Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#18751 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

lavic wrote:
Kod BMW-a je sa desne strane sive boje i na tapacirungu.

Evo ti za Audi:
https://www.youtube.com/watch?v=H2YtNfweeY0
:thumbup: :thumbup:

Hvala :)
condy

#18752 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

bitanga_sa_otesa wrote:
condy wrote:
A ti bitango ne javljaj se nisi ni ti znao....a i ti kenjaš :D
ne zelim znati stvari koje me ne zanimaju,ako mi treba saznam bez foruma,a kenjam samo kenjatorima :D
Ja da sam znao kako se otvara ne bi pitao, kontaš ? Nagađao sam, al upravu je amar mogao sam malo se bolje potruditi, pa i otvoriti taj poklopac s desne strane i pogledati unutra al hajd. Mene nije stid pitat, pa nije me ni stid kad neke očigledne stvari ne vidim, šta je tu problem...???

Ti ne pitaš na forumu jer gdje će majstor pitat šta i kako...al eto vidiš i tebi je ovo korisno, ko pita ne skita, sad znaš da ne bi kome poklopac razvalio na silu otvarajući.
condy

#18753 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Bakir1 wrote:znali su oni da ce se to pokvariti :lol:
Kontam da će znati to i naplatiti :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#18754 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

condy wrote: Ti ne pitaš na forumu jer gdje će majstor pitat šta i kako...al eto vidiš i tebi je ovo korisno, ko pita ne skita, sad znaš da ne bi kome poklopac razvalio na silu otvarajući.
:lol: :lol: :lol: :lol: kakve glupe pretpostavke,al od takvih nista bolje ni ne ocekujem...pravo mi je korisno,dosad sam otkinuo 174 poklopca,hvala ti sto si pitao ,jer ne bi nikad znao bez tebe :thumbup:
sad mogu prodat onaj pajser,hocel neko kupit?
condy

#18755 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

bitanga_sa_otesa wrote:
condy wrote: Ti ne pitaš na forumu jer gdje će majstor pitat šta i kako...al eto vidiš i tebi je ovo korisno, ko pita ne skita, sad znaš da ne bi kome poklopac razvalio na silu otvarajući.
:lol: :lol: :lol: :lol: kakve glupe pretpostavke,al od takvih nista bolje ni ne ocekujem...pravo mi je korisno,dosad sam otkinuo 174 poklopca,hvala ti sto si pitao ,jer ne bi nikad znao bez tebe :thumbup:
sad mogu prodat onaj pajser,hocel neko kupit?
De stavi još koji smajli ostavit će jači dojam... :-) :lol:

Znaš koliko me interesuje tvoje mišljenje jakooooo evo u grlu mi stoji :-)

Sere po ovom forumu a visi na njemu svaki dan :)
Haris033

#18756 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Haris033 »

Kolegici na VW Polo,1.4 benzin, gp2007, je dijagnosticiran problem Knock Sensor ili senzor detonacije.
U ovlaštenom servisu su joj rekli kako to nije neki žešći kvar i da ne mora mjenjati, ali pošto joj ide na živce lampica motora koja konstantno svijetli (čak i poslije reseta greške), traži mišljenje kako zamjeniti taj senzor i koliko bi koštala zamjena?
l33t

#18757 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by l33t »

samo lampicu izbaciti ili prekriti selotejpom :lol:
Haris033

#18758 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Haris033 »

Baš si duhovit :-?
bitanga_sa_otesa

#18759 Re: Pitamo Mehanicare ?

condy wrote: De stavi još koji smajli ostavit će jači dojam... :-) :lol:

nikad nisam ni sumnjao u tvoj IQ :D ,isti si i ti visis ovdje :lol:
bitanga_sa_otesa

#18760 Re: Pitamo Mehanicare ?

Haris033 wrote:Kolegici na VW Polo,1.4 benzin, gp2007, je dijagnosticiran problem Knock Sensor ili senzor detonacije.
U ovlaštenom servisu su joj rekli kako to nije neki žešći kvar i da ne mora mjenjati, ali pošto joj ide na živce lampica motora koja konstantno svijetli (čak i poslije reseta greške), traži mišljenje kako zamjeniti taj senzor i koliko bi koštala zamjena?
knock senzor je zasarafljen jednim saraficem na blok,nije neki tezak zahvat zamjene,provjeri samo koliko kosta u prodavnici.mislim da se mora stegnuti moment kljucem prema specifikaciji .
mirza2811

#18761 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirza2811 »

Throttle wrote:Pa to si prvo trebao gledat, il je do senzora il do ozicenja do njega il do samog ECUa. Kakav relej paljenja a temperatura bez razloga u crvenom

bump.. auto vec kod majstora dva dana. Kaze nije do senzora, nego "instalacija elektronike ili sama elektronika pravi problem" :shock:
Throttle

#18762 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Sad tu trebas nekog ko se kuzi u struju
Moze se pistalicom na instrumentu provjerit jel ozicenje ako ga je moguce raskacit negdje prije ECUa tj ako je pristupacno
Pretpostavljam da je stavljao drugi senzor, to je bila najjednostavnija opcija
esso_sa

