SDA-All about

Post Reply
The Realist

#18776 Re: SDA-All about

Post by The Realist »

Lokman wrote:Samo je jedan način da se porazi SDA. To je agenda modernizacije pod pritiskom EU. Unutra ne postoje snage sa konkretnom snagom da savladaju SDA. Modernizacija podrazumjeva izmjenu ekonomskih odnosa za dobrobit ekonomskih sloboda pojedinaca. Sistem je propao ali političke stranke su bez vizije i kadrova. SDA je od religije napravila političku ideologiju, dakle politika modernizacije mora zastupati totalno suprotan kurs, razdvajanje religije od politike.
Ovo me uvijek zanimalo, šta se tačno podrazumijeva pod ovim?

Razumijem dio da treba neke stvari razdvojiti u smislu da mnogo Bošnjaka (muslimana) glasa za SDA, iako ovi nikakve rezultate nemaju, umjesto da gledaju šta se popravilo na ekonomskom i drugim planovima koji bi nam poboljšali život.

Ali bile su na vlasti, u vlasti, a i opet će biti stranke koje nemaju tu povezanost sa nekom od religija, pa se ispostavilo da nam ništa nije bolje ni sa njima.

Takva je situacija da mi je skoro svejedno ko je na vlasti i ko god da je, navijam za njega u tom momentu čisto da nešto naprave, u protivnom me apsolutno ne zanimaju.
kandelabar

#18777 Re: SDA-All about

Post by kandelabar »

HM 2011 wrote:
Pokaži odgvornost - glasaj samo i isključivo za SDA na svim nivoima - i SDA mora pobjediti na svim nivoima -
Tada traži odgovornost od SDA.......

Sve do tog momenta - postavljaš pitanja koalicijama prozivajući samo jednu stranku...
SDA je imala tu podrsku od 2002 do 2006 pa su je izgubili nije narod kriv oni su da su valjali imali bi opet punu podrsku i sad ne bi natezali se s Komšićem
HM 2011

#18778 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

The Realist wrote:
Lokman wrote:Samo je jedan način da se porazi SDA. To je agenda modernizacije pod pritiskom EU. Unutra ne postoje snage sa konkretnom snagom da savladaju SDA. Modernizacija podrazumjeva izmjenu ekonomskih odnosa za dobrobit ekonomskih sloboda pojedinaca. Sistem je propao ali političke stranke su bez vizije i kadrova. SDA je od religije napravila političku ideologiju, dakle politika modernizacije mora zastupati totalno suprotan kurs, razdvajanje religije od politike.

Razumijem dio da treba neke stvari razdvojiti u smislu da mnogo Bošnjaka (muslimana) glasa za SDA, iako ovi nikakve rezultate nemaju, umjesto da gledaju šta se popravilo na ekonomskom i drugim planovima koji bi nam poboljšali život.

Ali bile su na vlasti, u vlasti, a i opet će biti stranke koje nemaju tu povezanost sa nekom od religija, pa se ispostavilo da nam ništa nije bolje ni sa njima.

Takva je situacija da mi je skoro svejedno ko je na vlasti i ko god da je, navijam za njega u tom momentu čisto da nešto naprave, u protivnom me apsolutno ne zanimaju.
Prvi mi je zanimljiv - on b odvajao religiju od politike - smatra da to nije provedeno - ja mu kazem grijesis.... vec provedeno religija nema uticaj u politici....

a ovaj drugi sto se zali sto " mnogo" bosnjaka glasa za SDA, i on grijesi -

ja tvrdim da malo ljudi glasa za SDA - trebali bi svi glasati za SDA - na svim nivoima - tek onda se mmoze u kratkom roku formirati vlast i onda drustvo krece naprijed .....

i zato svi za SDA - u tome je rrjesenje...
salik79

#18779 Re: SDA-All about

Post by salik79 »

HM 2011 wrote:
The Realist wrote:

Prvi mi je zanimljiv - on b odvajao religiju od politike - smatra da to nije provedeno - ja mu kazem grijesis.... vec provedeno religija nema uticaj u politici....

ja tvrdim da malo ljudi glasa za SDA - trebali bi svi glasati za SDA - na svim nivoima - tek onda se mmoze u kratkom roku formirati vlast i onda drustvo krece naprijed .....

