Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#1876 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:oplakala sam, bukvalno, i ja i beba (mislila da se njoj smijem).

džindas gdje ti kupi pašinu kremu za bebe, ja jednom naletila u DMu na Dobrinji i sad nigdje.
ja je vidjela u DM-u na Dobrinji u petak - ne bih ni primijetila da vi niste ovdje spominjale
putujucidzindas

#1877 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

e haj mi sad pomozite. doih ja ovu skalameriju za akuhanje na paru i ne znam šta ću s njom. bojim se da ne bude još jedna sprava ispod pulta :D Naspem vodu u ovu bazu, a gore složim posude koje hoću. Ima li negdje da piše koliko kojoj hrani vremena treba?
vanad

#1878 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Imam ja i koristim maksimalno. Evo danas citav rucak napravila. Riba sa krompir salatom...dole krompir, druga posuda jaja, treca posuda losos. Poredas, ukljucis na 20 min. i sve gotovo a socno. To koliko vremena treba zavisi od vise faktora. Ja sam uz kuhalo dobila neku tabelu ali to ti je sve odokativno jer puno zavisi od toga kako sitno se izreze, koja je vrsta krompira, rize isl. U tom se treba malo ispraksati ali je inace super stvarcica. Vrlo brzo se sve skuha a ukusnije je nego kad se kuha u serpi. Ja sam i meso kuhala. Sve u svemu, sto god se kuha moze i u tom.
otherside

#1879 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

sta je ovo? kuhate na temi o bebama :shock: sramota :D
kod mene je zadnja 3 dana bilo code red.
tata otisao na sl.put, ja sa njih dvije, obje prehladjene, starija nije ni isla u obdaniste.
nisam spavala 72 sata ako zanemarimo onih 10-15 minuta koliko sam hvatala tokom noci izmedju hranjenja male i ganjanja starije po krevetu da ne bi pala, lupkanja po ledjima da iskaslje, daj sok, necu sok, daj vodu,...
tata se vratio, nikad mu se zena nije vise obradovala :D
putujucidzindas

#1880 Re: Bebe - ALL ABOUT!

@vanad - hvala. probavamo, pa cemo skontati

@other - šta se bona ti odmah buniš ? :x :D Ja dobila kuhalo da mogu BEBI kuhati na pari, pa mislila da ste vi ovdje to spominjale. :-) idi bježi tamo, odmaraj sad kad je tata tu
Alhemicarkaa

#1881 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Da se pritefterimo - postajemo razmaženi i to dobivamo odlike koje su me najviše nervirale kod druge djece :skoljka:
otherside

#1882 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Alhemicarkaa wrote:Da se pritefterimo - postajemo razmaženi i to dobivamo odlike koje su me najviše nervirale kod druge djece :skoljka:
kad te dijete pocne nervirati, vrijeme je da pravis drugo - stara bosanska poslovica :D
Alhemicarkaa

#1883 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Vala ga ja nepravila, eno mi muža u mene pa nek ga pravi :mrgreen:
vanad

#1884 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

kod nas u utorak boca mladjem, u srijedu povisena temperatura radi boce (srecom ne previse), danas temperatura kod starije :roll: HOCU LJETO ili bar na planine da disemo cisti vazduh bez ovih baja.
Ima li ko iskustva sa seborejom kod bebceta? Starija nije imala, mali ima. Dosad se nisam obazirala ali brate izgleda ruzno pa sam upitala doktoricu i preporucila mi je Bioderma baby squam. Kupila sam ali nisam jos aplicirala.
safran

#1885 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:Da se pritefterimo - postajemo razmaženi i to dobivamo odlike koje su me najviše nervirale kod druge djece :skoljka:
Auuuu, a sada lijepo sjedi, uzmi olovku i papir i popiši sve što si ikada naglas prokomentarisala. E to ćeš da pokusaš. Nije do mene - to se tako mora :-D
Alhemicarkaa

