SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- muha_sa
#18801 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
samo ljagu na poštene ljude bacate 
- emigrazione
#18802 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa odakle keš da se sve to pokiti ako ga ne izvuces preko ovih zadruga i agencija za zaposljavanje i sl ?!
- vješalica
#18803 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
jebes drzavu i njen aparat koji se bori protiv ovakvog kriminala kad je pustila da trecerazedni soson bez alata i zanata,kojeg svi obozavaju kao ikonu sposobnog poslovanja,pusta da ukrade i utaji 40 milionamuhafuca wrote:ma nek se svako zapita kolko puta je cuo/procitao "uhapsen ili optuzen" taj i taj, a kolko puta je cuo/procitao "pravomocno osudjen" uz sve sto ide uz presudu - i sve ce ti biti jasno.Sodom1 wrote:Druze u zatvorima nema nijednog politicara , tajkuna , samo bjeda lezi zbog dzeparenja i kradje dva-tri metra drva.
Tako da ova hapsenja i sva druga slicnog karaktera je samo igrokaz za narodne mase . Nema drzave nit ce je ikad biti
Hapsenja i dizanje optuznica na sva zvona, kao "evo radi i fercera drzava" a na kraju vecina optuzenih bude pustena ili oslobodjena jer se (iz bilo kojeg razloga, a masa ih je) ne dokaze krivica.
mislim na privredni, finansijski kriminal i slicno, konkretno.
- zateznistub
#18804 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve tačno osim boldiranog! Standardna mantra 99% privatnika da se eto radi samo za CEKERA!emigrazione wrote:Ja ne znam kako mnogi ovdje ne kontaju kako stvari ferceraju, direktor i vlasnik MORA vazda imati keša kod sebe, tacka. Kiti se onaj ko je na vrhu, uglavnom nacelnik, ali taj se nikada i nigdje ne pojavljuje...ti si u kontaktu sa pomocnicima nacelnika, sefovima sluzbi npr. za komunalnu infrastrukturu i sl. ali glavni se pojavljuje samo na terenu da ga ufate kamere i da pohvali sve oko sebe zajedno sa izvodjacem...diskretno rukovanje i to je to. E sad to valja naplatiti, kako? Pa da ti ne bi situaciju razvlacili danima ili cak mjesecima( moras platiti PDV, plate, troskova nekakvih milion) ti zakitis koga treba da se to ubrza...na drugoj strani kitiš nadzora da ti to potpise, jer nije se bas svugdje stavljao tampon i sl. a da jeste ne bi te bilo nigdje, jer se radi bukvalno ispod cijene samo da imas posla...uglavnom kitiš svuda gdje stignes i svi ocekuju da ih se zakiti i svaki nacelnik svake jebene opstine u Sarajevu zeli lovu, naravno misli se o vecim poslovima, ovi poslići oko 100 milja njih ne zanimaju...Ali npr. konkretno Mibral ne moze da zivi od tih poslića, ima covjek 150 zaposlenih, mora uzimati dobre poslove i mora dobro i da ih podmazuje
- emigrazione
#18805 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kakva ba mantra, raspitaj se malo sta je godinama Halil Tuzlic sa svojom firmom radio po Sarajevu...
- vješalica
#18806 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nacrno su se dobre plate primale
ostadose pojedinci bez gazdurina i posla kako li ce sada pricati da je vozacu plata 5000 maraka hhahaha
dobro im sve
gazda tepa daje sa strane milioni se obrcu a prijava na socijalu
dobro nije na javnu kuhinju sirotinju radnicku prijavio hahhaha
ostadose pojedinci bez gazdurina i posla kako li ce sada pricati da je vozacu plata 5000 maraka hhahaha
dobro im sve
gazda tepa daje sa strane milioni se obrcu a prijava na socijalu
dobro nije na javnu kuhinju sirotinju radnicku prijavio hahhaha
- JThomas
#18807 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
crk'o dabogda ako glasnogovornici mupa i tužilaštva znaju šta je pranje novca. eto.
- muha_sa
#18808 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
gazde su sitna buranija u odnosu na one koji im poslove štimaju i procenat uzimaju
a možda su samo na papiru gazde--hajd mu ga znaj šta se sve mulja u ovoj vukojebini
a možda su samo na papiru gazde--hajd mu ga znaj šta se sve mulja u ovoj vukojebini
-
made_in_sarajevo
#18809 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima dosta toga da se namjerno ide ispod cijene ali u toku posla namaknu jos para kroz druge stvari. Ja sam nudio jedan proizvod oko 20 000KM, drugi ponudio 7000 i prosao. Mi u firmi 2x to gledalj, vrtili, rovili i vazda je tu oko 20 000 ali dzaba, kaze covjek jeftiniji. Sve je emigrazone dobro opisao. To se ne radi cak samo sa drzavnim nego i privatnim firmama i arapima. Zakiti me toliko i tvoj je posao. Zalosno i jadno ali bosna je to. Ne bi opet bio problem zakiti pa radi da se to hoce uraditi kako treba. Nego zakite i urade kad cekam samo dan kad ce pasti mrtva glava radi silnih firmi i "strucnjaka".
