Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Maystor

#18776 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Evo pročitao sam (dio) "pamfleta" NS:

S tim u vezi, Naša stranka se zalaže za uvođenje diferencirane stope PDV-a odnosno smanjenje stope na 7%
za osnovne proizvode, kao i smanjenje praga za registraciju PDV obveznika na nivo od 15.000 KM. Ove
mjere će, u relativno kratkom roku, imati neposredan uticaj na ...

Populistička šuplja priča. Nemoguće je smanjiti pdv na 7% za neke proizvode (+ što se time otvora prostor za razne malverzacije), a da se ova druga zadrži na 17%. Jedino sa čime se slažem je ovo što sam boldirao (no to je samo prepisan recept iz Hrvatske)

Zipo, nisi dorastao ovoj priči :run:

EDIT: najozbiljniji koncept diferencirane stope PDV-a je predstavio Igor Crnadak iz PDP-a. On je bio iskren i priznao da će ova druga stopa morati ići sa 17% na 23% ili 25%. Nije to samo na luksuz, kako se laže u javnosti, već na sve: račun za struju, komunalije, gorivo, odjeću itd itd. Ono što predlaže NS je skoro pa isti sistem kao u Hrvatskoj. Naš sistem je bolji i ne treba ga dirati.
Last edited by Maystor on 26/09/2014 13:58, edited 1 time in total.
madner

#18777 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Vidim da su ovo neki vrli matematicari smislili.

Jer jako je puno auta iznad 50 000, te ce povecanje prihoda biti i do 1 000 000 godisnje. E million! :D
Maystor

#18778 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

madner wrote:Vidim da su ovo neki vrli matematicari smislili.

Jer jako je puno auta iznad 50 000, te ce povecanje prihoda biti i do 1 000 000 godisnje. E million! :D
ne radi se o autima, već o malim firmama koje prikazuju godišnji promet manji od 50000 KM. Po sadašnjem zakonu nisu dužni plaćati pdv, što je nonsens.
U Hrvatskoj su fiskalizirali i pijace, a u Sloveniji otišli i korak dalje (privatne usluge, skoro da svako ko nešto zaradi mora platiti pdv). Kod nas ima prostora da se tu nešto uradi, ali kao što rekoh, protiv sam povećanja ove stope od 17%.
jastuk1

#18779 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

Maystor wrote:
EDIT: najozbiljniji koncept diferencirane stope PDV-a je predstavio Igor Crnadak iz PDP-a. On je bio iskren i priznao da će ova druga stopa morati ići sa 17% na 23% ili 25%. Nije to samo na luksuz, kako se laže u javnosti, već na sve: račun za struju, komunalije, gorivo, odjeću itd itd. Ono što predlaže NS je skoro pa isti sistem kao u Hrvatskoj. Naš sistem je bolji i ne treba ga dirati.
Hvala Bogu pa ima razumnih da vide još jedan pogubni i katastrofalni prijeglog NS-a.

Ovo sa PDV-om za što je NS zalaže bi bila čisti propast. Ustvari bi se samo omogućilo ubrzanije koncentrisanje kapitala - u prevodu omogućanje da dobrostojeći ostaju na ovom nivou ili se još više bogate, a na račun daljeg cijeđenja generalne fukare koja ne bi imala nikakve koristi od smanjenja stope PDV-a jer bi se cijene držale na istom nivou manipulacijom, a manipulatori bi sebi grabili razliku. Manje državi, a više manipulatoru!!!!!

NS je dobra samo za one koji su debelo, debelo lakovjerni i neupućeni i NAIVNI.

Isto kao onaj prijedlog NS-a da se uvede moratorij na dalje zaduživanje za pokrivanje budžetskih rupa, a nigdje nisu rekli čime i kako bi pokrili budžetske rupe koje bi dovele egzistenciju mnogih u pitanje ili je debelo ugrozile??????????

NS su dokaz onih koji vole politiku jer im dođe baš kao igra i zabava. Prodaju "cvijeće," a ustvari se iza njihovih ideja krije najperfidniji smrad i manipulacije čiji je cilj naravno izrabljivanje neupućenih i lakovjernih.
jastuk1

#18780 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

Maystor wrote:

ne radi se o autima, već o malim firmama koje prikazuju godišnji promet manji od 50000 KM. Po sadašnjem zakonu nisu dužni plaćati pdv, što je nonsens.
U Hrvatskoj su fiskalizirali i pijace, a u Sloveniji otišli i korak dalje (privatne usluge, skoro da svako ko nešto zaradi mora platiti pdv). Kod nas ima prostora da se tu nešto uradi, ali kao što rekoh, protiv sam povećanja ove stope od 17%.