#1886 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Iskreno, manje sam komentarisala djecu, više roditelje.
Ali nisam puno, dvije su me stvari najviše nervirale i evo ova mala pokazuje naznake tog ponašanja. Tantrumi i to su sad najizraženiji kad je oblačim, preznojim se sva, a ona se izvija i vrišti. Toliko me smori da na kraju kažem mužu da završi, a kad je mama tu lagano eskiviram čitavu ceremoniju.
Druga stvar je hrana, uvijek sam mislila da su roditelji ti koji stvore djeci averziju prema hrani, da su lijeni, da ovo i ono. Eno ona moja postala prava izbirljivica. Otkako je probala bestilj shvatila je da slana hrana nije ono što ona voli. Nema šanse da pojede više od tri kašike, a i to je na jedvite jade. Budalešem, nasmijavam je, a-a. Skontala je da čim otvori usta ja stavljam unutra kašiku i mogla bi tako sjediti do prekosutra sa čvrsto stisnutim ustima. A još je skontala da to zalijepi za nepce, pa onda vrišti i kao davi se, a uopće se ne davi, hrana je protjerana kroz cjediljku i nije je čak ni progutala, samo tersa :x Pokušaću opet da u sve dodajem tikvu. Napravila supicu, piletina, brokuli, karfiol, mrkva, krompir, proso, celer, peršun. Procjedila i dodala par malih komadića povrća. Tu vodicu je i nekako pojela. Povrće sam sa mesom propasirala, ma nema šanse. Neće i kapak. S druge strane, žitarice sa voćem jede ko mahnita. Bestilj obožava, ali joj ne prija :(, valjda je nadima i samo prdi od njega (ama ne bi vjerovali da to beba tako glasno radi, imali smo dvije napete noći, nije spavala od tih vjetrova. Da po danu nije bila vesela tačno bih je odvela doktoru. Ukinem bestilj i sinoć prespavala noć.
putujucidzindas

#1887 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Znači, veselje s hranom počelo. I ja samo čekam kad će ovaj početi zezati. Nama je sad faza kad niko pred njim ništa ne može pojesti. Nema šanse. Ako ne uspijem doručkovati dok on jede, pa jedem poslije, njemu moram dati bilo šta - s koricom hljeba je najsretniji :D U toku dana, nema šanse pojesti jabuku, bananu ili nešto drugo, moraš s njim sve podijeliti. Ti njoj pasiraš? Ovaj sad blago negoduje kad mu je nešto preglatko, tako da već uveliko rendam i gnječim sve što mu dam. Bananu jede onako, struže zubićima, jabuka mu još nije jasna :D
A ovo - razmažen, kod nas će nekom na nos izaći :D pokušavao je ludovati kad ga presvlačim, ali ga ja onda posjednem u krilo i nekako savladam. Meni je još uvijek problem što ne može ostati sam 5 minuta. Stavim ga u krevetac dok odem do wc-a, on jadan vrišti, plače, urla. Pravi usta na ono obrnuto U :) Ne znam, svako jutro nam počne tom histerijom, ja se nadam de će se prije ili kasnije navići. Isto to se ponovi svaki put u toku dana kad mu se maknem s očiju. Valjda ti je tako, svakog zapadne ono što nije htio :lol:
safran

#1888 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:Iskreno, manje sam komentarisala djecu, više roditelje.
I to se pika :razz:
Budalešem, nasmijavam je, a-a.
Nemoj praviti predstavu od obroka - vjeruj mi - samo na glavi što nisam dubila - predstava im je zanimljiva ali hrana i dalje nije.
Napravila supicu, piletina, brokuli, karfiol, mrkva, krompir, proso, celer, peršun. Procjedila i dodala par malih komadića povrća.
Ja bih probala pojednostaviti sastojke - 3 vrste povrća i kapak - puno je ovo okusa.
Alhemicarkaa

#1889 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

džindas, vi imate zube, mi nemamo još nijednog. Dajem ja njoj tikvu neizgnječenu, to pojede. Međutm ovo sam zbog mesa pasirala. Moja prasu voli da gricka. U suštini sam skontala da ono što voli da jede itekako zna da žvače, ali ono što ne voli odmah se kao počne daviti, a hrana na vrh usta. Pa zar osmomjesečna beba može biti tako prefrigana?
A ni moja neće ni sekunde sama, nekad je stavim u hranilicu i odem da operem zube tako što se igram onog nema mame, evo mame, virim je. Drugačije ne bih mogla oprati zube. A kako mrzimo spavati, to je posebna priča. Sad spava jednom dnevno 15 minuta. Kad ću na posao? :roll: :D

I molim te kako pelenu staviš u krilu, meni je ovaj dio najgori, izvija se i ode iz okvira pelene i to traje desetak minuta, ono ostalo i nekako.