Dje naprijed, u k...c krasni?! Dje i s kim naprijed?
sumirprimus

#18780 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

nema ovde naprijed,na duge staze mozda,al i to dabogda,ko god bio,a kamol sda...
Lokman

#18781 Re: SDA-All about

Post by Lokman »

Ekonomskoj i socijalnoj agoniji se ne vidi kraj. Život građanina, njegova svakodnevna borba ua egzistenciju, postao je pravi roman. Nesposobni kadrovi SDA sa šibicarskom lakoćom pokreću spin erupcije koje imaju veze samo sa naučnom fantastikom. Tako nas je danima Trhulj ubjeđivao da BiH leži na nafti i da ćemo maltene početi izvoziti naftu u Rusiju. Danas fantomska nafta, jučer islamski svijet i zlatne kašike. Jedina izvjesna realnost pred nama je MMF ili bolje rečeno manje plate, veći porezi i skuplji život. Život na kredit vodi u neminovni bankrot u kojem će opet ispaštati građani a ne bahata politička oligarhija sa Poljina. Koliko će dugo religija, jeftina droga i hedije- paketi biti opijum za mase? To ovisi od snage opozicije i njene odlučnosti za borbu. U ovom trenutku jedina opozicija režimu je SBB. Svi drugi su kupljeni na ovaj ili onaj način.
StupskaBitanga

#18782 Re: SDA-All about

Post by StupskaBitanga »

Meni lično najzanimljivije će biti kada krokodili iz SDA budu primorani da se riješe sitnih ribica da bi svoje guzice održali na poziciji
eifel

#18783 Re: SDA-All about

Post by eifel »

Bolje se roditi bez one stvari nego bez sreće. Vi ste mentalno retardirani, kuš veću nesreću
Banksy

#18784 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

gospodja profiterka wrote:
A koje su to lijevo orijentisane stranke u FBiH? U šta da se ujedine? Pa sve to što danas sebe smješta lijevo od centra (neopravdano) zapravo je iver nekadašnjeg SDP-a, koji nije mogao nadjačati nacionaliste ni kad je bio cjelovit.
A nije mogao jer nije pokušavao djelovati na cijelom prostoru BiH i skončao je otimajući se za isto glasačko tijelo za koje se, mnogo uspješnije, bori SDA. U ovom trenutku, jedina ozbiljna prijetnja SDA je Radončić i njegova SBB, čega je SDA svjesna. Ostale sarajevske stranke služe samo kao živi štit prema njemu i pristaju na tu ulogu u zamjenu za par fotelja. Eto, to ti je ta ljevica koja bi se, kobajagi, trebala u nešto ujediniti.
Konačno, sve stranke i strančice koje su nastale tako što se neko posvađao sa Zlatkom Lagumdžijom u kafani rade istu stvar.
Naravno, to znači da im sljeduje ista sudbina.
Istina.
DF Suljagićeva neočekivana kandidatura već tad je mirisala na razbijanje Radončićevih glasova, razvodnjavanje opozicije i hvatanje odbjeglih anti SDA glasova.
Postizborna koalicija DFa i SDA potvrdila je pretpostavku da su u DFu, po ranijem tajnom predizbornom dogovoru, pristali biti taj živi štit u zamjenu za par jakih fotelja.
Lokman

#18785 Re: SDA-All about

Post by Lokman »

StupskaBitanga wrote:Meni lično najzanimljivije će biti kada krokodili iz SDA budu primorani da se riješe sitnih ribica da bi svoje guzice održali na poziciji
SDA ne može napraviti modernu ekonomiju u čijoj osnovi su pravni poredak i vladavina zakona. SDA je orijentalno-feudalna stranka koja nema odgovore za potrebe modernog društva koje diktiraju dinamike četvrte industrijske revolucije. Nama treba evropeizacija a ne orijentalizacija.
pumica

#18786 Re: SDA-All about

Post by pumica »

Meni poznata pretpostavka iz predizbornog vremena je da je SBB imala zadatak da potopi SDA, a DF je imala zadatak da potopi SDP.
DF je ispunila zadatak, a SBB nije.
Otud Komsiceva podrska Fahri tokom predizborne kampanje - zbog te podrske DF je izgubila mnogo glasaca koji su mislili glasati "za promjene" (a SBB nije promjena) pa se "vratili" SDA.
Novak20

