Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sto nisu mogli stavit a imaju pored gogle pixela najace slike?Zato sto nece da varaju korisnike,sto ti napise to ces i dobit.
Jesu varali sa usporavanjem software-a ali hardwerom nisu.
Ubacit ce eventualno i oni u nekom od iducih modela. A zasto ne vidis full rezoluciju u 3rd party aplikacijama, odgovor je jednostavan. Zato sto je kod tih telefona sa npr 48MP, RAW rezolucija zapravo 12MP. Time dobijas BOLJI kvalitet slike zbog pixel binninga. Sumnjam da ce i iPhone imati te neke 48M, 64MP, 108MP RAW mogucnosti zbog zauzimanja prostora i sporijeg slikanja. Stock kamera ima mogucnost "full" rezolucije od koje nemas neke pretjerane koristi i nema razloga da se kmeci oko toga.
Ako ti je do megapiksela, instaliraj npr Shamim 8.4 mod gdje imas upscaling. Mozes ako hoces imati i 500MP
I sa tim digital upscalingom uz dobru konfiguraciju ce svakako slike biti bolje nego sa stock kamerom koja je naravno sranje, nebitno koji telefon je u pitanju.
zippoo87 wrote: ↑23/04/2022 00:28
Izmedju modela Xiaomi 11T Pro i 11T,bolja kupovina je Xiaomi 11T...bukvalno su identicni telefoni,samo pro ima SD procesor a 11T ima mediatek flagship procesor.Sve ostalo je isto a razlika u cijeni je nekih 200 KM.
Ja licno koristim 11T i telefon leti na ovom chipsetu,bukvalno kao i svaki noviji flagship...nema da stucne.
Kamere su solidne ali nisu na nivou flagshipa (nemaju ni OIS) ... a ako se moze uganjati flagship Xiaomi 11 po dobroj cijeni,to je to.
Ako ne moze,onda Xiaomi 11T sasvim solidan telefon.
Meni je jedini nedostatak na ovom telefonu sto nema utor za micro SD karticu i to je to...sa svim ostalim sam zadovoljan.
Meni na Redmi Note 9 Pro Snapdragon djeluje kao da lošije radi nego Mediatek na Redmi Note 8 Pro, odnosno čini mi se da je uređaj više bugovit. Možda je i do sistema, mada sam to primijetio dok su bili na istoj verziji MIUI-ja. U međuvremenu su bugove na RN9Pro popeglali (ništa naročito, neke aplikacije su se znale rušiti, možda nisu bile optimizovane za SD).
Nije nešto vrijedno spomena, samo sam nekako očekivao da SD bude bolji od MTK (naročito kad se uzme u obzir da je SD godinu mlađi).
Ja uglavnom fotografišem na standardnim postavkama, sad vidim da je to na 16 MP. Mogu podesiti na 64 MP (koliko pokazuje da kamera ima MP), ali to je (kako je neko ovdje već objasnio) stvarnih 16 MP koje se uklapaju u 64 MP.
Kako na linku ispod objasniše, kamera tih 64 MP pretvara u sliku od 16 MP preko picture binning (4 piksela u jedan).
Sad, kolika je prednost tih 64 MP u odnosu na 16 MP? Osim što fotografija zauzima više prostora (doduše, obzirom na memoriju telefona i hard diskova danas to ne mora biti problem), ne vidim neku razliku koja je meni bitna. Za fotografije za koje je bitno da se mogu više zumirati ionako preferiram DSLR fotoaparat.
64 mpx je bolja samo u savršenim uslovima osvjetljenja, i prednost je što bilježi više pixela, samim tim i više detalja
Dakle kad zumiraš, dobiješ više informacija.
Većini ljudi to nije korisno.
Meni je korisno u situacijama kad bilježim neki stećak za kasnije crtanje, npr., a nemam pri sebi dslr kameru. Tih 64 mpx (u mom slučaju 108) mi omogućava da dobijem sliku od 30ak mb, ali na kojoj mogu zumirati detalje više nego na binned verziji.
Za 95% situacija ta kombinovana slika je sasvim dostatna što se tiče rezolucije, a ta full resolution se zbog procesorskih ograničenja krene raspadati čim je osvjetljenje imalo lošije od idealnog.