šafran, i ja bih pojednostavila, ovo je bilo na nagovor moje mame. I ja bih joj stalno davala tikvu, ali mama me nagovori da joj nedajem. Znam da hranu ne treba maskirati, ali iskreno, onako samo skuhano na vodi i ne znam kome bi se svidjelo. Tješim se da ću je naučiti ukuse kad ta hrana bude normalno kuhana, posoljena i lijepo obađena. Ali već vidim da ćemo muku mučiti.
otherside

#1890 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

tako vam treba kad ste naucili djecu da cim kmeknu mama odmah trci :D
mogu misliti kako vas sad nerviram, haaaaa :lol:
eh... vrijeme srece, malih medvjedica koje ne mozete ostaviti, umiljatih beba koje poslusno ruckaju je proslo :D
polako idemo ka svakodnevnim tantrumima, borbi sa hranjenjem, ganjanjem po kuci, deranjem roditelja na djecu i obrnuto :D
nego...bjez'te na posao dok ste u pameti :D
putujucidzindas

#1891 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarka - ovaj ti isto ne žvače. Ja mu dajem ovo krupnije ne bi li počeo žvakati :D Sve što ne može glatko progutati- npr. ovu koricu hljeba, on sisa dok je skroz ne razmekša, pa onda nešto kao malo žvače i proguta. Meso isto tako - izrežem na skroz male komadiće, al jedva da nesto malo prožvače.
A pelenicu fino razmotam, stavim je sebi u krilo, stavim njega tako da mi je okrenut leđima i onda je skopčam. Doduše, ovako stavim ove klix, platnenu dok obučemo, pa preko zaštitne gaće, aiiii :lol:

Ma ja mislim da je taj odlazak na posao prijeko potreban. Realno, ovo je dijete stalno samo sa mnom. Tatu vidi onih sat-dva prije spavanja. Šta ću drugo očekivati nego da će biti ovoliko vezan za mene? Ja ne znam drugi način, nego da ga puštam tako povremeno da dernja dok ja nešto uradim. Valjda će nekad shvatiti da mora malo biti i sam. Mada ne vidim neki napredak :lol: Kad jednom krenem na posao :D , onda neće imati izbora.
otherside

#1892 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

@dzindas, imas li mogucnost uposliti neku od nana/baka, tetki i sl. uglavnom nekog koga beba vec poznaje da ostane 2-3 sata s njim barem 2 puta sedmicno.
za to vrijeme se ti mozes odmoriti, izaci vani, popiti s nekim kafu a beba ce se navikavati postepeno na tvoje odsustvo. obostrana korist :)
postoje i agencije, tj. tete cuvalice koje mozes angazovati po potrebi, na par sati...samo ne znam je li to bebanu traumaticno :roll: doduse, i odlazak u obdaniste je traumatican u pocetku...
putujucidzindas

#1893 Re: Bebe - ALL ABOUT!

ja sanjam dan kad ću u po dana otići malo vani SAMA :D Dosad je to uglavnom uvečer, kad ovaj zaspi, pa tata dežura. Nana i baka imaju po 75 godina i nisu uopšte fizički sposobne izboriti se s njim. I kad ga odvedem kod bake, opet ne mogu mrdnuti, jer mu ona ništa ne može. Nana nam bar dođe s vremena na vrijeme, bude s njim, ali opet ne bi sama da ostaje. Valjda su i one nesigurne i boje se, šta ja znam. Ostatak je prilično nezainteresovan :D
o agencijama nisam razmišljala, to tipa par sati. Možda bih i mogla par puta da sam i ja tu, dok on upozna tetu, pa tek onda da ostaje s njom.
otherside

#1894 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

putujucidzindas wrote:ja sanjam dan kad ću u po dana otići malo vani SAMA :D Dosad je to uglavnom uvečer, kad ovaj zaspi, pa tata dežura. Nana i baka imaju po 75 godina i nisu uopšte fizički sposobne izboriti se s njim. I kad ga odvedem kod bake, opet ne mogu mrdnuti, jer mu ona ništa ne može. Nana nam bar dođe s vremena na vrijeme, bude s njim, ali opet ne bi sama da ostaje. Valjda su i one nesigurne i boje se, šta ja znam. Ostatak je prilično nezainteresovan :D
o agencijama nisam razmišljala, to tipa par sati. Možda bih i mogla par puta da sam i ja tu, dok on upozna tetu, pa tek onda da ostaje s njom.
mislim da je 5-10 KM po satu sto i nisu neke pare obzirom sta ti dobijas :D
pa eto i jednom sedmicno 2 sata tete cuvalice su 2 sata slobode za tebe.
a kad nadjes posao aBd beba ce vec biti naviknuta da mama ode ali se i vrati :wink:
putujucidzindas

