nižu platu pa možeš sve ovo da priuštiš pa ti ne trebaju "osnovne životne namirnice" - jednostavno ne spadaš u većinu i irelevantan si (kao i ja) za ove stvari jer smo, na žalost, manjina.

A ovo što je vlada "probrala" nije imalo veze sa probiranjem već sa populizmom :)
kB27

#18807 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

VladaFBiH wrote: 16/07/2024 09:17
Naslovnica wrote: 14/07/2024 12:11 Moja poenta je da su ulje, brašno, šećer, jaja, so, mlijeko, krompir, riža, piletina...OSNOVNE životne namirnice
A odakle ovo? U mojoj kuci ulje nije prisutno (pretpostavljam da mislis na suncokretovo), brasno se trosi do 2kg mjesecno, secer ne ulazi u kucu nikada, jaja u redu ali ono sto se prodaje u marketima vec 4-5 godina nisu jaja, samo tako izgledaju, kilogram soli od marku bude 6 mjeseci pa je nerelevantno, mlijeko mozda u prosjeku 2L mjesecno; krompir, riza, piletina (zasto piletina a ne junetina?) u redu.

istina, ti si jos i solidno "probrao" "osnovne zivotne namirnice", u poredjenju sa onim sto je uradila Vlada kada je kao "zamrznula cijene" (u momentu kada su cijene bile na vrhuncu) "50 osnovnih zivotnih namirnica" (od kojih 40 to nije)
vjerovatno imaš i prosječnu ili nižu platu pa možeš sve ovo da priuštiš pa ti ne trebaju "osnovne životne namirnice" - jednostavno ne spadaš u većinu i irelevantan si (kao i ja) za ove stvari jer smo, na žalost, manjina.

A ovo što je vlada "probrala" nije imalo veze sa probiranjem već sa populizmom :)
Ne bih se slozio u svim slucajevima, cast izuzecima. Napomagao sam se onim slabijeg imovinskog stanja i prilicno dobro znam kakve su njihove prehrambene navike. Navalite, pisite sta hocete - tako je. Cost-benefit njihove ishrane je nerijetko losiji od moje koji hvala Bogu ne moram paziti koliko trosim na hranu CAST IZUZECIMA.

Ukratko, kada se nekim od njih (treci put, cast izuzecima) prepustalo da biraju sta ce se kupiti - 100KM dvije kese. Kada se sjelo i sastavila lista sta se treba kupovati sa aspekta cost-benefit analize - 100KM puna kolica.

Salame, pastete, naresci, sudzuke, dzemovi, sirni namazi, banane, cokolade, itd. nisu nesto sto kupujes kad jedva sastavljas kraj sa krajem.
Thorgerson

#18808 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Thorgerson »

Al restorancici, fast food i sl su bas momacki digli cijene. Paste, pizze iole da valja nema vise ispod 12-13 KM. Kolac 5-6 KM pa i vise, palacinke 7-8 KM. Wtf. Kvalitet poprilicno upitan.

Nedavno tako, sjeli u prosjecan cafe restoran, bezveze neka pasta, rizoto, pice, kafa, kolac. 70 i nesto KM. :skoljka:

Ponavljam. Radi se o restorancicu koji nije u sredistu grada, lokalni cafe restoran. Ok, neko ce reci 35 eur, sta je to... ma qrac moj. Uzeli jela koja su najjeftinija sto se tice sastojaka. Riza, pasta. Kolaci secer i brasno. Pa daj jbt. Inace ne jedem po restoranima restorancicima, a evo opet sam se uvjerio i zasto. Il mi spremi losos kaze 40 KM 200gr. Pa kako jbt. Na cemu ga spremas. Islandskim gejzirima.