Kako ne vidiš da je i to recept za propast? Ako i one firmice koje imaju promet manji od 50000 KM godišnje budu morale plaćati PDV, pola takvih će propasti ili odlučiti da odu vani. !!!!!!!! Jesam da i oni i svi plaćanju PDV, ali se moraju uvesti puno realnije stope za njih. Recimo do 10 posto možda i mogu preživjeti, preko toga, hem će otpuštat i ono malo saradnika ako imaju ili se selit neđe vani!!!!!!!
clarion_

#18781 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by clarion_ »

gledam g-đu Ćudić na TV1, dojmila me se pravo :-) :-) :-)
Maystor

#18782 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

clarion_ wrote:gledam g-đu Ćudić na TV1, dojmila me se pravo :-) :-) :-)
u kojem smislu?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#18783 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Odlicna Sabina na TV1. :thumbup:
Maystor

#18784 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Gledao sam dio nastupa Sabine na TV1. Ponovo šuplja priča u iznosu od 100 %. Ja najpametnija, ja živjela u americi, ja razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Autrije, ja ovo, ja ono...

Ništa konkretno nije rekla, ali ipak bih izdvojio dva bisera

Sabina Ćudić: "Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima izuzetna prirodna bogatstva, a naročito u IT sektoru"

Pitanje voditelja: zašto nemate kandidata za člana Predsjedništva?
Sabina Ćudić: "Ja ne vjerujem u tu instituciju!"

Dalje nisam gledao, nemam baš toliko vremena za gubljenje.
clarion_

#18785 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by clarion_ »

Maystor wrote:
clarion_ wrote:gledam g-đu Ćudić na TV1, dojmila me se pravo :-) :-) :-)
u kojem smislu?
Tečno i smisleno priča, vidi se nivo obrazovanja. Šarmantno izgleda, nekako profinjeno i spontano. Šteta što ne mogu glasati ua nju...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#18786 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Maystor wrote:Gledao sam dio nastupa Sabine na TV1. Ponovo šuplja priča u iznosu od 100 %. Ja najpametnija, ja živjela u americi, ja razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Autrije, ja ovo, ja ono...

Ništa konkretno nije rekla, ali ipak bih izdvojio dva bisera

Sabina Ćudić: "Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima izuzetna prirodna bogatstva, a naročito u IT sektoru"

Dalje nisam gledao, nemam baš toliko vremena za gubljenje.
Ti bas imas nekih licnih problema-frustracija spram NS. :D
Bas me interesuje za koga ces ti dati svoj cijenjeni glas.

Sabina je u ovoj emisiji bila jako dobra, konkretna i precizna u odgovorima na postavljena pitanja.

I opusti se malo. Nije valjda da ti je NS najveci trn u oku, i problem ovog drustva. A po tome sta, i koliko ucestalo, pises na ovoj temi, djeluje da jeste. Sto je realno gledajuci karikaturno. ;-) ....il' cak nesto osobno. :zjev: :D
Last edited by -LIBERO- on 26/09/2014 19:12, edited 1 time in total.
Maystor

#18787 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

jastuk1 wrote:
Maystor wrote:

Kako ne vidiš da je i to recept za propast? Ako i one firmice koje imaju promet manji od 50000 KM godišnje budu morale plaćati PDV, pola takvih će propasti ili odlučiti da odu vani. !!!!!!!! Jesam da i oni i svi plaćanju PDV, ali se moraju uvesti puno realnije stope za njih. Recimo do 10 posto možda i mogu preživjeti, preko toga, hem će otpuštat i ono malo saradnika ako imaju ili se selit neđe vani!!!!!!!
ima ih koji obrnu pola miliona, a prijave 49900 KM i ne plate ništa. Tu se mora nešto napraviti.
Maystor

#18788 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

-LIBERO- wrote: Ti bas imas nekih licnih problema-frustracija spram NS. :D
Bas me interesuje za koga ces ti dati svoj cijenjeni glas.