#18787 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

HM 2011 wrote: Prvi mi je zanimljiv - on b odvajao religiju od politike - smatra da to nije provedeno - ja mu kazem grijesis.... vec provedeno religija nema uticaj u politici....

i zato svi za SDA - u tome je rrjesenje..
.
SDA je prije, u toku i neposredno poslije rata imala plebiscitarnu podršku Bošnjaka. Krenuvši u pojedinačnu trku za namicanjem i povećanjem ličnog bogatstva funkcionera SDA i njihovih familija+satelita kroz politički uticaj i institucionalno odlučivanje, nepravednu privatizaciju, korupciju i krađu (od ratnih i poratnih donacija do budžeta i resursa države) stranka se počela osipati.
Mnogi ambiciozni kadrovi SDA su jako brzo skontali da je bara je mala, da će biti još manja te da nisu svi krokodili predviđeni za namirivanje bez granica kroz aktivnosti ove stranke.

U tom momentu se javljaju stranački neistomišljenici (nikako protivnici) koji kroz dizanje ili spuštanje ručice nastoje otkinuti dio državnog kolača za sebe i svoje familije+satelite. SzBiH, BPS, A-SDA, SBB su naknadno odvojene frakcije stranke koja je davno skontala da joj je i sa šejtanom bolje dijeliti ono što nije zarađeno vlastitim radom nego ostati potpuno uskraćen za izvore prihoda, moći i uticaja.

Pravu političku pobjedu SDA je ostvario koalicijom sa SDP-om dokazujući da u BiH nema ideološku ili bilo kakvu drugu opoziciju koja SDA želi ili može izgurati iz vlasti. Tim činom je i glasačima dat signal da je svejedno za koga glasaju kad će SDA i sa 150 000 - 200 000 interesno vezanih glasača opet biti na vlasti i u vlasti.

Bez obzira što se zna ko je napravio ovakav korumpiran, nesposoban, neodrživ sistem dugoročno poguban za državu i narod a idealan za pojedinačno bogaćenje i muljažu male grupe ljudi dođem do istog zaključka kakav nudi HM 2011.

i zato svi za SDA - u tome je rrjesenje.. pa neka se već jednom istinski utvrdi da li je rješenje dobro ili loše.
guruman

#18788 Re: SDA-All about

Post by guruman »

Sve je jasno i sve je rečeno.Cilj je bio razbiti jedinu trenutno pravu i istinsku volju naroda koja se nazire u SBB.u.
U trojanskom konju ,predvodnik je i kolovođa Komšić, striktno prema uputama el-Bakra i njegovih sljedbenika.Sada mi er-Bakr djeluje stameno i zna šta hoće.To treba poštovati.Izdvojio se iz gomile ljigavaca,mada pripada strani koja će izvjesno doživjeti veliki brodolom u budučnosti ali i sa posljedicama za njih..Nemože se u kafani lupati a da kad tad za to ne odgovaraš.Isto tako narodu ne treba fatamorgana šatroljevice u vidu sdp,ubsd,bps,boljitak i sl. što je narod i prepoznao.
HM 2011

#18789 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

Lokman wrote:
StupskaBitanga wrote:Meni lično najzanimljivije će biti kada krokodili iz SDA budu primorani da se riješe sitnih ribica da bi svoje guzice održali na poziciji
SDA ne može napraviti modernu ekonomiju u čijoj osnovi su pravni poredak i vladavina zakona. SDA je orijentalno-feudalna stranka koja nema odgovore za potrebe modernog društva koje diktiraju dinamike četvrte industrijske revolucije. Nama treba evropeizacija a ne orijentalizacija.
sine 4 industrijska revolucija je automatizacija proizvodnje i JIT sistem supply-a te jacanje sistema kvalitete....

to znaci manji broj radnih mjesta i veca kolicina "kaptala " za "kaptalistu" te prateci porast broja birokratskih pozicija (podrska kvaliteti)....

sa tim politika nema nista osim poreskih tereta....

samo SDA - na svim nivoima - U JEDINSTVU JE SNAGA...
gospodja profiterka

#18790 Re: SDA-All about

Post by gospodja profiterka »