Za 70 KM sebi kuci mogu spremit kraljevsku gozbu jbt. Plus volim da kuham i ovo sto sam pojeo u tom restoranu kuci 10x bolje i kvalitetnije spremim. Bjezi ba, lupanje po usima samo. Ok, ako je frka, ako moras, ako je poslovno ok. A onako da odes iz nekog ceifa, ma vala ne isplati se.
Thorgerson

#18809 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Thorgerson »

Pa probaj napraviti hljeb koji dan, probaj skuhati pitu, napraviti neki kolac. Probaj generalno skuhati bilo sta. Pa dodji onda i napisi jel dovoljno 2kg brasna i sl.

I meni litar ulja bude pola godine. Jer niti previse przim, a i kad przim nesto koristim veoma malo ulja. Jer nema potrebe. Brasno isto. Kupim 5kg stoji mjesecima i mjesecima. Al odlucim nekad da napravim hljeb, hop kesa se vec smanji. I onda skontaj da imas ljude koji svako 2 dana prave hljeb, sedmicno po 2 pite itd.

Al jbg, evo za hljeb manji ti treba 400-500 gr brasna. 2kg ti moze biti jer mozda napravis tu i tamo palacinke i to je to. Kazem ti, sa tom kolicinom brasna mozes napraviti 2 hljeba i koju pitu. I to je to.
fortaleza

#18810 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

nepass1 wrote: 14/07/2024 09:11 Odem na vikendicu, rodile sumske jagode. Haj reko da djetetu neberem teglicu. Teglica od marmelade ja mislim 200gr otprilike. Sat vremena za 2/3 teglice. Ne znam bih li mogao kilu nabrati :lol:
I onda se ljudi koji nikad nisu brali bobičasto voće žale na cijenu.

Haj ti druže na planinu beri. :D

Ista stvar je sa bilo čim drugim što se tiče živih proizvoda, povrća, voća, meda... Cijene su smiješno male u odnosu na cijene svega ostalog, pogotovo prerađenih proizvoda.

Čips od 200g košta barem 2-3 KM, pržen u dubokom ulju, slatkiši puni šećera, čokolade s minimalnim udjelom kakaa u odnosu na žive proizvode.
konektovan

#18811 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

fortaleza wrote: 16/07/2024 13:09
nepass1 wrote: 14/07/2024 09:11 Odem na vikendicu, rodile sumske jagode. Haj reko da djetetu neberem teglicu. Teglica od marmelade ja mislim 200gr otprilike. Sat vremena za 2/3 teglice. Ne znam bih li mogao kilu nabrati :lol:
I onda se ljudi koji nikad nisu brali bobičasto voće žale na cijenu.

Haj ti druže na planinu beri. :D

Ista stvar je sa bilo čim drugim što se tiče živih proizvoda, povrća, voća, meda... Cijene su smiješno male u odnosu na cijene svega ostalog, pogotovo prerađenih proizvoda.

Čips od 200g košta barem 2-3 KM, pržen u dubokom ulju, slatkiši puni šećera, čokolade s minimalnim udjelom kakaa u odnosu na žive proizvode.
U sustini..istina je negdje u sredini.. :mrgreen:
1Dante1

#18812 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Thorgerson wrote: 16/07/2024 11:56 Al restorancici, fast food i sl su bas momacki digli cijene. Paste, pizze iole da valja nema vise ispod 12-13 KM. Kolac 5-6 KM pa i vise, palacinke 7-8 KM. Wtf. Kvalitet poprilicno upitan.
Ta cijena je sasvim u redu, jer ima POTRAZNJE. Ako nema od domacih, ima od turista i onih sa dubljim dzepom. Da, jeste veca cijena, ali kao takva generise potraznju, sto znaci da cijena uopste nije visoka.
avijon

#18813 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by avijon »

1Dante1 wrote: 16/07/2024 14:11
Thorgerson wrote: 16/07/2024 11:56 Al restorancici, fast food i sl su bas momacki digli cijene. Paste, pizze iole da valja nema vise ispod 12-13 KM. Kolac 5-6 KM pa i vise, palacinke 7-8 KM. Wtf. Kvalitet poprilicno upitan.
Ta cijena je sasvim u redu, jer ima POTRAZNJE. Ako nema od domacih, ima od turista i onih sa dubljim dzepom. Da, jeste veca cijena, ali kao takva generise potraznju, sto znaci da cijena uopste nije visoka.
nema potraznje nego nemas drugog izbora, il se ubij il suti i placaj, kao i za sve.
Lopovluk, moze im se, od drzave ni kurca dižu se cijene bez opravdanja itd.
1Dante1