- JThomas
#18810 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
najozbiljnji kriminalci u gradu su načelnici opština. ovo kako obična raja zamišlja kriminal i šta pomisli kad čuje tu riječ, to je dječija igra za načelnike.
- vješalica
#18811 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma pusti supljumuha_sa wrote:gazde su sitna buranija u odnosu na one koji im poslove štimaju i procenat uzimaju
sitna buranija je najgore
od takvih velike ribe zive
a nije velikoj ribi tesko ziviti kad buranija voli vise danas zavrnut 100 maraka nego 2 dana raditi
samo krasti i varati
i pri tome se dojebat u grad i kupiti stan u nekoj varijanti tibre i zivjeti fancy zivot
a penzija ce biti skoro socijalno davanje
hahhaha
- supercali
#18812 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neka pocnu i od malih riba dobro je nego da tapkamo u mjestu ili da se ne procesuiraju nikako
Pocet ce padati i veci jer se ne moze balon puhati koliko hoces i puci ce
Onda ce biti zanimljivo gledati kako jedni druge prozivaju i sl
Sad bi se to desavalo samo da imamo bar jednog postenog tuzioca i sudiju
Pocet ce padati i veci jer se ne moze balon puhati koliko hoces i puci ce
Onda ce biti zanimljivo gledati kako jedni druge prozivaju i sl
Sad bi se to desavalo samo da imamo bar jednog postenog tuzioca i sudiju
-
Seawolf
#18813 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To što je, na žalost, postalo normalno, ne znača da nije protivzakonito.emigrazione wrote:Nije nikakva posebna šema, ovo je nesto sto je najnormalnije i niko ko je u biznisu nije izvan ovih i ovakvih sema, cak je smijesno o tome i diskutovati...kao u kladionici kada ti je listic preko sto maraka, pa da ne bi platio nekakav porez ona ti to popolovi i sve uredno fercera...svakom privatniku treba keš, poguraj tamo, pomasti vamo, ubrzaj ovo ono i sl. i da bi ga podigao sa racuna moras ici na ovu varijantu, ne mozes doci tek tako u banku i reci ja sam direktor te i te firme i molim vas da mi sa racuna isplatite 30 milja maraka....jednostavno je tako i to je ono sto rade bukvalno svi, e sad sto su ove pofatali jebiga, igra ce se nastaviti po istim pravilimaO'zone wrote:Kako su ovi imali dobru šemu jbteeee
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /180126098Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravna lica su izbjegavala plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca. Tužilaštvo navodi kako su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 miliona KM, te oštetili budžet za oko 30 miliona KM.
Svima dobro, svi omastili brkove...a sad da vidimo šta će m nakon procesa ostaviti...po nekom pravilu trebali bi oduzeti svu nelegalno stečenu imovinu, blokirati račune....
I dalje postoji zakonita mogućnost da vlasnik firme svakoga mjeseca uzme po 30.000 KM iz firme. Samo odreže sebi toliku neto platu i eto ga. Pa onda neka dijeli novce kome i kako hoće.
A imat će i puno veću penziju.
- ultima_palabra
#18814 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I plati 20 milja mjesecno za doprinose? Ma hajte molim vas...
-
Seawolf
#18815 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja, pa šta? Je li to tako samo u BiH?ultima_palabra wrote:I plati 20 milja mjesecno za doprinose? Ma hajte molim vas...
