Republika Turska

Post Reply
smijesni_ste

#18751 Re: Republika Turska

Post by smijesni_ste »

Nek smo naučili da je demokratija ugrožena u Americi :lol: :lol:
mavi

#18752 Re: Republika Turska

Post by mavi »

Stari_demagog wrote:Ali interesantno kako se likovi iz ove naše vukojebinske države sekiraju za ugroženost demokratije u Turskoj, totalitarni režim na čelu sa Erdoganom, a ne sekiraju se za iste takve slučajeve u npr. SAD-u. I to je država sa totalitarnim režimom i demokratijom ugroženijom od one u Turskoj jedno sto puta samo je razlika u tome što Amerika putem svojih obavještajnih službi drži mir u državi, a putem istih tih službi narušava mir u Turskoj. Erdogan da ne radi kako radi davnih dana bi Amerikanci i ćifuti od Turske napravili Irak, Libiju ili Siriju. I za kraj fascinantno mi je da se protiv diktature bore isti oni likovi koji su podržavali komunističku diktaturu u bivšoj Jugi i smatrali Tita božanstvom. Recite jednostavno da nije problem što je Erdogan diktator nego što je musliman, a islamska diktatura nije prihvatljiva kao ateistička licemjeri jedni. :)
Čekaj, je li ti to pokušavaš da usporediš stanje demokratije u Turskoj i SAD-u? U Turskoj je bacio Erdogan u zatvore sve neistomišljenike, novinare, akademike, sve što je iole vrijedilo, ukida gimnazije, nameće vjerske škole po svaku cijenu, u zatvoru je zaglavilo preko sto hiljada ljudi.... Poređenja radi, nijedan naš Bošnjak nije svoju egzistenciju i daljnji život nastavio u Turskoj, dok je dosta njih otišlo u Ameriku, gdje i više nego pristojno žive. I kako se onda uopšte mogu porediti ove dvije zemlje? Samo jedan parametar, moliću lijepo, konkretno.
salik79

#18753 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

raoul duke wrote:Progresivna Turska

Image

I jos progresivnija Murika :thumbup:

Image

BBC je to pokusao problematizirati, ali ljudska prava i demokracija su ipak na prvom mjestu! :thumbup: :bih:
Stari_demagog

#18754 Re: Republika Turska

Post by Stari_demagog »

mavi wrote:
Stari_demagog wrote:Ali interesantno kako se likovi iz ove naše vukojebinske države sekiraju za ugroženost demokratije u Turskoj, totalitarni režim na čelu sa Erdoganom, a ne sekiraju se za iste takve slučajeve u npr. SAD-u. I to je država sa totalitarnim režimom i demokratijom ugroženijom od one u Turskoj jedno sto puta samo je razlika u tome što Amerika putem svojih obavještajnih službi drži mir u državi, a putem istih tih službi narušava mir u Turskoj. Erdogan da ne radi kako radi davnih dana bi Amerikanci i ćifuti od Turske napravili Irak, Libiju ili Siriju. I za kraj fascinantno mi je da se protiv diktature bore isti oni likovi koji su podržavali komunističku diktaturu u bivšoj Jugi i smatrali Tita božanstvom. Recite jednostavno da nije problem što je Erdogan diktator nego što je musliman, a islamska diktatura nije prihvatljiva kao ateistička licemjeri jedni. :)
Čekaj, je li ti to pokušavaš da usporediš stanje demokratije u Turskoj i SAD-u? U Turskoj je bacio Erdogan u zatvore sve neistomišljenike, novinare, akademike, sve što je iole vrijedilo, ukida gimnazije, nameće vjerske škole po svaku cijenu, u zatvoru je zaglavilo preko sto hiljada ljudi.... Poređenja radi, nijedan naš Bošnjak nije svoju egzistenciju i daljnji život nastavio u Turskoj, dok je dosta njih otišlo u Ameriku, gdje i više nego pristojno žive. I kako se onda uopšte mogu porediti ove dvije zemlje? Samo jedan parametar, moliću lijepo, konkretno.
Hajde da vidim tog novinara u Americi koji će pisati protiv države, ne da će završiti u zatvoru nego će nestati sa lica zemlje. Vidiš da se nijedan svjetski medij ne usuđuje reći da iza svih ratova u svijetu stoji Amerika, iako se to zna jer zna da bi istog trena bili ugašeni. Zamisli kad bi se digla medijska hajka protiv Amerike u svijetu i kad bi se prikazivalo njihovo pravo lice gdje bi bili ? Erdoganu puna podrška, nije da Turska ima neprijatelje samo unutar države nego su unutrašnji neprijatelji plaćenici vanjskih neprijatelja i tako i treba s njima. :bih:

Ne vidim da ste se bunili dok je Tito neistomišljenike trpao na Goli otok.
Stari_demagog

#18756 Re: Republika Turska

Post by Stari_demagog »

Smiješno majke mi šta je tebi argument :lol:
salik79

#18757 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

mavi wrote: Čekaj, je li ti to pokušavaš da usporediš stanje demokratije u Turskoj i SAD-u? U Turskoj je bacio Erdogan u zatvore sve neistomišljenike, novinare, akademike, sve što je iole vrijedilo, ukida gimnazije, nameće vjerske škole po svaku cijenu, u zatvoru je zaglavilo preko sto hiljada ljudi.... Poređenja radi, nijedan naš Bošnjak nije svoju egzistenciju i daljnji život nastavio u Turskoj, dok je dosta njih otišlo u Ameriku, gdje i više nego pristojno žive. I kako se onda uopšte mogu porediti ove dvije zemlje? Samo jedan parametar, moliću lijepo, konkretno.

Ako u ovo zaista cvrsto vjerujes, onda je s tobom svaka daljnja diskusija izlisna.

Samo jedno pitanje - jesi li ti ikada bio u Turskoj?
Kikibombona

#18758 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Stari_demagog wrote:
A sta je tebi argument?

Na celu Turske i Amerike imamo dva ludaka.

Ludak na celu Turske je bog i batina u drzavi. Ima apsolutnu kontrolu i niko ga ne smije krivo pogledati. Drzi sve poluge moci. Sto zamisli to i uradi, niko mu ne moze stati na put. Ako ga neko kritikuje na ostar nacin, zavrsi u zatvoru. Gasi opozicione medije i pritvara novinare.

Ludak na celu Amerike ne moze nikome nista. Ne moze nikoga strpati iza resetaka. Mediji pljuju po njemu sasvim slobodno. I to vecina americkih medija. Kongresmeni, senatori, razni uglednici govore da je obicna kretencina. Lebron Dzejms i ekipa plju po njemu bez posljedica. A sta je sa Enesom Kanterom? Smije li doci u Tursku? Sudovi ponistavaju Trampove odluke. Drzavni sekretar i ministar odbrane ignorisu i opovrgavaju Trampove izjave itd.

Ako ti u ova dva primjera ne vidis ogromnu razliku, stvarno se zapitam na koji nacin inace funkcionises.

Amerika nije savrsena demokratija, savrsenstvo ne postoji, ali je svako poredjenje sa Turskom nevidjen idiotizam.

S druge strane, Turska je sinonim za demokratiju u poredjenju sa iranskom diktaturom... Dakle, uvijek ima gore od goreg.

Amerika je velesila upravo zato sto o njenoj sadasnjosti i buducnosti ne odlucuje jedan covjek, kao sto je slucaj u Rusiji ili Turskoj. Ameriku vodi veci broj ljudi, imaju jak sistem i institucije. Nisu slucajno najjaca drzava svijeta.
Stari_demagog

#18759 Re: Republika Turska

Post by Stari_demagog »

Kikibombona wrote:
Stari_demagog wrote:
A sta je tebi argument?

Ludak na celu Turske je bog i batina u drzavi. Ima apsolutnu kontrolu i niko ga ne smije krivo pogledati. Drzi sve poluge moci. Sto zamisli to i uradi, niko mu ne moze stati na put. Ako ga neko kritikuje na ostar nacin, zavrsi u zatvoru. Gasi opozicione medije i pritvara novinare.

Ludak na celu Amerike ne moze nikome nista. Ne moze nikoga strpati iza resetaka. Mediji pljuju po njemu sasvim slobodno. I to vecina americkih medija. Kongresmeni, senatori, razni uglednici govore da je obicna kretencina. Lebron Dzejms i ekipa plju po njemu bez posljedica. A sta je sa Enesom Kanterom? Smije li doci u Tursku? Sudovi ponistavaju Trampove odluke. Drzavni sekretar i ministar odbrane ignorisu i opovrgavaju Trampove izjave itd.