#18814 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Ne bih rekao da je lopovluk, ili nesto drugo osim dovoljno potraznje. Da iste nema, ne bi ni bilo tih cijena. Ja sam prestao kupovati coksu kad je skocila sa 1.55KM cisto radi protesta. Tako i drugi imaju limit burgera od recimo 15KM i kupovat ce dok ne ode vise.

Nekih 7-8e za burger u glavnom gradu gdje turista ima cijele godine, nije puno.

Mislim i meni je puno, ali govorim za vecinu koja to konzumira po ovim cijenama :D

I cuj nemas izbora. Kako nemas? Kupis 2kg mesa, raznih zacina, napravis i metnes u frizider. Pravis burgere kada hoces za cca 5KM. Isto i pizza.
konektovan

#18815 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Zivot u glavnom gradu u kojem ima love, i sve vise turista..postaje skup, nazalost.
Ja jucer otisao u bingo Stup oko 8:30..h, police sa vodom, gaziranim sokovima prazne...police sa pecivom, prazne,...sa vocem, povrcem, takodjer..
avijon

#18816 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by avijon »

1Dante1 wrote: 16/07/2024 15:03 Ne bih rekao da je lopovluk, ili nesto drugo osim dovoljno potraznje. Da iste nema, ne bi ni bilo tih cijena. Ja sam prestao kupovati coksu kad je skocila sa 1.55KM cisto radi protesta. Tako i drugi imaju limit burgera od recimo 15KM i kupovat ce dok ne ode vise.

Mislim i meni je puno, ali govorim za vecinu koja to konzumira po ovim cijenama :D

I cuj nemas izbora. Kako nemas? Kupis 2kg mesa, raznih zacina, napravis i metnes u frizider. Pravis burgere kada hoces za cca 5KM. Isto i pizza.
pa sta treba ko cuko cijeli zivot u kućari jest i srat, kazem ti izbor je il se ubij il suti i troši.

Kakvi turisti po Malti, Otoci, Dobrinji itd zna se dje su, a i nikakav izgovor zbog turista nije samo Sarajevo skupo nego je to nema države i moze svako sta hoce, skoci gorivo na 2.5 povecaju cijene pa padne na 2.2 nikom nista, pa opet na 2.5 pa opet skoce cijene, primjeri lopovluka.

To nije samo za hranu nego za sve, ne traze turisti zamajac da pojedu ili tehniku da nose odavde, jbt imamo dnevne cijene a do prije 2 godine vecinu stvari je bila fixna cijena 5-10godina, sad odjednom po 5x poskupilo u 2 godine, smjesno..

Opet ne zanima me mora se zivjet ali ovo je pohlepa i lopovluk, svi rekordno posluju
VladaFBiH

#18817 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

avijon wrote: 16/07/2024 16:01
1Dante1 wrote: 16/07/2024 15:03 Ne bih rekao da je lopovluk, ili nesto drugo osim dovoljno potraznje. Da iste nema, ne bi ni bilo tih cijena. Ja sam prestao kupovati coksu kad je skocila sa 1.55KM cisto radi protesta. Tako i drugi imaju limit burgera od recimo 15KM i kupovat ce dok ne ode vise.

pa sta treba ko cuko cijeli zivot u kućari jest i srat, kazem ti izbor je il se ubij il suti i troši.

Kakvi turisti po Malti, Otoci, Dobrinji itd zna se dje su, a i nikakav izgovor zbog turista nije samo Sarajevo skupo nego je to nema države i moze svako sta hoce, skoci gorivo na 2.5 povecaju cijene pa padne na 2.2 nikom nista, pa opet na 2.5 pa opet skoce cijene, primjeri lopovluka.