#18763 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:
Haris033 wrote:Kolegici na VW Polo,1.4 benzin, gp2007, je dijagnosticiran problem Knock Sensor ili senzor detonacije.
knock senzor je zasarafljen jednim saraficem na blok,nije neki tezak zahvat zamjene,provjeri samo koliko kosta u prodavnici.mislim da se mora stegnuti moment kljucem prema specifikaciji .
Moment kljucem je vise da preventiva da ne polomis plasticno kuciste senzora. Moze i rukom, samo pazljivo. Puno vaznije je ocistiti blok da senzor fino sjedne i neometano "cuje" sve zvukove ;-)

@Haris033, senzor je najbolje da potrazi na kakvom otpadu (moze se naci za 20-30 maraka), ogulit ce je ako bude kupovala nov u ovlastenom servisu. To je obicni mikrofon i neopravdano je preskup u ovlastenom servisu, nije Sennheiser :lol:
Taj senzor je manje vise isti na svim VW/AUDI/SKODA/SEAT vozilima pa je vrlo vjerovatno da ce joj odgovarati senzor i sa kakvog Golfa ili Seata sa slicnim motorom, samo nek pazi da je isti broj zica i boja konektora senzora (konektori su obicno su crne i smedje boje, 3 zice) :thumbup:
I pametno bi bilo da ga pod hitno zamijeni jer taj senzor elektronika koristi da zakrene paljenje u sigurnu zonu ako motor krene detonirati (a zna cesto detonirati jer nam je gorivo kita)
Ako bude dugo vozala tako, rizikuje mogucu stetu na motoru
drug_profi

#18764 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:znali su oni da ce se to pokvariti :lol:

:mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#18765 Re: Pitamo Mehanicare ?

esso_sa wrote:
Moment kljucem je vise da preventiva da ne polomis plasticno kuciste senzora. Moze i rukom, samo pazljivo. Puno vaznije je ocistiti blok da senzor fino sjedne i neometano "cuje" sve zvukove ;-)
dok dodjes do plastike prvo moras polomiti/saviti metalni dio kroz koji prolazi saraf....
esso_sa

#18766 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:
esso_sa wrote:
dok dodjes do plastike prvo moras polomiti/saviti metalni dio kroz koji prolazi saraf....
Pa u tome i jest fol - taj metalni dio kroz koji ide saraf se zacas razljepi i onda pukne kuciste, a tad se nagnjeci i senzor (mikrofon) unutra.
Il' 20Nm il' osjecajna ruka :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#18767 Re: Pitamo Mehanicare ?

esso_sa wrote: Pa u tome i jest fol - taj metalni dio kroz koji ide saraf se zacas razljepi i onda pukne kuciste, a cesto se i nagnjeci senzor (mikrofon) unutra.
Il' 10Nm il' osjecajna ruka :mrgreen:
to uglavnom krkani sjebu ,zbog takvih ja svakodnevno cepove na karterima i filtere odvrcem polugom....koja stoka... :roll:
esso_sa

#18768 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Dobro je dok se odvrcu :mrgreen: Obicno se vrte u nedogled i kapa ulje (zglajzan navoj)
bitanga_sa_otesa

#18769 Re: Pitamo Mehanicare ?

posebno na alu karterima...
condy

#18770 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

bitanga_sa_otesa wrote:
condy wrote: De stavi još koji smajli ostavit će jači dojam... :-) :lol:

nikad nisam ni sumnjao u tvoj IQ :D ,isti si i ti visis ovdje :lol:
nisam ni ja sumnjao da si ti dobar majstor..... :D
bitanga_sa_otesa

#18771 Re: Pitamo Mehanicare ?

condy wrote: nisam ni ja sumnjao da si ti dobar majstor..... :D
ja sam rinaka
condy

#18772 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

bitanga_sa_otesa wrote:
ja sam rinaka
Vidiš kako esso zna :D
bitanga_sa_otesa

#18773 Re: Pitamo Mehanicare ?

condy wrote: Vidiš kako esso zna :D
forum sve zna ,zna i da su pare kod nas usarajvu :D
Haris033

#18774 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Haris033 »

esso_sa wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:

@Haris033, senzor je najbolje da potrazi na kakvom otpadu (moze se naci za 20-30 maraka), ogulit ce je ako bude kupovala nov u ovlastenom servisu. To je obicni mikrofon i neopravdano je preskup u ovlastenom servisu, nije Sennheiser :lol:
Taj senzor je manje vise isti na svim VW/AUDI/SKODA/SEAT vozilima pa je vrlo vjerovatno da ce joj odgovarati senzor i sa kakvog Golfa ili Seata sa slicnim motorom, samo nek pazi da je isti broj zica i boja konektora senzora (konektori su obicno su crne i smedje boje, 3 zice) :thumbup:
I pametno bi bilo da ga pod hitno zamijeni jer taj senzor elektronika koristi da zakrene paljenje u sigurnu zonu ako motor krene detonirati (a zna cesto detonirati jer nam je gorivo kita)
Ako bude dugo vozala tako, rizikuje mogucu stetu na motoru
Hvala Vam svima za info. Poruka je prenesena. :thumbup:
esso_sa

#18775 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

condy wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
ja sam rinaka
Vidiš kako esso zna :D
I ja sam rinaka, crpim znanje iz guuugla :mrgreen:
Post Reply