Ako ti u ova dva primjera ne vidis ogromnu razliku, stvarno se zapitam na koji nacin inace funkcionises.

Amerika nije savrsena demokratija, savrsenstvo ne postoji, ali je svako poredjenje sa Turskom nevidjen idiotizam.

S druge strane, Turska je sinonim za demokratiju u poredjenju sa iranskom diktaturom... Dakle, uvijek ima gore od goreg.

Amerika je velesila upravo zato sto o njenoj sadasnjosti i buducnosti ne odlucuje jedan covjek, kao sto je slucaj u Rusiji ili Turskoj. Ameriku vodi veci broj ljudi, imaju jak sistem i institucije. Nisu slucajno najjaca drzava svijeta.
Ko će napisati istinu ? Zašto su se desili ratovi u Iraku, Libiji, Siriji i zašto sad hoće da se isto desi u Turskoj i Iranu ? Zato što Amerika nije imala ili još uvijek nema uticaj na te zemlje. I kad praviš paralelu između Erdogana i Trumpa budi malo pametniji pa skontaj da je Erdogan država, a Trump ikebana u rukama države. Amerikom upravljaju državne sigurnosne službe, a Turskom Erdogan. I ti si onaj što je grlat na temi o Siriji i koji podržava Assada, iako je i on sam diktator, ne u toj mjeri kao Erdogan, ali je diktator. Recite jednostavno nije problem diktatura, problem je islam.
salik79

#18760 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Stari_demagog wrote:
Kikibombona wrote:
Stari_demagog wrote: Smiješno majke mi šta je tebi argument :lol:
A sta je tebi argument?

Ko će napisati istinu ? Zašto su se desili ratovi u Iraku, Libiji, Siriji i zašto sad hoće da se isto desi u Turskoj i Iranu ? Zato što Amerika nije imala ili još uvijek nema uticaj na te zemlje. I kad praviš paralelu između Erdogana i Trumpa budi malo pametniji pa skontaj da je Erdogan država, a Trump ikebana u rukama države. Amerikom upravljaju državne sigurnosne službe, a Turskom Erdogan. I ti si onaj što je grlat na temi o Siriji i koji podržava Assada, iako je i on sam diktator, ne u toj mjeri kao Erdogan, ali je diktator. Recite jednostavno nije problem diktatura, problem je islam.
Auuuuuu, fula! S kikijem je glupost uopce ulaziti u raspravu, ali iz ovog je ocito da ne pratis temu. :skoljka:

Inace, i Asad je musliman.
Stari_demagog

#18761 Re: Republika Turska

Post by Stari_demagog »

salik79 wrote:
Auuuuuu, fula! S kikijem je glupost uopce ulaziti u raspravu, ali iz ovog je ocito da ne pratis temu. :skoljka:

Negdje sam zapazio da je poprilično grlat, možda sam pogriješio temu.

Assad je šija alevija, pravac ili sekta koja je u totalnoj suprotnosti sa načelima islama.
insomnia78

#18762 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

A sada spektakl.
PS: apsolutno se slazem sa tobom. Šije su muslimani ko i Rusi
Stari_demagog

#18763 Re: Republika Turska

Post by Stari_demagog »

insomnia78 wrote:A sada spektakl.
Nije tema religija, i nemam ništa protiv šija, ali to što se pojedine šijske sekte poput rafidija ili alevija nazivaju muslimanima je njihov lični izbor, ali da bi se nazivao muslimanom moraš ispunjavati pet islamskih šarta, a oni već u prvom dolaze u konflikt sa islamom kad Aliju nazovu božanstvom tako da nisu muslimani. Mnogo bliži su kršćanstvu. I sad nam ih pokušavaju poturiti kao muslimane. :roll:
Last edited by Stari_demagog on 06/01/2018 18:51, edited 1 time in total.
salik79

#18764 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Stari_demagog wrote:
salik79 wrote:

Negdje sam zapazio da je poprilično grlat, možda sam pogriješio temu.

Assad je šija alevija, pravac ili sekta koja je u totalnoj suprotnosti sa načelima islama.

Grlat je po pitanju kurdskih separatista.