To nije samo za hranu nego za sve, ne traze turisti zamajac da pojedu ili tehniku da nose odavde, jbt imamo dnevne cijene a do prije 2 godine vecinu stvari je bila fixna cijena 5-10godina, sad odjednom po 5x poskupilo u 2 godine, smjesno..

Opet ne zanima me mora se zivjet ali ovo je pohlepa i lopovluk, svi rekordno posluju
Cijenu odraz potražnje - sve dok je ima i ista raste rast će i cijene...
kB27

#18818 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

Thorgerson wrote: 16/07/2024 12:06

Pa probaj napraviti hljeb koji dan, probaj skuhati pitu, napraviti neki kolac. Probaj generalno skuhati bilo sta. Pa dodji onda i napisi jel dovoljno 2kg brasna i sl.

I meni litar ulja bude pola godine. Jer niti previse przim, a i kad przim nesto koristim veoma malo ulja. Jer nema potrebe. Brasno isto. Kupim 5kg stoji mjesecima i mjesecima. Al odlucim nekad da napravim hljeb, hop kesa se vec smanji. I onda skontaj da imas ljude koji svako 2 dana prave hljeb, sedmicno po 2 pite itd.

Al jbg, evo za hljeb manji ti treba 400-500 gr brasna. 2kg ti moze biti jer mozda napravis tu i tamo palacinke i to je to. Kazem ti, sa tom kolicinom brasna mozes napraviti 2 hljeba i koju pitu. I to je to.
Ne govorim ja po principu "nemoj da bi ko kupio vise od 2kg brasna, to je luksuz", pa ti sugestija nema smisla.

Kuham 9 od 10 obroka koje pojedem. Zimi blize 10 od 10, ljeti blize 8 od 10 jer mi tada cesce bude mrsko stajati pored sporeta i dodatno zagrijavati stan. Tako da nisam od ovih koji vicu "sta ce mi brasno i ulje" jer zive na Korpi.

Moja opaska je bila u smjeru da je "osnovna zivotna namirnica" floskula. Koja zvuci "socijalno osjetljivo" ali to nije. Posebno nije kada, kao sto sam vec rekao, vlada probere 50 svojih proizvoda da zamrzne cijene (a valjda se zamrzavanje cijena koje je "socijalnog karaktera" radi po principu da se izaberu "osnovne zivotne namirnice"? Eh pa od tih 50 bar 40 za mene nisu osnovne zivotne namirnice. Ne jer ih ja ne koristim (pogotovo ne "jer ja jedem kavijar i losos"), vec 'em su uzasno nezdrave, 'em su uzasno neisplative da ih konzumira neko ko jedva sastavlja kraj sa krajem.

A na temu "sta biraju da jedu oni koji jedva sastavljaju kraj sa krajem" (zbog dusebriznika, cetvrti put: cast izuzecima) sam pisao jutros detaljnije.

Ali rekao sam sve to svjestan da nije moguce argumentom "dobiti" diskusiju u kojoj druga strana ima argument koji ukljucuje ljude koji jedva prezivljavaju, i slicno. :)
VladaFBiH

#18819 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

kB27 wrote: 16/07/2024 09:51

Ne bih se slozio u svim slucajevima, cast izuzecima. Napomagao sam se onim slabijeg imovinskog stanja i prilicno dobro znam kakve su njihove prehrambene navike. Navalite, pisite sta hocete - tako je. Cost-benefit njihove ishrane je nerijetko losiji od moje koji hvala Bogu ne moram paziti koliko trosim na hranu CAST IZUZECIMA.

Ukratko, kada se nekim od njih (treci put, cast izuzecima) prepustalo da biraju sta ce se kupiti - 100KM dvije kese. Kada se sjelo i sastavila lista sta se treba kupovati sa aspekta cost-benefit analize - 100KM puna kolica.