Često na tim telefonima sa pixel biningom slika bude bolja na fabričkim postavkama nego kada uključiš punu rezoluciju senzora. Ne znam zašto uopšte zamaranje sa brojem Mpx kada je to samo jedna od stavki koje utiču na kvalitet fotki. Zavisi kakav je senzor ugrađen, optika i koliko je procesor sposoban da obradi sliku.
Eto imaš najnoviji promjer Redmi 11 PRO koji sa 108 Mpx ima loše fotografije dok neki drugi telefon sa duplo manje Mpx razvaljuje sa fotografijama.
MP su bitni u profesionalne svrhe,gdje se fotografije stampaju u velikom formatu,tipa reklame,bilbordi i ostalo i gdje se fotografije naknadno obradjuju a sirovi materijal (fotka u punoj rezoluciji) bude sa sto vise detalja.
U pravilu su slike u punoj rezoluciji losije od slika gdje se 4 fotke sklapaju u jednu,jer onda imamo ljepsu sliku ali manju.
MP su mozda najbolji marketinski trik u mobilnoj industriji i pali i dan danas.Razlog zasto pali je jer mali broj razumije materiju a svi ostali se vode onom "vise je bolje".
A neki poput mene hoce da imaju iz principa ono sto se nudi u opisu telefona,makar ni jednu sliku nikad ne napravio,zbog toga sljedeci moj telefon ce biti iphon pa ovi nek mamu varaju.
Pa ne vara te niko.
Na Xiaomi telefonima imas opciju da prebacis na punu rezoluciju.
To dugme je tamo malo zavuceno ali mozes editovati i postaviti ga sebi na onaj vidljivi dio trake.
zippoo87 wrote: ↑23/04/2022 14:58
Pa ne vara te niko.
To dugme je tamo malo zavuceno ali mozes editovati i postaviti ga sebi na onaj vidljivi dio trake.
Cuj vara ga neko
To se blesav mozes pravit đe si naviko meni ne mozes,kad vec hoces tim tonom da pricas,varanje je cisto kad ti kamera radi u punoj rezoluciji samo na njihovoj aplikaciji,tebi ako to nije varanje imas ozbiljnih problema.
zippoo87 wrote: ↑23/04/2022 14:58
Pa ne vara te niko.
Cuj vara ga neko
To se blesav mozes pravit đe si naviko meni ne mozes,kad vec hoces tim tonom da pricas,varanje je cisto kad ti kamera radi u punoj rezoluciji samo na njihovoj aplikaciji,tebi ako to nije varanje imas ozbiljnih problema.
Ne pali se,jer nisi u pravu.
Na svim telefonima sa pixel binning tehnologijom je isto.
A ako mislis da ne radi na kamerama za koje trebas rootati telefon,to je onda van domena proizvodjacs i gubi se garancija,jer se cacka tamo gdje proizvodjac nije dozvolio.
preselio na ahiret wrote: ↑23/04/2022 15:11
A ako mislis da ne radi na kamerama za koje trebas rootati telefon,to je onda van domena proizvodjacs i gubi se garancija,jer se cacka tamo gdje proizvodjac nije dozvolio.
Kako na svim jel tako na iphonu?Jel tako na google pixelu?
Kako na svim jel tako na iphonu?Jel tako na google pixelu?
normalno da jeste pogledaj na pixel 6 pro 50mpx senzor se kropuje na 12.5mp
normalno da jeste pogledaj na pixel 6 pro 50mpx senzor se kropuje na 12.5mp
to je vjerovatno na serijama 6 prije tako bilo nije.znaci ne mozes pricat nomalno da jeste jer pixel nije samo serija 6.
pa logično da nece imati prijasni pixeli crop kad su od pixel dvojke do sestice imali jedan te isti senzor od 12mp , zato i šestica cropuje pedeset mp jer je gcam softvarski namjesten na te postavke
to je vjerovatno na serijama 6 prije tako bilo nije.znaci ne mozes pricat nomalno da jeste jer pixel nije samo serija 6.
pa logično da nece imati prijasni pixeli crop kad su od pixel dvojke do sestice imali jedan te isti senzor od 12mp , zato i šestica cropuje pedeset mp jer je gcam softvarski namjesten na te postavke
dobro ko brani xiaomiju da stavlja 12 i prodaje telefone onako kako pise?ne mozes bolan pisat jedno a prodavat nesto sasvim drugo,makar u opisu napisi da ima pixel binning i cao a ne pravit se budala.