#1895 Re: Bebe - ALL ABOUT!

evo sad sam pogledala. Je li neko zvao tete iz invictusa? Ja samo za njih znam, ima li još šta?
otherside

#1896 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ja znam i za "savrseni krug"
nisam koristila njihove usluge pa ti ne znam reci kakvi su na djelu.
putujucidzindas

#1897 Re: Bebe - ALL ABOUT!

drage moje, opet kod nas problemčić :D
Jutros je mali imao kaku s malim tragom krvi. Pošto je ovo bilo oko pola 6, ja sam do pola 8 već bila spremna, a 15 do 8 u Vrazovoj. Ne bi naše dr, odemo kod druge, kaže nije to ništa, ali on njoj malo blijedo-žuto izgleda, pa bi ona da uradi nalaze krvi. Elem mi popodne odosmo po nalaze, pa kod naše dr, koja se totalno zbuni. Kaže da su jako čudni nalazi, po njima bi rekla da ima bar virusnu infekciju i prilično slab imunitet. A opet, ona ga i vidi i zna i ne može povezati ovo dijete s nalazom. A i u samom nalazu nisu uračene sve pretrage, jer mu nisu mogli bosti venu, nego prst, pa se nešto nije moglo uraditi. Veli mi žena, ako stolice dalje budu OK, zanemarićemo ovo. Ako stolica i dalje bude ko jutros, moramo dječijem hirurgu. On je maločas kako i sve OK. Ja pretpostavljam da je to neko površinsko bezveze krvarenje bilo i mislim da me taj dio ne brine. Na kraju krajeva, više me brine što on opet malo-malo ima tvrde stolice i ne znam kako im stati u kraj. Vjerovatno i ta krv zbog tog.
Mene sad brine taj konfuzni nalaz krvi. Da nije bilo te stolice, ne bi mi palo na pamet da mu je išta - apsolutno je sve normalno. Znate i same koliko se trudim da ga hranim kako treba - svaki dan svježe, žitarice, voće, povrće, meso, počeli smo i sir. Jedino ga posljednjih dana ne mogu ubijediti da pije vodu - neće pa neće. Ona nam preporuči da mu daamo grožđice i suhe marelice i to je sve.
Ima li još ko kakav prijedlog? Bilo za stolicu, bilo za imunitet?
otherside

#1898 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

@dzindas, i moja je negdje oko 7.ili 8.mjeseca imala tragove krvi u stolici u obliku nekih koncica, onako po vrhu kake.
ja je nisam ni vodila pedijatru ali sam pitala jednu prijateljicu koja je takodje pedijatar i ona mi rece da je vjerovatno posljedica tvrde stolice ili teskoce pri izbacivanju iste i da pratim.
ja pratila, javilo se jos jednom ili dva puta ali ne isti taj dan vec nakon par dana.
i nikad vise.
daj mu bestilja, vidis da ona alhemicarkina mala kaki i previse od njega :D
imas onu hippovu kasu od marelice a ima i sljiva, meni je to pomagalo.
naravno, mozes koristiti i svjeze.
jede li jogurt, da mu das malo sensije da srkne ili aktivija, oni probiotici?
Alhemicarkaa

#1899 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

džindas, ne znam ništa o tome, ali malom tvrdokakašu nudimo teglu bestilja na poklon :) Ozbiljno.

edit: a to što je rekla za nalaze i imunitet, može li biti da je od MRSA-e i stalne borbe sa njom imunitet slabiji?
safran

#1900 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Je li došla na red prasa više?

Mi večeras, krajnje neplanirano, obilazili hećima ali onog školskog. U 5 do 12 tj. 5 do 7 brzinom munje pedijatar - ORL - pedijatar. Upala uha sa gnojnim promjenama - počastili smo se novim cefalosporinima - čeeeetvrteee generacije - nismo još te probali. Jedini problem je primjena - u debelo meso ili nikako. Sreća pa smo uzgojili tog mesa.
Pokupila ih iza pet, skontala da ću prasu za večeru :lol: :lol: :lol: :lol: i ja oko te prase i skontam, mir u kući, jedno dijete fali. Uto i beban skonta da nema koga da jaše i mariše pa krenu u sobu po brata, ja za njim i u sobi nađem dijete pod jorganom u pidžami kako spava. Nisam ga ni pipnula, odmah otrčala po toplomjer (što ti je praksa). Fakat - 38 C. Zapamtite - nema drugog objašnjenja za spavanje mimo redovnog vremena.
Post Reply