Salame, pastete, naresci, sudzuke, dzemovi, sirni namazi, banane, cokolade, itd. nisu nesto sto kupujes kad jedva sastavljas kraj sa krajem.
mislim da bi se ova priča mogla jednostavno zaključiti sa listom najprodavanijih proizvoda u BiH (Bingo) tokom 2022.godine (izbačene su cigare sa liste jer nisu životne namirnice)

Image

Od 10 naprodavanijih 6 su: Banane, Brašno, Ulje, Mlijeko 2x, Pašteta i Šećer
kB27

#18820 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

VladaFBiH wrote: 16/07/2024 16:27 mislim da bi se ova priča mogla jednostavno zaključiti sa listom najprodavanijih proizvoda u BiH tokom 2022.godine (izbačene su cigare iz liste)
Moze i tako, obzirom da nam je pa jedno 90% stanovnistva statisticki socijalno ugrozeno (ako cemo tjerati mak na konac i gledati moze li prosjecni prihod domacinstva pokriti potrosacku korpu).

Radi kompletnosti, evo i lista 50 namirnica za koje je postignut dogovor oko zamrzavanja cijena bla bla bla (citat: "Ministarstvo trgovine FBiH i svi učesnici u projektu su u cilju, kako su napomenuli, stabilizacije cijena i ublažavanja rasta inflacije kroz dijalog i partnerski odnos na jedan novi način promovirali društveno odgovorno poslovanje trgovaca.")

Svako ima pravo na svoje vidjenje, evo moje: u nekoliko kategorija:

Jogurt, salama, hrenovka, pavlaka, sirni namaz, feta, sir u trokuticima, jufka za pitu, secer u kocki, sardina, opet pasteta, marmelada, petit keks, zacin, gel za tusiranje, ubrus, osvjezivac za wc, ... nisu osnovne zivotne namirnice i apsolutno ne vidim razlog za zamrzavanje cijene njih. Nista drugacije nego zamrzavanje cijene lososa, kavijara, ekstra djevicanskog maslinovog ulja, parmezana, Jegera, ili bilo kojeg drugog artikla.

Ah da, vidim, populisticki mnogo atraktivnije.

Nesto sto ce drzava proglasiti osnovnom zivotnom namirnicom po mom misljenju treba biti puno vise od principa "sta narod voli":
- mora biti relativno zdravo, inace problem prebacujes na drugo mjesto (zdravstveni sistem, za X godina)
- mora imati dobar omjer kalorija i cijene
- mora biti moguce kombinacijom nekoliko ovakvih namirnica na sedmicnom nivou sloziti iole nutritivno balansiranu ishranu

Sve drugo je, kao sto sam vec rekao, "sta narod voli". I da dodam, "sta pajdasi privrednici vole da se brze proda".

Image
Image
Last edited by kB27 on 16/07/2024 16:44, edited 1 time in total.
vjeshalica

#18821 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

VladaFBiH wrote: 16/07/2024 16:27
kB27 wrote: 16/07/2024 09:51

mislim da bi se ova priča mogla jednostavno zaključiti sa listom najprodavanijih proizvoda u BiH (Bingo) tokom 2022.godine (izbačene su cigare sa liste jer nisu životne namirnice)

Image

Od 10 naprodavanijih 6 su: Banane, Brašno, Ulje, Mlijeko 2x, Pašteta i Šećer
Smoki, kola, mineralna nisu zivotne namirnice. To su samo kao "najprodavaniji" artikli.
kB27

#18822 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kB27 »

Nedavno tako, sjeli u prosjecan cafe restoran, bezveze neka pasta, rizoto, pice, kafa, kolac. 70 i nesto KM. :skoljka:

Ponavljam. Radi se o restorancicu koji nije u sredistu grada, lokalni cafe restoran. Ok, neko ce reci 35 eur, sta je to... ma qrac moj. Uzeli jela koja su najjeftinija sto se tice sastojaka. Riza, pasta. Kolaci secer i brasno. Pa daj jbt. Inace ne jedem po restoranima restorancicima, a evo opet sam se uvjerio i zasto. Il mi spremi losos kaze 40 KM 200gr. Pa kako jbt. Na cemu ga spremas. Islandskim gejzirima.