Banksy wrote:
A koje su to lijevo orijentisane stranke u FBiH? U šta da se ujedine? Pa sve to što danas sebe smješta lijevo od centra (neopravdano) zapravo je iver nekadašnjeg SDP-a, koji nije mogao nadjačati nacionaliste ni kad je bio cjelovit.
A nije mogao jer nije pokušavao djelovati na cijelom prostoru BiH i skončao je otimajući se za isto glasačko tijelo za koje se, mnogo uspješnije, bori SDA. U ovom trenutku, jedina ozbiljna prijetnja SDA je Radončić i njegova SBB, čega je SDA svjesna. Ostale sarajevske stranke služe samo kao živi štit prema njemu i pristaju na tu ulogu u zamjenu za par fotelja. Eto, to ti je ta ljevica koja bi se, kobajagi, trebala u nešto ujediniti.
Konačno, sve stranke i strančice koje su nastale tako što se neko posvađao sa Zlatkom Lagumdžijom u kafani rade istu stvar.
Naravno, to znači da im sljeduje ista sudbina.
Istina.
DF Suljagićeva neočekivana kandidatura već tad je mirisala na razbijanje Radončićevih glasova, razvodnjavanje opozicije i hvatanje odbjeglih anti SDA glasova.
Postizborna koalicija DFa i SDA potvrdila je pretpostavku da su u DFu, po ranijem tajnom predizbornom dogovoru, pristali biti taj živi štit u zamjenu za par jakih fotelja.
Ma od početkla je jasno. Oni njima glume lovce u žitu, okrnje Radončićevo glasačko tijelo, a ovi njima daju prostor za bjelosvjetske mešetare bez lica i imena preko kojih se finansira cijeli pothvat.
Ali polako, nanjušeni su.
Banksy

#18791 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Da, nakon što smo im dali 150 000 glasova ...
gospodja profiterka

#18792 Re: SDA-All about

Post by gospodja profiterka »

Banksy wrote:Da, nakon što smo im dali 150 000 glasova ...
To ti ne mogu oprostiti stara. :D
Banksy

#18793 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Banksy wrote:Da, nakon što smo im dali 150 000 glasova ...
To ti ne mogu oprostiti stara. :D
Lako ću za tebe, već sama sebi ne mogu oprostiti ...
Lokman

#18794 Re: SDA-All about

Post by Lokman »

HM 2011 wrote:
Lokman wrote:
sine 4 industrijska revolucija je automatizacija proizvodnje i JIT sistem supply-a te jacanje sistema kvalitete....

to znaci manji broj radnih mjesta i veca kolicina "kaptala " za "kaptalistu" te prateci porast broja birokratskih pozicija (podrska kvaliteti)....

Hoćeš da kažeš da je tehnološki intenzivna proizvodnja scenarij koji treba izbjegavati. Radna mjesta se gube kada privreda nije konkurentna na tržištu, u našem slučaju, jer smo malo tržište, kada nismo izvozno konkurentni. Tvoj genijalni prijedlog je mentalno konzerviranje i ignorisanje stvarnosti, pa čemo sačuvati radna mjesta koja će proizvoditi robe i usluge koje niko ne želi da kupi. Povratak u feudalizam postoji samo u SDA rezervatu i Islamskoj državi u Mosulu. Bakir Izetbegović i njegovi gačani trebalo bi da znaju da socijalni monarhistički i nepotistički arhaizam mogu opstati samo u uvjetima enormnog priridnog bogatstva. Primjer su bliskoistočne porodične diktature. Radno intenzivne privrede kakva je naša, da bi bile uspješne, zahtjevaju vladavinu prava i ekonomske slobode.
Možda nafta koju je najavio Trhulj poteče pa onda i vaši feudalni snovi postanu stvarnost.
HM 2011

#18795 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

Lokman wrote:
HM 2011 wrote:
Lokman wrote: SDA ne može napraviti modernu ekonomiju u čijoj osnovi su pravni poredak i vladavina zakona. SDA je orijentalno-feudalna stranka koja nema odgovore za potrebe modernog društva koje diktiraju dinamike četvrte industrijske revolucije. Nama treba evropeizacija a ne orijentalizacija.