Sabina je u ovoj emisiji bila jako dobra, konkretna i precizna u odgovorima na postavljena pitanja.

I opusti se malo. Nije valjda da ti je NS najveci trn u oku, i problem ovog drustva. A po tome sta, i koliko ucestalo, pises na ovoj temi, djeluje da jeste. Sto je realno gledajuci karikaturno. ;-) ....il' cak nesto osobno. :zjev: :D
Sabinu poznajem lično, još od 1997.g. i nemam ništa protiv nje, imam protiv prodavanja magle ljudima, a to NS radi kontinuirano. S druge strane cijenim to što su obrazovani i što komuniciraju s narodom drugačije od ostalih.

Jedan od najvećih problema ovog društva je i koncpet "pričam jedno - radim drugo".
-LIBERO-
Čiča Gliša

#18789 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

A kome ces ti dati svoj glas?
Maystor

#18790 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

-LIBERO- wrote:A kome ces ti dati svoj glas?
Zna se :D

DF, kome bih drugo?
-LIBERO-
Čiča Gliša

#18791 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Hajd' onda smiri dozivljaj :D . Ne znam kako ti nije jasno da je bas NS najprirodniji koalicioni partner toj tvojoj DF.

Imas ti puno vecih problema, i politickih neprijatelja, od NS. Sta ti je ba, a ti se navalio na temu kao da si za Zlaju i Bakira :D
ime_kojeg_nema

#18792 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ime_kojeg_nema »

Odličan nastup Sabine Ćudić na TV1. Nikada neću razumijeti zašto pored ovakvih elokventnih mladih ljudi koji znaju o čemu govore narod nastavlja birati one koji bira. Neki poznanici Našoj stranici pripisuju elitizam i mada se ne slažem s tim razumijem šta žele da kažu, ali sve i da prihvatim tu kvalifikaciju opet se pitam, pa zašto da ne vladaju "elitisti" umjesto krkanoidnih likova koji u 90% slučajeva čine našu političku scenu. Jasno mi je da bi politika prije svega trebala biti pitanje sadržaja a ne forme, ali kod nas to svakako nije tako, pa kad je već tako i kad se već ufamo na nekakvu EU i zapadne vrijednosti, makar deklarativno, zar nas ne bi trebali predstavljati likovi poput Sabine umjesto ovih krkanoida koji nas predstavljaju. Evo recimo za predsjednika što ne možemo kao u Hrvatskoj imati nekog poput Josipovića, uglađenog kulturnjaka, jeste bezličan ali makar nas neće sramotiti poput ovih nekakvih Cerića, Suljagića, Hadžiomerovića... mislim svaka čast svima ali likovi su problematični klovnovi i normalno da nas niko neće ozbiljno shvatati kada te takvi predstavljaju. Mada, formu na stranu, siguran sam da NS i sadržajno ima više da ponudi od ostalih jer u našem slučaju to i nije tako teško. Ustvari kod nas je takva situacija da je dovoljno da se pojavi neko dobronamjeran, pa makar i nesposoban, da nam napravi manje štete nego što nam čine ovi koji vladaju evo već dvije decenije.
jastuk1

#18793 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

ime_kojeg_nema wrote:Odličan nastup Sabine Ćudić na TV1. Nikada neću razumijeti zašto pored ovakvih elokventnih mladih ljudi koji znaju o čemu govore narod nastavlja birati one koji bira. Neki poznanici Našoj stranici pripisuju elitizam i mada se ne slažem s tim razumijem šta žele da kažu, ali sve i da prihvatim tu kvalifikaciju opet se pitam, pa zašto da ne vladaju "elitisti" umjesto krkanoidnih likova koji u 90% slučajeva čine našu političku scenu. Jasno mi je da bi politika prije svega trebala biti pitanje sadržaja a ne forme, ali kod nas to svakako nije tako, pa kad je već tako i kad se već ufamo na nekakvu EU i zapadne vrijednosti, makar deklarativno, zar nas ne bi trebali predstavljati likovi poput Sabine umjesto ovih krkanoida koji nas predstavljaju. Evo recimo za predsjednika što ne možemo kao u Hrvatskoj imati nekog poput Josipovića, uglađenog kulturnjaka, jeste bezličan ali makar nas neće sramotiti poput ovih nekakvih Cerića, Suljagića, Hadžiomerovića... mislim svaka čast svima ali likovi su problematični klovnovi i normalno da nas niko neće ozbiljno shvatati kada te takvi predstavljaju. Mada, formu na stranu, siguran sam da NS i sadržajno ima više da ponudi od ostalih jer u našem slučaju to i nije tako teško. Ustvari kod nas je takva situacija da je dovoljno da se pojavi neko dobronamjeran, pa makar i nesposoban, da nam napravi manje štete nego što nam čine ovi koji vladaju evo već dvije decenije.
Joj koja šuplja i kratkovidna priča.