- uglavnomja
#18816 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
"Za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor je predložen i zbog opasnosti od bjekstva. Kako Tužilaštvo istaklo na ročištu, Đalić i Borišić imaju državljanstvo Crne Gore, dok je tokom istrage otkriveno da je i Duraković upisan u registar državlja te zemlje, ali je prilikom ispitivanja u Tužilaštvu i MUP-u KS kazao kako ima samo državljanstvo BiH."
montenegrini u rukavicama, skola mila djukanovica
montenegrini u rukavicama, skola mila djukanovica
- vješalica
#18817 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://www.klix.ba/magazin/bh-dizajner ... /180127005
hahahhaa jaooooo šokantnoooo
hahahha
čekala 2h u hitnoj mislila grofica preko reda lafo hitan slučaj ahhahahahaha
nosi se u pm
hahahhaa jaooooo šokantnoooo
hahahha
čekala 2h u hitnoj mislila grofica preko reda lafo hitan slučaj ahhahahahaha
nosi se u pm
-
archi_a
#18818 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Shupci doktori, bolnica odron, nema sistema, sve je fuj i jadno, treba ici odavde, nisu me htjeli ni primiti jer su procijenili....... a meni glava otkida, mislim da ce mi nesto biti..... toliko me glava boli da sam evo sjela da vam napisem post na facebook-u.
Ebem li ti internet i kad svako moze u demokratiji srat na sve.
Ebem li ti internet i kad svako moze u demokratiji srat na sve.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#18819 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
evo čitam i u istim sam duminama.JThomas wrote:crk'o dabogda ako glasnogovornici mupa i tužilaštva znaju šta je pranje novca. eto.
prema onome što su napisali da se radilo, meni to izgleda ko izbjegavanje plaćanja poreza.
ne kažem da je to jedino što će im se staviti na teret, možda su i prali novac, ali prema onome šta su napisali...
ali hajd...
- ultima_palabra
#18820 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo je obrnuto od pranja novca... pranje novca je ubacivanje nelegalno stecenog kesa u finansijske tokove, a ovi su izvlacili kes iz firmi preko fiktivnih radnika.Chmoljo wrote:evo čitam i u istim sam duminama.JThomas wrote:crk'o dabogda ako glasnogovornici mupa i tužilaštva znaju šta je pranje novca. eto.
prema onome što su napisali da se radilo, meni to izgleda ko izbjegavanje plaćanja poreza.
ne kažem da je to jedino što će im se staviti na teret, možda su i prali novac, ali prema onome šta su napisali...
ali hajd...
- insomnia78
#18821 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kod nas sve pranje novca.
-
Seawolf
#18822 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo što su radili je upravo suprotan proces od "pranja novca".Chmoljo wrote:evo čitam i u istim sam duminama.JThomas wrote:crk'o dabogda ako glasnogovornici mupa i tužilaštva znaju šta je pranje novca. eto.
ali hajd...
Kod pranja novca se nelegalno stečen "prljavi" novac, pretvara u sredstva koja se mogu legalno koristiti.
U ovome slučaju se legalno zarađen novac, pretvara u sredstva koja se mogu koristiti za nelegalne rabote.
"Stručan" termin je "izvlačenje gotovine".
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#18823 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ultima_palabra wrote:Ovo je obrnuto od pranja novca... pranje novca je ubacivanje nelegalno stecenog kesa u finansijske tokove, a ovi su izvlacili kes iz firmi preko fiktivnih radnika.
da.Seawolf wrote: Ovo što su radili je upravo suprotan proces od "pranja novca".
Kod pranja novca se nelegalno stečen "prljavi" novac, pretvara u sredstva koja se mogu legalno koristiti.
U ovome slučaju se legalno zarađen novac, pretvara u sredstva koja se mogu koristiti za nelegalne rabote.
a u članku je navedeno sve
jedno jeste sigurnoNa ovaj način pravna lica su izbjegavala plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca...
Tužioci su također naveli kako su pojedini osumnjičeni tokom ispitivanja otkrili način na koji su vršena ova krivična djela, te su potvrdili kako nikada nisu naručivali poslove od agencija već da za njih znaju kao za firme za "izvlačenje" novca.
-
Seawolf
#18824 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kad sam se, krajem prošlog milenijuma, počeo "baviti biznisom", prva stvar koju me je knjigovođa naučio bila je "osam načina za izvlačenje gotovine iz firme".Chmoljo wrote:ultima_palabra wrote:Ovo je obrnuto od pranja novca... pranje novca je ubacivanje nelegalno stecenog kesa u finansijske tokove, a ovi su izvlacili kes iz firmi preko fiktivnih radnika.da.Seawolf wrote: Ovo što su radili je upravo suprotan proces od "pranja novca".
a u članku je navedeno sve
jedno jeste sigurnoNa ovaj način pravna lica su izbjegavala plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca...
Tužioci su također naveli kako su pojedini osumnjičeni tokom ispitivanja otkrili način na koji su vršena ova krivična djela, te su potvrdili kako nikada nisu naručivali poslove od agencija već da za njih znaju kao za firme za "izvlačenje" novca.
- JThomas
#18825 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
jeste, ovo je porezna utaja i obratno od pranja novca. ovo je prljanje novca