VladaFBiH wrote: ↑16/07/2024 16:27
mislim da bi se ova priča mogla jednostavno zaključiti sa listom najprodavanijih proizvoda u BiH tokom 2022.godine (izbačene su cigare iz liste)
Moze i tako, obzirom da nam je pa jedno 90% stanovnistva statisticki socijalno ugrozeno (ako cemo tjerati mak na konac i gledati moze li prosjecni prihod domacinstva pokriti potrosacku korpu).
Radi kompletnosti, evo i lista 50 namirnica za koje je postignut dogovor oko zamrzavanja cijena bla bla bla (citat: "Ministarstvo trgovine FBiH i svi učesnici u projektu su u cilju, kako su napomenuli, stabilizacije cijena i ublažavanja rasta inflacije kroz dijalog i partnerski odnos na jedan novi način promovirali društveno odgovorno poslovanje trgovaca.")
Svako ima pravo na svoje vidjenje, evo moje: u nekoliko kategorija:
Jogurt, salama, hrenovka, pavlaka, sirni namaz, feta, sir u trokuticima, jufka za pitu, secer u kocki, sardina, opet pasteta, marmelada, petit keks, zacin, gel za tusiranje, ubrus, osvjezivac za wc, ... nisu osnovne zivotne namirnice i apsolutno ne vidim razlog za zamrzavanje cijene njih. Nista drugacije nego zamrzavanje cijene lososa, kavijara, ekstra djevicanskog maslinovog ulja, parmezana, Jegera, ili bilo kojeg drugog artikla.
Ah da, vidim, populisticki mnogo atraktivnije.
Nesto sto ce drzava proglasiti osnovnom zivotnom namirnicom po mom misljenju treba biti puno vise od principa "sta narod voli":
- mora biti relativno zdravo, inace problem prebacujes na drugo mjesto (zdravstveni sistem, za X godina)
- mora imati dobar omjer kalorija i cijene
- mora biti moguce kombinacijom nekoliko ovakvih namirnica na sedmicnom nivou sloziti iole nutritivno balansiranu ishranu
Sve drugo je, kao sto sam vec rekao, "sta narod voli". I da dodam, "sta pajdasi privrednici vole da se brze proda".