Last edited by preselio na ahiret on 23/04/2022 15:31, edited 1 time in total.
Tako isto i apple .Isti senzor koristen na 5 generacija i to 12 MP.
Ne mozes tu ni primjeniti pixel binning tj,grupisanje pixela,jer bi onda dobio sliku od 3 MP.
Nego se ba ovaj ne razumije i bezveze nesto pise...a sve sto je oglaseno imas.
On bi da roota telefon ili da koristi modovane gcam portove a da ima punu rezoluciju a svi znamo da na modovsnim gcam pola opcija i ne radi i jako je tesko sve to konfigurisati.
Ako nastimas da radi dobro po noci,isti konfig po danu daje losije slike od stock kamere
dobro ko brani xiaomiju da stavlja 12 i prodaje telefone onako kako pise?ne mozes bolan pisat jedno a prodavat nesto sasvim drugo,makar u opisu napisi da ima pixel binning i cao a ne pravit se budala.
Moues li mi objasniti sta je ovo 108 na ovoj slici ?
Tako isto i apple .Isti senzor koristen na 5 generacija i to 12 MP.
Ne mozes tu ni primjeniti pixel binning tj,grupisanje pixela,jer bi onda dobio sliku od 3 MP.
Nego se ba ovaj ne razumije i bezveze nesto pise...a sve sto je oglaseno imas.
On bi da roota telefon ili da koristi modovane gcam portove a da ima punu rezoluciju a svi znamo da na modovsnim gcam pola opcija i ne radi i jako je tesko sve to konfigurisati.
Ako nastimas da radi dobro po noci,isti konfig po danu daje losije slike od stock kamere
Ti si mozda kompetentan za prodaju telefona ali za ostalu raspravu nisi jer nemas za to znanja.Kao prvo niko ne prica o rutovanju telefona,instaliraj bilo koju aplikaciju na telefon ne vezano za google kameru pricam,ni jedna ti nece dat rezoluciju koju daje samo miui-anx kamera.Sa tobom vise o tome nemam sta pricat jer nisi kompetentan za price i ponasas se ko da si u kafani sa rajom iz sela.
Moues li mi objasniti sta je ovo 108 na ovoj slici ?
zippoo87 wrote: ↑23/04/2022 15:38
Kada mi odgovoris na pitanje,mozemo nastaviti ovaj "kafanski razgovor"
Imas sve sto pise i sve mozes uredno koristiti.
A ti i dalje pricaj da te neko vara
Normalno da vara ali me ne cudi da tebi to nije varanje sa obzirom kojim se "hobijem" bavis
Sta li je raje zaplakalo sa onim,ko nov,mogu mislit
Kada vise nemas argumente,onda pokusavas da od mene napravis lopova i sanera,je li?
Da nije forum,sada bi ti rekao neke stvari ali ovdje necu.
Sto se mene tice i moje prodaje,nikada niko nije vratio robu s kamoli zaplakao a to govori i povjerenje na platformama za prodaju ,kao i preporuke od zadovoljnih korisnika.
A ti eto tuzi Xiaomi,prodaj pricu o varanju nekim novinama ,portalu...ipak si ti otkrio nesto sto niko u svijetu jos nije uspio,pa zaradi na svojoj "ekskluzivi"
preselio na ahiret wrote: ↑23/04/2022 15:39
Normalno da vara ali me ne cudi da tebi to nije varanje sa obzirom kojim se "hobijem" bavis
Sta li je raje zaplakalo sa onim,ko nov,mogu mislit
Kada vise nemas argumente,onda pokusavas da od mene napravis lopova i sanera,je li?
Da nije forum,sada bi ti rekao neke stvari ali ovdje necu.
Sto se mene tice i moje prodaje,nikada niko nije vratio robu s kamoli zaplakao a to govori i povjerenje na platformama za prodaju ,kao i preporuke od zadovoljnih korisnika.
A ti eto tuzi Xiaomi,prodaj pricu o varanju nekim novinama ,portalu...ipak si ti otkrio nesto sto niko u svijetu jos nije uspio,pa zaradi na svojoj "ekskluzivi"
Sto se palis
na svim mjestima o telefonima mnogi pisu o toj prevari proizvođaca da pratis znao bi.