Hoćeš da kažeš da je tehnološki intenzivna proizvodnja scenarij koji treba izbjegavati. Radna mjesta se gube kada privreda nije konkurentna na tržištu, u našem slučaju, jer smo malo tržište, kada nismo izvozno konkurentni. Tvoj genijalni prijedlog je mentalno konzerviranje i ignorisanje stvarnosti, pa čemo sačuvati radna mjesta koja će proizvoditi robe i usluge koje niko ne želi da kupi. Povratak u feudalizam postoji samo u SDA rezervatu i Islamskoj državi u Mosulu. Bakir Izetbegović i njegovi gačani trebalo bi da znaju da socijalni monarhistički i nepotistički arhaizam mogu opstati samo u uvjetima enormnog priridnog bogatstva. Primjer su bliskoistočne porodične diktature. Radno intenzivne privrede kakva je naša, da bi bile uspješne, zahtjevaju vladavinu prava i ekonomske slobode.
Možda nafta koju je najavio Trhulj poteče pa onda i vaši feudalni snovi postanu stvarnost.
Sa tim politika nema apsolutno ništa (naravno osim oporezivanja a to si i citirao - sumnjam da si to uopšte uočio) - to je ono što ja tvrdim - a radovanje tome i licitiranje sa tim je toliko pogrešna aktivnost da ćeš tek postati svjestan toga.....

Suština je da maksimizacija produktivnosti rada na kraju ostavlja bez zaposlenja mase..... Evo primjer građenje nebodera za 20-ak dana u Kini..... Prefabrikovani dijelovi zgrade, automatizacija posla, manje plate, manja stručnost zaposlene radne snage potrebna - niža cijena rada - veći profit za osnivača....

Evo primjer - raduj se

gidra

#18796 Re: SDA-All about

Post by gidra »

Svaka čast jednom od najboljih poslijeratnih ministara koje je FBIH imala Erdalu Trhulju na nastupu u emisiji Reflex jučer na OBN-u.
Kako samo čovjek argumentovano priča i jasno sa egzaktnim podacima barata, vidi se da je aktivno radio i da mu se posao svodio na rad a ne na ubleharenje.

Nadam se da ovaj čovjek neće ostati na margini SDA politike.
The Realist

#18797 Re: SDA-All about

Post by The Realist »

Lokman wrote:Ekonomskoj i socijalnoj agoniji se ne vidi kraj. Život građanina, njegova svakodnevna borba ua egzistenciju, postao je pravi roman. Nesposobni kadrovi SDA sa šibicarskom lakoćom pokreću spin erupcije koje imaju veze samo sa naučnom fantastikom. Tako nas je danima Trhulj ubjeđivao da BiH leži na nafti i da ćemo maltene početi izvoziti naftu u Rusiju. Danas fantomska nafta, jučer islamski svijet i zlatne kašike. Jedina izvjesna realnost pred nama je MMF ili bolje rečeno manje plate, veći porezi i skuplji život. Život na kredit vodi u neminovni bankrot u kojem će opet ispaštati građani a ne bahata politička oligarhija sa Poljina. Koliko će dugo religija, jeftina droga i hedije- paketi biti opijum za mase? To ovisi od snage opozicije i njene odlučnosti za borbu. U ovom trenutku jedina opozicija režimu je SBB. Svi drugi su kupljeni na ovaj ili onaj način.
I onda se čudimo što smo u ovakvom qrcu. Kad ti na ovakvu vlast jedina opozicija bude Radončić......
The Realist

#18798 Re: SDA-All about

Post by The Realist »

HM 2011 wrote:[quo

Ovo tvoje bi imalo i nekakvo opravdanje da je nama solidno u BiH, jer onda bi mi mogli reći pa hajde nije da se nije radilo, pa analizirati i vidjeti ko je više kočio, ko je više krao, a ko je radio.

Ali nama je toliko loše da se samo može doći do zaključka da su skoro svi krali koji su bili na vlasti i zato ti argument nije valjan, jer da je iko radio kako treba, nama bi bilo bolje, ili isto, ali sa puno boljom perspektivnom.

Ja nisam neko ko promatra stranke na način kakvi su bili prije 20 godina, 10 godina i sada, jer ljudi se mijenjaju, ali kako da ja vjerujem u SDA ako su njima Sarajlić i Zukić jedni od vodećih ljudi u stranci, ako je Damir Hadžić jedan od vodećih ljudi u SDP-u, ako je Radončić vođa opozicije (čovjek liji je Avaz za ogroman novac oštetio državu kada je porez u pitanju), pa kada kandidati SBB-a i SDP-a nakon poraza javno nazovu ljude budalama i stokom i slične stvari, kad DF primi pun klinac otpadaka, a Suljagić kao jedan od vodećih ljudi u stranci ima javne istupe skoro u rangu Dodika, a da ne pričam o Lijanovićima i sličnima....
HM 2011

#18799 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

The Realist wrote:
HM 2011 wrote:[quo

Ovo tvoje bi imalo i nekakvo opravdanje da je nama solidno u BiH, jer onda bi mi mogli reći pa hajde nije da se nije radilo, pa analizirati i vidjeti ko je više kočio, ko je više krao, a ko je radio.