Nije vjerska tema, stoga - ne zelim ulaziti u tu raspravu, ali Asad je musliman.

Image
insomnia78

#18765 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Samo polako. Sašti vidjeti
Lopez1981

#18766 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

Nek Lebron Dzejms otvoreno podrži Bin Ladena i njegovu ideologiju kao što Kanter podržava Gulena pa da vidimo kako ce se provesti. Za Turke je Gulen isto što je Amerikancima Bin Laden.
salik79

#18767 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Stari_demagog wrote:
Nije tema religija, i nemam ništa protiv šija, ali to što se pojedine šijske sekte poput rafidija ili alevija nazivaju muslimanima je njihov lični izbor, ali da bi se nazivao muslimanom moraš ispunjavati pet islamskih šarta, a oni već u prvom dolaze u konflikt sa islamom kad Aliju nazovu božanstvom tako da nisu muslimani. Mnogo bliži su kršćanstvu. I sad nam ih pokušavaju poturiti kao muslimane. :roll:
Eh, kada si dobio podrsku, po tom pitanju, od kjafira - onda znas da si zabrazdio.

A kada si ti koje aleviju cuo da kaze da je hazreti Alija bozanstvo? A da ne pitam za Asada.
Stari_demagog

#18768 Re: Republika Turska

Post by Stari_demagog »

Lopez1981 wrote:Nek Lebron Dzejms otvoreno podrži Bin Ladena i njegovu ideologiju kao što Kanter podržava Gulena pa da vidimo kako ce se provesti. Za Turke je Gulen isto što je Amerikancima Bin Laden.
:thumbup: :thumbup:
Ne možeš ti to pojedinim likovima dokazati. I baš čudno što od toliko država svijeta baš Amerika Gulenu pruži utočište, jako čudno...
Stari_demagog

#18769 Re: Republika Turska

Post by Stari_demagog »

salik79 wrote:
Stari_demagog wrote:
Eh, kada si dobio podrsku, po tom pitanju, od kjafira - onda znas da si zabrazdio.

A kada si ti koje aleviju cuo da kaze da je hazreti Alija bozanstvo? A da ne pitam za Asada.
Mene podrška-nepodrška ne zanimaju, šta imam reći to i kažem pa makar sam bio na tome.

Čekaj je li oni to treba otvoreno da govore ako su već pripadnici i sljedbenici učenja koje tako kaže ?
salik79

#18770 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Stari_demagog wrote:
salik79 wrote:
Stari_demagog wrote: Nije tema religija, i nemam ništa protiv šija, ali to što se pojedine šijske sekte poput rafidija ili alevija nazivaju muslimanima je njihov lični izbor, ali da bi se nazivao muslimanom moraš ispunjavati pet islamskih šarta, a oni već u prvom dolaze u konflikt sa islamom kad Aliju nazovu božanstvom tako da nisu muslimani. Mnogo bliži su kršćanstvu. I sad nam ih pokušavaju poturiti kao muslimane. :roll:

Mene podrška-nepodrška ne zanimaju, šta imam reći to i kažem pa makar sam bio na tome.

Čekaj je li oni to treba otvoreno da govore ako su već pripadnici i sljedbenici učenja koje tako kaže ?
Znas li ti koji su preduvjeti da nekoga protekfiris? Znas li ti kolika je odgovornost i posljedice toga (obzirom da tekfir na nekome mora zavrsiti - ako si upravu, onda ok, ako nisi - onda si i sam kjafir)?
Ta lahkoca tekfira je svojstvena iskljucivo vehabijskom pokretu i nikome vise.
insomnia78

#18771 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Kaze lik koji tekfiri redom koji nisu mjereni teheranskim metrom
Stari_demagog

#18772 Re: Republika Turska

Post by Stari_demagog »

salik79 wrote: Znas li ti koji su preduvjeti da nekoga protekfiris? Znas li ti kolika je odgovornost i posljedice toga (obzirom da tekfir na nekome mora zavrsiti - ako si upravu, onda ok, ako nisi - onda si i sam kjafir)?
Islamski sunitski učenjaci su donijeli takav stav, a nije ga teško ni donijeti s obzirom da vidim da sam ne možeš da opovrgneš alevijsko učenje. Inače nisam mezheblija, ne volim da se vežem za mezhebe, a naročito ne za hanbelijski kao najmlađi. I tema nije religija, ovdje bi trebali stati.
salik79