Ono šta NS predlaže je magla, a koja kad bi se prodala bi mogla da opasno poguši narod - mislim naravno na njihove nebuloze u vezi PDV prijedloga, kredita/zaduživanja i slično u domenu ekonomije. Ostale NS aktivnosti koje NS provodi - ono kojekakve ublehe nvo karajtera - samo uzimaju para jadnim NVO-ima.

Jospipović - e jes ti taj mekušac i politički bezličnjak do kosti neko mjerilo. Nismo mi takve cica mace i hvala Bogu pa nismo.

A kad se analizira ono što NS nudi - vidi se da je to ekonomsko-moralna eutanazija, još gora od ove u kojoj se već dugo nalazimo.

Elitista - bilo stvarni ili onaj koji prižaljkuje/bori se da to bude - nikada to ne može postati, a da to ne bude na uštrb, na teret obične fukare.
Last edited by jastuk1 on 26/09/2014 20:07, edited 1 time in total.
jastuk1

#18794 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

Maystor wrote:
ima ih koji obrnu pola miliona, a prijave 49900 KM i ne plate ništa. Tu se mora nešto napraviti.
Da, u pravu si. Zar onda nije rješenje da plaćaju apsolutno svi - i da nema cenzusa ni na 15,000 KM, kao što NS glupo predlaže, već da svi, svi plaćaju ali nekih 10%. Oni koji vrte više bi onda zbog manje plaćanja mogli i da ulažu za širenje. Ustvari upravo kod poslovnih subjekata bi trebalo uvesti diversificiranu stopu poreza, ali da svi plaćaju bez obzira na obim obrta - to je najpravednije.
jastuk1

#18795 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

Maystor wrote:
Predsjedništvo jeste da ima prilično ikebanske ovlasti, ali kad neko da takvu izjavu - onda to znači ne vjeruje ni u BiH.

Bolje što nisam gledao tu nebulozu.
ime_kojeg_nema

#18796 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ime_kojeg_nema »

jastuk1 wrote: Jospipović - e jes ti taj mekušac i politički bezličnjak do kosti neko mjerilo. Nismo mi takve cica mace i hvala Bogu pa nismo.
Daleko smo dogurali sa domaćim vizionarima, drčnim i dalekovidnim tvrdušcima koji nas uz nesalomljivu narodnu volju i podršku vode ka svjetlijoj budućnosti. Sretna nam "rahat patnja", "borba za Treći" i "nezavisnost RS-a" i u narednim decenijama. Istini za volju, ja bih razvoj situacije radije pratio iz neke zemlje kojom vladaju politički bezličnjaci i mekušci dok se narod umjesto uzvišenim idejama opstanka nacije i domovine bavi efemernim stvarima i svakodnevnicom.
jastuk1

#18797 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

ime_kojeg_nema wrote:
jastuk1 wrote: Jospipović - e jes ti taj mekušac i politički bezličnjak do kosti neko mjerilo. Nismo mi takve cica mace i hvala Bogu pa nismo.
Daleko smo dogurali sa domaćim vizionarima, drčnim i dalekovidnim tvrdušcima koji nas uz nesalomljivu narodnu volju i podršku vode ka svjetlijoj budućnosti. Sretna nam "rahat patnja", "borba za Treći" i "nezavisnost RS-a" i u narednim decenijama. Istini za volju, ja bih razvoj situacije radije pratio iz neke zemlje kojom vladaju politički bezličnjaci i mekušci dok se narod umjesto uzvišenim idejama opstanka nacije i domovine bavi efemernim stvarima i svakodnevnicom.
E baš si mi ti dalekovidan.