Ali nama je toliko loše da se samo može doći do zaključka da su skoro svi krali koji su bili na vlasti i zato ti argument nije valjan, jer da je iko radio kako treba, nama bi bilo bolje, ili isto, ali sa puno boljom perspektivnom.

Ja nisam neko ko promatra stranke na način kakvi su bili prije 20 godina, 10 godina i sada, jer ljudi se mijenjaju, ali kako da ja vjerujem u SDA ako su njima Sarajlić i Zukić jedni od vodećih ljudi u stranci, ako je Damir Hadžić jedan od vodećih ljudi u SDP-u, ako je Radončić vođa opozicije (čovjek liji je Avaz za ogroman novac oštetio državu kada je porez u pitanju), pa kada kandidati SBB-a i SDP-a nakon poraza javno nazovu ljude budalama i stokom i slične stvari, kad DF primi pun klinac otpadaka, a Suljagić kao jedan od vodećih ljudi u stranci ima javne istupe skoro u rangu Dodika, a da ne pričam o Lijanovićima i sličnima....
Jedini način da izgradiš odgovornost u politici jeste da je tražiš - a možeš je tražiti -dokazano - samo od jedne stranke.....

Sve ostalo je gubljenje vremena i zavlačenje......

Pokaži odgovornost - traži odgovornost - jer na to se sve svodi - i upamti tražiš odgovornost samo za svoju sredinu, i sada si invalid u kolicima, a kada staneš na noge, ispraviš dođeš do daha, pa i malo odmoriš - tek onda možeš razmišljati da gradiš bilo šta dalje....

Pokaži odgovornost - poodrži SDA na svim nivoima..... nećeš se razočarati...
Lokman

#18800 Re: SDA-All about

Post by Lokman »

HM 2011 wrote:

Sa tim politika nema apsolutno ništa (naravno osim oporezivanja a to si i citirao - sumnjam da si to uopšte uočio) - to je ono što ja tvrdim - a radovanje tome i licitiranje sa tim je toliko pogrešna aktivnost da ćeš tek postati svjestan toga.....

Suština je da maksimizacija produktivnosti rada na kraju ostavlja bez zaposlenja mase..... Evo primjer građenje nebodera za 20-ak dana u Kini..... Prefabrikovani dijelovi zgrade, automatizacija posla, manje plate, manja stručnost zaposlene radne snage potrebna - niža cijena rada - veći profit za osnivača....

Evo primjer - raduj se

https://www.youtube.com/watch?v=fxQ7TFQSZIs
Kinezi napravili automobil u 3D printeru za 1 600 eura, dok Amerikanci svoj prave za 14 000 eura.

Svijet se mijenja radikalnom brzinom. Nove tehnologije osvajaju prostor i vrijeme, nauštrb ljudskog faktora, kako je to predvidio Marks. Ono što je felerično u tvojoj percepciji jeste činjenica da to nije stvar izbora. To je stvarnost koju živimo i čim prije se uključimo u modernu ekonomiju, a ona podrazumjeva preduvjete u vidu vladavine zakona i ekonomskih sloboda, to bolje za ovaj narod, posebno za mlađe generacije koje tek treba da se uključe u radne procese. Nadam se da koristiš smart uređaje i da voziš njemački automobil. To je suština promjena o kojim govorim. Kada je tvoj stranački kolega Nedžad Koldžo pred izbore, SDA klijenteli iz Općine Novo Sarajevo, držao predavanje protiv Njemačke, nakon demagoško-patriotskog govora, sjeo je za volan VW Passata, i tako demantovao sam sebe. Četvrta industrijska revolucija podrazumjeva vještačku inteligenciju i uvođenje smart uređaja u inteligentni proizvodni proces na način da svi uređaji međusobno komuniciraju.

https://www.youtube.com/watch?v=HPRURtORnis

Die technische Revolution get weiter!
Post Reply