Za 70 KM sebi kuci mogu spremit kraljevsku gozbu jbt. Plus volim da kuham i ovo sto sam pojeo u tom restoranu kuci 10x bolje i kvalitetnije spremim. Bjezi ba, lupanje po usima samo. Ok, ako je frka, ako moras, ako je poslovno ok. A onako da odes iz nekog ceifa, ma vala ne isplati se.
Da, sve tacno. Lupanje po usima jer su vidjeli da odredjena klijentela (nerijetko i neovisno ili manje ovisno o imovinskom stanju) ce nesto platiti neovisno o cijeni. U trgovini u teoriji tzv. plasticnost cijene, u praksi izrazito malo osjetljiva tzv. elasticnost cijene. I onda je njemu draze prodati danas 80 hamburgera za 12KM nego 100 hamburgera za 9KM koliko je ranije prodavao. Jer, 'em vise zaradi, 'em manje radi.

Pekare, buregdzinice, i generalno "mjesta za hranjenje" (gdje dodjes prvenstveno da jedes ili poneses hranu kuci) su sa ovim uzela najvise fursata. Ispade "elitni skupi restorani" % najmanje poskupili. 8-) Naravno, oni igraju drugu igru: umjesto 100% poskupim 40%, ali smanjim porcije za 30%.
Lain Coubert

#18823 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

U jednoj pekari u Gračanici, Viktorija je u pitanju, cijene su nenormalne. Dignuli su opet cijenu bureka sa 3 na 3,5 a ne znam šta se to desilo. Ulje nije poskupilo, brašno pojeftinilo, meso nije ništa skuplje, mogu ga uzimati ko i ja za 10,95 ili vjerovatno i jeftinije. Hajd što su poskupili nego čini mi se da su i smanjili gramažu, čista lutrija sa burekom, nekad ima mesa, nekad nema, ništa se ne vaga ili pravi po mjeri nekoj kao što bi trebalo a da ne pričam o higijeni. Prodavačica dira prstima hranu pa pare, režu pite na neprikladnim mjestima, npr kad neko naručuje nešto ona mora obavezno prstom dodirnuti i pitait je li ovo hoćeš, bez ikakve potrebe ispipa svu hranu.

Lisnata su 2 KM a ne vrijede ničemu, imaju zaradu haman 1,5 KM na tome, vjerovatno i veću.
oldtajmer

#18824 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by oldtajmer »

Lain Coubert wrote: 16/07/2024 21:54 U jednoj pekari u Gračanici, Viktorija je u pitanju, cijene su nenormalne. Dignuli su opet cijenu bureka sa 3 na 3,5 a ne znam šta se to desilo. Ulje nije poskupilo, brašno pojeftinilo, meso nije ništa skuplje, mogu ga uzimati ko i ja za 10,95 ili vjerovatno i jeftinije. Hajd što su poskupili nego čini mi se da su i smanjili gramažu, čista lutrija sa burekom, nekad ima mesa, nekad nema, ništa se ne vaga ili pravi po mjeri nekoj kao što bi trebalo a da ne pričam o higijeni. Prodavačica dira prstima hranu pa pare, režu pite na neprikladnim mjestima, npr kad neko naručuje nešto ona mora obavezno prstom dodirnuti i pitait je li ovo hoćeš, bez ikakve potrebe ispipa svu hranu.

Lisnata su 2 KM a ne vrijede ničemu, imaju zaradu haman 1,5 KM na tome, vjerovatno i veću.
tu izgleda nema nista pozitivno a ti se uporno vracas ,nije valjda jedina :D
Karikaturist

#18825 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Karikaturist »

Radije cu biti dangla nego jesti to i na takvim mjestima.
Post Reply