#18773 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Stari_demagog wrote:
salik79 wrote: Znas li ti koji su preduvjeti da nekoga protekfiris? Znas li ti kolika je odgovornost i posljedice toga (obzirom da tekfir na nekome mora zavrsiti - ako si upravu, onda ok, ako nisi - onda si i sam kjafir)?
Islamski sunitski učenjaci su donijeli takav stav, a nije ga teško ni donijeti s obzirom da vidim da sam ne možeš da opovrgneš alevijsko učenje. Inače nisam mezheblija, ne volim da se vežem za mezhebe, a naročito ne za hanbelijski kao najmlađi. I tema nije religija, ovdje bi trebali stati.

Koji islamski ucenjaci?! Ali, upravu si - trebamo stati, meni ni u dzep, ni iz dzepa.
Kikibombona

#18774 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Stari_demagog wrote:Ko će napisati istinu ? Zašto su se desili ratovi u Iraku, Libiji, Siriji i zašto sad hoće da se isto desi u Turskoj i Iranu ? Zato što Amerika nije imala ili još uvijek nema uticaj na te zemlje. I kad praviš paralelu između Erdogana i Trumpa budi malo pametniji pa skontaj da je Erdogan država, a Trump ikebana u rukama države. Amerikom upravljaju državne sigurnosne službe, a Turskom Erdogan. I ti si onaj što je grlat na temi o Siriji i koji podržava Assada, iako je i on sam diktator, ne u toj mjeri kao Erdogan, ali je diktator. Recite jednostavno nije problem diktatura, problem je islam.
Asad je diktator. I to veci diktator od Erdogana. Daleko veci, za sada. Erdogan je legalno dosao na vlast. Asada je na vlast postavila njegova porodica. Erdogan je monstrum diktstorskog mentaliteta al' nije gori od Asada.

Ja ti o tome upravo govorim. Ameriku vodi VISE ljudi, stotine, cak i hiljade. Zato su najjaci. Veoma je opasno kada je sva vlast u rukama jednog covjeka. Hitler, Musolini, Staljin, Asad, Causesku, Pol Pot itd. Erdogan i Putin imaju apsolutnu vlast. Mogu gasiti medije, eliminisati opoziciju, uspostaviti potpunu kontrolu nad sudstvom, policijom, vojskom i svim mogucim sluzbama itd. Drzava jednog covjeka.

Tramp ima manire slicne kao Erdogan i Putin. On bi rado da ima apsolutnu vlast, da sve kontrolise i radi sta hoce. Ne dozvoljava mu to americki sistem. Ne moze on sam odlucivati o sudbini tako velike drzave. Kritika je izuzetno jaka. Losa rjesenja za Ameriku ce biti odbijena. Prvi ce mu Reks Tilerson ili Dzejms Metis reci da je budala ako povuce glup potez. Tilerson je vec rekao da se radi o idiotu.

Erdogana i Putina niko ne smije krivo pogledati. Oni vole poltrone a ne kriticare. Na lose poteze koje povlace nema ko ukazati.

Amerika je drzava SISTEMA, Turska ili Rusija drzave jednog lica.
Kikibombona

#18775 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote:Nek Lebron Dzejms otvoreno podrži Bin Ladena i njegovu ideologiju kao što Kanter podržava Gulena pa da vidimo kako ce se provesti. Za Turke je Gulen isto što je Amerikancima Bin Laden.
Proveo bi se kao Orhan Pamuk, zivio bi sa tjelohraniteljima, ali ne bi odgovarao pred sudovima.

Jedno je osuda javnosti a drugo optuznica tuzilastva.
Jedno je kada si na udaru javnosti a drugo kada si na udaru drzave.

Evropa je puna radikalnih islamista iako svako malo islamisticke teroristicke skupine divljaju po Evropi.

Evropa je puna neonacista koje niko ne dira.

Enes Kanter je sportista. Sudi mu se radi ideologije, nikakav zlocin nije pocinio. Isto tako se Aliji Izetbegovicu ili Vojislavu Seselju sudilo zbog ideologije. Ja to ne podrzavam.

Porediti Ensa Kantera sa bin Ladenom je jebeni uzas. :(
Post Reply