Sve se ja slažem s tomom, ali:
bez drčnih i dalekovidnih tvrdušaca više ne bi bilo ni rahat patnje jer bi treći bio već davna realnost, a i nezavisnost RS. Vidiš da rade sve što mogu na raspamećivanju. Stalno, persistentno, neumorno. Evropa nam nikad za nikad neće dati da uđemo u EU, sve dok ne budemo potpuno raspamećeni. Samo raspamećeni i obezdržavljeni prema njihovim uzusima imamo pravo da se nadamo, hej, tek da se nadamo, a ni slučajno da i stvarno imamo "svjetliju budućnost." !!!
-LIBERO-
Čiča Gliša

#18798 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Nego, jastuk, sta ima kod tebe :D

Image

Tacno mi se povraca kada simpatizeri i glasaci stranaka koji su zemlju doveli u moralni, politicki i ekonomski sunovrat, toboze, seciraju , a zapravo samo zbog samoodrzavanja u privilegovanoj poziciji, i pocnu od opozicionih stranaka praviti babaroge.

Gdje ces se usuditi harmoniju i uredjenje, na graanici izmedju skandinavskog i svicarskog, a sada je u BH, remetiti i buniti se protiv toga. :zjev:
Alfons Kauders

#18799 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Cemu defanziva? Zar je vaznije ko su kriticari nego kakve su kritike.

Ljudi imaju pravo, a ne slazem se s njima na 95% politickih tema. Prijedlozi za zaduzenja su nonsens, kao i ovo za PDV.

Dakle suvisno je i pricati o njima jer se radi o banalnim i potpuno providnim stvarima. Mene zanimaju konkretne cifre - dakle kolika bi bila druga stopa PDV-a? Kakav ce biti ucinak na privredu, potrosnu, gradjane? I manite se prica o luksuzu, vec samo konkretno. Evo hajmo fino svoj kucni budzet i potrosnju prikazati pa da vidimo hoce li nam biti bolje s takvim rjesenjem na kraju mjeseca.

Prijedlozi za spustanje granice su takodjer biser, jer je upravo uvodjenje PDV-a, pa onda fiskalizacija, stvorilo velike troskove malim obrtima, te mnoge otjeralo u ilegalu. Ljudi popravljaju zube, sisaju kosu i popravljaju odjecu i cipele po stanovima - zato jer im se nije isplatilo skrsiti pare na fiskalizaciju, a nikakvog hajra od sistema PDV-a nisu mogli imati radi malog prihoda. Sada bi ih jos poslali u ilegalu, jer bi fakat u sistem uveli metar takvih mikro obrta - i ljudi bi najebali, jer bi imali dodatne troskove i bili jos manje konkurentni u odnosu na one koji rade na crno.

Ovo bi samo vise ljudi otjeralo u sivu ekonomiju.

Ne kritikuju ljudi prijedloge zato jer dolaze iz Nase Stranke, vec zato jer prijedlozi nemaju smisla. Ne kritikuj ni ti kriticare samo zato sto nisu simpatizeri stranke.
jastuk1

#18800 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

-LIBERO- wrote:Nego, jastuk, sta ima kod tebe :D

Image

Tacno mi se povraca kada simpatizeri i glasaci stranaka koji su zemlju doveli u moralni, politicki i ekonomski sunovrat, toboze, seciraju i, a zapravo u sustinii zbog samoodrzavanja u privilegovanoj poziciji, pocnu od opozicionih stranaka praviti babaroge.

Gdje ces se usuditi harmoniju i uredjenje, na graanici izmedju skandinavskog i svicarskog, a sada je u BH, remetiti i buniti se protiv toga. :zjev:
Dragi LIBERO,

Ja ne samo da sam za reviziju radnih mjesta u državnim preduzećima, već za privatizaciju u što većem procentu, jer to je jedini način da se konačno nepotizmu stane u kraj.

Fakat - evo da pitam forumaše - da li je i jedna stranka rekla da je za privatizaciju telekoma i EP i sličnih firmi ako dođe na vlast. Naravno da nije - jer onda nemaju rAAšta ni dolazit na vlast.

SDP je imao šansu da sredi stanje u Elektorprivredi, al ove zadnje 2 godine i dalje katastrofa, a imali su sve šanse da Elektorprivreda daje u budžet najmanje 100 miliona. Koliko samo oni miliona izvlače??? Telekom - kojeg kontrolišu SDA i SDP ako se ne varam, još kao posluje sa profitom koji ide u budžet ali se i tome izgleda bliži kraj.
Locked